Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Botezul (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5017)
-   -   DUBII!!! botezul in Catehismul Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=9885)

gabriela8 04.08.2010 14:13:37

Citat:

În prealabil postat de 52ZIZO (Post 274762)
"Prin Botez se dobândește Harul, fără de care mântuirea nu este cu putință. Din acel moment, destinația "by default" devine raiul. Sunt mântuiți cei care mor în stare de Har."
In ce situatie Dumnezeu isi poate retrage de la mine harul sau? Multumesc

Eu cred ca isi retrage Harul sau cel putin se diminueaza atunci cand suntem indiferenti si nu conlucram cu El.

Mihnea Dragomir 04.08.2010 14:50:13

Citat:

În prealabil postat de 52ZIZO (Post 274762)
In ce situatie Dumnezeu isi poate retrage de la mine harul sau? Multumesc

Harul este o stare a sufletului. Căderea din această stare se produce prin păcat grav. Din acest motiv, adică din cauză că păcatul grav duce la "moartea" sufletului, se mai numește și "păcat de moarte". Starea de har a celui căzut astfel, după Botez, se mai poate restaura prin Taina Sf. Spovezi, care reînnoadă legătura ruptă cu Dumnezeu.
Din cauză că Sf Botez și Sf Spovadă sunt administrate celor aflați în stare de moarte spirituală, se mai numesc și "Tainele (Sacramentele) celor morți". Toate celelalte Taine se administrează celor vii, adică celor care au fost mai întâi botezați, ori dacă, după Botez, au căzut din starea de grație, celor care s-au spovedit.

costel 04.08.2010 14:54:22

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 274832)
Harul este o stare a sufletului.

Harul nu este o stare a sufetului. El este conform invataturii ortodoxe o energie necreata care izvoraste din fiinta lui Dumnezeu. Prin har suntem indumnezeiti, prin el ajungem sa-l cunoastem pe Dumnezeu.

Harul nu trebuie redus doar la suflet, ci si la trup, caci omul este om trup si suflet, iar mantuirea se adreseaza acestui om intreg, nu partial.

maiamaria 04.08.2010 16:13:54

botez baptisti?

Din postarile unora de intelege clar ca moartea sufleteasca apare atunci cand se comit pacate de moarte, ceea ce la un nou nascut nu exista.
La fel nu se poate vorbi despre pocainta in cazul unui bebelus.Este vorba despre pocainta adultului, care isi constientizeaza pacatele si prin pocainta si botez se naste din nou cu un cuget curat.
sunt ortodoxa dim mosi stramosi dar din pacate trebuie sa recunosc ca acesta este crezul baptistilor si mi se pare mai adevarat si mai apropiat de ceea ce scrie in Biblie Am si eu mari indoieli in privinta botezului la ortodocsi.

Mihnea Dragomir 04.08.2010 16:37:48

Citat:

În prealabil postat de maiamaria (Post 274882)
Din postarile unora de intelege clar ca moartea sufleteasca apare atunci cand se comit pacate de moarte, ceea ce la un nou nascut nu exista.

La baptiști este altfel. Dar aici e vorba de cum este botezul la ortodocși. Concepția ortodoxă este următoarea: "În păcat m-a născut maica mea" (Psalmul 50; Paraclisul Maicii Domnului). Deci, la naștere copilul este în stare de moarte sufletească, prin efect al păcatului originar.

gabriela8 04.08.2010 17:20:26

Citat:

În prealabil postat de maiamaria (Post 274882)
La fel nu se poate vorbi despre pocainta in cazul unui bebelus.Este vorba despre pocainta adultului, care isi constientizeaza pacatele si prin pocainta si botez se naste din nou cu un cuget curat.
sunt ortodoxa dim mosi stramosi dar din pacate trebuie sa recunosc ca acesta este crezul baptistilor si mi se pare mai adevarat si mai apropiat de ceea ce scrie in Biblie Am si eu mari indoieli in privinta botezului la ortodocsi.

:29::17: Doamne, ma minunez cat de indiferenti pot fi unii fata de darurile pe care le-au primit si cu cata usurinta vor sa scape de ele in urma predicii unor "invatati"!

Omul se naste cu pacatul stramosesc, deci este patat! Botezul il curata si devine curat! Este mai bine ca omul sa stea patat pana la "N" ani si sa fie supus intunericului sau sa fie curatat prin Botez si impartasit des ca unul care nu are pacate si astfel sa dainuie in lumina? Daca niciodata nu manifesta "pocainta"?

Nasii garanteaza pentru viitoarea lor credinta si sunt numeroase marturii in privinta botezului copiilor. Astfel Sfantul Irineu zice: " Iisus a venit sa mantuiasca prin sine pe toti, adica pe cei ce se renasc printr-insul pentru Dumnezeu: pe copii, pe tineri si pe batrani"; Origen spune:" Biserica a primit de la Apostoli traditia de a impartasi si pruncilor Botezul" Fer. Augustin afirma ca Biserica a administrat totdeauna botezul copiilor si aceasta practica a pastrat-o nestirbita; iar Sfantul Grigorie Teologul zice:" Ai copil? Sa nu ia timp rautatea. Sa fie sfintit(botezat) din pruncie sa fie consacrat Duhului de la inceput".
Dar aceste marturii sunt din Sfanta Traditie pe care baptistii si toti neoprotestantii o neaga si socotesc totul dupa interpretarile lor:76:

Dar si in Sfanta Scriptura sunt marturii despre faptul ca Biserica a botezat de la inceput pruncii Fapte10, 44 s.u; 16,15,16,33,18,8, 1 Cor1,16.etc

Ai grija ca Botezul nu se repeta si o re-botezare inseamna ruperea de Biserica Ortodoxa, lepadarea de juramantul facut prin nasi la botez si unirea cu....... :46:

52ZIZO 05.08.2010 00:58:41

unde vezi tu marturii despre botezul pruncilor in Sfanta Scriptura???

Citat:

În prealabil postat de gabriela8 (Post 274915)
:29::17:
Dar si in Sfanta Scriptura sunt marturii despre faptul ca Biserica a botezat de la inceput pruncii Fapte10, 44 s.u; 16,15,16,33,18,8, 1 Cor1,16.etc

Pun in scris textele citate de tine ca sa vezi o data pentru totdeauna ca nu se refera la botezul pruncilor!!! Textul din fapte e grasit, nu se refera la botez.
1 Corinteni1/16. " Am botezat și casa lui Ștefana; afară de aceștia nu știu să mai fi botezat pe altcineva. " Ce te face sa intelegi ca erau prunci? dorinta ta de a contrazice? fii sincera, pune-te pe cercetat Scriptura asa cum Hristos ne indeamna. Iisus Hristos a instituit botezul cand a trimis apostolii in lume sa invete pe oameni Evanghelia MAI INTAI si apoi sa-i boteze. Nu imi da texte din Traditi, nu poate traditia sa contrazica Cuvantul scris a lui Dumnezeu din Sfanta Scriptura, Dumnezeu nu se contrazice!!!!

