![]() |
Citat:
Eu am spus în nenumărate rânduri că sunt agnostică. Nu cred că am de ce să fiu "banată", că nu am încălcat regulile forumului. Da, sincer, etimologia numelui Iisus e prea puțin importantă pentru mine. Și nu înțeleg de ce lumea s-ar certa pentru un i în plus sau în minus. Atâta timp cât credeți în același Iisus (indiferent cum îi scrieți numele), cred că modul de scriere e ceva trivial și nu merită atâta importanță. |
Am o întrebare pentru adepții scrierii cu doi de i: cum se desparte în silabe ? Altfel spus, numele respectiv conține trei silabe sau două (I-i-sus ori Ii-sus) ?
|
Citat:
Har, smerenie si jertfa de sine. |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Din moment ce tot nu ne apucăm să îl rostim ca în aramaică sau în ebraică, felul în care pronunță numele Domnului fiecare neam e o convenție. Noi știm despre cine vorbim și Domnul știe că Lui I ne adresăm sau că despre El vorbim. |
Citat:
In alte limbi tot doua vocale se folosesc, uita-te si tu. Iesus in latina, Jesus in limbile din vest. La noi "e"-ul este al doilea "i". Iar semnificatia pentru cei doi "i" sau primul "I" a fost data acolo, semnfica pe Dumnezeu (Dumnezeu mantuieste). |
Isus nu se foloseste niciunde, in latina era Iesus. Mi se pare ca in greaca "e" se citeste "i", asadar la noi e Iisus, preluare din greaca.
Doua vocale sunt neaparat necesare, pentru ca Iisus sau Iesus inseamna "YHWH mantuieste". Primul "i" semnifica YHWH, fara el se schimba sensul cuvantului. P.S. din ce am citit Isus a fost scris asa de neoprotestantii din tarile unde se vorbea slavona. Slavii au preluat de la greci, iar protestantii ca sa nu repete doi de "i" au scris doar Isus. In rusa se scrie "Иисус", deci tot cu repetarea primei vocale. Iar catolicii (de la noi), in loc sa scrie macar ca in latina, Iesus, s-au luat dupa protestanti. |
Să-mi fie cu iertare !
După atâtea discuții , întinse pe cinci pagini, despre numele Mântuitorului nostru, Iisus Hristos, iaca apare alt thread intitulat "Percepția lui Isus "! Cred, sunt sigur că ispititorul lucrează din plin pe aici , căci altfel nu-mi explic atâta batjocură în scrierea corectă a numelui Iisus !
|
Hristos a înviat!
Citat:
"I.Cor.14:19. Dar în Biserică vreau să grăiesc cinci cuvinte cu mintea mea, ca să învăț și pe alții, decât zeci de mii de cuvinte într-o limbă străină. I.Cor.14:20. Fraților, nu fiți copii la minte. Fiți copii când e vorba de răutate. La minte însă, fiți desăvârșiți. I.Cor.14:21. În Lege este scris: "Voi grăi acestui popor în alte limbi și prin buzele altora, și nici așa nu vor asculta de Mine, zice Domnul". I.Cor.14:22. Așa că vorbirea în limbi este semn nu pentru cei credincioși ci pentru cei necredincioși; iar proorocia nu pentru cei necredincioși, ci pentru cei ce cred. ". Aceasta și în legătură cu penticostalismul care are ca specific vânarea de minuni mincinoase, copiate fără sens duhovnicesc de satana după modelul minunilor din Sfintele Scripturi, spre rătăcirea celor creduli. Acest penticostalism ignoră proorocia, adică tâlcuirea duhovnicească a adevăratului sens al Sfintelor Scripturi, care se face în Duhul Adevărului care a coborât la Penticoste gr. πεντηκοστή adică Cincizecime tocmai peste Biserica Ortodoxă. De la Ea s-au rupt cei ce-și zic penticostali (dar sunt după cum îi arată duhurile miciunolimbilor când îi iau în posesie) doar tremurici (am văzut un asemenea grup când era luat în posesie de duhurile necurate ale limbilor, era un spectacol groaznic îți venea să râzi de cât de caraghioși erau dar și să plângi de robia și pierderea lor prin mândria că sunt în "Duhul Sfânt"). isus cristos ar fi în engleză (dar acolo încă nimeni n-a îndrăznit să blasfemieze așa) esus crist. Christ is risen! http://orthodoxwiki.org/Paschal_greeting Deși, cum se vede aici, mai sus, în engleza veche se spunea Crist aras! Iar în engleza mjlocie Crist is arisen! totuși de numele de Jesus nu se atinseseră, n-au îndrăznit decât sectarii români, deoarece românii având cel mai vechi creștinism, creștinismul apostolic, atunci când un român cade de la ortodoxie cade foarte greu, de la o înălțime foarte mare, se zdrobește. Pentru a cădea în așa hal trebuie că acel fost creștin, fost ortodox, fost român, să fi lucrat în sine o mândrie foarte violentă ca să-l părăsească harul lui Dumnezeu la un așa grad de mare. Numai că acum deja la noi sunt sectari de câteva generații și copii lor încă, sărmanii, nu au cunoscut Ortodoxia. Pentru ei mai sunt ceva șanse, dar numai dacă îl caută cu sinceritate pe Dumnezeu iar nu cu duh de demonstrație superioară (nejustificată) că au dreptate. Pe cei ce vor să demonstreze lumii și chiar și lui Dumnezeu că ei au dreptate, lăudându-se pe sine iar necăutând și lăudând pe Dumnezeu, îi lasă Dumnezeu să rămână cu ceea ce și ei doresc: ei înșiși autoridicați la rang de infailibli, deci înlocuitori de dumnezeu pentru ei și clubul lor. "Evr.6:4. Căci este cu neputință pentru cei ce s-au luminat odată și au gustat darul cel ceresc și părtași s-au făcut Duhului Sfânt, Evr.6:5. Și au gustat cuvântul cel bun al lui Dumnezeu și puterile veacului viitor, Evr.6:6. Cu neputință este pentru ei, dacă au căzut, să se înnoiască iarăși spre pocăință, fiindcă ei răstignesc loruși, a doua oară, pe Fiul lui Dumnezeu și-L fac de batjocură. Evr.6:7. Țarina, când absoarbe ploaia ce se coboară adeseori asupra ei și rodește iarba folositoare celor pentru care a fost muncită, primește binecuvântarea de la Dumnezeu; Evr.6:8. Dar dacă aduce spini și ciulini, se face netrebnică și blestemul îi stă aproape iar la urmă focul o așteaptă." Se poate să fie și după cum zice Cătălin: ca sectarii ruși să fi produs blasfemia prin mutilarea numelui Domnului Iisus, rușii au un specific că ei nu prea înțeleg credința ci o trăiesc. E bine când apucă lina cale a Sfinților Serafim și Siluan, apar atunci flăcări cerești dar când se rătăcesc dau cu barda și în Dumnezeu. Dar precis cel care a pus la cale primul ciumpăvirea numelui Stăpânului a fost tot diavolul, care mărturisea într-un exorcism la Sihăstria că îl ard patru lucruri: Aghiasma mare, Sfânta Împărtășanie, Sfânta Spovedanie și rugăciunea lui Iisus: "I.Ioan 2:22. Cine este mincinosul, dacă nu cel ce tăgăduiește că Iisus este Hristosul? Acesta este antihristul, cel care tăgăduiește pe Tatăl și pe Fiul." Așadar antihrist este cine tăgăduiește că Iisus este Hristosul zicând că ar fi isus sau iiisus tăgăduind astfel și pe Tatăl și pe Fiul. Hristos a înviat! |
Citat:
