Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Resurse ortodoxe on-line (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=505)
-   -   Inmormantarea si pomenirea mortilor (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=9516)

Rodica50 30.07.2010 19:56:00

De ce atata inversunare? Cunosc povestea trista a unui preot extraordinar, care a muncit toata viata pentru comunitatea pentru care a slujit. A murit dispretuit, uitat, sarac, pe usi straine si jefuit. Acest lucru nu iti spune nimic?

Jane Says 30.07.2010 20:16:33

Citat:

În prealabil postat de voxdei55 (Post 273302)
Preotul e platit din bani publici pentru servicii religioase..deci e obligat pentru salariul pe care il primeste si cu contributia mea sa faca totul gratis.Cantaretii si ceilalti...trebuie sa aduca slava Domnului din placere..daca nu...la revedere

Si functionarii publici sunt platiti si din banii tai, ceea ce nu te scuteste de taxe suplimentare atunci cand ai nevoie de un serviciu (taxele pentru procesarea actelor, id-urilor, pasapoartelor si alte inscrieri, cununie civila unde dai 40 RON sau cat dai ca sa papagaliceasca aia un text timp de 3 minute si sa dai cu subsemnatul etc consulturi la medic investigatii speciale care se fac in regim public si pentru care totusi platesti).
Alora de ce nu le spui ca ii platesti tu asa ca sa faca bine sa-ti faca totul pe gratis?
Cat despre slava adusa Domnului din placere, da, ai dreptate, insa nimeni nu este obligat sa aduca Slava Domnului la vreun serviciu religios ce se savarseste pentru tine. Sigur, ar fi normal sa ne simtim toti frati intru Hristos si in aceeasi Biserica si sa ne bucuram unii pentru altii cand unuia dintre noi i se intampla ceva frumos sau dimpotriva, trece prin clipe grele, si sa fim trup si suflet alaturi si sa aducem slava lui Dumnezeu. Dar ai si tu o atitudine care nu prea-ti atrage frati, daca intelegi ce vreau sa spun.

Si inca un detliu: in VT evreii dadeau zeciuiala si se spunea clar ca preotii, neavand alta slujire in afara celei sacre, sa traiasca din darile si jertfele poporului. Si ca si in NT, noii convertiti isi vindeau averile si le puneau la picioarele apostolilor si sunt sigura ca in momentul in care faceau acel gest, nu-si mai bateau capul cu contabilitatea si nu mai cereau bon fiscal pentru ce urma sa se intample cu acei bani.

Astea sunt pretexte, frate, si inca unele foarte ieftine, chit ca vorbim despre bani.
Tu fa-ti un bine si du-te frumos la Liturghie si la restul slujbelor bisericesti care se savarsesc GRATIS, spovedeste-te GRATIS, si lasa contabilitatea pentru cand o veni momentul si roaga-te de pe acum lui Dumnezeu sa-ti scoata in cale un preot bun de care sa te apropii si care sa te calauzeasca si sa te ajute in acele momente.

Danut7 30.07.2010 21:36:28

Si mie mi se pare ca parca avem prea multe obiceiuri si ritualuri la inmormantari... Cultul mortilor mi se pare putin exagerat..

Jane Says 30.07.2010 21:40:17

Citat:

În prealabil postat de Danut7 (Post 273339)
Si mie mi se pare ca parca avem prea multe obiceiuri si ritualuri la inmormantari... Cultul mortilor mi se pare putin exagerat..

Care, frate? Se citesc prea multe rugaciuni? Ce obiceiuri si ritualuri la inmormantari, ca tot ce are preotul de facut dureaza cat, maxim o ora? E exagerat un parastas la 40 de zile si pe urma din an in an, care tot asa, cat dureaza, 30 de minute? Si ambele inseamna rugaciune, sa nu creada altcineva printre np ca ne ocupam cu alde voodoo.
Despre ce vorbesti, concret.

Danut7 30.07.2010 21:51:53

obiceiurile la masa, parastase, colive, lumanari;care e rostul la toate astea? saptamana trecuta am participat la o inmormantare si nu mi-a placut.. nici macar slujba.. nu mi-a acordat starea si pozitia aceia buna si corecta fata de cel decedat.. stare pe care o aveam si o simteam dinainte de inmormantare.. mie mi se pare ca ortodoxia face cam multe avand in vedere la cat de putine declara despre viata de dupa moarte..

Jane Says 30.07.2010 21:57:24

Citat:

În prealabil postat de Danut7 (Post 273352)
obiceiurile la masa, parastase, colive, lumanari;care e rostul la toate astea? saptamana trecuta am participat la o inmormantare si nu mi-a placut.. nici macar slujba.. nu mi-a acordat starea si pozitia aceia buna si corecta fata de cel decedat.. stare pe care o aveam si o simteam dinainte de inmormantare.. mie mi se pare ca ortodoxia face cam multe avand in vedere la cat de putine stie despre viata de dupa moarte..

