![]() |
In mesajul de mai sus pentru OmuBun se va citi
"Eu sint tot atit de “subiectiv” pe cit de "subiective" sint si Sfintele Scripturi,..." in loc de "Eu sint tot atit de “subiectiv” pe cit de subiective sint si “Sfintele Scripturi”,...". |
@orthodoxia.i.thanatos,
daca am inteles eu bine, Omu Bun ti-a sugerat sa privesti mai adanc in interiorul sufletului tau ca sa-L descoperi pe Dumnezeu si nu sa faci cercetari prin care sa cauti eretici si vinovati. Daca te consideri in Adevar, ar trebui sa fii linistit, nu? Omu Bun mi se pare ca a sesizat o mare revolta si neliniste la tine si cred ca la asta s-a referit. Sfanta Evanghelie este una singura, iar timpul este o notiune relativa. La Dumnezeu, "acum" inseamna altceva decat inseamna pentru noi. Sfanta Liturghie se savarseste in aparenta in timpuri diferite, in raport cu fusul orar. Si totusi, ea este randuita sa fie in acelasi timp liturgic cu cea din Ceruri. Dar daca pentru noi, intelegerea aceasta pare greu de patruns, dragostea fata de aproapele este simpla si clara. Ca sa te consideri mai in Adevar decat vrednicii de lauda ostenitori ai sfintelor noastre manastiri, este o incapatanare pe care nu pot s-o pun pe seama Duhului Sfant. E foarte bine ca cercetezi scrierile sfintilor parinti, dar ia aminte la ce gand de anima si daca esti stapanit de pace sau revolta impotriva aproapelui. Dreptatea este la Dumnezeu si El stie mai bine cum se cade in erezie. Cunoaste-te bine pe tine si vezi daca nu cumva ti se pare ca esti mai credincios decat altii. Daca raspunsul tau e "da", Dumnezeu sa te ierte si sa te intelepteasca. Amin. |
Citat:
In ceea ce priveste timpul si Sfintele Liturghii (viata Bisericii, la modul general) eu va dau complet dreptate, dar as fi curios sa aflu cum justificati slujbele pe care le faceti, nu la diferenta de fus orar, ci chiar la 13 zile departare de slujbele care se tin dupa calendarul bisericesc, ca sa nu va mai intreb in al cui timp va situati astazi, de exemplu, cind ati ales sa nu urmati post de 42 de zile pentru Sfintii Apostoli ca sa puteti face sarbatorile fixe impreuna cu episcopul eretic de la Roma. Si mai sint de acord cu dumneavoastra si cind subliniati importanta faptului de a fi credincios, dar la fel de important, cred eu, daca nu cumva chiar conditie principala este sa fii in dreapta credinta. De aceea socotesc ca si dumneavoastra ar trebui sa va cercetati atent prin raportare la Sfintele Scripturi, invatatura si exemplul Sfintilor Parinti ai Bisericii Ortodoxe ca sa va tineti departe de erezie si de cei care o propovaduiesc, mai ales in zilele noastre cind multi lupi invatatori si chiar ierarhi pastoresc turmele. |
Citat:
Hula impotriva Duhului Sfint este a nu recunoaste prezenta si lucrarea Duhului Sfint in martirii si sfintii inchisorilor ( Gafencu,Maxim,Oprisan,Voiculescu....) in moastele izvoritoare de mir ( vezi relatarea lui Danion...frate de al tau ),in viata si invataturile si cuvintele de folos ale duhovnicilor nostri,Arsenie Boca,Cleopa Ilie,Arsenie Papacioc,Paisie Olaru,Benedict Ghius...nenumarati altii,in viata Sfintilor nostri dupa 1924...Sfintul Siluan ( chiar te rog sa-i citesti cartile ),Sofronie,Lavrentie al Cernigov,Iosif de la muntele Athos,parintele Efrem si multi altii,in cei simpli care se spovedesc si impartasesc,tin posturi si se roaga,fac fapte de milostenie si nu la vedere....ba mai rau,spunind despre ei ca sint eretici...te asemeni fariseilor omoritori de Dumnezeu care spuneau ca Acesta scoate demonii din oameni cu puterea lui belzebut. Cind vei merge la judecata ta particulara in fata lui Iisus Hristos Dumnezeu,si ti se vor arata toate acestea...crezi ca te mai poti apara cu interpretarea ta gresita a canoanelor ?...gindeste-te si tu la aceasta. |
Citat:
|
Citat:
Sinteti, fara nici un fel de dubiu, eretici din urmatoarele motive:
Toti cei pe care ii pomenesti, mai putin parintele Efrem, sint tot atit de “sfinti”si cucernici pentru mine cit sint si “sfintii” romano – catolicilor. Pentru noi, ortodocsii, nu exista sfinti in afara Bisericii lui Hristos. Eu cred ca Sfintele Canoane nu sint pilde si nici texte mistice, ba chiar sint scrise cit se poate de limpede, de aceea nu prea vad cum cineva le-ar putea interpreta gresit. Tare mi-e teama ca pentru tine “interpretare corecta” inseamna a te face ca nu stii de ele. Daca, totusi, ma insel, atunci astept (inca) sa ma lamuresti din punct de vedere canonic:
|
Citat:
Schimbarea de Traditie cu privire la cuminicarea mirenilor nu poate fi comparata cu schimbarea traditiei prin introducerea calendarului “revizuit”. Prima se refera la mirean si relatia sa cu Biserica si Dumnezeu, are un caracter particular, iar cea de-a doua se refera la viata intregii Biserici ca Trup al lui Hristos pe pamint. Adevarul lui Dumnezeu si Biserica au intotdeauna precedenta fata de indatoririle mireanului si grijile sale pentru mintuirea sufletului. |
ortodoxio,esti grav bolnava.
