Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Secte si culte (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5031)
-   -   Ignorati sectantii (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=14346)

mihai07 18.08.2012 18:16:33

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 465756)
Da! Scrie:

"Ci să le scriem să se ferească de întinările idolilor și de desfrâu și de (animale) sugrumate și de sânge." (Fapte 15,20 -versiunea ortodoxă)

"Cât despre păgânii care au crezut, noi le-am trimis o scrisoare, hotărându-le să se ferească de ceea ce este jertfit idolilor și de sânge și de (animal) sugrumat și de desfrâu." (Fapte 21,25 - versiunea ortodoxă)

Respectă românul ortodox această interdicție alimentară? Nu! Dimpotrivă, chiar consideră că de Crăciun e o delicatesă consumarea specialitatății numită "sângerete". O dovadă în plus a ireverenței față de Cuvântul lui Dumnezeu (indiferent dacă e scris în VT ori în NT) și a prevalenței Tradiției și obiceiurilor omenești...

Asa cum unii adventisti nu respecta interdictia voastra de a consuma alcool si alte prescriptii. O dovada in plus a dublei masuri cu care judeci.

osutafaraunu 18.08.2012 18:31:08

Citat:

În prealabil postat de mihai07 (Post 465796)
Asa cum unii adventisti nu respecta interdictia voastra de a consuma alcool si alte prescriptii. O dovada in plus a dublei masuri cu care judeci.

Cei câțiva "adventiști" (dacă nu cumva și-au pierdut deja calitatea de membri) consumatori de alcool nu pot fi comparați cu sutele de mii (să nu spun milioanele) de ortodocși consumatori de sânge. Nu vreau să zic că adventiștii ar fi mai buni în comparație cu ortodocșii, nu vreau să "judec" niște oameni, ci aici avem de-a face cu un principiu. Este sau nu o poruncă explicită a Noului Testament? Se respectă ea în BOR? Dacă nu, de ce nu se iau măsuri?

Și aici chiar avem de-a face cu "dubla măsură" în judecarea principiilor. Pe de o parte ni se aduce acuza că respectăm o poruncă a VT (ca și când acest lucru ar fi rău, mai ales că Hristos a respectat-o), iar pe de altă parte o poruncă explicită a NT nu este respectată în Biserica ce se numește pe sine a fi "dreaptă"...

mihai07 18.08.2012 18:40:10

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 465803)
Cei câțiva "adventiști" (dacă nu cumva și-au pierdut deja calitatea de membri) consumatori de alcool nu pot fi comparați cu sutele de mii (să nu spun milioanele) de ortodocși consumatori de sânge. Nu vreau să zic că adventiștii ar fi mai buni în comparație cu ortodocșii, nu vreau să "judec" niște oameni, ci aici avem de-a face cu un principiu. Este sau nu o poruncă explicită a Noului Testament? Se respectă ea în BOR? Dacă nu, de ce nu se iau măsuri?

Și aici chiar avem de-a face cu "dubla măsură" în judecarea principiilor. Pe de o parte ni se aduce acuza că respectăm o poruncă a VT (ca și când acest lucru ar fi rău, mai ales că Hristos a respectat-o), iar pe de altă parte o poruncă explicită a NT nu este respectată în Biserica ce se numește pe sine a fi "dreaptă"...

1. Nu pot fi comparati cei cativa adventisti cu cu sutele de mii de ortodocsi pentru ca ce sa vezi, sunteti doar cativa in tara asta pe cand ortodocsii sunt milioane bune. Aplicand numarul adventistilor deviati la numarul total de membri iasa si la voi un procent destul de mare. Si stai linistit ca nu si-au pierdut calitatea de membri.
2. toti ortodocsii pe care ii cunosc respecta interdictia de a consuma sange. consumarea sangelui in diferite retete este combatut in Biserica.
p.s. sa imi arati si mie unde interzice Hristos consumul alcoolului.

osutafaraunu 18.08.2012 18:44:57

Citat:

În prealabil postat de mihai07 (Post 465804)
1. Nu pot fi comparati cei cativa adventisti cu cu sutele de mii de ortodocsi pentru ca ce sa vezi, sunteti doar cativa in tara asta pe cand ortodocsii sunt milioane bune. Aplicand numarul adventistilor deviati la numarul total de membri iasa si la voi un procent destul de mare. Si stai linistit ca nu si-au pierdut calitatea de membri.

De când ții tu evidența adventiștilor "deviați" și ne-excluși (apropos, și-a pierdut vreun ortodox calitatea de membru din această cauză?)? Și stai liniștit, am avut în vedere raportul ortodocși/adventiști, totuși disproporția rămâne mare...

Citat:

2. toti ortodocsii pe care ii cunosc respecta interdictia de a consuma sange. consumarea sangelui in diferite retete este combatut in Biserica.

Ei bine, toți ortodocșii pe care-i cunosc eu, nu respectă această restricție. Și cunosc foarte mulți... mult mai mulți decât adventiști cunoști tu:58:

Citat:

p.s. sa imi arati si mie unde interzice Hristos consumul alcoolului.

În cazul acesta, acuza ta e fără obiect:58:

mihai07 18.08.2012 18:53:28

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 465806)

În cazul acesta, acuza ta e fără obiect:58:

Parca adventistii interzic consumul alcoolului. Sau intre timp ati intors-o?
Poate nu ai inteles, dar ce vroiam eu sa scot in evidenta este faptul ca e bine sa te uiti la barna din ochiul tau si sa lasi paiul altora, ca sunt si printre voi membri care nu prea se supun prescriptiilor.
Citat:

În prealabil postat de 99
De când ții tu evidența adventiștilor "deviați" și ne-excluși (apropos, și-a pierdut vreun ortodox calitatea de membru din această cauză?)? Și stai liniștit, am avut în vedere raportul ortodocși/adventiști, totuși disproporția rămâne mare...

Din momentul in care ati inceput voi sa tineti evidenta ortodocsilor pacatosi.
Citat:

apropos, și-a pierdut vreun ortodox calitatea de membru din această cauză?

nu cei sanatosi au nevoie de doctor.

osutafaraunu 18.08.2012 20:46:38

Citat:

În prealabil postat de mihai07 (Post 465809)
Parca adventistii interzic consumul alcoolului. Sau intre timp ati intors-o?