52ZIZO 05.08.2010 01:04:02

ce'nseamna a conlucra cu Dumnezeu?

Citat:

În prealabil postat de gabriela8 (Post 274815)
Eu cred ca isi retrage Harul sau cel putin se diminueaza atunci cand suntem indiferenti si nu conlucram cu El.

Gabriela, nu te inteleg, ce vrei sa zici cu a conlucra cu Dumnezeu? sa facem lucrarile pe care le face EL? In cazul asta tre' sa cautam ce ne-a lasat scris in Scriptura sau in Traditie? 16. "Toată Scriptura este insuflată de Dumnezeu și de folos spre învățătură, spre mustrare, spre îndreptare, spre înțelepțire".poti spune acelasi lucru despre Traditie?

maiamaria 05.08.2010 08:08:15

botez

Pentru a fi botezat conform Scripturilor,trebuie mai intii sa auzi si sa crezi Evanghelia lui Isus Hristos(Marcu 16:15,16;Faptele Apostolilor 2:41). si astfel sa fie convins de pacat(Faptele Apostolilor 2:36,37) si apoi sa te caiesti si sa te intorci de la pacat(Faptele Apostolilor 2:38) si sa marturisesti credinta in Hristos ca Fiu al lui Dumnezeu(Faptele 8:37;Romani 10:9,10).:"Pocaiti-va si fiecare din voi sa fie botezat in Numele lui Isus Hristos,spre iertarea pacatelor voastre"(Faptele apostolilor 2:38).i

Biblia nu spune ca nou nascutii au fost botezati.Botezul,pt increstinare presupune anumite conditii pe care copiii nu le pot indeplini.

bmd 05.08.2010 10:20:20

Un copil s-a nascut in tribul lui.
Familia s-a bucurat peste poate si l-au insemnat cu semnele tribului asa cum se facea in neamul acela de la inceputul vremiilor.
Desigur fara sa-l intrebe, cum ar fi putut de altfel, era abia nascut!!! Oamenii s-au gindit ca fiind singe din singele lor nu puteau naste decit un membru al familiei lor!
Peste ani, o soapta rea i-a spus copilului, acum ajuns tinar in putere, ca apartenenta la tribul lui este valabila pentru ca nu a fost admisa constient. Tinarul a ris si i-a raspuns:
"De ce m-ar fi intrebat, doar eram copilul lor, finta pe care o iubeau cel mai mult pe pamint, si pentru care ar fi facut orice sacrificiu. Erau parintii mei care imi doreau binele, asa cum mi-l doresc si astazi!? Dar daca m-ar intreba acum, desigur ca imi doresc sa fiu parte a tribului meu! Asa ca bine au facut ce au facut! Toate cele cerute de trib ca sa fi membru au fost infaptuite si daca eu nu m-am dezis de ele, ramin membru al tribului"

gabriela8 05.08.2010 11:29:48

Citat:

În prealabil postat de 52ZIZO (Post 275119)
Pun in scris textele citate de tine ca sa vezi o data pentru totdeauna ca nu se refera la botezul pruncilor!!! Textul din fapte e grasit, nu se refera la botez.
1 Corinteni1/16. " Am botezat și casa lui Ștefana; afară de aceștia nu știu să mai fi botezat pe altcineva. " Ce te face sa intelegi ca erau prunci? dorinta ta de a contrazice? fii sincera, pune-te pe cercetat Scriptura asa cum Hristos ne indeamna. Iisus Hristos a instituit botezul cand a trimis apostolii in lume sa invete pe oameni Evanghelia MAI INTAI si apoi sa-i boteze. Nu imi da texte din Traditi, nu poate traditia sa contrazica Cuvantul scris a lui Dumnezeu din Sfanta Scriptura, Dumnezeu nu se contrazice!!!!

Si te pomenesti ca in casa aceia nu era niciun copil? De unde stii? ai fost de fata? Pe dumneata ce te face sa crezi ca nu erau si prunci? Eu inteleg prin "casa lui Stefana" toata suflarea care era acolo si doar nu erau numai adulti, ce sa spun!
Si daca nu intelegi faptul ca Sfanta Traditie se afla in deplina unitate cu Sfanta Scriptura, nu are rost sa mai vorbesc!

Si nu ma mai asediati cu mesaje private!

52ZIZO 05.08.2010 13:00:29

Unde pot citi in sfanta traditie despre botezul de increstinare?

Citat:

În prealabil postat de gabriela8 (Post 275203)
Si te pomenesti ca in casa aceia nu era niciun copil? De unde stii? ai fost de fata? Pe dumneata ce te face sa crezi ca nu erau si prunci? Eu inteleg prin "casa lui Stefana" toata suflarea care era acolo si doar nu erau numai adulti, ce sa spun!
Si daca nu intelegi faptul ca Sfanta Traditie se afla in deplina unitate cu Sfanta Scriptura, nu are rost sa mai vorbesc!
Si nu ma mai asediati cu mesaje private!

Gabriela, te rog sa ma ierti daca te-am deranjat cu acele 2 mesaje privata scrise in ultima luna. Voiam totusi sa ma convingi ca Sfanta Traditie se afla in deplina unitate cu Scriptura. spune-mi ce trebuie sa citesc si unde, ca sa inteleg si eu ca Sfanta Traditie a fost inspirata de Dumnezeu. Ce anume reprezinta Traditia, care sunt acele carti ce tre' sa citesc si daca scrie in vreuna ca e in deplina unitata cu Scriptura!? Referitor la botezul casei lu' Stefana poti sa crezi ca erau si prunci dar adu-ti aminte ca Hristos cand era pe pamant raspundea cu "STA SCRIS". Asa cum spune MAIAMARIA, asa inteleg si eu botezul din Scriptura. Spunemi unde sa citesc in Traditie despre botez si fac comparatie ca ambele tre' sa zica la fel, nu? Te rog sa ma scuzi, sa nu ramai suparata pe mine. Cuvintele spuse au un impact, cele scrise pot avea un altul. Intentia mea nu era sa te enervez.

georgeval 05.08.2010 13:00:42

Citat:

În prealabil postat de 52ZIZO (Post 275119)

Cu siguranat ca Traditia nu contrazice Scriptura. De unde aceasta garantie ca mostenirea Traditiei este o greseala, iar interpretarile subiective ale unor frati sunt autentice? Cine poate sa ajunga la o interpretare in Duh? Cel care renunta la radacinile sau legaturile apostolice mizand ca interpretarile sale sunt superioare Traditiei? Adica renuntam la trecut pe principiul ca cel care este in prezent dar se rupe de trecut "vede" mult mai bine. Cum sa inteleg o comunitate indepartata daca nu fac o cercetare amanuntita dincolo de cateva dovezi scrise intr-un mod ocazional?

