![]() |
"Nu exista cuvânt al lui Dumnezeu." "Nu putem cauta voia lui Dumnezeu cu ajutorul unei carti."
Cu asta am incheiat discutia. Daca tu chiar crezi asta, nu mai are rost sa discutam. Tu negi Scriptura care a fost scrisa sub inspiratia Duhului Sfant!!! Oricum, nu mai scriu pe forum. Si te sfatuiesc si pe tine sa nu mai scrii pe forum, pentru ca e gandire deliberata, trebuie sa recunosti asta |
Tu negi Scriptura care a fost scrisa sub inspiratia Duhului Sfant!!!
Nu neg Scriptura ci doar sustin ca Dumnezeu nu poate fi cunoscut din Scriptura. Are si Scriptura rolul ei, la început, dar ea nu contine cunoasterea mântuitoare ci e facuta doar sa ne calauzeasca pâna acolo de unde începe calea spre adevarata cunoastere. Oricum, nu mai scriu pe forum. Si te sfatuiesc si pe tine sa nu mai scrii pe forum, pentru ca e gandire deliberata, trebuie sa recunosti asta Nu tot ce e ]n noi e deliberat. Unele sunt de la draci, altele de la Dumneyeu. |
Citat:
Traditie are perfecta dreptate in ceea ce priveste Sf. Scriptura. Aceasta nu este cuvantul lui Dumnezeu, ci cuvant despre cuvantul lui Dumnezeu. Ea ne este calauza pana la un punct, dar nu ne aduce cunoasterea deplina. Si intr-adevar, cum Traditie spunea, nu putem cauta voia lui Dumnezeu cu ajutorul ei, ci prin dialog cu EL. Daca tu ai decis sa nu mai scrii pe forum este o optiune personala, asum-o si respect-o. Dar te-as ruga sa nu-i impui unei alte persoane sa nu mai scrie. Eu apreciez foarte mult ce scrie Traditie si chiar mi-as dori sa fie mai des printre noi. Elena |
Sory.. ca trebuie sa spun
Sf . Scriptura este si cuvantul Lui Dumnezeu si cauvant despre cuvantul Lui Dumnezeu NU numai cu paine va trai omul si cu orice cuvant care iese din gura Lui Dumnzeu. Toata psaltirea este inspirata de Duhul Sfant care este trimis de Dumnezeu Citirea Sf. Scripturi este una dintre cele cateva cai prin care se poate impartasi omul. La fel cum La inceput era Cuvantul si Cuvantul era cu Dumnezeu adica{Iisus Hristos}care s-a intrupat pentru noi. Problema este alta exista oameni care primesc si oameni care nu primesc cuvantul Pentru ca Dumnezeu nu-i sparagator de usi [color=red]Iata, eu stau la usa si bat; de va auzi cineva glasul Meu si va deschide usa, voi intra la el si voi cina cu el si el cu Mine [/color][Apocalipsa 3;20] [color=red] "Va rataciti nestiind Scripturile, nici puterea Lui Dumnezeu" [Matei ,20,29][/color] Deci ne ratacim fara Scriptra. |
Ca mai este nevoie si de rugaciune pe deasupra este adevarat.
Dar si citirea Sfintei Scripturi este o apa vie din care se adapa sufletul. |
Citat:
Caci este scris: [color=red] Nu doar cu paine va trai omul si cu orice cuvant care iese din gura Lui Dumnezeu[/color] Am impresia ca tu tinzi mai mult spre filozofie..sau mergi numai cu traditie ? este doar o intrebare |
Nu neg rolul Scripturii. Dar cunoasterea lui Dumnezeu e ceva ce depaseste cu mult Scriptura. Cunoastera prin intermediul ideilor, asa cum ne ofera Scriptura, nu este cunoastere adevarata. |
Numai Scriptura nu este suficienta. Un text suporta mai multe interpretari. A se vedea sectantii care umbla cu Biblii la ei, intesate cu semne de carte si texte subliniate. Daca ai proasta inspiratie sa stai de vorba cu ei, iti turuie cateva zeci de minute diverse texte (multe din VT). Sunt exemplu tipic de indoctrinare si de ingustime a mintii. Desi folosesc textul Scripturii, este evident pentru un ortodox ca se afla in ratacire.