Hula impotriva Duhului Sfint este sa nu-i recunosti prezenta sau lucrarea,ceea ce mie imi este evident la tine...Doamne iarta-ne.Sint convins ca nu stii ce este acela har si cum lucreaza...nici in viata ta,cu atit mai mult in a altora. Sa-ti spun un secret.Cind sfintii din vechime acceptau sa fie facuti desfrinati,miniosi,iubitori de arginti,lenesi...si toate cele patimi...dar nu acceptau sa fie numiti eretici...de ce o faceau ? Simplu.Pentru ca eretic inseamna despartit de Domnul nostru Iisus Hristos Dumnezeu...dar din viata lor personala,de rugaciune,de nevointe...ei erau in permanenta comuniune cu Dumnezeu...ori vazindu-L fata la fata,ori auzindu-i cuvintele in minte,ori avind rugaciunea neincetata...Sfintul Siluan spune ca cei desavirsiti sint cei care nu spun nimic de la ei...ci doar ce le da Dumnezeu sa spuna.Intelegi ce inseamna aceste cuvinte ?...Probabil ca nu. De asemenea,si cei mici,care merg la Biserica,se spovedesc si impartasesc cit de cit regulat,tin posturile si au viata de rugaciune,cit de mica...sint si ei in comuniune reala cu Dumnezeu...pe care Il cunosc si recunosc...chiar daca in mai rare momente. Pe acestia,degeaba vii tu sau altii sa le spui ca sint eretici...ca asa buchisiti si intelegeti voi in litere si canoane...cum spunea parintele Arsenie Boca,din Biserica ortodoxa numai putregaiul cade. Tot din viata duhovniceasca,din ce am citit si eu...in ceea ce judeci cu obstinenta la aproapele tau,in aceea cazi si tu.....100% garantat.Si este ceva bun, de la Dumnezeu,ca sa te smereasca si sa te fereasca pe viitor de pacatul cel groaznic al judecarii. Daca cineva spune de altii ca sint curvari...mai devreme sau tirziu,va cadea si el in acest pacat.Daca altul spune de altii ca sint prosti,mai devreme sau mai tirziu va face si el prostii cu mult mai mari decit aceia.Daca unul tot repeta de altii ca sint eretici,cu siguranta va ajunge si el eretic,adica despartit de Hristos ...si tot asa.Eretic poti sa fii si in Biserica...adica despartit de Hristos si in final nemintuit...Doamne fereste. PS.la noi in Biserica sint multi care se spovedesc si tin posturile,nu ne rugam si impartasim cu ereticii ( nu ne impartasim fara spovedanie ) Biserica este arhiplina duminica de duminica,intreaga Biserica cinta si da raspuns parintelui ( 99.99 % cinta antifoanele,heruvicul,fericirile,Tatal nostru,stiu Crezul si absolut toate raspunsurile )...asa ca despre ce vorbesti ? Copiii mici si adolescentii participa la scoala duminicala...au cateheze,participa la cercul de pictat icoane,invata rugaciuni,colinde...chiar si dansuri populare romanesti si multe altele. |
Citat:
Daca “nu ne rugam si impartasim cu ereticii”, atunci impotriva a ce “anti-ecumenesti”, dupa cum te lauzi, sau, poate, avem o intelegere diferita a ecumenismului, care pentru tine o fi doar un current in iconografie? Asa cum am intuit, “interpretarea corecta” a Sfintelor Canoane care nu-ti convin se realizeaza prin a te face ca ploua si a-ti tine gura intotdeauna inchisa. Sa stii ca ecumenistii au mai multa decenta decit voi, razboinicii-intru-cuvint, rezistentii inchipuiti, umblatorii pe “cararea imparateasca” sau cum v-o mai placea sa va chemati cei care ii combateti pe eretici cu propriile voastre erezii. Aceia au macar bunul simt sa-si argumenteze teologic ereziile, ca orice bun eretic, dar voi, daca se intimpla sa o faceti o data la o suta de ani, le dovediti “stiintific”, ca si Cleopa cu astronomia. Vino-ti in fire, amice, viata adevarata nu e cea pe care o traiesti tu drogindu-te cu minciuni. Nu-ti trebuie decit un pic de curaj, si te indemn sa ti-l gasesti, pentru ca fricosii sint o categorie clar definita care nu-l vor vedea pe Dumnezeu. Inca mai astept raspuns (si nu reactii emotive) la intrebarile mele, dar daca nu te simti in stare sa vii cu ceva constructiv, atunci mai bine abtine-te, poate, totusi, s-o gasi vreun alt "razboinic" cu mai multa aversiune pentru penibil. |
Adevaratul razboinic se lupta cu orgoliul sau nu cu al altora.
|
Citat:
|
Citat:
La intrebarile tale: 1.Nu te poti ruga si impartasi cu ereticii (cine se impartaseste ? ) 2.Nu trebuie sa dai ascultare episcopului dovedit eretic. 3.Nu exista har mintuitor in "tainele" savirsite de eretici. In toate mesajele tale in care spui ca Biserica ortodoxa ( toti episcopii,citeva sute ) a cazut din har brusc la 1924 din cauza schimbarii "traditiei"...de acum incolo trebuie sa le modifici...trebuie sa scrii de modificarea traditiei in mod brusc,prin Sinod ( ce greseala...) si nu lent,fara Sinod ( bine ca am scapat de el)....desi ar fi fost impotriva canoanelor si asa. Foarte rau ca au fost violente impotriva stilistilor.De ce nu v-ati dus la episcopii sirbi ( care au ramas tot pe vechi si nu pe nou...sau atitia multi altii din alte patriarhii )...sau aici nu mai conta calendarul ? |
Citat:
Citat:
1. De ce te rogi si te impartasesti cu ereticii (consumi euharistul unui episcop eretic, pentru ca n-am auzit de nici un "ierarh" din OCA care sa fi luat pozitie fata de ecumenism, iar OCA este una dintre cele mai ecumeniste biserici asa zise ortodoxe)? Sau, probabil, nu vezi nici o problema atita timp cit nu te impartasesti din acelasi pahar cu acela? 2. De ce dai ascultare episcopului eretic (si toti sint eretici pentru ca bisericile voastre marturisesc oficial si deschis ecumenismul)? Sau tu numai ii maninci "cuminicatura" si, in rest, iti vezi de ale tale? 3. De ce maninci piine si vin in biserica episcopului eretic daca stii ca nu exista Har Mintuitor? Citat:
Poate ca imediat dupa schisma, cind ecumenismul nu era atit de evident s-ar fi putut gasi o solutie pentru acei crestini care au vrut sa urmeze in continuare Traditia Ortodoxa daca Patriarhiile care au schimbat traditia ar fi fost bine intentionate, dar, atit in Grecia, cit si in Romania nu au acceptat nici un fel de exceptie de la hotarile luate de sinoade. Nici macar in 1948, la congresul pan - ortodox de la Moscova, dupa 20 de ani de violente, nu au revenit la ginduri mai bune pentru ca decizia luata cu privire la stilisti a fost categorica, toti ortodocsii trebuiau sa urmeze sinodului de care apartineau istoric in hotarirea cu privire la Traditie (calendar). De-abia la sfirsitul anilor '50, dupa cea de-a doua perioada de persecutie violenta in Grecia, unii "episcopi" nou - calendaristi, neoficial, au incercat sa medieze pentru calendaristi cu Patriarhul Ierusalimului pentru a fi primiti de acesta. Nu s-a ajuns la nici un rezultat, apoi a venit anul 1965 (ridicarea anatemei pusa asupra bisericii papei) cind a fost clar chiar si pentru ultimul cap patrat incotro se indrepta ortodoxia de rit nou. |
Exista doua lucruri in viata pentru care omul are multe de tras: viciul si omul indaratnic. Daca pentru viciu se poate rezolva totusi prin credinta si rugaciune, pentru omul indaradnic nu se poate face nimic, pentru ca el crede in prostia lui ca le stie pe toate. Si se lupta la nesfarsit si tot crede ca are un scop nobil dat de Dumnezeu, pentru a-i salva pe cei rataciti, si nu vede ca el insusi e pierdut cu totul in bratele celei mai perfide dintre slabiciuni: marirea de sine.