Ortodoxia stie tot ce e nevoie sa stie despre viata de dupa moarte si e firesc sa se roage pentru toti fiii ei cand acestia sunt chemati la Domnul.
Coliva si pomenile sunt milostenie si citeste mai jos pentru mai multe detalii si ca sa vezi cat de vechi e acest obicei.
Si pentru mantuirea si iertarea cuiva, niciodata nu facem prea multa milostenie si nu ne rugam prea mult. Si ce zicem cand dam colacii si restul, spunem sa fie primit.

http://www.frumoasa.md/2008/03/01/po...2%80%93-mosii/

Citat:

Pomenile sau praznicele mortilor sunt mesele care se fac in cinstea si pomenirea mortilor. Ele sunt ramasite ale vechilor agape sau mese fratesti, cu care era impreunata in vechime slujba inmormantarii.
Despre ele pomenesc vechile randuieli bisericesti, ca Asezamintele Sfintilor Apostoli (Cartea VIII, cap. 44), si alte scrieri vechi crestine: “Noi ii poftim pe saraci si nevoiasi la ospat, pentru ca astfel serbarea noastra sa devina pomenire pentru odihna sufletului celui adormit, iar pentru noi, mireasma bine placuta lui Dumnezeu” (Talcuire la cartea Iov (atribuita lui Origen), cart. III, Migne, P. G., XVII, col. 517).
Tot pomana se numeste si orice fapta de milostenie facuta pentru pomenirea si folosul mortilor, ca de pilda hainele sau lucrurile care se dau saracilor.
Citat:

Se face la trei zile, in cinstea Sfintei Treimi, intru Care ne mantuim si in amintirea invierii celei de a treia zi a Domnului, Care, sculandu-Se din morti, S-a facut parga sau incepatura si chip al invierii celor adormiti;
La noua zile, pentru ca raposatul sa se invredniceasca de partasia cu cele noua cete ingeresti si in amintirea orei a noua in care Domnul, inainte de a muri pe Cruce, a fagaduit talharului Raiul, pe care ne rugam sa-l mosteneasca si raposatii nostri;
La patruzeci de zile (sase saptamani), in amintirea inaltarii la cer a Domnului care a avut loc la patruzeci de zile dupa inviere, pentru ca sufletul celui raposat sa se inalte si el la cer dupa judecata particulara facuta la patruzeci de zile dupa moarte ;
La un an, in cinstea si slava Sfintei Treimi, dupa pilda crestinilor din primele veacuri, care praznuiau in fiecare an ziua mortii mucenicilor si a sfintilor, ca zi de nastere a lor pentru viata de dincolo (Asezamintele Sf. Apostoli, cart. VIII, cap. 42; Sf. Simion al Tesalonicului, Despre sfarsitul nostru, cap. 372, p. 250, comp. si Mitrofan, op. cit., p. 169-172).

Adrinskaia 30.07.2010 22:20:43

... ,,Nu te ruga de Mine sa le dau Pace, roaga te de ei sa si schimbe purtarile ''...

Adevarul imi pare a fi ca am avea pretentii prea mari ca toti preotii sa se asemene parintelui Argatu, Sfantului Lavrentie al Cernigovului si parintelui Arsenie Boca.

Dar adevarul imi pare a fi si ca acest tanar, daca ar citi chiar si de pe net despre acestia, ori ar fi citit cate o carte de a lor, ar putea, dar numai daca nu alege in continuare sa se inchine la Catedrala fumatului&co, mai precis la idolii materialismului, sa inteleaga ca atitudinea sa ii este lui paguboasa, chiar daca stiu ca Sfantul Lavrentie al Cernigovului plangea pentru multi din preotii tineri pentru ca ii vedea ca nu se vor mantui, asa cum se zice ca va plange si Mantuitorul...

Eu in prezent, locuiesc intr un bloc construit pe terenul Bisericii, si m am informat de curand ca in momentul secularizarii averilor manastiresti in Romania 25% din suprafata tarii au reprezentat aceste averi, in vremuri cand bolnite si multe altele tineau de manastiri.

Multi romani recunosc ca se obisnuia sa se fure inainte de revolutie, si dupa s au furat de catre romani si ajutoarele primite, pe cand cele distribuite prin Biserica au ajuns unde trebuia...

Si mai pe urma, o zicala populara- Cine rade la urma rade mai bine... Cei din urma vor fi cei dintai... si se poate argumenta cu Profetii despre Romania postate zilele trecute, dar numai pentru cine se straduieste macar sa se lepede de satana, cum si a luat angajamentul la botez, ca sa poata cerne de acolo ce ii este cu adevarat folositor...