Pentru un ortodox Scriptura este o calauza si un reper. Orice invatatura ortodoxa de credinta este in acord cu Scriptura. Numai ca Scriptura nu are o autoritate prin sine (in sens protestant), ci datorita faptului ca este inspirata de Duhul Sfant, recunoscuta ca atare si insusita de oamenii sfinti, purtatori ai Duhului. Este opera Bisericii si este folositoare numai in Biserica. In afara ei poate fi (si chiar este) rastalmacita. Sf. Siluan spune undeva ca si astazi sfintii, invatati fiind de Duhul Sfant, pot aduce marturie despre calea lui Dumnezeu, pe care mergand cineva, se poate mantui. Nu inseamna ca ne putem dispensa de Scriptura (Doamne fereste!), dar ca Traditia (viata Bisericii) poate da nastere si altor scrieri inspirate, sub calauzirea Duhului Sfant. Aceste noi scrieri nu sunt menite sa completeze canonul scripturistic, ci ele doar confirma Evanghelia si pot ajuta la mai buna intelegere a acesteia (aprofundare). |
RÂNDUIALA primirii la credința ortodoxă a schismaticilor romano-catolici, ori alții
Fragmentul de mai jos este preluat din Moliftelnic - editia 1937, din capitlul de slujbe intitlulat: Randuiala primirii prin botez. "După ce vine la preot cel ce voiește să devină dreptcredincios (orto¬dox), preotul, având învoire și binecuvântare de la arhiereul său, îl duce pe el la biserică și-i poruncește să stea înaintea ușilor, bisericii; iar preotul, intrând în altar și îmbrăcându-se cu epitrahilul și felonul, iese afară în ușa bisericii și, poruncind aceluia să îngenuncheze, îl întreabă pe el așa: Întrebare : Voiești să te lepezi de toată rătăcirea schismati¬cilor și de împreună-petrecerea cu ei, în care ai fost până acum ? Răspuns : Voiesc cu adevărat. Întrebare: Voiești cu adevărat să fii în toate ascultător Sfintei Biserici Ortodoxe a Răsăritului și în unire cu credința ortodoxă și statornic să petreci într-însa până la sfârșitul vieții tale? Răspuns : Voiesc cu adevărat. Și după aceea preotul, binecuvîntîndu-l de trei ori pe frunte, zice: În numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh. Amin. Apoi punând dreapta pe capul lui, zice rugăciunea : Doamne, Dumnezeule atotțiitorule… Și sfârșind rugaciunea, zice: Scoală-te și te întoarce către apus și te leapădă de toată rătă¬cirea și greșelile catolice, în care ai fost până acum. Și, întorcându-se către apus, îl întreabă : Întrebare : Te lepezi de toată rătăcirea și greșeala adunării catolice, în care ai fost până acum ? . Răspuns : Mă lepăd de toată rătăcirea și greșeala adunării catolice, în care am fost până acum. Întrebare : Afurisești toate eresurile și dezbinarea lor, ca pe ale unor potrivnici ai lui Dumnezeu și ai adevărului, și ai Sfintei Lui Biserici ? Răspuns : Afurisesc toate eresurile și dezbinarea lor, ca pe ale unor potrivnici ai lui Dumnezeu și ai adevărului, și ai Sfintei Lui Biserici. După aceasta zice către dânsul: Întoarce-te către răsărit și te închină Domnului la Care ai venit. Iar el, întorcându-se către răsărit, se închină până la pământ o dată, zicând așa : Mă închin Tatălui și Fiului și Sfântului Duh, unuia Dumnezeu Care este în Treime sfânt, nedespărțit, slăvit și închinat. Preotul zice: Binecuvântat este Dumnezeu, Care voiește ca toți oamenii să se mântuiască și la cunoștința adevărului să vină ; binecuvântat fie în veci. Amin. Și îndată îi dă lui capătul epitrahilului în dreapta, zicând : Intră în Biserica lui Dumnezeu, Care te-a depărtat de la dez¬binarea catolică și să știi că te-ai izbăvit din lațurile morții și din pieirea cea veșnică; să urăști toată dezbinarea și tot eresul; calcă toată nedreptatea și rătăcirea eresului și schis¬mei ; cinstește cu dreaptă credință pe Dumnezeu Tatăl