Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Teologie si Stiinta (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5039)
-   -   Interpretarea in duh sau in litera a Scripturii (Geneza 1,2) si a Parintilor? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=6292)

topcat 03.07.2009 12:36:07

[SIZE=2][COLOR=#ccccaa]46[/COLOR] Și pe la ceasul al nouălea, Isus a strigat cu glas tare: „Eli, Eli, Lama Sabactani?” adică: „Dumnezeul Meu, Dumnezeul Meu, pentru ce M-ai părăsit?”[/SIZE]
[SIZE=2][COLOR=#ccccaa]47[/COLOR] Unii din cei ce stăteau acolo, când au auzit aceste vorbe, au zis: „Strigă pe Ilie!”[/SIZE]
[SIZE=2][COLOR=#ccccaa]48[/COLOR] Și îndată, unul din ei a alergat de a luat un burete, l-a umplut cu oțet, l-a pus într-o trestie, și i-a dat să bea.[/SIZE]
[SIZE=2][COLOR=#ccccaa]49[/COLOR] Dar ceilalți ziceau: „Lasă, să vedem dacă va veni Ilie să-L mântuiască.”[/SIZE]
[SIZE=2][COLOR=#ccccaa]50[/COLOR] Isus a strigat iarăși cu glas tare, și Și-a dat duhul.[/SIZE]

[SIZE=2][COLOR=#ccccaa]46[/COLOR] Isus a strigat cu glas tare: „Tată, în mâinile Tale Îmi încredințez duhul!” Și când a zis aceste vorbe Și-a dat duhul.[/SIZE]

[SIZE=2][SIZE=2][COLOR=#ccccaa]28[/COLOR] După aceea Isus, care știa că acum totul s-a sfârșit, ca să împlinească Scriptura, a zis: „Mi-e sete.”[/SIZE][/SIZE]
[SIZE=2][SIZE=2][COLOR=#ccccaa]29[/COLOR] Acolo era un vas plin cu oțet. Ostașii au pus într-o ramură de isop un burete plin cu oțet, și I l-au dus la gură.[/SIZE]
[SIZE=2][COLOR=#ccccaa]30[/COLOR] Când a luat Isus oțetul, a zis: „S-a isprăvit!” Apoi și-a plecat capul, și Și-a dat duhul.[/SIZE]

[SIZE=2]Ce intelegi prin revelatie, avind in vedere cele trei texte diferite prin care se descriu ultimele cuvinte ale lui Hristos pe cruce?[/SIZE]
[SIZE=2]Sau le dam la o parte si spunem ca nu conteaza, important e ca a murit?[/SIZE]
[SIZE=2]Ce baza poti pune pe un text relevat?[/SIZE][/SIZE]

vsovi 03.07.2009 12:44:45

Citat:
În prealabil postat de topcat http://www.crestinortodox.ro/forum/i...s/viewpost.gif
Nu vreau sa vorbesc de chestiuni gen: de cite ori cinta un cocos, intr-o carte de doua ori si in alta de trei ori.
Uite, nu ti se pare ciudat ca Sf.Paul nu stia ca Maria era fecioara cind l-a nascut pe Hristos? Sau crezi ca putea sa treaca peste un astfel de amanunt extrem de important pentru biserica de azi?

Citat:

În prealabil postat de georgeval (Post 149468)
Nu inteleg aluzia. In Evanghelie se spune ca mai inaite de a canta cocosul, Petru se va lepada de trei ori de Hristos, nu invers va canta cocosul de trei ori si Petru se va lepada. Pentru al doilea aspect ma intereseaza textul.

"ianinte de a canta cocoshul de doua ori, te vei lepada de Mine de trei ori" ceva de genul asta scrie,

Adam a mancat o singura data din pom,

Petru s-a lepadat o singura data de trei ori

iar eu pacatosul ce se pocaieshte mitomaneshte mananc shi ma leapad zilnic fara de numar... din frica lipsei banilor shi pt slava oamenilor sau a dracilor sau cineshtie pentru ce aventuri shi barfe shi curiozitatzi... caci barfa este barfa de trecut, cobe de viitor shi autobarfa fariseica...