N-am întors-o, adventiștii nu consumă alcool. Dacă cineva totuși consumă, urmează să-și piardă calitatea de membru. Despre asta e vorba...

Citat:

Poate nu ai inteles, dar ce vroiam eu sa scot in evidenta este faptul ca e bine sa te uiti la barna din ochiul tau si sa lasi paiul altora, ca sunt si printre voi membri care nu prea se supun prescriptiilor.

Adevărat, există și aceștia urmează să-și piardă calitatea de membru. Se întâmplă la fel în BOR cu cei ce nu se supun prescripției privitoare la consumul de sânge? Despre asta e vorba...

Citat:

Din momentul in care ati inceput voi sa tineti evidenta ortodocsilor pacatosi.

Nu le ținem evidența, doar că și eu am fost ortodox (în schimb tu nu ai fost adventist) și știu cum stau lucrurile. Despre asta e vorba...

Citat:

nu cei sanatosi au nevoie de doctor.

Deci îi consideri sănătoși [spiritual] pe cei ce consumă sânge? Despre asta...

mihai07 19.08.2012 05:09:46

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 465847)

Deci îi consideri sănătoși [spiritual] pe cei ce consumă sânge? Despre asta...

Ce spun eu si ce intelegi tu (dar nu ma mira - tipic sectant) La noi nu se pierde calitatea de membru pentru ca esti pacatos (Nu exista om fara de pacate) - acestia sunt cei care au nevoie de doctor (pierzi calitatea de membru atunci cand cazi in erezie si treci la o secta - asa cum ai facut tu).
p.s. mai multa atentie cand citesti un text ca sa nu mai fci gresala sa il intelegi fix pe dos.

osutafaraunu 19.08.2012 07:36:42

Citat:

În prealabil postat de mihai07 (Post 465896)
Ce spun eu si ce intelegi tu (dar nu ma mira - tipic sectant) La noi nu se pierde calitatea de membru pentru ca esti pacatos (Nu exista om fara de pacate) - acestia sunt cei care au nevoie de doctor (pierzi calitatea de membru atunci cand cazi in erezie si treci la o secta - asa cum ai facut tu).
p.s. mai multa atentie cand citesti un text ca sa nu mai fci gresala sa il intelegi fix pe dos.

E bine că ai făcut precizarea.
Nu despre păcate accidentale este vorba (sunt conștient de faptul că orice om are păcat), ci de păcate repetate, făptuite cu deliberare și care aduc dezonoare persoanei, Bisericii și lui Dumnezeu. Biserica trebuie să-și exprime dezaprobarea pentru asemenea păcate și în consecință ridică calitatea de membru acelui păcătos notoriu.
Despre asta...

Mihnea Dragomir 19.08.2012 10:12:39

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 465898)
Nu despre păcate accidentale este vorba (sunt conștient de faptul că orice om are păcat), ci de păcate repetate, făptuite cu deliberare și care aduc dezonoare persoanei, Bisericii și lui Dumnezeu. Biserica trebuie să-și exprime dezaprobarea pentru asemenea păcate și în consecință ridică calitatea de membru acelui păcătos notoriu.
Despre asta...

"Păcatele accidentale" nu sunt păcate. Păcatele, cel puțin păcatele grave, acelea care duc la moartea sufletului, sunt întotdeauna cu deliberare și intenție.
Biserica își exprimă dezaprobarea pentru păcate, dar, de regulă, nu ridică calitatea de membru păcătoșilor, fie ei notorii. Ei rămân membri ai Bisericii, fără acces la Sfintele Daruri.
Prin urmare, în Biserică există următoarele două categorii de membri: drepții și păcătoșii.

Modalitățile de ieșire din Biserică sunt următoarele patru:
-apostazia
-erezia
-schisma
-excomunicarea

Ca regulă generală, excomunicarea (situația în discuție dintre cele patru) îi afectează pe cei care săvârșesc o anumită categorie de păcate, numite "păcate teologice". Caracterul repetat sau notoriu al păcatelor nu duce la excomunicare, ci numai caracterul lor teologic. Poți să bețivănești cât vrei: vei fi un membru păcătos al Bisericii. Poți fi un preacurvar notoriu în toată lumea (precum fostul președinte al Franței): rămâi membru al Bisericii oprit de la Împărtășirea cu Sfântul Trup și Sf Sânge până când îți revii (în cazul acesta: rupi legătura păcătoasă cu "soția" ta). Dar ajunge să scuipi, chiar și o singură dată, asupra unui preot în exercițiul funcțiunii ca să fii excomunicat. Ajunge să suflii, ca preot, chiar și o singură vorbă despre ce ai auzit la Sf Spovedanie, chiar dacă ceea ce ai auzit este "mâine arunc bomba atomică" spre a fi excomunicat. Altfel spus, pentru a fi teologic, un păcat trebuie mai întâi să fie o încălcare a unei porunci din "prima tablă". O luare în batjocură a lui Dumnezeu, o închinare la idoli, ar fi astfel de încălcări.

Mai sunt neclarități ?

sad story 19.08.2012 10:51:59

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 465905)
"Păcatele accidentale" nu sunt păcate.

Si acelea sunt pacate. Desi David imparatul nu a avut relatii extraconjugale, totusi doar pacatul cu Bat-Seba a fost suficient ca sa fie declarat adulterin de catre profetul Natan care l-a mustrat aspru in numele Domnului.

sad story 19.08.2012 10:53:51

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 465756)
Da! Scrie:

"Ci să le scriem să se ferească de întinările idolilor și de desfrâu și de (animale) sugrumate și de sânge." (Fapte 15,20 -versiunea ortodoxă)

"Cât despre păgânii care au crezut, noi le-am trimis o scrisoare, hotărându-le să se ferească de ceea ce este jertfit idolilor și de sânge și de (animal) sugrumat și de desfrâu." (Fapte 21,25 - versiunea ortodoxă)

Corect, dar daca sunteti riguros ati recunoaste ca interdictia cu privire la mancarea jertfita idolilor a fost ridicata ulterior, asa ca s-ar putea ca si sangele sa nu mai fie o interdictie alimentara.

