Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Morala Crestina (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5076)
-   -   Atitudinea ortodoxa fata de oamenii de alte culte religioase (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=14465)

ovidiu b. 28.05.2012 23:54:25

Citat:

În prealabil postat de ucenic (Post 448108)
Rolul meu aici pe forum este sa marturisesc pe Hristos. Cand am intrat nu ma asteptam sa vad intr-o comunitate ce se vrea a fi crestina o atat de mare nevoie de Hristos.

Ești sigur?

Citat:

Daca eu gresesc in teologia mea, in inchinarea mea, in slujirea mea este cine sa ma judece - Domnul caruia ii slujesc.

Păi atunci nu ne mai judeca nici pe noi frate! Nu uita că ești oaspete și nicidecum gazdă pe acest forum. Seamănă pace și pace vei primi!

Citat:

Nu ma intereseaza nici penticostalismul, nici ortodoxismul, nici adventismul.

Oare nu te înșeli? Și dacă tot nu te interesează de ce mai stai pe aici?

Citat:

Am spus-o si o repet, traiti in voi pe Hristos si puteti urma orice traditie. Dar ceea ce ne-a spus El sa facem, sa facem.

Ce face să crezi noi nu o facem?
Citat:

Jugul Lui este usor si sarcina Lui nu este o povara. Atunci de ce in impovaram noi cu teologii, dogme si doctrine care sunt greu de purtat, cu atat mai greu de trait?

De ce nu ne lași pe noi împovărați în dogme și doctrine greu de purtat? Ai ales o cale mai ușoară, renunânțând la ortodoxie, crezând că unde este bine este și Binele? Te înșeli!

"Nu este cale de mântuire, de ispășire a păcatelor, decât calea Crucii. Dacă ar fi fost alta Dumnezeu ne-ar fi arătat-o pe aceea.
Prin cruce, prin suferința unei răstigniri în viață, se intră în împărăția lui Dumnezeu. Și se intră cu atât mai sigur, cu cât răbdăm o răstignire nedreaptă".

ucenic 29.05.2012 00:13:30

Citat:

În prealabil postat de ioanna (Post 448109)
(...) o persoana care a ales sa paraseasca curtea bisericii , alegand alta comunitate (...) vine acum sa ne dea sfaturi peste gard, fara a intra in biserica.

Ioana eu nu apar penticostalismul asa cum aperi tu ortodoxia. Nu mi-ar fi greu, poate chiar mult mai usor. Ceea ce fac eu este sa arat lumii pe Hristos.

Cu asta ma ocup si pe acest forum. Si culmea, stii cand am fost cel mai judecat? Nu atunci cand postam mesaje cu marturiile mele de credinta, sau despre teologia mea simpla ci intotdeauna cand postam, fara prea multe completari, versete din Biblie. Chiar mi-a comentat cineva la o postare, modul greoi in care ma poate urmari dand citate din Biblie...

Stiu ca v-a durut pe multi mesajul meu privind inchinarea la maica Domnului. Chiar prietenul si fratele meu Ioan nu-mi mai raspunde. Tu, asemenea, nu incetetezi sa ma acuzi...

Nu ma pot intoarce in BOR - sunt un apostat al ei. Si nu acesta este motivul adevarat. Nu pot sa o fac pentru ca in biserica in care am intrat am gasit viata.

Insa nu penticostalismul imi da viata de care vorbesc ci fratii mei, surorile mele, pastorul meu. Aici traiesc "pe viu" ceea ce porunceste Hristos in Cuvantul Sau. In aceasta bisericuta litera moarta prinde viata. Aici Hristos traieste printre noi. Si sunt multe, multe locuri ca acestea.

Repet, nu Biserica Ortodoxa si nu Cultul Penticostal ma conving, ci Hristos inviat printre ortodocsi, penticostali etc., ma convinge.

Ei bine da, poti umbla printre cei care il marturisesc pe Domnul si totusi tu sa nu fii unul dintre ei.

"De atata vreme sunt cu voi si nu M-ai cunoscut, Filipe? Cine M-a vazut pe Mine a vazut pe Tatal. Cum zici tu, dar: "Arata-ne pe Tatal"? (Ioan.14:9)

iuliu46 29.05.2012 00:43:57

Citat:

În prealabil postat de ucenic (Post 448116)
Ioana eu nu apar penticostalismul asa cum aperi tu ortodoxia. Nu mi-ar fi greu, poate chiar mult mai usor. Ceea ce fac eu este sa arat lumii pe Hristos.

Cu asta ma ocup si pe acest forum. Si culmea, stii cand am fost cel mai judecat? Nu atunci cand postam mesaje cu marturiile mele de credinta, sau despre teologia mea simpla ci intotdeauna cand postam, fara prea multe completari, versete din Biblie. Chiar mi-a comentat cineva la o postare, modul greoi in care ma poate urmari dand citate din Biblie...

Stiu ca v-a durut pe multi mesajul meu privind inchinarea la maica Domnului. Chiar prietenul si fratele meu Ioan nu-mi mai raspunde. Tu, asemenea, nu incetetezi sa ma acuzi...

Nu mai pot intra in BOR - sunt un apostat al ei. Si nu acesta este motivul adevarat. Nu pot sa o fac pentru ca in biserica in care am intrat am gasit viata.

Insa nu penticostalismul imi da viata de care vorbesc ci fratii mei, surorile mele, pastorul meu. Aici traiesc "pe viu" ceea ce porunceste Hristos in Cuvantul Sau. In aceasta bisericuta litera moarta prinde viata. Aici Hristos traieste printre noi. Si sunt multe, multe locuri ca acestea.

Repet, nu Biserica Ortodoxa si nu Cultul Penticostal ma conving, ci Hristos inviat printre ortodocsi, penticostali etc., ma convinge.

