Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5028)
-   -   de ce n-am intra in alte biserici? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=3876)

MihaiG 24.01.2013 20:16:33

Citat:

În prealabil postat de ioanna (Post 497820)
Pe langa faptul ca doresc sa le fie retrocedate greco-catolicilor lacasele luate de regimul comunist, daca acestea nu-s in starea din 1948, ci imbunatatita, ei sa suporte costul acelor lucrari care s-au facut timp de 60 de ani. (daca lucrarile n-au fost finantate de stat)

Corect. Și, aș mai adăuga ceva: greco-catolicii care în ăștia 60 de ani au zăcut prin pușcării, să-și plătească retroactiv și cazarea și masa, primite moca de la regim. Păi cum, să stai tu să huzurești gratis la căldurică, în timp ce ortodocșii se spetesc muncind să întrețină biserica ta ?!!!! Să nu fie !

iana 24.01.2013 20:18:58

Citat:

În prealabil postat de MihaiG (Post 497819)
După cum vedeți mai sus, nu se sare de loc.

Pe de altă parte, aveți idee cam care este procentul bisericilor greco-catolice care au fost construite de greco-catolici, după 1700, raportat la cele construite de ortodocși, înainte de 1700 și preluate la unirea cu Roma ?

Și, în final, mi-ați rămas datoare cu niște texte care să justifice afirmația D-vs. că bisericile ortodoxe aparțin comunității. Peste asta se sare, pentru că nu vă convine ?

Dv cred ca nu stiti cate "drepturi" aveau romanii ortodocsi in acea perioada si ca tocmai lipsa acestor drepturi a facut posibil compromisul unirii cu Roma.

Aratati-mi dv. unde scrie ca lacasul nu e al comunitatii si in ce consta "mitul".

iana 24.01.2013 20:21:38

Citat:

În prealabil postat de MihaiG (Post 497826)
Corect. Și, aș mai adăuga ceva: greco-catolicii care în ăștia 60 de ani au zăcut prin pușcării, să-și plătească retroactiv și cazarea și masa, primite moca de la regim. Păi cum, să stai tu să huzurești gratis la căldurică, în timp ce ortodocșii se spetesc muncind să întrețină biserica ta ?!!!! Să nu fie !

Sa nu uitam ca in inchisorile comuniste au fost infinit mai multi ortodocsi decat greco-catolici.

ioanna 24.01.2013 20:21:52

Citat:

În prealabil postat de MihaiG (Post 497826)

Pentru anii de puscarie sa ceara despagubiri statului, insa lacasele ori sunt retrocedate la starea din 1948, ori trebuie sa suporte costul reabilitarilor.

MihaiG 24.01.2013 20:23:45

Citat:

În prealabil postat de iana (Post 497827)
Aratati-mi dv. unde scrie ca lacasul nu e al comunitatii si in ce consta "mitul".

A, nu, nu merge așa. Am văzut de n ori genul ăsta de "argumentare": unul susține cutare lucru, de exemplu că pe Marte sunt pitici verzi, interlocutorul îi cere să dovedească, iar replica este: dovedește tu că nu există !

V-am mai spus: cel care susține trebuie să probeze. D-vs ați susținut, prima, că biserica este a comunității. Dovediți.

P.S. Am arătat în mai multe rânduri, cu trimiteri la Statutul BOR, căruia Legea cultelor îi acordă putere de act normativ, ceea ce susțin - dacă o comunitate ortodoxă trece la altă religie, rămâne fără biserică. Dumneavoastră ați citit Statutul BOR sau Legea cultelor ?

ioanna 24.01.2013 20:27:33

Citat:

În prealabil postat de MihaiG (Post 497831)
P.S. Am arătat în mai multe rânduri, cu trimiteri la Statutul BOR, căruia Legea cultelor îi acordă putere de act normativ, ceea ce susțin - dacă o comunitate ortodoxă trece la altă religie, rămâne fără biserică. Dumneavoastră ați citit Statutul BOR sau Legea cultelor ?

Dar statulul cultului din care faceti parte ce prevede? Daca o parohie a bisericii unite cu Roma trece la Biserica Ortodoxa, in marinimia ei, institutia episcopiei greco-catolice va lasa lacasul comunitatii?

MihaiG 24.01.2013 20:27:49

Citat:

În prealabil postat de ioanna (Post 497830)
Pentru anii de puscarie sa ceara despagubiri statului, insa lacasele ori sunt retrocedate la starea din 1948, ori trebuie sa suporte costul reabilitarilor.

Sunteți într-o gravă eroare: dreptul de retenție nu este aplicabil în situațiile în care deposedarea s-a făcut cu rea credință.

În esență, ceea ce susțineți D-vs. ar putea susține oricine a deposedat în manieră ilegitimă pe altcineva de bunul său: ți-l dau înapoi, dar plătește-mă că am avut grijă de el.... Păi atunci să plătească și ortodocșii care, în 1958, și-au primit înapoi bisericile luate de catolici la 1700, pentru 200 de ani de întreținere și reabilitări ! Așa vă convine ?

ioanna 24.01.2013 20:28:52

Citat:

În prealabil postat de MihaiG (Post 497833)
În esență, ceea ce susțineți D-vs. ar putea susține oricine a deposedat în manieră ilegitimă pe altcineva de bunul său: ți-l dau înapoi, dar plătește-mă că am avut grijă de el.... Păi atunci să plătească și ortodocșii care, în 1958, și-au primit înapoi bisericile luate de catolici la 1700, pentru 200 de ani de întreținere și reabilitări ! Așa vă convine ?

Da imi convine. V-am spus ca am un dezgust profund pentru institutia episcopiei greco-catolice datorita modului lor de a actiona (paratul la americani si solicitarea interventie externe in problemele interne ale statului roman), de aceea vreau dreptate.

MihaiG 24.01.2013 20:31:47

Citat:

În prealabil postat de ioanna (Post 497832)
Dar statulul cultului din care faceti parte ce prevede? Daca o parohie a bisericii unite cu Roma trece la Biserica Ortodoxa, in marinimia ei, institutia episcopiei greco-catolice va lasa lacasul comunitatii?

Habar n-am și nici nu mă interesează. În primul rând, eu nu sunt unit, sunt romano-catolic.

În al doilea rând și cel mai important, discuția era despre BOR și despre dreptul de proprietate în cadrul BOR. Metoda "ba tu!" este potrivită cel mult în curtea școlii.

Dar, dacă puneți problema în acest mod, vă întreb: făcând abstracție de faptul că poate și urâții de catolici procedează la fel, recunoașteți că în cadrul BOR biserica nu aparține comunității și că trecerea la alt cult înseamnă pierderea bisericii ?

MihaiG 24.01.2013 20:35:06

Citat:

În prealabil postat de ioanna (Post 497835)
Da imi convine. V-am spus ca am un dezgust profund pentru institutia episcopiei greco-catolice datorita modului lor de a actiona, de aceea vreau dreptate.

Dorința de dreptate - privită ca o valoare obiectivă - ar trebui să fie oarecum independentă de sentimentele profund subiective de gen dezgust etc, nu credeți ?

E ușor să fi dezgustat. Cam cât de dezgustat credeți că sunt eu de anumite.. aspecte, ținând cont de faptul că bunicul și străbunicul meu, ambii greco-catolici, au murit deportați ?

Ora este GMT +3. Ora este acum 03:12:16.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.