Mihnea Dragomir 19.08.2012 11:04:23

Citat:

În prealabil postat de sad story (Post 465909)
Si acelea sunt pacate. Desi David imparatul nu a avut relatii extraconjugale, totusi doar pacatul cu Bat-Seba a fost suficient ca sa fie declarat adulterin de catre profetul Natan care l-a mustrat aspru in numele Domnului.

Păi, și atunci cum nu a avut relații extraconjugale ??? Bat-Șeba a conceput prin partenogeneză ?

osutafaraunu 19.08.2012 11:31:34

Vă respect punctul de vedere [catolic], dar nu pot fi de acord cu el, cum nici Scriptura nu e de acord.

Citat:

"Păcatele accidentale" nu sunt păcate.

Orice păcat, chiar și cele făptuite fără voia noastră, tot păcate sunt. Deși noi oamenii avem tendința de a cataloga anumite păcate ca "păcățele", tot păcate sunt înaintea lui Dumnezeu. Orice călcare a voiei lui Dumnezeu și orice neascultare de El este păcat.

Citat:

Poți să bețivănești cât vrei: vei fi un membru păcătos al Bisericii. Poți fi un preacurvar notoriu în toată lumea (precum fostul președinte al Franței): rămâi membru al Bisericii

Scriptura vă contrazice frontal:

"Acum însă v-am scris să nu vă amestecați cu cel care, deși
se numește frate, este desfrânat sau lacom, sau idolatru, sau bârfitor,
sau bețiv, sau hrăpăreț: cu unul ca acesta nici măcar să nu stați
la masă. De fapt, de ce i-aș judeca eu pe cei de afară? Oare nu-i
judecați voi pe cei dinăuntru? Dar pe cei din afară îi va judeca
Dumnezeu. Scoateți-l afară dintre voi pe cel rău!
" (1 Cor. 5,11-13 - Biblia Catolică)

Citat:

Altfel spus, pentru a fi teologic, un păcat trebuie mai întâi să fie o încălcare a unei porunci din "prima tablă". O luare în batjocură a lui Dumnezeu, o închinare la idoli, ar fi astfel de încălcări.

Oricare din cele 10 porunci, odată încălcată, este păcat și e păcat împotriva lui Dumnezeu. Chiar și călcarea poruncii a VII-a (a VI-a în versiune catolică), deși în aparență reprezintă păcat împotriva semenului (fiind pe tabla a II-a), tot păcat împotriva lui Dumnezeu înseamnă (teologic vorbind):

"Și nimeni nu-i mai mare în casa aceasta decât mine și nu m-a oprit de la nimic, în afară de tine, pentru că tu ești soția lui. Cum aș putea să fac răul acesta atât de mare și să păcătuiesc împotriva lui Dumnezeu?" (Geneza 39,9 - Biblia Catolică)

Citat:

Mai sunt neclarități ?

În rest, totul e clar.:3:

osutafaraunu 19.08.2012 11:34:32

Citat:

În prealabil postat de sad story (Post 465911)
Corect, dar daca sunteti riguros ati recunoaste ca interdictia cu privire la mancarea jertfita idolilor a fost ridicata ulterior, asa ca s-ar putea ca si sangele sa nu mai fie o interdictie alimentara.

Periculoasă sugestie! Poate și interdicția uciderii, a desfrânării, a furtului, etc... a fost "ridicată ulterior", nu?:39:

mihai07 19.08.2012 11:45:41

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 465898)
Despre asta...

Interesanta abordare.
Deci printre voi sunt unii pacatosi notorii care pacatuiesc deliberat si sunteti voi astia care pacatuiti accidental, nu din voia voastra ci din cauza unor factori externi. Stii cum suna asta? Exact ca aici :
Citat:

În prealabil postat de Facere
8. Iar când au auzit glasul Domnului Dumnezeu, Care umbla prin rai, în răcoarea serii, s-au ascuns Adam și femeia lui de fața Domnului Dumnezeu printre pomii raiului.
9. Și a strigat Domnul Dumnezeu pe Adam și i-a zis: "Adame, unde ești?"
10. Răspuns-a acesta: "Am auzit glasul Tău în rai și m-am temut, căci sunt gol, și m-am ascuns".
11. Și i-a zis Dumnezeu: "Cine ti-a spus că ești gol? Nu cumva ai mâncat din pomul din care ti-am poruncit să nu mănânci?"
12. Zis-a Adam: "Femeia care mi-ai dat-o să fie cu mine, aceea mi-a dat din pom și am mâncat".
13. Și a zis Domnul Dumnezeu către femeie: "Pentru ce ai făcut aceasta?" Iar femeia a zis: "Șarpele m-a amăgit și eu am mâncat".

sau ca in pilda in care un calugar in Postul Mare incalzea un ou deasupra lumanarii sa-l manance, si cand il prinde staretul, el dadea vina pe drac, la care dracul sare ca ars zicand “Sa fim seriosi, parinte, nici eu n-o stiam pe asta”
p.s. cum spunea domnul Mihnea, nu exista pacate accidentale ce tin de factori externi. Toate pacatele presupun un act voit, liber fara a fi fortat de cineva a savarsi pacatul.

osutafaraunu 19.08.2012 13:52:54

Citat:

În prealabil postat de mihai07 (Post 465916)
Interesanta abordare.
Deci printre voi sunt unii pacatosi notorii care pacatuiesc deliberat si sunteti voi astia care pacatuiti accidental, nu din voia voastra ci din cauza unor factori externi.