Imi pare rau ca, dupa atata munca si cautare in Cuvantul Adevarului, n-ai inteles nimic. Fie tie dupa credinta ta, iar noua dupa a noastra. Am fost cu cateva zile in urma in cateva manastiri din Moldova si intentionez sa repet experienta in viitorul apropiat. Faptul ca spui ca Biserica noastra este lipsita de Harul Duhului Sfant, iti aduce o mare pedeapsa si nu meritai asta fiindca nu ti-a cerut-o nimeni. Sunt zeci de mii de credinciosi in ochii carora este de-ajuns sa privesti si sa realizezi ca nu sunt nici fanatici, nici exaltati, nici posedati. Nu urasc, nu vorbrsc de rau pe ceilalti, nu-i intereseaza decat un singur lucru: starea de veghe pentru propriul suflet! Faptul ca smerenia ta este ascunsa in ungherul cel mai indepartat al sufletului, nu constituie o noutate, fiindca ti s-a mai spus. Faptul ca - pe vechi sau pe nou, nu conteaza - tu te pierzi in filozofii in loc sa iti vezi de propria mantuire, atat cat o intelegi tu, este propria ta obtiune si nu este in puterea noastra sa-ti schimbam ordinea prioritatilor. Dar atat timp cat intri pe-aici sa-i smintesti si pe altii dupa propria ta sminteala, eu te rog din suflet, ia-ti bocceluta cu "invataturi profunde" si mergi printr-ai tai, unde esti liber sa ne consideri cum iti doreste inima. Dar aici, pe acest forum nu ai acest drept. Fiecare cuvant hulitor al tau asupra bisericii noastre, starneste in sufletul celor care se simt crestini, o mare mahnire, iar pentru aceste mahniri care se multiplica cu fiecare "clic", tu, biet om ratacit, va trebui sa platesti, pentru ca nimic pe lumea asta nu se pierde in van. Dumnezeu sa te ierte si sa-ti dea pacea Lui in sufletul tau zbuciumat! |
Citat:
http://dexonline.ro/definitie/orgoliu "Dumnezeu celor mândri le sta împotriva, iar celor smeriti le da har". Epistola soborniceasca a Sfantului Apostol Iacov 4,6 "Tot asa si voi, fiilor duhovnicesti, supuneti-va preotilor; si toti, unii fata de altii, îmbracati-va întru smerenie, pentru ca Dumnezeu celor mândri le sta împotriva, iar celor smeriti le da har. " Întâia Epistola Soborniceasca a Sfântului Apostol Petru 5,5 sau Fericiti cei saraci cu duhul ( adica smeriti ), ca a lor este împaratia cerurilor.Sfânta Evanghelie dupa Matei 5,3 In toate Filocaliile si scrierile Sfintilor Parinti se vorbeste de patima mindriei ca mama a tuturor relelor,cauza caderii duhurilor rele.Sfinta Scriptura vorbeste de pocainta noastra,si pocainta o inteleg ca o cainta de pacatele noastre,de viata patimasa,egoista...ce provine din mindria noastra...si de unirea(comuniunea ) cu Dumnezeu ...de taina Sfintei Spovedanii trebuie macar sa fi auzit. ....iar pentru partea a doua a poruncii: De ce vezi paiul din ochiul fratelui tau, iar bârna din ochiul tau nu o iei în seama? 42. Sau cum poti sa zici fratelui tau: Frate, lasa sa scot paiul din ochiul tau, nevazând bârna care este în ochiul tau? Fatarnice, scoate mai întâi bârna din ochiul tau si atunci vei vedea sa scoti paiul din ochiul fratelui tau Sfânta Evanghelie dupa Luca 6,41 ... Tradus adica:De ce vezi mindria ( orgoliul ) din ochiul fratelui tau,iar mindria ( orgoliul ) din tine nu o vezi ? Oricum,pentru voi este explicabil de ce nu luptati impotriva propriei mindrii...pentru voi demult nu mai este pacat...Sfintul Serafim Rose a trait printre voi,cum traim si noi printre ecumenisti...dar nu i-a facut nici o placere,ci mult L-ati mai chinuit,ca si pe Sfintul Ioan Maximovici de altfel...de aceea am si pus scrierile acestui sfint ..." supercorectii" sinteti chiar voi ( daca nu te-ai prins de aceasta ) Cit despre impartasirea cu "ereticii " m-ai lasat paf...eu stiam ca nu au indraznit ecumenistii chiar atit,exceptindu-l pe corneanu ( pentru ca atunci sint aproape sigur ca episcopii lui Dumnezeu vor parasi biserica apostata si ne vom alatura si noi lor )...ci in mintea ta strimba,noi sintem ereticii....ecumenistii ne ataca dinspre stinga,iar voi dinspre dreapta...prigonitori si unii si ceilalti. Ca sa folosesc o butada: Ecumenistii il omoara ( rastignesc ) pe Dumnezeu ca sa se simta bine oamenii ( evreii in primul rind,dar si musulmanii,hindu si toti cei care nu cred in dumnezeirea lui Iisus Hristos,dar si protestantii si catolicii ) iar calendaristii "evrei" ii omoara pe oameni ca sa se simta bine dumnezeu. Doamne iarta-l si iarta-ne si pe noi! De acord cu tine OmuBun aici...ai scris din inima,se vede. |
Apoi slava Domnului ca nu va judeca lumea dupa stiinta si dupa cunostinte, ci dupa starea inimii la care fiecare va ajunge. Altfel s-ar mantui numai O.i.T si inca vreo cativa docti acronimici din jurul lui care sunt supraortodocsi si megaadevarati traitori in Hristos.
