![]() |
Citat:
El foloseste un alt termen: "nastere". Acest termen poate insemna si botez, probabil. La fel de bine cum poate insemna o transformare radicala a inimii. Citat:
Dar unde scrie in Biblie ca harul este primit DOAR prin Sfintele Taine? Eu cred ca harul poate fi primit prin Sfintele Taine. Insa doar prin ele? Gasesc in Biblie ca lui Iosif " i-a dat har și înțelepciune înaintea lui Faraon, regele Egiptului". Prin vreo Sfanta Taina? Gasesc ca, daca un credincios se smereste, Dumnezeu insusi ii daruieste har. Dumnezeu daruieste har credinciosilor din Roma printr-o salutare a apostolului Pavel ]n epistola care le era adresata: "Tuturor celor ce sunteți în Roma, iubiți de Dumnezeu, chemați și sfinți: har vouă și pace de la Dumnezeu, Tatăl nostru, și de la Domnul Iisus Hristos!" Romani 1:7 Cum ai ajuns la concluzia ca Dumnezeu daruieste har doar prin Sfintele Taine? |
Citat:
De exemplu, un om vine la biserica si el spune ca crede dupa credinta e botezat, apoi omul se intorce din nou in lume si isi reia viata dinainte fara ca el sa fi fost mintuit. Daca se intorce din nou in biserica si crede din nou si recunoaste ca prima lui intorcere nu este autentica de ce un astfel de om dupa acest principiu nu mai este botezat inca o data? Pentru ca prima lui credinta nu a fost autentica ar trebui sa fie botezat inca o data. Deci inteleg din ce ai scris mai sus ca vrei sa spui ca mintuirea e conditionata de credinta si botez. Ok sa presupunem ca asa este, dar ce fac cei ce nu au avut prilejul de a se boteza dupa ce au crezut? De exemplu cei ce sau pocait in inchisori si au crezut in jertfa Domnului Iisus, probabil o sa mi spui ca exista o derogare pentru cei ce nu au avut aceasta posibilitate. O derogare care nu are suport Biblic. Si apoi intimplarea cu Simon magul din Fapte ne arata clar ca poti avea si crerdinta si botez si totus sa fi osindit. Mantuirea se capata doar prin validarea Duhului Sfint, deci nu botezelul valideaza credinta Citat:
|
Citat:
Mi se pare exemplu clasic cum neoprotestantul incearca sa-si fure singur caciula, adica si cu textul in fata, daca nu ii place ce citeste, se face ca nu pricepe sau pricepe orice altceva decat ar trebui.. Mai ales ca scrie clar: "Iar această mântuire prin apă închipuia botezul, care vă mântuiește astăzi și pe voi, nu ca ștergere a necurăției trupului, ci ca deschiderea cugetului bun către Dumnezeu, prin învierea lui Iisus Hristos," (1 Petru 3:21) |
Citat:
Daca, de exemplu, unui musulman ii cade cu tronc o fata ortodoxa care nu vrea sa se marite cu el decat daca se boteaza ortodox, iar tipul, de dragul ei, face botezul insa nici urma de credinta, ci doar interes, ai nadejdea ca omul va fi mantuit chiar si fara credinta? Citat:
Hai totusi sa clarificam o chestiune: eu nu insist pe botezul savarsit la maturitate. In Bisericile ortodoxa, catolica sau protestanta exista credinciosi botezati in pruncie. Insa astia se impart in doua categorii. 1. Sunt unii care, ajungand la varsta maturitatii. aleg sa creada in Hristos si sa-i urmeze Lui. Acestor credinciosi eu le-as impartasi, la o adica, convingerile mele legate de botezul adultilor, insa nu le-as spune ca daca nu se vor boteza la maturitate, nu se vor mantui. Eu cred ca se vor mantui crestini botezati in pruncie. 2. Sunt altii care, la varsta maturitatii aleg sa nu-L urmeze pe Hristos. Se dedau placerilor acestei lumi, nu practica rugaciune, nu citesc Cuvantul lui Dumnezeu, nu merg la slujbe. Poate devin chiar atei. Acestia trebuie sa devina tinta evanghelizarii. Lor trebuie sa li se propovaduiasca Evanghelia si, prin auzirea Cuvantului, credinta poate intra in inima lor. Nu am nicio retinere in a le spune acestor oameni ca in urma credintei lor ar trebui sa urmeze botezul. |