ca doar nu este suficient sa recunoshti ca faci pacatele ci trebuie sa nu le mai faci, deci trebuie sa-tzi dai demisia din slujuba de a pofti pofta ochilor shi trufia vietzii ca sa-tzi strangi rasplata faptelor rele... trebuie sa nu le mai faci, sa nu mai munceshti ca un demon pentru kebab-i-lonul cel mare... caci peste hainele de piele ce sa ne mai puie ca sa nu mai suferim din pricina Haului? ne-a pus o camashutza alba shi o haina shi o randuiala a mantuirii, dar daca o lasam ca s-o manjim cu tina amestecata cu pacura atunci nu va fi cu mirare atunci cand vom lua foc de la cate un copac ce arde in padurea asta uscata prin care trecem acuma...

caci parul este de acoperit pentru femeie, caci fiind sensibila, el, parul trebuie sa-i acopere ochii plini de lacrimi... ce izvorasc mereu din pricina scariotului razvratit shi plin de "vrednicie"... asha cum suntem mereu noi barbatuci-zi-lei de Astazi... caci cine iese din umilintza, intra intre avocatzii acuzarii shi nemultzumirii pentru ca se cred vrednici... sarmanii... mancatori de poame otravite...

deci

"cand va canta cocoshul de doua ori te-ai lepadat de Mine de trei ori" ceva de genul asta este scris, ca eu nu tzin minte.... de aia citez doar aproximativ din memoria mea aproximativa... caci e ca o placa stricata care strident repeta acelashi Cuvant in sperantza ca o sa-l shi faca cineva candva... eu... ar fi trebuit, caci altcineva e scutit shi la altceva e chemat... dar eu ma aflu-ntreaba shi rau l-am invatzat ca sa invetze el... shi astfel sa ajunga asha ca shi mine un invatzator, un carturar, un fariseu, un szmeu-meu-eu... beu, bou.

vsovi 03.07.2009 12:55:55

[quote=topcat;149873]
"......
[SIZE=2][SIZE=2][COLOR=#ccccaa]28[/COLOR] După aceea Isus, care știa că acum totul s-a sfârșit, ca să împlinească Scriptura, a zis: „Mi-e sete.”[/SIZE][/SIZE]
[SIZE=2][SIZE=2][COLOR=#ccccaa]29[/COLOR] Acolo era un vas plin cu oțet. Ostașii au pus într-o ramură de isop un burete plin cu oțet, și I l-au dus la gură.[/SIZE]
[SIZE=2][COLOR=#ccccaa]30[/COLOR] Când a luat Isus oțetul, a zis: „S-a isprăvit!” Apoi și-a plecat capul, și Și-a dat duhul.[/SIZE]
..."

[SIZE=2]Ce intelegi prin revelatie, avind in vedere cele trei texte diferite prin care se descriu ultimele cuvinte ale lui Hristos pe cruce?[/SIZE]
[SIZE=2]Sau le dam la o parte si spunem ca nu conteaza, important e ca a murit?[/SIZE]
[SIZE=2]Ce baza poti pune pe un text relevat?[/SIZE]

poi cum isopul shi otzetul era ca n fel de drog ca sa nu mai simta, Hristos ne arata ca moartea duhovniceasca atunci survine, cu primul drog pe care-l luam in sperantza ca ne va ajuta ca sa uitam de pacatele savarshite shi de faptele rele shi faradelegile pe care le facem... deci e clar... drogul shi betzia sunt rele caci glasul Domnului nemincinos care a suferit pentru pacatele noastre atunci a marturisit moartea omului zicand "S-a ispravit!" dar in acelashi timp prin acelashi Cuvant l-a biruit pe satana, caci a rabdat pana la sfarshit in iubire de Dumnezeu shi aproape shi smerenie desavarshita... iar de atunci ne rabda mereu... dar candva fiecare va da socoteala de faptele sale, mai devreme sau mai tarziu... caci faptele noastre sunt rele... [/SIZE]

topcat 03.07.2009 13:00:44

Citat:

În prealabil postat de vsovi (Post 149879)
[SIZE=2]poi cum isopul shi otzetul era ca n fel de drog ca sa nu mai simta, Hristos ne arata ca moartea duhovniceasca atunci survine, cu primul drog pe care-l luam in sperantza ca ne va ajuta ca sa uitam de pacatele savarshite shi de faptele rele shi faradelegile pe care le facem... deci e clar... drogul shi betzia sunt rele caci glasul Domnului nemincinos care a suferit pentru pacatele noastre atunci a marturisit moartea omului zicand "S-a ispravit!" dar in acelashi timp prin acelashi Cuvant l-a biruit pe satana, caci a rabdat pana la sfarshit in iubire de Dumnezeu shi aproape shi smerenie desavarshita... iar de atunci ne rabda mereu... dar candva fiecare va da socoteala de faptele sale, mai devreme sau mai tarziu... caci faptele noastre sunt rele... [/SIZE]

Eu nu spun ca nu poti interpreta cum doresti evangheliile, eu intrebam ce baza poti sa pui pe ele

Fani71 03.07.2009 13:04:47

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 149868)
Doar in doua evanghelii

Cum adica, doar? De ce trebuie sa scrie in toate?

