Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Biserica Ortodoxa Romana (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=507)
-   -   Cuvant pentru suflet ! (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=16604)

cristiboss56 06.07.2016 15:25:35

Dupa ce Mântuitorul s-a coborât din muntele Taborului, unde S-a schimbat la Față, l-a întâmpinat un tată cu un copil lunatic, la a cărui rugăminte copilul a fost vindecat. La întrebarea Apostolilor, „Pentru ce noi n-am putut să izgonim demonul?”, El le-a răspuns: „Pentru puțina voastră credință... căci acest neam de demoni, cu nimic nu poate ieși, decât cu rugăciune și cu post” (Matei 17, 20-21; Marcu 9, 28-29).

Din aceste cuvinte rostite de Domnul nostru Iisus Hristos ne putem da seama de un mare adevăr, și anume că rugăciunea, pentru a fi primită sau, mai bine zis, pentru a fi lucrătoare, trebuie să fie însoțită de post, împreună fiind ca două aripi, cu ajutorul cărora vom putea urca la înălțimea viețuirii duhovnicești, adumbriți în permanență de darul lui Dumnezeu.

(Protosinghel Nicodim Măndiță)

cristiboss56 06.07.2016 16:44:01

Ca si-n univers, Dumnezeu lucrează mari minuni în sufletul și în trupul omului. Transformarea mâncării, băuturii și aerului ce-l respirăm, în sânge curat ‒ un om sănătos are cam 5 kg sânge; având în fiecare milimetru cub aproximativ cinci milioane de globule roșii. Globulele din sângele unui om sănătos, normal, înșirate una lângă alta, s-a calculat de oameni învățați că ar forma un fir de o lungime imensă, cu care s-ar putea încinge globul pământesc de vreo trei ori ‒, în carne, în nervi, în vene și în felurite organe digestive, respiratorii, circulatorii, arată pe Dumnezeu, Care veșnic lucrează tainic în om.

Cele cinci simțuri: văzul, auzul, mirosul, gustul, pipăitul, cu minunatele lucrări ale creierului și corpului omenesc, arată tainic minunata lucrare a lui Dumnezeu în om. Lucrările minunate pe care Dumnezeu le lucrează în mare, cu exactitate ‒ în univers sau în lumea mare, cum se mai zice ‒ le lucrează aidoma și în mic, în fiecare om sănătos ‒ căruia i se mai zice și lume mică.

cristiboss56 06.07.2016 16:50:16

Lipsa smereniei este cauza multor tulburări. Omul smerit știe să rabde, să cedeze, să-și păstreze nădejdea. Smerenia nu are nimic de-a face cu nefericirea, nu provoacă milă, nu este o atitudine lipsită de demnitate, înjositoare. Smerenia este o virtute plină de sens; îngăduie, îndură, tace, lasă loc mâniei. Smerenia este putere și nu slăbiciune. Nu înseamnă, firește, că celălalt îl exploatează și-l chinuiește pe omul smerit. Femeile se plâng adeseori de duritatea și violența bărbaților. Dar faptul că bărbatul se impune prin forță și brutalitate vădește în realitate lipsă de bărbăție, lipsă de educație, stări psihice nesănătoase provenite din conflicte din copilărie. Familia nu este o arenă a disputelor unde domină adversarul mai puternic și mai tare, ci tărâm sfințit al tăcerii, al păcii, al dragostei, al seninătății, al liniștii, al simplității și al bucuriei adevărate.

Deci când conviețuirea nu aduce bucurie, cei doi vor căuta în altă parte bucuria. Infidelitatea conjugală a luat proporții uriașe, iar rănile care rămân în urma ei sunt multe și nelecuite. Păcatul adulterului este astăzi în floare, iar oamenii, din păcate, îl îndreptățesc cu multă ușurință, îl tolerează, iar unii chiar se laudă și se fălesc cu el. Cineva se simte atras spre adulter din pricină că dragostea pentru cel pe care spunea că îl va iubi întreaga viață slăbește. Aceasta este cauza principală în jurul căreia se împletesc, desigur, și diferite alte pricini. Infidelitatea este și una dintre principalele cauze ale divorțului. Criza prin care trece o căsnicie este câteodată, am putea spune, firească, la fel ca norii pe cer, dar trebuie să mai existe și părerea de rău, iertarea, pocăința, refacerea relației, o atitudine mai călduroasă și schimbarea. Astăzi, în epoca noastră liberală, lipsită de opreliști și amețitoare, în numele sacrosanctelor drepturi care uită sistematic de îndatoriri, flutură stindardul colorat cu inscripția „nepotrivire de caracter” menită să justifice un divorț imediat. Dar cine a zis vreodată că există un om care să se potrivească în mod absolut cu altul în ceea ce privește caracterul său? Faptul că nu ne simțim identici nu înseamnă că este cazul să ne despărțim, să nu mai vorbim niciodată, să ne ucidem.

Căsătoria nu este o soluție temporară, ci trai împreună pentru toată viața, spre întregire a unuia prin altul, desăvârșire și îndumnezeire.

(Monahul Moise Aghioritul)

cristiboss56 06.07.2016 19:32:27

Rugăciunea este o doctorie foarte folositoare, pe care dacă n-o întrebuințăm cum se cade și nu o aplicăm la rană după buna rânduială, așa doctoricește, nu vindecă boala noastră. Stăruința în rugăciunea făcută în duh și în adevăr este foarte folositoare și are o mare putere. De ne-am rugat lui Dumnezeu și El ne-a ascultat, să-I mulțumim.

De nu ne-a împlinit cererea, să ne rugăm iarăși a doua oară, a treia, a patra, a zecea, a douăzecea, a treizecea oară, a patruzecea oară, până ne va asculta rugăciunea și ne va împlini cererea. Creștinii să nu se lase în nădejdea că se roagă alții pentru ei; ci și ei înșiși să stăruiască serios în rugăciuni, pentru dobândirea cererilor lor, care le sunt de folos.

cristiboss56 06.07.2016 22:36:27

Odata pentru a-i îndrepta unui frate multele sale cusururi, Bătrânul, folosind exemple din natură și din viață, i-a zis:

‒ Să știi, copilul meu, că nimic nu este întâmplător în această viață. Totul are un scop și nimic nu se petrece fără o cauză. Nici un ac nu cade dintr-un brad, dacă nu vrea Dumnezeu. De aceea, nu trebuie să te mâhnești, orice ți s-ar întâmpla. Așa ne sfințim! Uite, acum tu te mâhnești din cauza casnicilor tăi, dar ei te ajută, de fapt, să atingi înălțimi duhovnicești. Dacă n-ar fi ei, n-ai mai spori deloc. Dumnezeu ți i-a dat. O să-mi spui: „Dar oare e bine să sufere omul din pricina celor dragi?”. Păi, tocmai asta vrea Dumnezeu de la noi! Iar tu ești foarte sensibil și, de la supărare, te doare stomacul; simți gol în stomac, nu-i așa?

‒ Da, Părinte, dar așa de rău e să fii sensibil.

‒ Da, e rău să fii sensibil cum ești tu, fiindcă, din cauza supărărilor, ai căpătat diferite boli trupești. Încă nu știi că și bolile sufletești sunt tot boli?

‒ Nu.

‒ Ei bine, află acum de la mine!

(Sfântul Porfirie Kafsokalivitul, Antologie de sfaturi și îndrumări, Editura Bunavestire, Bacău, p. 56)

cristiboss56 07.07.2016 22:49:54

Munca femeii presupune constanță: educarea copiilor, îngrijirea lor, treburile casnice. Ea nu necesită asemenea eforturi fizice ca cea a bărbatului, dar pentru a te ocupa de ea este nevoie de mare rezistență și răbdare. Eu îmi iubesc foarte mult copiii, dar după ce rămân singur cu ei câteva zile mă simt foarte obosit, pe când pentru soția mea aceasta este o muncă obișnuită, de zi cu zi, nu un efort special. Ca atare, femeile poate consumă mai puțină energie, în schimb lucrează în regim de „foc continuu”.

Femeia este întotdeauna ocupată. Ea pur și simplu nu poate să se odihnească liniștită dacă în casă nu e dereticat și lucrurile nu sunt la locul lor: pune mâna pe mătură, pe cârpă, începe să facă ordine, și doar după aceea îi tihnește odihna. Bărbații nu prea înțeleg problemele acestea; pentru ei, lucrurile împrăștiate și vesela murdară nu sunt, în general, o sursă de disconfort.

(Pr. Pavel Gumerov)

cristiboss56 08.07.2016 22:29:02

"- Am văzut la televizor o emisiune... băi... și m-am smintit!
Păi în post a crescut procentul de vândut carne!
- Păi da, că sunt mulți care postesc cu carne! Ce e așa greu?"

