Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Despre bioterapie (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=8836)

catalin2 27.08.2011 14:10:33

Citat:

În prealabil postat de ioanna (Post 394127)
Intr-adevar, Dumnezeu prestie tot ce se intampla in creatie, insa nu predestineaza omul sa mearga pe o directie, te poate ajuta sa alegi, insa nu-ti dicteaza ce sa alegi. Daca ti-ar dicta, inseamna ca n-ai avea libertatea de a alege si implicit nici nu ai putea fi judecat, doar nu tu ai decis. E un non-sens. De aceea cred ca protestantii vad in alt mod predestinarea, decat o intelegem noi, ar fi o viziune extrem de fatalista a vietii , noi am fi niste robotei teleghidati pe o tabla :) Mai degraba cred ca e prestiinta, adica Dumnezeu stie toate posibilitatile pe care omul le are sa se miste pe “tabla”, care combinari duc la mantuire, care la pierire,deci anticipeaza destinul oamenilor, anticipeaza ca unii vor reusi,iar altii nu, fixand(predestinand) astfel soarta omului in mintea Sa, insa nu o impune omului, nu-l pecetluieste cu un destin favorabil sau cu unul nefast, caci asta ar insemna sa-l transforme in acel robotel teleghidat. In fine, numai protestantii stiu ce cred ei cu adevarat, noi avem credinta noastra si e suficient.

Despre ce crede calvinismul am dat un link, e expus clar si amplu pe wikipedia.
Asa cum a scris si Delia, pe toti oamenii Dumnezue ii predestineaza sa se mantuiasca, dar nu se intampla asta din cauza ca au si ei un rol.

laviniu 27.08.2011 14:11:59

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 394142)
Nu ar fi mai bine sa citesti tu arhiva sa vezi ca aceste lucruri s-au mai discutat, ca observ ca esti nou pe forum? Chiar eu am purtat vreo doua discutii cu scotianul despre predestinare, cu exemple din Biblie.

Uneori este util sa se repete anumite reprezetatii, fie ele si verbale! Numai bine, domnilor!

Scotland The Brave 27.08.2011 14:13:27

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 394142)
Nu ar fi mai bine sa citesti tu arhiva sa vezi ca aceste lucruri s-au mai discutat, ca observ ca esti nou pe forum? Chiar eu am purtat vreo doua discutii cu scotianul despre predestinare, cu exemple din Biblie.

Cataline,cu tot repectul,da nu opinia ta ma intereseaza.O sa te anunt si pe tine public daca ma va interesa.Ma intereseaza momentan opinia celui care a facut aici,pe acest topic,anumite afirmatii.Cu el vreau sa am o discutie publica mai lunga la care vei putea participa si tu desi,din punctul meu de vedere, nu cunosti prea bine subiectul.Dar am zis ca admit ,,galerie activa".Nu te pronunta tu in locul lui,pentru ca este barbat in toata firea si banuiesc ca va face,pana la urma,un pas in fata,si isi va prezenta critica in totalitate.Eu il astept.

laviniu 27.08.2011 14:18:54

Shakespeare e in voga non stop, iar eu citind pe aici imi vine in minte chestia aia cu dau un regat, da nu pt un cal ca am motor, ci pentru opiniile tale, Scotianule!Tot respectu!

ioanna 27.08.2011 14:24:41

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 394143)
Despre ce crede calvinismul am dat un link, e expus clar si amplu pe wikipedia.
Asa cum a scris si Delia, pe toti oamenii Dumnezue ii predestineaza sa se mantuiasca, dar nu se intampla asta din cauza ca au si ei un rol.

Wikipedia nu e o sursa de incredere, are mai degraba un rol informativ.Mi-e greu sa cred ca protestantii spun, de exemplu:
Alegerea din veșnicie a lui Dumnezeu a celor pe care îi va atrage la sine nu e bazată pe prevederea virtuții, meritului sau credinței persoanelor pe care le alege, ci bazată necondiționat în propria îndurare după bunul plac al voi Sale si numai a voi Sale.

Hai sa fim seriosi :71: Nu-mi pot imagina Fiinta Divina meditand: Scotland the Brave, to be or not to be!:39:
hai, treaca de la mine, pas .. destin ales!

Eu sunt ortodoxa si nu cred in predestinare, insa admit ca s-ar putea ca ei sa se raporteze in alt mod la predestinare decat o facem noi, pentru ei acest termen sa aiba o acceptiune mai larga.

Mihai36 27.08.2011 15:54:44

Da , probabil ca si in cazul fizitismelor trebuia mai intii definit termenul si abia apoi vazuta in ce consta diferenta.
Pentru mine predestinarea este soarta omului dinainte stabilita integrata cu soartele tuturor formind un destin comun in partile in care oamenii au tangenta unii cu altii , ca vecini , rude, concetateni , popor etc.

delia31 27.08.2011 16:15:06

Citat:

În prealabil postat de ioanna (Post 394089)
La prima vedere viziunea lui Calvin pare fatalista. Nu pot sa accept predestinarea in sensul ca Dumnezeu a hotarat din vesnicie pe unii oameni la mantuire, iar pe altii la pierire, caci n-ar mai fi Dumnezeu, ci un „monstru” omnipotent, care se joaca cu umanitatea, alegand in mod arbitrar destinul omului. Cred ca destinul nu e legat de norocul de a fi ales de catre Fiinta Divina pentru a fi mantuit, ci de alegerea ta de a fi mantuit, nu e un lucru pe care-l astepti, ci un lucru care trebuie realizat. Dumnezeu cunoaste conditia peccabila a omului, dar pe de alta parte harul a fost daruit din marea iubire a lui Dumnezeu , insa pentru fiecare om in parte el trebuie dobandit. Planul divin e unul redemptor(rascumparator,mantuitor), caci de aceea l-a trimis pe Fiul Sau si de aceea Aceasta se va intoarce. Eu astept concluziile lui Scotland the Brave pentru a "face lumina" :)

Tema predestinarii apare in religia islamica, fiecare om are o „carte a vietii” scrisa de Allah pentru ca El a stiut cum se va comporta omul, insa nu e folosita de acesta impotriva omului. Omul are o carte scrisa inca de la nastere, insa si o carte scrisa la maturitate, pe baza celor infaptuite de el in timpul vietii. Aceasta carte va fi folosita in Ziua Judecatii,deci o carte care contine „calificativele omului”, calificative pe care profesorul (Allah) le-a pus dinainte in cartea vietii, pentru ca el a stiut din eternitate daca elevul va trece sau nu testul vietii, inca dinainte de a-l da. La fel si la musulmani, planul divin e unul rascumparator, caci de aceea a trimis Allah Coranul si de aceea Iisus se va intoarce (si ei cred in a 2-a venire a "profetului" Iisus), pentru mantuirea noastra.

Asa cum zici, hai sa nu mai facem supozitii si sa asteptam si ce-o sa ne zica Scot despre conceptia lui Calvin.
Pana incepe partida, ne mai conversam despre una-alta in tribuna spectatorilor. Multumesc ca ne-ai dat un hint despre cum e la islamici.

Referitor la aspectul cu cartea vietii fiecaruia, amintit de tine, vreau sa semnalez si eu o conexiune intre predestinare si un fenomen lingvistic, foarte complex si foarte interesant.

De data asta la evrei, nu la islamici. I l-am zis si lui Scotianul mai demult
intr-un alt context si il scriu si aici.
In traditia mistica ebraica exista anumite tehnici interpretative asupra textului sacru-Tora, numite generic Cabala.

Ce faceau interpretii mistici ai Torei? Prin tehnicile lor mistico-lingvistice (notariqon, gematrya și temurah) au dat la o parte straturile de la suprafata ale cuvintelor si literelor, cautand dedesubtul lor, in ideea ca dincolo de cuvintele scrise in limba umana a Torei, se afla de fapt acele cuvinte neapartinand omului. Acele cuvinte ale Torei eterne ne-exprimabila lingvistic, preexistenta creatiei.