La Marcu nu se spune oricum nimic despre nasterea lui Iisus, iar Ioan nu are o povestire de tip istoric. Nici el nu spune de nasterea Lui.

Evangheliile se complecteaza, in general expertii in zilele noastre spun ca probabil un ecanghelist care acsris dupa altul stia ce scrisese acesta si se concentra la alte aspecte. Unul a scris mai mult pentru evrei, altul mai mult pentru neevrei, de ex.

vsovi 03.07.2009 13:26:06

Citat:

În prealabil postat de Fani71 (Post 149885)
Cum adica, doar? De ce trebuie sa scrie in toate?

La Marcu nu se spune oricum nimic despre nasterea lui Iisus, iar Ioan nu are o povestire de tip istoric. Nici el nu spune de nasterea Lui.

Evangheliile se complecteaza, in general expertii in zilele noastre spun ca probabil un ecanghelist care acsris dupa altul stia ce scrisese acesta si se concentra la alte aspecte. Unul a scris mai mult pentru evrei, altul mai mult pentru neevrei, de ex.

poi avem VT shi 4 Evanghelii ale Apostolilor, apoi Biserica shi apoi cele doua Cartzi al Biruintzei in Hristos impotriva faradelegilor shi pacatelor shi raului shi mortzii veshnice

Matei este o evanghelie a lepadarii de gLume shi urmarii lui Hristos oricat ai fi de prins in mrejele gLumii

Marcu este o evanghelie a Pocaintzei lui Petru shi a smereniei

Luca este o evanghelie a tamaduirii sufletului shi trupului'

Ioan este o evangheliei a dragostei shi umilintzei shi tacerii ucenicului, a desavarshirii

iar Cele doua Cartzi ale Biruintzei intru Hristos sunt
Apocalipsa shi Cuvantul lui Dumnezeu dat prin cele 7 sfinte Trambitze ce vestesc judecata Domnului Domnilor...

deci raspunsul este ca daca ai grija propriei mantuiri, nu trebie sa faci nimic fara suport scripturistic, fara sa vezi cum le-au trait sfintzii parintzi in purtarea umilintzei shi a crucii de la oameni, cum s-au pastrat in Traditzie randuielile mantuirii shi sfintele shi infricoshatoarele Taine shi cum itzi insufla Duhul Sfant ori cum marturiseshte Dumnezeu neprihanirea shi mantuirea prin mireasma sfintelor moashte, shi multe alte lucruri date de sus... ca sa ne nashtem din apa shi duh spre a birui pofta poftelor de apofti poftele gLumii cazand mereu in ispita mandriei shi lacomiei ca sa ne laudam ca suntem vrednici... vrednici... viceversa.

topcat 03.07.2009 13:33:44

Citat:

În prealabil postat de Fani71 (Post 149885)

Care este dupa tine sursa celor ce au scris evangheliile?

Fani71 03.07.2009 13:40:56

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 149897)
Care este dupa tine sursa celor ce au scris evangheliile?

Experienta personala a unui martor ocular (Matei, Ioan) sau marturia unuia dintre apostoli din cei 12 (Marcu era ucenicul lui petru, Luca era probabil dintre ucenicii in sens mai larg).
Nu dupa mine, ci dupa istorie!

topcat 03.07.2009 13:53:14

Citat:

În prealabil postat de Fani71 (Post 149900)
Experienta personala a unui martor ocular (Matei, Ioan) sau marturia unuia dintre apostoli din cei 12 (Marcu era ucenicul lui petru, Luca era probabil dintre ucenicii in sens mai larg).

Vroiam sa stiu daca tu consideri, asa cum considera multi crestini, ca aceste texte au fost relevate sau au fost scrise de insusi Dzeu etc.

topcat 03.07.2009 14:01:39

Citat:

În prealabil postat de Fani71 (Post 149900)

De unde stii ca Evanghelia dupa Matei a fost scrisa de Matei?

Ora este GMT +3. Ora este acum 19:48:56.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.