52ZIZO 05.08.2010 13:25:01

eu VREAU sa cercetez Traditia, nu zic ca nu-i buna.

Citat:

În prealabil postat de georgeval (Post 275239)
Cu siguranat ca Traditia nu contrazice Scriptura. De unde aceasta garantie ca mostenirea Traditiei este o greseala, iar interpretarile subiective ale unor frati sunt autentice? Cine poate sa ajunga la o interpretare in Duh? Cel care renunta la radacinile sau legaturile apostolice mizand ca interpretarile sale sunt superioare Traditiei? Adica renuntam la trecut pe principiul ca cel care este in prezent dar se rupe de trecut "vede" mult mai bine. Cum sa inteleg o comunitate indepartata daca nu fac o cercetare amanuntita dincolo de cateva dovezi scrise intr-un mod ocazional?

Eu nu zic ca mostenirea Traditiei este o greseala! Vreau doar sa vad unde sta scris in traditie despre botez, VREAU sa cercetez. Vreau sa citesc si eu Traditia dar nu stiu ce anume sa caut sa citesc.

georgeval 05.08.2010 14:16:58

Citat:

În prealabil postat de 52ZIZO (Post 275244)
Eu nu zic ca mostenirea Traditiei este o greseala! Vreau doar sa vad unde sta scris in traditie despre botez, VREAU sa cercetez. Vreau sa citesc si eu Traditia dar nu stiu ce anume sa caut sa citesc.

Traditia nu este o carte. Ea cuprinde invataturile Sfintilor Parinti incepand cu cei care au fost contemporani cu Apostolii si pana la cei care au participat la Sinoadele ecumenice.
Cauta invataturile Parintilor despre Botez.

52ZIZO 05.08.2010 22:55:38

Unde pot gasi Traditia daca nu intr-o carte?

Citat:

În prealabil postat de georgeval (Post 275260)
Traditia nu este o carte. Ea cuprinde invataturile Sfintilor Parinti incepand cu cei care au fost contemporani cu Apostolii si pana la cei care au participat la Sinoadele ecumenice.
Cauta invataturile Parintilor despre Botez.

Sfantul Pavel e unul dintre Sfintii Parinti? Unde pot gasi aceste invataturi daca nu intr-o carte? multumesc

gabriela8 06.08.2010 12:58:29

Ori nu vrei sa intelegi ca Sfanta Traditie nu este o singura carte ori nu citesti cu atentie ce se scrie aici... Sunt mai multe carti! Citeste scrierile Sfantului Ioan Gura de Aur, Sfantului Grigorie Teologul, Sfantului Vasile cel Mare , Sfantului Simeon Noul Teolog etc sunt foarte multi Sfinti Parinti si multe lucrari ale acestora...

georgeval 07.08.2010 14:40:41

Citat:

În prealabil postat de 52ZIZO (Post 275403)
Sfantul Pavel e unul dintre Sfintii Parinti? Unde pot gasi aceste invataturi daca nu intr-o carte? multumesc

O parte din adevarul revelat transmis prin viu grai a fost asternut in anumite scrieri ale Sfintilor Parinti. Sfantul Pavel este unul dintre Apostoli, asta nu inseamna ca este lipsit de apelativul "Parinte". Biserica Ortodoxa prin Sfintii Parinti se refera la acei oameni duhovnicesti care au participat la sinoadele ecumenice si au aparat dreapta credinta sau prin comentariile lor la Sfanta Scriptura ne-au luminat pe noi si ne-au ferit de ratacire.

alinnasser2010 08.08.2010 19:31:22

Prin botez se iarta toate pacate facute pana la botez.Indiferent de varsta o data cu pacatul stramosesc toate se iarta la randul lor indiferent ca ai omorat sau orice alte pacate mari.De ce? Pana in momentul botezarii esti pagan iar prin botez te lepezi de toate pacatele tale savarsite pana in acest moment inclusiv pacatul stramosesc.Botezul este unirea cu Hristos, inceperea unei noi vieti, viata crestin ortodoxa.

mihai07 08.08.2010 21:44:54

Citat:

În prealabil postat de 52ZIZO (Post 275244)

cauta colectia PSB (Parinti si Scriitori bisericesti). o gasesti in format electronic pe www.arhiva-ortodoxa.info sau cu un search pe google.

bairstow 11.08.2010 17:00:25

Ar trebui sa-i aratam ca botezul copiilor era o practica fireasca inca din sec al 2-lea. Apoi crestinii nu s-ar fi impotrivit daca acest botez ar fi aparut impotriva a cea ce stiau ei?
Dar dupa cate imi dau seama aceasta femeie deja a fost prinsa in capcana sectarilor si noi scriem oarecum inutil. Mai bine ne rugam pentru ea si pentru noi.

52ZIZO 11.08.2010 17:45:52

Domnul Iisus Hristos oare numai pe mine ma invita ca sa cercetez Scripturile?

Citat:

În prealabil postat de bairstow (Post 276766)
Ar trebui sa-i aratam ca botezul copiilor era o practica fireasca inca din sec al 2-lea. Apoi crestinii nu s-ar fi impotrivit daca acest botez ar fi aparut impotriva a cea ce stiau ei?
Dar dupa cate imi dau seama aceasta femeie deja a fost prinsa in capcana sectarilor si noi scriem oarecum inutil. Mai bine ne rugam pentru ea si pentru noi.

"39. Cercetați Scripturile, că socotiți că în ele aveți viață veșnică. Și acelea sunt care mărturisesc despre Mine."

Aratati-mi va rog unde sta scris in Cuvantul lui Dumnezeu ca botezul copiilor era o practica CRESTINA. Daca se facea in al doilea secol si era bine asa trebuie sa se fi facut inca din timpul Domnului Hristos de la primele botezuri crestine.
Ma bucur ca ati decis sa va rugati pt mine. multumesc, Violeta