Poate că nu cunoașteți cele 10 porunci. Una din ele este aceasta: "Ieș.20:7. Să nu iei numele Domnului Dumnezeului tău în deșert, că nu va lăsa Domnul nepedepsit pe cel ce ia în deșert numele Lui." În rest nu mă mir că n-ați înțeles mesajul dacă nici nu l-ați citit. Demonstrați că duhul de tâlcuire al Sfintelor Scripturi pe care îl au toți ereticii (și de la care l-ați preluat) provine din superficialitatea lecturării, fără a citi până la capăt, a tot ceea ce parcurgeți cu ochii. Cum să înțelegeți dacă nu aveți răbdarea de a citi tot? Și cum să aveți răbdare de a înțelege ce spune Dumnezeu în Sfintele Scripturi dacă căutați să vă demonstrați pe dumneavoastră? Cu adevărat ajunge pentru mintea dumneavoastră vorbirea cea dulce despre numele lui Dumnezeu vorbărie goală și lumească deoarece cu acești ochi o priviți. I.Ioan 3:23. Și aceasta este porunca Lui, ca să credem întru numele lui Iisus Hristos, Fiul Său, și să ne iubim unul pe altul, precum ne-a dat poruncă. Vedeți că a crede în numele lui Iisus este o poruncă a lui Dumnezeu și nu o vorbă goală și lumească? Citatul incorect dat de dumneavoastră din biblia lui antihrist este în chip corect în Sfânta Scriptură așa: Iuda 25 Singurului Dumnezeu, Mântuitorul nostru, prin Iisus Hristos, Domnul nostru, slavă, preamărire, putere și stăpânire, mai înainte de tot veacul și acum și întru toți vecii. Amin! Vedeți prin Iisus iar nu prin isus. Υμεῖς δέ, ἀγαπητοί, τῇ ἁγιωτάτῃ ὑμῶν πίστει ἐποικοδομοῦντες ἑαυτούς, ἐν Πνεύματι ῾Αγίῳ προσευχόμενοι, 21 ἑαυτοὺς ἐν ἀγάπῃ Θεοῦ τηρήσατε, προσδεχόμενοι τὸ ἔλεος τοῦ Κυρίου ἡμῶν ᾿Ιησοῦ Χριστοῦ, εἰς ζωὴν αἰώνιον Nu se taie din lene blasfemiatorare în limba originală a Sfintelor Scripturi pe Ι ca să lase doar ησοῦ Vă mulțumesc că îmi găsiți o mulțime de argumente (deoarece sunteți superficial în a gândi până la capăt până și cele pe care le spuneți chiar dumneavoastră) pentru a demonstra adevărul printre care și acesta: Ion în limba română provine din grec. ἰόν [ión] = cel mișcător. Iar Ioan provine din ebraică יוחנן, Yoḥanan = Dumnezeu a avut milă. Vedeți cum o literă schimbă sensul numelui? Ce-ar fi să zicem lui Ioan Oan și lui Ion On. Sau să facem comenzi pe internet ion line iar nu on line? În engleză Ioan se traduce cu John și Ion se traduce cu Ion. Sau vreți să-i zicem în engleză lui John Ohn sau la cation caton? Sau vreți să vă zicem Inerea13? Nu vă cer să treceți la Ortodoxie, dar, dacă vreți să vă mântuiți fiți sincer și profund în căutările dvs., mergeți până la capăt măcar în penticostalism și atunci Dumnezeu va vedea schimbarea și vă va răsplăti osteneala ducându-vă la Ortodoxie. Dar dacă rămâneți cu duhul certei nu veți înțelege că nu aveți și nu puteți dobândi Duhul Sfânt: " Gal.5:17. Căci trupul poftește împotriva duhului, iar duhul împotriva trupului; căci acestea se împotrivesc unul altuia, ca să nu faceți cele ce ați voi. Gal.5:18. Iar de vă purtați în Duhul nu sunteți sub Lege. Gal.5:19. Iar faptele trupului sunt cunoscute, și ele sunt: adulter, desfrânare, necurăție, destrăbălare, Gal.5:20. Închinare la idoli, fermecătorie, vrajbe, certuri, zavistii, mânii, gâlcevi, dezbinări, eresuri, Gal.5:21. Pizmuiri, ucideri, beții, chefuri și cele asemenea acestora, pe care vi le spun dinainte, precum dinainte v-am și spus, că cei ce fac unele ca acestea nu vor moșteni împărăția lui Dumnezeu. Gal.5:22. Iar roada Duhului este dragostea, bucuria, pacea, îndelungă-răbdarea, bunătatea, facerea de bine, credința, Gal.5:23. Blândețea, înfrânarea, curăția; împotriva unora ca acestea nu este lege. Gal.5:24. Iar cei ce sunt ai lui Hristos Iisus și-au răstignit trupul împreună cu patimile și cu poftele. Gal.5:25. Dacă trăim în Duhul, în Duhul să și umblăm. Gal.5:26. Să nu fim iubitori de mărire deșartă, supărându-ne unii pe alții și pizmuindu-ne unii pe alții. " Haideți, dacă vreți să fiți penticostal adevărat călătoriți cu Duhul cel dulce al Adevărului și precis veți deveni la capătul drumului Ortodox căci Duhul Sfânt este Duhul Adevărului nu al superficialității și părerilor personale și veți înțelege de abea atunci ce înseamnă cu adevărat a primi harismele Duhului Sfânt și a avea Duhul în lucrarea lăuntrică a rugăciunii lui Iisus. "Matei 22:29. Răspunzând, Iisus le-a zis: Vă rătăciți neștiind Scripturile, nici puterea lui Dumnezeu." |
Hristos a înviat!
Citat:
Filip.2:9. Pentru aceea, și Dumnezeu L-a preaînălțat și I-a dăruit Lui nume, care este mai presus de orice nume; Filip.2:10. Ca întru numele lui Iisus tot genunchiul să se plece, al celor cerești și al celor pământești și al celor de dedesubt. Filip.2:11. Și să mărturisească toată limba că Domn este Iisus Hristos, întru slava lui Dumnezeu-Tatăl. 9 διὸ καὶ ὁ Θεὸς αὐτὸν ὑπερύψωσε καὶ ἐχαρίσατο αὐτῷ ὄνομα τὸ ὑπὲρ πᾶν ὄνομα, 10 ἵνα ἐν τῷ ὀνόματι ᾿Ιησοῦ πᾶν γόνυ κάμψῃ ἐπουρανίων καὶ ἐπιγείων καὶ καταχθονίων, 11 καὶ πᾶσα γλῶσσα ἐξομολογήσηται ὅτι Κύριος ᾿Ιησοῦς Χριστὸς εἰς δόξαν Θεοῦ πατρός. scrieți-l cum trebuie fără lene Iisus. Dacă pronunția o doriți cu sinceritate și nu doar iscodiți silabele ca să demonstrați prin șiretlic că rătăcirea scripturilor dvs. este corectă vă dau și un loc unde puteți auzi dulcea rugăciune în graiul cel frumos al Pr. Cleopa unul din apostolii contemporani ai ortodoxiei care nu este nici hiper nici hipo corect ci ORTODOX (și ce este mai minunat pentru om decât a fi ortodox?): http://www.crestinortodox.ro/comunit...ANDRUANASTASIU Hristos a înviat! |
Din fericire, normele limbii române nu sunt stabilite de nimeni, indiferent că se numește Alexandru Atanasiu sau...Daniel Ciobotea. Normele limbii noastre sunt stabilite de Academie. Atâta timp cât Academia scrie, în DOOM, că ambele forme: Iisus și Isus sunt corecte, eu înțeleg că ambele forme sunt corecte.
Argumentul că ortodoxia constă în numărul de "i"-uri cu care scriem numele Domnului este aiuritor. Mai aiuritor decât acela că Isus cu un singur "i" înseamnă măgar. Nici liderul partidei fariseilor din Sanhedrin nu ar fi venit cu asemenea scorneală. Domnule Atanasiu, eu cu bucurie aș scrie Isus și cu trei de i, dacă aș ști că asta v-ar putea ajuta pe dv la mântuire. Dar știu că nu asta vă ajută... |
Citat:
Spre cunostinta dumnevoastra: Isus = Iisus = Iesous = Jesus Christ = Mesia = Fiul lui Dumnezeu = Domnul si Mantuitorul meu. . E vorba de aceeasi persoana. Nu Osia, nu Antihrist, nu Bau-bau, nici Stalin, nici Mos Craciun . In rest, recunosc ca sunteti mai bun decat mine si la limba greaca si la engleza si la exprimari academice si la orice altceva. Recunosc si apreciez. Doresc doar sa va indemn sa va lasati de blasfemii. Isus NU este antihrist. Este Dumnezeul cel adevarat. Si daca veti continua in a-L necinsti pe Dumnezeu (numindu-l antihrist) s-ar putea sa aveti probleme. Dar eu va doresc binecuvantari... |
Hristos S-a înălțat!