Citat:
Ca si cand venrea lui Hristos a avut un efect exact opus ... pentru cei care nu L-au cunoscut, Raiul s-a inchis si mai tare, ca daca inainte macar aveau o sansa sa intre in el dupa Jertfa de pe Cruce, acum nici vorba de asa ceva.. |
Citat:
Mult mai credibil mi se pare ca o nastere din nou inseamna o transformare radicala, prin har, a vietii unei persoane, decat o afundare in apa. Citat:
Doar cand fortezi textul, incercand sa-l faci sa spuna ce vrei tu, respectiv botez, doar atunci poti afirma sus si tare ca nasterea de sus este botezul. Opinia mea este ca acolo Isus vorbeste despre transformarea vietii, despre convertire. Insa nu neg categoric ca ar fi botezul. |
Citat:
Daca tu poti sa demonstrezi ca un prunc nenascut pacatuia in patecele mamei si merita sa aunga in Iad, felicitari, esti bun de ospiciu. |
Citat:
"citatele ortodoxe" sunt simple teologumele - majoritatea de origine moderna, 1900 toamna, la care nici n-ai fost in stare sa specifici sursa exacta. |
Citat:
Daca e vorba de o schimbare si 1 Petru 3:21 vorbeste clar de legatura dintre botez si schimbarea care totusi o vezi in text, de ce insisti sa refuzi sa vezi botezul acolo? Si mai sunt si alte texte, tot acolo asocierea potopului (apa) cu botezul, trecerea prin marea rosie (apa) - botez, botezul lui Ioan.. Ca pana acum vad un refuz insistent de a asocia apa cu botezul, dar de ce apare "apa" acolo in text, pana la urma? Oare te temi ca citind "botez" acolo ajungi la aceleasi concluzii ca si catalin2, botezul este mandatoriu pentru mantuire si deci pruncii nebotezati ajungi la Iad? :) |
Citat:
Citat:
Citat:
Vad ca esti destul de pervers ca sa spui o minciuna decat sa recunosti ceea ce scrie negru pe alb in text si te faci ca nu vezi - este ca botezul copiilor a inceput sa se genealizeze de fapt abia prin sec. VI. Cu alte cuvinte, nu era in nici un caz o practica curenta si generala. Citat:
|
Citat:
Uite aici un articol care sustine in mod pertinent acest adevar. Eu cred ca nasterea din apa si din Duh despre care vorbeste Isus se refera la procesul convertirii: omul, prin Duhul Sfant, se pocaieste, este iertat si curatit prin har, renaste la o viata noua. Citat:
Pasajul insa nu foloseste termenul botez. Asadar nu se poate spune cu certitudine ca Isus vorbea despre botez. Este un pasaj in care Isus invata despre nasterea din nou. Dar poate am vorbit cam mult despre botez pe un topic nepotrivit. Mea culpa |
Citat:
|
Citat:
Si pruncii don pantece, si cei care n-au aflat de Hristos, toti vor fi judecati de El si trimisi la Iad. Ca tot vina lor este ca n-au aflat. Sau a parintilor sau a protoparimtilor, ce conteaza, important e sa ajunga in Iad, sa nu-i strice lui catalin2 buna dispozitie daca ii gaseste cand patruleaza prin Rai, veghind puritatea credintei celor ajunsi acolo. |
Citat:
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Altfel, căsătoria dintre o creștină și un musulman nu e recunoscută de Biserică, e cel mult o unire legală, nu și în duh creștin. Ce se petrece mai departe ține de rațiunile și cumpănirile Domnului. |
Citat:
Nu ai de unde sa stii. |
Citat:
|
Citat:
Si am mai mentionat deja, catehumenii care n-au apucat sa fie botezati din motive independente de vointa lor - tot botezul dorintei. |
Citat:
"Căci gândurile Mele nu sunt ca gândurile voastre și căile Mele ca ale voastre, zice Domnul." (Isaia 55:8) ps: Unul este Dreptul Judecator."Sa-l lasam" pe El sa decida unde va merge fiecare: la viata vesnica sau la osanda vesnica |