bairstow 11.08.2010 23:20:18

52ZIZO cand intrebam un preot despre protestanti ma cam priveau cam aiurea. Adica ceva de genul cand un copil intreaba la ce ajuta tabla inmultirii. Solo scriptura...Ha ha ha. Nu exista asa ceva. chiar protestanti recunosc fara voia lor ca nu poate sa existe asa ceva. Se spune in Nt cum trebuie facut corpul bisericii?
Nu stiu ce secta te-a atras in mrejele ei dar eu ma intorc la adventii "mei'. Cum a putut fi schimbata sambata in Duminica fara nici o impotrivire? Datele despre botez sunt putine in primele secole. Ele nu vorbesc decat ca o practica fireasca atunci cand e cazul ,despre botezul si al copiilor. Este absurd sa spui ca biserica este condusa de Iisus dar ea s-a indepartat (si cate centre mari avea biserica in primele secole despartite de orice comunicare intre ele) de la un adevar adoptand o practica lumeasca. Dimpotriva s-au descoperit texte care arata ca se facea aceasi slujba care se face si azi in biserica ortodoxa. Te lepezi de satana? Ma lepad!
Nu s-a gasit nici un crestin sa spuna in primele secole ca botezul copiilor a fost adoptat de la pagani? sau nu s-a gasit un crestin in primele secole care sa spuna ca adevarata zi ar fi sabatul si nu Duminica? Acei crestini care isi dadeau viata pentru Iisus cu bucurie inghiteau orice neadevar?? E absurd. Din pacate nu te cred crestina ortodoxa si mai degraba o persoana care se preface. Cred dar nu sunt sigur. treaba ta. Iisus spune ca pe temelia apostolilor va zidi biserica si nu pe temelia lui Luther sau a E.g White. Ce s-a ales din biserica Lutherana? Orgi si atat...
deci daca practica asta ar fi venit de la pagani ea ar fi aparut in anumite centre bisericesti in aanumite orase. Dar acest lucru nu il arata istoria! Azi am fost intrebat ce ar spune un preot despre declaratia mea. Si declaratia mea era asa: Nu exista crestinism si totul nu este decat o mare minciuna daca biserica ortodoxa si catolica sunt departate ambele de la adevar. Cred ca stiu raspunsul lor :)

52ZIZO 12.08.2010 13:14:08

De ce atunci cand eu insist in studierea Scripturii toti considera ca sunt mincinoasa

Citat:

În prealabil postat de bairstow (Post 276900)
52ZIZO cand intrebam un preot despre protestanti ma cam priveau cam aiurea. Adica ceva de genul cand un copil intreaba la ce ajuta tabla inmultirii. Solo scriptura...Ha ha ha. Nu exista asa ceva. chiar protestanti recunosc fara voia lor ca nu poate sa existe asa ceva. Se spune in Nt cum trebuie facut corpul bisericii?
Nu stiu ce secta te-a atras in mrejele ei dar eu ma intorc la adventii "mei'. Cum a putut fi schimbata sambata in Duminica fara nici o impotrivire? Datele despre botez sunt putine in primele secole. Ele nu vorbesc decat ca o practica fireasca atunci cand e cazul ,despre botezul si al copiilor. Este absurd sa spui ca biserica este condusa de Iisus dar ea s-a indepartat (si cate centre mari avea biserica in primele secole despartite de orice comunicare intre ele) de la un adevar adoptand o practica lumeasca. Dimpotriva s-au descoperit texte care arata ca se facea aceasi slujba care se face si azi in biserica ortodoxa. Te lepezi de satana? Ma lepad!
Nu s-a gasit nici un crestin sa spuna in primele secole ca botezul copiilor a fost adoptat de la pagani? sau nu s-a gasit un crestin in primele secole care sa spuna ca adevarata zi ar fi sabatul si nu Duminica? Acei crestini care isi dadeau viata pentru Iisus cu bucurie inghiteau orice neadevar?? E absurd. Din pacate nu te cred crestina ortodoxa si mai degraba o persoana care se preface. Cred dar nu sunt sigur. treaba ta. Iisus spune ca pe temelia apostolilor va zidi biserica si nu pe temelia lui Luther sau a E.g White. Ce s-a ales din biserica Lutherana? Orgi si atat...
deci daca practica asta ar fi venit de la pagani ea ar fi aparut in anumite centre bisericesti in aanumite orase. Dar acest lucru nu il arata istoria! Azi am fost intrebat ce ar spune un preot despre declaratia mea. Si declaratia mea era asa: Nu exista crestinism si totul nu este decat o mare minciuna daca biserica ortodoxa si catolica sunt departate ambele de la adevar. Cred ca stiu raspunsul lor :)

As vrea doar raspunsul la aceasta intrebare. De ce atunci cand eu insist in studierea Scripturii toti considera ca sunt mincinoasa? Pe voi nu va invita Dumnezeu la studiul Bibliei?

52ZIZO 12.08.2010 13:24:18

Iisus Hristos te contrazice

Citat:

În prealabil postat de bairstow (Post 276900)
Si declaratia mea era asa: Nu exista crestinism si totul nu este decat o mare minciuna daca biserica ortodoxa si catolica sunt departate ambele de la adevar. Cred ca stiu raspunsul lor :)

In Sfanta Evanghelie dupa Matei cap 7 Iisus zice ca poarta care duce la viata vesnica este ingusta si putini o gasesc, in schimb cea care duce la pieire e larga si multi au descoperit-o. Chiar si evanghelistul Luca intaresta aceasta afirmatie in scrierea sa.
"13. Intrați prin poarta cea strâmtă, că largă este poarta și lată este calea care duce la pieire și mulți sunt cei care o află.
14. Și strâmtă este poarta și îngustă este calea care duce la viață și puțini sunt care o află."

Aceasta este exact opusul declaratiei dumitale. cum iti explici?

bairstow 12.08.2010 15:56:15

De ce atunci cand eu insist in studierea Scripturii toti considera ca sunt mincinoasa?