Ei bine da, poti umbla printre cei care il marturisesc pe Domnul si totusi tu sa nu fii unul dintre ei.

"De atata vreme sunt cu voi si nu M-ai cunoscut, Filipe? Cine M-a vazut pe Mine a vazut pe Tatal. Cum zici tu, dar: "Arata-ne pe Tatal"? (Ioan.14:9)

Ucenic asta e retorica normala pentru un neoprotestant.Sincer ai vazut vreodata pe cineva care sa-ti spuna ca in biserica lui se intampla ceva diferit fata de ce se intampla in biserica ta ? Eventual sant unii care l-au dus pe Hristos acasa si nu mai au nevoie de biserica.
Dar ceea ce nu intelegi tu este ca nu citatele din Biblie deranjeaza la un np ci jignirea a 2000 de ani de crestinism.Adica tu vii si spui ca stand seara si rugandu-te te lumineaza pe tine duhul si-ti spune ca nu trebuiesc botezati copii sau ca nu trebuiesc cinstiti sfintii sau ca icoanele sant un lucru rau. Iar asta contrazice flagrant stalpii ortodoxiei, oamenii care chiar si-au luat crucea si l-au urmat pe Hristos,care s-au lepadat de lume si adeseori au fost rastigniti de catre lume impreuna cu Hristos.
Tu nu-ti dai seama care este esenta Ortodoxiei, nu logica inselatoare care a nenorocit apusul ci descoperirea lui Hristos in inima curata pe care o zideste Dumnezeu in tine.Ori tu ai inceput cu sfarsitul calatoria ta spre nicaieri.

ioanna 29.05.2012 00:51:10

Citat:

Hristos nu se arata virtual, pe internet, nu se arata nici prin cuvinte, doar toata lumea are Biblia, ci se marturiseste prin insasi modul de viata. Cat priveste iesirea pe care ai avut-o la adresa acatistelor Maicii Domnului ,asa ceva nu se poate uita.Ne-ai acuzat de blasfemii, de erezii, eu te-am acuzat de cunoastere lacunara. Eu nu mi-am permis sa spun ca rugaciunile penticostalilor sunt blasfemii, tu insa ai facut-o, referindu-te la cele ortodoxe. Si culmea iti spui "ucenic" de-a lui Hristos, lovind necrutator in oameni, facandu-le rau in mod deliberat. In fine, o sa incerc sa nu mai intervin la mesajele tale. Doamne ajuta!

ucenic 29.05.2012 02:12:11

Citat:

În prealabil postat de ioanna (Post 448124)
Cat priveste iesirea pe care ai avut-o la adresa acatistelor Maicii Domnului ,asa ceva nu se poate uita.

"...asa ceva nu se poate uita..."

Dar se poate ierta, aceasta este atitudinea crestinilor ortodocsi fata de crestinii de alte culte... si invers.

Si eu am fost facut aici eretic, fariseu, francmason, ucenic al celui rau etc... si nu am putut uita, insa am iertat din toata inima.

Ne acuzam si ne afurisim reciproc pe acest forum. Oare cum am proceda daca am fi fata in fata? Doamne, ai mila de noi.

Vrem sa Te marturisim si nu stim cum, vrem sa te slujim si ne impiedicam adesea, vrem sa iti aratam dragostea noastra iar Tu nu o primesti cata vreme nu o impartasim mai intai cu aproapele nostru...

Iertati-ma va rog toti cei ce ati simtit cutitul infipt in inima voastra. Iertati-ma, va rog, dar nu pot tacea pentru ca aceste ganduri striga in inima mea.

Exista un singur Dumnezeu, Tatal, un singur Domn, Iisus Hristos, un singur Duh, Duhul Sfant - Treimea cea nedespartita.

Intre om si Dumnezeu Tatal este un singur Mantuitor si un singur Mijlocitor - Omul Iisus Hristos.

-----------------

Aici pe pamant noi, copii lui Dumnezeu, putem in dragoste sa mijlocim unii pentru altii in rugaciune insa o facem numai prin El, prin Hristos. Tatal nu se uita la vrednicia noastra nici a altcuiva, ci la Fiul Sau, caci nu prin faptele noastre sau ale altuia ne spalam hainele, ci in Sangele Mielului.

Vazand Sangele Fiului Sau pe care Il primim prin credinta, Tatal indeparteaza blestemul pacatului, care este moartea vesnica si lasa binecuvantarea mantuirii, care este Viata vesnica.

-----------------

"Hristos este credincios ca Fiu, peste casa lui Dumnezeu. Si casa Lui suntem noi, daca pastram pana la sfarsit increderea nezguduita si nadejdea cu care ne laudam." (Evr.3:6)

de aceea:

"Sfintiti in inimile voastre pe Hristos ca Domn." Fiti totdeauna gata sa raspundeti oricui va cere socoteala de nadejdea care este in voi; dar cu blandete si teama, avand un cuget curat." (1Pet.3:15,16a)

Cornel Urs 29.05.2012 09:10:38

Citat:

În prealabil postat de ucenic (Post 448067)
Da, diversitate la nivelul mintii si unitate la nivelul inimii.

Daca sotiei tale ii plac telenovelele si tie meciurile de fotbal, nu va mai iubiti? Daca teologia lui x este diferita de teolologia lui y, atunci acestia nu se pot iubi in Hristos?

Nu stiu daca analogia este nimerita in acest caz... una este sa respecti si sa apreciezi la nivel uman o persoana de alta religie (poate fi si musulman sau budist nu doar alt cult crestin) si alta sa propovaduiesti o 'unitate in Hristos' cu o persoana care predica alte invataturi, asta seamana mai mult a ecumenism.
Nu uita, ca primii crestini aveau toti aceleasi invataturi si cel care venea cu o invatatura diferita, era imediat inlaturat: 2Ioan.1:10

iuliu46 29.05.2012 09:14:23

Citat:

În prealabil postat de ucenic (Post 448130)

Iertati-ma va rog toti cei ce ati simtit cutitul infipt in inima voastra. Iertati-ma, va rog, dar nu pot tacea pentru ca aceste ganduri striga in inima mea.