Credința n-o poate schimba nimeni, pentru că nu a făcut-o nimeni!
Acolo unde este un interes meschin, iar adevărul are mai multe fețe, este minciuna! "Nu vă temeți de cei ce ucid trupul, iar sufletul nu pot să-l ucidă; temeți-vă mai curând de acela care poate și sufletul!"(Matei 10:28)
Și cum ucizi suflete nevinovate azi?
Te duci la țară, unde sunt creștinele acelea nevinovate de veacuri, unde sunt creștinii ăia simpli, care toată viața au trudit lângă ogor, lângă grădină, care s-au închinat și au dormit toată viața cu cartea de rugăciuni sub cap, cu icoana, iar tu vii să le tulburi liniștea și îi zdruncini în credință, cu fel și fel de zvonuri.
Era un poveste cu Lupul - Morala ei este că mincinoșii nu au nicicând parte de vreo răsplată, ei nefiind crezuți nici atunci când spun adevărul. "Ion s-a hotărât să facă o gluma și să-i păcălească pe țărani. Așa că a început să strige:
- Săriți, săriți, vine lupul!
Țăranii, speriați, și-au lăsat treburile și au plecat în fuga să-l salveze pe ciobănaș.
Când au ajuns, nu au găsit niciun lup. L-au văzut în schimb pe Ion, care se prăpădea de râs și le spunea:
- Ha, ha, ha! V-am păcălit!
Foarte supărați, țăranii s-au întors la treabă.
După ce au mâncat, țăranii s-au hotărât să se odihnească puțin. Deja dormeau buștean, când, deodată, s-au auzit niște strigăte:
- Săriți, săriți, vine lupul!
Toți s-au trezit îngroziți.
S-au ridicat repede, au apucat niște furci și au fugit să-l ajute pe ciobănaș.
Când au ajuns, și-au dat seama că ciobănașul îi păcălise din nou. Dar de această dată, țăranii s-au supărat foarte tare și s-au întors mahniți la treburile lor.
Dar, pe când soarele începuse să apună, niște țipete au cutremurat liniștea din jur.
- Lupul, lupul, vine lupul. Ajutați-mă. De data asta nu glumesc!
Ion plângea fără să se oprească. Însă nimeni nu venea să-l ajute. Țăranii și-au continuat treaba, crezând că Ion iarăși glumește. Iar de data aceasta, era adevărat: lupul a omorât, una câte una, toate oile din turma sa.."
"Te vom ajuta să găsești oile, câte au rămas, mâine dimineață," i-a spus el, în timp ce îi punea un braț protector după umăr. "Învață-te minte! (Morala) Nimeni nu crede un mincinos, chiar dacă spune adevărul!"
https://www.youtube.com/watch?v=mPNMlQeJ17o

cristiboss56 09.07.2016 00:15:57

Noi vorbim permanent despre Iubire!
Vedeți? Dacă citiți toate Cărțile de Dragoste, sau toate Romanele de Dragoste, dacă vedeți toate Filmele de Dragoste și toate Serialele de Dragoste, sunt toate niște "parfumerii" și niște "dulcegării"!
Iubirea Reală sau Iubirea ca Sens, înseamnă Jertfă!
Dacă un om, a căzut pe stradă și-l ridici, este un gest de iubire!
Dacă un om, moare de foame și i-ai dat să mănânce, este un gest de iubire!
Dacă un om, suferă și te interesează suferința lui, este un gest de iubire!
Așaaa.. când o pupi și îi spui că o iubești, și după ce ți-ai bătut joc de ea, n-o mai cunoști.. aceea nu este Iubire, este o Mârlănie!
Sfântul Vasile cel Mare, face aceasta diferență!
El este primul care condamnă în mod categoric, tot e înseamnă dezmăț și nu este de acord cu această trăire a oamenilor în dezordine!
Și în aceste Vasiliade, pune urmatoarea ordine: Munca, Rugăciunea și Viața!
Una din cauza bolilor care se petrec de-a lungul vieții omului, este Păcatul de Moarte! Și veți întreba: "Cum așa?" Păi am să vă spun!
Uitarea de Dumnezeu, Lenea de Fapta Bună, Nepăsarea de Mântuire.
Deci.. Uitarea, Lenea și Nepăsarea! Acești sunt cei trei Uriași ai Sufletului, care distrug omul din punct de vedere sufletesc!
Când ești leneș ești un parazit al societății, și al familiei, și a lui Dumnezeu!
Când uiți de tine, de Dumnezeu și de viața, de famile și de toate.. ești un impostor, pentru că ți-ai asumat o resposabilitate și ai fost neglijent!

cristiboss56 10.07.2016 21:24:55

Cand am făcut rău cuiva și ne dăm seama că am greșit, de multe ori mergem la persoana respectivă și ne exprimăm mâhnirea, iar când discuția este încărcată emoțional, se varsă lacrimi, se iartă și se folosesc cuvinte mișcătoare, plecăm cu sentimentul că am făcut tot posibilul. Am plâns împreună, suntem împăcați și totul este bine. Dar nu este bine deloc. Pur și simplu ne-au încântat propriile noastre virtuți, iar cealaltă persoană, care poate este bună și se înduioșează ușor, a reacționat la scena noastră emoțională. Dar tocmai aceasta nu este întoarcerea. Nimeni nu ne cere să vărsăm lacrimi, nici să avem o întâlnire emoționantă cu victima, chiar dacă aceasta e Dumnezeu. Ce se așteaptă de la noi, este ca atunci când am înțeles răul făcut, să îl îndreptăm.

Iar întoarcerea nu se sfârșește aici, ci trebuie să ne ducă mai departe în procesul schimbării noastre. Întoarcerea începe, dar nu se sfârșește niciodată. Este o mișcare crescătoare prin care noi devenim din ce în ce mai mult ceea ce ar trebui să fim până când, după ziua judecății, aceste categorii ale căderii, întoarcerii și dreptății dispar și sunt înlocuite de categoriile vieții noi.

Arhiepiscop Antonie Bloom)

cristiboss56 11.07.2016 21:10:34

Dumnezeu este Iubire și nu poate fi cunoscut și contemplat decât prin iubire și în iubire; de aceea, poruncile lui Hristos care duc la cunoașterea și la contemplarea lui Dumnezeu sunt porunci ale iubirii. Misterul Treimii rămâne necuprins până la sfârșit, căci el depășește puterea înțelegerii noastre și facultățile naturii noastre create. Și totuși, necuprins și ascuns, el ni se revelează neîncetat în mod „existențial”, prin credință și prin viața dusă în credință, ca izvorul nesecat al Vieții veșnice. Credința care pătrunde în adâncimi inaccesibile rațiunii ne cheamă la cunoașterea tainelor dumnezeiești nu prin raționament, ci prin păzirea poruncilor lui Hristos. Dacă veți rămâne întru cuvântul Meu, cu adevărat sunteți ucenici ai Mei. Și veți cunoaște adevărul, iar adevărul vă va face liberi (Ioan 8, 31-32).

(Arhimandritul Sofronie)

cristiboss56 13.07.2016 18:46:13

Dragostea nu se transmite genetic, de la înaintași, ca frumusețea, culoarea ochilor, forța fizică și talentele. Ea nu poate fi moștenită ca averea unchiului bogat. Nu poate fi cumpărată cu bani - dimpotrivă, bogăția este o mare piedică în calea ei, fiindcă adesea cel bogat nu e iubit cu sinceritate, ci îi sunt iubite bogăția și influența lui. Pentru bani, pentru bunuri materiale, nimeni nu va iubi pe nimeni. Dragostea se obține doar prin efortul și nevoința noastră personală. Ea poate fi, desigur, dată ca dar - însă, și atunci, dacă nu vom aprecia acest dar, dacă nu-l vom păzi și sprijini, el ne va fi luat nu după multă vreme.

Dragostea este singura valoare adevărată - toate celelalte vin pentru o vreme. „Iubirii îi sunt supuse toate vârstele”: într-adevăr, iubesc și copiii, și oamenii maturi, și bătrânii, și aceasta le dă tuturor fericirea adevărată. Și credința, și nădejdea sunt manifestări ale dragostei. ÎI credem pe Dumnezeu fiindcă ÎI iubim, îl credem pe omul iubit și nădăjduim că și el ne iubește la rândul său.

Fără dragoste, nici cel mai bogat om nu va fi fericit pe acest pământ. Chiar dacă, la un moment dat, se simte foarte confortabil, e mulțumit și se gândește că o să trăiască și fără dragoste, tot vine, mai devreme sau mai târziu, momentul când înțelege că e sărac și nefericit, întrucât nu îl iubește nimeni. Banii, fabricile și așa mai departe nu le va lua cu el în veșnicie, pe când dragostea rămâne cu omul întotdeauna.

Scriitorul englez James Herriot, care a fost medic veterinar, descrie un fermier de condiție materială modestă, care stătea în mica sa bucătărie, înconjurat de soție și de copii, într-o atmosferă plină de dragoste, și spunea: „Știți, acum sunt mai fericit decât orice rege!”. Iată fericirea adevărată: să iubești și să fii iubit!