atot-țiitorul și pe Iisus Hristos Fiul Lui și pe .Duhul Sfânt, unul, adevăratul, viul Dumnezeu : Preasfânta și nedespărțita Treime. Și acestea zicând, îl duce pe el în biserică, și ținându-se acela de capătul epitrahilului, până la masa unde este pusă Sfânta Evanghelie și Sfânta cruce ; iar el apropiindu-se de masă, îndată lasă din mână capătul epitrahilului. Și în acest timp, la strană se citește Psalmul 26. Iar după sfârșitul psalmului, preotul îi poruncește lui să îngenuncheze înaintea Sfintei Evanghelii și citește rugăciunea aceasta: Domnului să ne rugăm. Doamne, Doamne, Făcătorule și Stăpâne a toate, izvorul tuturor bunătăților și Mântuitorul oamenilor, dar mai ales al celor credincioși; Cel ce n-ai trecut cu vederea pe om ca să fie aruncat în adâncul pierzării și al înșelăciunii, ci cu mântui-toarea întrupare a Unuia-Născut Fiului Tău, a Domnului, Dum¬nezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos, pe acesta l-ai cercetat și l-ai mântuit și către Tine l-ai adus; însuți, Stăpâne iubitorule de oameni, și acum caută spre robul Tău (N); care este oaie din cuvântătoarea Ta turmă, pe care l-ai învrednicit a se ridica din adâncul înșelăciunii și al dezbinării și a scăpa, la sfânta Ta apostolească și sobornicească Biserică; cu sme¬renie Te rog: plinește în inima lui lumina harului Preasfântului Tău Duh, spre luminarea cunoașterii adevăratei Sfintei Tale Evanghelii. Aprinde în el scânteia mântuitorului Botez, care zace în sufletul lui, ca să aprindă într-însul văpaia harului Tău celui duhovnicesc spre plinirea poruncilor Tale și spre depărtarea de toată înșelăciunea diavolească. Dă-i lui ca, fără fățărnicie, ne¬clintit și fără vicleșug, să se unească cu Sfânta Ta soborni¬cească Biserică și să se scârbească de toată înșelăciunea cea pierzătoare de suflet, lepădând eresurile și dezbinarea. Fă-l pe el ca totdeauna cu adevărat să mărturisească și tare să ție dreapta credință ortodoxă a Răsăritului. Fă-l părtaș turmei Tale celei alese și unește-1 cu Biserica Ta cea sfântă. De¬părtează de la el toate gândurile și faptele cele rele și deprin¬derile cele neplăcute lui Dumnezeu. Iartă-i lui toate greșelile cele de voie și cele fără de voie. Curățește-1 pe el de toată întinăciunea trupului și a sufletului. Fă-1 pe el vas cinstit și locaș Preasfântului Tău Duh, ca prin Acela totdeauna fiind po¬vățuit și îndreptat să păzească mântuitoarele Tale porunci; și făcând voia Ta cu bunăplăcere și desăvârșit, să se învredni¬cească a câștiga și bunurile Tale cele cerești, împreună cu toți care din veac au bineplăcut Ție. Că Tu ești Dumnezeul milei, al îndurărilor și al iubirii de oameni, Care voiești ca toți oa¬menii să se mântuiască, și Ție slavă înălțăm, Tatălui și Fiului și Sfântului Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin. După sfârșitul rugăciunii îi poruncește preotul să se ridice, zicându-i: Scoală-te și stând bine și cu frică, mărturisește cu adevărat credința ortodoxă cea sobornicească și afurisește toate eresu¬rile și schisma, ca să fii iertat și dezlegat din legătura oricărui jurământ și de toată dezbinarea, și să te faci părtaș Bisericii care este trupul Iui Hristos. Iar el sculându-se, zice în auzul tuturor : Cred întru unul Dumnezeu… Și sfîrșindu-l, citește mărturisirea de credință (caut-o la pag. 696), apoi i se dă să sărute Sfânta Evanghelie și Sfânta cruce, după aceasta, preotul zice: Binecuvântat este Dumnezeu, Care a binevoit așa. Și iarăși zice preotul către el: Pleacă-ți genunchii tăi înaintea Domnului Dumnezeu pe Care L-ai mărturisit, și vei lua iertarea păcatelor tale și dezlegare de orice jurământ. Și el, plecându-și capul și genunchii, privește în jos; iar preotul, având