Mai demult am avut o discutie cu un ateu si el imi spunea ce rau ii pare de copilul meu pentru ca in loc sa-l las sa invete "stiinta " ii umplu capul cu povesti.Nu putea tacea pentru ca "gandurile acelea strigau in inima lui".
Eu cred ca astfel de ganduri se nasc mai repede in mintea noastra trufasa decat in inima pe care ne inchipuim ca o avem.

ucenic 29.05.2012 09:37:30

Citat:

În prealabil postat de Cornel Urs (Post 448148)
Nu stiu daca analogia este nimerita in acest caz... una este sa respecti si sa apreciezi la nivel uman o persoana de alta religie (poate fi si musulman sau budist nu doar alt cult crestin) si alta sa propovaduiesti o 'unitate in Hristos' cu o persoana care predica alte invataturi, asta seamana mai mult a ecumenism.
Nu uita, ca primii crestini aveau toti aceleasi invataturi si cel care venea cu o invatatura diferita, era imediat inlaturat: 2Ioan.1:10

Exemplul tau dat de Ioan este gresit caci iata la cine se referea el:
"...in lume s'au raspindit multi amagitori, care nu marturisesc ca Iisus Hristos vine in trup. Iata amagitorul, iata Antihristul!"

Citat:

În prealabil postat de Cornel Urs (Post 448148)
(...) sa propovaduiesti o 'unitate in Hristos' cu o persoana care predica alte invataturi, asta seamana mai mult a ecumenism.

Eu sunt frate in Hristos cu toti aceia care Il recunocsc pe El ca Domn, Dumnezeu si Mantuitor, indiferent de denominatiune.

Restul sunt interpretari ale noastre care vor fi luate ca o mahrama de pe fata atunci cand va veni Cel ce este desavarsit ca sa desavarseasca lucrarea lui Dumnezeu. Acum cunoastem in parte, atunci vom cunoaste in Adevar..

Nu va inselati, in Cer nu sunt ortodocsi, catolici, penticostali, baptisti sau adventisti. In Cer sunt cei ce L-au urmat in viata lor pe Iisus Hristos, ucenicii Lui.

Aici si acum suntem logoditi cu El ca si fecioara neprihanita:
"Caci va ravnesc pe voi cu ravna lui Dumnezeu, pentru ca v-am logodit unui singur barbat, ca sa va infatisez lui Hristos fecioara neprihanita." (Cor2.11:2)

Iar atunci si Acolo vom sta la masa Mirelui, ca si mireasa.
"Sa ne bucuram si sa ne veselim si sa-I dam slava, caci a venit nunta Mielului si mireasa Lui s-a pregatit."(Apoc.19:7)

Porunca Lui nu este "asa si asa stau lucrurile" ci porunca Lui este sa ne iubim unii pe altii. Si atunci, indiferent de denominatiune, vom cunoaste ca suntem din El.

Facand astfel nu ne vom mai numi unii pe altii eretici sau apostati, ci frati in Hristos.

Iata unitatea in El, iata ecumenismul.

"Dar nu numai pentru acestia (apostolii - n.a.) Ma rog, ci si pentru cei ce vor crede in Mine, prin cuvantul lor, Ca toti sa fie una, dupa cum Tu, Parinte, intru Mine si Eu intru Tine, asa si acestia in Noi sa fie una, ca lumea sa creada ca Tu M-ai trimis." (Ioan 17:20,21)

Florin-Ionut 29.05.2012 10:04:27

Citat:

În prealabil postat de N.Priceputu (Post 425031)
Iată răspunsul părintelui Galeriu: „Nu judec eu – cutare e pierdut!”.

Cine are cartea asta?

Relativ la atitudinea ortodoxă față de eterodocși, aceasta ar trebui să fie în felul următor - și aici sînt foarte convins, hotărît de adevărul a ceea ce scriu în mod public: noi nu avem voie să condamnăm, fraților!

Cînd Hristos a poruncit răspicat să nu judecăm, exact la asta S-a referit: să nu condamnăm pe nimeni, niciodată la Iad, deoarece astfel ne-am asuma rolul de Judecător care este numai al Lui Hristos. Cum am putea spune atît de ferm că ăia se mîntuiesc și ăilalți n-au nici o șansă? Ce știm noi despre tainele Logosului sau Rațiunii tuturor lucrurilor? Ce știm despre viața de apoi și despre veșnicie? Mai nimic.

Am spus-o de N ori și o repet. Nu judecați! este sinonim cu Nu condamnați! și cu Nu osîndiți! A nu judeca nu ne limiteaza accesul la a critica răul pe care noi și ceilalți îl comitem. Nu, căci altfel nu am putea deosebi binele de rău, nu i-am putea ajuta pe cei care zac în mocirla existenței vremelnice riscîndu-și viața veșnică alături de Hristos.

Cornel Urs 29.05.2012 10:27:49

Citat:

În prealabil postat de ucenic (Post 448154)
Exemplul tau dat de Ioan este gresit caci iata la cine se referea el:
"...in lume s'au raspindit multi amagitori, care nu marturisesc ca Iisus Hristos vine in trup. Iata amagitorul, iata Antihristul!"

nu stiu cat de gresit este, iata ca erau unii care-L marturiseau pe Hristos, si totusi aveau o teologie gresita cu privire la inviere:

care s-au abatut de la adevar. Ei zic ca a si venit invierea si rastoarna credinta unora. (2Tim.2:18)[/quote]

ioanna 29.05.2012 10:32:31

Citat:

În prealabil postat de ucenic (Post 448130)
Dar se poate ierta, aceasta este atitudinea crestinilor ortodocsi fata de crestinii de alte culte... si invers.