(Pr. Pavel Gumerov)

cristiboss56 16.07.2016 10:44:48

Iubirea noastra este egoista

"Adevărul este că noi, la măsurile la care suntem, în general nu suntem nici iubitori, nici urâtori. Stăm cumva la cota zero, adică între iubire și ură. Poate înclinați mai mult spre iubire, dar în orice caz, nu la măsurile la care ni se cere să avem iubirea față de oameni. În general, oamenii se manifestă spontan, adică cum le vine, după o expresie din părțile de unde sunt eu, din satul meu: „cum le țâpă dinlăuntru“ – așa cum îi vine, așa se manifestă. Dacă iubești pe cineva, îl primești cu defecte cu tot, și dacă nu-l iubești, nici calitățile lui nu contează pentru tine. Când iubești pe cineva, adaugi ceea ce-i lipsește și înlături ceea ce e rău adăugat la ființa lui. În general, părinții sunt iubitori față de copii, așa cum sunt copiii și caută să apară copiii în lumina cea mai bună posibilă, chiar și atunci când au pete, chiar și atunci când au răutăți. Asta o face iubirea, așa-i rostul iubirii. A iubi pe cineva ca pe tine însuți înseamnă nu numai a-l sprijini, a-i da ceva, ci însemnă și a căuta promovarea lui, a căuta înaintarea lui, a căuta odihna lui; să fie odihnit prin existența ta. În jurul tău să poți să-i fericești pe toți. Iubești atunci când primești pe cineva în suflet, când ți-l împropriezi, când îi faci loc în inima ta. Aceasta înseamnă să-l iubești. Câtă vreme îl ții în afară de tine, câtă vreme îl ții departe de tine, câtă vreme îl respingi sau îl împingi, câtă vreme îl marginalizezi, câtă vreme îl ocolești, nu-l iubești. Când îl iubești, îl primești, îl faci al tău. Face parte din lumea ta de gând, face parte din inima ta, intră în cuprinsul ființei tale, intră în componența ta, face parte din tine însuți. Atunci îl iubești."

Arhim. Teofil Părăian

cristiboss56 17.07.2016 22:00:40

Hrisostom Filipescu :

Pune o lumânare pe locul suferinței tale. Există o tensiune între dreptate și milă. Nu mai vorbi de rău pe cel sau cea care te-a rănit. Spune o rugăciune pentru acel suflet. Adună în tine compasiune, bunăvoință și iubire...

Iertarea poate fi un dar făcut unei persoane care nu merită. Orice act, oricât de dureros ar fi el, poate fi iertat. Iertarea este posibilă chiar și în cele mai brutale și nedrepte condiții.
Cea mai bună și sănătoasă soluție este iertarea.

Iubim fiecare om pentru că Dumnezeu îl iubește și îl iartă. Orice om poate fi iertat, inclusiv tu...

cristiboss56 19.07.2016 20:26:37

Bucuria, nimicirea întristării!

https://lh6.googleusercontent.com/-s...os_evlogon.jpg

Totuși omul vrea să se roage, ca să aibă întreaga afecțiune a lui Dumnezeu, toată îmbrățișarea lui Dumnezeu, toată dulceața Lui, toată veselia Duhului lui, tot harul pe Care-L dă Sfântul Duh. Harul Sfântului Duh este o altă vedere cu toate simțurile, pe care o are omul. Însă această vedere în rugăciune o dă bucuria. Când te rogi fără bucurie, atunci nu ajunge la Dumnezeu rugăciunea ta. Melancolia ta, supărarea ta, necazul tău devine o fortăreață întărită, o grădină prin care nu răzbate nici lumina, nici sunetul și nu urcă nimic la Dumnezeu.
Când prin rugăciunea ta, când prin suișurile minții tale vrei să vezi pe Dumnezeul cel viu, vrei să participi cumva la vederile sfinților , la izbânzile îngerilor, când vrei să preguști acelea pe care Dumnezeu le dă tuturor celor ai săi, în special acelora care trăiesc o viață mai duhovnicească. Când vrei să vezi cu ochii sufletului tău pe Dumnezeu, când vrei ca Dumnezeu cel adevărat să devină vederea ta, atunci nu există alt mod decât să te rogi cu bucurie. Astfel dobândești dreptul de a cere vederea lui Dumnezeu. Fără bucurie, orice ceri este egoist. Este o meschinărie care te desparte de Dumnezeu. Și prin urmare, dacă te aude Dumnezeu, atunci vei auzi glasul: „prăpastie mare s-a întărit”[1] între Mine și tine.
Așa cum acel bogat nu putea să se apropie de sânurile lui Avraam, fiindcă „prăpastie mare s-a întărit” între ei tot așa nici Avraam nu putea să-i împlinească cererea lui. Exact așa, oricât de mult s-ar ruga și cel mai bogat, dacă nu are bucurie, nu poate nimic să izbândească. Săracul Lazăr însă plin de mizerie și răni, le are pe toate. Se bucură și cu fărâmiturile pe care reușea să le fure de la câinii stăpânului său[2].
„Vederea în rugăciuni” înseamnă deci: rugăciuni cu bucurie, care dau cele mai înalte trăiri ale inimii. Pentru fiecare dintre ele există o premisă și premisa vederilor este bucuria.
Și continuă: „Și buna dispoziție în trude”. Ar putea spune cineva că osteneala este ceea ce mă lipsește de bună dispoziție. Prin urmare, nu se poate să fii și bucuros și trudit. Când am trudă nu am bucurie. Și totuși zice aici că bucuria este „buna dispoziție în trude”. Ce înseamnă bună dispoziție? Înseamnă bucurie, dulceață, transformare, deplina satisfacție a inimii, euforia în inimă, schimbarea a toate. „Buna dispoziție în trude”. Truda sunt ostenelile și luptele pe care le facem cu inima noastră, sunt ostenelile și luptele pe care ni le dă Dumnezeu. Dar bucuria transformă această stare a ostenelilor într-o bună dispoziție. Și așa îl vezi pe mucenic că trăiește bucuria lui. Îl vânează, îl lovesc, îl biciuiesc este totuși atât de bucuros, fiindcă i s-a dat ceea ce avea deja și i-a prisosit ceea ce căuta[3]. Avea bucurie, și i-a dat Dumnezeu mai mare bucurie și mai mult încă, voioșie, veselie.
Bucuria este încă, zice, „podoaba călugăriei”. Ce înseamnă podoabă? Podoaba este ceva pe care-o pui, pe care o atașezi pe un trup, un altoi, unirea celor doi în una. Ramura pe care o pui într-un copac nu mai poți apoi să o scoți, fiindcă aceasta a devenit una cu copacul, s-a asimilat, odrăslește o mlădiță și dă rod.
Viața duhovnicească este deci congruența a doi factori: al renunțării, adică al predării noastre lui Hristos și al bucuriei, care este consecința încrederii noastre în Dumnezeu, consecința înțelegerii și simțirii că Hristos S-a răstignit pentru mine, că Hristos mi-a pregătit sălașuri veșnice, că Hristos mi-a pregătit frumusețe în cer. Și cum spuneam, bucuria izvorăște din siguranța lui Dumnezeu, adică din trăirea unirii cu Hristos și cu ceilalți oameni.
Omul fără bucurie este despărțit de Hristos.
Orice ai face, ba încă și pocăința ta și dragostea ta nu sunt adevărate dacă nu ești bucuros. Zici că mă iubești și în altă zi în care eu plec, tu te mâhnești și plângi. Dragostea ta este un egoism dezmățat, dragostea ta este o furtună a persoanei tale, dragostea ta este o înălțare a idolului tău, o înșelare.
Nu este cu putință de asemenea să spui că eu postesc, când postul tău nu îți dă bucurie. Nu este cu putință să spui că eu îl iubesc pe sărac și îi dau un obol, în ceasul în care, dându-i obolul, inima ta nu simte întreagă bucuria aceea. Când ai bucurie, atunci orice faptă este adevărat. Și prin urmare relația ta cu Dumnezeu și lepădarea ta de toate depinde de bucurie.
(Arhimandrit Emilianos Simonopetritul, Despre Viață. Cuvânt despre nădejde,Indiktos Atena, 2005)

cristiboss56 22.07.2016 16:42:23

Bartolomeu Anania :

Mântuitorul nu ne îndeamnă doar să ne luăm crucea. Ci și să-L urmăm. Să-I călcăm pe urme pe culmile Golgotei, să trecem de la vorbirea despre Cruce, la purtarea ei.