... ,,Cautati mai intai Imparatia Lui Dumnezeu, si toate celelalte se vor adauga voua'' ...

gabriela8 30.07.2010 22:25:16

Citat:

În prealabil postat de voxdei55 (Post 273071)
Mila si iertarea lui Dumnezeu nu are nimic de a face cu biserica.Oricine se poate ruga si apropia de Dumnezeu fara intermediar,..mai ales cand acesta cere plata grasa.Nici o fiinta umana nu e indreptatita de a se considera reprezentat al Divinitatii pe Pamant,..decat daca e certificata de vreun miracol..cum a fost cazul lui IIsus.Daca regulile ar fi egale..macar intre crestini in ceea ce priveste ritualirile de orice fel..atuni discutia ar avea un alt sens.Traditiile sant cu totul altceva..si asa trebuie spus.Nicidecum ..ca traditia a devenit regula sfanta..in caz contrar esti pierdut.Mi-a rusine de aici din strainatate sa povestesc circul inmormantarii de la noi...

Nu stiu de unde o tot scoti cu plata grasa? Eu nu stiu asemenea situatii! Si daca tu crezi ca traditia Bisericii si dezlegarile ultime facute pe pamant raposatului sunt o rusine atunci nu stiu cum ai vrea sa fie pentru tine, ai vrea sa fii aruncat intr-o groapa in nestire?

georgeval 30.07.2010 22:26:00

Citat:

În prealabil postat de andreicozia (Post 273276)
George, ce vrea vox-dei sa spuna prin "...neconcludent" este ca exemplul dat de tine se vrea invaluit in mister si ritual(cum de fapt banuiesc ca-i placea sa prezinte si Sf oan Gura de Aur, multi au acest talent retoric), cind de fapt impartirea pestilor, a piinilor si comunicarea su ucenicii este o interactiune care este normala si reala, intre un maistru de exemplu si echipa lui de muncitori, care mai intii vin cu vre-o cerere la el, maistrul rezolva probleme aducind materiale din belsug , dupa care le re-distribuie inapoi la muncitori pentru prelucrare si distribuire la consumatori..deci nici un mister.
Dar ne place noua sa poetizam/rutualizam totul si facem din tintar -armasar!

Andrei, daca slujbele bisericesti, Tainele nu-si gasesc temeiuri in exemplele scripturistice si mai ales in actele si lucrarile Mantuitorului atunci chiar sunt ceremonialuri lipstite de sens si de viata.

Danut7 30.07.2010 22:59:59

Citat:

În prealabil postat de Jane Says (Post 273360)
Ortodoxia stie tot ce e nevoie sa stie despre viata de dupa moarte si e firesc sa se roage pentru toti fiii ei cand acestia sunt chemati la Domnul.
Coliva si pomenile sunt milostenie si citeste mai jos pentru mai multe detalii si ca sa vezi cat de vechi e acest obicei.
Si pentru mantuirea si iertarea cuiva, niciodata nu facem prea multa milostenie si nu ne rugam prea mult. Si ce zicem cand dam colacii si restul, spunem sa fie primit.

http://www.frumoasa.md/2008/03/01/po...2%80%93-mosii/

dracia care mi se pare mie e ca se fac anumite ritualuri pe niste alimente si apoi se dau ca hrana..

glykys 30.07.2010 23:19:49

Citat:

În prealabil postat de Danut7 (Post 273412)
dracia care mi se pare mie e ca se fac anumite ritualuri pe niste alimente si apoi se dau ca hrana..

Iarta-ma, dar ma pufneste rasul la aceasta postare... "Se fac anumite ritualuri"... Si cand te asezi la masa sa mananci, faci cruce cu cutitul pe paine, spui: "Doamne, binecuvinteaza mancarea si pe cei care o mananca!"

Avea bunica-mea o vorba: "Uite, asta se asaza sa se culce ca vaca, fara sa faca semnul crucii", pana cand i-a zis cineva: "Dar stiti ca pana si vacile fac cu copita semnul crucii.."

Danut7 30.07.2010 23:41:08

De ce sa ne spurcam cu cele ale mortilor?

glykys 30.07.2010 23:47:45

Citat:

În prealabil postat de Danut7 (Post 273428)
De ce sa ne spurcam cu cele ale mortilor?

Ce numesti spurcat? Mancarea se da de pomana? mancarea care se face din ingrediente pe care ni le da Domnul, "Ale Tale dintru ale Tale"? Mancarea sfintita cu semnul Crucii ti se pare a fi spurcata?!
Nu ne gandim ca viata asta trece repede repede si maine-poimaine ajungem si noi niste "morti spurcati", pentru iertarea pacatelor carora nu s-ar indura nimeni sa faca o milostenie sau o rugaciune?