Doamna cred ca stiu cine v-a atras. Cred ca deja e prea tarziu. Eu spun atat(uts).
Cine a spus ca sunteti mincinoasa ca insistati in studierea Scripturii?? Defapt cred ca sunteti ortodoxa cu numele si nici macar nu va dati seama de acest lucru.
Cu privire la poarta stramta iar va inselati. A fi ortodox nu inseamna a fi mantuit. Si doar ortodocsii adevarati si nu cu numele pot sa spere sa nimereasca aceea portita.Din pacate treci usor peste raspunsuri si inghiti orice minciuna care ti se spune. Spune-mi sau intreaba-te cum dintr-o data toate biserica ( care nu avea comunicatii cum sunt acum) a adoptat o asa zisa practica pagana? Din pacate portita aceea despre care vorbesti se inchide aproape in totalitate cand vorbim despre membrii unei biserici sectare. Cine mi-a interzis studiul biblic? Unde scrie in Nt ca studiul biblic este mai important decat ascultarea fata de biserica? Cine ti-a legat tie si celor care te vor in comunitatea lor cartiile Nt? Nu biserica ortodoxa? Deci cine e mai mare?
Dar iata imi dai un pasaj biblic despre poarta. Credeai ca ma inchizi.. Dar nu spune tot Nt sa ne ferim de invatatorii falsi care o sa apara la sfarsit? Nu spune Nt ca la sfarsit va veni lepadarea de credinta iar crestinii vor fi crestini doar cu numele? De ce crezi in niste invatatori contemporani in loc sa crezi in cei care au fost de la inceput? Nu spune Nt: Ei au iesit din mijlocul nostru, dar nu erau dintre ai nostri. Caci, daca ar fi fost dintre ai nostri, ar fi ramas cu noi; ci au iesit, ca sa se arate ca nu toti sunt dintre ai nostri. (1Ioan.2:19)
Noi am iesit din biserica ta sau tu iesi din ea? Nu iesi tu din "noi", "noi " care am fost de la inceput? Si cum ai iesi din noi fara un studiu biblic gresit facut si o intelegere gresita a scripturii? Si cum se judeca scriptura? Dar omul firesc nu primeste lucrurile Duhului lui Dumnezeu, caci pentru el sunt o nebunie; si nici nu le poate intelege, pentru ca trebuie judecate duhovniceste. (1Cor.2:14)
Si cine judeca duhovniceste? Totusi va spun adevarul: va este de folos sa Ma duc; caci, daca nu Ma duc Eu, Mangaietorul nu va veni la voi; dar, daca Ma duc, vi-L voi trimite. (Ioan.16:7)
Daca biserica este permanenta Mangaietorul ce face? Ioan 16,13. Cand va veni Mangaietorul, Duhul adevarului, are sa va calauzeasca in tot adevarul
Pe cine? Pe cei care au fost de la inceput si nu pe Luther ca un exemplu deoarece inseamna ca biserica nu mai exista inaintea lui! Nu pe martorii lui Iehova care au aparut din niste asa zisi studenti. Iisus spune: voi fi cu voi in toate zilele! Iata o noua dovada ca biserica este permananenta! Domnul Iisus nu a lasat biserica sa nici o clipa. in schimb atrage atentia Nt: Dar oamenii rai si inselatori vor merge din rau in mai rau, vor amagi pe altii si se vor amagi si pe ei insisi. (2Tim.3:13). Pai nu s-a faramitat protestantismul in mii de bucati?
Caci va veni vremea cand oamenii nu vor putea sa sufere invatatura sanatoasa; ci ii vor gadila urechile sa auda lucruri placute si isi vor da invatatori dupa poftele lor. (2Tim.4:3)
Sa le gadile urechea despre apocalipse si intoarceri ale domnului cand nu este noua dat sa cunoastem astfel de lucruri. Cu ce persoane ai intrat in contact si vrei sa-ti distrugi viata?
Domnul sa te ajute dar deja nu cred ca se mai poate face nimic. Tu crezi ca amagitorii aia care o fi ei sunt asa niste bieti oameni care nu te pot manipula?

52ZIZO 12.08.2010 18:20:18

dumitale vrei sa ma determini sa ies de la ortodocsi?

Citat:

În prealabil postat de bairstow (Post 277109)
Caci va veni vremea cand oamenii nu vor putea sa sufere invatatura sanatoasa; ci ii vor gadila urechile sa auda lucruri placute si isi vor da invatatori dupa poftele lor. (2Tim.4:3)
Sa le gadile urechea despre apocalipse si intoarceri ale domnului cand nu este noua dat sa cunoastem astfel de lucruri.

despre intoarcerea Domnului spunem mereu in Crezul ortodox! Cred intru unul Domn Iisus Hristos......care pentru noi oamenii ..s-a rastignit...a inviat...s-a inaltat..."7. Si iarasi va sa vina cu marire sa judece viii si mortii"
Eu cred Crezul Ortodox cand il spun pentru ca nu sunt ortodoxa doar cu numele!! de mica am stiu Crezul, dar cand am crescut un pic am invatat sa si candesc la ceea ce spun, nu doar sa recit!
Daca imi spui ca nu este adevarat ceea ce zice Crezul despre venirea Domnului, atunci ma sterg de pe forum si nu ma mai intereseaza nimic!
Va avea Dumnezeu grija si de mine pacatoasa!! Ma va ajuta chiar si in aceasta tara care nu are crestini sa ma sprijine. Mai bine zis, mai putin de 1% din populatie e crestina dar cu care din pacate nu am nici o legatura.

bairstow 12.08.2010 20:01:09

Faci confuzii grave. Noi credem in revenirea lui Iisus asa cum o indica crezul. Dar nu stim data si nu profetim date despre acest lucru. Ca vezi ca doar 1 la suta din populatie ca ar fi crestina asta e treaba ta. Nu stiu de unde sti tu acest lucru dar sa sti ca si eu eram convins ca protestantii nu fura nu beau nu mint. Aiurea in tramvai... Bisericile protestante se bazeaza pe predicii deoarece le schimba mereu dupa cum bate vantul. Ei se bazeaza pe predici tocmai ca sa te duca acolo unde vor ei cu mintea. Ei au scoala amagirii. Revenind la botez eu zic(nu stiu daca si biserica ortodoxa zice) ca botezul este icoana taierii imprejur! La fel ca si atuncii cand copii nu stiau de ce sunt taiati si nu se puteau opune la fel si acum botezul este obligatoriu dar nu te mantuieste! Si repet e greu sa crezi ca o practica nebiblica putea fi introdusa fara impotriviri in biserica! Cum apara Dumnezeu biserica sa? Daca preotii erau interesati de bani de ce isi dadeau viata pentru Iisus? Daca ai citi carti si experiente din vietile sfintilor si te-ai duce la biserica ai observa un adevarat mecanism care il ofera Domnul Iisus spre mantuirea noastra. Imi spunea un baptist: de ce betivul se sfinteste cand intra in biserica? Ca asa spune preotul. Eu zic la fel, ca si betivul si ereticul se fac mai curati cand intra in biserica ortodoxa. Dar sti de ce?
P.S daca ai intrat in plasa lor ofera-ti un ajutor. Roaga-te mult pana sa faci un pas si intreaba si preotii ortodocsi si pe ceilalti. Eu iti spun ca aceste biserici ofera o noua evanghelie. O evanghelie inversata! O rastalmacire a Cuvantului in care tainele nu isi mai au loc, o evanghelie in care invatatorii falsi nu exista si mai toate invataturile sunt intelese invers decat cum ar trebui. Apoi cum e mai bine sa fi casatorit sau sa nu fi? Apoi sti ce mi-a zis o iehovista? Ca daca numai Dumnezeu e bun dupa spusa lui Iisus , Iisus a mai gresit si nu este asa de bun ca Dumnezeu! Si mi-a dat un exemplu cand Iisus a batut zarafii si i-a alungat! Pe moment ei nu o sa iti spuna toate ratacirile lor deoarece tu nu ai putea sa le inghiti. Cu timpul te vor invata sa judeci cum vor vrea ei si in acel moment iti vei pierde putinta de a gandi pentru tine. Si vei fi ca iehovistele cele de pe strada care se lauda ca degaja iubire dar daca nu esti ca ele te insulta si te otaresc.
Acum vreo7-8 ani toate bisericile protestante considerau ca crucea este element al rusini! Si imediat ca la o comanda data de cineva au inceput sa-si aseje cruci pe bisericii! De ce? Ca sa amageasca! Si de ce toate? Deoarece aceste biserici au acelasi tata. Intelegi? Si de multe ori gasim siteuri Cu Domnul Iisus pe net cu doi de i scris Iisus. Sti de ce? Ca sa para ortodocse dar sunt eretice! Nici un protestant sau catolic nu scriu Iisus! Ci Isus! Iata amagitorii care vor sa ne amageasca sa intram in biserica lor deoarece vedem crucea pe ea!