|
Citat:
Si-acuma sa-ti spun un secret! Nu te poti mintui aiurea, de unul singur si fara sa te preocupe si acele “filozofii” carora noi le spunem invatatura ortodoxa, pentru ca, vezi tu, credinta nu se reduce la a te ruga la “Doamne – Doamne” si la a umbla cu inima si mintea dupa senzatii “de cald si logic”, aiurea sau pe la manastiri. Credinta noastra iti cere disciplina si acceptarea neconditionata a Adevarului lui Dumnezeu, relevat in mod direct si prin Sfintii Parinti ai Bisericii Ortodoxe insuflati de Duhul lui Dumnezeu. Dar aceasta iti cere sa renunti la propriile impresii si senzatii, ceea ce inseamna durere multa, mai ales atunci cind omul isi zice bun si-a ajuns si sa creada ca la inflacarare chiar vorbeste Dumnezeu prin simturile lui. Bine ar fi sa vii alta data cu macar un discurs de om adult si, daca se poate, la subiect (care nu sint eu). Cu numai iesiri umorale si viscerale poate ca impresionezi o anumita audienta, mai sensibiloasa din fire si nedusa pe la Biserica Ortodoxa, pe altii cu siguranta ii plictisesti si poate ii intristezi cu decadenta ta intelectuala asumata ca sa-ti satisfaci nevoia de refulare, mie insa imi ocupi doar timpul degeaba. |
Citat:
Citat:
Presupun ca eu sint “mindrul”, iar tu “smeritul”, desi Sf. Efrem Sirul zice ca “Mindria nu lasa pe om sa primeasca predaniile venite prin traditie”, iar in contextul dat, nu eu, ci tu, cu certitudine, esti cel care nu tine predaniile toate. Si nu stiu cum de nu vezi ca nu mie imi sta Dumnezeu impotriva, care nu fac decit sa-ti pun sub ochi invatatura Sfintilor Parinti ai Bisericii Ortodoxe, iar “harul” pe care presupui ca ti-l da tie, cred ca te face doar sa fii orb ca sa nu o vezi pentru ca, probabil, iubesti nedreptatea si esti prea incrincenat in minciuna construita de “sfintii” si cucernicii Stilului Nou, pe care tu o numesti “ortodoxie”. Citat:
Intre tine si Seraphim Rose exista o mare diferenta: el, fiind intre noi, chiar daca i-o fi displacut (dupa zisele tale, si eu trebuie sa te cred pe cuvint!) n-a stat printre eretici, dar tu stai, ba, mai mult, te rogi si te impartasesti in bisericile lor. In ce priveste “impartasirea” bisericilor voastre cu ceialalti eretici (monofiziti, dar si uniti cu Roma) stiai prost, ca de obicei, ca sa nu mai spun ca tot scriu despre asta de mai bine de un an. Ma rog, citeste si convinge-te singur incepind de aici si urmeaza linkurile date. |
Citat:
|
Citat:
Problema mantuirii cu sau fara "filozofii" este unica pentru fiecare in parte, fie el african, chinez sau european, fie el ortodox sau neortodox. Dumnezeu este singurul care vede in sufletul omului si il primeste la El si pe talhar si pe credincios. Doar fariseul crede in prostia lui ca nu e nimeni ca el si-si pune eticheta in frunte, privind fudul pe deasupra celorlalti. Nu e in puterea noastra sa stim cine se mantuieste si cine nu. Daca tu ai inteles ca eu umblu dupa senzatii, "aiurea pe la manastiri", altadata ti-as fi dat un alt raspuns; acum insa iti spun doar atat: Dumnezeu sa te ierte ca nu stii ce spui! Acceptarea neconditionata a Adevarului lui Dumnezeu, cred ca ii caracterizeaza pe multi dintre cei pe care tu ii combati cu vehementa. Totusi... pe langa cele 10 porunci, mai este ceva care poate ar trebui sa se subinteleaga. Acel ceva este fiinta interioara care nu face nimic fara sa treaca prin filtrul acelui Adevar. Nu poti sa spui: "Cred, Doamne si marturisesc...", dupa care "Da-mi, Doamne, spor la bani si ajuta-ma sa-mi vad copiii instariti!" Stie Dumnezeu exact ce ne trebuie, iar tot ce-i cerem in plus, este de fapt o impovarare a propriei noastre mantuiri. Pe nou sau pe vechi, nu te va intreba nimeni, dincolo, ci doar cum ai avut grija de sufletul tau cat ai trait pe lume. Restul e risipa de vorbe, e diavolul care cauta cu disperare sa gaseasca acel ceva cu care sa te sminteasca si sa te tina ocupat din slefuirea sufletului. E foarte ciudat cum ajungi sa depasesti pacate pe care aproape toti in jurul tau le au, dar te adancesti incet-incet intr-unul care nici macar nu ti se pare pacat. Eu n-as indrazni sa ma consider deasupra atator slujitori ai lui Dumnezeu care vietuiesc prin manastiri, sau prin codri Raraului si care sunt pe nou. Oare, dupa atatea rugaciuni si post, n-ar fi cunoscut ei ca suntem in ratacire?? Explicatia cu privire la nickul meu, am dat-o de multe ori si daca ar fi sa privesc lucrurile din unghiul expus de tine, recunosc ca ai dreptate. Totusi, sincer spun, nu asta am cautat, cu 10 ani in urma cand mi-a venit ideea acestui nick si de cand pot spune ca s-au intamplat multe, ci doar ca vedeam multe nickuri cu "badboy", "the-evil-one", etc, iar eu mi-as fi dorit sa fiu perceput ca si opusul acelor caractere. Am reflectat un timp cum as putea face sa-l schimb, si chiar am intreprins ceva, dar ca sa dau explicatii oricui se impiedica de nickul meu, mi se pare nedrept. La tine ti-am reprosat ca mi-ar fi fost mai usor sa-ti spun ortodox si nu ortodoxie... Cat despre refulari, citeste-ti cu atentie propriile postari si fii corect cu tine. Eu nu sunt aici sa impresionez pe nimeni (nici macar cu expresii pompoase pentru a-mi arata clasa superioara din care fac parte...) Ti-am cerut doar sa ne lasi cu invataturile tale; daca ne respecti si ne accepti asa cum suntem (nebuni, ignoranti, lipsiti de Harul Duhului Sfant), bine, daca nu, te priveste, dar aici nu veni sa ne dai lectii despre ratacire, fiindca mai sunt si dintr-acei care descopera "copita despicata" in combaterile tale. Ca atare, iti spun ca voi sesiza adminul despre pozitia ta si sper ca de obicei la o solutie corecta, care sa nu tina de vanitate si orgolii, ci de folosul real al fiecaruia dintre userii acestui forum. Pana la urma, nimic nu-i intamplator, iar noi trebuie sa trecem peste toate, cu bune si cu rele. Fiecare are de invatat de la fiecare. Noi am invatat ceva de la tine. Daca si tu ai invatat ceva de la noi, stii numai tu. Multumim pentru tot si iarta-ne daca, dincolo de combaterea ideilor, s-a mai strecurat pe alocuri si lezarea persoanei. Uneori, vezi bine, e greu sa te poti detasa. Doamne-ajuta-ne si intelepteste-ne, dupa voia Ta si nu dupa a noastra! |
