Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Biserica Romano-Catolica (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5029)
-   -   DIFERENTELE dintre Biserica Ortodoxã si cea Romano-Catolicã de Pãrintele Cleopa (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=9132)

andreicozia 12.04.2010 21:01:51

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 234139)
Mda, intrasem să văd ce mai e nou pe topic. Dar altitudinea acestui dialog teologic îmi taie respirația.

Haideți înapoi la cestiune !

"chestiunea" era ca daca Sf Parinti au afirmat ca NIMENI nu se poate naste PE TERRA fara de pacat ( din cauza restrictiilor clare STIINTIFICE) cum de catolicii afirma ca in 100 000 000 de ani nu unul ci doua persoane s-au nascut din Duhul Sfint si om! ( Noi Ortodocsii suntem mai modesti, ..doar Unul)

Ce se intimpla, de ce exista exceptii?

Miha-anca 12.04.2010 21:48:01

Citat:

În prealabil postat de andreicozia (Post 234091)
Chiar tu Anca ai afirmat pe alt topic, stii tu, ca : pricipala dogma a credintei crestine a sf parinti este ca NIMENI nu se poate naste fara pacatul primordial al protoparintilor, nu-i asa, ? exact asa ai afirmat.

Deci absolut NIMENI! ! !

Ca urmare conf celor enuntate de tine nimeni, TU AFIRMI ca nici Hristos nu a putut sa nu se nasca fara de pacat, deoarece NIMENI INSEAMNA NIMENI, nu nimeni DAR cu exceptia lui Iisus. Pe planeta asta nu exista dar si ..poate, si au afirmat-o si sfintii Parinti

Deci cind spui NIMENI, afirmi o realitate a pamintului unde locuim cu totii si unde stim ca absolut nimic nu poate sa se nasca fara imperecherea celor doua sexe.

Nici unul dintre oameni nu s-a nascut fara pacatul stramosesc, asa este si asa afirma Sfintii Parinti si luand de la ei, asa afirma si Pr. D. Staniloae.
Nasterea lui Iisus Hrstos nu se inscrie la nastere de oameni, caci a avut drept Tata pe Dumnezeu Tatal, iar El este Dumnezeu Fiul. Nici un om nu se poate nui pe sine Dumnezeu Fiul; doar Unul Íisus Hristos. Iisus hristos nu S-a nascut ca urmare a vointei a doi oameni, ci S-a intrupat ca o necesitate: pentru ca prin El sa curga iar harul in oameni, fapt care nu se putea face fara intruparea Lui.
Ma si mir ca se amesteca nasterea de fii ai oamenilor, cu nasterea lui Dumnezeu-Omul. Asa pot gandi doar cei, care nu L-au recunoscut pe Mesia, la prima Lui venire printre oameni. Chiar daca Iisus Hristos a fost ipostas de om printre ipostase de oameni, sa nu-I uitam niciodata cele doua firi, concomitente, dar distincte una de alta: aceea de Dumnezeu si Om.
Cand vorbesti de imperechere, atunci ne apropii pe noi oamenii mai mult de animale, la care deasemeni gasim imperechere.
Iisus Hristos S-a zamislit FARA POFTA si FARA SAMANTA BARBATEASCA!
Sper ca acum iti este mai clar, Andrei. Altfel sunt gata sa o iau de la capat si mai detaliat cu explicatia.

Miha-anca 12.04.2010 22:20:54

Citat:

În prealabil postat de anna21 (Post 234108)
Poate nu inteleg eu postarea asta.. dar se pare ca Alin ti-a prevazut viitorul si de la tagaduirea scripturii ai trecut la tagaduirea lui Iisus Hristos, chiar f repede.
Sf. fecioara Maria s-a nascut din oameni, deci a venit cu pacatul primordial.
Iisus Hristos s-a INTRUPAT de la Sf. Duh si de la Maria fecioara.. deci fara de pacat!
Nu vad de ce faci comparatie fortata intre venirea pe lume a unui om (supus pacatului.. ca nimeni nu este fara de pacat- nu sunt cuvintele Ancai, ci chiar sunt din Scriptura) si venirea pe lume a lui Dumnezeu...
... doar daca nu crezi ca Iisus este Dumnezeu si atunci intreaga ta atitudine este perfect logica! :(

Citat din catehismul ortodox:
Ce inseamna: S-a intrupat de la Sfantul Duh si din Maria Fecioara?
Intrupat inseamna invesmantat in trup sau ca a luat trup. Preasfanta Fecioara Maria La zamislit, nu dupa fire, ci mai presus de fire, prin puterea Duhului Sfant.

Este clar ca este o mare diferenta intre intruparea Domnului si felul in care ia fiinta un om..
De aceea orice logica gen: daca s-a putut in cazul lui Iisus Hristos, atunci este cu putinta si in alte situatii... este o mare, mare hulire!

Anna, m-am grabit cu raspunsul, si abia acum am vazut ca ai raspuns acelasi lucru ca si mine. Iertare. Oricum acesta este ADEVARUL si nici un ortodox nu-l poate contesta, caci asa ne invata Sfintii Parinti.

anna21 12.04.2010 22:33:53

Citat:

În prealabil postat de Miha-anca (Post 234182)
Anna, m-am grabit cu raspunsul, si abia acum am vazut ca ai raspuns acelasi lucru ca si mine. Iertare. Oricum acesta este ADEVARUL si nici un ortodox nu-l poate contesta, caci asa ne invata Sfintii Parinti.

repetitia este mama invatarii.
(restul mesajului este prea "subtil".. eu rad, dar din nefericire este de plans)

Fani71 12.04.2010 22:34:35

Citat:

În prealabil postat de anna21 (Post 234135)
Andrei, ai o problema: multi ti-au atras atentia si tu refuzi sa vezi!
(si nu ma refer la injuriile tale impotriva mea si impotriva altora...gen: bai, sunteti fraieri ca voi credeti in minuni, bai! extremistilor, bigotilor.. whatever. Nu, nu la asta marefer)

Ai ajuns foarte hulitor.
Ateii de pe forum sunt nimic fata de tine.
Sincer, imi pare rau sa vad ce ti se intampla.. iti pierzi evlavia fata de cele sfinte (ai vorbit groaznic despre preoti si sf. taine), iti pierzi credinta in Hristos (ai spus ca este "unul dintre fiii lui Dumnezeu" alaturi de vishnu si altii.. pot da linkuri)..
Esti in deriva, esti in intuneric..
(poate ca ti se pare ca te atac, dar nu este adevarat: exemplul tau de decadere de la un an la altul m-a ingrozit!)
Dumnezeu sa te apere si sa te pazeasca!