Jane Says 30.07.2010 23:48:56

Citat:

În prealabil postat de Danut7 (Post 273412)

Frate, Dumnezeu sa te lumineze :)
Alimentele respective se sfintesc :) Noua ni se pare asa un lucru special pentru ca nu suntem obisnuiti sa ne rugam si sa ne inchinam inainte de mese si dupa mese, sa ne rugam in timpul lucrului si sa multumim, noi nu Il rugam pe Dumnezeu sa ne sfinteasca la tot lucrul pe care il facem.
Dar macar in Biserica..! Si apoi dam milostenie acele lucruri sfintite.. Nu e intamplator ca e vorba de paine si coliva, pentru ca se fac din grau si graul are o semnificatie aparte. Grau si vin.
Si nu ne spurcam deloc.

Vrajmasul iti baga in cap intunecimile astea, ce gandesti nu e de la Dumnezeu.

Danut7 31.07.2010 00:21:09

Citat:

În prealabil postat de glykys (Post 273432)
Ce numesti spurcat? Mancarea se da de pomana? mancarea care se face din ingrediente pe care ni le da Domnul, "Ale Tale dintru ale Tale"? Mancarea sfintita cu semnul Crucii ti se pare a fi spurcata?!
Nu ne gandim ca viata asta trece repede repede si maine-poimaine ajungem si noi niste "morti spurcati", pentru iertarea pacatelor carora nu s-ar indura nimeni sa faca o milostenie sau o rugaciune?

De ce trebe sa se faca metanii pe mancarea aia inainte sa se dea de pomana? Ce se poate sfintii prin sau pentru morti?

Danut7 31.07.2010 00:35:13

Nu condamn milostenia, cu gandul la cel decedat, ci procesele prin care aceasta se face..Nu vreau sa smintesc pe nimeni.. Dumnezeu sa ma ierte de smintesc pe cineva.. Eu vreau doar lamurire pentru mine..

Jane Says 31.07.2010 08:13:24

Citat:

În prealabil postat de Danut7 (Post 273445)
De ce trebe sa se faca metanii pe mancarea aia inainte sa se dea de pomana? Ce se poate sfintii prin sau pentru morti?

Nu PRIN MORTI se sfinteste frate, ci prin DUHUL SFANT, EL sfinteste toate. Inclusiv pe noi. Inclusiv mancarea. Inclusiv uleiul de la Maslu. Intelegi?
Si nu sunt PROCESE, frate draga, sunt RUGACIUNI.

Asupra acestui fel de pomenire insistă în mod deosebit Sfântul Simeon al Tesalonicului, accentuând marele folos pe care-l dobândește sufletul din săvârșirea Sfintei Liturghii.

"A treia zi" (după adormirea celui pomenit), - spune Sfântul Simeon al Tesalonicului, "se face colivă din semințe de grâu și din alte roade de multe feluri ce sunt aduse ca prinos lui Dumnezeu. Dar ce simbolizează aceste roade? Ele arată că și omul este o sămânță, un rod al pământului care semănându-se acum în pământ precum grâul, iarăși va învia cu puterea lui Dumnezeu, răsărind în viața ce va să fie și aducându-se viu și desăvârșit lui Hristos. Căci precum această sămânță se îngroapă în pământ, iar după aceea răsare și aduce mult rod, tot astfel și omul fiind dat acum pământului prin moarte, iarăși va învia. Același lucru îl spune și Sfântul Apostol Pavel, arătând învierea prin pilda semănăturilor".
Acestea le spune Sfântul Simeon al Tesalonicului referitor la colivă și la celelalte care se folosesc pentru
parastas, arătând totodată și simbolismul lor.
Această tradiție a colivelor se găsește încă de la mijlocul secolului al IV-lea.

Jane Says 31.07.2010 08:41:18

Danut, te paste vreo cadere din ortodoxie?
Zi drept.

Danut7 31.07.2010 08:44:43

Citat:

În prealabil postat de Jane Says (Post 273480)
Nu PRIN MORTI se sfinteste frate, ci prin DUHUL SFANT, EL sfinteste toate. Inclusiv pe noi. Inclusiv mancarea. Inclusiv uleiul de la Maslu. Intelegi?
Si nu sunt PROCESE, frate draga, sunt RUGACIUNI.

Asupra acestui fel de pomenire insistă în mod deosebit Sfântul Simeon al Tesalonicului, accentuând marele folos pe care-l dobândește sufletul din săvârșirea Sfintei Liturghii.