Acele cuvinte, in acea limba neumana fusesera incredintate de Dumnezeu ingerilor inainte de facerea lumii.
Ceea ce a reusit sa capteze Moise in Pentateuh, in limbaj uman e doar partea de la suprafata a adevarului despre facerea lumii si a omului, care e infinit mai profund si mai complex, doar ca limbajul uman nu-l poate echivala decat cu o vaga aproximatie.

Conform interpretarilor mistice, in momentul creatiei, Tora e in inaintea lui Dumnezeu sub forma unor litere inca neunite in cuvinte, scrise cu foc negru pe foc alb.

Daca n-ar fi fost pacatul lui Adam, literele s-ar fi unit pentru a forma o alta istorie a lumii si a fiecarui ins in parte.

De aceea sulul Torei nu contine nici o vocala, nici o punctuatie si nici un accent, intrucat la inceput Tora forma un camp de litere care puteau fi ordonate in mai multe variante.

Dupa venirea lui Mesia, Dumnezeu va sterge actuala combinatie de litere si ne va invata sa citim textul actual potrivit unei alte dispuneri.

Ideea e ca Scriptura are mai multe straturi de adancime si am face bine sa nu ne oprim doar la stratul de la suprafata, ci sa vedem ce au descoperit in adancuri cei ce au dat mreaja mai la adanc.

Cam asta ne tot spun in ortodoxie sfintii talcuitori al Scripturii: sa nu ne inchipuim ca putem inghesui in mintea noastra ticsita de patimi, intelesurile de taina ale cuvintelor Cuvantului.
Asta am zis-o mai mult pt. sectarii atotstiutori si atotsuficienti, care refuza orice talcuire a sfintilor si care il tin captiv pe Dumnezeu in niste cuvinte umane limitate, incapabile sa dezvaluie taina in toata splendoarea ei.

delia31 27.08.2011 16:16:56

[quote=ioanna;394153]Hai sa fim seriosi :71: Nu-mi pot imagina Fiinta Divina meditand: Scotland the Brave, to be or not to be!:39:QUOTE]

nici eu, not in a million years

Mihai36 27.08.2011 16:22:04

Eh zici bine dar intrebarea care se pune este daca cei care au facut dogma si canoanele au ajuns ei oare cu adevarat pina la capatul intelegerii si daca cei dintre ei care au ajuns au destainuit oare toate adevarurile cele greu de purtat de catre mireni?

ioanna 27.08.2011 18:02:17

Citat:

Pana incepe partida, ne mai conversam despre una-alta in tribuna spectatorilor.

sa ne facem incalzirea intre timp :)

Calvinistic predestination is sometimes referred to as "double predestination." This is the view that God chose who would go to heaven, and who to hell, and that his decision will infallibly come to pass. The difference between elect and reprobate is not in themselves, all being equally unworthy, but in God's sovereign decision to show mercy to some, to save some and not others. However, an important note is made that human free will is still in effect, therefore the reprobate is still rightly responsible for any sins committed. It is called double predestination because it holds that God chose both whom to save and whom to damn, as opposed to single predestination which contends that though he chose whom to save, he did not choose whom to damn.

Reformed Calvinists emphasise the active nature of God's decree to choose those foreordained to eternal wrath, yet at the same time the passive nature of that foreordination. This is possible because most Reformed Calvinists hold to an Infralapsarianism view of God’s decree. In that view, God, before Creation, in His mind, first decreed that the Fall would take place, before decreeing election and reprobation. So God actively chooses whom to condemn, but because He knows they will have a sinful nature , the way He foreordains them is to simply let them be (He doesn't need to do anything) - this is sometimes called "preterition." Therefore this foreordination to wrath is passive in nature (unlike God's active predestination of His elect where He needs to overcome their sinful nature).

sursa: http://www.absoluteastronomy.com/top...on_(Calvinism))

delia31 28.08.2011 00:41:17

@Ioana & Scot

Citat:

În prealabil postat de ioanna (Post 394209)
sa ne facem incalzirea intre timp :)

Calvinistic predestination is sometimes referred to as "double predestination." This is the view that God chose who would go to heaven, and who to hell, and that his decision will infallibly come to pass. The difference between elect and reprobate is not in themselves, all being equally unworthy, but in God's sovereign decision to show mercy to some, to save some and not others. However, an important note is made that human free will is still in effect, therefore the reprobate is still rightly responsible for any sins committed. It is called double predestination because it holds that God chose both whom to save and whom to damn, as opposed to single predestination which contends that though he chose whom to save, he did not choose whom to damn.

Reformed Calvinists emphasise the active nature of God's decree to choose those foreordained to eternal wrath, yet at the same time the passive nature of that foreordination. This is possible because most Reformed Calvinists hold to an Infralapsarianism view of God’s decree. In that view, God, before Creation, in His mind, first decreed that the Fall would take place, before decreeing election and reprobation. So God actively chooses whom to condemn, but because He knows they will have a sinful nature , the way He foreordains them is to simply let them be (He doesn't need to do anything) - this is sometimes called "preterition." Therefore this foreordination to wrath is passive in nature (unlike God's active predestination of His elect where He needs to overcome their sinful nature).

sursa: http://www.absoluteastronomy.com/top...on_(Calvinism))

Mersi Ioana, dar sa-l lasam mai bine pe Scot sa ne explice el all the whys and wherefores.

@Scot
Scot, please enlighten me!
Te-as ruga, sa integrezi in explicatiile tale, cand crezi tu ca e momentul potrivit (pana atunci nu), si ce anume inseamna infralapsarianism.

Inteleg ca acest concept exista in opozitie cu supralapsarianismul si e legat de timing, adica de succesiunea momentelor: alegere-creatie-cadere sau altfel.

Nedumerirea mea e: ce criterii au sustinatorii acestor teorii pt. a determina succesiunea evenimentelor in metafizicul transcendent nesupus timpului in care e Dumnezeu? Ce criterii au folosit in elaborarea acestor concepte, pt.
a-L integra pe Cel Neintegrabil in categoriile noastre temporale "inainte" si "dupa", ce instrumente de sondat Insondabilul au avut la indemana?
Cum se impaca intre ei sustinatorii infralapsarianismului cu cei ai supralapsarianismului?

Mersi si scuze daca e o intrebare tampita si daca am facut supozitii nefondate.

Scotland The Brave 28.08.2011 02:16:11

Delia,inca mai ma aflu pe acest forum intr-un singur scop:aceea discutie cu domnul doctor.Daca va mai avea loc.Subiect:analiza celor 5 puncte calviniste mai ales dpdv biblic.Ca sa clarificam pozitiile partilor.La finele ei plec si eu de aici.Imi este imposibil pana atunci sa pregatesc si ce doresc si sa raspund la diferite intrebari,precum a ta,care m-ar pune in situatia sa fac practic o alta analiza paralela.Si una extrem de ampla.Pe ce se bazeaza: pe Biblie.Orice analiza protestanta pe asta se bazeaza.Daca eu spun de exemplu ca numarul celor alesi a fost deja determinat de Cel de Sus ma duc la anumite texte pe analiza.Daca spun ca acest lucru a fost exemplificat de Mantuitor intr-un anumit moment,intr-un anumit fel,atunci am un text,de exemplu,la care m-as gandi din start.Analiza lor insa mi-ar ocupa ceva spatiu si timp.

Pe un forum protestant mi-ar fi mai usor,aici trebuie sa gandesc un anumit limbaj si abordare ca sa fiu inteles tinand cont ca marea majoritate care vor citi/citesc nu sunt familiarizati nici cu una nici cu alta.Nu pot sa fac asta in paralel si pe un alt subiect sau cel putin pe un subiect atat de amplu.Efectiv nu am cum,fie si dpdv al timpului.Scuze.