de la arhiereu binecuvântare, citește peste dânsul cu mare umilință, rugăciunea aceasta : Domnului să ne rugăm. Stăpâne mult milostive, Doamne Iisuse Hristoase Dumnezeul nostru, Care cu harul Tău ai voit a se da Apostolului Petru și celorlalți Apostoli ai Tăi toată puterea ca să fie legate și în cer, câte de dânșii vor fi legate pe pământ; asemenea să fie dezlegate și în cer, câte de dânșii pe pământ vor fi dezlegate. Cel ce și pe noi smeriții și nevrednicii, prin nespusa Ta iubire de oameni, ne-ai învrednicit a avea puterea cea dată lor, ca și noi asemenea să legăm și să dezlegăm cele ce se întâmplă în poporul Tău; însuți, preabunule împărate, primește cu milos¬tivire acum pe robul Tău acesta (N), care s-a sculat din înșe¬lăciunea dezbinării ca din somnul piericiunii și la cunoștința adevărului a venit, dorind să se unească cu Sfânta Ta Biserică, pentru că Tu, ca un iubitor de oameni și bun Păstor, ai zis : și alte oi am, care nu sunt din staulul acesta ; și pe acestea Mi se cade a le aduce ; și glasul Meu vor auzi și va fi o turmă și un păstor. Și prin mine, nevrednicul robul Tău, dezleagă-1 pe dânsul de toată legătura păcatului și de toată dezbinarea, și orice a greșit el ca un om în această viață, sau cu cuvântul, sau cu lucrul, sau cu gândul, iartă și lasă lui, spălîndu-1 pe el de toată prihănirea sufletului cu harul Tău ; ca, ducîndu-1 curat în curțile Tale și unindu-l pe el cu turma oilor Tale cele alese, să-l unești pe el cu Sfânta Ta Biserică și să-1 faci vas cinstit și locaș Preasfântului Tău Duh, ca, prin Acela totdeauna fiind povățuit și îndreptat, să păzească mântuitoarele Tale porunci ; și făcând voia Ta cu deplină bunăplăcere să se în¬vrednicească a lua și bunurile Tale cele cerești împreună cu toți care din veac au bineplăcut Ție. Că Tu ești Cel ce ne miluiești și ne mântuiești pe noi și Tu singur ești Dumnezeul tuturor oamenilor celor ce vor să se mântuiască și la cunoștința adevă¬rului să vină, și Ție slavă înălțăm, împreună și Părintelui Tău celui fără de început și Preasfântului și bunului și de viață făcătorului Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin. Și după rugăciune, îndată îl dezleagă pe el, citind rugăciunea de dez¬legare : Domnul și Dumnezeul nostru Iisus Hristos… (caut-o la pag. 683). Și sfârșind rugăciunea, zice : Scoală, frate, și ca un credincios roagă-te împreună cu noi lui Hristos să te învrednicească pe tine, prin ungerea Sfântului Mir, să iei darul Sfântului Duh. Și el, ridicându-se, stă cu toată umilința ; iar preotul îndată începe rânduiala ungerii cu Sfântul Mir și o săvârșește precum este scris la primirea ereticilor (caută la pag. 684). SĂ SE ȘTIE: Pentru ungerea cu Sfântul Mir a schismaticilor sau a ereticilor, lămurit n-a legiuit Biserica. Asemenea și pentru armenii, care sunt sobornicește excluși ca niște eretici, și care se întorc și se leapădă de eresurile lor, ca și pe alții care sunt dezbinați de Biserica noastră, îi primim și îi ungem cu Sfântul Mir. Se cuvine însă a-i boteza din nou pe cei care după mărturisirile lor de credință nu se botează în numele Sfintei Treimi: al Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh, nici prin trei afundări, ca socinienii, unitarienii și alții." |
Despre asa-zisele aparitii marianice la catolici:
http://en.wikipedia.org/wiki/Marian_apparitions http://www.medugorje.com/messages/default.htm ![]() |
Ma gandeam odata la binecunoscuta rugaciune de invocare a Duhului Sfant: "Imparate Ceresc, Mangaietorule, Duhul adevarului..." si ma uimeam ca prima calitate pe care o recunoastem Duhului Sfant, dupa invocarea dumnezeirii Sale, este cea de Mangaietor. Insusi Domnul Hristos il numeste asa.