Nedumerire
Citesc postarile lui Orthodoxia.i.thanatos.. intotdeauna stapan pe situatie, stie ce posteaza, stie unde vrea sa ajunga.. foarte coerent si convingator.
Ortodocsii simt nevoia sa riposteze, dar argumentele lor sunt cam urmatoarele: - sentimentalismul (gen Dumnezeu cunoaste inima/credinta fiecaruia.. degeaba vii cu litera goala ca esti fariseu si lipseste trairea); - acuzatii de ne-ascultare a ceea ce a hotarat sinodul si ierarhii (da, un argument- dar sinodul acela a fost ecumenic); - acuzatii de dezbinare a bisericii (da, argument - dar exista contraargumente); - mai rar s-a adus ca exemplu viata si minunile traitorilor care au tinut de calendarul schimbat (in opinia mea este singurul argument valid!) Dar pana la urma eu nu pot sa inteleg de ce sunt suparati ortodocsii pe o.i.t! Se spune ca sminteste sau este smintitor, ca este.. etc in toate felurile (desi sunt multi care se autodenumesc ortodocsi si spun prostii dar nimeni nu-i taxeaza). Sunt multi useri pe acest site.. cineva ar trebui sa aiba argumente reale sa ma lamuresc si eu de ce este atat de nedorit pe acest site! (ca totusi catolici sunt bineveniti-- asa spune statistica de pe alt thread.. Dar pe oit nu l-a imbratisat nimeni inca.. ) |
Eu n-am nimic cu el in afara faptului ca:
- ne face eretici cu tot ce decurge din aceasta (Sf. Impartasanie nu ar mai fi Trupul si Sangele lui Hristos, nu avem Duhul Sfant si har, nu avem sfinti, nu avem nimic, suntem de fapt in afara Bisericii). Dar "am cu el" nu in sensul ca ma enerveaza, e ceva ingrozitor faptul ca un frate de credinta (doar credem in acelasi Dumnezeu conform acelorasi dogme) poate sa ni se adreseze cu acesti termeni. |
Sunt lucruri carora as dori sa le gasesc raspuns.. dar de la ortodocsi reali, daca se poate.
De ex.. la biserica la care merg eu, un om cu figura araba vorbea cu preotul.. Dupa ce omul acela pleaca, preotul era foarte laudativ la adresa aceluia: vai, cata credinta arzatoare. Ma intrebam daca omul este un convertit.. mi-a spus ca nu, este tot un fel de ortodox.. copt! Pai copt nu este monofizit? Nu este eretic? Daca omul acela se impartaseste cu mine, sa presupunem (din moment ce preotul il considera tot ortodox).. aceasta ce implicatii are asupra mantuirii mele? Ma intreb si eu.. Si alte intrebari similare am... dar sunt inca prea mica pt ele. Este cunoscut ca bisericile vor cadea una cate una.. de unde vom sti cum stam? |
Citat:
Referitor la biserici, treaba cu ruptura aceasta intre bisericile pe stil vechi si pe stil nou e mai complicata deoarece: 1. - unele biserici pe stil vechi sunt in comuniune si cu cele de pe stil nou <--- astia de pe vechi tot eretici sunt, de liturghisesc impreuna cu noi? 2. - unele biserici de pe stil vechi nu sunt in comuniune nici macar cu cei de pe stil vechi care recunosc biserici pe stil nou, si cred ca dintr-o biserica din aceasta provine si oit. Din asta inteleg ca in sanul bisericilor pe stil vechi este mai multa neoranduiala si duh de dezbinare decat pe nou, e ca si cum ar intr-o competitie, care-i mai drept, mai curat, mai dreptmaritor, mai neeretic. Subintelegand ca toti ceilalti sunt mai nedrepti, mai murdari, mai strambmaritori si mai eretici. Cumva ei* simt in permanenta nevoia sa se delimiteze de cineva si sa fie mai adevarati decat restul. Cu toate ca nimeni n-a propovaduit vreo alta Evanghelie si chestiune calendarului nu tinea de dogma. Asta e cel mai important lucru. Ortodoxia lor este identica cu a noastra, nu e nici o diferenta. Cu exceptia amaratului de calendar si care este o conventie omeneasca pana la urma. * ma refer la cei pe stil vechi de la punctul 2. |
anna21, noi nu vorbim de cazuri izolate: ce a facut preotul X, ce a facut episcopul Y... Chiar daca ei fac parte din Biserica Ortodoxa, asta nu inseamna mai nimic pentru adevarata biserica. Cand insa manastirile vor fi nevoite sa accepte reguli impuse strigatoare la cer, atunci va fi intr-adevar vai de capul nostru. "Bate-voi pastorul si se vor risipi oile!..." Nu duceti grija popilor curvari, betivi, sclavi ai banului sau ai relatiilor pro-masonerie. Sa nu fim in locul lor cand vor da socoteala. Daca fiecare dintre noi are un duhovnic bun si face asa cum ii spune acel duhovnic, nu mai apleaca urechea la nimic, nu mai vede (ca barbat) in femeia provocatoare, o victima a propriilor slabiciuni, nu-l intereseaza nici cine a mai divortat nici cine cu cine s-a mai certat, nici daca sectarii, catolicii sau protestantii se mantuiesc... Grija lui este doar una: "Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul Lui Dumnezeu, miluieste-ma pe mine pacatosul/pacatoasa!"