Unii zic ca de fapt ar fi trei abordari:supralapsariana,infra si sublapsariana.Personal cred ca sunt doar doua:supra si infra.Exista texte biblice pentru ambele pozitii.Diferentele sunt determinate de ordine si nu numai.In 1905 in Sinodul de la Utrecht s-a analizat situatia destul de bine.Ca sa incerc un exemplu totusi,in demonstrarea complexitatii analizei:supra o sa mearga pe texte care subliniaza suveranitatea absoluta si de aici ar incepe constructia.Infra o sa mearga,de ex,in replica in constructie, pe argumentatie, pe un Deut 7:6-8.Ar trebui sa se explice tot mecanismul de abordare si asta ar fi dificil daca oamenii nu stiu lucruri de baza de la noi.

Multumesc pentru intelegere.O sa mai vizitez forumul din cand in cand sa vad daca s-a postat analiza solicitata de mine.

delia31 28.08.2011 12:41:28

Citat:

În prealabil postat de Scotland The Brave (Post 394340)
Delia,inca mai ma aflu pe acest forum intr-un singur scop:aceea discutie cu domnul doctor.Daca va mai avea loc.Subiect:analiza celor 5 puncte calviniste mai ales dpdv biblic.Ca sa clarificam pozitiile partilor.La finele ei plec si eu de aici.Imi este imposibil pana atunci sa pregatesc si ce doresc si sa raspund la diferite intrebari,precum a ta,care m-ar pune in situatia sa fac practic o alta analiza paralela.Si una extrem de ampla.Pe ce se bazeaza: pe Biblie.Orice analiza protestanta pe asta se bazeaza.Daca eu spun de exemplu ca numarul celor alesi a fost deja determinat de Cel de Sus ma duc la anumite texte pe analiza.Daca spun ca acest lucru a fost exemplificat de Mantuitor intr-un anumit moment,intr-un anumit fel,atunci am un text,de exemplu,la care m-as gandi din start.Analiza lor insa mi-ar ocupa ceva spatiu si timp.

Pe un forum protestant mi-ar fi mai usor,aici trebuie sa gandesc un anumit limbaj si abordare ca sa fiu inteles tinand cont ca marea majoritate care vor citi/citesc nu sunt familiarizati nici cu una nici cu alta.Nu pot sa fac asta in paralel si pe un alt subiect sau cel putin pe un subiect atat de amplu.Efectiv nu am cum,fie si dpdv al timpului.Scuze.

Unii zic ca de fapt ar fi trei abordari:supralapsariana,infra si sublapsariana.Personal cred ca sunt doar doua:supra si infra.Exista texte biblice pentru ambele pozitii.Diferentele sunt determinate de ordine si nu numai.In 1905 in Sinodul de la Utrecht s-a analizat situatia destul de bine.Ca sa incerc un exemplu totusi,in demonstrarea complexitatii analizei:supra o sa mearga pe texte care subliniaza suveranitatea absoluta si de aici ar incepe constructia.Infra o sa mearga,de ex,in replica in constructie, pe argumentatie, pe un Deut 7:6-8.Ar trebui sa se explice tot mecanismul de abordare si asta ar fi dificil daca oamenii nu stiu lucruri de baza de la noi.

Multumesc pentru intelegere.O sa mai vizitez forumul din cand in cand sa vad daca s-a postat analiza solicitata de mine.

Ok, Scot, ai dreptate. E neclaritatea mea si nu trebuie sa te documentezi tu in locul meu ca sa-mi oferi pe tava raspunsuri de-a gata. Mai ales ca e o chestiune asa ampla. Nu e corect sa te impovarez pe tine cu ignoranta mea. Mersi oricum.

Voia lui Hristos sa se faca cu tine, Scot, iar voia Lui, aceasta este: „ca TOTI oamenii să se mântuiască și la cunoștința adevărului să vină.” 1Timotei 2,4

Scotland The Brave 28.08.2011 15:57:27

Citat:

În prealabil postat de delia31 (Post 394402)
Ok, Scot, ai dreptate. E neclaritatea mea si nu trebuie sa te documentezi tu in locul meu ca sa-mi oferi pe tava raspunsuri de-a gata. Mai ales ca e o chestiune asa ampla. Nu e corect sa te impovarez pe tine cu ignoranta mea. Mersi oricum.

Voia lui Hristos sa se faca cu tine, Scot, iar voia Lui, aceasta este: „ca TOTI oamenii să se mântuiască și la cunoștința adevărului să vină.” 1Timotei 2,4

Da dar ar trebui sa mergi putin mai in fata cu analiza,la exemplificare: .,,Fiindcă pentru aceasta ne și ostenim și suntem ocărâți și ne luptăm, căci ne-am pus nădejdea în Dumnezeul cel viu, Care este Mântuitorul tuturor oamenilor, mai ales al credincioșilor." (I Timotei 4:10).Potential este al tuturor dar real al celor care cred.Iar credinta nu vine de la ei,de la noi sau de la voi ci ,,Caci prin har ati fost mantuiti, prin credinta. Si aceasta nu vine de la voi; ci este darul lui Dumnezeu."(Efeseni 2:8).And here we go again...chiar este necesar? I guess not,cel putin din perspectiva mea.Poti sa ai ultimul cuvant,nu ma deranjeaza.Toate cele bune si tie.

Bye.

Mihai36 28.08.2011 16:15:55

Daca tin bine minte este si in VT un verset care spune ceva de genul: "Eu salvez si binecuvintez pe cine voiesc."

delia31 28.08.2011 16:54:15

Citat:

În prealabil postat de Scotland The Brave (Post 394444)
Da dar ar trebui sa mergi putin mai in fata cu analiza,la exemplificare: .,,Fiindcă pentru aceasta ne și ostenim și suntem ocărâți și ne luptăm, căci ne-am pus nădejdea în Dumnezeul cel viu, Care este Mântuitorul tuturor oamenilor, mai ales al credincioșilor." (I Timotei 4:10).Potential este al tuturor dar real al celor care cred.Iar credinta nu vine de la ei,de la noi sau de la voi ci ,,Caci prin har ati fost mantuiti, prin credinta. Si aceasta nu vine de la voi; ci este darul lui Dumnezeu."(Efeseni 2:8).And here we go again...chiar este necesar? I guess not.Poti sa ai ultimul cuvant,nu ma deranjeaza.Toate cele bune si tie.Bye.

Scot, eu nu "joc" in meciul asta. Not again! Nu intentionez nici o analiza polemica, iti spusesem doar ca un farewell anticipat ce-ti doresc din suflet: sa se faca voia lui Hristos cu tine, wherever you go.

Hristos sa-ti poarte pasii si fiecare mutare pe tabla de sah a propriei tale vieti, iar la sfarsit sa iesiti amandoi invingatori.
Cred ca numai acela pierde partida care-L considera rival pe Dumnezeu si vrea sa-L invinga pe Marele Sahist.
bye!

catalin2 28.08.2011 21:06:00

Citat:

În prealabil postat de Scotland The Brave (Post 394340)
Delia,inca mai ma aflu pe acest forum intr-un singur scop:aceea discutie cu domnul doctor.Daca va mai avea loc.Subiect:analiza celor 5 puncte calviniste mai ales dpdv biblic.

Daca doresti o discutie cu Alexandru cred ca trebuie sa-l anunti si pe el. Iata ce scrie in ultimul mesaj:
"Acum îmi cer iertare că nu o să mai intervin pe forum sub formă de dialog deoarece fierbe în mine cartea despre viața Bătrânului meu Traian, mare făcător de minuni și fiu iubitor al Bisericii, plin de discernământ, care m-a crescut pe mine în Ortodoxie și m-a scăpat de ciuma ei numită zelotism. O să revin după și dacă voi termina această carte, dacă îmi va ajuta Dumnezeu. Până atunci voi mai posta doar materialele care deja le-am pregătit. Cu mila lui Dumnezeu cred că acoperă vreo trei ani de postare săptămânală. Dar știm noi care e voia lui Dumnezeu?