Da, se iarta dar nu se uita. In loc sa ne intrebi frumos "fratilor, dar voi ce intelegeti prin ....", ne acuzi direct de fiecare data, crezand ca noi suntem de-a dreptul ignoranti, nu cunoastem sau nu respectam cuvantul Domnului. Nu doar pe noi ne vezi ignoranti ci aproape 2000 de ani de Crestinism. Uite, eu iti spun ca pentru crestini ortodocsi exista un singur Mijlocitor- Iisus Hristos,nimeni in afara de Hristos nu poate mijloci la Dumnezeu pentru mantuirea noastra, pentru ca nimeni in afara de El nu s-a adus pe sine jertfa pentru mantuirea lumii. Si atunci, daca ai fi vazut pe forum o exprimare de genul "Fecioara Maria este mijlocitor" (cu m mic) ar fi trebuit sa te gandesti "oare ce au dorit sa spuna oamenii astia", la ce se refera ei,la ajutator in rugaciune , la putere de crestere duhovniceasca sau la ce, iar daca nu gaseai raspunsul ne intrebai, ca de aceea e forum de discutii. Tu insa ai sarit direct: blasfemie, erezie! Vorbindu-ne de pe piedestal atotsuficientei, venind cu acuze, nu poti avea o discutie constuctiva, ci doar una conflictuala. Prima data intreaba-ne ce nu intelegi, primesti explicatia si dupa treci la acuze.

iuliu46 29.05.2012 10:39:00

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 448157)
Cine are cartea asta?

Relativ la atitudinea ortodoxă față de eterodocși, aceasta ar trebui să fie în felul următor - și aici sînt foarte convins, hotărît de adevărul a ceea ce scriu în mod public: noi nu avem voie să condamnăm, fraților!

Cînd Hristos a poruncit răspicat să nu judecăm, exact la asta S-a referit: să nu condamnăm pe nimeni, niciodată la Iad, deoarece astfel ne-am asuma rolul de Judecător care este numai al Lui Hristos. Cum am putea spune atît de ferm că ăia se mîntuiesc și ăilalți n-au nici o șansă? Ce știm noi despre tainele Logosului sau Rațiunii tuturor lucrurilor? Ce știm despre viața de apoi și despre veșnicie? Mai nimic.

Am spus-o de N ori și o repet. Nu judecați! este sinonim cu Nu condamnați! și cu Nu osîndiți! A nu judeca nu ne limiteaza accesul la a critica răul pe care noi și ceilalți îl comitem. Nu, căci altfel nu am putea deosebi binele de rău, nu i-am putea ajuta pe cei care zac în mocirla existenței vremelnice riscîndu-și viața veșnică alături de Hristos.

Florin Nu judecati! nu inseamna sa nu ne folosim mintea.:1:
Cand ti s-a spus ca nu exista mantuire in afara Bisericii ti s-a spus asta tocmai ca sa fii incredintat ca poti gasi mantuirea in Biserica si ca sa nu mai pierzi timpul filozofand despre ce se intampla cu ceilalti.Soarta celorlalti este taina lui Dumnezeu si nu este treaba noastra sa-i trimitem in rai sau in iad.Treaba noastra este sa ne amintim tot timpul ca nu exista mantuire in afara Bisericii tocmai ca sa nu cadem si sa credem noi ca-l intelegem mai bine pe Dumnezeu decat l-au inteles Sfintii Parinti.

iuliu46 29.05.2012 10:44:29

Citat:

În prealabil postat de ioanna (Post 448162)
Da, se iarta dar nu se uita. In loc sa ne intrebi frumos "fratilor, dar voi ce intelegeti prin ....", ne acuzi direct de fiecare data, crezand ca noi suntem de-a dreptul ignoranti, nu cunoastem sau nu respectam cuvantul Domnului. Nu doar pe noi ne vezi ignoranti ci aproape 2000 de ani de Crestinism. Uite, eu iti spun ca pentru crestini ortodocsi exista un singur Mijlocitor- Iisus Hristos,nimeni in afara de Hristos nu poate mijloci la Dumnezeu pentru mantuirea noastra, pentru ca nimeni in afara de El nu s-a adus pe sine jertfa pentru mantuirea lumii. Si atunci, daca ai fi vazut pe forum o exprimare de genul "Fecioara Maria este mijlocitor" (cu m mic) ar fi trebuit sa te gandesti "oare ce au dorit sa spuna oamenii astia", la ce se refera ei,la ajutator in rugaciune , la putere de crestere duhovniceasca sau la ce, iar daca nu gaseai raspunsul ne intrebai, ca de aceea e forum de discutii. Tu insa ai sarit direct: blasfemie, erezie! Vorbindu-ne de pe piedestal atotsuficientei, venind cu acuze, nu poti avea o discutie constuctiva, ci doar una conflictuala. Prima data intreaba-ne ce nu intelegi, primesti explicatia si dupa treci la acuze.

Eu inteleg ca protestantismul poate functiona foarte bine in America. Dar orice om cu mintea intreaga se poate intreba ce naiba e cu zecile de mii de calugari care si-au luat crucea ca sa faca ce ? Sa se duca in iad ? Cum poti sa pui mai multa baza in retorica protestanta decat pui in exemplul viu al atator sfinti ? Cum poti crede ca sola scriptura functioneaza cand vedem azi zeci de mii de secte ? Daca ar functiona nu ar ajunge toti la acelasi adevar ?

ioanna 29.05.2012 11:29:12

Citat:

În prealabil postat de iuliu46 (Post 448168)
Eu inteleg ca protestantismul poate functiona foarte bine in America. Dar orice om cu mintea intreaga se poate intreba ce naiba e cu zecile de mii de calugari care si-au luat crucea ca sa faca ce ? Sa se duca in iad ? Cum poti sa pui mai multa baza in retorica protestanta decat pui in exemplul viu al atator sfinti ? Cum poti crede ca sola scriptura functioneaza cand vedem azi zeci de mii de secte ? Daca ar functiona nu ar ajunge toti la acelasi adevar ?