Orice cruce aveti de dus, să nu uitați direcția în care trebuie să vă îndreptați cu ea. Mântuitorul nu ne îndeamnă doar să ne luăm crucea. Ci și să-L urmăm. Să-I călcăm pe urme pe culmile Golgotei, să trecem de la vorbirea despre Cruce, la purtarea ei. Să ne facem, în harul Duhului Sfânt, ucenici gata de mucenicie cotidiană, de purtare cu Hristos și în direcția Lui a propriilor noastre vieți. O viață în care ne purtăm crucea nu înseamnă, numaidecât, o viață grea. Crucea paternității ori a maternității, crucea de a fi fiul bun al unor părinți buni, crucea copilului dedicat învățatului ori a tânărului care își dorește să fie curat și să nu murdărească slava lui Dumnezeu cu mizeriile lumii, crucea medicului care vrea să rămână medic, a profesorului decent în educație ori a jurnalistului decent în informație și scriitură sunt numai câteva dintre formele de crucificare bucuroasă.

cristiboss56 24.07.2016 19:22:29

Sunt un miracol al bunatatii lui Dumnezeu!

https://lh6.googleusercontent.com/-e.../viewer-51.png

Fă-ți timp să te întrebi mai des: cărei înțelepciuni datorezi alcătuirea perfectă a corpului tău; ce îl ține constant în viață și îl direcționează? Cine a statornicit legile intelectului, cele ce se manifestă până astăzi la toți oamenii? Cine a înscris în inimile oamenilor legea conștiinței, cea care lucrează în noi întru răsplătirea binelui și osândirea răului?
Dumnezeule Atotputernic, Preaînțelept și Atotbun! Tu ții mereu mâna Ta ocrotitoare asupra mea, păcătosul, și nu există clipă în care bunătatea Ta să mă fi părăsit!
Fă-mă să-Ți pot săruta mereu, cu credință vie, dreapta Ta. De ce-ar trebui oare să caut undeva departe semnele bunătății, înțelepciunii și atotputerniciei Tale?!
Mă bucur nespus că le pot găsi, mai evident ca oriunde, în mine însumi. Eu sunt un miracol al bunătății lui Dumnezeu, al înțelepciunii și atotputerniciei Sale. Eu cuprind în mine un mic un întreg univers. Sufletul meu este o expresie a lumii nevăzute, trupul, o expresie a lumii văzute.
(Sfântul Ioan de Kronstadt)

Luptă cu egoismul din toate puterile; învață smerenia…

https://lh6.googleusercontent.com/-_...-h450-no/1.jpg

Nu există vreun rău mai mare decât egoismul. El dă naștere la toate ispitele și necazurile și vai de cel atins de el – îl va deforma! Doar bunul ucenic își va face sufletul îngeresc împodobit cu frumusețe duhovnicească. Nu lăsa să treacă timpul fără roadă, pentru că firul e înfășurat și de îndată vei auzi: Fă-ți ordine în casă căci vei muri și nu vei mai trăi (Is. 38, 1). Luptă cu egoismul din toate puterile; învață smerenia. Lucrează cu frângere de inimă, cu întristare duhovnicească, cu mireasma smereniei. Doar faptele care au smerenie vor fi recompensate. Faptele înveninate de egoism și voia proprie vor fi aruncate în cele patru zări și împrăștiate ca gunoiul și vom fi lăsați cu mâna goală. Să ne venim în fire. Să ne bucurăm cu dragostea neîntinată a lui Hristos, căci sufletele împătimite nu vor intra în Ierusalimul cel ceresc. Doar sufletele curate vor intra acolo cu bucurie.
Dar, prea iubiții mei copii, cu adevărat ne lipsește această întru-tot sfântă virtute, smerenia. Egoismul, acest mare rău, a provocat toate suferințele omului. Într-adevăr, smerenia înseamnă sfințenie! Cel ce are smerenie alungă necazurile. Fără adevărata smerenie, necazurile rămân aceleași și cresc, așa încât orice nădejde de îndreptare e pierdută. Un om smerit nu-și amintește vreun rău din trecut pe care aproapele său i l-a făcut, ci din toată inima iartă și uită totul pentru dragostea lui Dumnezeu. Rugați-L pe smeritul nostru Iisus în rugăciunile voastre să vă dăruiască un duh de smerenie și de umilință.
(Comori duhovnicești din Sfântul Munte Athos – Culese din scrisorile și omiliile Avvei Efrem)

cristiboss56 26.07.2016 19:07:47

Sufletul celui adormit simte rugăciunile făcute pentru el

Au mare nevoie de aceasta, și mai ales de-a lungul celor patruzeci de zile, când sufletul răposatului pornește pe calea sălașurilor veșnice.

Toți cei care dorim să ne arătăm dragostea față de cei morți și să le dăm un ajutor real, putem să o facem cel mai bine prin rugăciuni pentru ei, și mai ales prin pomenirea lor la Liturghie, când părticelele care sunt scoase pentru vii și pentru morți sunt amestecate în Sfântul Potir cu cuvintele:,,Spală, Doamne păcatele celor ce s-au pomenit aici cu Sfânt Sângele Tău, pentru rugăciunile Sfinților Tăi”. Nu putem face nimic mai bun și mai de seamă pentru morți decât să ne rugăm pentru ei, făcându-le pomenirea la Liturghie. Au mare nevoie de aceasta, și mai ales de-a lungul celor patruzeci de zile, când sufletul răposatului pornește pe calea sălașurilor veșnice. Trupul nu simte atunci nimic: nu vede pe cei apropiați care sunt adunați laolaltă, nu miroase mireasma florilor, nu aude cuvântările de îngropăciune. Dar sufletul simte rugăciunlie făcute pentru el și este recunoscător celor care le fac și este duhovnicește alături de aceia.

(Ieromonah Serafim Rose)

cristiboss56 26.07.2016 20:45:32

"Nu este bine să fie omul singur; să-i facem ajutor potrivit pentru el".
"Femeia nu este stăpână pe trupul său, ci bărbatul. Nici bărbatul nu este stăpân pe trupul său, ci femeia!" (Sf. Ap. Pavel) Femeia credincioasă nu se deosebește numai prin bijuterii, împletirea părului și prin haine luxoase, ci prin smerenie și plecarea capului în fata bărbatului, pentru că «bărbatul este cap femeii, precum și Hristos este capul Bisericii» (Sf. Ap. Pavel) Tot Sf. Ap Pavel îi îndeamnă pe soți să-și iubească soțiile, precum Hristos a iubit Biserica, iar pe soții să fie supuse bărbaților lor. Bărbatul să-i dea femeii iubirea datorată, asemenea și femeia bărbatului. Femeia sa se teama de bărbat (nu teama ca e bătută cu parul, sau primește una peste gura, ci teama ca ei pot supără pe Dumnezeu și zdruncina Taina Cununiei). Căsătoria nu se face pe principiul că fata e bogată și frumoasă, sau că băiatul e bogat și frumos. Căsătoria aceea nu ține și se destramă (ca drept dovadă că jumătate din tinerii noștri care se căsătoresc, gustă amărăciunea divorțului).
http://youtu.be/FhY3WwC_k-8

cristiboss56 27.07.2016 07:26:03

Fericirea înseamnă a iubi Iubirea nu se îngrijește de vreme și are totdeauna pu*tere. Unii cred că Domnul a suferit pentru oameni din iu*bire, dar cum nu găsesc această iubire în sufletul lor, aceas*ta li se pare că ar fi o poveste de demult. Dar când sufletul cunoaște iubirea lui Dumnezeu prin Duhul Sfânt, atunci el simte lămurit că Domnul e pentru noi un Tată, cel mai apropiat, cel mai bun și mai drag, și că nu e fericire mai mare decât să iubești pe Dumnezeu din tot cugetul, din toată inima și din tot sufletul, așa cum a poruncit Domnul, și pe aproapele tău ca pe tine însuți [Mt 22, 37-39]. Și când această iubire este în suflet, atunci toate bucură sufletul, dar când o pierde, omul nu-și mai găsește odihna, se tulbură și se supără pe ceilalți atunci când este supărat de ei și nu înțelege că el însuși este vinovat: a pierdut iubirea lui Dumnezeu și a osândit sau urât pe fratele lui. Harul vine de la iubirea pentru fratele și se păstrează prin iubirea pentru fratele; dar dacă nu iubim pe fratele, harul lui Dumnezeu nu vine în suflet. Dacă oamenii ar păzi poruncile lui Hristos, ar fi raiul pe pământ și cu puțină osteneală toți ar avea îndeajuns tot ce le e de neapărată trebuință, și Duhul lui Dumnezeu ar fi viu în sufletele oamenilor, fiindcă El însuși caută sufletul omului și vrea să vieze în noi; dar dacă nu se sălășluiește în noi, aceasta e numai din pricina mândriei minții noastre.
Cuviosul Siluan Athonitul

cristiboss56 27.07.2016 07:30:47

Despre dragoste si iertare, de Savatie Bastovoi

Tot ce exista, exista din dragoste și pentru dragoste. In măsura în care iubim, ne umplem de rost și ne aflam locul în această lume făcută de Dumnezeu. Prin iubire cunoaștem și vedem pe celalalt în adevărata lui lumină. Numai iubirea este văzătoare. Dacă cineva vrea să știe e înseamnă să fii văzător cu duhul, trebuie să știe că asta înseamnă să iubești. Când iubești, până într-atât te dăruiești, până într-atât dorești să intri în voia celui iubit, încât ajungi să te identifici in gândurile lui, să-l retrăiești în propria ta inima, în propriul tău trup, în propria ta răsuflare, încât cel iubit dintr-o dată ți se descoperă în întregimea sa, în tine însuți, ca tine însuți.

