Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Dogmatica (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5074)
-   -   Este Dumnezeu drept? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=15721)

N.Priceputu 29.11.2012 17:13:59

Nu tocmai. Mie mi se pare că VT abundă de prezența lui Dumnezeu, de vorbirea Lui cu oamenii, cu poporul ales și prin ei cu toată omenirea. Nu am explicații pentru părtinirea pe care le-a arătat-o în defavoarea altor popoare. Pur și simplu mă declar depășit, n-am ajuns să înțeleg. Dar poate nici ei n-au înțeles întotdeauna bine ce le spunea Dumnezeu.
Pe mine mă preocupă, însă, viața nouă în Hristos, și știu că în El S-a revelat nemijlocit și deplin Dumnezeu.

Dumitru73 29.11.2012 17:24:07

Citat:

În prealabil postat de N.Priceputu (Post 484997)
Nu tocmai. Mie mi se pare că VT abundă de prezența lui Dumnezeu, de vorbirea Lui cu oamenii, cu poporul ales și prin ei cu toată omenirea. Nu am explicații pentru părtinirea pe care le-a arătat-o în defavoarea altor popoare. Pur și simplu mă declar depășit, n-am ajuns să înțeleg. Dar poate nici ei n-au înțeles întotdeauna bine ce le spunea Dumnezeu.
Pe mine mă preocupă, însă, viața nouă în Hristos, și știu că în El S-a revelat nemijlocit și deplin Dumnezeu.

și văzut filmul Dumnezeu la judecată? (sau judecata lui Dumnezeu, nu mai știu titlul în engleză).
un grup de evrei dintr-un lagăr nazist judeca dreptatea lui Dumnezeu.
concluzia unuia, după o argumentare foarte riguroasă, este că Dumnezeu nu este drept, ci doar ... a ținut cu ei.

FlaviusM 29.11.2012 17:35:49

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 485002)
și văzut filmul Dumnezeu la judecată? (sau judecata lui Dumnezeu, nu mai știu titlul în engleză).
concluzia unuia, după o argumentare foarte riguroasă, este că Dumnezeu nu este drept, ci doar ... a ținut cu ei.

Probabil e vorba de filmul "God on trial".

http://www.imdb.com/title/tt1173494/

N.Priceputu 29.11.2012 17:50:20

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 485002)

Da, l-am văzut recent, la recomandarea lui Cezar Ioan (da, God on Trial). De acolo am preluat răspunsul pe care ți l-am dat. Filmul mi s-a părut deosebit de interesant, între altele și pentru această diferență dintre „Dumnezeul lor” și „Dumnezeul nostru”. Ei, necunoscându-L pe Hristos, trăiau o tragedie. Creștinii, în situații asemănătoare cu a lor, sunt mângâiați știind că Hristos suferă cu cei ce suferă, că El însuși S-a făcut unul dintre noi.

Dumitru73 29.11.2012 18:22:07

Citat:

În prealabil postat de N.Priceputu (Post 485018)
Da, l-am văzut recent, la recomandarea lui Cezar Ioan (da, God on Trial). De acolo am preluat răspunsul pe care ți l-am dat. Filmul mi s-a părut deosebit de interesant, între altele și pentru această diferență dintre „Dumnezeul lor” și „Dumnezeul nostru”. Ei, necunoscându-L pe Hristos, trăiau o tragedie. Creștinii, în situații asemănătoare cu a lor, sunt mângâiați știind că Hristos suferă cu cei ce suferă, că El însuși S-a făcut unul dintre noi.

mie cel mai mult mi-a plăcut faza din spre final.
când tipul care nici nu era evreu 100% si care nici nu credea în Dumnezeul evreilor, într-un moment de maximă sfidare față de naziști, le spune: nu îi lăsați să vi-L ia pe Dumnezeu, chiar dacă el nu există.

N.Priceputu 29.11.2012 18:32:24

Da, pentru că, chiar admițând că nu există, numai credința în El i-a făcut să supraviețuiască peste veacuri și n-aveau nicio șansă să supraviețuiască fără această credință; s-ar fi dezintegrat ca popor și ca indivizi. Lucru valabil, de altfel, pentru oricine: nevoia de sens postulează existența lui Dumnezeu.

Dumitru73 29.11.2012 18:36:22

Citat:

În prealabil postat de N.Priceputu (Post 485026)
Da, pentru că, chiar admițând că nu există, numai credința în El i-a făcut să supraviețuiască peste veacuri și n-aveau nicio șansă să supraviețuiască fără această credință; s-ar fi dezintegrat ca popor și ca indivizi. Lucru valabil, de altfel, pentru oricine: nevoia de sens postulează existența lui Dumnezeu.

trebuie să admiram acest fapt, fie că ne plac fie fă nu. mă refer la continuitatea lor.

Yasmina 29.11.2012 18:44:19

Pai acum nu prea mai ai ce sa admiri la ei,ca inca il asteapta pe Mesia...
EL fiind chiar sub nasul lor ,cum se spune...
Nu-i judec,doar ca nu-i admir :)

Dumitru73 29.11.2012 18:52:28

Citat:

În prealabil postat de Yasmina (Post 485034)
Pai acum nu prea mai ai ce sa admiri la ei,ca inca il asteapta pe Mesia...
EL fiind chiar sub nasul lor ,cum se spune...
Nu-i judec,doar ca nu-i admir :)

da ... lăsând la o parte necredinta mea ... este ca si cum ți-aș spune că eu îl aștept încă pe Moș Crăciun, iar tu mi-ai spune că la tine a venit încă de cand aveai 5 ani, iat eu ti-as spune: nu nu era ăla cel adevarat. la mine vă veni cu mult mai multe cadouri :))

Yasmina 29.11.2012 19:05:54

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 485037)
da ... lăsând la o parte necredinta mea ... este ca si cum ți-aș spune că eu îl aștept încă pe Moș Crăciun, iar tu mi-ai spune că la tine a venit încă de cand aveai 5 ani, iat eu ti-as spune: nu nu era ăla cel adevarat. la mine vă veni cu mult mai multe cadouri :))

Este o comparatie putin hazardata,nu :) ???

Ora este GMT +3. Ora este acum 13:57:01.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.