Citat:
Vedeți că v-am surprins intenția? Este același duh ca în Sfânta Evanghelie: "Matei 22:15. Atunci s-au dus fariseii și au ținut sfat ca să-L prindă pe El în cuvânt. Matei 22:16. Și au trimis la El pe ucenicii lor, împreună cu irodianii, zicând: Învățătorule, știm că ești omul adevărului și întru adevăr înveți calea lui Dumnezeu și nu-Ți pasă de nimeni, pentru că nu cauți la fața oamenilor. Matei 22:17. Spune-ne deci nouă: Ce Ți se pare? Se cuvine să dăm dajdie Cezarului sau nu? Matei 22:18. Iar Iisus, cunoscând viclenia lor, le-a răspuns: Ce Mă ispitiți, fățarnicilor?" Nu ca să aflați și să vă rugați ați întrebat de silabe ci ca să prindeți în cuvânt. Vă vădește despre aceasta modul jignitor de a vă adresa Patriarhului nostru. Noi îl numim, precum și este, Preafericit. Nici numele meu nu l-ați citit cu atenție schimbând sensul din înviat Anastasiu în nemuritor adică Atanasiu. Nu m-ar mira ca în postarea următoare să scrieți că este același lucru. Este specific papismului să nu dorească adevărul ci interesul. În papism se face o cruce inversă (a tâlharilor) fără să se înțeleagă semnificația ei, se pironește Domnul cu trei piroane, se slujește pe azime și alte lucruri după mintea proprie, omenească, bolnavă de cădere. Nu este de mirare când faceți făptura dumnezeu prin papă. După toate aceste aberații să ne mai mirăm că luați Academia drept hotărâtoare în chestiuni de credință? Să ne mai mirăm că nu numai luați în deșert numele Domnului dar chiar îl și deșertați de o literă, tocmai de litera care îi arată firea Dumnezeiască? Nu ne mirăm. Dacă însă aveți intenția de a vă mântui (nu aveți cum să mă mântuiți pe mine nici dacă ați folosi numele adevărat al lui Hristos: Iisus, nu e om mântuitor nici măcar papa, ci numai un singur Mântuitor Iisus) mai bine lăsați superficialitatea și citiți cărțile celui mai renumit istoric papist, fost abate de pe la dvs. care după ce a ajuns la documentele originale ale papismului s-a îngrozit de înșelarea sub care este ținută o întreagă masă de oameni ce-și zic romano-catolici dar sunt de fapt doar păcăliți și a scris două cărți edificatoare pentru mântuirea dvs.: http://www.scribd.com/doc/3992410/Pa...ea-schismatica http://www.scribd.com/doc/20633476/Papalitatea-eretica Succes în aflarea adevărului, dacă îl căutați cu sinceritate iar nu ca în postările de până acum. Ps. sunt convins că vă convine denumirea de isus (adică mântuitor fără de Dumnezeu) fiindcă vă susține doctrina că Hristos S-a retras undeva în transcendent și a lăsat aici un locțiitor de mântuitor care se tot schimbă odată cu schimbarea papilor. Nu m-ar mira ca mai încolo să ziceți Bisus în loc de Iisus [fiindcă papa de acum se cheamă (dar nu este) Benedict] adăugând B inițiala de la Benedict care îl înlocuiește pe I de la Iahwe ca să dea un isus adică mântuitor cu înlocuitor (înlocuiți în credința dvs. pe Dumnezeu mântuitor Iisus cu vicarul "mântuitor" Bisus). Vedeți liderul sinedriului este încântat de traducerile papisto-protestante fiindcă nu mai mărturisesc că Hristos este Dumnezeu adică Iisus. Slavă Domnului că noi nu ne luăm, ca cei din apus, după învățăturile sinedriului, nici după cele ale cine știe cărei Academii, ci după Sfinții Părinți care au explicat credința Universală = Catolică = cea Ortodoxă. Hristos S-a înălțat! |
O mică observație, după Sfânta Evanghelie
Citat:
Așadar, noi Ortodocșii având 1978 de ani de la înființarea de către Domnul și Dumnezeul nostru Iisus Hristos, la cincizecimea din anul 33 a Bisericii noastre, nu putem lua binecuvântare, (chiar dacă ar avea, dar nu o are), de la penticostali, care au doar 100 de ani, fiind înființați de predicatorul baptist Carol Parham la data de 3 ianuarie 1911. Vârsta lor fragedă, deși veche după rătăciri, și originea lor în om iar nu în Dumnezeu, ne arată că nici n-ar putea înțelege teologia autentică apărată cu sângele atâtor Sfinți Mucenici de-a lungul istoriei miilor de ani, în care Domnul Hristos împărățește cu noi, îndulcindu-ne mai presus de minte cu minunatul Său nume de Iisus. (Exemplul dumneavoastră este grăitor, neputând nici măcar să parcurgeți cu mintea cele citite nici decum să le înțelegeți). Iar dacă nu înțeleg numele de Iisus de unde să aibă binecuvântare, care numai prin numele Lui vine. Dacă vreți adevărate binecuvântări, fiți serios, studiați Biblia originală - nu a lui antihrist, cereți cu ardoare lui Dumnezeu să vă descopere adevărul și când l-ați descoperit veniți la Biserica Ortodoxă, singura ce poate da Binecuvântări fiind și singura ce se străduie să păstreze nealterat adevărul, după cum vedeți până și în cel mai mic amănunt cum ar fi de pildă numele Iisus. Mic la arătare dar uriaș la înțeles care răstoarnă toată înțelegerea. Succes la dobândit Binecuvântarea lui Iisus. |
De ce este posibil ca să fi introdus rușii stâlcirea
Cătălin m-a îndemnat să fac o mică cercetare despre stâlcirea numelui de Iisus la slavi:
De ce e posibil ca să fi introdus rușii stâlcirea numelui de Iisus în isus o vedem în viața Sfântului Maxim Grecul: Referitor la ruși vă dau ca pildă un mic extras din viața Sfântului Maxim Grecul. Grăiește de la sine: "Secolul XVI - în care a trăit și pătimit Cuv. Maxim - a fost, în Rusia, unul dintre cele mai tulburate din punct de vedere religios. Credincioșii, ducând mare lipsă de preoți cât de cât învățați, se mulțumeau cu cele auzite la amvon și nu numai că nu se îndoiau cu nimic de adevărul celor predicate ci ar fi fost oricând în stare să moară sau - așa cum s-a și întâmplat în cazul Sfântului Maxim - să ucidă pentru „adevărurile” auzite. Credința ortodoxă căzuse în superstiții, magii și alte multe practici păgâne și nimeni nu încerca să facă ordine. Singurele izvoare de zidire duhovnicească, operele Sfinților Părinți, căzuseră de mult în uitare. Și chiar dacă ar fi dorit cineva să le studieze, nu ar fi reușit deoarece marea majoritate dintre ele erau în greaca veche. Ce-i drept, existau așa numitele „selecții” care, la începuturile lor, conțineau extrase tematice din operele patristice. Și spun „la începuturi” deoarece, cu timpul, au devenit niște compilații grosolane în care se amestecau ca într-un autentic ghiveci, adevărurile de credință cu ereziile, creștinismul cu păgânismul, magia cu pronia dumnezeiască.[...] După cum spuneam mai sus, cărțile folositoare de suflet ale Sfinților Părinți ajunseseră de nerecunoscut. În aceeași stare se aflau însă și cărțile de cult: „Mineiele”, „Psaltirea”,„Triodul” etc. care, din cauză că fuseseră copiate neatent și de cele mai multe ori în grabă, aveau foarte multe greșeli dintre care unele se învecinau cu hula. Însă să-l fi ferit bunul Dumnezeu pe cel care ar fi îndrăznit să schimbe vreun cuvânt sau chiar vreo literă din ele. Era imediat pus la stâlpul infamiei ca un al doilea Iuda care încerca să-L vândă din nou pe Mântuitorul, prezent de această dată în rândurile cărții sfinte. Tot din vechime își făcuseră apariția în Rusia foarte multe cărți de inspirație bogomilică cum ar fi: „Apocalipsa lui Avraam”, „Visul și Apocalipsa Maicii Domnului”, „Testamentul celor 12 Patriarhi”,„Porțile lui Aristotel”, „Sestocril” și altele, care au contribuit și ele nu puțin la introducerea de noi practici rituale în Biserică. Poate că unele din aceste lucruri ni s-ar părea nouă, celor de azi, niște copilării. Nu trebuie însă să uităm faptul că în acele timpuri, mentalitatea era cu totul alta. Oamenii erau cu mult mai mult legați de tradiții și obiceiuri, care, cu cât erau mai exotice, cu atât erau declarate mai adevărate de cei simpli, decât cei de azi. Hristos S-a înălțat! |