Si eu ma intreb de ce un protestant nu cerceteaza Biserica Lui Hristos, de ce nu-l intereseaza viata Bisericii in totalitatea ei, marturia oamenilor ce au facut parte din Biserica, cum au trait acestia vestea cea buna a Bisericii, de ce rupe el trupul mistic a lui Hristos extins peste veacuri prin energia Harului, raportandu-se la un anumit madular, izolandu-l istoric stiind ca Sfanta Scriptura este si un indemn la cercetarea traditiei orale apostolice, a invataturii date de Dumnezeu prin viu grai Bisericii, deoarece:

Dar sunt si alte multe lucruri pe care le-a facut Iisus si care, daca s-ar fi scris cude-amanuntul, cred ca in lumea aceasta nu ar incapea cartile ce s-ar fi scris” (Ioan 21: 25)

„Multe avand a va scrie, n-am voit sa le scriu pe hartie si cu cerneala, ci nadejduiesc sa vin si sa vorbesc gura catre gura, ca bucuria noastra sa fie deplina” (II Ioan, 1:12)

Nu-i intereseaza deloc cum evenimentul eclezial a realizat in mod dinamic modul treimic de existenta, cum au trait oamenii pe "viu". Probabil din cauza acestui dezinteres exista atatea zeci de mii de denominatiuni protestante, pentru ca ei nu au experienta bisericii, ci credinta lor e individualista, nu accepta experientele incredintate si carora ei sa se incredinteze lor,nu accepta impartasirea credintei, ci preiau mental modul de vietuire din Scriptura, ca pe o informatie, trecandu-l prin filtrul propriu al gandirii.

M-a impresionat marturia unui tanar actor american, Jonathan Jackson ,protestant, care aflat la Roma, in prezenta atator martiri ai lui Hristos,a dorit sa afle mai multe despre Biserica, despre cum au trait acestia evenimentul eclezial. Tot el spunea ca pasind in bisericile catolice simtea ca se intoarce in Evul Mediu, insa in biserica ortodoxa a simtit ca era in biserica originara si chiar daca primele 50 min. i s-au parut dificile,dupa intreg locul s-a transformatParca s-au deschis portile Raiului. M-a impresionat ca oamenii se rugau cu atata smerenie, o smerenie fericita, a Invierii".
Citat:

I didn’t want to belong to a denomination. I wanted to belong to the whole worldwide Christian movement. I had no concept of what that might mean as a universal Church. And then around 17 years old, I actually did start to find some church groups, and that was more in the charismatic, non-denominational world, Protestant world. And there were some beautiful, amazing experiences. There was something that I think many people in the charismatic movement would be drawn towards Orthodoxy, because a lot of the more rationalistic elements in some other Protestant denominations really shy away from the Holy Spirit. I think that at the heart of this yearning that Protestant charismatic people have is a yearning to encounter God, to experience him, the mystery of who he is. And they don’t have the tradition of the Church. They just don’t, so they are creating new traditions, but I think that for the most part, people’s hearts are in the right place. They’re searching for God. They’re searching for that encounter. And I think that many of them would find a lot of answers in the ancient faith, and would find a home. It certainly has been like that for me.
http://ancientfaith.com/podcasts/emm...neral_hospital

Cornel Urs 29.05.2012 13:26:54

Citat:

În prealabil postat de ioanna (Post 448194)
„Multe avand a va scrie, n-am voit sa le scriu pe hartie si cu cerneala, ci nadejduiesc sa vin si sa vorbesc gura catre gura, ca bucuria noastra sa fie deplina” (II Ioan, 1:12)

ce bine era daca apostolul ar mai fi scris...

ucenic 29.05.2012 14:40:27

Citat:

În prealabil postat de Cornel Urs (Post 448214)

Ce bine este ca sa ma folosesc macar de ceea ce este scris.

Daca Legea lui Hristos locuieste in adevar in mine atunci trebuie sa se vada in viata mea. Caci lumina nu se pune sub obroc ci in sfesnic.

Ajuta-mi Doamne ca Numele tau sa fie proslavit in robul tau, vietuind in mine Cuvantul Tau - Legea lui Hristos.

Da-mi tu intelepciune ca sa ajung la cunostinta Adevarului iar Duhul tau sa rodeasca in mine dragoste, bucuri, pace, indelunga-rabdare, bunatate, facere de bine, credinta, blandete, infranare, curatie.

Atunci voi sti ca sunt bine ancorat "in ceea ce este scris".

osutafaraunu 29.05.2012 14:44:43

Citat:

În prealabil postat de Cornel Urs (Post 448214)

De multe ori îmi pun și eu această problemă: ce bine era să fi scris mai mult și mai amănunțit pentru cei care au ochi dar nu văd!.
Totuși cred că ce s-a scris este suficient pentru căutătorul sincer al mântuirii. Nu degeaba spune Pavel:

16.Toată Scriptura este insuflată de Dumnezeu și de folos spre învățătură, spre mustrare, spre îndreptare, spre înțelepțirea cea întru dreptate,
17.Astfel ca omul lui Dumnezeu să fie desăvârșit, bine pregătit pentru orice lucru bun. (2 Tim.3)

catalin2 29.05.2012 14:56:28

Citat:

În prealabil postat de ucenic (Post 447961)
Noi oamenii ne dezbinam prin "adevaruri" subiective.