Nu despre asta e vorba. Noi toți păcătuim, căci nu există om să nu păcătuiască (1 Ioan 1,8-10). Aici nu vorbim de păcatele săvârșite fără voia noastră, ci de cele săvârșite conștient, deliberat, premeditat. Cine poate zice că n-a săvârșit niciodată un astfel de păcat? Problema e la păcatele săvârșite nu accidental, ci în mod repetat. Acestea devin notorii și atunci se impune luarea unor măsuri din partea Bisericii. Aceasta îi va retrage calitatea de membru respectivului păcătos. Biserica nu poate rămâne încărcată cu asemenea păcate. Cum privesc cei din afară o biserică ce tolerează păcate și păcătoși notorii în ea? Nu au dreptate musulmanii (dau și eu un exemplu neutru) când afirmă că Biserica Creștină este o biserică decăzută, plină de vicioși (curvari și bețivi - ca să rămânem doar la cele două exemple amintite mai sus)?
Iată de ce este necesară respectarea poruncii apostolice "să-l dați afară pe acel vicios!"

mihai07 19.08.2012 14:06:55

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 465941)
Nu despre asta e vorba. Noi toți păcătuim, căci nu există om să nu păcătuiască (1 Ioan 1,8-10). Aici nu vorbim de păcatele săvârșite fără voia noastră, ci de cele săvârșite conștient, deliberat, premeditat. Cine poate zice că n-a săvârșit niciodată un astfel de păcat? Problema e la păcatele săvârșite nu accidental, ci în mod repetat. Acestea devin notorii și atunci se impune luarea unor măsuri din partea Bisericii. Aceasta îi va retrage calitatea de membru respectivului păcătos. Biserica nu poate rămâne încărcată cu asemenea păcate. Cum privesc cei din afară o biserică ce tolerează păcate și păcătoși notorii în ea? Nu au dreptate musulmanii (dau și eu un exemplu neutru) când afirmă că Biserica Creștină este o biserică decăzută, plină de vicioși (curvari și bețivi - ca să rămânem doar la cele două exemple amintite mai sus)?
Iată de ce este necesară respectarea poruncii apostolice "să-l dați afară pe acel vicios!"

Trebuie sa intelegi ca toate pacatele sunt savarsite in mod constient, deliberat si premeditat

Biserica nu se spurca din cauza pacatelor credinciosilor. Pacatosi in vin in Biserica sa se sfinteasca. Hristos a luat asupra lui toate pacatele noastra. Dar asta nu inseamna ca s-a spurcat.
Prost exemplu mi-ai dar cu musulmanii. Nu sunt ei cei mai in masura sa vorbeasca.
p.s. la fel ca tine erau scandalizati si fariseii din timpul Mantuitorului pentru ca Acesta statea la masa cu vamesii si cu pacatosii.

osutafaraunu 19.08.2012 14:21:05

Citat:

În prealabil postat de mihai07 (Post 465943)
Trebuie sa intelegi ca toate pacatele sunt savarsite in mod constient, deliberat si premeditat

Iar tu trebuie să înțelegi că există și astfel de păcate, săvârșite neintentenționat. O să-ți dau exemplul clasic folosit și în vechime, când evreul nevinovat era nevoit să fugă într-o "cetate de scăpare" în urma săvârșirii păcatului neintenționat:
Omul taie lemne, îi sare toporul din coadă și-l ucide pe vecin. Ce fel de păcat e acesta? Intenționat, deliberat, premeditat; ori accidental și neintenționat?

Citat:

Prost exemplu mi-ai dar cu musulmanii. Nu sunt ei cei mai in masura sa vorbeasca.

E chiar potrivit, căci la nivel teologic așa și este! Musulmanii nu sunt bețivi și nu sunt desfrânați (folosesc aceleași două exemple de mai sus). Au dreptate când spun că Biserica Creștină e putredă cu asemenea păcate și păcătoși în ea, căci sunt cu zecile de milioane! Dacă Biserica s-ar dezice de asemenea păcate și asemenea păcătoși, alta ar fi situația...

Iată de ce Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea retrage calitatea de membru celui care persistă în asemenea păcate.

Citat:

p.s. la fel ca tine erau scandalizati si fariseii din timpul Mantuitorului pentru ca Acesta statea la masa cu vamesii si cu pacatosii.

Încă o dată spun: retragerea calității de membru nu înseamnă întreruperea legăturilor sociale cu păcătosul în cauză, cu atât mai puțin nu înseamnă arderea lui pe rug. Sper că am fost explicit.

mihai07 19.08.2012 14:32:57

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 465945)
[b]I

E chiar potrivit, căci la nivel teologic așa și este! Musulmanii nu sunt bețivi și nu sunt desfrânați (folosesc aceleași două exemple de mai sus). Au dreptate când spun că Biserica Creștină e putredă cu asemenea păcate și păcătoși în ea, căci sunt cu zecile de milioane! Dacă Biserica s-ar dezice de asemenea păcate și asemenea păcătoși, alta ar fi situația...

Si ti se pare tie ca teologia B.O. instiga la betie, desfranare si orice alt pacat?
Vorbesti de nivel teologic, dar practic cum sta treaba la musulmani? Probabil consideri un lucru bun "razboiul sfant", centurile cu dinamita si altele? Ti se pare ca la ei nu sunt pacatosi si au dreptul sa vorbeasca?
Nu mai insista cu chestia asta: in teorie teologia lor spune asa si pe dincolo....practica conteaza.
Citat:

Iată de ce Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea retrage calitatea de membru celui care persistă în asemenea păcate.

Deocamdata aveti si asemnea membri fara aceasta calitate retrasa. Asa lasati capra vecinului si aveti grija de a voastra ca si ea e bolnava.
Eu atat am avut de spus. Haide sa ne vedem fiecare barna si sa nu mai tinem socoteala altora.
Nu e nevoie sa imi dai reply, am inteles ce era de inteles. Mai departe, fiecare fiecare contabilizeaza ce vrea - pacatele lui sau ale altora.

Mihnea Dragomir 19.08.2012 14:51:46

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 465914)
Vă respect punctul de vedere [catolic], dar nu pot fi de acord cu el, cum nici Scriptura nu e de acord.

Orice păcat, chiar și cele făptuite fără voia noastră, tot păcate sunt. Deși noi oamenii avem tendința de a cataloga anumite păcate ca "păcățele", tot păcate sunt înaintea lui Dumnezeu. Orice călcare a voiei lui Dumnezeu și orice neascultare de El este păcat.

O analiză în detaliu asupra faptului că nu toate păcatele sunt egale aveți în Summa Theologiae, pars II, questiones 72-76. Rămâne întrebarea: chiar este necesar ca Doctor Angelicus să vă demonstreze cu minuție scolastică ceea ce ar trebui să fie evident: că nu toate păcatele sunt la fel înaintea Domnului ?