Citat:
Toti talharii pocaiti vor fi mantuiti. Fie ca au avut posibilitatea sa se boteze, fie ca nu. Dar colegii nostri, Bucuros pe Cale si Amicul Florin, pentru a evita exprimarea unei opinii ferme, au introdus o expresie care ne exonereaza in orice situatie: "necunoscute-s caile si judecatile Domnului!". |
Citat:
|
Florin, noi aici exprimam opiniile noastre. Care nu-s infailibile. Dar care conteaza. Daca nu ne-am exprima decat atunci cand vom cunoaste realitatea asa cum o vede Dumnezeu, atunci ar trebui sa tacem pe veci.
Nevrednicul Stefan Florin are totusi vreo cateva mii de postari in care si-a exprimat opiniile lui. Care, pentru mine cel putin, conteaza. Sunt un punct de vedere din care am de invatat. |
Citat:
|
Citat:
De mai multe ori am scris ca in ortodoxie nu este invatatura care este in catolicism, ca se mosteneste chiar pacatul stramosesc, ci urmarile acestuia. Una din aceste urmari este firea imbolnavita, asta inseamna inclinarea spre pacat. Din cauza acestei firi fiecare copil se naste fara har, mostenind urmarile pacatului stramosesc. Prin lucrarea Sa Mantuitorul a unit firea omeneasca si cea divina, vindecand-o, prin botez fiecare om poate beneficia de aceasta vindecare si poate primi harul. Altfel nu poate primi harul, pentru asta a venit Iisus, ca sa readuca omaneilor harul, pierdut de la Adam si Eva. |
Citat:
Cum se vede, pelagianismul sustinea ca se pot mantui copiii si fara botez. Pelagius sustinea ca pacatul lui Adam nu a avut urmari si ca toti oamenii se nasc fara urmarile acestui pacat, la fel cum era Adam. Pentru a sustine asta spunea ca Adam a fost creat muritor si ar fi murit chiar daca n-ar fi pacatuit. Pentru ca nu au fost afectati de umrarile pacatului stramosesc, sustinea ca oamenii se pot mantui prin faptele legii, fara sa aiba neaparat nevoie de botez. Botezul era un ajutor suplimentar, o cale mai usoara. Pare ceva cunoscut? |
Citat:
Citat:
Citat:
Canonul 109 scrie impotriva invataturii pelagianiste ca Adam ar fi murit si daca nu pacatuia. Canonul 110 scrie impotriva invataturii pelagianiste, ca pruncii s-ar naste fara urmarile pacatului stramosesc si nu ar avea nevoie de botez pentru aceasta. Citez: "Asijderea s-a hotărât ca oricine tăgăduiește ori zice că pruncii cei mici șl de curând născuți din pântecele maicilor, botezându-se, nu se botează ultru lăsarea păcatelor și nici nu-și atrag nimic din păcatul strămoșesc al Iul Adam, care trebuie să se capete prin baia renașterii (de unde urmează că Ia aceștia nu se înțelege forma botezului cea întru lăsarea păcatelor cea adevărată, ci cea mincinoasă), să fie anatema; fiindcă nu altfel trebuie să se înțeleagă cele spuse de apostolul:âPrecum printr-un singur om a intrat păcatul în lume și prin păcat moartea; și astfel moartea a trecut la toți oamenii, întru acela prin care toți au păcătuit" (Rom. 5, 12), fără numai în felul în care pururea le-a înțeles catoliceasca Biserică, cea răspândită și întinsă pretutindenea. Deci pentru canonul acesta al credinței, și pruncii, care de sine nici unu) din păcate n-au putut săvârși, cu adevărat întru lă-sarea păcatelor se botează, ca să se curațească întru dânșii prin renaștere ceea ce si-au atras din nașterea cea veche. |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Atunci n-ai fi fost ridicol. Dar, cu pretențiile tale de ultra-exeget format pe internet, ești.... Din păcate. Pentru tine. |
Citat:
|
Argumentul implicit al subiectivismului confesional. Acesta e argumentul nemarturisit al oricarui confesionalism ingust.