Parintele Staniloae arata ca dogma "filioque" a fabricat un alt "Duh Sfant", un concept filozofic care nu mai poate oferi mangaiere, nici adevar. Si mi se pare ca nu e foarte gresit sa calificam civilizatia construita pe "filioque" ca una FARA MANGAIERE SI FARA ADEVAR, O civilizatie zidita pe trufia ratiunii. Din pacate, e ceea ce traim tot mai mult si in spatiul Ortodox. Cred ca nu va gandi cineva ca bunastarea materiala e un semn al Duhului Sfant. Si nici bunele maniere occidentale nu cred ca rezista in fata imoralitatii si secularismului propagate de Vest. Sigur, noi ne indulcim de "valorile" lor ca unii care ne facem partasi la crizele lor. Nu vreau sa fac partizanat Ortodox, dar e singurul mod in care am reusit sa inteleg cate ceva din fenomenele complexe si contradictorii de azi. De altfel, tema mangaierii si a bucuriei in Duhul Sfant e centrala in gandirea Sf. Pavel. Batranul Iosif Vatopedinul zicea: "Sa nu treaca o singura zi fara a simti mangaierea lui Hristos" Concluzia: "Daca cineva nu are Duhul lui Hristos, acela nu este al Lui" (Romani 8.9) caci "cel ce se alipeste de Domnul este un duh cu El" (1 Corinteni 6.17). |
Citat:
pe de alta parte, desi nu sunt catolic, consider ca aceste texte sunt interpretari si nu au prea mult de a face cu esenta catolismului. nu cred ca este normal sa aruncam cu noroi in ceea ce nu este al nostru doar pentru ca nu este al nostru. |
cred ca acesta este extremism religios. un fenomen foarte periculos. fiecare religie are dreptate acolo unde este acceptata si unde are dreptate. Îti dai seama ce ai spus? Cum adica fiecare religie are dreptate? Ce roade crezi ca aduce o religie pagâna? Ortodoxia nu are nici o sansa in india, la fel cum hinduismul nu are nici o sansa in romania. Ar trebui sa vezi oameni, nu religii. daca ii spui unui hindus ca nu are dreptate, el iti va raspunde ca nici tu nu ai dreptate. Da, dar samânta a picat în inima lui. pe de alta parte, desi nu sunt catolic, consider ca aceste texte sunt interpretari si nu au prea mult de a face cu esenta catolismului. Esenta catolicismului sunt credintele si practicile bolnavicioase si false. Adica primatul papal, meditatia, cultul inimii, auto-flagelarea, credtinta în aparitii dracesti considerate aparitii de sfinti etc. nu cred ca este normal sa aruncam cu noroi in ceea ce nu este al nostru doar pentru ca nu este al nostru. Este normal ca atunci c ând stim ca ceva e mincinos si daunator s-o spunem. |
Citat:
eu traiesc un alt Catolicism si acesta e cel real |
Citat:
Orice om rupt de realitate crede ca traieste în realitate. Daca ar constientiza asta, nu ar mai fi ratacit. |
Citat:
de altfel, este o caracterista generala eu insa ma referam la textul: "Esenta catolicismului sunt credintele si practicile bolnavicioase si false" ceea ce multi orotodcsi gandesc ca este esenta Catolicismul este doar o parere gresita a lor despre Catolicism |
Am si eu o intreabare pt Traditie.