Cu durere, dragoste și acum o să fie și dor, (mă iertați toți cei care poate v-am supărat), Alexandru

PPS dacă apare vreo problemă vă rog să mă anunțați pe mesageria privată. Vă mulțumesc."

Asadar trebuie sa trimiti un mesaj privat sau sa rogi pe cineva sa o faca.

catalin2 28.08.2011 21:18:22

Citat:

În prealabil postat de Scotland The Brave (Post 394147)
Cataline,cu tot repectul,da nu opinia ta ma intereseaza.O sa te anunt si pe tine public daca ma va interesa.Ma intereseaza momentan opinia celui care a facut aici,pe acest topic,anumite afirmatii.Cu el vreau sa am o discutie publica mai lunga la care vei putea participa si tu desi,din punctul meu de vedere, nu cunosti prea bine subiectul.Dar am zis ca admit ,,galerie activa".Nu te pronunta tu in locul lui,pentru ca este barbat in toata firea si banuiesc ca va face,pana la urma,un pas in fata,si isi va prezenta critica in totalitate.Eu il astept.

Eu intotdeauna incerc sa nu prezinta doar opinia mea, ci ceea ce spune Biserica si adevarul. Din fericire adevarul corespunde intotdeauna cu ce spune BO, deci nu e foarte greu sa respect asta.
Daca iti amintesit am mai discutat de doua ori inclusiv cu citate din Biblie, asadar cred ca am spus tot ce se putea spune, iar acum am scris si despre punctele calvine. Practic nici nu mai avem despre ce sa discutam, am cam epuizat subiectul. Eu de fapt nici nu inteleg despre ce se poate discuta in plus, doar daca sunt secrete in cultul calvin. Te asteptam doar pe la noi, in BO.
Cum spuneam in mesajul precedent daca doresti o discutie cu Alexandru trebuie sa-i spui. Uite, a scris o povestire frumoasa aici: http://www.crestinortodox.ro/forum/s...&postcount=697

catalin2 28.08.2011 21:26:33

Citat:

În prealabil postat de ioanna (Post 394153)
Wikipedia nu e o sursa de incredere, are mai degraba un rol informativ.Mi-e greu sa cred ca protestantii spun, de exemplu:
Alegerea din veșnicie a lui Dumnezeu a celor pe care îi va atrage la sine nu e bazată pe prevederea virtuții, meritului sau credinței persoanelor pe care le alege, ci bazată necondiționat în propria îndurare după bunul plac al voi Sale si numai a voi Sale.

Eu sunt ortodoxa si nu cred in predestinare, insa admit ca s-ar putea ca ei sa se raporteze in alt mod la predestinare decat o facem noi, pentru ei acest termen sa aiba o acceptiune mai larga.

Nu trebuie sa crezi, asa este. crezi ca degeaba spun BO si sfintii ca adevarul e in BO? Ar trebui sa dam mai mult credit BO si sa nu mai punem la indoiala daca nu se insala, daca nu a inteles gresit ce spun alte culte, daca si alte culte au acelasi adevar.
Nu, in BO toate dogmele sunt perfect, adevarate. Orice mica eroare de la alte culte e contradictorie si produce o bulversare a intregii inavaturi. Uite de exemplu mica deosebire "de la Fiul purcede" de la catolici, poti citi explicatiile si contradictiile produse in topicul despre Filioque, conduce ori la faptul ca exista doar o Persoana, nu Sfanta Treime (modalism), ori la faptul ca Duhul Sfant nu e Dumnezeu (pneumatomahie).

Scotland The Brave 28.08.2011 22:00:56

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 394542)
Eu intotdeauna incerc sa nu prezinta doar opinia mea, ci ceea ce spune Biserica si adevarul. Din fericire adevarul corespunde intotdeauna cu ce spune BO, deci nu e foarte greu sa respect asta.
Daca iti amintesit am mai discutat de doua ori inclusiv cu citate din Biblie, asadar cred ca am spus tot ce se putea spune, iar acum am scris si despre punctele calvine. Practic nici nu mai avem despre ce sa discutam, am cam epuizat subiectul. Eu de fapt nici nu inteleg despre ce se poate discuta in plus, doar daca sunt secrete in cultul calvin. Te asteptam doar pe la noi, in BO.
Cum spuneam in mesajul precedent daca doresti o discutie cu Alexandru trebuie sa-i spui. Uite, a scris o povestire frumoasa aici: http://www.crestinortodox.ro/forum/s...&postcount=697

Catalin,iti repet din nou,ca nu ma intereseaza parerea ta.Cu tot respectul.Tu spune ce vrei si sa fii sanatos.PS:asteapta-ma (test de meditatie pana atunci: which came first, the chicken or the salmonella? :)

Ref la poveste:sorry,nu ma impresioneaza.Am auzit povesti cel putin asemantoare,dar in sens invers,de la ortodocsi trecuti la neoprotestantism sau catolicism.Daca vrei iti compun si eu cateva.Am auzit ca Vladimir Ghica cand a trecut la catolici,si intrebat fiind de ce,a spus: "Ca sa devin un mai bun ortodox".Asta a fost pt tine pt ca stiu ca ei sunt primii pe lista ta de cadouri de Craciun.Smile,esti la camera ascunsa :)

Statistic vorbind,in ultimii 20 de ani,rata predominanta de convertire in RO este de la ortodocsi la X confesiuni si nu invers. Verifica.Adventistii si penticostali sunt in urcare fulminanta.Inclusiv dpdv al natalitatii.Si vor urca in continuare,mai ales adventistii(care acum au si acoperire nationala prin RCS-RDS).Dupa ei urmeaza ateii.Insa nu este problema mea,din nici un punct de vedere.In alta ordine de idei:am citit,in acel post,temeiurile biblice invocate.

Am zambit plin de dragoste,he's my best friend :)

GLAdoS 28.08.2011 22:24:46

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 394542)
Din fericire adevarul corespunde intotdeauna cu ce spune BO

Vise placute si somn usor...

un_nepocait 28.08.2011 22:52:03

Sarmanul adevăr, neavând incotro, corespunde nonstop.
Nici nu mai indrazneste sa miste in front.

Theodor_de_Mopsuestia 28.08.2011 23:48:15

Citat:

În prealabil postat de GLAdoS (Post 394576)

:24: Asa e...cat e de adevarat...

catalin2 29.08.2011 15:51:34

Citat:

În prealabil postat de GLAdoS (Post 394576)

Ma refer in general al dogmele BO. Daca stii un caz ca o dogma e neadevarata poti sa spui.

catalin2 29.08.2011 15:58:34

Citat:

În prealabil postat de Scotland The Brave (Post 394569)
Catalin,iti repet din nou,ca nu ma intereseaza parerea ta.Cu tot respectul.Tu spune ce vrei si sa fii sanatos.PS:asteapta-ma (test de meditatie pana atunci: which came first, the chicken or the salmonella? :)

Ref la poveste:sorry,nu ma impresioneaza.Am auzit povesti cel putin asemantoare,dar in sens invers,de la ortodocsi trecuti la neoprotestantism sau catolicism.Daca vrei iti compun si eu cateva.Am auzit ca Vladimir Ghica cand a trecut la catolici,si intrebat fiind de ce,a spus: "Ca sa devin un mai bun ortodox".Asta a fost pt tine pt ca stiu ca ei sunt primii pe lista ta de cadouri de Craciun.Smile,esti la camera ascunsa :)

Statistic vorbind,in ultimii 20 de ani,rata predominanta de convertire in RO este de la ortodocsi la X confesiuni si nu invers. Verifica.Adventistii si penticostali sunt in urcare fulminanta.Inclusiv dpdv al natalitatii.Si vor urca in continuare,mai ales adventistii(care acum au si acoperire nationala prin RCS-RDS).Dupa ei urmeaza ateii.Insa nu este problema mea,din nici un punct de vedere.In alta ordine de idei:am citit,in acel post,temeiurile biblice invocate.