"A treia zi" (după adormirea celui pomenit), - spune Sfântul Simeon al Tesalonicului, "se face colivă din semințe de grâu și din alte roade de multe feluri ce sunt aduse ca prinos lui Dumnezeu. Dar ce simbolizează aceste roade? Ele arată că și omul este o sămânță, un rod al pământului care semănându-se acum în pământ precum grâul, iarăși va învia cu puterea lui Dumnezeu, răsărind în viața ce va să fie și aducându-se viu și desăvârșit lui Hristos. Căci precum această sămânță se îngroapă în pământ, iar după aceea răsare și aduce mult rod, tot astfel și omul fiind dat acum pământului prin moarte, iarăși va învia. Același lucru îl spune și Sfântul Apostol Pavel, arătând învierea prin pilda semănăturilor".
Acestea le spune Sfântul Simeon al Tesalonicului referitor la colivă și la celelalte care se folosesc pentru
parastas, arătând totodată și simbolismul lor.
Această tradiție a colivelor se găsește încă de la mijlocul secolului al IV-lea.

De ce trebuie "sfintita" mancarea de la parastase ?

Coliva mi se pare o prostie.. Argumentul lui Simeon cu atat mai mult..

Jane Says 31.07.2010 08:45:23

Citat:

În prealabil postat de Danut7 (Post 273484)

Nu este o prostie, e cum a zis Sfantul Simeon.

Danut7 31.07.2010 08:51:55

Mie mi se par obiceiurile astea la inmormantari ca avand mai multa legatura cu paganismul decat cu crestinismul si ca vin din paganism..

Tot nu mi-ai zis de ce trebuie "sfintita" mancarea la parastase?

georgeval 31.07.2010 09:01:10

Citat:

În prealabil postat de Danut7 (Post 273484)

Nu exista o rugaciune speciala de sfintire a mancarii de la parastas. Rugaciunile rostite sunt cele obisnuite care se rostesc inainte de masa, cum se procedeaza la o masa crestineasca unde participa si preotul si ofera bincuvantarea roadelor ca semn al multumirii si al jertfei.

Danut7 31.07.2010 09:05:22

care e rostul la toata sarada asta la inmormantari?

preamultadezbinare 31.07.2010 11:57:45

Citat:

În prealabil postat de Danut7 (Post 273491)
"care e rostul la toata sarada asta la inmormantari?"

Danut,
Iti raspund eu,fara ocolisuri:ca sa traiasca bine clasa preoteasca.
In rest,cam habar n-avem ce e dupa moarte(treaba cu raiul si iadul e perimata,tot o gaselnita a bisericii ortodoxe ca sa aiba cu ce sa ne sperie ca,vezi Doamne,ajuti cu ceva sufletul mortului daca faci pomeni si paratase.Ajuti,cum sa nu...ajuti la rotunjirea veniturilor preotimii.Adica vreti sa-mi ziceti ca eu am fost in viata un pacatos notoriu,si dupa ce am murit se schimba "starea"mea,daca se fac toate ritualurile?Si sa si cred treaba asta?
Am citit si eu Biblia,da,n-am vazut pe niciunde ca ar fi zis Cristos ca tre'sa dai de pomana pt.sufletul mortului.Si de ce nu pot sa ma rog si eu,acasa pt.acel"suflet"?De ce tre'sa fac coliva si sa ma duc cu ea la biserica?Vrajeala!Preotul are "puteri speciale"?Are linie directa cu divinitatea?Creada cine vrea chestia asta.

De ce tre'sa faci coliva?A zis Cristos asa ceva?Faceau primii crestini coliva?Scrie pe undeva,prin Faptele Apostolilor?

De ce tre'sa faci parastas la 40 de zile ?Ca a stat Cristos 40 de zile pe pamant dupa inviere?Si care e legatura?A stat ca fiiinta vie,nu ca suflet,l-a vazut o gramada de lume.Unde scrie in Biblie ce se intampla cu sufletul mortului dupa 40 de zile,si ce se intampla cu acel"suflet"in general??
Sau de ce tre'sa faci parastas in fiecare an,timp de 7 ani?Pe urma ce se intampla cu sufletul mortului?E "clasat"?
Cand oi da coltu',nu vreau sa se roage nimeni pt.mine,si o inmormantare FARA NICI O CEREMONIE RELIGIOASA,si cu cat mai putine cheltuieli.Pur si simplu bagat in pamant si gata.Ce am facut in viata,ASTA CONTEAZA!