Nu cred ca are cineva ceva personal cu o.i.t. , dar nici nu putem ramane cu bratele incrucisate tot aratandu-ne cu degetul cat suntem noi de putin credinciosi fata de ei. Daca nu ne respecta pe noi de-aici care probabil suntem pacatosi si lipsiti de virtuti, macar fata de cei pe care-i stim in sfintele manastiri si la care mergem (atat de rar!) sa ne incarcam duhovniceste si sa mai scapam de povara multelor pacate, macar pentru acei sa avem smerenie si buna-cuviinta. Cine a inteles ca noi tinem cu tot dinadinsul sa fim mai presus ca altii, a inteles gresit. De fapt nu avem nimic cu nimeni si suntem dispusi sa-i intelegem pe fiecare in parte, indiferent de confesiunea la care adera. Poate nici chiar propaganda pentru propria confesiune nu deranjeaza prea mult. Dar ca sa faci apel la strategii perfide ce tin de interpretari personale si patimase, punand astfel eticheta de eretica , intregii Biserici Ortodoxe Romane, cum ca ar fi lipsita de Harul Duhului Sfant, in timp ce atatea mii de crestini poate simt in fiecare zi pronia divina prin oranduirea lucrurilor dupa voia Lui Dumnezeu, mi se pare jignitor si smintitor in aceeasi masura. De aceea atitudinea lui (si nu omul in sine) eu personal o consider deplasata si daunatoare! |
Citat:
(deci nu este loc pentru eretici/ecumenisti. Stiu ca unii spun ca se pot mantui cei din alte religii deoarece si ei iubesc pe Dumnezeu si aproapele. Dar porunca sa-L iubesti pe Dumnezeu exclude multe secte si religii pentru faptul ca nu poti iubi ceea ce nu cunosti. Nu stiu daca ma fac inteleasa. In mod particular religiile care-L hulesc pe Hristos in mod direct). Eu nu m-am impiedicat niciodata de viata preotului. Dar m-as indeparta de el sa stiu ca este ecumenist. Citat:
Ce simti nu este niciodata un argument. Bunicii mei erau baptisti, mergeam cu ei la biserica.. Crezi ca baptistii nu "simteau" ca Dumnezeu lucreaza in viata lor? Nu aveau trairi elevate? Ba da. Si pentru ei era un argument ca se afla in adevar! Ce simti este un lucru foarte inselator. |
Citat:
De fapt, tot ce facem noi, discutiile interminabile despre ce NU fac altii, nu ne ridica, ci ne coboara. Am mai spus-o si repet: credinta fiecaruia este o decizie personala. Daca vrea, poate afla tot ce are nevoie, fara a face valva prea mare. Marea problema apare cand incep dezbateri si acuze, iar cei care inca mai credeau pana ieri ca sunt puternici in credinta, ajung sa se indoiasca si mai ales sa deznadajduiasca in iubirea Lui Hristos... De aceste lucruri trebuie sa ne ferim; restul sunt trecatoare, oricum. |
Citat:
Adevarata biserica= cei care Il poarta in inima pe Hristos. Draga anna21, daca Iisus Hristos ar fi iubit selectiv, noi nu ne mai mantuiam in veci. E adevarat ca pe farisei, carturari si fatarnici nu-i prea avea la inima, totusi i-a iertat ca nu stiau ce fac, dar de iubit cu adevarat i-a iubit tocmai pe oamenii simplii, necarturari, pe pacatosi, prostituate, etc. Dimpotriva, fariseii erau cei ce puneau conditii ca sa iubeasca. Ei spuneau ca nu merita sa fie iubiti aceia care nu-l respectau pe Dumnezeu dupa toata randuiala scrisa in lege, Tora si reguli scrise sau orale. Erau foarte tipicari, se considerau desavarsiti sau adevaratii inchinatori la Dumnezeu. Cam aceeasi atitudine pe care o vezi la unii de pe forum. Deci Hristos nu-i iubea tocmai pe cei ce puneau dogma si litera legii mai presus de om si de aproapele, si-i iubea, in schimb pe toti ceilalti. Dar nu pentru ca erau mandrii si orgoliosi nu-i iubea Hristos, pentru ca ne spune sa ne iubim si dusmanii, ci pentru ca INCHIDEAU CERUL si nici ei nu intrau si nici pe altii nu-i lasau. Asta e considerat un mare pacat pentru ca fura un atribut al lui Dumnezeu. Har, smerenie si jertfa de sine. |
Citat:
Spui: "Eu n-as indrazni sa ma consider deasupra atator slujitori ai lui Dumnezeu care vietuiesc prin manastiri, sau prin codri Raraului si care sunt pe nou. Oare, dupa atatea rugaciuni si post, n-ar fi cunoscut ei ca suntem in ratacire??" Eu nu ma consider de-asupra nimanui, dar de citeva lucruri sint foarte convins: nu sint ecumenist (eretic), nici macar prin asociere, iar sinodul meu urmeaza Sfinta Traditie in toate. In acelasi timp, cei despre care vorbesti sint ecumenisti (sau sint in comuniune deplina cu aceia) si nu urmeaza predania in totalitatea ei, iar prin faptul ca sinoadele lor marturisesc deschis si oficial ecumenismul, nici nu mai fac parte din