52ZIZO 13.08.2010 13:35:52

m-ai linistit, iti multumesc pt bunatatea si rabdarea dumitale

Citat:

În prealabil postat de bairstow (Post 277203)
Noi credem in revenirea lui Iisus asa cum o indica crezul. Dar nu stim data si nu profetim date despre acest lucru.

multumesc bairstow, sigur ca ve reveni Domnul Hristos, altfel ce crestini suntem! Nu-i cerem noi in Tatal Nostru sa vina cand zicem "vie Imparatia Ta"? Asta este speranta noastra! Aceast subiect l-am studiat cu multa rugaciune si este unica mea speranta.

Cand ucenicii il intreaba pe Hristos "Spune nouă când vor fi acestea și care este semnul venirii Tale? ", EL insusi raspunde sa fim atenti ca vor VENI multi care zic "eu sunt Hristos".(Ev Matei cap 24).
In Ev dupa Ioan EL insusi subliniaza ca "vine ceasul cand toti din morminte vor auzi glasul Lui".
Dar cel mai clar e scris in Faptele Apostolilor cand la Inaltarea lui Iisus pe nori, doi ingeri spun oamenilor care priveau la aceasta ca "Acest Iisus care S-a înălțat de la voi la cer, ASTFEL va și veni, precum L-ați văzut mergând la cer. " aici e clar ca se va intoarce pe nori, ca va fi intoarcerea vizibila, clara, adevarata.
Sigur ca nu stim cand, nu ne-a zis sa calculam, din contra ne-a zis sa fim pregatiti sufleteste in orice moment ca nu stim cand se va intampla aceasta.

52ZIZO 13.08.2010 13:49:47

este scandalos

Citat:

În prealabil postat de bairstow (Post 277203)
Apoi sti ce mi-a zis o iehovista? Ca daca numai Dumnezeu e bun dupa spusa lui Iisus , Iisus a mai gresit si nu este asa de bun ca Dumnezeu! Cu timpul te vor invata sa judeci cum vor vrea ei si in acel moment iti vei pierde putinta de a gandi pentru tine. Si vei fi ca iehovistele cele de pe strada care se lauda ca degaja iubire dar daca nu esti ca ele te insulta si te otaresc.

Este de strigat la cer!! nu este posibil ca iehovistii sa gandeasca asa. Stiam ca lasa oamenii sa moara ca nu-s de acord cu transfuziile de sange dar asta le-a pus capac la toate!!!
Nu am de-a face cu ei, nu-s de acord cu ei pentru nimic in lume, niciodata. Ma aflu in Japonia, aici religia lor nationale este politeista adica ei sunt devotati si adora mai multi zei mai multe divinitati care sunt egali intre ei. Principalele religii sunt Budismul si Sintoismul /ritualuri inchinate spiritelor). Stiu din internet ca in tara asta sunt cca 9000 ortodocsi la 128.000.000 locuitori, deci va inchipiti ca nu am cunoscut niciunul, daca as merge in capitale ar fi posibil. Catolici crestini sunt mai multi dar sunt concentrati intr-o zona intre insula Horado si vestul orasului Nagasaki. Acum doi ani prin noiembrie am aflat prin minune ca u fost ucisi vreo 200 catolici. Intelegeti ca soarta celor ce cred in Hristos nu e usoara. Aici este valida inca pedeapsa cu moartea!! Eu sunt sincere si caut cu toata inima pe Hristos Mantuitorul. Vreau cu tot sufletul sa ascult de Dumnezeu.

speranta1970 17.08.2010 09:24:34

Citat:

În prealabil postat de 52ZIZO (Post 277396)
Este de strigat la cer!! nu este posibil ca iehovistii sa gandeasca asa. Stiam ca lasa oamenii sa moara ca nu-s de acord cu transfuziile de sange dar asta le-a pus capac la toate!!!
Nu am de-a face cu ei, nu-s de acord cu ei pentru nimic in lume, niciodata. Ma aflu in Japonia, aici religia lor nationale este politeista adica ei sunt devotati si adora mai multi zei mai multe divinitati care sunt egali intre ei. Principalele religii sunt Budismul si Sintoismul /ritualuri inchinate spiritelor). Stiu din internet ca in tara asta sunt cca 9000 ortodocsi la 128.000.000 locuitori, deci va inchipiti ca nu am cunoscut niciunul, daca as merge in capitale ar fi posibil. Catolici crestini sunt mai multi dar sunt concentrati intr-o zona intre insula Horado si vestul orasului Nagasaki. Acum doi ani prin noiembrie am aflat prin minune ca u fost ucisi vreo 200 catolici. Intelegeti ca soarta celor ce cred in Hristos nu e usoara. Aici este valida inca pedeapsa cu moartea!! Eu sunt sincere si caut cu toata inima pe Hristos Mantuitorul. Vreau cu tot sufletul sa ascult de Dumnezeu.

Dupa cum am mai scris in alt post, ma bucur ca ai ramas cu credinta in ortodoxie. Fiind in Australia avem mai multe informatii cu privire la religiile din partile Asiei indepartate si cat de rau vazuti sant crestinii, in special ortodoxii si catolicii. Europenii habar nu au cat de haituiti sant crestinii in partile Asiei, cati mor pentru credinta. Numai anul trecut citisem in ziar cum intr-o localitate din India au fost arsi de vii intr-o biserica crestina toti care erau la liturghie. Au ferecat usile si geamurile pe din-afara si le-au dat foc, toti au ars de vii care au fost in biserica: femei, barbati, copii. Dumnezeu sa-ti dea putere sa ramai in ortodoxie si Duhul Sfant sa-ti dea intelepciunea si puterea de care ai nevoie pentru a razbate spiritual si pentru a te pastra cu inima spre Iisus.

52ZIZO 17.08.2010 12:11:58

am ramas dar am multe intrebari

Citat:

În prealabil postat de speranta1970 (Post 278420)
Dupa cum am mai scris in alt post, ma bucur ca ai ramas cu credinta in ortodoxie.

multumesc Speranta1970 pt timpul dedicat mie:). Am ramas ortodoxa dar am multe intrebari. am cercetat si cercetez mult Scriptura ca e singura care poate sa-mi dea informatii. Am citi si Coranul, am studiat si despre celelate religii, dar trebuie sa gasesc unele raspunsuri cum ar fi de exemplu botezul primit de mica care cred ca nu e valabil. Cred ca nu e valabil pentru ca o persoana asa cum zice si Crezul trebuie sa marturiseasca ea insasi ca crede si asteapta invierea si viata vesnica. Aceasta este una dintre marile intrebari. Numai bine, Violeta

Mihnea Dragomir 17.08.2010 12:17:33

Citat:

În prealabil postat de 52ZIZO (Post 278511)
am cercetat si cercetez mult Scriptura

Un lucru foarte lăudabil și bun.

