colaps |
14.12.2010 23:23:34 |
Citat:
În prealabil postat de razvan_andrei
(Post 313289)
Cam asta e mesajul daca il iei mot-a-mot. Dar lucrurile nu stau chiar asa. Si daca instiga la ura, instiga asupra cui? Asupra mea, a ta, sau a celor care ne invart viata cum vor ei?
|
Și la ce îți trebuie ură pentru a îndeplini asta? E un fel de răzvrătire? Vrei să învingi lumea? Despre asta zicea un cuvânt înțelept Dostoievski: „Dacă vrei să învingi lumea toată, învinge-te pe tine însuți”.
Citat:
În prealabil postat de razvan_andrei
(Post 313300)
Versurile trebuie privite altfel. Banuiesc ca la scoala am invatat cu totii la ora de romana cum sta treaba cu versurile astea. Bacovia a scris numai despre moarte in toate poeziile sale. Daca Metallica vorbeste despre moarte, nu inseamna ca instiga la asta din punct de vedere fizic.
|
Eu cred că e o mare diferență între poezia melancolică a lui Bacovia și versurile îndrăcite de la Metallica, a căror album văd că te îndeamnă să dai cu ciocanu în cap la cineva:
http://ecx.images-amazon.com/images/...500_AA300_.jpg
Depinde din ce perspectivă privești lucrurile. Moartea ca atare și ca etapă inevitabilă în viața omului sau moartea ca dorința să spargi capul cuiva?
Ai grijă că ura nu-i totuna cu mânia pe care o ai când vezi fărădelegile din jurul tău.
Mânia față de fărădelegi e atunci când vezi că fratele tău păcătuiește și tu îl mustri zicând „Oprește-te din a săvârși acest lucru că nu-i plăcut lui Dumnezeu” și apoi îl rogi pe Dumnezeu să îl aducă mai aproape de El și să-l îndrepte.
Pe când ura ... te referi la ura față de drac sau ura față de aproape? Păi nu zice „Iubește-ți aproapele ca pe tine însuți” ? Nu văd nicăieri scris „Urăște-l”.
|