V-am pupat.

gabriela8 31.07.2010 16:13:14

Citat:

În prealabil postat de preamultadezbinare (Post 273514)
Danut,
Iti raspund eu,fara ocolisuri:ca sa traiasca bine clasa preoteasca.
In rest,cam habar n-avem ce e dupa moarte(treaba cu raiul si iadul e perimata,tot o gaselnita a bisericii ortodoxe ca sa aiba cu ce sa ne sperie ca,vezi Doamne,ajuti cu ceva sufletul mortului daca faci pomeni si paratase.Ajuti,cum sa nu...ajuti la rotunjirea veniturilor preotimii.Adica vreti sa-mi ziceti ca eu am fost in viata un pacatos notoriu,si dupa ce am murit se schimba "starea"mea,daca se fac toate ritualurile?Si sa si cred treaba asta?
Am citit si eu Biblia,da,n-am vazut pe niciunde ca ar fi zis Cristos ca tre'sa dai de pomana pt.sufletul mortului.Si de ce nu pot sa ma rog si eu,acasa pt.acel"suflet"?De ce tre'sa fac coliva si sa ma duc cu ea la biserica?Vrajeala!Preotul are "puteri speciale"?Are linie directa cu divinitatea?Creada cine vrea chestia asta.

De ce tre'sa faci coliva?A zis Cristos asa ceva?Faceau primii crestini coliva?Scrie pe undeva,prin Faptele Apostolilor?

De ce tre'sa faci parastas la 40 de zile ?Ca a stat Cristos 40 de zile pe pamant dupa inviere?Si care e legatura?A stat ca fiiinta vie,nu ca suflet,l-a vazut o gramada de lume.Unde scrie in Biblie ce se intampla cu sufletul mortului dupa 40 de zile,si ce se intampla cu acel"suflet"in general??
Sau de ce tre'sa faci parastas in fiecare an,timp de 7 ani?Pe urma ce se intampla cu sufletul mortului?E "clasat"?
Cand oi da coltu',nu vreau sa se roage nimeni pt.mine,si o inmormantare FARA NICI O CEREMONIE RELIGIOASA,si cu cat mai putine cheltuieli.Pur si simplu bagat in pamant si gata.Ce am facut in viata,ASTA CONTEAZA!

V-am pupat.

Ai grija ce scrii! Nu te obliga nimeni sa crezi invatatura Bisericii Ortodoxe dar pentru a nu-ti incarca sufletul de pacate abtine-te de la comentarii.
Dupa ce ai sa mori, ai sa vrei sa aiba cine se ruga pentru tine...:1:

voxdei55 31.07.2010 16:45:10

Citat:

În prealabil postat de Jane Says (Post 273434)
Frate, Dumnezeu sa te lumineze :)
Alimentele respective se sfintesc :) Noua ni se pare asa un lucru special pentru ca nu suntem obisnuiti sa ne rugam si sa ne inchinam inainte de mese si dupa mese, sa ne rugam in timpul lucrului si sa multumim, noi nu Il rugam pe Dumnezeu sa ne sfinteasca la tot lucrul pe care il facem.
Dar macar in Biserica..! Si apoi dam milostenie acele lucruri sfintite.. Nu e intamplator ca e vorba de paine si coliva, pentru ca se fac din grau si graul are o semnificatie aparte. Grau si vin.
Si nu ne spurcam deloc.

Vrajmasul iti baga in cap intunecimile astea, ce gandesti nu e de la Dumnezeu.

Nimeni..nici o fiinta umana nu sfinteste nimic..doar Dumnezeu o poate face.In nici un caz..preotul,e curat sacrilegiu

gabriela8 31.07.2010 16:47:40

Citat:

În prealabil postat de voxdei55 (Post 273576)
Nimeni..nici o fiinta umana nu sfinteste nimic..doar Dumnezeu o poate face.In nici un caz..preotul,e curat sacrilegiu

Dumnezeu lucreaza prin slujitorii sai care pe pamant sunt preotii.

georgeval 31.07.2010 16:57:29

Citat:

În prealabil postat de voxdei55 (Post 273576)

Dar Hristos a lucrat prin Apostoli si prin Sfintii Sai? Aceasta este mentalitatea multor oameni, nu se poate uni divinul cu umanul ptr ca se confunda si atunci cel mai comod este sa le separam. Hristos a lucrat prin firea Sa omeneasca anticipand cum va lucra prin Apostoli si prin alesii Sai.

preamultadezbinare 31.07.2010 20:46:34

Citat:

În prealabil postat de gabriela8 (Post 273562)
Ai grija ce scrii! Nu te obliga nimeni sa crezi invatatura Bisericii Ortodoxe dar pentru a nu-ti incarca sufletul de pacate abtine-te de la comentarii.
Dupa ce ai sa mori, ai sa vrei sa aiba cine se ruga pentru tine...:1:

Imi asum ricul de a nu avea cine sa se roage pt.iertarea numeroaselor mele pacate dupa ce o sa dau coltu'...Sa fie asta cel mai mare pacat al meu(comentariile ironice in legatura cu invatatura Bisericii Ortodoxe in ce priveste existenta sufletului dupa moarte si ce face el pe unde se duce).