Citat:

Cred ca nu e valabil pentru ca o persoana asa cum zice si Crezul trebuie sa marturiseasca ea insasi ca crede si asteapta invierea si viata vesnica.
Unde scrie în Scriptură asta, ca să citesc și eu ?

52ZIZO 17.08.2010 19:45:15

aici sunt textele

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 278513)

Din Scriptura: ,,Cel ce va crede si se va boteza, se va mantui" ('Marcu 16, 16).

acesta e un citat dintr-un portal otodox:" De la cel ce se boteaza, se cere primirea dreptei credinte si pocainta de pacatele savarsite, care prin botez se iarta, dupa cum zice Sfanta Scriptura: ,,Pocaiti-va si sa se boteze fiecare din voi intu numele lui Iisus Hristos spre iertarea pacatelor, si veti lua darul Sfantului Duh" (Fapt. Apostolilor 2, 38); ,,Cel ce va crede si se va boteza, se va mantui" ('Marcu 16, 16). De aceea se rosteste la Botez Simbolul Credintei."

si acesta tot de acolo e: "Mantuitorul a asezat Sfanta Taina a Botezului, dupa invierea Sa din morti, atunci cand a poruncit Sfintilor Apostoli: ,,Mergand, invatati toate neamurile, botezadu-i pe ei in numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh, si invatandu-i sa pazeasca toate cate am poruncit voua" (Matei 28, 19-20).

nu stiu ce sa mai cred!? dar in nici un caz Domnul Hristos cerea Apostolilor sa se duca si sa invete pe noii nascuti ceea ce ei invatasera de la Iisus.

52ZIZO 17.08.2010 20:03:56

si acesta e un text important

Citat:

Sfânta Evanghelie după Marcu capitolul 16

"15. Și le-a zis: Mergeți în toată lumea și propovăduiți Evanghelia la toată făptura.
16. Cel ce va crede și se va boteza se va mântui; iar cel ce nu va crede se va osândi."

Aici este mult mai clar. Apostolii trebuiau sa vorbeasca la toate fapturile create ale lui Dumnezeu, deci la mici si mari? Daca da, mergem mai departe. Iisus continua sa vorbeasca si subliniaza ca cei ce vor crede vor fi mantuiti iar cei ce nu vor crede vor fi osanditi!!! Dar copiii mici nu puteau sa creada deci ar fi trebuit sa fie osanditi dupa Cuvantul lui Hristos!! Asta ma face sa cred ca ii trimite pe Apostoli sa propovaduiasca doar celor ce sunt capabili sa inteleaga si sa ia o hotarare sa creada sau sa nu creada. COPIII nu se aflau in multimea fapturilor care trebuiau sa asculte propovaduirea Apostolilor.

bairstow 17.08.2010 20:33:26

In acele pasaje se vorbeste despre cei care treceau la crestinism. Asa cum despre taierea imprejur pruncul Iisus nu stia nimic si era obligatorie asa si botezul celor mici se face spre iertarea pacatelor si primirea Duhului Sfant. In evanghelie se spune ca toata casa s-a botezat deoarece crestinilor le era interzis sa stea cu paganii. Nu erau prunci in aceea casa? Apoi iar revin la intrebarea: cum a fost introdus botezul copiilor mici fara ca cineva sa se impotriveasca? Sa nu uiti ca citirea Sfintei Scripturi ar trebui sa se faca inteleasa dupa acele timpuri. In acele pasaje Domnul Iisus le vorbeste celor adulti care avand minte sa priceapa scopul credintei trebuiau sa se boteze. De aceea acestia trebuie sa se botezeze obligatoriu si avand credinta daca vor sa se mantuiasca. Biserica fiind Stalp si temelie al adevarului nu avea cum sa greseasca deoarece este consusa de Domnul Iisus apoi nu toate lucrurile au fost scrise in Nt deoarece apopstolii spun :fie prin viu grai! Adica traditie! Apoi tu te pui pe o treapta inferioara deoarece aproape toti sectantii se boteaza fiind maturi. Si ce ne spune Nt? Ca la sfarsit vin amagitorii! Dimpotriva daca botezul copiilor ar fi fost o amageala el ar fi aparut la sfarsit la majoritatea sectelor! Repet ca acele pasaje se refera la cei care puteau pricepe scopul botezului. Ei nu puteau amana botezul la fel ca si copii care li se iarta pacatele si primesc Duhul Sfant.

52ZIZO 17.08.2010 20:35:18

daca DOAR pruncii trebuiesc botezati se anuleaza Cuvantul lui Dumnezeu

Citat:

Unde scrie în Scriptură asta, ca să citesc și eu?

Am reflectat deasupra textelor cu rugaciune si asta mi-a venit in gand.

Daca botezul a inlocuit taierea imprejur si trebuie facut DOAR noilor nascuti atunci aceasta invitatie de a ne pocai nu mai e valabila? ,,Pocaiti-va si sa se boteze fiecare din voi intu numele lui Iisus Hristos spre iertarea pacatelor, si veti lua darul Sfantului Duh" (Fapt. Apostolilor 2, 38);

Nici aceasta nu ar mai fi valabila ,,Cel ce va crede si se va boteza, se va mantui" ('Marcu 16, 16). Niciunul nu a crezut cand s-a botezat pt ca era prunc si nu intelegea. Atunci nimeni nu ar fi mantuit pt ca niciunul nu a crezut cand a fost botezat de catre altii.

In acest caz anulam din Cuvantul lui Dumnezeu si asta este de neconceput, pacat de neiertat! Ajuta-ma sa inteleg fara sa arunci cu piatra cum au facut unii.

“Cel fără de păcat dintre voi să arunce cel dintâi piatra”

bairstow 17.08.2010 21:55:50

,,Pocaiti-va si sa se boteze fiecare din voi intu numele lui Iisus Hristos spre iertarea pacatelor, si veti lua darul Sfantului Duh" (Fapt. Apostolilor 2, 38);
Pai aici e vorba despre cei care deveneau crestini. Si acuma daca un musulman devine ortodox el trebuie sa se boteze.
Marcu 16,16. Cel ce va crede și se va boteza se va mântui; iar cel ce nu va crede se va osândi.