Cat despre nesimtire: pentru asta cer sa ia administratorul masuri. Asta e alta poveste.

Poate atui clarificat intre timp dar eu am inteles ca Andrei doar redcea la absurd argulmentul Ancai, nu vroia sa spuna ca neaga faptul ca Hristos s-a nascut fara pacat.
Eu nu inteleg, Andrei, de ce nu scrii pur si simplu asta si preferi diverse remarci personale.

anna21 12.04.2010 22:43:02

Citat:

În prealabil postat de Fani71 (Post 234194)
Poate atui clarificat intre timp dar eu am inteles ca Andrei doar redcea la absurd argulmentul Ancai, nu vroia sa spuna ca neaga faptul ca Hristos s-a nascut fara pacat.
Eu nu inteleg, Andrei, de ce nu scrii pur si simplu asta si preferi diverse remarci personale.

See the big picture
.. normal, sustine contrariul: ca sunt si altii fara pacat, asemenea lui Iisus:
http://www.crestinortodox.ro/forum/s...2&postcount=21

andreicozia 12.04.2010 22:47:31

Citat:

În prealabil postat de anna21 (Post 234196)
See the big picture
.. normal, sustine contrariul: ca sunt si altii fara pacat, asemenea lui Iisus:
http://www.crestinortodox.ro/forum/s...2&postcount=21

deci catolicii pe acest aspect s-au bazat afirmind imaculata conceptie. Daca s-a putut o data inseamna ca se mai poate si altadata precum in cazul mamei Lui...si daca este sa judeci matematic asa cum au facut-o multi teologi paulini si marele Sf Grigorie Palama..acolo ajungi!

flying 12.04.2010 23:13:15

draga ARDEICOZIA ,cum e ? ba vrei sa ti se explice ba nu ,nici tu nu stii ce vrei ,de fapt cred ca vrei sa pierzi timpul altora cu lucruri penibile...
Citat:

În prealabil postat de andreicozia (Post 233618)
Daca are Dumnezeu vre-o problema cu aceasta dogma o sa ne explice El DIRECT! ! !, nu prin intermediar(i), ca doar nu suntem la piata Matache Macelaru'!

nu prea vrei sa "stii" ,ca tu "pricepi" mai bine ...dupa cum ziceai mai jos ca:

Citat:

În prealabil postat de andreicozia (Post 233618)
LOGIC VORBIND si urmarind firul ratiunii si a unei posibilitati de nastere fara de pacat( a lui Iisus fiul Mariei) intr-un mediu IMPINZIT DE PACAT ar fi ABSOLUT normal sa existe si posibilitatea nasterii fara pacat si a altor persoane nu?

pentru tine o fi "absolut normal" sa existe , dar pentru Sf. Parinti NU e "absolut normal".
tu crezi ca poti sa-ti aplici logica ta elementara in toate "sectoarele" ? chiar si acolo unde habar nu ai de notiunile elementare ale acelei zone de cunoastere ,in speta ,adevarurile de credinta ?

Citat:

În prealabil postat de andreicozia (Post 234091)
Chiar tu Anca ai afirmat pe alt topic, stii tu, ca : pricipala dogma a credintei crestine a sf parinti este ca NIMENI nu se poate naste fara pacatul primordial al protoparintilor, nu-i asa, ? exact asa ai afirmat.
Deci absolut NIMENI! ! !
Ca urmare conf celor enuntate de tine nimeni, TU AFIRMI ca nici Hristos nu a putut sa nu se nasca fara de pacat, deoarece NIMENI INSEAMNA NIMENI, nu nimeni DAR cu exceptia lui Iisus. Pe planeta asta nu exista dar si ..poate, si au afirmat-o si sfintii Parinti

te-ai repezit sa-ti aplici in mod falimentar logica , nestiind amanuntele si nuantele dogmelor; ...deoarece" NIMENI INSEAMNA NIMENI" SPUI TU ...
Mda, nimeni care habar nu are de dogme n-ar trebui sa se grabeasca sa ne arate ca nu le nimereste din prima ...tu nici din a 7-a n-ai nimerit-o pentru ca o tineai cu placa ...NIMENI INSEAMNA NIMENI!

te-ai luat la harta si cu anna21 ,ea saraca se straduia sa-ti explice dar tu drept multumire o jigneai ...si sunt de acord cu ce a spus mai jos,te autojignesti
Citat:

În prealabil postat de anna21 (Post 234127)
super tare postare.. una dintre putinele care-ti arata adevarata fata, nivelul de educatie, backgroundul socio-cultural.... etc.. (mai lipseste injuratura)
tu arunci singur cu noroi in tine.. nu stiu daca observi

ca sa vad daca intr-adevar te intereseaza problema in discutie ,ti-am dat un link spre cartea de dogmatica ca sa citesti sa te lamuresti...dar pe tine nu te interesa cu adevarat adevarul dogmelor pe tine te interesa sa jignesti si sa arati (fara sa vrei )cat de ILOGIC si rautacios esti .

EU CRED CA ESTI BAGAT IN SEAMA MULT PREA MULT DE NISTE ORTODOCSI MULT PREA FINUTI PENTRU CE DOVEDESTI SI RASPANDESTI TU : VICLENIE SI RAUTATE .
desigur oamenii sunt schimbatori si unii invata din greseli ...de fapt toti gresim intr-un fel sau altul dar daca dovedim ca suntem nesimtiti iarasi si iarasi ,doar pentru ca ceilalti ne permit...

Miha-anca 12.04.2010 23:33:31

Citat:

În prealabil postat de andreicozia (Post 234201)
deci catolicii pe acest aspect s-au bazat afirmind imaculata conceptie. Daca s-a putut o data inseamna ca se mai poate si altadata precum in cazul mamei Lui...si daca este sa judeci matematic asa cum au facut-o multi teologi paulini si marele Sf Grigorie Palama..acolo ajungi!

Nu as zice! Logica omeneasca nu se potriveste in acest caz. Mai jos poti citi ce a scris Sf. Grigorie Palama referitor la Imaculata conceptie. Pr. D. Staniloae ne explica pe inteles:
Citat:

În prealabil postat de Miha-anca (Post 233400)
Sf. Grigorie Palama sustine ca curatia Mariei pentru întruparea Fiului lui Dumnezeu din ea, a fost pregatita de curatia unei serii întregi de înaintasi. De toti spune el ca "au fost alesi si curatiti de Duhul Sfânt". Deci, precum curatia lor prin Duhul Sfânt nu poate fi înteleasa ca o eliberare de pacatul stramosesc, asa nu poate fi înteleasa în acest sens nici curatia Mariei înainte de Buna Vestire.