Iar eu iti repet ca nu spun deloc parerea mea personala, poti citi catehismul si imi poti spune daca e ceva ce nu corespunde cu parerea mea.
Iar ce am scris eu nu e ceva diferit de ce ar scrie orice ortodox, nu numai Alexandru. Daca argumentatiile nu prezinta interes, exemplele nu, dovezile cu minunile nu, atunci despre ce ai putea discuta?
Alexandru a scris mai demult, a spus ca daca vrei puteti comunica personal (presupun ca nu s-a intamplat asta), iar in acel mesaj a spus ca e fara rost analizarea detaliata a adevarului (pentru ca toti neoprotestantii fac asta si e fara rost, fiecare crede ce crede cultul sau, nu conteaza adevarul).

Oricum, eu i-am scris lui Alexandru ca doresti sa discuti cu el.

ALEXANDRU ANASTASIU 30.08.2011 04:21:10

Doamne ajută!

Citat:

În prealabil postat de Scotland The Brave (Post 393731)
Stimate Domnul Atanasiu

Am observat
Scotland The Brave

Iartă-mă că nu ți-am răspuns până acum deoarece am desființat alarma la abonamente din lipsă de timp. Mi-a scris Cătălin și de aceea am revenit.

De ce n-ai vrut să discutăm de la inimă la inimă? Una este să discuți intim, înțelegând neputințele celuilalt și deshizând ușa tainei și adevărului necondiționat, și alta public, unde ești nevoit să demonstrezi că ai dreptate chiar dacă vezi pe undeva, prin rafturile conștiinței că nu ai, dar ești orbit fiincă vrei să arăți celorlalți că învingi.
Cele care ți le-am scris ți le-am scris cu durere și dragoste din totă inima mea. La noi la ortodocși asta înseamnă ca și cum ți-ai vărsa sângele pentru cineva. Cum spun Sfinții: "a te ruga pentru cineva înseamnă a-ți vărsa sângele pentru el". Și cuvântul din inimă este o rugăciune, trimisă în dar destinatarului.

M-am amuzat de linkul tău de aici semnalul de incepere foarte mult. http://stareanatiunii.com/wp-content...re-de-duel.jpg
Ca glumă desigur că este caraghioasă, dar apoi, citind postările tale următoare, am plâns. Am văzut, după cuvintele tale că nu era de fapt nici o glumă, decât poate una în estetică. Noi ortodocșii suntem mult ajutați de Sfânta Biserică prin canoane în a ne comporta după Dumnezeu. Iată ce spune unul din ele:

DUELUL
700. - Duelul este lupta declarată între doi inși cu scopul, se zice, de a-și apăra onoarea lezată. El pornește din orgoliu exagerat, și este împotriva minții sănătoase, a legilor vieții și a poruncilor lui Dumnezeu (Ex. 20, 13; Deut. 5, 17; Matei 5, 21; Rom. 13, 9). Cel ce Ucide în duel se canonisește ca un adevărat criminal, iar cel ucis este un sinucigaș, căruia nu i se poate face nici-un fel de slujbă bisericească, și nici nu se îngroapă în cimitir ca alți creștini, căci fapta lui nu poate avea iertare. (V. Sinuciderea).

Desigur că nu e vorba de a ne ucide reciproc sau a ne sinucide dar duhul cu care tu ai scris a fost ca din partea unui fel de erou-victimă a unei prigoane pe forum: Tu și restul contra. Care este folosul unei astfel de discuții? Din start duce la moartea dragostei, deci la dărâmare, oare n-ai citit:

I.Cor.8:1. Cât despre cele jertfite idolilor, știm că toți avem cunoștință. Cunoștința însă semețește, iar iubirea zidește.
I.Cor.8:2. Iar dacă i se pare cuiva că cunoaște ceva, încă n-a cunoscut cum trebuie să cunoască.

Cui folosește un duel de citate din Sfintele Scripturi? Eu am să-ți aduc contraargumente pe care tu nu ai să le crezi deoarece pornești de la înțelesul tău, la care nu vrei să renunți, mai ales că te va sili postura de apărător al calvinismului pe un forum ortodox. Nu ai citit oare:

II.Petr.3:15. Și îndelunga-răbdare a Domnului nostru socotiți-o drept mântuire, precum v-a scris și iubitul nostru frate Pavel după înțelepciunea dată lui,
II.Petr.3:16. Cum vorbește despre acestea, în toate epistolele sale, în care sunt unele lucruri cu anevoie de înțeles, pe care cei neștiutori și neîntăriți le răstălmăcesc, ca și pe celelalte Scripturi, spre a lor pierzare.
II.Petr.3:17. Deci voi, iubiților, cunoscând acestea de mai înainte, păziți-vă, ca nu cumva, lăsându-vă târâți de rătăcirea celor fără de lege, să cădeți din întărirea voastră,
II.Petr.3:18. Ci creșteți în har și în cunoașterea Domnului nostru și Mântuitorului Iisus Hristos. A Lui este slava, acum și în ziua veacului! Amin.

II.Petr.1:19. Și avem cuvântul proorocesc mai întărit, la care bine faceți luând aminte, ca la o făclie ce strălucește în loc întunecos, până când va străluci ziua și Luceafărul va răsări în inimile voastre,
II.Petr.1:20. Aceasta știind mai dinainte că nici o proorocie a Scripturii nu se tâlcuiește după socotința fiecăruia;
II.Petr.1:21. Pentru că niciodată proorocia nu s-a făcut din voia omului, ci oamenii cei sfinți ai lui Dumnezeu au grăit, purtați fiind de Duhul Sfânt.

vezi așadar că nu Sfânta Scriptură se tâlcuiește pe sine, ci unii o tâlcuiesc din mintea omenească limitată, mincinoasă, proprie iar Biserica o tâlcuiește prin harul cunoașterii dat celor sfinți, prin Duhul Sfânt?

Așadar Sfânta Biserică, prin oamenii Ei sfinți a scris Sfânta Scriptură și S-a străduit să-i păstreze înțelesul timp de aproape 2000 de ani. Cum putea oare un om chiar și Jean Calvin (n. 10 iulie 1509, Noyon — d. 27 mai 1564, Geneva), cu urmașii săi să fure Sfânta Scriptură de la Autorul Ei Hristos Capul și Biserica Trupul și să-i dea înțelesuri mai bune decât Însuși Autorul?

Desigur că noi ortodocșii cunoaștem mai bine Sfintele Scripturi, având înțelesul lor ne rupt prin desprinderi de text în afara contextului, cum se face în erminia protestantă, de aceea existând pe temeiul aceluiași text atâția protestanți care se combat, certându-se între ei.

Erminia Ortodoxă înseamnă a privi un text în legătură cu paragrafele vecine, cu capitolul în care este conținut, cu testamentul din care este luat (Vechi sau nou), cu Întreaga Scriptură, cu Sfânta Tradiție (și nu cu tradiția unor oameni de pe la 1500) care niciodată nu S-a contrazis pe Sine deci nici cu Biblia care este rodul Ei, în legătură cu întreaga creație care este o altă Carte a lui Dumnezeu și în sfârșit cu Teologia (nu cea secundară prin studiu ci cea primară) care vine din vederea duhovnicească a realităților celor veșnice.
Pot lua toată mărturisirea voastră, de acolo de unde m-ai trimis și să o demontez scripturistic, s-o fac arșice, așa, biblic, cum dorești tu. Și... urmarea... tu vei contraargumenta, te vei tulbura, nu vei crede pentru că nu vrei să crezi indiferent de ce ți-am spune și vei pleca, precum ne tot ameninți atât de trist. Nu văd vreun folos nici pentru mine nici pentru tine. Este ca și cum aș vorbi despre Duhul Sfânt în deșert și l-aș întrista.