A ierta înseamnă a renunța la tine însuți, la dreptul tău, la dreptatea ta pentru a îndreptăți pe cel ce ți-a greșit, înseamnă sa mori tu pentru a lasă pe altul sa trăiască. Cu alte cuvinte, a ierta înseamnă să reîntorci la viata, să dăruiești viată. * Niciodată nu m-am simțit mai iubit, mai fericit, mai nou, mai deplin, mai puternic și totodată mai cuminte si mai smerit decat atunci cand am fost iertat pentru gresalele mele.
Mi-am dat seama cât de greu îmi vine să iert, câtă durere și câtă renunțare trebuie să simt, durere care mă apropie de moarte, care mă omoară pe mine pentru a da celuilalt voie sa trăiască. A iubi înseamnă a ierta, a ierta nu o fapta care este sau ti se pare gresită, ci a ierta adanc si necontenit, a ierta o dată si pentru totdeauna răul ce se ridică împotriva ta.

cristiboss56 27.07.2016 13:15:56

Vederea sufletului se află în inimă. Din inimă și prin inimă o persoană duhovnicească își vede și își controlează întregul său suflet. O inimă curată înseamnă o vedere duhovnicească sănătoasă. Cu ajutorul unei inimi curate, omul își vede nu numai sufletul, dar chiar și pe Dumnezeu însuși, precum în cuvintele lui Hristos: „Fericiți cei curați cu inima, că aceia vor vedea pe Dumnezeu”. Întocmai precum vedem noi cu vederea noastră fizică nu numai lumina, ci și soarele, izvorul luminii exterioare, tot astfel, cu vederea noastră duhovnicească, noi vedem într-adevăr înlăuntrul nostru nu numai nesfârșitele minuni ale luminii lui Dumnezeu, ci și pe Dumnezeu însuși, soarele duhovnicesc, izvorul prim al luminii duhovnicești, adică lumina adevărului și a iubirii.

(Sfântul Nicolae Velimirovici, Sfântul Justin Popovici, Lupta pentru credință și alte scrieri, traducere de prof. Paul Bălan, Editura Rotonda, Pitești, 2011, p. 59)

cristiboss56 27.07.2016 20:15:26

In zilele de azi se consideră o povară nașterea de prunci. Planning-ul familial, metodele contraceptive vin însă să le „rezolve” problema. Vedeți vreun sens în această opțiune de a programa contracepția? N-are nici un sens, ci dimpotrivă, ele duc familia spre pieire; nu mai există bunul mers al familiei, nu există ajutor în familie, pentru că Dumnezeu nu binecuvântează lucrarea familiei respective. Părinții își pun problema cum să nu facă o perioadă de timp copii, iar apoi, după ce fac, constată că deja a fost foarte complicat, apoi se sfătuiesc cum odraslele lor să nu facă copii. Într-un cuvânt, nu mai doresc să fie dusă crucea căsătoriei.

(Părintele Nicolae Tănase)

cristiboss56 27.07.2016 22:30:25

Este pe deplin caracteristică descrierea de mai jos a greutăților căsătoriei, făcută de un mare Părinte și teolog al Bisericii, Sfântul Grigorie de Nyssa, cel care mărturisește că experiența lui personală din „viața lumească” îl face să prețuiască în mod special fecioria: „De unde ar putea începe cineva descrierea greutăților vieții din căsătorie și cum ar putea cineva prezenta chinurile acestei vieți pe care toți oamenii le cunosc din experiență, și pe care nu știu cum a reușit natura să îi facă pe aceștia să rabde, să sufere și să le depășească în mod voit?”.

Să începem cu cele îmbucurătoare. Condiția de bază sau scopul esențial al celor care se gândesc să se căsătorească este acela de a reuși o conviețuire îmbucurătoare, o conviețuire mulțumitoare. Să zicem că aceasta s-a reușit și căsnicia aceasta este văzută de toți ca vrednică de invidie sau de dorit.

Obârșie nobilă a soților, bunăcuviință, vârste potrivite, crema aceasta a vieții, multă dragoste, tot ce poate gândi mai bun unul pentru celălalt, dulcea dăruire a unuia către celălalt, fiecare vrea să îl depășească pe celălalt în dragoste. Să adăugăm la acestea slava, puterea, bucuria și orice altceva doriți.

Dar urmăriți și durerea care conviețuiește neîndoielnic cu necesitatea, care arde ca un foc mocnit alături de nenumăratele binecuvântări.

(Preot Filotei Faros, Preot Stavros Kofinas)

cristiboss56 28.07.2016 11:26:33

Datoria creștinească, după ce ne-am rugat pentru noi, să ne rugăm și unii pentru alții, precum ne sfătuiește Sfântul Apostol Iacob: „Rugați-vă unii pentru alții, ca să vă vindecați, căci mult poate rugăciunea dreptului, care se face” (Iacov 5, 16). În rugăciunile noastre, să ne rugăm pentru vii și adormiți, pentru prieteni și pentru vrăjmași, și pentru toți cei ce au dreptul la ea: părinți, frați, binefăcători, conducători bisericești și lumești, pentru cei ce ne-au ajutat în multe chipuri și pentru toți cei ce ne-au poruncit nouă să ne rugăm pentru dânșii.

(Protosinghel Nicodim Măndiță

cristiboss56 28.07.2016 12:31:41

Multi barbați, din toate timpurile și locurile, mărturisesc că s-au întors la Hristos, că au lăsat înșelăciunea și păcatul, și au venit la adevăr și lumină, că au luat drumul harului, că s-au izbăvit de patimile tiranice datorită soțiilor lor creștine. Acestea s-au făcut instrumentele lui Dumnezeu pentru mântuirea lor. De aceea Îl și preaslăvesc pe Dumnezeu, Care le-a dăruit astfel de soții creștine.

Faptul acesta le întărește pe femeile creștine care nu i-au văzut încă pe soții lor aproape de Iisus Hristos și le îndeamnă să continue luptele până când vor fi câștigați și aceștia pentru Hristos și mântuiți prin Biserica Lui.

(Atanasie I. Skarmoghiani

cristiboss56 28.07.2016 15:34:57

"Nimic nu facem pentru lume, ci pentru mântuire! Noi nu mai știm ce să facem ca "să‑L îmblânzim" pe Dumnezeu, pentru că am greșit o viață și acum, ca să‑L întoarcem și să ne ierte, trebuie "să‑L îmblânzim". Cu ce? Pocăință, smerenie, dragoste și fapte bune - astea sunt cele ce trebuie să facem!"
(Preasfințitul Longhin Jar - Starețul Mănăstirii Bănceni din Ucraina)

Preasfințitul Longhin Jar s‑a născut pe 19 august 1965 în fosta localitate românească Mihoreni, devenită Petrasevka și alipită la URSS după 1940, astăzi parte a Ucrainei. A primit la botez numele de Mihail. A avut o copilărie dramatică, rămânând orfan de ambii părinți. La 24 de ani a fost hirotonit preot și a pus apoi bazele unor orfelinate în care astăzi sunt îngrijiți 400 de copii, din care 84 sunt bolnavi de SIDA, iar 82 au malformații congenitale. Încă de când era preot de mir a început ridicarea unei mânăstiri la Bănceni, localitate aflată la doar 7 km de granița cu România și la 20 de km de Cernăuți. Soția sa a făcut același lucru la Boian. Astăzi, monahii și monahiile celor două mănăstiri se îngrijesc de cei 400 de orfani. După întemeierea celor două mănăstiri și Părintele Mihail și preoteasa lui s‑au călugărit, părintele primind numele de Longhin. În anul 2012, Părintele Longhin Jar a fost hirotonit Episcop‑vicar al eparhiei Cernăuți.

La vârsta de 16ani Părintele Longhin Jar a dormit timp de 6 luni pe mormântul mamei sale.

Dumnezeu să-l întărească în tot ceea ce face!
(Sursa Lumea Monahilor)

Vă invit cu mare drag să urmăriți acest filmat: https://www.youtube.com/watch?v=RsQlahqCcIA

PS: Lăsați lacrimile să curgă, e semn că iubiți... e semn că vă pasă! <3

cristiboss56 28.07.2016 16:50:33

"Palma Cunoașterii lui Dumnezeu din Împrejurările Vieții"!