Nu ma obliga nimeni APARENT,dar si daca nu cred aceasta invatatura sau nu ma conformez ei,si afirm asta raspicat,se uita lumea la mine cum te uiti tu acuma(deci oprobriul opiniei publice).
De ce sa ma abtin de la comentarii,pt.ca nu convin BOR?Nu cumva ii e frica de faptul ca s-ar mai putea trezi si altii la realitate,caz in care i-ar scadea drastic veniturile?
N-am observat vreo baza solida pt. aceasta invatatura a BOR.
Nu vi se pare ciudat ca,pentru un subiect asa de important cum e acesta("viata"dupa moarte),Biblia ofera asa de putine si vagi informatii?

mirelat 01.08.2010 01:22:45

Citat:

În prealabil postat de ioana-corina (Post 272152)
In data de 6 august mamica mea implineste 40 de zile de cand a trecut la Domnul la frumoasa varsta de 45 de ani.Vin cu rugamintea sa ma sfatuiti care sunt randuielile pentru a savarsi corect pomenirea ei.Multumesc anticipat!

Deci parastasul de 40 zile cade in Postul Sfintei Marii. Daca il faci (parastasul) chiar in ziua de 6 August - este sarbatoarea Schimbarii la Fata si poti sa pregatesti pentru masa si peste (sau derivate, icre, salata, etc).

voxdei55 01.08.2010 13:14:16

Citat:

În prealabil postat de gabriela8 (Post 273577)
Dumnezeu lucreaza prin slujitorii sai care pe pamant sunt preotii.

Vorbesti serios?..Deci fara ei nu se poate...Dar pe la cei care s-au nascut prin cealalta parte de Pamant..si au alte uzante...pe acolo nu mai lucreaza?Mai da glumeti mai santeti..!!!

preamultadezbinare 01.08.2010 16:13:05

Citat:

În prealabil postat de voxdei55 (Post 273791)
Vorbesti serios?..Deci fara ei nu se poate...Dar pe la cei care s-au nascut prin cealalta parte de Pamant..si au alte uzante...pe acolo nu mai lucreaza?Mai da glumeti mai santeti..!!!

N-ai inteles?Doar crestinii ortodocsi pt.care se roaga popa si au toate pomenile la zi vor fi mantuiti si vor merge in rai(vor iesi din iad,daca au nimerit cumva pe acolo),restul lumii(alte religii),mai ales cei care nu fac pomenile si parastasele cum scrie la carte(la 3,la 9,la 40 zile, la 3 luni la noua luni,etc,apoi mosi de vara,de iarna ,parastasul de un an - am uitat ceva?-ei bine,toti aceia si rudele lor carora n-a avut cine sa le faca toate cele de cuviinta,in iad cu ei pt.eternitate!

gabriela8 01.08.2010 18:12:45

Citat:

În prealabil postat de voxdei55 (Post 273791)

:22: Nu suntem glumeti!:68:

Jane Says 01.08.2010 18:36:48

Bateti campii.
Nu "ca sa traiasca bine preotii", mai terminati cu lozincile de doi bani pe care le despicati in patru cand iesiti la o berica cu amicii si puneti voi tara la cale.

Sunt pe parcursul anului zile speciale cand se fac pomeniri ale mortilor by default, adica GRATIS, te duci si-ti lasi pomelnicul pe masa si eventual un cozonac sau ce ai de dat milostenie. Si parintele ii pomeneste si pe-ai tai.

De asemenea, frumosilor si desteptilor, se pomenesc si aceia pe care nu mai are cine sa-i pomeneasca si pe care nu-i pomeneste nimeni, adica inclusiv pe aceia dintre adormitii din neamul vostru care au adormit in dreapta credinta si pe care voi din lene, nestiinta si prostie, nu-i mai pomeniti. Ii pomeneste Biserica si pe aceia si Il roaga pe Dumnezeu sa le ierte pacatele si sa-i odihneasca impreuna cu dreptii.

Iar Biserica Ortodoxa va dainui in veac si portile iadului nu o vor birui pe dansa, cu atat mai putin visele voastre :)

gabriela8 01.08.2010 18:56:55

Citat:

În prealabil postat de preamultadezbinare (Post 273819)
N-ai inteles?Doar crestinii ortodocsi pt.care se roaga popa si au toate pomenile la zi vor fi mantuiti si vor merge in rai(vor iesi din iad,daca au nimerit cumva pe acolo),restul lumii(alte religii),mai ales cei care nu fac pomenile si parastasele cum scrie la carte(la 3,la 9,la 40 zile, la 3 luni la noua luni,etc,apoi mosi de vara,de iarna ,parastasul de un an - am uitat ceva?-ei bine,toti aceia si rudele lor carora n-a avut cine sa le faca toate cele de cuviinta,in iad cu ei pt.eternitate!