|
Citat:
Cum sa aiba aceeasi intelegere a harul protestantismul ca ortodoxia? Si catolicismul are o alta intlegere (harul creat), cu atat mai mult protestantismul. Aici e un articol catolic in care scrie exact ce am spus si eu despre harul din punct de vedere protestant: https://mihaisarbu.wordpress.com/201...umai-prin-har/ Citez: "Cand un catolic (cat de cat informat, ceea ce e destul de rar din pacate) spune da suntem mantuiti numai prin har se refera la faptul ca Dumnezeu toarna in noi un „ceva” supranaturtal care ne face sa depasim limitarile noastre naturale, cat si cele aduse de pacat. Acest „ceva” este harul. Cand un protestant spune ca suntem mantuiti numai prin har se refera la faptul ca meritele noastre nu au nici un rol, si ca intreaga lucrare de mantuire tine exclusiv de mila divina la care noi nu putem adauga nimic." "Gratie Biblia: O hotarare a lui Dumnezeu fata de oameni care exprima mila si iubirea Sa, astfel incat credinciosul este tratat acum ca si cum ar fi nevinovat si perfect conform, standardului divin." Asadar, e vorba de acea binecuvantare, bunavointa, de care am scris si eu. |
Citat:
|
Citat:
Cu mentiunea ca totusi harul nu ramane in om in lipsa faptelor bune si a smereniei. Ideea pe care o subliniasei era ca harul se capata doar prin Sfintele Taine. Chestia asta mi se parea cam ciudata. Credeam ca iti poti sprijini afirmatia printr-un argument biblic sau patristic. Dumnezeu poate darui har nu doar prin intermediari. Punerea mainilor si alte lucrari care in BO sunt numite Sfinte Taine sunt instrumente de transmitere a harului. Insa Dumnezeu poate darui si chiar daruieste har omului, in mod direct. In mod special celor care se smeresc. Acest adevar este subliniat si in Vechiul si in Noul Testament: Pildele lui Solomon 3:34 |
Citat:
|
manualul de religie de clasa I:"nimeni nu poate intra in Biserica daca nu e botezat.Prin botez omul devine crestin"
-foarte importanta ideea, doar cei botezati in Biserica ortodoxa,in numele Sfintei Treimi si in credinta ortodoxa,devin crestini. -unii de pe aici trebuie sa mearga la clasa I, sau sa citeasca din Pidalion:" ,,Un Domn, o Credință, un botez” (Efeseni 4). Că dacă, zic ei, una este soborniceasca biserică, și unul este botezul cel adevărat, cum poate fi adevărat botezul ereticilor, și al schismaticilor, de vreme ce ei nu sunt înlăuntru în biserica cea sobornicească ci s-au rupt dintr-însa prin eres? Iar de este adevărat botezul ereticilor și al schismaticilor, și este adevărat și cel al drept slăvitoarei și al soborniceștii biserici, apoi nu este un botez, precum Pavel strigă, ci două. Care este prea cu necuviință." |
Ora este GMT +3. Ora este acum 00:01:18. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.