E drept ca de curatia ei spune ca a întrecut pe a înaintasilor, dar totusi sta pe aceeasi linie, deosebita de linia inaugurata de Hristos. Prin gradatie nu se face saltul la starea adusa de Fiul lui Dumnezeu, precum nu se face saltul de la natura la Dumnezeu. "Duhul Sfânt a pregatit înainte venirea în aceasta lume a Maicii lui Dumnezeu. El a ales de la început si a curatit sirul stramosilor, primind pe cei ce erau vrednici de aceasta alegere, respingând cu totul pe cei nevrednici.

Astfel, desi Fecioara, de la care Hristos a împrumutat umanitatea Sa, s-a nascut din trupul si samânta lui Adam, aceasta nastere nu s-a produs totusi fara interventia Sf. Duh, care, de la început, în diferite feluri, a curatit pe stramosi, alegându-i dupa meritele lor, printre generatii". Precum se vede, în acest pasaj Palama chiar exclude nasterea fara pacatul stramosesc a Fecioarei, spunând ca s-a nascut din trupul si samânta lui Adam. Interventia Duhului Sfânt n-a implicat o curatie a ei de acest pacat, ci numai o alegere si o curatire a ei în sensul alegerii si curatirii înaintasilor, desi într-un grad superior acelora.

Dialectica amintita: Maria, curata în gradul cel mai înalt înca dinainte de Buna Vestire si totusi natura umana, restabilindu-se în starea primordiala de abia prin atingerea Fiului lui Dumnezeu de ea, o exprima Palama în pasajul urmator: "Primul om, cedând ispitelor amagitoare ale Vicleanului, a calcat porunca dumnezeiasca, a pierdut Duhul, chezasie a filiatiunii divine si a nesocotit planul dumnezeiesc. Dar cum harul e fara parere de rau si planul lui infailibil, o alegere a fost facuta printre urmasii lui Adam, ca dupa lungi veacuri sa se gaseasca la sfârsit un vas cuvenit al acestui har si a acestei filiatiuni divine, pentru realizarea planului divin, ca sa apara un vas al alegerii, vrednic sa slujeasca uniunii ipostatice a naturii divine si a naturii umane, uniune care nu numai va ridica natura umana la o stare supranaturala, ci va restabili în starea primitiva întreg neamul omenesc. Acest vas al alegerii e fiica lui Dumnezeu, Fecioara, Maica lui Dumnezeu".

Pelerinul 12.04.2010 23:52:00

MARTURISIRE DE CREDINTA IMPOTRIVA ECUMENISMULUI IN BISERICA GRECIEI
(http://www.razbointrucuvant.ro/2009/...erica-greciei/)

SINAXA CLERICILOR ȘI MONAHILOR ORTODOCȘI DIN GRECIA

2. Proclamăm că papismul (romano-catolicismul – n.tr.) este pântecele ereziilor și al rătăcirilor. Învățătura despre „Filioque”, adică a purcederii Sfântului Duh și de la Fiul, este contrară celor pe care Însuși Hristos le-a învățat despre Sfântul Duh. Întreaga ceată a Părinților – și în sinoade și în parte – consideră papismul ca erezie, pentru că în afară de Filioque, a introdus o mulțime de alte rătăciri, precum primatul și infailibilitatea papei, azima, focul curățitor, imaculata concepție a Născătoarei de Dumnezeu, grația creată, răscumpărarea iertărilor (indulgentiae); a schimbat aproape toată învățătura și practica în legătură cu Botezul, Mirungerea, Dumnezeiasca Euharistie și celelalte taine și a transformat Biserica într-un stat lumesc.

Papismul actual s-a abătut mult mai mult decât papismul medieval de la învățătura Bisericii, așa încât el nu mai constituie continuarea vechii Biserici Apusene. A introdus o mulțime de noi exagerări în „mariologie”, precum învățătura despre Născătoarea de Dumnezeu ca „împreună-mântuitoare” (co-redemptrix) a neamului omenesc. A încurajat „Mișcarea Harismatică” a grupărilor protestante, chipurile pnevmato-centrice. A înfiat metode spirituale orientale de rugăciune și meditație. A introdus noi inovații în dumnezeiescul cult, precum corurile și orgile muzicale. A prescurtat și distrus cu totul Dumnezeiasca Liturghie. În spațiul Ecumenismului a pus bazele religiei mondiale (pan-religia), recunoscând prin Conciliu II Vatican „viața duhovnicească” a celor de alte religii. Minimalismul dogmatic a condus și la o împuținare a cerințelor morale, dată fiind legătura dintre dogmă și morală, având ca urmare căderile morale ale înalților prelați și dezvoltarea între clerici a deviațiilor morale ale homosexualității și ale pedofiliei[11]. Continuând să susțină „Uniația”, această caricatură a Ortodoxiei, prin care ca printr-un cal troian îi înșeală și îi atrage pe credincioși, torpilează dialogul și demistifică așa-numitele sincere dispoziții pentru unire.

În general, există o schimbare radicală a papismului și o întoarcere spre protestantism după Conciliul II Vatican, precum și o înfiere a unor diferite mișcări „spirituale” ale „Noii Ere”.

Conform Sfântului Simeon al Tesalonicului – Mistagogul, papismul a a provocat Bisericii cea mai mare stricăciune din câte au provocat toate ereziile și schismele împreună. Noi ortodocșii avem comuniune cu papii dinainte de schismă și pe mulți papi îi sărbătorim ca sfinți. Papii după schismă sunt eretici; au încetat să mai fie succesori în tronul Romei, nu au succesiune apostolică, pentru că nu au credința Apostolilor și a Părinților. Din acest motiv, pe orice papă „nu doar că nu-l avem în comuniune, dar îl numim și eretic”. Din cauza blasfemiei împotriva Sfântului Duh prin învățătura despre Filioque, L-au pierdut pe Sfântul Duh, iar toate la ei sunt lipsite de har. Nici o taină a lor nu este validă după Sfântul Simeon. „Deci blasfemiază inovatorii și departe de Duhul sunt, blasfemiind împotriva Duhului Sfânt, și cu desăvârșire nu este întru ei Duhul Sfânt; pentru care și cele ale lor sunt fără har, după cum harul Duhului l-au nesocotit și l-au subminat… pentru care și Duhul Sfânt nu se află întru ei, și nimic duhovnicesc întru ei și toate cele de la ei sunt goale și noi și contrarii Predaniei dumnezeiești”[12].