Dacă însă vrei să abordăm problema așa:

http://str2.crestin-ortodox.ro/foto/...ldura_w180.jpg

sau așa:

http://thumbs.ziare.com/Potirul-Nese...alcoolului.jpg

adică cu dragoste, fără prejudecăți, de la inimă la inimă, chiar și folosind minunatele Scripturi, (cele care spun același lucru ca Sfintele Icoane de mai sus, dar în scris), este cu totul altceva.

Ce treabă am eu cu calvinismul. Nu are oare el dreptul să existe în ignoranța lui (după cum ai scris) față de ortodocși? El va da socoteală pentru prostie și lipsă de interes.

Pe mine altceva mă interesează: sufletul tău. Cu tine, nu cu calvinismul, doresc, cu sete, să discut. Chiar acum, înainte de a redeschide calculatorul să dau peste emailul lui Cătălin, am citit o carte foarte frumoasă a unui evreu care a trecut de la iudaism prin calvinism, fiind chiar un pasionat misionar al lor dar până la urmă, pentru că a fost sincer iar nu cu prejudecăți , căutând cu sete adevărul, a ajuns preot ortodox și care chiar pune exact problemele predestinării și altele, după Scripturi dar și după sufletul omenesc, descriind chiar starea prin care a trecut și el, fiind protestant, și care se vede la tine, răzbate din postările tale. Și mă gândeam să te abordez pe mesageria privată să-ți trimit cu poșta, dacă desigur mi-ai fi dat adresa, cartea menționată: "Uimit de Hristos" Pr. James Bernstein

http://www.librarie.net/carti/163872...ames-Bernstein

Și când colo, când mă pregăteam să fac aceasta... ce găsesc... o invitație la duel.

Dragul meu, te refuz de duel! Poți să crezi că sunt laș, că nu sunt cavaler, că nu-mi apăr onoarea... etc. Treaba ta.

În schimb te invit la o agapă de cuvinte. Hai să începem așa. Eu ți-am scris din inimă la ce ești chemat de Hristos. Ți-am dat trimiteri în Sfânta Scriptură. Nu mi-ai răspuns. Acum facem o altfel de agapă, inversă dar în același duh. Tu îmi scrii ce crezi tu, iar nu ce crede unul Calvin, deja mort de 500 de ani, fără să folosești documente linkuri și alte lucruri complicate. Ce crezi tu în inima ta, folosind cuvintele tale iar nu citate. Doar nu vrei să dialoghez cu un PC îndesat cu citate. Eu îți voi răspunde omenește, de la inimă la inimă ce cred eu, folosind cuvintele mele, pe înțelesul tău și de va fi nevoie fi desigur că mă voi folosi de Sfânta Scriptură dar nu ca o armă ci ca o podoabă preaînfrumusețată a dragostei. Așa facem noi ortodocșii, admirăm în tot omul nespusa lui frumusețe de chip al lui Dumnezeu, din care face parte și înfricoșata lui libertate de a refuza pe Dumnezeu. Mărturisim adevărul iar nu silim la el.
Apologia se folosea în alte veacuri, când ereticii omorau pe ortodocși, le distrugeau cărțile și puneau în pericol credința ortodocșilor mai simpli. Apologeții cu tărie combăteau ereziile, nu pentru a convinge pe eretici ci pentru a întări pe ortodocși. Iar acum când (încă, dar pentru cât timp oare?) nu se mai omoară confesiunile între ele ci se apropie prin discuții este timpul pentru o mărturie cum deja cred că ai înțeles că o facem noi:

SF. MARCU ASCETUL: "Atâta adevăr se află în spusele cuiva câtă siguranță îi dau smerenia, blândețea și dragostea"

ALEXANDRU ANASTASIU 30.08.2011 04:29:12

Doamne ajută! 2

PS: Nu procentul de ortodocși face Biserica, desigur că plecăreții, sărmanii, nu cunosc Ortodoxia, altfel nu s-ar despărți nici având capul tăiat, de Ea. Ci cei care trăiesc viața lui Hristos, care viață este Însăși Sfânta Biserică Ortodoxă, aceia sunt ortodocșii, aceia sunt Biserica. Acestea ni le-a spus Domnul Hristos:

Luca 12:32. Nu te teme, turmă mică, pentru că Tatăl vostru a binevoit să vă dea vouă împărăția.

Nu ai citit oare:

"Matei 20:16. Astfel vor fi cei de pe urmă întâi și cei dintâi pe urmă, că mulți sunt chemați, dar puțini aleși. "

Dar aceasta n-ai citit-o:

Matei 24:24. Căci se vor ridica hristoși mincinoși și prooroci mincinoși și vor da semne mari și chiar minuni, ca să amăgească, de va fi cu putință, și pe cei aleși.
Matei 24:25. Iată, v-am spus de mai înainte.

Vezi: noi credem nu în procente ci în Adevăr.

Cu durere și dragoste, Alexandru

Scotland The Brave 30.08.2011 08:26:57

Suntem educati intr-un spirit diferit domnule Anastasiu.Noi am fost invatati ca atunci cand criticam ceva sa fim gata,ca niste barbati,sa stam in fata celor ce vor dori sa ne conteste opinia.Chiar si daca suntem considerati pasibili de judecata pentru ,,pentru prostie și lipsă de interes.".Nu cred ca argumentele dvs vizeaza matuirea sufletului meu si oricum v-as fi recomandat sa aveti mai intai grija de a dvs.Veti da socoteala la fel ca si mine si exceptand situtia in care va considerati deja mantuit atunci mai aveti serios de lucru la izbavirea dvs.Si la sinceritate.

Asa-zisa dvs dragoste nu v-a impiedicat in trecut sa criticati un aspect al doctrine calviniste,chiar nu stiti sa o faceti asa cum ar trebui.Atunci nu ati invocat predici in ,,desert" ci ati fost chiar pasional in argumentatie.Problema de nuanta si de despatimire probabil.Nu va amenint cu nimic,onoarea ar fi trebuit sa va traga un semnal de alarma dar cred ca a facut diabet de atata dragoste,cu privire la a carei sinceritate am seriose si legitime dubii.

Si mai ciudat,desi eu ar trebui sa nu citez din vechi scrieri,si ar trebui sa spun doar ,,din inima"ceea ce cred dvs in schimb va puteti ajuta de Scriptura.Sa stau cat mai aproape de dvs ca sa tintiti mai bine sau sa trag eu primul si in sus?Daca imi ingaduiti macar un zambet ironic atunci cu siguranta ca voi face in asa fel incat sa ratez tinta.Sa-i calci unuia in picioare credinta si apoi sa-l chemi la agapa de cuvinte seamana cu un asasinat unde asasinul scrie versuri de dragoste la capatiul mortului.Frumos dar de atata ras se zbate ipocrizia-n chinuri.Citatele biblice date de dvs le-as fi comentat cu mare interes in acel dialog clarificator tinand cont de faptul ca invocati ruperea din context.Anuntati-ma daca se schimba situatia.

Va las o scena istorica dintr-un film.Sunt convins ca veti sesiza mesajul din ea.Sunt dezamagit,asa ceva este lipsit de onoare.Poate aici a murit definitiv.La noi nu.Puteti invoca ce doriti.Pentru comportamentul dvs noi avem o singura denumire.Da domnule Anastasiu,va consider public un las.

anita 30.08.2011 09:19:12

Citat:

În prealabil postat de Scotland The Brave (Post 394973)

Va las o scena istorica dintr-un film.Sunt convins ca veti sesiza mesajul din ea.Sunt dezamagit,asa ceva este lipsit de onoare.Poate aici a murit definitiv.La noi nu.Puteti invoca ce doriti.Pentru comportamentul dvs noi avem o singura denumire.Da domnule Anastasiu,va consider public un las.