Mai vorbim in lumea cealalta... Sa vedem atunci ce ai sa mai spui?:22:

preamultadezbinare 01.08.2010 20:26:43

Citat:

În prealabil postat de gabriela8 (Post 273881)
Mai vorbim in lumea cealalta... Sa vedem atunci ce ai sa mai spui?:22:

Astept cu nerabdare discutia de dincolo!
Credeam ca aveti (ortodocsii)alte argumente mai plauzibile,pe care sa le aflu inca de pe lumea asta,dar se pare ca m-am inselat.Adica mai multe informatii concrete.Ca de argumente de genul"De asemenea, frumosilor si desteptilor, se pomenesc si aceia pe care nu mai are cine sa-i pomeneasca si pe care nu-i pomeneste nimeni, adica inclusiv pe aceia dintre adormitii din neamul vostru care au adormit in dreapta credinta si pe care voi din lene, nestiinta si prostie, nu-i mai pomeniti. Ii pomeneste Biserica si pe aceia si Il roaga pe Dumnezeu sa le ierte pacatele si sa-i odihneasca impreuna cu dreptii.",ei bine,de asemenea argumente,sau de cele de genul"ASA SE FACE,sau ASA NE-AM POMENIT",sunt satul pana in gat!

Cu privire la pseudonimul sub care postez.Una din cauzele care au adus si aduc dezbinare intre oameni este religia.Nu zic ca-i principala,dar nu-i deloc de neglijat.Mai sunt si alte cauze,care nu au legatura cu tema in discutie.
Nu apartin niciunei orientari religioase,desi nu sunt ateu.M-as putea numi"liber cugetator",adica iau in calcul toate variantele.Cred insa ca avem prea putine date concrete cu privire la ceea ce este sau ar putea fi"sufletul",ca si cu privire la ceea ce se intampla cu el dupa moarte(daca se mai intampla ceva).Si in privinta asta e dezbinare(sa nu uitam ca unii,deloc putini,cred in reancarnare).Asa ca...

Geony 01.08.2010 22:51:51

Citat:

În prealabil postat de preamultadezbinare (Post 273919)
Astept cu nerabdare discutia de dincolo!

..

Dar intre noi (cei din RAI) si voi (cei din IAD), este o prapastie , incat nici noi nu putem trece la voi, nici voi la noi...deci, dincolo nu ne intalnim.

voxdei55 02.08.2010 11:43:10

Citat:

În prealabil postat de Geony (Post 273955)
Dar intre noi (cei din RAI) si voi (cei din IAD), este o prapastie , incat nici noi nu putem trece la voi, nici voi la noi...deci, dincolo nu ne intalnim.

Cu ceva spaga data la popa anticipat..se poate rezova.

costel 02.08.2010 12:36:54

Este bine sa-i pomenim. Cu cat mai des, cu atat mai bine. Preotul in cadrul Sfintei Liturghii scoate miridie (particele din prescura) atat pentru cei vii, cat si pentru cei adormiti. Ele sunt puse pe Sfantul Disc, alaturi de Agnet (Trupul Domnului). E un alt mod de impartasire de Hristos. Dar in zadar vom scrie despre importanta acestei prezente a miridelor pentru cei adormiti pe Sfantul Disc, atat timp cat nu se crede in prefacerea painii in Trupul lui Hristos in cadrul Sfintei Liturghii.

Marius22 02.08.2010 15:21:37

Nu inteleg de ce multi sunt porniti impotriva obiceiului indatinat in Biserica, al pomenirii mortilor, in cadrul Sfintei Liturghii sau al Parastasului.

"Pomeneste-ma Doamne, cand vei veni intru Imparatia Ta", a spus talharul pe cruce si a dobandit Raiul. Acesta este temeiul nostru, impreuna cu credinta ca pana la Judecata Universala starea sufletelor se poate schimba, atunci cand ii pomenim in biserica, pe cei morti. Prin pomenire, nu ne rugam in locul lor, ci pentru ei.

Este o diferenta tot atat de mare, ca intre a pomeni noi numele lui Dumnezeu si a ne pomeni El numele. Cand Dumnezeu ne pomeneste, avem nadejdea ca numele noastre vor fi scrise in Cartea Vietii.

Ora este GMT +3. Ora este acum 20:21:14.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.