Citat:
Am inteles, sunt mai mic, e in regula. Nici nu pot spune:"Blagosloveste, frate mai Mare!" pentru ca, cel mai probabil, nu merit binecuvantarea. Citat:
Eu stiam ca Biserica Ortodoxa a fost intemeiata de Mihail Cerularie in 1054, atunci cand a fost excomunicat de Roma. Biserica Penticostala este cea care a aparut la Pentecost. De aici ii vine si numele. Toti apostolii au fost penticostali. Au crezut in Isus, au fost botezati in apa si cu Duhul Sfant, au manifestat toate darurile Duhului... De altfel si toti cei care au scris Noul Testament au fost penticostali... Deci, suntem vechi, domnule. Totusi "vechi" nu inseamna si "mari". Pentru ca, in acest caz, iudeii sunt si mai mari. Fiindca au aparut inaintea crestinilor. Inchinatorii la idoli, mari si ei. Au si ei ceva vechime... |
Tipic pentru ignoranță
Citat:
Articol scris de un penticostar care hulește pe Domnul numindu-l tot isus "Biserica Penticostală este o biserică neoprotestantă. Printre mișcările de redeșteptare a credinței care au avut loc în secolul al XIX-lea apar, către anul 1900, și penticostalii. Predicatorul american Charles F. Parham a început să susțină, bazându-se pe mai multe versete din Noul Testament, că asupra celor credincioși încă mai coboară Duhul Sfânt. Aceștia dobândesc astfel darul vorbirii în limbi, numit glosolalie - făcând trimitere la evenimentul petrecut de Rusalii (a cincizecea zi de la Înălțarea lui Isus, de aici și denumirea de "penticostali", luată de adepții noii mișcări - Fapte cap. 2)." Pr. Cleopa ne spune despre această sectă adevărul: 4. Penticostalii Se mai numesc și „tremurători" sau „spiriți", sau își mai spun „Biserica lui Dumnezeu Apostolică". Numele de penticos¬tali vine de la cuvântul grecesc „penticosta", care înseamnă Cincizecime. Ei susțin că toți membrii sectei lor au botezul cu Duhul Sfânt și cu foc, pe care l-au primit Apostolii la Cincize-cime prin pogorârea Duhului Sfânt („spirit", cum zic ei). Li se mai zice „tremurători" din cauza tremurărilor pe care le manifestă sub pretinsa influență a Sfântului Duh pogorât asupra lor, și „spiriți", fiindcă pretind a avea pe Sfântul Duh în darul vorbirii în limbi, ca și Apostolii după Cincizecime. Făcând din această credință punctul central al vieții și învățăturii lor, au reconsiderat toate celelalte puncte ale credinței creștine în funcție de acesta, subordonându-le ca importanță și prioritate acestuia, constituindu-se astfel în sectă. Originea sectei este tot în America, datând de abia de la începutul secolului al XX-lea, fiind înființată din sânul baptiștilor de predicatorul baptist Carol Parham. Acesta a început să propovăduiască rătăcirea că Sfântul Duh se revarsă din nou cu putere la o apropiată a doua pogorâre a Sa și că, la 3 ianuarie 1911, S-a și pogorât deja peste 13 persoane." http://www.scribd.com/doc/2397550/Pa...dinta-ortodoxa Cercetările dvs. superficiale în acest forum vădesc cu câtă superficialitate ați studiat și Istoria Bisericească și Evanghelia dacă ați putut trage niște gogomănii de concluzii. Dacă nici istoricul propriei secte nu-l știți ce să vă mai cer să știți despre Sfânta Biserică Ortodoxă? Iar dacă vorbiți simbolic și nu istoric aflați că în chip real, duhovnicesc Ortodoxia este din veșnicie, a fost urmată de îngeri și Adam și Eva până la cădere, de drepții dinainte de Potop și de după, preînchipuită de evrei în chip umbros în Vechiul Testament și dăruită nouă de Hristos în Sfânta Sa Biserică, păstrată cu râvnă până azi de Mireasa lui Hristos Biserica Ortodoxă. Cincizecimea și Sfinții Apostoli nu înseamnă tremuricii dvs. Nu veți putea fi în veac penticostal, adică om al cincizecimii dacă nu deveniți ortodox. Singur Ortodoxia a păstrat Harul Cincizecimii. Nu pot să vă cer să urmăriți ceva serios fiindcă nu aveți răbdare (tipică pentru penticostali este nerăbdarea tremurândă datorată dependenței duhurilor care-i posedă -fenomen numit în medicină servaj- făcându-i neatenți la semnificațiile adevărate ale cuvintelor, pentru a susține prin minciuna tipic demonică lucrarea înșelătoare lăuntrică numită de Sfinții Părinți cu un limbaj tehnic duhovnicesc "înșelare de sine"), fiind intoxicat de gogomănii, care arată că nu vreți adevărul ci vă vreți pe dvs. ca fiind deținătorul adevărului. Dar dacă totuși vă vine vreo curiozitate de a afla câte ceva cinstit sufletește vă trimit la discuția pe care am avut-o cu un protestant serios, care chiar este interesat de adevăr iar nu doar de a dovedi lucruri absurde prin metoda frazelor sforăitoare "închide gura spunând orice, poate iese ceva" Citat:
|
Citat:
Aproape fiecare denominatiune are cate un "cel mai renumit istoric papist", adica cate un apostat care, pe langa apostazie s-a mai apucat sa isi improaste cu noroi Mama Biserica pe care a parasit-o. Interesant este ca "argumentele" lor, desi nu intotdeauna aceleasi, impartasesc totusi anumite trasaturi comune. Asta cu "documentele originale", "documentele secrete" si altele din categoria generala a "conspiratiei universale iudeo-masonice-papisto-bubuliene" este una dintre ele. |
Ca sa fim exacti si sa spunem adevarul intreg, Rusia a pastrat scrierea a doua vocale, dar celelalte tari slave se pare ca scriu cu o singura vocala. Sarbii, bulgarii, ucrainienii au pastrat o singura vocala. De asemenea, croatii (catolici) scriu exact Isus. Cred ca doar in limba turca mai exista o singura vocala. Celelalte tari catolice au pastrat doua vocale (sau J de la inceput).
Eterodocsii au probleme mult mai mari si erori decat scrierea inexacta a numelui Iisus. Chiar daca l-ar scrie asa tot acelasi lucru ar fi, daca nu indreapta si erorile. |
Citat:
Citat:
Cultul penticostal a fost fondat de un pastor care apoi a fost condamnat pentru homosexualitate (nu erau legi liberale pe vremea aceea) si a fost renegat si de cultul penticostal. Cultul adventist a fost fondat de cineva care a prezis sfarsitul lumii (si acum mai sunt unii), apoi a recunoscut ca s-a inselat si s-a retras, dar adeptii nu s-au lasat batuti si au razbit pana azi. |
Citat:
Se numesc Martorii lui Iehova. |
Citat:
Citat:
De la aceste "mici neatenții" au ajuns ca să nu mai vadă că se folosește Pâine pentru Trupul lui Hristos în Sfânta Evanghelie și deci și în singura Sfântă Biserică în singura Sfântă Euharistie 19 καὶ λαβὼν ἄρτον εὐχαριστήσας ἔκλασεν καὶ ἔδωκεν αὐτοῖς λέγων, Τοῦτό ἐστιν τὸ σῶμά μου Luca 22:19. Și luând pâinea, mulțumind, a frânt și le-a dat lor, zicând: Acesta este Trupul Meu care se dă pentru voi; aceasta să faceți spre pomenirea Mea. Iar nu azime ἀζύμων cum folosesc ei. Să confunde trimiterea cu purcederea Sfântului Duh: Ioan 15:26. Iar când va veni Mângâietorul, pe Care Eu Îl voi trimite vouă de la Tatăl, Duhul Adevărului, Care de la Tatăl purcede, Acela va mărturisi despre Mine.; Să confunde pe martorii lui iehova care nici măcar nu știu că se pronunță Yahwe cu ortodocșii care atât de mult se străduiesc să slujească în toate adevărului; și în fine între multe altele, nu mai pierdem vremea cu ei, nu discern, fiind orbiți de tatăl minciunii, diferența înfricoșată dintre a avea ca și cap al Bisericii pe Hristos sau a avea cap un om muritor, deci mincinos, papa: Ps.115:2. Eu am zis întru uimirea mea: “Tot omul este mincinos!” Ce să ne mai mirăm că pe oamenii lor care, riscându-și viața de dragul adevărului le arată cu dragoste înșelăciunea îi numesc apostați. Vor vedea la vremea cuvenită adevărul, dar mi-e teamă pentru ei să nu fie prea târziu. |
Greșeli grave în neatenții mici
Citat:
Chiar dacă unii ortodocși de mai sus, din cauza condițiilor vitrege de prigoană în care se găsesc [și tocmai datorită acțiunii papismului la ei în țară care a încercat secole de-a rândul să-i unieze iar azi încearcă prin mijloace perfide, iezuite, să-i lipsească de identitate ortodoxă chiar și măcar numai prin (grava) scriere a numelui Iisus ca isus], n-au băgat de seamă și au greșit (dar atenție au greșit la transliterarea modernă din slavă în latină, ignorând adevărata tradiție ortodoxă care întotdeauna a fost Iisus), negrești o să se pocăiască atunci când își vor da seama. Poate ar fi chiar de folos ca, dacă ai această pasiune filoslavă să le atragi tu atenția, Cătălin, măcar în engleză. Noi însă, românii, care am păstrat dreapta credință autentică, fără întreruperi, cu toată frica și responsabilitatea, de 2000 de ani, (ba am păstrat-o și pentru greci și pentru slavi timp de 300 de ani tipărindu-le toate cărțile și ajutându-i să nu se papistășească, punând la cale și Mărturisirea Ortodoxă împotriva credințelor papistă și calvină prin sinodul panortodox de la Iași 1652), avem pildă pe Sfântul Atanasie cel Mare care a suferit 5 exiluri din 325 până în 373 tot "doar" pentru un "i". Este vorba de credința ortodoxă că Fiul este ὀμοουσιος "de o ființă" cu Tatăl, această credință fiind diametral opusă arianismului ce zicea că Fiul este de o ființă asemănătoare cu Tatăl ὀμο ι ουσιος! Nimic mai mult doar un "i", pentru atâta a apărut un scandal de 100 de ani cu omorârea atâtor mucenici ortodocși și cu atâtea prigoane înfricoșate din cauza arienilor ce puseseră mâna pe putere!!! Cea mai mică literă din lume iota, care este un i ce-i lipsește și punctul, (așa de mică este ι = iota). Cu toate că e cea mai mică din lume totuși traduce în realitate cea mai mare și mai groaznică diferență posibilă în toate veacurile și lumile și anume aceea între Creator și creatură, "ι" făcea ca Persoana a II-a a Sfintei Treimi să nu mai fie Creatorul cum este ci să fie doar creatură cum nu este căci este Dumnezeu și Om. La fel și cu Iota din Iisus dacă lipsește îl transformă pe Hristos în antihrist, din Creator în creatură. Cum? Iată cum: fiecărei litere grecești îi corespunde un număr: Ἰ = I = 10 η = i = 8 σ = s =200 ο = o = 70 ῦ = u =400 ς = s =200 total 888. Adică de trei ori numărul zilei a 8-a, adică a veșniciei. O dată 8 pentru Tatăl că e veșnic, o dată 8 pentru Fiul că e veșnic, o dată 8 pentru Sfântul Duh că e veșnic deci Dumnezeu. Dacă scoatem primul Ἰ atunci avem totalul de 878 adică: primul 8 Pentru Tatăl, Dumnezeu al veșniciei, 7 adică numărul creației fără de păcat, care îl odihnește pe Dumnezeu, dar asociată cu Fiul ne bagă direct în arianism care spunea că Fiul este o creatură perfectă, fără păcat, dar totuși numai creatură, iar al treilea 8 este Dumnezeu Duhul Sfânt. Dacă scoatem pe al doilea i, adică η, avem 880 adică Tatăl Dumnezeu, Fiul Dumnezeu, Sfântul Duh fiind 0 înseamnă o putere oarecare iar nu persoană adică ne bagă direct în pnevmatomahism, a doua erezie importantă, ieșită tot din arianism. Oricum cine zice isus nu este ortodox ci arian pur cum sunt și papiștii (că își pun nădejdea tot în creatură prin papă chiar dacă ar zice Iisus și nu Isus) și protestanții care majoritatea îl văd pe Hristos doar o creatură (chiar dacă ar zice Iisus iar nu isus) că ei nu greșesc doar cu mâna ci și cu inima și cu gura. Rom.10:9. Că de vei mărturisi cu gura ta că Iisus este Domnul și vei crede în inima ta că Dumnezeu L-a înviat pe El din morți, te vei mântui. Rom.10:10. Căci cu inima se crede spre dreptate, iar cu gura se mărturisește spre mântuire. Așadar Iisus este Domnul iar nu isus. Că mai sunt și pe la noi ortodocșit nelămuriți în credință (cum au fost și unii ortodocși pe vremea Sfântului Atanasie cel Mare, până să-i lămurească de această importanță a literei i), or fi, nu zic nu, dar să ne ajute Dumnezeu să nu mai fie deoarece trebuie ca Filip.2:10. întru numele lui Iisus tot genunchiul să se plece, al celor cerești și al celor pământești și al celor de dedesubt. în Iisus iar nu în isus. Iar dacă vreunii folosesc isus dar cu sensul spus mai sus de Iisus, adică ortodox nu greșesc cu inima, nu greșesc cu gura ci sunt ortodocși dar greșesc cu mâna, cu mâna sunt arieni, și noi îi rugăm să corecteze și mâna ca să fie fără de prihană. Matei 5:30 Și dacă mâna ta cea dreaptă te smintește pe tine, taie-o și o aruncă de la tine, căci mai de folos îți este să piară unul din mădularele tale, decât tot trupul tău să fie aruncat în gheenă. Te rog și pe tine Cătălin să pui toată râvna pentru aceasta, ca să primești răsplată de la Dumnezeu care a zis: Luca 1:6. Și erau amândoi drepți înaintea lui Dumnezeu, umblând fără prihană în toate poruncile și rânduielile Domnului. Așadar dacă cei din Vechiul Testament erau așa, fără prihană, cu atât mai mult trebuie să fim noi știind că Apoc.21:27. Și în cetate nu va intra nimic pângărit și nimeni care e dedat cu spurcăciunea și cu minciuna, ci numai cei scriși în Cartea vieții Mielului. Deci nici cel dedat cu minciuna doar în scris Apoc.22:19. Iar de va scoate cineva din cuvintele cărții acestei proorocii, Dumnezeu va scoate partea lui din pomul vieții și din cetatea sfântă și de la cele scrise în cartea aceasta. Deci cu atât mai mult dacă va scoate pe I din Iisus. I.Cor.11:16. Iar dacă se pare cuiva că aici poate să ne găsească pricină, un astfel de obicei noi nu avem [ca să scriem isus n.n.], nici Bisericile lui Dumnezeu. Cu multă dragoste, îți mulțumesc pentru strădania de a lupta numai pentru adevăr, fără compromis, Alexandru |
Daca stam si cautam mai bine ajungem la ipoteza ca nici unul dintre numele actuale ale lui Iisus nu este cel original , iudeii nu au acest nume insa probabil ca este un fel de prescurtare de la Yehoshua- Yeshua, Yesu, Yesa, Yasu, Isa- asa cum zicem noi Nicu in loc de Nicolae. Prescurtare probabil existenta inca in acele vremuri.
Unii spun ca acel "s" de la sfirsit a fost adaugat in imperiul Roman fie de catre mai marii bisericii, fie initial in pronuntie de catre mase pentru ca inainte erau invatati cu "Zeus" care are un "s" la sfirsit. Acest lucru poate avea o credibilitate pentru ca in Iran, Pakistan ,India si Tibet Iisus Mesia este cunoscut ca un mare sfint cu numele Issa Masi (Isa Masih),(Masih is used by Arab Christians as well as Muslims, and is written as Yasu' al-Masih (يسوع المسيح ) or Isa al-Masih. |
Citat:
Uita-te la Vechiul testament! Nu ai auzit de Isus Sirah? Oare acest nume n-a existat deloc? Cat despre al doilea i a aparut ca atunci cand i-a zis Dumnezeu la Avram - Avraam. Plus ca daca stai mai bine si cauti vei vedea ca fiecare nume are un inteles. Asa ca lol. Cat despre lingvistica de atunci.... si explicatiile ei... in legatura cu alte religii, cand noi vorbim despre Iisus Hristos... nu are nici o legatura. |
Citat:
Daca concluziile dumneavoastra (bazate pe numerologie) ar fi adevarate si catolicii si ortodocsii sunt in erezie grava. Conform transliteratiei dumneavoastra Ἰ η σ ο ῦ ς = I i s o u s Daca Iisous este echivalentul 888 atunci este gresit sa scriem Iisus pentru ca se scoate litera "o" a carei valoare este 70. 818-70=818 Totalul ar fi 818.Alta erezie. Mai grava. Din demonstratia dumneavoastra de mai sus rezulta ca singurul nume corect al Mantuitorului ar fi Iisous. Doar el are valoarea 888. Iisus sau Isus sunt gresite. Asta credeti? |
Avram a fost numit de Dumnezeu Avraam după ce a părăsit casa tatălui său, gLumea, ca să locuiască unde îl va așeza Dumnezeu, iar femeia sa Sara a fost numită Sarra... și a fost păzită de Dumnezeu căci era foarte frumoasă.