Scotianul 12.04.2010 23:59:48

Parintele Cleopa

I-am citit opiniile(,,Ne vorbeste Parintele Cleopa>am ajuns momentan pe la vol.5>dar ,,timpul liber"este un lux momentan pt subsemnatu)la sugestia unui amic.O personalitate remarcabila.Staruinta cu care sustinea ideea(printre altele) conform careia Binele va invinge intr-un final Raul il plaseaza,din punctul meu de vedere,in rindul celor care transmit un adevar general si universal valabil.Cat despre opiniile dinsului precum,,Iar nici cu protestantii nu avem nimic comun. Ei nu au ierarhie si taine si nu se pot mantui. ">prefer sa nu comentez pt ca mi-am propus sa-i inteleg mesajul si mai putin sa-i critic opiniile pe anumite aspecte.Oricum ar fi lejer penibil sa ma apuc sa demonstrez contrariul fie si din cauza ca nu sunt un exeget.Per ansamblu nu regret ca i-am citit cartile/opiniile.La fel cum nu regret ca am citit si ,,discursurile" lui Dalai Lama.Regret ca a avut o parere atat de critica la adresa protestantilor dar ii respect opinia.Faptul ca imi convine sau nu>este irelevant din punct de vedere al scopului pt care i-am citit cartile.Parintele Cleopa..un om ale carui sfaturi cu siguranta merita citite.Parerea unui protestant.Sau cum vreti dvs sa-mi spuneti.
Bye.

MariaB 13.04.2010 08:47:32

Citat:

În prealabil postat de cojanete (Post 233904)
Maria! Daca diferentele sunt atat minore ce rost are sa va supuneti Vaticanului cand la fel
de bine va puteti supune ierarhic patriarhiei Romane ?

nedumerirea mea este : intrucat diferentele sunt minore, de ce sa nu recunoastem autoritatea Sfantului Parinte asupra intregului Crestinism?!?

MariaB 13.04.2010 08:57:04

Citat:

În prealabil postat de Ioana-Andreea (Post 234009)
Si ti se pare corect ca un adult pacatos sa se impartaseasca si un copil nevinovat,nu?

adultul aflat in pacat nu are dreptul sa se impartaseasca
asa este la catolici, si banuiesc ca asa este si la ortodocsi

copilul nevinovat este pregatit pentru a se impartasi prima data
dupa spovada evident, pentru care face deasemenea pregatire
de ce vi se pare incorect?

ortodoxul pana la ce varsta se poate impartasi nespovedit?

Ioana-Andreea 13.04.2010 12:21:13

Citat:

În prealabil postat de MariaB (Post 234299)

ortodoxul pana la ce varsta se poate impartasi nespovedit?

pana pe la 10 ani.Copiii sunt cei mai inocenti,nu vad de ce li s-ar refuza Impartasania atat de mult timp.Daca preotii catolici se tem ,totusi,de ce nu ii spovedesc de mai devreme si gata?

Noesisaa 13.04.2010 12:29:40

Citat:

În prealabil postat de Ioana-Andreea (Post 234381)
pana pe la 10 ani.

Nu este adevarat. Pana la 7 ani.

Cred ca este o diferenta de intelegere a impartasirii. Catolicii sunt mai preocupati de faptul ca cel care se impartaseste trebuie sa fie pe deplin constient de ceea ce primeste, un fel de intelegere mai rationalista. Ortodocsii sunt mai indreptati spre o intelegere mistica si spun ca Dumnezeu lucreaza in orice crestin, nu conteaza cat de mic si lipsit de intelegere este.

Adevarul este ca eu, si poate este si experienta altora, nu prea imi amintesc deloc sa ma fi impartasit inainte de 7 ani, desi mama spune ca ma ducea...deci nu prea constientizam ce este si ce se intampla. Asta nu inseamna ca nu imi era spre folos si crestere sufleteasca. In schimb imi aduc perfect aminte de prima impartasanie la 7 ani cand am fost si la spovedit.

RauL15 13.04.2010 15:09:55

Citat:

În prealabil postat de andreicozia (Post 234146)
"chestiunea" era ca daca Sf Parinti au afirmat ca NIMENI nu se poate naste PE TERRA fara de pacat ( din cauza restrictiilor clare STIINTIFICE) cum de catolicii afirma ca in 100 000 000 de ani nu unul ci doua persoane s-au nascut din Duhul Sfint si om! ( Noi Ortodocsii suntem mai modesti, ..doar Unul)

Ce se intimpla, de ce exista exceptii?

Vezi scriierile Sfintilor Parinti si Sfanta Scriptura unde vei vedea ca Iisus chiar daca a fost om a fost fara de pacat,pentru ca El este Dumnezeu-Omul.
Tu incerci sa incluzi ceea ce au spus Sfintii Parinti si vrei sa demonstrezi ca Iisus chiar daca a fost om a fost pacatos.Insa vezi ce spun tot Sfintii Parinti daca Hristos a fost pacatos sau nu.Nu incerca sa demonstrezi tu teorema chibritului ca nu ai "descoperit America".
De ce exista exceptii?Pentru ca Dumnezeu nu poate fi numit pacatos.

PS:Pune mana pe un manual de logica si religie.

flying 13.04.2010 15:13:14

Citat:

În prealabil postat de MariaB (Post 234297)
nedumerirea mea este : intrucat diferentele sunt minore, de ce sa nu recunoastem autoritatea Sfantului Parinte asupra intregului Crestinism?!?

nu putem sa-i facem asa o rautate Sfantului Parinte ,ca am vazut ce a facut Sf. Apostol Petru dupa ce i-a spus Mantuitorul ca pe "piatra aceasta" voi zidi Biserica Mea , l-a putin timp s-a lepadat de 3 ori de Mantuitorul; n-am vrea sa pateasca asa ceva si Sf. Parinte Papa ...
de ce sa punem o asa mare presiune pe Papa ,n-am vrea sa cedeze ,mai bine pe ...metoda SINODALA ...ca la cele 7 Sinoade ecumenice ..
.unde sunt DOI SAU TREI , ADUNATI IN NUMELE MEU ,ACOLO SUNT SI EU ,SPUNE HRISTOS...l-am vazut pe Sf Parinte Papa si am impresia ca e doar UNU ...DACA PAPA FACEA CAT DOI...POATE ACCEPTAM...

cojanete 13.04.2010 15:57:14

Citat:

În prealabil postat de flying (Post 234447)
nu putem sa-i facem asa o rautate Sfantului Parinte ,ca am vazut ce a facut Sf. Apostol Petru dupa ce i-a spus Mantuitorul ca pe "piatra aceasta" voi zidi Biserica Mea , l-a putin timp s-a lepadat de 3 ori de Mantuitorul; n-am vrea sa pateasca asa ceva si Sf. Parinte Papa ...
de ce sa punem o asa mare presiune pe Papa ,n-am vrea sa cedeze ,mai bine pe ...metoda SINODALA ...ca la cele 7 Sinoade ecumenice ..
.unde sunt DOI SAU TREI , ADUNATI IN NUMELE MEU ,ACOLO SUNT SI EU ,SPUNE HRISTOS...l-am vazut pe Sf Parinte Papa si am impresia ca e doar UNU ...DACA PAPA FACEA CAT DOI...POATE ACCEPTAM...