Te-ai rugat pentru cei cu care te certi pe acest forum(poate imi spui si in ce mod)? Multumesc pentru raspuns! |
Citat:
esti de un fanatism absolut periculos si cu toate ca sunt ORTODOXA in acest moment imi e rusine ca eexista exemplare ca tine atat de ...nu am termen dxe comparatie..puri si simplu sunt oripilata..in loc sa te preocupe religia altora sau care religie e cea corecta mai bine te ai ruga si te ai gandi cat de credincios esti tu si cum stai cu toleranta..mi se pare mie ca Domnul Isus nu a propovaduit absolut nimic legat de care credinta e cea reala ci doar a propovaduit ...IUBIREA. Ai habar ce e aia??? ma indoiesc.. nimic din Sfanta Evanghelie nu pomeneste despre cum sa cautam nod in papura ltuia ci cum sa i iubim pe semenii nostri asa cum sunt ei. dar tu esti departe de aceste lucruri esentiale absolute si te preocupi de a da altuia in cap ..vezi doamen cat esti tu de credincios si cat e de coreta religia ortodoxa. Fratilor, care sunteti ci orice religie ati fi..cum stati sa dialogati cu un astfel de specimen? ..ma intreb ingrozita : oare cati ortodocsi sunt ca acest Traditie?? ca daca sunt multi ..atunci e jale.. du te omule si roaga te, mediteaza in inima ta - daca o ai- la cuvintele Dom,nului Isus si apoi vino si vorbeste aici..sau mai bine du te si cauta te..unii ca tine sunt deosebit de periculosi si pentru ei si pentru semeni..Dumnezeu sa ma ierte dar sa spui ca toleranta e nu stiu cum..e grav...IUBIRE SI TOLERANTA A PROPOVADUTI DOMNUL ISUS DAR SE PARE CA ESTI PE DINAFARA... ma rog sa ti lumineze Dumnezeu mintea si sa te scoata din fanatismul in care ai intrat doamne iarta i ca nu stiu ce spun... |
Trebuie sa fim preocupati sa fim în adevar, toleranta e un fals obiectiv (probabil vei întelege gresit ca îndemn la intoleranta- Traditie
Doamne, mare Ti e gradina....auzi..toleranta e un fals obiectiv..du te si cauta te omule..imi imaginez ce sufera cei d elanga tine..daca ai pe cineva pe langa tine...estio foarte periculos suuces la polemici ca la asta esti bun |
Iulica, nu m-am certat cu nimeni, am schimbat idei, uneori în contradictoriu.
Da, ma rog pentru cei care nu împart aceleasi idei ca si mine. Ce credeai, ca vreau sa-i vad în iad? Anaida, eu vad ca tu esti intoleranta. Motivul pentru care am scris nu e pentru a batjocori pe cineva ci pentru a fi de folos, pentru ca am considerat ca meditatia, credinta în aparitii dracesti si altele de la catolici sunt nocive. Nu zic ca as avea iubire, nimeni nu are în mod nativ, trebuie sa ne straduim toata viata sa o dobândim. Catolicismul este o mare erezie si spre deosebire de alte erezii nu e doar o ideologie, care poate fi schimbata atunci când omul îsi da seama ca e pe o cale gresita. Catolicismul spala creierele, e un sistem doctrinaro-practic asemenea Yogai, care afecteaza profund fiinta umana. |
Citat:
Elena |
ÎPS Mitropolit Antonie al Ardealului, în cartea sa "Tradiție și libertate în spiritualitatea ortodoxă", ne dă informații prețioase despre monahismul apusean: " Călătorind prin Occident, în anii mei de studii, am avut prilejul să cunosc multe din aceste ordine (monahale catolice n. n.). Cel mai mult m-a impresionat întâlnirea cu așa-zisele ordine contemplative, în care viețuitorii sînt laustrați pe viață, fie bărbați, fie femei. Am vorbit maicilor vizitandine din Chartres (Franța), maicilor carmelite din Assisi (Italia), călugărițelor din Valsainte (Elveția) și multor altora fie prin grile masive de fier, dublate și de perdele, e adevărat, ușor transparente, fie prin ușile închise, și am luat parte la slujbe în biserici în care nu călcase niciodată picior de mirean. Izolare totală, potrivit Regulii respective. În Belgia am vizitat o mănăstire trapistă, Rochefort, în care, în afară de stareț, am vorbit cu ceilalți prin semne. Așa își vorbeau și ei, desigur cu mai multă îndemânare decât mine. Regula interzice cuvintele rostite.