Dar de citit nu se citea Avraaaaaaaaam sau Avraam ci se citea simplu Avram chiar dacă se scria Avraam, și la fel și Sarra nu se rostea Sarrrrra sau Sarra ci Sara... Liitera a venea cu siguranță de la Duhul Adevărului care sălășluia în dreptul Avraam a cărui credință i s-a socotit dreptate, și litera r de la Duhul Răbdării a cărei lucrare se odihnea în femeia lui Avraam pe nume Sarra care era stearpă... deci nu putea face copii, dar nădăjduiau în Dumnezeu... Isac a devenit apoi Isaac iar Iacov a devenit Israel... Dar nu se rostea Isaac ci tot Isac se rostea, decât se scria cu doi de a ca și o taină... De aici se poate deduce cum lui Simon fiul lui Iona i s-a spus Petru și lui Saul i s-a spus Pavel sau Pabel sau Paul... Însă numele de Ioan sau Iisus, sunt mult mai complicate spre a fi înțelese... căci ele ascund ca orice nume și o taină sau mai multe... De exemplu Ioan seamănă cu Iona iar Iisus cu Jesus sau Isus fiul lui Sirah sau Yosua... dar Iisus vine nu de la Yosua ci de la Isaac, fiul lui Avraam, unde primul I vine de la Iuda iar al doilea i împreună cu s vine de la Israel. Deci Iis înseamnă Iuda și Israel iar us înseamnă unire în sfințenia și nașterea de sus. |
Citat:
Pai nestorienii erau mai realisti decat autorii acelei carti...o cinsteau si ei, dar nu in felul in care ai cinsti un stapan care vrea neaparat lingusire. Ea este Mama Umanitatii. Si noi catolicii o preacinstim, ca si dvs, fratii ortodocsi. |
Citat:
În limba română nu este această corespondență între litere și cifre, deci nu afectează numeric nici scrierea cu un i sau doi, cu ou sau u, din punct de vedere al sumei. Dar se afectează teologic, grav, (lucru subliniat de mine și prin celelalte limbi, ca o mică, foarte mică anexă) transformându-se Iisus Hristos într-un simplu isus hristos. Eu din ascultare de Sfânta Biserică susțin numele de Iisus. Cum zicea și Sfântul Augustin:"eu cred în adevărul Sfintelor Evanghelii pentru că Biserica le-a autorizat și le-a arătat ca adevărate". Tot așa zic eu de numele de Iisus. Sfânta Biserică subliniază diferența dintre Isus Sirah de exemplu (scris cu un i, care înseamnă un mântuitor oarecare) și Iisus Hristos scris cu Ii care este un nume unic prin semnificație, MÂNTUITOR UL deoarece numai El este Dumnezeu-Omul, și numai acestui nume i s-a dat acea putere minunată de plecare a genunchilor a toată făptura. Trebuie să-i deosebim cumva pe Isus Sirah și alți isuși de Iisus Hristos pentru a ști cui ne rugăm: este unic. Dracii au dorit ca să hulească pe Mântuitorul Dumnezeu-om ca fiind un mântuitor - creatură și au inventat arianismul cu a lui continuare protestantismul. De aceea au și făcut să se piardă tocmai la ei, (cu care comunică prin hulele pe care ei le-au acceptat), acel I care arăta că Hristos este și Dumnezeu. S-a lipit această scârbă și de papiști deoarece ei (hulind că Domnul Hristos a plecat undeva în transcendent de unde ne mai privește din când în când, lăsându-l pe papă administrator al unei grații inventate) L-au făcut să cadă (în mintea lor bolnavă și sărmană, de care să fiu sincer îmi este milă deși mă revoltă hulirea lor universală, în toate dogmele) pe Iisus din Dumnezeire într-un fel de isus, știut fiind că Dumnezeu este Atotțiitorul și purtătorul de grijă al făpturii iar nu omul fie el și papă lapte. Spunând că Domnul nostru Iisus Hristos este retras în transcendent, papiștii arată că nu ne mai iubește, sau nu mai poate să ne poarte de grijă, adică nu mai este Dumnezeu. Ceea ce să nu fie! Pentru noi este cum a spus El Însuși: Matei 28:20 Învățându-le să păzească toate câte v-am poruncit vouă, și iată Eu cu voi sunt în toate zilele, până la sfârșitul veacului. Amin. Cele spuse de mine au dus pe unii (nu ești singurul, am mai numărat încă 2, din care un ocultist dar și un ortodox care mie îmi este foarte drag) la concluzia că aș fi adeptul numerologiei ceea ce este un fals. După cum Sfântul Ioan Damaschin folosește semnele zodiacale în Dogmatică dar nu pentru a susține astrologia ci pentru a arăta astronomia, așa și Sfântul Maxim Mărturisitorul în Filocalia 2 folosește valoarea de simbol al numerelor pentru a arăta tainele duhovnicești. La fel Sfântul Teofilact al Bulgariei în tâlcuirile sale la Sfânta Evanghelie. Dar de aici până la a da o valoare magică a numerelor, a folosi numerologia ca o știință în sine, esoterică, e o distanță uriașă. Cabala este ca și vrăjitoria cu Sfintele Icoane, folosește numerele date de Dumnezeu, dar desprinzându-le de voia lui Dumnezeu, ca pe niște dumnezei idoli, ca pe niște vrăji. Noi, ortodocșii, folosim numerele cu valoare simbolică, sigur dată de Dumnezeu, pentru a ne lega de Dumnezeu și nu pentru a ne despărți de El inventând dumnezei noi. Pentru noi numele de Iisus nu are o valoare magică, de puteri impersonale, lăsate Lui ci ne leagă, prin pomenire, de Persoana Mântuitorului, cu condiția ca această pomenire să fie pătrunsă de credința în adevărata Persoană a Lui, Persoana a -II-a a Sfintei Treimi, Fiul lui Dumnezeu, Dumnezeu și Om iar nu de o persoană a unui hristos mincinos, numai om, invenție arienească denumit de arienii-protestanți isus. Dacă cineva folosește cu acest înțeles (Dumnezeu-Om) și numele de isus iar nu Iisus nu greșește decât în scris, că se dezbină de Sfânta Biserică Ortodoxă care, a dorit să sublinieze acest înțeles dumnezeu-omenesc al lui Iisus, și de aceea păstrează Iisus cu doi de i. Și invers, dacă cineva folosește Iisus cu înțelesul doar de om îl dă anatema Sfântul Apostol Pavel: Gal.1:7. Care nu este alta, decât că sunt unii care vă tulbură și voiesc să schimbe Evanghelia lui Hristos. Gal.1:8. Dar chiar dacă noi sau un înger din cer v-ar vesti altă Evanghelie decât aceea pe care v-am vestit-o - să fie anatema Protestanții și papiștii nu au înțelesul autentic al Persoanei lui Iisus Hristos și, Dumnezeu, în atotînțelepciunea Lui, a îngăduit mutilarea numelui de către eretici și a insuflat păstrarea Lui Iisus cu sensul adevărat teologic la ortodocși, pentru ca noi să ne putem imediat da seama cu cine avem de a face și a ne feri de Biblia sectară, (care are și alte hule nu numai isus), și pentru a ne deosebi cu totul de eretici și a ne feri repede și eficient de învățăturile lor. Este duhul Sfinților Părinți de la Sinodul 1 ecumenic care nu s-au mulțumit cu nici un termen care puteau să îl interpreteze arienii ca fiind și arian în înțeles și să facă unire cu arienii prin acel termen atacând adevărul. Ei au ales acel cuvânt pe care arienii l-au respins tocmai pentru a afirma, fără șovăială adevărul adevărat că Hristos este ὀμοουσιος. Tot așa au hotărât ca atunci când Sfintele Paști cad în aceeași Duminică cu paștele evreiesc să mutăm noi Sfintele Paști să nu se confunde hula evreiască cu realitatea creștinească. Sfânta Biserică Ortodoxă Română a ales scrierea slavă când eram atacați de papiști cu prozelitismul, pentru a ne deosebi de ei și a ne feri de cădere. Unii zic, că ori latinii au alterat pronunția din Iisus în Iesus, ori special Biserica Ortodoxă a introdus citirea itacică (η citit ca i în loc de e cum o citesc etaciștii) pentru a se deosebi de papism. De fapt η se citește și după etaciști nu [e] ci [ey] adică între e și i. Vedeți ce bun e Dumnezeu? Ca să putem să cunoaștem repede de cine trebuie să ne ferim ne-a dat un mijloc simplu pentru oricine (Iisus Ortodoxie-isus erezie): Gal.5:19. Iar faptele trupului sunt cunoscute, și ele sunt: adulter, desfrânare, necurăție, destrăbălare, Gal.5:20. Închinare la idoli, fermecătorie, vrajbe, certuri, zavistii, mânii, gâlcevi, dezbinări, eresuri, Gal.5:21. Pizmuiri, ucideri, beții, chefuri și cele asemenea acestora, pe care vi le spun dinainte, precum dinainte v-am și spus, că cei ce fac unele ca acestea nu vor moșteni împărăția lui Dumnezeu. Și nu vedeți că ereticii de pe forum turbează, se încăpăținează să suțină ciuntirea numelui celui Sfânt doar pentru că, fără să-și dea seama, susțin prin această ciuntire erezia lor? Vă mulțumesc pentru întrebare, deoarece, chiar după postare, în aceeași noapte, mi-am dat seama de această reacție ou - u pentru nuanțarea până la capăt a credinței noastre, care nu se leagă de formalități ci dorește adevărul esențial, dar care are ca și chemare la arătare formele exterioare, la prima vedere fără importanță. Vedeți câte semnificații s-au arătat prin această dezbatere aparent simplă Iisus-isus? Vă mulțumesc tare mult, indiferent de ce credință aparțineți, sper că nu v-am jignit cu discuția despre eretici. Este o denumire dată de Sfânta Scriptură pentru cei ce s-au dezbinat de la Sfânta Biserică din pricina unor credințe greșite. Noi pe toți invităm nu să ne aprobe, nu se ne laude, nu să vină la Sfânta Biserică Ortodoxă ci să caute cu sinceritate, fără compromis, Adevărul adică pe Hristos. La toți le dorim, din toată inima, să-L găsească. Noi mărturisim doar: L-am găsit! este Ortodoxia. Cu dragoste întru Hristos, Alexandru |