Desi cu o uasoara unda de ironie. Foarte bine argumentat.

Noesisaa 13.04.2010 16:04:41

Citat:

În prealabil postat de cojanete (Post 234471)
Desi cu o uasoara unda de ironie. Foarte bine argumentat.

Probabil ca nu stii ce e acela argument. :1: Ironia nu e argument.

Mihnea Dragomir 13.04.2010 16:10:53

Citat:

În prealabil postat de Ioana-Andreea (Post 234381)
pana pe la 10 ani.Copiii sunt cei mai inocenti,nu vad de ce li s-ar refuza Impartasania atat de mult timp.Daca preotii catolici se tem ,totusi,de ce nu ii spovedesc de mai devreme si gata?

Pentru ce să se spovedească copiii mici ? Înainte de vârsta înțelegerii, nu poate exista intenție păcătoasă. Neexistând intenție păcătoasă, nu există păcat personal înainte de această vârstă. Dacă nu există păcat personal, copilul se menține în aceeași stare de grație primită prin Botez. Presupunând că un copil moare între data botezului lui și vârsta înțelegerii, moare în stare de grație sfințitoare și în mod sigur este mântuit.

Ajuns la vârsta înțelegerii, copilul devine în mod progresiv capabil de intenție păcătoasă, deci devine în mod progresiv susceptibil răului. De aceea, după o cateheză în care i se explică principalele articole de credință și cu precădere despre spovadă și împărtășanie, copilul începe să se spovedească și să se împărtășească.

În Bisericile Catolice de rit răsăritean, unde, potrivit tradiției bizantine, se administrează simultan cele 3 sacramente ale inițierii, preoții sunt liberi să nu administreze împărtășania dacă nu pot fi siguri că nu se produce un sacrilegiu material. Este mai prudent ca un copil mic, care ar putea scuipa Sf Sacrament, să nu fie împărtășit.

Lavrentiu 13.04.2010 16:10:56

Citat:

La ortodocsi nu este asa. La momentul Impartasaniei se spune clar, de catre preot: "Se impartaseste robul (roaba) lui Dumnezeu (N) cu cinstitul si Sfantul Trup si Sange al Domnului Dumnezeului si Mantuitorului nostru Iisus Hristos, spre iertarea pacatelor si spre viata de veci"

Impartasania nu e vreun premiu pentru cei fara de pacat, ci este medicament pentru cei bolnavi, adica noi. Noi nu-i refuzam copilului nici antibioticele, sau aspirina, care ii ajuta sa supravietuiasca pe pamant, si le refuzam viata vesnica?

Mai mult, dupa cum arata Sfintii Parinti (de ex Sf. Ioan Gura de Aur), noi pacatuim in fiecare clipa, fara de numar, fara sa ne dam seama. Daca s-ar impartasi doar cei "fara de pacat", nu s-ar mai impartasi nimeni.

andreicozia 13.04.2010 16:21:42

Citat:

În prealabil postat de Lavrentiu (Post 234486)
La ortodocsi nu este asa. La momentul Impartasaniei se spune clar, de catre preot: "Se impartaseste robul (roaba) lui Dumnezeu (N) cu cinstitul si Sfantul Trup si Sange al Domnului Dumnezeului si Mantuitorului nostru Iisus Hristos, spre iertarea pacatelor si spre viata de veci"

Impartasania nu e vreun premiu pentru cei fara de pacat, ci este medicament pentru cei bolnavi, adica noi. Noi nu-i refuzam copilului nici antibioticele, sau aspirina, care ii ajuta sa supravietuiasca pe pamant, si le refuzam viata vesnica?

Mai mult, dupa cum arata Sfintii Parinti (de ex Sf. Ioan Gura de Aur), noi pacatuim in fiecare clipa, fara de numar, fara sa ne dam seama. Daca s-ar impartasi doar cei "fara de pacat", nu s-ar mai impartasi nimeni.

Mai usor Lavrentie cu datul peste nas!
Maria nu s-a exprimat complet. Ea a vrut sa spuna ca adultii care PERSISTA in pacat , fara sa se schimbe ( sau sa incerce sa se schimbe) nu au ce cauta in fata altarului pentru Impartasanie, si are dreptate.
Revenind la exemplul tau cu medicamentele..este ca si cum irosesti orzul pe giste

Mihnea Dragomir 13.04.2010 16:24:03

Citat:

În prealabil postat de Lavrentiu (Post 234486)

Mă surprinde ce scrieți aici. Fie-mi permis să le pun la îndoială, rog să nu vă supărați pe mine, dar mai degrabă cred că nu știți cât este de important să nu vă împărtășiți dacă aveți păcate grave pe suflet. O asemenea diferență între învățătura catolică și cea ortodoxă nu se poate să fie. Dacă ați greșit până acum și v-ați cuminecat în stare căzută, vă rog să nu mai faceți asta niciodată. Până acum ați avut scuza neștiinței.

andreicozia 13.04.2010 16:25:26

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 234498)
Mă surprinde ce scrieți aici. Fie-mi permis să le pun la îndoială, rog să nu vă supărați pe mine, dar mai degrabă cred că nu știți cât este de important să nu vă împărtășiți dacă aveți păcate grave pe suflet. O asemenea diferență între învățătura catolică și cea ortodoxă nu se poate să fie. Dacă ați greșit până acum și v-ați cuminecat în stare căzută, vă rog să nu mai faceți asta niciodată. Până acum ați avut scuza neștiinței.

A fost o neintelegere din partea lui Lavrentiu

flying 13.04.2010 16:26:19

Citat:

În prealabil postat de Noesisaa (Post 234477)
Probabil ca nu stii ce e acela argument. :1: Ironia nu e argument.

dar argumentul spus cu ironie , poate fi considerat argument ? sau argumentul se topeste in ironie si devine doar ironie argumentata ironic ?