Am intalnit o data un om mai putin credincios, care dupa o intamplare minunata, a devenit credincios!
A reusit sa se strecoare in Sfantul Mormant, vrand sa demonstreze ca "Lumina" care vine acolo la Inviere, este pusa de cineva.
Asa a avut ocazia sa vada cum vine Sfanta Lumina la Sfantul Mormant! Bineinteles ca dupa aceea, omul a zidit o biserica, o casa de prăznuire, a devenit credincios, însă a trebuit să plătească un preț. Pentru îndoiala lui i-a fost ingaduita o suferinta si cel dintai nascut copil, a murit. De ce a făcut Dumnezeu lucrul acesta, n-as putea sa va spun, dar probabil a vrut sa ii verifice credinta.
Cea dintâi negare a lui Dumnezeu este "nihilismul"!
În termeni moderni i se spune ateism! Care aduce mai mult cu o forma de "lene a mintii" sau a necunoașterii lui Dumnezeu. Cunoașterea lui Dumnezeu înseamnă Luminarea Minții sau Lumina Cunoștintei! Negarea lui Dumnezeu, înseamnă a te împotrivi Logosului Divin si Proniei Divine. Iar aici intervine "Palma Cunoașterii lui Dumnezeu din Împrejurările Vieții"!
Demonizarea acesta intelectuală, a încăpățânării, a necunoașterii lui Dumnezeu, a ambiției si a orgoliului, vine pe seama RAȚIONAMENTULUI!
Noi suntem plini de Rațiune!
Toată lumea vrea sa explice Fenomenele Teologice - Științific!
Toată lumea vrea sa explice Sfânta Scriptură din punct de vedere al descoperirilor arheologice și științifice.
Dar la Dumnezeu nu contează nici anii, nu contează nici timpul, nu contează nici faptele și nici oamenii.. contează evenimentele.
https://youtu.be/bax-kkWAAQE

cristiboss56 28.07.2016 19:55:55

Sfântul Maxim: Când vei vedea pe cineva că te urăște, sau te nedreptățește, fie cu dreptate, fie cu nedreptate, începe să-l pomenești la rugăciune. Dar să nu-l pomenești, să-i fie lui vreun rău, că atunci cade pe tine. Să zici așa: "Doamne, Iisuse Hristoase, miluiește-mă pe mine păcătosul și pe fratele meu (cutare), că pentru păcatele mele s-a supărat pe mine. Pentru că fratele meu este oglinda mea și el vede răutațile mele".
Așa spune și Sfântul Ioan Scărarul. "Să nu învinuiești cumva pe fratele tău când te rogi pentru el, sau să-i ceri pedeapsă", cum îi pun unii în pomelnice la vrăjmași. Nu-i voie! Chiar dacă îi puneți pe unii la vrăjmași, Biserica știți cum se roagă? Biserica se roagă pentru vrăjmași să-i înțelepțească, să le ierte păcatele, să-i aducă la cunoștința adevărului, să-i facă blânzi și să-i întoarcă cu bine.

cristiboss56 28.07.2016 22:53:43

În vremea încercărilor și a necazurilor, atunci când inima este înconjurată, împresurată de gândurile îndoielii, puținătății de suflet, nemulțumirii, cârtirii, trebuie să ne silim a repeta adesea, fără grabă, cu luare aminte, cuvintele „Slavă lui Dumnezeu!”.

Cel ce va crede întru simplitatea inimii sfatul înfățișat aici, și îl va pune la încercare atunci când se va ivi nevoia, acela va vedea minunata putere a slavoslovirii lui Dumnezeu, acela se va bucura de aflarea unei noi cunoștințe atât de folositoare, se va bucura de aflarea unei arme atât de puternice și lesnicioase împotriva vrăjmașilor gândiți.

Singur răsunetul acestor cuvinte rostite atunci când năvălesc mulțime de gânduri ale întristării și trândăviei, singur răsunetul acestor cuvinte rostite cu silire de sine, parcă numai cu gura și parcă în văzduh, este de-ajuns ca toate căpeteniile văzduhului să se cutremure și să se întoarcă, fugind.

(Sfântul Ignatie Briancianinov, Cuvinte către cei care vor să se mântuiască, traducere de Adrian si Xenia Tănăsescu-Vlas, Editura Sophia, București, 2000, p. 52)

cristiboss56 30.07.2016 12:10:14

„Pentru ce tu omule, M-ai lăsat pe Mine ?

Pentru ce de la Cel ce te-a iubit te-ai întors?

Pentru ce iarăși te-ai lipit de vrăjmașul ?

Adu-ți aminte că pentru tine din cer M-am pogorât,

Adu-ți aminte că pentru tine, trup M-am făcut,

Adu-ți aminte că pentru tine din Fecioară M-am născut,

Adu-ți aminte că pentru tine am pruncit,

Adu-ți aminte că pentru tine, M-am smerit,

Adu-ți aminte că pentru tine, pe pământ am viețuit,

Adu-ți aminte că pentru tine, goniri am răbdat,

Adu-ți aminte că pentru tine, grăiri de rău, ocări, batjocuri, necinste, răni, scuipări, loviri cu pumnii, luări în râs și patimi de necinste am primit,

Adu-ți aminte că pentru tine, cu cei fără de lege M-am socotit,

Adu-ți aminte că pentru tine, cu moarte de ocară am murit,

Adu-ți aminte că pentru tine, am fost îngropat,

M-am pogorât din ceruri, ca pe tine să te sui la ceruri,

M-am smerit, ca pe tine să te înalț,

Am sărăcit, ca pe tine să te proslăvesc,

M-am rănit, ca pe tine să te vindec,

Am murit, ca pe tine să te înviez,

Tu ai păcătuit, iar Eu păcatul tău asupra Mea l-am luat,

Tu cel vinovat, iar Eu munca am primit,

Tu cel datornic, iar Eu datoria am plătit,

Tu spre moarte osândit, iar Eu pentru tine am murit,

Căci la aceasta M-au tras dragostea și milostivirea Mea,

Pentru că Eu n-am putut răbda ca să pătimești tu acest fel de nenorocire.

Deci tu pe această a Mea dragoste o treci cu vederea ?

Că în loc de dragoste, cu urâciune îmi răsplătești,

În locul Meu iubești păcatul,

În locul Meu, slujești patimilor. Dar ce ai aflat întru Mine vrednic de întoarcere, de nu voiești a veni către Mine ?

De voiești binele tău - tot binele este la Mine.

De voiești fericire - toată fericirea este la Mine.

De voiești frumusețe, cine este mai frumos decât Mine?

Au bun neam voiești ? Dar cine este mai din bun neam decât Fiul lui Dumnezeu și al Fecioarei?

Au voiești înălțime ? Dar cine este mai înalt decât Împăratul Cerului ?

Au voiești slavă ? Dar cine este mai slăvit decât Mine ?

Au voiești bogăție ? Dar la Mine este toată bogăția !

Au voiești înțelepciune ? Dar Eu sunt înțelepciunea lui Dumnezeu.

Au voiești prietenie ? Da cine este mai iubit și mai iubitor decât Mine, Care Mi-am pus sufletul pentru toți ?

Au ajutor cauți ? Dar cine îți va ajuta afară de Mine ?

Au doctor cauți ? Dar cine te va vindeca afară de Mine?

Au veselie cauți ? Dar cine te va veseli afară de Mine ?

Au mângâiere cauți ? Dar cine te va mângâia afară de Mine ?

Au cauți odihna ? Întru Mine vei afla odihna sufletului tău.

De cauți pace, Eu sunt pacea sufletului tău

De cauți viața, întru Mine este izvorul vieții

De cauți lumina, Eu sunt lumina lumii.

De cauți adevărul, Eu sunt adevărul.

De cauți calea, Eu sunt calea.

De cauți povățuitor spre cer, Eu sunt povățuitor credincios.

Atunci pentru ce nu voiești a veni către Mine?

Au doară nu îndrăznești a te apropia ? Dar către cine mai cu înlesnire este apropierea ?

Au a cere te sfiești ? Dar cine a cerut de la Mine cu credință și nu i-am dat ?

De nu te lasă pe tine păcatul, Eu pentru păcătoși am murit.

De te tulbură pe tine mulțimea păcatelor, la Mine este mai multă milostivire, căci am zis: Veniți la Mine toți cei osteniți și împovărați (cu păcate) și Eu vă voi odihni pe voi.“(Mt. 11,28)

(Prea Sfințitul Episcop Tihon al Voronejului)

cristiboss56 30.07.2016 16:12:21

Viața este o călătorie care trebuie făcută, oricât de rele ar fi drumul și cazarea.

Oliver Goldsmith

"Poți revarsa lumina…picurand,
Un strop de liniste peste dureri,
S-or aduna în timp formand,
Un deal de vise și plăceri…

Poți revarsa oricand speranta,
Peste greseli peste erori,
Ce viata uneori le scoate-n fata
Și care lasa-n urma lacrimi și dureri.

Și dor de viata ta poti revarsa, luptand
Să-nvingi ce viata uneori oferă
Și să încerci să nu cedezi nicicand
Caci prin vointa-naintezi,deci…speră."

cristiboss56 31.07.2016 21:36:19

Post binecuvantat :)

doresc sa incep aceasta postare prin a va ura un post cu folos, care sa va aduca liniste si impacare cu sine, cu cei de aproape si la finalul lui o dulce Bucurie si Binecuvantare!