Biserica lui Hristos. Date fiind cele spuse, nu cred ca trebuie sa te astepti ca ei sa primeasca raspuns la rugaciunile lor. Daca vor cu adevarat un raspuns il pot gasi oricind in Sfinta Scriptura, invataturile si viata Parintilor Bisericii Ortodoxe. Monofizitii, cum sint armenii si coptii, care au parasit Biserica pentru un mic detaliu Hristologic, au “sfinti”, minuni si tot tacimul, si tot n-au reusit in 1500 de ani sa se lumineze. Ca si voi, la inceput, ascultau numai ce “sfintii” si cucernicii vremii lor aveau de zis, in loc sa fie atenti la Sfinta Scriptura si sa tina de Traditie. Si cu asta am terminat dialogul cu tine. Pune mina, asa cum ti-am mai spus, pe catechism si apoi pe dogmatica pentru ca religia ta senzoriala si patetica nu prea are nimic de-a face cu ortodoxia. |
Citat:
Ca ecumenismul este erezie, o recunosc chiar clericii si mirenii din bisericile ecumeniste care se tin de conservatori (“ortodocsi”). Fiind in comuniune cu ereticii te faci partas la erezie. Conform invataturii ortodoxe in Biserica lui Hristos nu exista erezie (Dumnezeu ii scoate in mod tainic pe eretici afara din Biserica, dar o fac si drept-credinciosii cind erezia este declarata, oficiala si ereticii refuza se pocaiasca). De asemenea, ereticii sint vrajmasii lui Dumnezeu si nu exista Har Mintuitor in “tainele” savirsite de eretici. Asta este adevarul asa cum il gasim in Scriptura si in invatatura Parintilor Bisericii. Imi pare rau ca doare, dar nu poate fi altfel pentru cel care s-a nascut si a trait in minciuna. |
Citat:
Citat:
La fel, nici un sinod stilist (calendarist), inclusiv ciprianit, nu se afla in comuniune cu nici o biserica "ortodoxa" care urmeaza calendarul iulian (vechi) din cauza ca acele biserici (cum ar fi Rusa, Sirba sau a Ierusalimului) sint si ele in mod oficial si deschis parte din miscarea ecumenista. Citat:
|
Citat:
Nu stiu de unde stii sau cine ti-o fi spus ca nu se pune “dogma si litera legii mai presus de om”, dar afla ca atit legea, cit si dogma ortodoxa, chiar daca au fost date pentru om, ele sint mai presus decit omul, il transced pentru ca refera adevarul despre Dumnezeu, sint perfecte si complete si valabile pina la sfirsitul lumii. |
Citat:
Fariseii L-au condamnat la moarte pe Iisus, pe datatorul legilor, pe baza legilor primite de la Dumnezeu. Asa sustineau atunci, asa sustin si acum urmasii lor. De aceea nu s-au convertit atunci si nici acum. Saul era fruntas al fariesilor, ba chiar cu perspective de a ajunge primul dintre ei pentru ca ii depasea prin inteligenta. El a prigonit pe "ereticii" crestini tot pe baza preceptelor si dogmelor evreiesti din VT, pe care le socoteau transmise sub influenta harului lui Dumnezeu, adica venite de la Dumnezeu. Apoi dupa ce a devenit Pavel, el e singurul care a avut disputa cu Petru, si asta tot din cauza anumitor farisei care venind in noua biserica adusesera cu ei si mentalitatea fariseica. Pavel si-a dat seama de pericol, tocmai pentru ca el provenea dintre ei si cunostea la perfectie modul lor de gandire. De aceea a insistat Pavel ca litera ucide, iar Duhul renaste. Or litera venea de la Acelasi de unde vine si Duhul, nu e alta sursa. Dar una ucide si altul da viata vesnica. De asta am atentionat si pe anna21 ca definitia : "Adevarata biserica= cei care indeplinesc poruncile lui Hristos." este de sorginte fariseica si deci incompleta si de aceea falsa, iar asta: "Adevarata biserica= cei care Il poarta in inima pe Hristos." e adevarata definitie. Astazi, insa, s-au inmultit fariseii in toate Bisericile, incat observ cu tristete ca se implinesc exact conditiile de la prima venire a Mantuitorului, si de aceea si spun ca daca Mantuitorul ar veni acum din nou, dar tot sub forma umila, ar patimii aceasi soarta, si nu de la necredinciosi, ci de la cei ce se cred adevaratii crestini sau ortodocsi. Har, smerenie si jertfa de sine. |
OIT: frate, zi-mi orice si fa-ma orice, incepand cu tarfa si terminand cu criminala, zi-mi ca n-am comuniune cu Hristos sau cu Duhul Sfant din pricina pacatelor mele, dar nu-mi spune ca ma gasesc sub vreo ANATEMA sau ca in Potirul din care ma impartasesc nu sunt Trupul si Sangele lui Hristos atat timp cat episcopul si duhovnicul meu NU sunt ecumenisti, cat timp NU m-am impartasit din acelasi Sf. Potir cu eretici/alte culte niciodata si pentru nici un motiv, si cat timp CRED in Acelasi Dumnezeu ca tine conform acelorasi dogme.