Lavrentiu 13.04.2010 17:34:22

Citat:

Nu, nu e vorba de asta. Bineinteles ca nu se poate ca omul sa vina la cuminecare ca bolovanul, fara cercetarea duhovnicului si fara dezlegarea lui.

Dar de aici pana la a afirma ca Euharistia este pentru cei fara de pacat e cale lunga.

Tocmai pentru ca Euharistia este spre iertarea pacatelor, ea nu este un premiu. Asta am vrut sa subliniez.

Noi privim Euharistia ca pe unirea tainica (mistica) dar reala cu Hristos. Ea tine unita Biserica, unind oamenii in Trupul lui Hristos, femei si barbati, copii si batrani.

Lavrentiu 13.04.2010 17:37:09

Citat:

În prealabil postat de andreicozia (Post 234496)
Mai usor Lavrentie cu datul peste nas!
Maria nu s-a exprimat complet. Ea a vrut sa spuna ca adultii care PERSISTA in pacat , fara sa se schimbe ( sau sa incerce sa se schimbe) nu au ce cauta in fata altarului pentru Impartasanie, si are dreptate.
Revenind la exemplul tau cu medicamentele..este ca si cum irosesti orzul pe giste

Nu dau peste nas, Andrei, dar intre catolici si ortodocsi exista niste diferente, si incercam sa arat cauza lor. Noi nu impartasim copiii dintr-un moft, ci pentru ca credem ca Euharistia vindeca in mod real si ii uneste si pe copii ca si pe batrani cu Hristos, la fel cum hrana pamanteasca le sustine acestora viata pamanteasca.

N-ar fi hilar sa nu ii dai copilului piramidon pentru ca nu poate sa iti confirme ca doreste medicamentul?

anna21 13.04.2010 17:37:32

Citat:

Sf. Impartasanie nu se face fara pregatire prealabila: post, spovedanie si rugaciuni..
Acest lucru este atat de cunoscut incat probabil Lavrentiu l-a considerat de la sine inteles si nu l-a mai mentionat.

Dar chiar cu spovedanie, post.. restul: SUNTEM NEVREDNICI A NE IMPARTASI! Asta a spus.
Nu venim sa ne impartasim "fara de pacat".. ca atunci chiar Sf. Impartasanie nu si-ar avea rostul, in viziunea mea, daca am fi fara de pata. Este un medicament pt pacatosi!

edit: scuze, Lavrentiu, acum am vazut ca ai raspuns si tu. Am crezut ca te-ai retras ca nu are rost.. :)

flying 13.04.2010 17:38:08

Citat:

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 234485)
Pentru ce să se spovedească copiii mici ? Înainte de vârsta înțelegerii, nu poate exista intenție păcătoasă. Neexistând intenție păcătoasă, nu există păcat personal înainte de această vârstă. Dacă nu există păcat personal, copilul se menține în aceeași stare de grație primită prin Botez.

de ce sa-i interzici copilului sa se uneasca cu Hristos (IMPARTASINDU-SE) la varsta cand inca nu e constient de asta? doar pentru ca nu intelege ce s-ar intampla cu el ? dar tatal sau mama lui INTELEG , iar copilul pe chezasia parintilor sai primeste pe Hristos ,nu ? (multe exemple in Scriptura cand pentru credinta unora ,altii erau vindecati ...) daca e sa mergem pe logica asta n-ar trebui nimeni nici sa se boteze ,ca nu intelege inca ce inseamna ...

si daca n-are pacat personal oare nu cu atat mai mult va domni Hristos in madularele lui?

si oare COMPARI STAREA DE GRATIE a copilului primita la Botez cu STAREA de unire cu DUMNEZEU in mod nemijlocit prin IMPARTASANIE? CARE STARE E MAI DESAVARSITA ?

Lavrentiu 13.04.2010 17:51:24

Citat:

În prealabil postat de anna21 (Post 234551)
Sf. Impartasanie nu se face fara pregatire prealabila: post, spovedanie si rugaciuni..
Acest lucru este atat de cunoscut incat probabil Lavrentiu l-a considerat de la sine inteles si nu l-a mai mentionat.

Dar chiar cu spovedanie, post.. restul: SUNTEM NEVREDNICI A NE IMPARTASI! Asta a spus.
Nu venim sa ne impartasim "fara de pacat".. ca atunci chiar Sf. Impartasanie nu si-ar avea rostul, in viziunea mea, daca am fi fara de pata. Este un medicament pt pacatosi!

edit: scuze, Lavrentiu, acum am vazut ca ai raspuns si tu. Am crezut ca te-ai retras ca nu are rost.. :)

Nu ai de ce sa iti ceri scuze, iti multumesc pentru completare, pentru ca intr-adevar din graba am fost putin incoerent in mesaj.

Hristos a inviat!

anna21 13.04.2010 18:10:43

Citat:

Pentru ce să se spovedească copiii mici ? Înainte de vârsta înțelegerii, nu poate exista intenție păcătoasă. Neexistând intenție păcătoasă, nu există păcat personal înainte de această vârstă. Dacă nu există păcat personal, copilul se menține în aceeași stare de grație primită prin Botez. Presupunând că un copil moare între data botezului lui și vârsta înțelegerii, moare în stare de grație sfințitoare și în mod sigur este mântuit.

Ajuns la vârsta înțelegerii, copilul devine în mod progresiv capabil de intenție păcătoasă, deci devine în mod progresiv susceptibil răului. De aceea, după o cateheză în care i se explică principalele articole de credință și cu precădere despre spovadă și împărtășanie, copilul începe să se spovedească și să se împărtășească.

În Bisericile Catolice de rit răsăritean, unde, potrivit tradiției bizantine, se administrează simultan cele 3 sacramente ale inițierii, preoții sunt liberi să nu administreze împărtășania dacă nu pot fi siguri că nu se produce un sacrilegiu material. Este mai prudent ca un copil mic, care ar putea scuipa Sf Sacrament, să nu fie împărtășit.