Ce rost are onoarea cand prin discutii aride poti pierde smerenia?
Important este sa nu fim lasi atunci cand aparam credinta ortodoxa.

anita 30.08.2011 09:31:05

Citat:

În prealabil postat de Scotland The Brave (Post 394569)

Asta nu dovedeste ca biserica lor e cea adevarata si buna .
Dovedeste o necunoastere a ortodoxiei si o dorinta de a trai in duhul lumesc , de a merge pe calea cea larga.Ca sa nu mai spun de considerentul material.
Diavolul ii atrage cu toata puterea.
Cunoasteti d-voastra cate ispite are o persoana care tine post pt.Hristos?
Parintele Arsenie Boca mai spunea legat de secte ca merg la secte aceia care au pacate multe ca sa spuna diavolul ca ii are cu totul sub stapanirea lui.
Duhul mandriei ii stapaneste pe sectanti -ei au mereu dreptate- si ii impiedica sa se spovedeasca la un preot -sa nu isi marturiseasca pacatele unui om .
Unde au loc cele mai multe convertiri la secte ?
In ce zona a tarii?

catalin2 30.08.2011 13:48:56

Citat:

Asa-zisa dvs dragoste nu v-a impiedicat in trecut sa criticati un aspect al doctrine calviniste,chiar nu stiti sa o faceti asa cum ar trebui.

Si ce dragoste avem cand iubim doar pe cel ce ne lauda sau pe cel ce ne da dreptate?
Am mai scris cred ca de vreo 10 ori despre asta, daca spui adevarul nu inseamna ca nu iubesti pe nimeni, dimpotriva. Daca cineva spune ca doctrina calvina nu e la fel cu cea ortodoxa sau ca e gresita inseamna ca uraste? Asadar cine se duce la un hindus sau la cineva din alta credinta si ii spune de Iisus si ca evident credinta lui e cumva gresita inseamna ca il uraste pe acela? Dar calvinii nu au facut asta si s-au dus sa le vorbeasca de crestinism si altora?
Sincer, mie mi se pare fara nicio logica.

richard_d 30.08.2011 14:16:59

Citat:

În prealabil postat de Delirul (Post 224298)
Am tot auzit zvonuri cum ca exista o serie de persoane care vindeca anumite afectiuni ale organismului prin bioenergie.

Ce parere aveti despre treaba aceasta, sa fie oare o solutie viabila in caz de tumori canceroase sau alte afectiuni care prin tratamente conventionale exista slabe sanse sa se poata trata ? Unii sustin ca s-ar fi facut chiar bine in urma unor tratamente cu bioenergie.

Personal sunt cam sceptic in privinta bioterapiei, tocmai fiindca ar fi o rezolvare mult prea convenabila a unor probleme dificile.

bioterapia este o vrajeala

Theodor_de_Mopsuestia 31.08.2011 11:12:17

Citat:

Suntem educati intr-un spirit diferit domnule Anastasiu.Noi am fost invatati ca atunci cand criticam ceva sa fim gata,ca niste barbati,sa stam in fata celor ce vor dori sa ne conteste opinia.Chiar si daca suntem considerati pasibili de judecata pentru ,,pentru prostie și lipsă de interes.".Nu cred ca argumentele dvs vizeaza matuirea sufletului meu si oricum v-as fi recomandat sa aveti mai intai grija de a dvs.Veti da socoteala la fel ca si mine si exceptand situtia in care va considerati deja mantuit atunci mai aveti serios de lucru la izbavirea dvs.Si la sinceritate.

Asa-zisa dvs dragoste nu v-a impiedicat in trecut sa criticati un aspect al doctrine calviniste,chiar nu stiti sa o faceti asa cum ar trebui.Atunci nu ati invocat predici in ,,desert" ci ati fost chiar pasional in argumentatie.Problema de nuanta si de despatimire probabil.Nu va amenint cu nimic,onoarea ar fi trebuit sa va traga un semnal de alarma dar cred ca a facut diabet de atata dragoste,cu privire la a carei sinceritate am seriose si legitime dubii.

Si mai ciudat,desi eu ar trebui sa nu citez din vechi scrieri,si ar trebui sa spun doar ,,din inima"ceea ce cred dvs in schimb va puteti ajuta de Scriptura.Sa stau cat mai aproape de dvs ca sa tintiti mai bine sau sa trag eu primul si in sus?Daca imi ingaduiti macar un zambet ironic atunci cu siguranta ca voi face in asa fel incat sa ratez tinta.Sa-i calci unuia in picioare credinta si apoi sa-l chemi la agapa de cuvinte seamana cu un asasinat unde asasinul scrie versuri de dragoste la capatiul mortului.Frumos dar de atata ras se zbate ipocrizia-n chinuri.Citatele biblice date de dvs le-as fi comentat cu mare interes in acel dialog clarificator tinand cont de faptul ca invocati ruperea din context.Anuntati-ma daca se schimba situatia.

Perfect de acord, frate!!!

anita 31.08.2011 12:32:55

Citat:

S

Sfintii parinti ne indeamna sa uram pacatul sau pe cel care greseste si nu pe pacatos.Nu vad nimic rau a critica o credinta care a aparut din protestantism ,nici macar din ortodoxie.
Protestantism=a protesta
"Asa-zisa dvs dragoste"
Ce va face sa credeti ca e vorba de fatarnicie ?
Parintele Nicolae Steidhart vorbea despre o increderea totala in cei de langa noi pe care orice crestin trebuie sa o aiba.
Am scris in urma ultimei postari a lui Theodor ,eu ca ortodoxa nu sunt de acord.

Mihai36 31.08.2011 12:48:02

Increderea si credinta pot fi sau nu pina la capat identice.
Increderea ar trebui sa aibe si suport real adica cei in care ai incredere sa merite increderea deci sa nu fie o incredere oarba -credulitate.
La fel si credinta una este credinta din convingere si alta este credinta bazata pe certitudine.
Increderea este deasemenea si o componenta a simtului inimii , poti sa nu cunosti un om dar sa simti pur si simplu ca ai incredere in el.
Acest simt al inimii laolalta cu alte simturi (pudoarea , respectul , etc) formeaza simtirea omului - cel care il face pe om sa fie simtitor si nu nesimtitor.

Insa un verset spune "Blestemat sa fie cel care se increde in oameni" .
Asta ce inseamna? ca automat trebuie sa nu avem incredere in nimeni sau intro anumita categorie de oameni cumva dupa un sablon al categoriilor dinainte stabilit?

Deci care este limita pina la care sa avem incredere in oameni?

anita 31.08.2011 13:49:14

"Blestemat sa fie cel se increde in oameni"
Si aici faptul ca interpretati Scripturile dupa cum va taie capul nu dupa spusele sfintilor parinti sau macar sub influenta Sf.Duh care ar trebui sa fie cu d-voastra.
Aici inseamna sa nu ne punem nadejdea in oameni ci in Dumnezeu.
Omul e schimbator ,par.Petroniu de la sf.Munte spunea ca patimile din om sunt schimbatoare.
Eu am vorbit de increderea sau girul pe care ar trebui sa il acordam aproapelui ,calitate a celor cu inima curata ,cum spune la Fericiri.
Daca omul a spus ca are iubire de ce sa nu il credem?
Daca Hristos ne indeamna sa ne iubim dusmanii cu atat mai simplu este sa ii iubim pe cei care nu ne fac rau .
Daca am incredere si sunt pacalit ,cine este in pierdere?
Deci sa ii credem si pe cei fatarnici pana la proba contrarie.
Poate asa se vor rusina si se vor schimba.

ALEXANDRU ANASTASIU 09.09.2011 04:01:24

o mică neînțelegere

Citat:

Suntem educati intr-un spirit diferit domnule Anastasiu.Noi am fost invatati ca atunci cand criticam ceva sa fim gata,ca niste barbati,sa stam in fata celor ce vor dori sa ne conteste opinia.