Daca si cand aceste DOGME vor fi "updatate" de ierarhia bisericeasca pe fatza, oficial, si nu ca se mai trezeste vreun episcop sa se impartaseasca cu greco-catolicii, atunci Dumnezeu sa aiba mila de noi toti si sa ne lumineze. Cand o sa inceapa arhiereul sa pomeneasca pe Papa sau vreun cardinal, sau sa ne imbie la Liturghii in comun sau mai stiu eu ce, atunci om vedea. Dar cat timp tinem aceeasi credinta si aceleasi dogme neschimbate, tu, oit, gresesti cand arunci la gunoi bucati INTREGI din Biserica lui Hristos (Patriarhiile enumerate mai jos). Citat:
|
Citat:
Nu-i da idei ....Din nefericire,la el,cuvintul eretic face parte din respiratie.Cind inspira zice eretic,iar cind expira,anatema...in rest e baiat bun. |
Citat:
Citat:
Citat:
|
Citat:
si acesta. E vorba de comentariul la afirmatia mea ca "nu se pune dogma si litera legii mai presus de om”. E clar ca afirmatia respectiva trimite la spusele Mantuitorului ca Sabatul e facut pentru om, nu omul pentru Sabat. Se vede ca ati inteles aceasta, pentru ca explicati mai sus ca spusele lui Iisus se refereau la APLICAREA Legii si nu la adevarul ei. Deci cunoasteti si ca acele spuse NU se refera la adevarul dogmei ci la aplicarea ei. Subit, insa, cand e vorba sa comentati spusele mele, ati selectat sensul celalalt, de adevar si nu, asa cum trebuia, de aplicare si discernere. Sa fie o simpla scapare sau un "eretic" poate fi combatut oricum, ca tot e eretic? Si inca o intrebare: Parintele Cleopa, Parintele Staniloaie, Parintele Rafael Noica si Parintele Iustin Parvu sunt tot eretici? Har, smerenie si jertfa de sine. |
Citat:
Ecumenismul este erezie. Vechiile patriarhii “ortodoxe” marturisesc deschis, oficial si de zeci de ani ecumenismul. - Conform Sfintei Scripturi si invataturilor Sfintilor Parinti - NU EXISTA HAR MINTUITOR IN TAINELE SAVIRSITE DE ERETICI. La fel, Sfintii Parinti ai Bisericii Ortodoxe au anatemizat orice schimbare si pe oricine care indrazneste sau va indrazni sa schimbe, scoata sau sa adauge la predanie. Schimbarea calendarului (a sinaxarului) a fost si ea anatemizata in mod explicit. Toate acestea nu au nimic de a face cu vremea la care ereticii (ecumenistii “ortodocsi”) vor incepe sa se cuminice cu alti eretici (monofiziti, romano – catolici etc). De fapt, “existenta” unei asemenea “conditii” vi-o induc unii “sfinti” si cucernici ai Ritului Nou hulind, astfel, impotriva Duhului Sfint, pentru ca cel de-al 7-lea Sfint Sinod Sobornicesc ii condamna si ii da anatemei (Canonul I) pe cei care adauga sau vor adauga la Sfintele Canoane. Ironia face ca si aceasta “conditie” sa fie indeplinita, pentru ca, asa cum ti-am aratat, de mai bine de 10 ani patrirhiile foarte “ortodoxe” ale Damascului si Alexandriei cuminica, boteaza, casatoresc siriaci si copti (monofiziti) si le recunosc si acelora “tainele”, la vedere si prin decizii sinodale. “Updatarile” pe care le astepti s-ar putea sa nu vina niciodata pentru ca lupii de astazi lucreaza in mod perfid. Ei nu mai considera Sfintele Canoane vrednice de vremurile pe care le traiesc sau le interpreteaza cu ceea ce ei numesc dragoste (dar care nu este decit mindrie si hula impotriva Duhului Sfint), asa ca nu au nici un interes ca sa le aduca la zi. Dar odata scoase “pietrele de hotar” pot redefini Biserica lui Hristos dupa bunul plac, in asa fel incit sa-i includa si pe ceialalti eretici cu care vor sa se prostitueze. Ca sa-ti pastrezi ortodoxia nu iti trebuie insa calitati si effort deosebit, ci doar sa observi si sa raportezi marturisirile si manifestarile “ortodoxe” ale “ierarhilor” si sinoadelor voastre la Sfinta Scriptura si invatatura si exemplul Sfintilor Parinti. Daca tii neaparat sa spui ca avem “aceeasi credinta si aceleasi dogme neschimbate” pot sa fiu de acord cu tine, pentru ca, la urma urmei, si Papa de la Roma este ortodox in multe, dar doar pina acolo unde credinta si dogmele se suprapun, pentru ca ale noastre par ceva mai bogate. De exemplu, eu nu intru in bisericile ereticilor, nu ma rog si nu ma impartasesc cu ei, ceea ce tu faci fiindca religia ta nu-ti impune asemenea restrictii, ba chiar mergi pina acolo sa numesti Biserica parasinagoga. Evident, nu esti tu de vina pentru ceea ce se intimpla si situatia in care te afli. Nimeni, nici Tatal din Cer nu te condamna atita timp cit esti oaie ratacita, dar din momentul in care refuzi sa vezi, sa intelegi si sa actionezi in consecinta, s-ar putea sa fii nevoita sa dai socoteala pentru nevrednicie si frica direct in fata unei Instate care nu admite recurs si in prezenta careia toata intelepciunea ta lumeasca nu iti mai foloseste la nimic. |
Citat:
Daca “Parintele Cleopa, Parintele Staniloaie, Parintele Rafael Noica si Parintele Iustin Parvu” au respectat/ respecta (sau daca n-au incalcat/incalca in mod constient) Sfinta Scriptura si predaniile, atunci nu sint eretici. Daca, insa, le-au incalcat/incalca in mod constient sau, si mai grav, scot sau adauga la predanii (si dupa cum spun gurile rele se pare ca unii v-au dat dezlegare la cuminicare “pina cind Sf. Ilie s-o intoarce pe pamint”, “atita timp cit ereticii (ecumenistii) nu se impartasesc cu alti eretici” sau “nu va impartasiti din acelasi pahar cu ereticii”), atunci cu siguranta sint eretici si afara din Biserica lui Hristos prin anatemele puse de Sfintii Parinti. |
Citat:
“oricine va face voia Tatalui Meu Celui din ceruri, acela imi este frate si sora si mama.” - Iisus Hristos, cel al carui Trup este Biserica, in Matei 12:50 - |
Ora este GMT +3. Ora este acum 15:16:59. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.