Nu stiu despre "intentia pacatoasa"... nu am citit suficient, dar privind ai mei copii, cred ca putem vorbi macar de pacat fara voie si pacat din nestiinta (care sunt considerate pacate si in cazul adultilor: nestiinta NU este o scuza)
De ex., cred ca minciuna apare in oameni chiar cu limbajul.. pot povesti din viata primului copil.. dezvolta scheme ca sa ne "insele" si sa ajunga la dulciuri fara stiinta noastra, inainte de a sti sa vorbeasca (si imi amintesc clar.. atunci noi ne puneam problema: cum poate face planuri complexe in minte in lipsa limbajului?)..
Nu vreau sa fiu gresit inteleasa, dar cred in pacate inainte de 6-7 ani (varsta spovedaniei).. Depinde de atitudinea parintilor daca diferitele tendinte nedorite ale copilului vor prinde radacini sau nu (daca se vor transforma in patimi).. Iar daca copilul moare, nu stiu cum judeca Dumnezeu.. mila lui Dumnezeu covarseste :1:.
Am vazut in parc copii care musca, care se tavalesc pe jos ca niste "apucati", care lovesc parintii, care omoara insecte din placere, care lovesc animale etc.. si nu este vorba de comportamente invatate (ca parintii le atrageau atentia: asta nu!). Dupa varsta intelegerii poate se vor schimba, dar nu incetez sa ma intreb de ce unii se comporta astfel daca sunt "fara de pacat".

Mihnea Dragomir 13.04.2010 18:23:38

Citat:

În prealabil postat de flying (Post 234553)
de ce sa-i interzici copilului sa se uneasca cu Hristos (IMPARTASINDU-SE)

Fiindcă este deja unit cu Cristos botezându-se. Catehumenul (sau nașul copilului în numele lui) spune lămurit: MĂ UNESC CU CRISTOS, la întrebarea preotului "Te unești cu Cristos și îi servești Lui ca unui Domn și Împărat ?"

Citat:

daca e sa mergem pe logica asta n-ar trebui nimeni nici sa se boteze ,ca nu intelege inca ce inseamna ...
Botezul este neapărat necesar mântuirii. Împărtășaania celor în stare îngerească nu este neapărat necesară mântuirii.

Citat:

si oare COMPARI STAREA DE GRATIE a copilului primita la Botez cu STAREA de unire cu DUMNEZEU in mod nemijlocit prin IMPARTASANIE? CARE STARE E MAI DESAVARSITA ?
Da. Ambele stări sunt desăvârșite. Iar desăvârșirea nu cunoaște grade de comparație.

Mihnea Dragomir 13.04.2010 18:35:25

Citat:

În prealabil postat de anna21 (Post 234565)
dar privind ai mei copii, cred ca putem vorbi macar de pacat fara voie si pacat din nestiinta (care sunt considerate pacate si in cazul adultilor: nestiinta NU este o scuza)

Trebuie să deosebim între ignoranța vinovată și ignoranța invincibilă. Dacă eu vă sparg capul, presupunând că nu știu că acest lucru este păcat, vorbim despre ignoranță vinovată. Eu nu știu că Dumnezeu a spus "să nu ucizi", dar ar fi TREBUIT să știu și aș fi PUTUT să știu. Prin urmare, necunoașterea Legii în acest caz nu mă exonerează de urmările păcatului, dintre care cea mi importantă este de ordin spiritual: pierderea stării de grație. Dar, dacă un copil de 4 ani face exact același lucru, vorbim de ignoranță invincibilă, deci de absența vreunei consecințe spirituale a păcatului.
Citat:

De ex., cred ca minciuna apare in oameni chiar cu limbajul.. pot povesti din viata primului copil.. dezvolta scheme ca sa ne "insele" si sa ajunga la dulciuri fara stiinta noastra, inainte de a sti sa vorbeasca (si imi amintesc clar.. atunci noi ne puneam problema: cum poate face planuri complexe in minte in lipsa limbajului?)..
Când un copil mic minte în acest fel, el minte așa cum ar minți un cățel care își ascunde osul. Fără intenție vinovată. Fără posibilitatea de a avea această intenție.

Citat:

Iar daca copilul moare, nu stiu cum judeca Dumnezeu.. mila lui Dumnezeu covarseste .
La mila lui Dumnezeu cuvine-se să apelăm la moartea copiilor nebotezați, sau la moartea adulților botezați, dar care mor în stare căzută. În cazul copiilor botezați, ei se mântuiesc în mod sigur, după dreptatea lui Dumnezeu.

Citat:

Am vazut in parc copii care musca, care se tavalesc pe jos ca niste "apucati", care lovesc parintii, care omoara insecte din placere, care lovesc animale etc.. si nu este vorba de comportamente invatate (ca parintii le atrageau atentia: asta nu!). Dupa varsta intelegerii poate se vor schimba, dar nu incetez sa ma intreb de ce unii se comporta astfel daca sunt "fara de pacat".
Și ce vreți să spuneți, că astfel de copii sunt posedați ? Nu. Există porniri bune și porniri rele, dar vina este a părinților, care nu știu să cultive pornirile bune și nu știu să reprime pornirile rele.

Ioana-Andreea 13.04.2010 19:49:12

Citat:

Nu este adevarat. Pana la 7 ani.
Eu pana la 15 ani,m-am impartasit fara spovedanie:39:
si mergeam cu scoala,deci stia preotul.

Mihnea Dragomir 13.04.2010 19:52:43

Citat:

În prealabil postat de Ioana-Andreea (Post 234609)
Eu pana la 15 ani,m-am impartasit fara spovedanie:39:
si mergeam cu scoala,deci stia preotul.

Probabil că v-a dat absolvirea în mod colectiv ? Dacă preotul dă absolvirea fără spovadă este răspunderea lui în fața lui Dumnezeu. Absolvirea este validă, deci Dumnezeu nu vă va aminti de păcatele de atunci.

anna21 13.04.2010 19:52:56

Copilul NU este fara de pacat. Dar pacatele lui sunt mici si capata iertare prin rugaciunile preotului.
Din cauza slabei lui intelegeri, copilul nu poate nici sa se aplece asupra sa pentru a se examina launtric, nu poate simti pocainta adevarata (este in permanenta absorbit de realitatea inconjuratoare, de aici si acum etc..).
Cred si am citit lucruri asemanatoare, ca stabilirea varstei spovedaniei (7ani sau mai tarziu) nu este din cauza ca nu au copiii pacate, ci din dificultati de ordin practic.