Citat:

Scriptura vă contrazice frontal:

"Acum însă v-am scris să nu vă amestecați cu cel care, deși
se numește frate, este desfrânat sau lacom, sau idolatru, sau bârfitor,
sau bețiv, sau hrăpăreț: cu unul ca acesta nici măcar să nu stați
la masă. De fapt, de ce i-aș judeca eu pe cei de afară? Oare nu-i
judecați voi pe cei dinăuntru? Dar pe cei din afară îi va judeca
Dumnezeu. Scoateți-l afară dintre voi pe cel rău!
" (1 Cor. 5,11-13 - Biblia Catolică)
Sensul întregului capitol al V-lea al acestei prime epistole către corinteni este exact invers celui pe care v-ați înscris. Apostolul face de la început o demarcație între "cei dinafară" (adică extra Ecclesia) și cei "dinăuntru" (adică din Biserică). Încă versetul 1 stabilește asta "o desfrânare cum nici între neamuri (adică afară din Biserică) nu se pomenește". Mai departe, să însemne "Scoateți-l afară dintre voi pe cel rău" din versetul 13, "excomunicați-l pe cel rău" ? Nu, fiindcă ne lămurește, mai dinainte, versetul 9: "V-am scris în epistolă să nu vă amestecați cu desfrânații" (apropo, asta mai arată că au mai existat niște epistole, deci nu toată învățătura apostolică e cuprinsă în Biblie).
Prin urmare, sensul cap 5 din 1 Cor este acela că persoanele care fac păcate foarte grave (e vorba de un incest, dacă am corobora cu 2 Cor 7:12) sunt persoane nefrecventabile, cu care nu trebuie să stăm la aceeași masă la propriu, nu la figurat (adică la aceeași masă euharistică). Dar noi știm că Isus a stat la masă cu mari păcătoși, de ce nu am face și noi la fel ? Fiindcă, ne explică Apostolul, noi nu suntem Isus și ne-am afla în pericol ca "puțin aluat să dospească toată frământătura". Deci, domnule 101, când vedeți un incestuos, Apostolul vă învață să nu ciocniți cu el un pahar de must în tinda bisericii, nu să-l luați de guler și să-l aruncați pe fereastra bisericii.

Citat:

Oricare din cele 10 porunci, odată încălcată, este păcat și e păcat împotriva lui Dumnezeu. Chiar și călcarea poruncii a VII-a (a VI-a în versiune catolică), deși în aparență reprezintă păcat împotriva semenului (fiind pe tabla a II-a), tot păcat împotriva lui Dumnezeu înseamnă (teologic vorbind):

"Și nimeni nu-i mai mare în casa aceasta decât mine și nu m-a oprit de la nimic, în afară de tine, pentru că tu ești soția lui. Cum aș putea să fac răul acesta atât de mare și să păcătuiesc împotriva lui Dumnezeu?" (Geneza 39,9 - Biblia Catolică)

Așa e: orice păcat, până la urmă, este în contra lui Dumnezeu, aceasta fiind chiar definiția noțiunii de "păcat". Suntem ca spițele unei roți: nu putem stâlci o spiță vecină, fără să deranjăm ansamblul spițelor, adică roata, prin urmare fără să deranjăm osia roții, care este Dumnezeu.

Pe de altă parte, deosebim între păcatele care sunt în mod direct îndreptate contra lui Dumnezeu, de cele care se reflectă asupra lui Dumnezeu. El însuși a făcut această deosebire. Ce alt sens credeți că a avut să ne dea scrise Comandamentele pe două table diferite ?

sad story 19.08.2012 15:22:28

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 465912)
Păi, și atunci cum nu a avut relații extraconjugale ??? Bat-Șeba a conceput prin partenogeneză ?

am scris la repezeala, am vrut sa spun ca David nu a avut relatii extraconjugale in mod repetat ci doar o data, asa, ca un "accident".

Mihnea Dragomir 19.08.2012 15:36:18

Citat:

În prealabil postat de sad story (Post 465949)
am scris la repezeala, am vrut sa spun ca David nu a avut relatii extraconjugale in mod repetat ci doar o data, asa, ca un "accident".

Nu în numărul de păcate din aceeași specie stă caracterul lor accidental, ci în gradul de deliberare și în intenție. David nu numai că a comis-o cu deplină deliberare și cu intenție directă, dar, după aceea, a mai făcut și în așa fel încât soțul încornorat să moară la datorie.

Spunem de o relație extraconjugală că este un "accident", de exemplu când, la căsuța dv din pădure, ieșiți la poartă să vedeți dacă a venit poșta. Cum e de așteptat să nu fie nimeni în pădure, nu vă mai îmbrăcați, ci ieșiți goală. Dar, culmea potrivelii, tocmai atunci se nimerește un tip matinal care face jogging în pădure. Văzându-vă, el se împiedică, cade peste dv și...pac, are loc actul extraconjugal. Asta ar fi un accident.

Într-un asemenea caz, ar fi vorba de un păcat lesne-iertător ("păcățel" cum ar spune dl 99), fiindcă nu ați avut deliberare, nici intenție. Greșeala dv este contra virtuții prudenței: e imprudent să ieșiți goală din casă, chiar și numai până la poartă.

Acuma, serios: cunoașteți asemenea situații ? Practic întotdeauna un păcat de genul relației extraconjugale nu e accident, ci rezultatul unei opțiuni.

osutafaraunu 19.08.2012 16:09:56

Citat:

În prealabil postat de mihai07 (Post 465946)
Si ti se pare tie ca teologia B.O. instiga la betie, desfranare si orice alt pacat?

Nu, și nici nu vreau să sugerez așa ceva, chiar dacă teologia ortodoxă admite folosirea băuturilor alcoolice (cea musulmană nu). Mă refeream la cei care se consideră "dreptcredincioși" dintre musulmani și dintre ortodocși. Raportul bețivilor și al curvarilor înclină dramatic spre ortodocși (și catolici și protestanți - ca să vorbim la modul general). Lucrul acesta e evident și nu a scăpat neamendat de către musulmani.

Citat:

practic cum sta treaba la musulmani? Probabil consideri un lucru bun "razboiul sfant", centurile cu dinamita si altele? Ti se pare ca la ei nu sunt pacatosi si au dreptul sa vorbeasca?