(…) Nu mă pot totuși reține să nu spun că întâlnirea cu aceste stiluri de viață m-a șocat puțin. Mi s-au părut oarecum artificiale, într-o anumită măsură chiar inumane, în sensul cel mai simplu al cuvântului. (…) Regula devenise scop în sine. Ajunsese la o gimnastică a formelor care, cu cât erau socotite mai bine executate, ca în atletism, cu atât erau mai mântuitoare, când în realitate erau forme goale. Mântuirea sufletelor ajunsese a fi condiționată doar de respectarea formală și exterioară a rânduielilor cu privire la somn, la slujbe, la mâncare, la îmbrăcăminte, la numărul genuflexiunilor, la ascultare. Dincolo de acestea, se părea că fuseseră uitate procesele interioare, transformarea inimii, arderea ei în căutarea luminii și a sensurilor. De acestea - s-a zis atunci - nu se mai ocupa nimeni. Conținutul nu mai interesa. Interesa doar Regula. Doar respectarea exactă a capitolelor și articolelor Regulei asigura mântuire. Cei implicați într-o astfel de viață și-au dat subit seama că, în fapt, Regula nu asigura nimic. Deforma personalitatea și atâta tot. O golea de conținut și de omenie și de Dumnezeu." Toate cele spuse până acum ne clarifică foarte bine că este cu neputință să existe vreo identitate bisericească acolo unde nu este identitate întru sfințenie și adevăr. Fără dreaptă credință nimeni nu poate să pretindă că este părtaș harului Sfântului Duh coborât la Cincizecime. Mitropolitul Antonie Blum al Surojului (Patriarhia rusă) în scrisoarea adresată Sanctității Sale Patriarh Alexie II spune următoarele: "A sosit timpul când trebuie să conștientizăm că Roma dorește exclusiv să nimicească Ortodoxia. Toate întâlnirile teologice interconfesionale și "apropierile" reciproce semnate doar pe hârtii nu ne duc nicăieri. Pentru că dincolo de ele stă dorința fermă a Vaticanului să înghită Biserica Ortodoxă." În loc de încheiere a acestui articol să cităm cuvintele Sfintei Scripturi: "Copii, este ceasul de pe urmă, și precum ați auzit că vine antihrist, iar acum mulți antihriști s-au arătat; de aici cunoaștem noi că este ceasul de pe urmă. Dintre noi au ieșit, dar nu erau de-ai noștri, căci de-ar fi fost de-ai noștri, ar fi rămas cu noi; ci ca să se arate că nu sînt toți de-ai noștri, de aceea au ieșit." (I Ioan 2; 18, 19) extras din: http://www.geocities.com/levitki/starea/asmist.htm |
Buna tuturor.Sunt deja mai mult decat inspaimantata citind ....ce am citit pe forum. Sunt un om simplu si ca orice om simplu incerc , pe cat imi sta in putinta sa fac mai mult bine decat rau, dar, recunosc , nu imi iese de fiecare data. Mai si meditez din cand in cand ,la cat de pacatoasa sunt...Imi mai folosesc chakra inimii cateodata in incercarea de a fi mai buna si rad frecvent de mine insami pt ca uit atat de repede sa iert,indiferent din ce directie abordez iertarea....Dar mai presus de toate ereziile mele , cred,CRED din toata fiinta mea in Dumnezeu. Iar cativa aici m-au speriat si m-au mahnit....eu credeam ca a fi crestin inseamna a iubi si nu a judeca....Eu credeam ca Iisus inseamna dragostea neconditionata, atotputernica tocmai prin desavarsirea ei.Eu credeam ca lectia crestinismului este iubirea si toleranta,si nu dogme care arata cu degetul catre altii, ci intelegere si intelepciune....Dumnezeu,asa cum m-a invatat pe mine bunica mea, are o singura lege,miraculoasa si de nezdruncinat, cea a dragostei de oameni....Iar credinta asta a mea, indiferent cate alte legi imi vor arata pamantenii, imi va ramane nezdruncinata....Pt ca atunci cand iubesti ,nu poti decat sa te indrepti cu toata fiinta catre cei asupra carora reversi toata caldura inimii tale, mahnit sau nu, ii inveti , ii iubesti si de multe ori , te sacrifici pe tine pt binele lor, depasind prin iubire toata durerea si dand sansa dupa sansa...Iar daca Dumnezeu este petru noi, atunci cine este impotriva noastra???????
|
inseamna ca ori nu cunosti ortodoxia ori o intelegi gresit ... ortodoxia este indumnezeirea omului si nu are greseli omenesti ...
|
Nu am afirmat ca stiu, am spus doar ca asta am invatat de la oamenii simpli,bunul simt si toleranta sunt valori morale in orice moment .Dar Inchizitia se pare ca nu a disparut ,atat timp cat mai sunt suficienti cei care isi judeca semenii ,rastignindu-i chiar daca doar simbolic, in loc sa ii iubeasca si sa ii inteleaga. Nu cred ca asta e calea de mijloc si nu cred ca astfel ii aratam Domnului cat de mult il iubim,asa cum atat de frumos invata Batranul pe toti cei care ii treceau pragul... In fine , cine sunt eu sa judec pe altii? Pace si liniste.
|
Si inca ceva , Emanuel. Ortodoxia , daca vrei , o inveti printre oameni,scoala credintei nu sta doar in carti ,ci in mesajele vii pe care le trimiti in fiecare zi.