Revenind la acei copii care se comporta "ciudat".. nu, nu vreau sa spun ca sunt posedati. Ci ca ei NU sunt feriti de influenta demonica doar pt ca sunt copii.
Copilul trebuie apropiat de Iisus Hristos de cand este foarte mic. Nu am vazut inca un copil sa scuipe Sf. Euharistie...Cat despre ceea ce intelege copilul, daca el crede (cand are 5-6 ani) ca este CU ADEVARAT Sf. Trup si Sange al lui Hristos, cred ca este suficient (mai ales ca sunt multi crestini adulti care nu cred asta, ci considera ca este doar un act simbolic).
Cred ca trebuie facuta cateheza copilului de cand incepe sa vorbeasca (nu la 8-10 ani). Nu conteaza cat intelege. Important este sa dezvolte un mod mistic de a privi realitatea. Daca el, intr-un moment de teama sau nesiguranta, nu-si indreapta gandul catre Dumnezeu.. atunci eu am dat gres, ca parinte.
Daca astept sa creasca mare ca sa inteleaga crestinismul.. risca sa nu integeaga nimic vreodata: prea multa minte incurca lucrurile.
Copilaria este momentul esential in dezvoltarea lui duhovniceasca.. mai tarziu poate deveni prea tarziu.

Ioana-Andreea 13.04.2010 19:55:37

Citat:

Dacă nu există păcat personal, copilul se menține în aceeași stare de grație primită prin Botez. Presupunând că un copil moare între data botezului lui și vârsta înțelegerii, moare în stare de grație sfințitoare și în mod sigur este mântuit.

Dar Sfanta Impartasanie nu e doar pt iertarea pacatelor,e cea mai mare Taina.Iertarea o avem si prin Spovedanie.

Citat:

Botezul este neapărat necesar mântuirii. Împărtășaania celor în stare îngerească nu este neapărat necesară mântuirii.
:39: Pai Iisus spune ca daca vom bea Sangele Lui,ne va invia...nu inseamna ca e esential pt mantuire?

Mihnea Dragomir 13.04.2010 20:14:18

Citat:

În prealabil postat de Ioana-Andreea (Post 234615)

:39: Pai Iisus spune ca daca vom bea Sangele Lui,ne va invia...nu inseamna ca e esential pt mantuire?

Isus se referă la adulți sau la copii mai mari: la oameni care au păcătuit: lor li se adresează. Aveți vreun dubiu că Adam și Eva s-ar fi mântuit dacă nu ar fi existat acel nenorocit de păcat ? Desigur că nu aveți, ci credeți că ar fi urmat să fie ridicați cu trup cu tot la Cer și să stea "la masa împărăției" timp de o eternitate.
Dar prin botez, sufletul este restaurat în starea adamică. Păcatul ancestral (și păcatele personale, dacă există) sunt anulate în puterea lor damnatorie, nerămânând decât consecințele celelalte ale păcatului ancestral: concupiscența, etc.

Deci, cine se mântuiește ? Cei care mor în stare de grație (=har, după terminologia răsăriteană). Pentru cei care se nasc în stare de păcat ancestral, starea de grație se obține prin botez și rămâne până la consumarea primului păcat grav. După aceasta, starea de grație se poate restaura numai prin spovadă și împărtășanie.

Lavrentiu 13.04.2010 20:30:06

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 234622)
Isus se referă la adulți sau la copii mai mari: la oameni care au păcătuit: lor li se adresează. Aveți vreun dubiu că Adam și Eva s-ar fi mântuit dacă nu ar fi existat acel nenorocit de păcat ? Desigur că nu aveți, ci credeți că ar fi urmat să fie ridicați cu trup cu tot la Cer și să stea "la masa împărăției" timp de o eternitate.
Dar prin botez, sufletul este restaurat în starea adamică. Păcatul ancestral (și păcatele personale, dacă există) sunt anulate în puterea lor damnatorie, nerămânând decât consecințele celelalte ale păcatului ancestral: concupiscența, etc.

Deci, cine se mântuiește ? Cei care mor în stare de grație (=har, după terminologia răsăriteană). Pentru cei care se nasc în stare de păcat ancestral, starea de grație se obține prin botez și rămâne până la consumarea primului păcat grav. După aceasta, starea de grație se poate restaura numai prin spovadă și împărtășanie.

Nu se mantuieste nimeni din cei ce nu se unesc cu Hristos.

Vedeti, aici este unul din cazurile in care diferentele conceptuale referitoare la har si mantuire apar foarte pregnant. Catolicismul vede in general pacatul in mod juridic, in vreme ce noi il vedem mai degraba ontologic.

La Adam si Eva, initial, nu se punea problema mantuirii, ci a desavarsirii. Dar chiar si asa, ei nu ar fi continuat sa existe decat in relatie cu Hristos. Fara El, ar fi cazut, cum s-a si intamplat.

Aceasta problema o lamureste Sfantul Maxim Marturisitorul - si nu doar el -, cand arata ca Hristos - ca unire intre Creator si creatura - este "tinta pentru care au fost create veacurile", si Adam si toti oamenii. Iar Pr. Staniloae adauga ca pacatul nu a facut decat sa dea acestei uniri aspectul sau de Cruce, de suferinta si apoi de Inviere. Fara pacat, Hristos tot s-ar fi intrupat, intrucat Hristos este arhetipul lui Adam, ca tinta a creatiei.

Acesta este modul in care noi privim relatia intre pacat si Euharistie si - mai departe - mantuire. Din acest motiv este obligatoriu sa ii unim pe copii cu Hristos, in mod real in Sfanta Impartasanie. Doar unirea cu Dumnezeu-Cuvantul poate indumnezei omul, fie el si copil, si aceasta unire, in maximul ei in lumea actuala, este in Euharistie.

Scuze pentru lungimea mesajului, sper ca nu v-am plictisit.

Hristos a inviat!

Mihnea Dragomir 13.04.2010 20:48:38

Citat:

În prealabil postat de Lavrentiu (Post 234628)
Nu se mantuieste nimeni din cei ce nu se unesc cu Hristos.

Și când am spus altceva ? Dar ce înțelegeți exact prin cuvintele spuse la Botez: "Mă unesc cu Cristos" ? Nu că respectivul se unește, prin Botez cu El ? Și ce anume rupe unirea cu Cristos decât păcatul ?

Răspundeți-mi, vă rog la următoarea întrebare: să presupunem că, dintr-o neglijență sau o cauză oarecare, un preot ortodox adminsitrează Sf Botez și Sf Mir copilului mic, dar nu și Sf Euharistie. Să mai presupunem că acel copil suferă un accident și moare. Credeți sincer că acel copil se mântuiește sau nu se mântuiește ?
Dacă da, atunci pentru ce tot lungim discuția aici ? Dacă nu, vă rog ca la toate Sfintele Liturghii să omiteți unul din ultimele articole din Crezul de la Niceea-Constantinopol: acela cu "cred într-un botez spre remisiunea păcatelor". Iată un botez prin care păcatele nu au fost iertate, din moment ce copilul nu s-a mântuit.

Ora este GMT +3. Ora este acum 12:04:10.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.