Intr-una din cartile Parintelui Arsenie Boca - Margaritare duhovnicesti, am regasit o frumoasa predica despre rugaciune si cum postul ar trebui sa ne aduca in suflet si in gand mai multa rugaciune, pentru a ne intari si a gasi adevarata cale spre mantuire, am ales sa scriu o parte din cele citite:

<<Cand te scoli dimineata din somn, gandeste-te ca Dumnezeu iti da ziua pe care n-ai fi putut sa ti-o dai singur, si pune deoparte prima ora sau macar un sfert de ora din ziua ce ti s-a dat si adu-o drept jertfa lui Dumnezeu intr-o rugaciune de multumire si cerere buna. Cu cat vei face mai cu osardie acest lucru cu atat mai mult iti vei sfinti ziua, cu atat mai puternic te vei ingradi in fata ispitelor pe care le intampini in decursul zilei.
Tot asa cand mergi catre somn gandeste-te ca Dumnezeu iti da odihna de ostenelile tale. Consacra lui Dumnezeu o curata si smerita rugaciune. Buna ei mireasma iti va apropia pe ingerul tau spre paza ta.
Rugaciunea de dimineata pentru om este intocmai ca roua de dimineata pe plante. Cine se roaga lui Dumnezeu de dimineata, cu o cuvenita luare aminte e mai fericit si mai linistit tot restul zilei aceleia. Mintea se ocupa toata ziua cu ceea ce o preocupa de dimineata, ca o piatra de moara, care macina in restul zilei grau sau neghina.
Sa ne straduim sa punem intotdeauna dimineata grau pentru ca vrasmasul sa nu toarne neghina. Sa petrecem ziua ce incepe in asa fel incat ea sa ne poata duce spre ziua vesnica, iar nu catre noaptea vesnica.
Sileste-te ca in mijlocul ocupatiilor sa gasesti macar cateva minute pentru ca sa te intorci cu gandul si cu rugaciunea catre Acela care binecuvanteaza munca cinstita si da izbanda lucrului bun.
Munca si rugaciunea este folosirea cea mai necesara si cea mai buna in timpul pe care Dumnezeu ni-l da in fiecare zi.
"Roaga-te si lucreaza!" Iata pravila de aur ce imbratiseaza toata intelepciunea vietii pamantesti.>>

Asa sa ne ajute Dumnezeu!

cristiboss56 02.08.2016 13:03:23

P entru că totdeauna noi trebuie să ne raportăm personal la lucrurile mai presus de noi, întrebarea este cum stau eu față de Maica Domnului , cât sunt eu de cinstitor față de Maica Domnului , ce înseamnă pentru mine Maica Domnului? Știu că pentru Fiul lui Dumnezeu, Care S-a făcut Om, ea este mama Lui. Știu că pentru Dumnezeu Tatăl înseamnă aleasa lui Dumnezeu Tatăl, știu că pentru Dumnezeu-Fiul înseamnă locașul lui Dumnezeu-Fiul, mai știu că pentru Duhul Sfânt înseamnă cea peste care S-a pogorât Duhul Sfânt. Știu că pentru Sfânta Elisabeta înseamnă Maica Domnului ei. Știu că pentru femeia care a ridicat glas din popor înseamnă „ cea fericită ”. Dar pentru mine, personal, ce înseamnă Maica Domnului: cât sunt eu de legat de Maica Domnului?
În privința aceasta, există două extreme: unii care o cinstesc prea mult și alții care o cinstesc prea puțin. Care e, de fapt, locul Maicii Domnului în cinstirea Bisericii? Este după Domnul Hristos. Întâi sunt Domnul Hristos, Dumnezeu Tatăl și Dumnezeu Duhul Sfânt, așadar mai întâi este Preasfânta Treime, apoi e Maica Domnului. Nu e înainte de Domnul Hristos, pentru că sunt unii care la Maica Domnului parcă se gândesc mai mult ca la Domnul Hristos. Nu e corect. Maica Domnului este după Domnul Hristos.
Și sunt alții care nu cinstesc deloc pe Maica Domnului. Bineînțeles, nu sunt ortodocși aceștia. Și aceștia n-o cinstesc din motivele pe care le cred ei întemeiate pentru ei, dar care nu sunt întemeiate, pentru că, iată, și îngerul a cinstit-o, și Sfânta Elisabeta a cinstit-o, și femeia care a ridicat glas din popor a cinstit-o, și Domnul Hristos a cinstit-o, și Tatăl Cel Ceresc, și Duhul Sfânt, așa încât pentru noi nu există nici o îndoială. De altfel, noi nu căutăm niște temeiuri pentru cinstirea Maicii Domnului, ci intrăm în practica Bisericii: aceasta e practica Bisericii noastre și, în măsura în care noi facem parte din ea, suntem cinstitori ai Maicii Domnului . Fără aceasta nu se poate. Nu există Ortodoxie fără Maica Domnului .
Așa că întrebarea de căpetenie pentru fiecare dintre noi este: totuși, eu personal cum mă raportez la Maica Domnului, cât mă gândesc eu la Maica Domnului, cum o am în vedere pe Maica Domnului?
( Arhimandrit Teofil Părăian)

cristiboss56 04.08.2016 19:52:53

" In loc de prefata

Intr-o lume fara mila, plina de violente, rautati, ipocrizii si alte asemenea, acest volum de eseuri calde ("Putine cuvinte, multa iubire") scris intr-o perioada de tulburari economice, sociale si sentimentale a poporului roman si nu numai , se doreste a fi un manual de iubire a aproapelui si a lui Dumnezeu.
Singurul cuvant adevarat si extrem de puternic pentru a schimba o lume intreaga, este cuvantul " IUBIRE"....
Binecunoscutul roman Nicolae Steinhardt a spus odata ca Omul de azi ii e foame de iubire si de sens. Nimic mai adevarat. Nu exista om care sa nu doreasca sa fie iubit si sa iubeasca la randul sau. Si toti doresc sa aiba un sens. Siguranta, certitudine, fidelitate, statornicie, convingere, speranta, nadejde, confesiune, rugaciune, toate acestea combinandu-se in cuvantul IUBIRE.
Iubirea nu are decat un singur tipar!
Dar orice moneda are o fata si un revers sau cap si pajura. Amandoua pot fi frumoase, urate sau total opuse. De noi depinde cum vedem aceasta moneda! De noi depinde daca iubim si iubim, daca uram si uram sau iubim si uram. Ca si parintele Hrisostom, un prea iubit si drag prieten, propun sa iubim si sa iubim! Iubeste-te pe tine, iubeste-l pe aproapele tau, iubeste-L pe Hristos, iubeste-L pe Dumnezeu! Fie ca iubirea sa triumfe pe acest sfant Pamant! " Prof. Dr. Christos Karakolis
Faculty of Theology, National and Kapodistrian , Univ of Athens, Greece

cristiboss56 06.08.2016 22:55:42

CARE ESTE FAPTA BUNĂ CEA MAI IUBITĂ DE DUMNEZEU?

ZIs-a un bătrân oarecare: „Fiilor și fraților, să înțelegeți și să știți toți aceasta: că nici una dintre faptele cele bune nu este așa de iubită și de plăcută lui Dumnezeu, ca atunci când mulțumește omul întru scârbe.

Și nu se bucură Dumnezeu de alta mai tare, decât atunci când cineva rabdă bucuros orice fel de scârbe i s-ar întâmpla lui (cum este de pildă boala, clevetirea pe nedrept sau prigonirea și alte necazuri).

De asemenea, și de la cel care este bolnav cu trupul său, nu cere Dumnezeu post și înfrânare de mâncare și băutură sau altă osteneală și nevoință a trupului. De la el cere Dumnezeu numai multă milă și rugăciune duhovnicească și să-i fie mintea lui pururea la Dumnezeu, iar postul și osteneala trupească le face omul pentru domolirea zburdăniciunilor firești, adică pentru înfrânarea necuratelor pofte și a patimilor trupești.

Boala trupului este mai presus decât postul, iar răbdarea cu mulțumire a bolnavului este mai presus decât toată nevoința și osteneala trupului.

Pentru aceea, de la bolnav nu se cere și nici nu se cearcă postul și înfrânarea și alte osteneli, ci datoria lui este să mulțumească pururea cu osârdie și cu toată inima sa lui Dumnezeu, rugându-se să i se dea răbdare”.