Adevarat, voi nu sunteti in adevar, ci un adevar subiectiv creat de o minte omeneasca. De ce nu veniti la adevarul care e in ortodoxie, asta vrea si ecumensimul, sa schimbe adevarul si sa il faca subiectiv. Ba spun ca adevarul exista dar noi nu-l cunoastem, ori spun ca fiecare vede adevarul prin prisma lui. De exemplu unii spun ca luna e rotunda, altii spun ca e patrata, altii rombica, etc. Aia care spun ca luna e patrata nu vor sa isi deschida ochii si sa se uite la luna, incep sa filozofeze ca sa aiba si ei dreptate. Asadar dau nastere la teorii, nu stim cum eluna, daca e rotunda sau patrata, fiecare vede din unghiul sau. Sau important e ca suntem de acord ca exista luna. Asta nu are importanta, dar daca e vorba de mantuire, nu de luna?

Ekaterina 30.05.2012 01:56:21

Citat:

Stiu ca v-a durut pe multi mesajul meu privind inchinarea la maica Domnului.

Crestinii ortodocsi o iubesc mult pe Maica Domnului, de aceea spunem: Cat poate Dumnezeu cu puterea, poate si Maica Domnului cu rugaciunea. Si ca sa intelegeti corect locul Maicii Domnului in credinta ortodoxa, redau mai jos un cuvant al unui Parinte drag noua, Parintele Teofil Paraian.

"Care e de fapt locul Maicii Domnului in cinstirea Bisericii? Este dupa Domnul Hristos. Intai e Domnul Hristos, intai e Dumnezeu Tatal si Dumnezeu Duhul Sfant, e Prea Sfanta Treime apoi e Maica Domnului. Nu e inainte de Domnul Hristos, pentru ca sunt unii care la Maica Domnului parca se gandesc mai mult ca la Domnul Hristos. Nu e corect. Maica Domnului este dupa Domnul Hristos. Si sunt altii care nu cinstesc pe Maica Domnului, bineinteles nu sunt ortodocsi aceia, si aceia n-o cinstesc din motivele pe care le cred ei intemeiate pentru ei, dar care nu sunt intemeiate, pentru ca iata, si ingerul a cinstit-o, si Sfanta Elisabeta a cinstit-o, si femeia care a ridicat glas din popor a cinstit-o, si Domnul Hristos a cinstit-o, si Tatal Cel Ceresc, si Duhul Sfant asa incat pentru noi nu exista nici o indoiala. De altfel noi nu cautam niste temeiuri pentru cinstirea Maicii Domnului, ci intram in practica Bisericii: aceasta e practica Bisericii noastre si in masura in care noi facem parte din Biserica noastra suntem cinstitori ai Maicii Domnului. Fara aceasta nu se poate. Nu exista Ortodoxie fara Maica Domnului."

Cornel Urs 30.05.2012 08:55:13

Citat:

Nu ma pot intoarce in BOR - sunt un apostat al ei. Si nu acesta este motivul adevarat. Nu pot sa o fac pentru ca in biserica in care am intrat am gasit viata.

Te poti intoarce, de ce nu? daca iti doresti, sigur ca se poate (deci nu asta e motivul, ca esti considerat pe veci un apostat!)
Si de ce nu ai "regasi" viata si in BOR ? doar acolo este "viata", in biserica in care ai intrat si esti in momentul de fata?

Citat:

Stiu ca v-a durut pe multi mesajul meu privind inchinarea la maica Domnului.

atunci de ce ai scris acel mesaj?

ucenic 30.05.2012 09:07:53

Citat:

În prealabil postat de Cornel Urs (Post 448500)
Si de ce nu ai "regasi" viata si in BOR ? doar acolo este "viata", in biserica in care ai intrat si esti in momentul de fata?

Stii Cornel, as compara intrarea in biserica in care sunt acum cu un mariaj fericit cu o femeie frumoasa, iubitoare, grabnic-ajutatoare si ascultatoare...

Recunosc ca sunt femei poate mai frumoase, mai iubitoare... insa eu, familist convins, raman credincios celei care m-a primit cu atata dragoste si devotament in bratele ei.

Ce este mai frumos si mai de folos pentru un barbat decat sa isi plece genunchii impreuna cu sotia lui inaintea lui Dumnezeu, sa Ii cante Domnului cantari minunate, sa laude impreuna Numele Lui...

Aici mi-am gasit eu fericirea in Hristos.

Acesta este chipul intrarii si impreuna-vietuirii mele in aceasta bisericuta.

Pelerin spre Rasarit 30.05.2012 09:13:11

O carte ce merita citita: Singur Ortodoxia (Arhimandrit Arsenie Papacioc)

Cornel Urs 30.05.2012 09:14:23

Citat:

În prealabil postat de ucenic (Post 448505)
Stii Cornel, as compara intrarea in biserica in care sunt acum cu un mariaj fericit cu o femeie frumoasa, iubitoare, grabnic-ajutatoare si ascultatoare...

Recunosc ca sunt femei poate mai frumoase, mai iubitoare... insa eu, familist convins, raman credincios celei care m-a primit cu atata dragoste si devotament in bratele ei.

Ce este mai frumos si mai de folos pentru un barbat decat sa isi plece genunchii impreuna cu sotia lui inaintea lui Dumnezeu, sa Ii cante Domnului cantari minunate, sa laude impreuna Numele Lui...

Acesta este chipul intrarii si impreuna-vietuirii mele in aceasta bisericuta.

bun, deci recunosti ca BOR este mai buna decat BP ?

DragosP 30.05.2012 09:16:53

Citat:

Vi se pare, dar înțelegem: sunt oameni și oameni.