Nu poți generaliza... dacă sunt câteva sute de extremiști fanatici cu bombe, celelalte sute de milioane de musulmani nu fac așa ceva... Iar la aceștia nu ai să vezi atâta imoralitate și beție cât vezi printre creștinii nominali. Nu vreau să fac apologia Islamului, dar aceassta e realitatea...

Citat:

Deocamdata aveti si asemnea membri fara aceasta calitate retrasa. Asa lasati capra vecinului si aveti grija de a voastra ca si ea e bolnava.

Dacă există asemenea membri, înseamnă că nu sunt de notorietate, cazul lor nu este cunoscut încă, ori că e în curs de rezolvare problema. Fi liniștit, cazurile de beție și adulter sunt în mod categoric rezolvate prin retragerea calității de membru.

Citat:

Eu atat am avut de spus. Haide sa ne vedem fiecare barna si sa nu mai tinem socoteala altora.
Nu e nevoie sa imi dai reply, am inteles ce era de inteles. Mai departe, fiecare fiecare contabilizeaza ce vrea - pacatele lui sau ale altora.

Bine, nu mai contabilizăm, dar trebuie să fim de acord că principiul apostolic trebuie respectat, altfel nu mai putem vorbi de "Biserica Apostolească". Cazurile de beție și de adulter dacă nu sunt rezolvate, în sensul că dacă aceste păcate nu sunt regretate și părăsite conform principiului evanghelic, trebuie să se procedeze la excluderea păcătoșilor, altfel Biserica se încarcă cu o povară prea grea pentru a-și duce mai departe misiunea ei în lume. Eu înțeleg că dacă s-ar proceda astfel, BOR ar deveni minoritară (poate exagerez puțin, însă mă bazez pe datele interne, cele care aproximează un sub 10% ortodocși practicanți) dar există altă soluție?

osutafaraunu 19.08.2012 16:54:20

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 465948)
O analiză în detaliu asupra faptului că nu toate păcatele sunt egale aveți în Summa Theologiae, pars II, questiones 72-76. Rămâne întrebarea: chiar este necesar ca Doctor Angelicus să vă demonstreze cu minuție scolastică ceea ce ar trebui să fie evident: că nu toate păcatele sunt la fel înaintea Domnului ?

Din punct de vedere omenesc, ori angelic (scuzați-mi ignoranța, nu știu despre ce fel de înger o fi vorba), or fi toate păcatele la fel. Din punctul lui Dumnezeu de vedere toate sunt la fel de păcate și toate conduc la moarte. E vorba de principiu aici, căci și cel mai mic "păcățel" este oribil în ochii lui Dumnezeu Cel Prea Curat și a trebuit să moară Hristos pentru a ne răscumpăra din acel păcat. Aveți convingerea că dacă doar acest singur "păcățel"- mancatul din fructul oprit- ar fi existat în omenire, Hristos ar fi venit în lume să moară pe cruce? Dacă da, puteți realiza dimensiunile cosmice și catastrofalele urmări ale unui singur păcat în tot acest Univers. Dacă nu, chiar nu știu ce să vă mai spun...

Citat:

Sensul întregului capitol al V-lea al acestei prime epistole către corinteni este exact invers celui pe care v-ați înscris. Apostolul face de la început o demarcație între "cei dinafară" (adică extra Ecclesia) și cei "dinăuntru" (adică din Biserică). Încă versetul 1 stabilește asta "o desfrânare cum nici între neamuri (adică afară din Biserică) nu se pomenește". Mai departe, să însemne "Scoateți-l afară dintre voi pe cel rău" din versetul 13, "excomunicați-l pe cel rău" ? Nu, fiindcă ne lămurește, mai dinainte, versetul 9: "V-am scris în epistolă să nu vă amestecați cu desfrânații" (apropo, asta mai arată că au mai existat niște epistole, deci nu toată învățătura apostolică e cuprinsă în Biblie).
Prin urmare, sensul cap 5 din 1 Cor este acela că persoanele care fac păcate foarte grave (e vorba de un incest, dacă am corobora cu 2 Cor 7:12) sunt persoane nefrecventabile, cu care nu trebuie să stăm la aceeași masă la propriu, nu la figurat (adică la aceeași masă euharistică). Dar noi știm că Isus a stat la masă cu mari păcătoși, de ce nu am face și noi la fel ? Fiindcă, ne explică Apostolul, noi nu suntem Isus și ne-am afla în pericol ca "puțin aluat să dospească toată frământătura". Deci, domnule 101, când vedeți un incestuos, Apostolul vă învață să nu ciocniți cu el un pahar de must în tinda bisericii, nu să-l luați de guler și să-l aruncați pe fereastra bisericii.

Sunteți puțin cam nebulos, pentru mine cel puțin... Păi Cina Domnului se ia doar între frați, nu și cu cei incestuoși din afara Eklesiei. Pe de altă parte, un incest este ferm tratat în biserica mea prin pierderea calității de membru.

Citat:

Așa e: orice păcat, până la urmă, este în contra lui Dumnezeu, aceasta fiind chiar definiția noțiunii de "păcat". Suntem ca spițele unei roți: nu putem stâlci o spiță vecină, fără să deranjăm ansamblul spițelor, adică roata, prin urmare fără să deranjăm osia roții, care este Dumnezeu.

Pe de altă parte, deosebim între păcatele care sunt în mod direct îndreptate contra lui Dumnezeu, de cele care se reflectă asupra lui Dumnezeu. El însuși a făcut această deosebire. Ce alt sens credeți că a avut să ne dea scrise Comandamentele pe două table diferite ?

Sensul, după umila mea părere, este de a face o disjuncție între relațiile pe verticală și cele pe orizontală și a transpune în cuvinte omenești principiul unic al iubirii (1 Tim.1,5) pentru cele două direcții defalcate în alte 10.

Suzana 20.08.2012 10:27:03

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 465951)
Nu în numărul de păcate din aceeași specie stă caracterul lor accidental, ci în gradul de deliberare și în intenție. David nu numai că a comis-o cu deplină deliberare și cu intenție directă, dar, după aceea, a mai făcut și în așa fel încât soțul încornorat să moară la datorie.