Citat:
Dvs. susținând imaculata concepție huliți pe Hristos ca nefiind singurul Mântuitor (care Și-a mântuit chiar și pe Preasfânta Sa Maică, după dvs. ar putea fi o lipsă de păcat, și fără Sfânta Cruce, prin arbitrara alegere, fără dreaptă judecată a lui Dumnezeu). Pe Maica Domnului o huliți că n-ar fi unica femeie care a zămislit fără de păcat, și o mai și huliți că nu a avut posibilitatea să păcătuiască (prin acea imaculată concepție) îi anulați libertatea făcând-o mai roabă decât cel mai păcătos dintre tâlhari (care are posibilitatea totuși să spună da sau nu lui Dumnezeu), huliți că nu ar mai fi biruitoarea iadului, o faceți mai prejos de toți sfinții care au biruit prin luptă pe satana. Noi, crezând adevărul, că s-a zămislit firesc, purtând păcatul strămoșesc, mărturisim că numai Hristos este Mântuitorul. Că numai Maica Domnului a zămislit fără de păcat și fără de sămânță bărbătească și o numim pe Maica Domnului mai presus decât toată făptura, mai presus decât îngerii, (că îngerii neavând păcat strămoșesc biruie prin puterea lui Dumnezeu toată ispita, de care nici nu mai sunt ispitiți, nemaiputând să păcătuiască prin darul lui Dumnezeu în urma încercării îngerești) pe când Stăpâna, având păcatul strămoșesc, slăbiciunea aceasta moștenită a noastră a oamenilor, având libertatea de a păcătui sau nu, a biruit înfricoșat toată ispita, nepăcătuind nici măcar din fărâmă vreo parte și de aceea este spaima dracilor și a ereticilor. Avînd aceste hule papistășești se înțelege de ce dvs. vreți să o huliți ca nefiind luptătoare împotriva păcatului, i-ați negat puterea. De aceea, și pentru aceste hule, v-a numit într-o arătare în Sfânta Ei Icoană la Zografu, (atunci, în 1274 când ați fost la Sfântul Munte și ați distrus Sfintele Mânăstiri și ați măcelărit pe Sfinții Mucenici Monahi Aghioriți) "dușmanii Mei și ai Fiului Meu papiștii". Înțeleg aplecarea dvs. către dragoste ecumenistă, și mie îmi place aceasta în măsura nerăzboirii (dar nu îmi place ca anulare a adevărului) de aceea mă văd dator,fiindcă sunteți fratele meu din Adam și din Noe, să vă arăt, să vă doresc, să vă chem să vă mântuiți, lepădând înșelările adăugate în istorie de papi și să veniți la Adevăr: Ioan 8:31. Deci zicea Iisus către iudeii care crezuseră în El: Dacă veți rămâne în cuvântul Meu, sunteți cu adevărat ucenici ai Mei; Ioan 8:32. Și veți cunoaște adevărul, iar adevărul vă va face liberi. V-aș urâ de moarte dacă v-aș păcăli că noi credem la fel sau că vă puteți mântui crezând în minciuni, practic ar însemna să vă fiu un fel de ucigaș: Ioan 8:44. Voi sunteți din tatăl vostru diavolul și vreți să faceți poftele tatălui vostru. El, de la început, a fost ucigător de oameni și nu a stat întru adevăr, pentru că nu este adevăr întru el. Când grăiește minciuna, grăiește dintru ale sale, căci este mincinos și tatăl minciunii. Știu că v-am amărât și știu că nu veți crede cele de mai sus, doar v-ați obișnuit acolo, în credința dvs. Dar nici nu pot să tac, fiindcă, deși nu credeți, vă iubesc fără interes. Se simte la dvs. în postări și altceva decât duhul întunecat prin care postează coreligionarii dvs. cu patima demonstrației. Aveți ceva delicat. Se simte ceva blîndețe. De unde cred, că, dacă veți fi sincer, până la urmă veți iubi Ortodoxia. Dar nu cred că o puteți descoperi în certurile de pe aici. Ar trebui poate să discutăm într-un fel mai apropiat, prin telefon sau poate mesagerie privată. Vă rog să mă iertați dacă v-am supărat, Cu dragoste, Alexandru |
Citat:
Papistasii si ereticii protestanti au ciuntit Sfantul Nume pana a ajuns "Isus" Nu va este teama ca ciuntind Sfantul Nume Iisous in Iisus am putea fi si noi in erzie chiar fara sa ne dam seama? Pentru, doar Iisous = 888. Nu-i asa? |
salut!
Sunt nou pe acest forum si inteleg ca scopul lui din cate am citit, este cumva de a face din orice forma, conflict si "sport" national, crezand ca totul are legatura cu continutul.
Ma doare capul sa ma gandesc cum unii dintre voi le faceti cu alte cuvinte, eretice pe bunicile noastre care au mers toata viata la Biserica si au tinut randuiala asa cum se cuvine, carora daca le aduni timpul cat au postit si s-au rugat, ar insuma varsta multora care postati pe aici, doar ptr faptul ca habar nu aveau ele ca Iisus/Isus, se scrie cu un singur i sau cu doi. Care daca din cate am vazut mai sus in analizele facute de catre unii care par mai cunoscatori, in nici-un caz Iisus, nici cu un I si nici cu doi de II, nu ar fi numele corect pe care il striga Maica Domnului. Nume pe care mi se pare ca ar fi cel mai corect sa-L "strigam", pana la urma, daca tot vrem sa parem asa rigurosi. Va tot bateti in argumenatii care mai de care,... crezand probabil ca aratand cate stiiti voi, v-ar etala si nivelul superior de spiritualitate si religiozitate. Sunt mahnit de peste cat fariseism am gasit aici pe site-ul asta. Ati complicat religia asta, de a-ti fi in stare sa va luati la tranta si ptr ca cineva crede ca este mai corect pusa virgula intr-o parte, iar altcineva crede ca ar fi mai corect pusa in alta parte. Balacareala placuta in continuare baieti! Daca voua va place si va simtiti bine asa ... |
Citat:
ochiul vede pe masura intunecimii sau luminii din el... tu cauta intelepciunea cuvintelor de aici daca vrei sa te luminezi nu cauta intunecimea cuvintelor celorlalti... nu vei gasi om pe pamant fara de pacat, daca asta ne ceri... Dumnezeu sa ne ierte pe toti!... |
Citat:
Defapt e vorba de IUda + israel = IisU+s unde s vine de la sfințenia de sus și așa este tălmăcirea numele Domnului Iisus care din Iuda a venit pentru tot poporul lui Israel care era mai păcătos ca toată gLumea păgână așa cum este proorocia dată prin Moise și prin prooroci, căci de aia spune Domnul că pentru oile cele pierdute ale Casei lui Israel a fost trimis, căci Israel față de Iuda era căzut în idolatrie maximă deci era simbolul cel mai de jos al credinței și astfel rezultă că a fost trimis pentru tot omul care e cuprins între Iuda și Israel căci credința fusese păstrată în Iuda, în Galileea, pe muntele de unde au fost trimiși apostolii în toată lumea după Înviere. Iar vechiul legământ ca și cel nou care e similar dar mai adânc, mai puternic, mai întărit, înseamnă că nu mai suntem ai părinților noștrii sau ai vreunui părinte Duhovnicesc ci nașterea din nou de sus din apă și din Duh reprezintă că suntem fiii lui Dumnezeu nu numai duhovnicești (Duhul) ci și trupești (apa), adică cu totul... căci nimeni nu poate sluji la doi stăpâni și nimeni nu poate avea două tipuri de părinți, deci Domnul este atât părintele nostru trupesc cât și cel Duhovnicesc... asta e semnificația... firește, pentru cine voiește ca să-L urmeze... pentru cine crede și vrea să aibă fapte născute din credință și vrednice de pocăință. Iar foștii părinți creștini trupești sau duhovnicești ne devin frați-părinți... față de care nu avem o datorie mai mare ci unica datorie este față de Dumnezeu, unde Tatăl ne este și nouă tată iar Iisus ne este frate mai mare și Duhul Sfânt ne este Domnul care vine de la Tatăl prin Iisus Cuvântul lui Dumnezeu căruia i s-a dat toată puterea în Cer și pe Pământ. Cine va crede se va boteza și cine nu v-a crede se va osândi și a și fost deja demult osîndit împreună cu gLumita, căci gLumea de pe vremea lui Moise a fost osândită și de pe vremea lui Noe și a Sodomei și Gomorei... și urmează pentru creștini judecata faptelor iar pentru cine nu e creștin ci păgân se vor lăsa în plata Domnului căci a Domnului este răzbunarea și pentru ei este pregătită sabia gurii Sale și nu judecata căci judecata este pentru credincioșii care și-au strâmbat Calea și Viața după poftele lor sau ale gLumii. |
Citat:
|
Pe de alta parte, asa cum scrie si Alexandru, e si un bine ca ortodocsii scriu Iisus, iar cei care nu sunt ortodocsi scriu Isus, ca sa nu confunde vreun credincios ortodox vreo scriere adventista sau baptista sau chiar catolica, cu o scriere ortodoxa. De multe ori intr-un text gasit pe internet nu ne dam seama imediat daca e un text ortodox sau neoprotestant.