N.Priceputu 30.05.2012 09:22:31

Citat:

Te-ai întrebat, oare, dacă nu cumva căsătoria cu această frumoasă și iubitoare „femeie” n-a fost consecința seducției pe care a exercitat-o asupra ta, ispitindu-te să divorțezi de prima (și singura cu adevărat) soție, atunci când ai văzut-o îmbătrânită, poate și bolnavă, și n-ai mai putut s-o iubești?

osutafaraunu 30.05.2012 09:26:10

Citat:

În prealabil postat de N.Priceputu (Post 448511)
Te-ai întrebat, oare, dacă nu cumva căsătoria cu această frumoasă și iubitoare „femeie” n-a fost consecința seducției pe care a exercitat-o asupra ta, ispitindu-te să divorțezi de prima (și singura cu adevărat) soție, atunci când ai văzut-o îmbătrânită, poate și bolnavă, și n-ai mai putut s-o iubești?

Bolnavă!?!

ucenic 30.05.2012 09:28:23

Citat:

În prealabil postat de Cornel Urs (Post 448509)
bun, deci recunosti ca BOR este mai buna decat BP ?

Ce nu s-a inteles din mesajul meu?

Tu imi vorbesti despre institutii iar eu vorbeam despre impreuna-vietuire in Hristos, intr-o anumita comunitate, dupa Cuvantul lui Hristos.

Pentru mine Cultul Penticostal Roman nu face cat face bisericuta in care ma inchin si slujesc acum. Eu nu compar denominatiile protestante cu cele traditionale.

Eu stiu ca prin indurarea Celui de Sus mi s-a dat ceea ce aveam mai mult nevoie pentru a-L experimenta pe Hristos - un loc, un adapost, un camin.

Eu nu ma consider penticostal dupa cum nu puteam garanta nici inainte ca as fi fost ortodox. Pentru mine nu au valoare titlurile sau institutiile.

Eu am citit in Biblie, am intalnit pe Hristos, m-am pocait inaintea Lui, am primit pe Hristos in inima si in viata mea, prin harul Sau am fost (si sunt) nascut din nou, am cautat o comunitate si am ramas in prima in care am gasit Viata si Cuvant, Duh si Adevar.

N.Priceputu 30.05.2012 09:28:47

@osutafaraunu:
Bolnavă, da, în omenescul ei.

osutafaraunu 30.05.2012 09:30:18

Citat:

În prealabil postat de N.Priceputu (Post 448516)
@osutafaraunu:
Bolnavă, da, în omenescul ei.

Bolnavă în omenescul ei ca Instituție?

Cornel Urs 30.05.2012 09:30:57

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 448514)
Bolnavă!?!

haideti mai bine sa o luam asa: prima sotie avea foarte multe calitati, insa a doua sotie era mai tanara, si asta l-a determinat pe "ucenic" sa divorteze pentru a se recasatori !

Cornel Urs 30.05.2012 09:33:03

Citat:

În prealabil postat de ucenic (Post 448515)
Ce nu s-a inteles din mesajul meu?

Tu imi vorbesti despre institutii iar eu vorbeam despre impreuna-vietuire in Hristos, intr-o anumita comunitate, dupa Cuvantul lui Hristos.

Pentru mine Cultul Penticostal Roman nu face cat face bisericuta in care ma inchin si slujesc acum. Eu nu compar denominatiile protestante cu cele traditionale.

Eu stiu ca prin indurarea Celui de Sus mi s-a dat ceea ce aveam mai mult nevoie pentru a-L experimenta pe Hristos - un loc, un adapost, un camin.

Eu nu ma consider penticostal dupa cum nu puteam garanta nici inainte ca as fi fost ortodox. Pentru mine nu au valoare titlurile sau institutiile.

Eu am citit in Biblie, am intalnit pe Hristos, m-am pocait inaintea Lui, am primit pe Hristos in inima si in viata mea, prin harul Sau am fost (si sunt) nascut din nou, am cautat o comunitate si am ramas in prima in care am gasit Viata si Cuvant, Duh si Adevar.

in primul rand ca Biserica nu e doar o institutie...in al doilea rand, de ce nu ai ramas in prima "institutie"(cum spui tu)? la intrebarea asta inca nu ai raspuns!

p.s.: vad ca spui ca nu te consideri nici penticostal...atunci ramane iara un mister si mai mare de ce ai parasit prima religie !

N.Priceputu 30.05.2012 09:35:02

Da, și ca instituție; și nu numai. E vorba de bolile sufletești ale celor ce o alcătuiesc. Însă pentru asta ar trebui deschis un alt topic. De altfel, subiectul a fost abordat de multe ori, cu alte prilejuri.
Acum tu muți accentul, abătând discuția într-o altă zonă.

osutafaraunu 30.05.2012 09:38:29

Citat:

În prealabil postat de N.Priceputu (Post 448521)
Da, și ca instituție; și nu numai. E vorba de bolile sufletești ale celor ce o alcătuiesc. Însă pentru asta ar trebui deschis un alt topic. De altfel, subiectul a fost abordat de multe ori, cu alte prilejuri.
Acum tu muți accentul, abătând discuția într-o altă zonă.

Rămânem în aceeași zonă. Nu vorbim de bolile sufletești ale membrilor ei, ci de boala ei ca instituție (umană). Dacă binevoiești... Dacă nu, mă retrag din discuție.

ucenic 30.05.2012 09:42:28

Citat:

În prealabil postat de Cornel Urs (Post 448519)
in primul rand ca Biserica nu e doar o institutie...in al doilea rand, de ce nu ai ramas in prima "institutie"(cum spui tu)? la intrebarea asta inca nu ai raspuns!

Pentru ca eu, personal (nota bene - vorbesc doar in numele meu) nu L-am intalnit pe Hristos. Desi era zugravit peste tot, nu L-am putut experimenta.

Citat:

În prealabil postat de Cornel Urs (Post 448519)
p.s.: vad ca spui ca nu te consideri nici penticostal...atunci ramane iara un mister si mai mare de ce ai parasit prima religie !