Spunem de o relație extraconjugală că este un "accident", de exemplu când, la căsuța dv din pădure, ieșiți la poartă să vedeți dacă a venit poșta. Cum e de așteptat să nu fie nimeni în pădure, nu vă mai îmbrăcați, ci ieșiți goală. Dar, culmea potrivelii, tocmai atunci se nimerește un tip matinal care face jogging în pădure. Văzându-vă, el se împiedică, cade peste dv și...pac, are loc actul extraconjugal. Asta ar fi un accident.

Într-un asemenea caz, ar fi vorba de un păcat lesne-iertător ("păcățel" cum ar spune dl 99), fiindcă nu ați avut deliberare, nici intenție. Greșeala dv este contra virtuții prudenței: e imprudent să ieșiți goală din casă, chiar și numai până la poartă.

decat sa scrieti asemenea ineptii mai bine v-ati lasa de fumat.

sad story 22.08.2012 16:23:54

primarul Aradului, Gheorghe Falcă, este membru al Bisericii adventiste de ziua a 7-a ?

osutafaraunu 23.08.2012 17:23:46

Citat:

În prealabil postat de sad story (Post 466347)
primarul Aradului, Gheorghe Falcă, este membru al Bisericii adventiste de ziua a 7-a ?

Gheorghe Falcă, Traian Igaș, Traian Băsescu nu sunt adventiști de ziua a șaptea! De unde le mai scoateți? Chiar trebuie să dau dezmințire pentru toate sugestiile trăsnite care circulă pe net? Uite, vin în întâmpinarea următoarei trăznăi: nici dna. Aspasia Cojocaru nu e adventistă de ziua a șaptea!:68:

Illuminatu 23.08.2012 21:04:34

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 466485)
Gheorghe Falcă, Traian Igaș, Traian Băsescu nu sunt adventiști de ziua a șaptea! De unde le mai scoateți? Chiar trebuie să dau dezmințire pentru toate sugestiile trăsnite care circulă pe net? Uite, vin în întâmpinarea următoarei trăznăi: nici dna. Aspasia Cojocaru nu e adventistă de ziua a șaptea!:68:

Dar Gadea de la Antena1 mai este sectar sambestist?

Illuminatu 23.08.2012 21:21:45

Citat:

Problema e la păcatele săvârșite nu accidental, ci în mod repetat. Acestea devin notorii și atunci se impune luarea unor măsuri din partea Bisericii. Aceasta îi va retrage calitatea de membru respectivului păcătos. Biserica nu poate rămâne încărcată cu asemenea păcate. Cum privesc cei din afară o biserică ce tolerează păcate și păcătoși notorii în ea? Nu au dreptate musulmanii (dau și eu un exemplu neutru) când afirmă că Biserica Creștină este o biserică decăzută, plină de vicioși (curvari și bețivi - ca să rămânem doar la cele două exemple amintite mai sus)?

"1976: Gay-positive group formed: Seventh Day Adventist Kinship International was founded. It is "devoted to the spiritual, emotional, social and physical well-being of current and former Seventh-day Adventists who are lesbian, gay, bisexual or transgender." It is completely independent of the SDA church and has over 1000 members, including gays, lesbians, bisexuals, transgender persons, their parents, friends and supporters.

They believe that:

God loves and accepts gays and lesbians as they are.
The Bible does not "condemn, or even mention homosexuality as a sexual orientation."
Ellen White's writings do not "parallel any of the Bible Texts which are often used to condemn homosexuals."
An adult's sexual orientation is unchangeable."

Haide agent 666 sa revedem pasajele importante:
- "physical well-being of current and former Seventh-day Adventists who are lesbian, gay, bisexual or transgender."
- "God loves and accepts gays and lesbians as they are."
- "An adult's sexual orientation is unchangeable."

Paragraful reprodus mai-sus sunt STATEMENT-uri ale SeventhDayAdventist (SDA).

Cornel Urs 24.08.2012 11:01:51

Biserica Adventista inseamna ca e pe gustul lui Basescu: tolereaza ca membrii pe cei cu deviatii sexuale.

Illuminatu 24.08.2012 14:17:30

Citat:

În prealabil postat de Cornel Urs (Post 466594)
Biserica Adventista inseamna ca e pe gustul lui Basescu: tolereaza ca membrii pe cei cu deviatii sexuale.

Te rog sa-mi permiti o corectura: nu este Biserica, este o secta ordinara, anti-hristica.
Asa cum nu pot fiinta mai multi "basilei" in acelasi timp, tot asa nu poate fiinta decat o singura Biserica, Trupul lui Hristos cel adevarat.
Si portile sectelor anti-hristice nu o vor putea inghiti niciodata!

osutafaraunu 24.08.2012 21:46:16

Citat:

În prealabil postat de Illuminatu (Post 466510)
Dar Gadea de la Antena1 mai este sectar sambestist?

__________ Nu.

osutafaraunu 24.08.2012 21:47:00

Citat:

În prealabil postat de Illuminatu (Post 466513)

Aiurea-n tramvai!

Illuminatu 24.08.2012 21:58:39

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 466704)
Aiurea-n tramvai!

SUNT FAPTE REALE!!!
Pe astea chiar nu le mai poti nega pentru ca, pur si simplu, ... au avut loc!!
Si conducerea sectei tale anti-hristice la care tii ca la o cupa draga cu otrava a tolerat existenta acestei organizatii "independente" si pe membrii ei "pidoznici" pana foarte tarziu, mai precis pana in 1987 cand a actionat in instanta societatea "pidoznica" si i-a somat sa scoata din titulatura - mai precis, societatea se numea "SDA Kinship International" - acel S(seventh)D(day)A(adventist).

Destul de tarziu s-au trezit anti-hristii vostri pastori!!

osutafaraunu 25.08.2012 07:34:20

Citat:

În prealabil postat de Illuminatu (Post 466513)

Citat:

În prealabil postat de Illuminatu (Post 466708)
SUNT FAPTE REALE!!!
Pe astea chiar nu le mai poti nega pentru ca, pur si simplu, ... au avut loc!!
Si conducerea sectei tale anti-hristice la care tii ca la o cupa draga cu otrava a tolerat existenta acestei organizatii "independente" si pe membrii ei "pidoznici" pana foarte tarziu, mai precis pana in 1987 cand a actionat in instanta societatea "pidoznica" si i-a somat sa scoata din titulatura - mai precis, societatea se numea "SDA Kinship International" - acel S(seventh)D(day)A(adventist).