Vedem din a doua parte a propozitiei ca conditia nu este botezul ci credinta! Sa nu ne intoarcem la lucrarile din urma deoarece Dumnezeu va tine cont pana la urma de credinta! Sa nu facem ca evreii din vechime care aratau la primii crestini ca nu sunt taiati imprejur! Din nou textul se refera la cei care nu erau crestini. Ei trebuiau sa se boteze! Asta era o conditie intr-un fel obligatorie dar degeaba ne botezam si avem o credinta pe moment daca ne pierdem aceasta credinta! Citesti omeneste neputand sa pricepi ca numai cei duhovnicesti pot intelege scriptura si nu cei omenesti. Desigur fiind ortodoxa (asa presupunem si spunem : Doamne ajuta) poti intelege mai usor Cuvantul deoarece si tu poti gandi duhovniceste.
Inca o data apostolul se refera aici la cei care citesc si acestia nu pot fi decat adulti. Credinta e obligatorie la fel ca si botezul. Botezul facandu-l o singura data in viata ta nu se poate pierde pe cand credinta se poate pierde. Pai sa dam un caz concret. Ai credinta ca botezul tau nu e valabil si te botezi inca o data. La ce iti va folosi daca peste cati-va ani iti vei pierde credinta? Tu crezi ca Dumnezeu va spune: doamna stiu ca ai crezut in mine dar nu te-ai botezat si pentru asta nu te iert? Apoi sa fim seriosi daca aceste doua biserici au introdus lucruri omenesti in biserica inseamna ca Iisus nu a avut grija de biserica sa si nici Duhul Adevarului. Si de aici rezulta ca crestinatatea este o mare amageala! Asa vrei sa crezi? Sau sa crezi ca preotii prin hirotonie au puterea duhului Sfant ca pot ierta pacatele si intelege duhovniceste biblia iar biserica este adevarul deoarece este condusa de Domnul Iisus si nu poate gresi?

bairstow 17.08.2010 22:22:07

Marcu 16,16. Cel ce va crede și se va boteza se va mântui; iar cel ce nu va crede se

Deci sunt doua conditiii ca sa te mantuiesti . Sa te botezi si sa crezi. Dar daca nu crezi esti osandita se arata in a doua parte a propozitiei si totodata nu se mai vorbeste despre botez! Botezul este unul singur si nimeni nu ni-l poate lua! Degeaba am credinta momentana si ma botez daca a doua zi numai cred in Dumnezeu! Degeaba eram taiat imprejur pe vremea inaintea vremii venirii lui Iisus ca nu as fi putut sa ma mantuiesc! Asa si cu botezul. Te poti boteza si la 40 de ani( ca sa nu zic ca si un copil de 7 ani poate crede in Iisus dupa mintea lui) dar daca peste o zi iti pierzi credinta degeaba botez! Daca observi nicaieri biblia nu interzice botezul copiilor si nu ofera o limita de varsta!

mesagerul 17.08.2010 22:40:12

Citat:

În prealabil postat de bairstow (Post 278852)
Daca observi nicaieri biblia nu interzice botezul copiilor si nu ofera o limita de varsta!

Intr-adevar, Sfanta Scriptura nu interzice botezul copiilor si nici nu pune limita de varsta. Pune doar niste conditii pentru botez: sa crezi cele propovaduite si sa marturisesti aceasta credinta.Ex: "Iatã apã. Ce mã împiedicã sã fiu botezat?Filip a zis: Dacã crezi din toatã inima, este cu putintã."(Fapte 2:36,37)

Deci, si un bebelus poate fi botezat daca asculta Evanghelia lui Hristos, crede si marturiseste aceasta credinta.

In alta ordine de idei: in Sfanta Scriptura nu este prezentat nici un caz de botez al pruncilor (asa cum vor unii sa insinueze, ocolind anumite pasaje din Scriptura). Deoarece în Biblie nu se găsește nici un text care să raporteze vreun botez infantil, unii se referă la cele cinci cazuri din Noul Testament când este vorba de „toată casa" unor convertiți la creștinism, afirmându-se că în aceste cazuri putea fi vorba și despre copii aflați în acele familii. Să vedem situațiile concrete:

1. Corneliu. Îngerul i-a spus sutașului că „vei fi mântuit tu, și casa ta" Fapte 11,14. În timpul vorbirii lui Petru, Duhul Sfânt S-a pogorât „peste toți cei ce ascultau Cuvântul" (10,44). Petru, văzând fenomenul miraculos, „a poruncit să fie botezați... cei care au primit Duhul Sfânt" (10,48.47).

Unui iubitor a Scripturii nu-i pot scăpa aceste amănunte semnificative: au fost botezați toți care au primit Duhul Sfânt. Duhul Sfânt S-a pogorât asupra celor ce ascultau Cuvântul. Chiar dacă ar fi fost de față și pruncii cu mamele lor, cine ar putea admite că acești prunci „au ascultat Cuvântul"?
Pentru că a asculta Cuvântul presupune dorința de înțelegere și colaborarea facultăților intelectuale.
Cine ar putea admite așa ceva în cazul pruncilor, fiind ei chiar și niște genii?

2. Lidiaa fost botezată ea și casa ei" (Fapte 16,15). Înainte Pavel a vorbit femeilor adunate laolaltă (v. 13). Lidiei „Domnul i-a deschis inima ca să ia aminte la cele ce spunea Pavel" (v. 14). Se adeveresc și în acest caz cuvintele lui Tertullian că „vestireaCuvântului precede botezul", adică botezul este urmarea vestirii Cuvântului. Cum ar putea acesta fi valabil în cazul unor prunci? Apoi când Pavel a ieșit din temniță, a intrat în casa Lidiei și i-a mângâiat pe frații „din casa ei". Probabil frații erau îngrijorați dincauza arestării apostolului. S-ar putea presupune că niște prunci ar fi putut fi îngrijorați din cauza celor petrecute cu Pavel?

3.Temnicerul din Filipia fost botezat îndată, el și toți ai lui" (Fapte 16,33). Dar mai înainte Pavel și Sila „i-au vestit Cuvântul Domnului, atât lui cât și tuturor celor din casa lui"
(v. 32). Dacă tuturor, atunci se presupune că și eventualilor prunci! Dar cum arfi putut înțelege aceștia ceva din vestirea Cuvântului? După botez, temnicerul „s-a bucurat cu toată casa lui că a crezut în Dumnezeu" (v. 34).
Ar fi prea de tot să presupunem că și prunciis-au bucurat că ei înșiși au crezut în Dumnezeu.

4.Crisp, fruntașul sinagogii din Corint, „a crezut în Domnul împreună cu toată casa lui... și au fost botezați" (Fapte 18,8). Dacă pruncii din casa lui Crisp au avut capacitatea să creadă și ei, atunci, probabil, nu au putut fi exceptați nici de la botez. Dar în caz contrar?...

5.Ștefana.(caz adus in discutie pe acest topic). Pavel recunoaște că „da, am mai botezat și casa lui Ștefana" (1 Cor. 1,16). Numai că la sfârșitul epistolei scrie despre cei botezați: „casa lui Ștefana... s-a pus cu totul în slujba sfinților" (1 Cor. 16,15). Dacă se presupune că în casa lui Ștefana au fost botezați și pruncii, atunci în ce fel s-au putut pune ei cu totul în slujba sfinților? Ce fel de prunci puteau să fie cei care puteau face un serviciu folositor membrilor majori ai comunității?

Ora este GMT +3. Ora este acum 13:22:30.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.