Dumnezeu, daca ne-a facut si pe mine si pe tine , inseamna ca e foarte flexibil , nu crezi ? |
ai si tu dreptatea ta , credinta fara dragoste nu exista , dar totusi nici dragoste fara credinta dreapta nu exista ...
|
Unii au abondonat iubirea dorita de Cristos doar din ura fata de catolicism.
|
nu vreau sa mai aud cuvantul asta catolicism ... domle eu sunt ortodox nu ati realizat asta pana acuma ? ... eu nu am nici o legatura cu eresul catolic ... lasati-ne in pace , nu ne mai tot bombardati atata cu cacoinformatiile voastre ca ne bubuie capul ... noi ortodocsii nu avem timp de pierdut cu gogomanii de astea ... noi practicam isihasmul , nu ne umplem mintea cu tot felul de cacoinformatii nefolositoare despre felurite erezii ... gata ne-ati informat destul ... mai lasati-ne in pace sa ne mai si rugam , nu e timp pentru palavre ...
|
Citat:
|
Domnul sa aibe mila de toti ...
|
Emanuel, dragule, nu iti se pare ca esti cam ....patimas si virulent pt isihasm?Mai relaxeaza-te ,ca nu iti mai vedem spiritul crestin de atata patima ! :)))
|
daca nu il vedeti dumneavoastra nu e nici o problema ... nu asta ma preocupa ...
:D |
Ar trebui, ca in cartile pe care tot le citesti cu atata spor sunt niste capitole amarate care iti spun sa ii pui pe ceilalti inaintea ta .
Si mai spun ca un bun crestin, trebuie sa se socoteasca a fi cel mai nevrednic dintre toti ,caci asta e smerenia.... In fine,s-ar parea doar ca tu nu ai...dispozitia sa te cobori la nivelul celor care nu iti impartasesc opiniile in vreun fel.Scuza-ne ca ti-am rapit din timpul dedicat rugaciunilor, dar s-ar parea ca ai incetinit ritmul din momentul in care ai inceput sa tastezi!:D |
degeaba razi , ca prin asta nici tu nu te-ai smerit ... nu mai pune placa cu smerenia cand nu iti convine ceva si n-ai ce sa mai spui ...
|
Nu contest,cand ai dreptate , ai! diferenta e ca eu nu ma bat cu pumnul in piept si nici nu incerc sa par altfel decat sunt, adica un om normal si foarte, foarte pacatos...Ma asteptam.Dar e valabil si pt tine. Perfect valabil. Deci ,unde suntem de fapt?
|
chiar si daca sunt un om mandru eu credinta tot am obligatia sa o marturisesc ...
|
Uite , stii , imi pare rau.
Probabil ca eu sunt in cautarea a ceva,sunt nelinistita si incerc sa descopar...Sunt razvratita , recunosc,dar la fel ca si tine, cred din tot sufletul meu crestin si ortodox. Inca odata, Emanuel, imi pare rau, am fost acida si ..."superioara" ,fara nici un motiv....si nu am nici o satisfactie ,pe cuvantul meu. |
dar ce cauti ?
si mie imi pare rau de mandria mea ... |
Toti gresim, doar suntem oameni,nu? ...
Ce caut ...Il caut pe Domnul,citesc fel de fel de carti de toate felurile, articole... Nu stiu ce caut nici eu prea bine... Simt in inima dragostea fata de El,dar nu pot sa il vad ca persoana si mi-e teama ca nu e bine asa... Cred in puterea sacrificiilor lui Iisus, dar ma surprind explicandu-mi logic si pe cat posibil stiintific unele minuni... Cred ca l-a ridicat pe Lazar din morti,dar in acelasi timp cred ca prin gratia Lui omul poate vindeca doar gandind.... Se bat multe cap in cap , mai ales cu ce am citit in ultima vreme...Sunt confuza ,pur si simplu, pt ca nu inteleg cum poti sa crezi si sa iubesti si in acelasi timp sa nu fii de acord in toate privintele cu ceea ce predica propria ta religie.....Asta e conflictul, de aici vine si toata rebeliunea mea...Dar , cu voia Lui, voi gasi acea cale de mijloc a intelegerii. Si ...multumesc pt intelegere si pt ...intrebare. |
Ora este GMT +3. Ora este acum 02:25:53. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.