Nu consider ca sunt penticostal mai mult decat consider ca sunt crestin - ucenic al lui Iisus Hristos. Asta trebuia sa se inteleaga.

A fi 100% penticostal sau 100% ortodox inseamna cu mult mai putin decat a fi 100% ucenic in Adevar al lui Iisus Hristos. Chiar daca matematica aceasta nu este "pamanteasca" eu stiu ca este adevarata.

N.Priceputu 30.05.2012 09:48:45

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 448524)
Rămânem în aceeași zonă. Nu vorbim de bolile sufletești ale membrilor ei, ci de boala ei ca instituție (umană). Dacă binevoiești... Dacă nu, mă retrag din discuție.

Iată o postare cu referire la problema de care vorbești, aici.

Sunt de părere că trebuie să ne ocupăm de bolile noastre, să nu le trecem cu vederea, să nu le ascundem, să nu ne prefacem că nu există.

Însă tot pățitul știe că rănile nu i le arăți decât celui de la care ai speranță că te va tămădui sau, dacă nu-ți va pune balsam, măcar nu-ți va pune sare pe ele.

P.S. Din păcate, timpul nu-mi permite să continui discuția.

osutafaraunu 30.05.2012 09:52:17

Citat:

În prealabil postat de N.Priceputu (Post 448533)
Sunt de părere că trebuie să ne ocupăm de bolile noastre, să nu le trecem cu vederea, să nu le ascundem, să nu ne prefacem că nu există.

Însă tot pățitul știe că rănile nu i le arăți decât celui de la care ai speranță că te va tămădui sau, dacă nu-ți va pune balsam, măcar nu-ți va pune sare pe ele.

De acord, dar încă o dată: nu era vorba de "bolile" membrilor acestei instituții, ci de însăși instituția [din p.p.v. uman] Bisericii.

Citat:

În prealabil postat de N.Priceputu (Post 448533)
P.S. Din păcate, timpul nu-mi permite să continui discuția.

OK, o zi plăcută!

Cornel Urs 30.05.2012 10:13:00

Citat:

În prealabil postat de ucenic (Post 448527)
Pentru ca eu, personal (nota bene - vorbesc doar in numele meu) nu L-am intalnit pe Hristos. Desi era zugravit peste tot, nu L-am putut experimenta.

si in BP vrei sa spui ca L-ai experimentat? ce ai gasit acolo, incat L-ai putut experimenta, poti sa ne spui ? ai vorbit in limbi, sau ce ai facut?

Pelerin spre Rasarit 30.05.2012 10:23:17

,,Cuvantul αρεση provine de la verbul αρέομαι-ομαι si semnifica alegerea si preferarea unui anumit aspect dintr-o invatatura, aspect care este absolutizat in defavoarea intregului, a adevarului integral.Din perspectiva Ortodoxiei, erezia este abaterea de la invatatura consacrata a Bisericii, asa cum a fost ea exprimata de Apostoli si de Parintii Bisericii, mai ales in Sinoadele Locale si Ecumenice. Spre exemplu, invatatura despre unirea celor doua firi in Hristos s-a exprimat la Sinodul IV Ecumenic, potrivit careia firea dumnezeiasca si firea omeneasca s-au unit „neamestecat, neschimbat, nedespartit si neimpartit” in ipostasul Cuvantului.

Cele de mai sus arata ca trebuie sa primim dogmele Bisericii, exprimate in Sfanta Scriptura si in Sfanta Traditie, adica in textele Profetilor, ale Apostolilor si ale Parintii, dogme pe care ultimii le-au exprimat in Sinoade Locale si Ecumenice. Altfel se altereaza adevarul revelat al credintei, iar aceasta alterare se realizeaza prin rationamente si ganduri pioase referitoare la adevarurile dogmatice ale Bisericii.

In ultima vreme se infiltreaza si incolteste o invatatura eretica care surpa indirect intregul edificiu al invataturii ortodoxe. Nu i-as arata un interes special si atentie, daca nu as vedea ca se raspandeste ca molima: o intalnesc in carti si texte ale teologilor si filozofilor, in articole, in conferinte care se asculta de la posturile de radio.Nu este lovita fatis invatatura dogmatica a Sfintei Scripturi, a Sinoadelor Ecumenice, ci sunt atacate cu perfidie premizele teologiei ortodoxe.

Opiniile acestea pot parea plauzibile, in realitate insa se vadeste ca sunt problematice, daca sunt comparate cu intelegerea ortodoxa a celor referitoare la Dumnezeiasca Euharistie ca aratare a Imparatiei lui Dumnezeu si la impartasirea de slava eshatologica a Imparatiei.Spunem acest lucru, pentru ca aceia care folosesc asemenea expresii ignora de obicei sau dispretuiesc invatatura Parintilor Bisericii.Insa nelinistea si problematizarea mea intensa este legata mai ales de faptul ca aceia care vorbesc atat de abstract, emotional si rational, pe de o parte desconsidera premizele ortodoxe de participare la „slava eshatologica”, iar pe de alta merg inca mai departe si le rastalmacesc."(Mitropolit Ierotheos Vlachos)

osutafaraunu 30.05.2012 10:28:14

Citat:

În prealabil postat de Pelerin spre Rasarit (Post 448553)
Nu este lovita fatis invatatura dogmatica a Sfintei Scripturi, a Sinoadelor Ecumenice, ci sunt atacate cu perfidie premizele teologiei ortodoxe.

Mitropolitul se referă la atacuri venite din interiorul ortodoxiei, ori din afara ei?

Cornel Urs 30.05.2012 10:29:58

Citat:

Recunosc ca sunt femei poate mai frumoase, mai iubitoare... insa eu, familist convins, raman credincios

pai in baza acestui principiu enuntat chiar de tine, nu trebuia sa parasesti BOR, am dreptate?

Ora este GMT +3. Ora este acum 22:04:00.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.