(Sfântul Ioan Iacob de la Neamț-Hozevitul, Pentru cei cu sufletul nevoiaș ca mine... Opere complete, Editura Doxologia, Iași, 2010, p. 423)
(doxologia.ro)

cristiboss56 09.08.2016 23:26:53

Trebuie să iubești cu Dumnezeu din tine, pe Dumnezeu din celălalt
"Visăm, aproape toți, la o iubire mare, care să ne țină toată viața. Și totuși, realitatea ne arată că iubirile mor, și ele, mai des decât am vrea să credem. De ce se stinge dragostea?
– Moare pentru că nu există și Dumnezeu în ecuație. Și atunci noi nu avem de unde să ne alimentăm, să ne regenerăm iubirea. Fără Dumnezeu, nu există principiul generator de iubire. Omul singur e o ființă limitată. Harul e cel care îl face infinit de adânc. Harul e de la Dumnezeu. Sfântul Ioan Gură de Aur spunea că orice realitate netransfigurata degenerează. Se consumă. Fără har, omul e în stare căzută. La fel și cu iubirea. Ea se stinge dacă nu există răspuns. Dacă o întorci către Dumnezeu și către oameni, ea primește răspuns din infinitatea Lui Dumnezeu. Dacă o întorci către tine, către trup, către materie, ea se cheltuie, se epuizează, pentru că lucrurile astea sunt limitate. De asta e nevoie de cununie. Cununia e unirea a doi cu un al treilea, cu Dumnezeu, care e infinit.
– Din păcate, simplul fapt că te cununi în biserică nu garantează mereu fericirea…
– Trebuie să învățăm să-L vedem în celălalt pe Dumnezeu. Nu trebuie să ne raportăm la un om ca la un lucru finit. Orice persoană e un izvor infinit, dar care nu e descătușat.
Prin iubire și cu ajutorul lui Dumnezeu, putem rupe zăgazurile, astfel că celălalt să-și dea drumul ființial, să scoată din el tot potențialul lui moral, spiritual și de iubire. Pentru că fiecare om e cu mult mai mult decât se vede. Și vine iubirea și activează în celălalt ceva ce habar nu avea că zace în el. Ai nevoie de un celălalt care să îți dea măsură. În relație de doi, omul evoluează continuu. Și nu mai are cum să se sature de celălalt, să se plictisească, să ajungă la rutină. Pentru că fiecare îl face pe celălalt să evolueze. Fiecare se desface ca un boboc, apoi ca o floare, și această înflorire a lui este infinită. Mulți oameni par incapabili de sentimente profunde. Asta, pentru că nu au fost iubiți, la rândul lor, ca să înceapă să înflorească. Dar toate astea nu sunt posibile fără Dumnezeu. Și fără efortul fiecăruia de a activa în celălalt taina Lui, harul dumnezeiesc. Trebuie să iubești cu Dumnezeu din tine, pe Dumnezeu din celălalt."
Pr. Pantelimon de la Oașa

cristiboss56 15.08.2016 17:42:40

Credinta si dragoste
(Cuviosul Paisie Aghioritul)

Trebuie ca cineva să creadă, ca să iubească. Nu poate iubi ceva în care nu crede. De aceea, ca să iubim pe Dumnezeu, trebuie să credem în Dumnezeu.

-Părinte, ce legătură există între credință și dragoste?

-Mai întâi este credința și apoi vine dragostea. Trebuie ca cineva să creadă, ca să iubească. Nu poate iubi ceva în care nu crede. De aceea, ca să iubim pe Dumnezeu, trebuie să credem în Dumnezeu. Potrivit cu credința pe care o are cineva este și nădejdea, și dragostea, și jertfa pentru Dumnezeu și pentru aproapele. Credința fierbinte în Dumnezeu naște dragostea fierbinte față de Dumnezeu și față de chipul Său, care este semenul nostru. Iar din revărsarea dragostei noastre, care nu mai încape în inimă și se revarsă în afară, se adapă și sărmanele animale. Dacă credem mult, iubim mult. Dacă credința noastră este căldicică, și dragostea noastră va fi căldicică. Dacă credința noastră este fierbinte, și dragostea noastră va fi fierbinte.

cristiboss56 17.08.2016 20:50:25

Despre ieșirea sufletului din trup și despre puterile inteligibile ale răutății și despre laudele îngerilor către Dumnezeu și despre cei ce se află în păcate

(Din Omiliile duhovnicești ale Sfântului SIMEON STÂLPNICUL din Muntele Minunat)

Este de ajuns ca o atât de mare mângâiere a lui Dumnezeu să cheme sufletele noastre și să ne îndrepte la jugul cel mai bun al Domnului, care este nevoința aspră și rugăciunea, prin care trebuie să avem asemănare cu El pentru a fi și noi neagonisitori, înfrânați, curați și mai presus de plăceri. Și nici să nu avem deloc cugetul trupului și să nu ne înălțăm pe noi înșine în ochii noștri, ci să ținem nemânierea și purtările blândeții, fără slavă deșartă, fără sminteală, fără furtișaguri, fără lăcomia pântecelui, și în libertate, cu toată cuvioșia și buna cuviință, ca unii care în fiecare zi murim, ca să trăim o viață asemenea îngerilor. Nu vă înrăiți, fraților în necazuri, nici nu socotiți mare intervalul de timp pentru nevoință până la plecarea de aici, ci gândiți-vă că vremelnică este lupta prin necazurile trupului, știind că mai mare este, din înălțime în înălțime, intervalul veșnic nesfârșit al veșnicei vieți. Ca unii care avem să rămânem cu Domnul pururea prin nădejde. Și să nu socotească fiecare că este departe sălașul lui, plecând într-un loc mai apropiat. La fel și Domnul ne îndeamnă să avem fără șovăire înaintea ochilor pe cele cerești, și întrebat fiind de noi să ne spună despre Tatăl, ca unor prieteni și concetățeni ai Lui, ne răspunde că Împărăția cerurilor înlăuntrul nostru este. Așadar Însuși Tatălui împreună cu Unul Născut Fiul și cu Duhul Sfânt se cuvine slava în vecii vecilor. Amin.

cristiboss56 20.08.2016 22:00:08

,,...Am să iubesc până la sfârșitul lumii. Iar sfârșitul lumii e sfârșitul meu. Când am murit, lumea mea s-a sfârșit. Așadar, se cuvine să mă preocupe sfârșitul meu, nu sfârșitul lumii. A semnat cineva vreun contract că trăiește 70, 80, 90 sau 100 de ani?! Oricând povestea vieții noastre se poate încheia, brusc sau lin. "Apocalipsele" contemporane sunt în mintea și inima mea, când urăsc, mint, invidiez, judec, etc. În mine e Raiul, în mine e Iadul. În mine e lumina, în mine e întunericul.
Așadar, suflet drag, trăiește fiecare zi ca și cum ar fi ultima din viața ta. Astăzi poate fi cea mai frumoasă zi, depinde de tine ce alegi. Fii o candelă aprinsă, iar prin pilda propriei vieți fă lumea mai frumoasă în jur...

Iartă, iubește, binecuvintează!
Ești o minune!"

cristiboss56 25.08.2016 23:11:18

Ci sa sti iubitule, că nu are trebuință Satana a ispiti pe cei de sine ispitiți și pururea la cele de jos trași prin lucrurile cele lumești. Și cunoaște și aceasta, că celor ispitiți cinstite și cununile se pă*zesc, iar nu celor ce nu se grijesc pentru Dumnezeu, nici mirenilor celor ce zac cu fața în sus și horăiesc. Ci eu, zici tu, foarte mă ispitesc și șalele mele s-au umplut de ocărit precum grăiește Prorocul (Ps. 37, 7). Și „pătimire este și gârbovire, și nu este în trup vindecare, și sârguință întru oase” (Pilde 3, 8). Ci însă aproape și de față este marele Doftor la cei ce se obosesc, Cel ce poartă neputințele noastre, și cu rana Lui ne-a vindecat pe noi și ne vindecă (Isaia 53, 5); de față este și acum, puind mântuitoarele doftorii. „Pentru că Eu, zice, am bătut prin părăsire, Eu voi și vindeca. Deci să nu te temi când mânia iuțimii Mele va pica, că iarăși voi vindeca. Că precum nu va uita femeia a milui pe fiii pântecelui ei, așa nici Eu nu te voi uita pe tine”, grăiește Domnul (A Doua Lege 32, 39; Isaia 7, 4 și 49, 15). „Pentru că inima păsării se varsă spre puii săi și strigă către dânșii, și hrană în gura lor le dă, cu mult mai vârtos îndurările Mele se varsă spre zidirile Mele”.

Mai cu mult îndurările Mele se varsă spre tine și te cercetează tăinuit. Și vorbesc către tine în minte, și hrană pun înlăuntrul cugetului celui ce-i trebuiește, ca unei mici rândunici. Pentru că hrană ție voi dărui a fricii celei mai bune, și hrana doririi celei ce*rești, hrană a suspinelor, hrană a mângâierii, hrană a umilinței, hrană a cântării, hrană a cunoștinței celei mai adânci, și hrană a oricăror taine dumnezeiești. Și dacă mint, acestea grăindu-le ție, Eu, Stăpânul și Părintele tău, mustră-mă, și voi răbda.

Deci acestea Domnul nouă pururea ne vorbește prin cugete. (Sfântul Ioan Carpatiul)

Ora este GMT +3. Ora este acum 10:18:32.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.