Destul de tarziu s-au trezit anti-hristii vostri pastori!!

Domnule, "statementul" unor dezaxați ce se autodenumesc SDA nu poate fi confundat cu declarația de misiune a SDA (Seventh Day Adventist Church). Altfel și băieții veseli de la Asociația ACCEPT sunt niște buni creștini ortodocși - așa cum se bat cu cărămida-n piept...

Cornel Urs 25.08.2012 09:28:47

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 466703)
__________ Nu.

Gadea nu a facut public faptul ca nu mai e AZS, si toti il numesc cu apelativul "pastor".

cum vine asta? de ce nu spune lumii intregi ca e ortodox?

osutafaraunu 25.08.2012 09:32:02

Citat:

În prealabil postat de Cornel Urs (Post 466779)
Gadea nu a facut public faptul ca nu mai e AZS

Era nevoie? E directorul unui post de televiziune, nu pastorul vreunei biserici. Ce are a face una cu alta?

Citat:

În prealabil postat de Cornel Urs (Post 466779)
cum vine asta? de ce nu spune lumii intregi ca e ortodox?

Nu e ortodox.

Illuminatu 25.08.2012 15:40:37

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 466772)
Domnule, "statementul" unor dezaxați ce se autodenumesc SDA nu poate fi confundat cu declarația de misiune a SDA (Seventh Day Adventist Church). Altfel și băieții veseli de la Asociația ACCEPT sunt niște buni creștini ortodocși - așa cum se bat cu cărămida-n piept...

Pai, domnule agent 666, ai pierdut firul discutiei?
Tocmai tu cu gura-ti aurita spuneai:
"Problema e la păcatele săvârșite nu accidental, ci în mod repetat. Acestea devin notorii și atunci se impune luarea unor măsuri din partea Bisericii. Aceasta îi va retrage calitatea de membru respectivului păcătos. Biserica nu poate rămâne încărcată cu asemenea păcate. Cum privesc cei din afară o biserică ce tolerează păcate și păcătoși notorii în ea? Nu au dreptate musulmanii (dau și eu un exemplu neutru) când afirmă că Biserica Creștină este o biserică decăzută, plină de vicioși (curvari și bețivi - ca să rămânem doar la cele două exemple amintite mai sus)?
Iată de ce este necesară respectarea poruncii apostolice "să-l dați afară pe acel vicios!""

Intre 1976 si 1987 SDA Kinship International a "fundtionat" cu aceasta titulatura si ... surpriza, "SDA Church" nu a avut nimic impotriva.
Varanii vostri din America au acceptat aceasta denominatiune a societatii pentru ca foarte multi membrii erau sambetisti.

Abia prin 1987 s-au trezit din extazul iubirii fratesti sefii tai americani si au zis un hotarat NU impotriva titulaturii acestei societati kama-sutro-sambetiste.

Ei bine, in aceasta perioada de timp dintre '76 si '87 lumea intreaga a cunoscut ca SDA Kinship International este societatea pidoznica a SDA "Church".

Situatia de la ACCEPT este cu totul diferita.

Iar diferenta dintre cele 2 accidente - ca sa nu zic 3 daca as include evenimentul formarii sectei sambetiste care nu are nimic in comun cu lucrarea Duhului Sfant, si de aceea este un accident nefericit al istoriei -, privin putin mai spiritual este tocmai prezenta Duhului Sfant in BOR si absenta Acestuia din secta voastra (ceea ce duce inevitabil la plinirea prezentei lui uciga-l toaca in secta voastra).

Illuminatu 25.08.2012 15:43:51

Citat:

Si sa-ti mai spun un amanunt pe care poate nu-l stii, dar il poti cerceta: in SUA SDA "Church" este o adevarata pepiniera de pidoznici.

Sunt foarte multi pe invers in SDA "Church" SUA. "Ten of thousands" spunea un martor de acolo.

osutafaraunu 25.08.2012 15:48:24

Citat:

În prealabil postat de Illuminatu (Post 466808)
Pai, domnule agent 666, ai pierdut firul discutiei?
Tocmai tu cu gura-ti aurita spuneai:
"Problema e la păcatele săvârșite nu accidental, ci în mod repetat. Acestea devin notorii și atunci se impune luarea unor măsuri din partea Bisericii. Aceasta îi va retrage calitatea de membru respectivului păcătos. Biserica nu poate rămâne încărcată cu asemenea păcate. Cum privesc cei din afară o biserică ce tolerează păcate și păcătoși notorii în ea? Nu au dreptate musulmanii (dau și eu un exemplu neutru) când afirmă că Biserica Creștină este o biserică decăzută, plină de vicioși (curvari și bețivi - ca să rămânem doar la cele două exemple amintite mai sus)?
Iată de ce este necesară respectarea poruncii apostolice "să-l dați afară pe acel vicios!""

Intre 1976 si 1987 SDA Kinship International a "fundtionat" cu aceasta titulatura si ... surpriza, "SDA Church" nu a avut nimic impotriva.
Varanii vostri din America au acceptat aceasta denominatiune a societatii pentru ca foarte multi membrii erau sambetisti.

Abia prin 1987 s-au trezit din extazul iubirii fratesti sefii tai americani si au zis un hotarat NU impotriva titulaturii acestei societati kama-sutro-sambetiste.

Ei bine, in aceasta perioada de timp dintre '76 si '87 lumea intreaga a cunoscut ca SDA Kinship International este societatea pidoznica a SDA "Church".

Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea nu este responsabilă pentru toți dezaxații facțiunilor sâmbetiste din lume. Exemplu: facțiunea condusă de David Koresh.

Citat:

În prealabil postat de Illuminatu (Post 466808)
Situatia de la ACCEPT este cu totul diferita.

Bineînțeles că e diferită. Pidosnicii din Accept sunt în totalitate ortodocși și chiar se mândresc cu asta.

Ora este GMT +3. Ora este acum 11:49:13.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.