E evident ca noi scriem si spunem Iisus, pentru ca asa a hotarat BOR si e Biserica nostra, de care ascultam. La fel scriu si rusii, dar au alt alfabet, de exemplu. La fel pronunta si grecii, tot cu un alfabet diferit de noi si rusi. Si ca sa fim exacti, probabil eterodocsii de la noi au luat denumirea Isus din scrierile slave. Celelalte tari slave ortodoxe scriu tot Isus, rusii adaptand in 1654 mai multe elemente din cultul lor la cel grecesc. Din cate imi dau seama si scrierea Iisus, dupa care am adaptat si noi. La noi se foloseau si traduceri grecesti si slave, pana la primele Biblii in limba romana. |
:)
Citat:
Ai fost simpatica! :) "Ai inteles exact ce am vrut sa spun"! De parca eu sunt cel care nu am rabdare si dragoste, care am umplut tot acest site cu tot felu de atacuri si lovituri sub centura, pe tot felu de subiecte fara fond. Ia cand mergi tu la Biserica duminica, intreaba o babuta de acolo, cum se scrie corect Iisus, si apoi spunei ca sarmana a fost ea la Biserica pana atunci, dar a stat in erezie, ca nu a stiut ca se scrie corect Iisus cu doi de II. Acum daca tot m-am prins in hora hai sa va intreb pe toti acei atat de rigurosi: de la ce noi il numim Iisus, daca El era Yeshua.Sa vina acum cineva de de la BOR si sa spuna el clar ca in urmatoarele versete nu era scris Yeshua in loc de Iisus: 20. Și cugetând el acestea, iată îngerul Domnului i s-a arătat în vis, grăind: Iosife, fiul lui David, nu te teme a lua pe Maria, logodnica ta, că ce s-a zămislit într-însa este de la Duhul Sfânt. 21. Ea va naște Fiu și vei chema numele Lui: "Iisus" (aici era Yeshua asa cum reiese din Bibliile mai vechi) căci El va mântui poporul Său de păcatele lor. Stim cu totii ca in ebraica El era strigat de Mama Sa, Yeshua. Dar cand s-a facut scrierea in greaca, i s-a schimbat odata numele in Iesous, care a mai fost odata tradus din latinescul Jesu si apoi in romanescul Iisus, care conform limbii noastre, bine a facut cineva mai sus o analiza literara, si subscriu, ca in limba romana scrierea se face asa cum se aude. Sau spuneti-mi si mie cum se poate citi si pronunta Iisus in asa fel incat sa se auda diferit de Isus care este scris doar cu un I ? Este amuzant cand se doreste a se combate ceva cu altceva care in esenta este la fel de incorect. Pe mine personal, nu ma intereseaza si nu depind cu credinta mea de cum se scrie corect Iisus, dar din respect fata de cutuma religiei din care fac parte si sa nu se sminteasca unii sa sara repede sa ma judece, ca as fi eretic, mai bine pun un i in plus acolo ca nu ma doare mana. Cand ne rugam, pronuntam Isus, ca asa se aude nu? Dar corect ar fi sa-i zicem Yeshua in limba in care asa i s-a pus numele si asa cum era si strigat de Mama Sa, precum ...lui Barack Obama, caruia ii respectam pronuntia in limba sa engleza, Barack, care daca s-ar scrie Barrack, noi ar trebui sa-l traducem Baraca si sa-i zicem pe romaneste asa. Dar nu! Traducem si pocim doar numele Mantuitorului nostru. Si dupa ce Biserica ne calauzeste doua mii de ani cu numele de Isus, vin unii acum si ne fac eretici batranii si pe cei cu mai putine cunostiinte religioase in litera si virgula lor, facand chiar si ei erezie sustinand tot un neadevar. Este absurd! Non comment! Nu sar la gatul nimanui, decat poate cu cel mult o bere :) , dar fac si eu apel la voi, la rabdare si dragoste. |
Citat:
Ἰ = I = 10 η = i = 8 σ = s =200 ο = o = 70 ῦ = u =400 ς = s =200 adică exact cum citesc grecii: prima literă și a doua I (dar primul mai scurt al doilea mai lung, cum zic și grecii), ou ca u cum zic și grecii, și chiar și accentul este ca în greacă, după cum scrie foarte frumos în trimiterea din postarea lui Cătălin: De altfel, însăși lectura numelui în limba română, nu accentuează prima silabă (i.e., ca în latină sau engleză: Je'-sus), ci ultima (ca în greacă, sau spaniolă, franceză etc.) Acesta este un motiv în plus de a favoriza lectura numelui lui Iisus cu un scurt aproximant inițial [j], cum sugerează dublarea lui "i", precum și grafia cu doi de "i": Iisus, care nu este deloc redundantă, având temeiurile ei atât fonologice cât și etimologice. Numerele nu sunt valabile în limba română, pentru că literele în limba română nu au corespondent numeric, dar limba română transcriind fonetic limba greacă dacă zicem u tâlcuim exact pe ou deci păstrăm nealterat 888 dar dacă am zice isus în loc de Iisus am pierde fie un 10 fie un 8 și am da în erezia arianismului. Citat:
Citat:
1. deoarece scrierile slave au avut Їисоуса în slavonă, limba lor originală, alcătuită de Sfinții frați Chiril și Metodie după limba greacă și poate unii slavi moderni au greșit doar la transliterarea latină contemporană, când, din cauza unor prigoane repetate, și împuținării ortodocșilor, n-au mai avut timp de sfat cu ceilalți ortodocși. 2. Rușii, care se clătinau spre papism, au fost întăriți în Ortodoxie de Sfântul Mitropolit Pentru Movilă al Kievului (român), care a și cerut un sinod panortodox la Iași. Dacă au adoptat rușii Iisus în 1654 e un indiciu că așa a hotărât Sfânta Biserică,toată , tocmai la acel sinod, deoarece a avut loc un sinod panortodox la 1642, la Iași, unde s-a corectat și Mărturisirea Ortodoxă împotriva calvinilor și papiștilor făcută de Sfântul Mitropolit Petru Movilă, iată ce argument puternic să-l folosim și noi pe Iisus. 3. Rușii și slavonii în general, fiind ultimii veniți la Ortodoxie, au stat întotdeauna cam rău cu păstrarea corectă a Ei, nu e de mirare dacă aceștia se corectează după români sau greci. 4. Iar grecii au luat creștinismul după 529, de la străromâni, când Sfântul Iustinian cel Mare le-a desființat centrul credinței lor strămoșești (idolatria) aflat la Atena, (de care nu doreau să se despartă în ruptul capului, până nu li s-a rupt capul). Astfel, din dorința de a accesa la putere, pentru a se răzbuna, au luat Ortodoxia de la străromâni. Bine măcar că se străduiesc să conserve dogmele, lăudându-se desigur că ei le-au descoperit și păstrat, și să nu se abată de la ele, fiind foarte atenți cu fiecare literă, (fiind aceasta o înțelepciune a lui Dumnezeu, care profită de naționalismul lor ancorat în Ortodoxie ca să ducă și pe greci la sfințenie, măcar așa, și să avem niște oameni atenți foarte la cuvinte, pentru a nu le denatura sensul, înțelesul Ortodoxiei, ale cărei texte sunt în majoritate în limba greacă, limbă matematică, fără aproximări în exprimare) căci fiecare literă a Ortodoxiei a fost apărată cu sânge de Mucenic. Nu e de mirare dacă ei s-au inspirat de la români, părinții credinței lor. Nu e cazul să ne bâlbâim când o spunem: la români este Ortodoxia originală, Apostolică (italienii și galii "verii" noștri, au pierdut-o căzând, datorită francilor sălbatici, în filioquism, dar nu fără luptă și milioane de Sfinți Mucenici gali și itali care au apărat Ortodoxia). Nu e de mirare că românii au influențat pe ruși și pe greci să spună Iisus în loc de Iesus: ori așa a fost originalul, ori așa a trebuit, pentru a ne lupta mai bine cu francii cocoțați în latină. Căci iezuiții au spurcat pronunția Iesus, iar pronunția originală a fost ori chiar Iisus ori Ieysus. Ultima teorie numită etacistă (că se citea Ieysus) aparține lui Erasmus Desiderius Rotterdamus (sau Gerhard Gerhards) - 1466-1536 (papist îndărătnic) aducând argumente palide. Grecii de azi (și în limbajul bisericesc panortodox) se folosește pronunția itacistă adică Iisus. Eu, personal, nu cred în teoria că papiștii (și eretici din punct de vedere al credinței, și germanici din punct de vedere al neamului care a pus mâna pe dogmele și documentele adevărate ale papismului, înlocuindu-le cu documente false) știu mai bine decât ortodocșii, dintre care fac parte și grecii, să pronunțe greaca, și decât românii să pronunțe latina. Iar dacă ortodocșii cu adevărat, contrar logicii, au schimbat pronunția, e și mai clar de ce: au făcut-o special pentru a se deosebi de papiști, încă un argument în plus ca noi să ținem cu dinții la scrierea Iisus iar nu isus. Manuscrisele (și Bisericile și credința) slavone și apoi tipăriturile grecești, slavone, arabe, georgiene ortodoxe s-au făcut în Țările Române, numite pe drept cuvânt de Nicolae Iorga "Bizanț după Bizanț" deși oleacă cam incomplet, fiind mai degrabă și "Bizanț înainte de Bizanț". Românii întotdeauna și-au alcătuit limba bisericească pentru a lupta cu ereziile, inclusiv cu cea papistă, și cu mila lui Dumnezeu au și reușit. Nu există nici un motiv lingvistic sau istoric ca românii sau grecii sau slavii, sau Sfinții Apostoli să fi spus vreodată isus iar nu Iisus.Că au spus Iisus iar nu Ieysus cum zic etaciștii este mărturisit de Sfânta Biserică, în Care noi credem fiind Trupul fără de greșeală al lui Hristos. Dar după nici o teorie (ori etacistă Ieysus ori itacistă Iisus) nu s-a spus vreodată isus. Este desigur o ticăloșie a ereticilor și o neatenție a unor ortodocși de azi. http://aoal.org/Greek/ntgreekb/files...abetCharts.pdf De acum dragii mei, mă veți găsi numai pe "Bioterapie", deoarece aș dori să scriu cartea despre viața Bătrânului meu Traian. Dacă totuși mai sunt nedumeriri în legătură cu cele despre numele de taină a lui Iisus, vă rog să mă atenționați pe mesageria privată. Cu durere și dragoste, Alexandru |
Ora este GMT +3. Ora este acum 17:25:55. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.