N-ați înțeles mesajul. Nu sunt împotriva discuțiilor cu citate din Sfânta Scriptură ci împotriva discuțiilor cu duh bătăios. Doresc, dacă puteți, să discutăm pe tema predestinării numai cu citate din Sfânta Scriptură, dacă doriți, dar fără ton gen onoare, răzbunare, victorie, asasinat, care pe care etc. În nici un caz nu este constructiv.
Dumneavoastră v-ați supărat că eu nu înțeleg calvinismul iar eu vă răspund: calvinismul cui nu l-am înțeles? Există la dvs. la protestanți moda ca fiecare cititor al Bibliei să o interpreteze, ca un papă infailibil și fiecare să înțeleagă altceva, desigur superior celuilalt. Sunt convins că Jean a crezut altfel decât dumneavoastră și ca atare degeaba îl combat pe el când eu nu știu cum credeți dumneavoastră.

Iar în privința lașității ar însemna să plec de aici și să nu vă răspund. Dar iată stau de față să discutăm. Dumneavoastră până acum ați părăsit terenul discuțiilor de 3 ori și ați intervenit când mă resemnasem că nu putem avea dialog. De altfel, dacă doriți, vă invit la mine acasă pentru o agapă adevărată, vă invit la masă și la discuții autentice din Sfânta Scriptură. Tocmai am avut astfel de dicuții cu o martoră a lui iehova și cu un fost papist actual budist. Comun la ei era o sinceritate a căutărilor adevărului. Oare dumneavoastră o aveți?

Să fac și un mic început, dar vă reamintesc, dacă părăsiți tonul dragostei și iar folosiți praf de pușcă voi întrerupe definitiv discuțiile. Nu-mi place să discut în deșert despre Tainele Duhului Sfânt.

De pildă ne-ați dat două citate ca să susțineți ceea ce înțelegeți dvs. prin predestinare. Eu am să le completez cu cele din jurul lor:

I.Tim.4:1. Dar Duhul grăiește lămurit că, în vremurile cele de apoi, unii se vor depărta de la credință, luând aminte la duhurile cele înșelătoare și la învățăturile demonilor,
I.Tim.4:2. Prin fățărnicia unor mincinoși, care sunt înfierați în cugetul lor.
I.Tim.4:3. Aceștia opresc de la căsătorie și de la unele bucate, pe care Dumnezeu le-a făcut, spre gustare cu mulțumire, pentru cei credincioși și pentru cei ce au cunoscut adevărul,
I.Tim.4:4. Pentru că orice făptură a lui Dumnezeu este bună și nimic nu este de lepădat, dacă se ia cu mulțumire;
I.Tim.4:5. Căci se sfințește prin cuvântul lui Dumnezeu și prin rugăciune.
I.Tim.4:6. Punându-le înaintea fraților acestea, vei fi bun slujitor al lui Hristos Iisus, hrănindu-te cu cuvintele credinței și ale bunei învățături căreia ai urmat;
I.Tim.4:7. Iar de basmele cele lumești și băbești, ferește-te și deprinde-te cu dreapta credință.
I.Tim.4:8. Căci deprinderea trupească la puțin folosește, dar dreapta credință spre toate este de folos, având făgăduința vieții de acum și a celei ce va să vină.
I.Tim.4:9. Vrednic de credință este acest cuvânt și vrednic de toată primirea,
I.Tim.4:10. Fiindcă pentru aceasta ne și ostenim și suntem ocărâți și ne luptăm, căci ne-am pus nădejdea în Dumnezeul cel viu, Care este Mântuitorul tuturor oamenilor, mai ales al credincioșilor.
I.Tim.4:11. Acestea să le poruncești și să-i înveți.
I.Tim.4:12. Nimeni să nu disprețuiască tinerețile tale, ci fă-te pildă credincioșilor cu cuvântul, cu purtarea, cu dragostea, cu duhul, cu credința, cu curăția.
I.Tim.4:13. Până voi veni eu, ia aminte la citit, la îndemnat, la învățătură.
I.Tim.4:14. Nu fi nepăsător față de harul care este întru tine, care ți s-a dat prin proorocie, cu punerea mâinilor mai-marilor preoților.
I.Tim.4:15. Cugetă la acestea, ține-te de acestea, ca propășirea ta să fie vădită tuturor.
I.Tim.4:16. Ia aminte la tine însuți și la învățătură; stăruie în acestea, căci, făcând aceasta, și pe tine te vei mântui și pe cei care te ascultă.

Se spune că toată făptura lui Dumnezeu este bună, dacă este bună cum așadar să fie vreuna predestinată la iad. Oare din făpturi nu fac parte și oamenii, ei sunt nefăcuți? Sau poate și iadul este pentru cei buni.

Hristos este așadar Mântuitorul tuturor oamenilor în virtualitate. Se spune mai ales al credincioșilor nu pentru că i-ar mântui pe necredincioși ci pentru că numai ei primesc darul mântuirii fiincă numai ei îl vor. Îl lasă pe Hristos să-l actualizeze în ei. Ceilalți nu vor și de aceea merg în iad, care este locul celor ce refuză veșnic mântuirea.

La sfârșit Sfântul Apostol Pavel îl îndeamnă pe Sfântul Apostol Timotei să ia aminte ca să se mântuie și pe el și pe cei ce îl ascultă. Dacă oricum ar merge la iad sau la rai ce rost ar mai avea luarea aminte și învățătura? Zadarnice ar fi că n-ar modifica nimic din hotărârea lui Dumnezeu!

În același capitol așadar se spune că Dumnezeu este mântuitorul tuturor dar totuși oamenii se mântuie și pe ei înșiși și pe alții. Calvinismul rămâne perplex la aceasta. Cum să se mântuie oamenii singuri?

Numai Ortodoxia care ia toate Contradicțiile părute din Sfânta Scriptură și le explică în Duhul Sfânt, (pentru că nu poate fi adevărat doar ce ne convine din Biblie ci totul ca un întreg) a explicat corect: sinergia. Omul nu poate face nimic fără Dumnezeu dar nici Dumnezeu nu poate face nimic cu mântuirea lui dacă aceasta nu se învoiește. Depinde la fel de mult și de Unul și de altul ca să ne mântuim. Cum Dumnezeu vrea ca toți să ne mântuim înseamnă că decizia finală este a omului să primească sau nu darul. Altfel nici n-ar fi pedepsit în iad omul dacă vinovat ar fi Dumnnezeu că la predestinat acolo. Ar însemna că Dumnezeu este nedrept. Să nu fie în veac! Dar în același timp dacă cel ce decide de vrea sau de nu vrea este omul, acesta însă nu poate să se mântuiască singur pentru că mântuirea este îmbrățișarea lui Dumnezeu și doar Acesta ca un Atotputernic îl poate smulge din iad pe neputinciosul om. Acesta este Adevărul Omul nu poate face nimic ca să se mântuiască decât să se învoiască să fie mântuit de Dumnezeu iar Dumnezeu face totul ca Să-i mântuiască pe toți mai puțin să-i oblige, pentru că nu vrea din dragostea de a-i vedea desăvârșiți dumnezei după har, desăvârșiți liberi. Mântuirea fiind asemănarea cu Dumnezeu dacă omul ar fi silit să se mântuiască n-ar mai fi asemenea cu Dumnezeu pe Care nu-L poate constrânge nimeni și nimic. Tocmai ca să-i facă pe oameni asemenea Lui i-a făcut atât de minunați încât să nu-i poată constrânge nici satana cu tot iadul nici alți oameni și nici măcar El Însuși. De aceea și ajung în iad sau rai pentru că este rodul libertății lor de a decide.

I.Tim.2:3. Că acesta este lucru bun și primit înaintea lui Dumnezeu, Mântuitorul nostru,
I.Tim.2:4. Care voiește ca toți oamenii să se mântuiască și la cunoștința adevărului să vină.
I.Tim.2:5. Căci unul este Dumnezeu, unul este și Mijlocitorul între Dumnezeu și oameni: omul Hristos Iisus,
I.Tim.2:6. Care S-a dat pe Sine preț de răscumpărare pentru toți, mărturia adusă la timpul său.
I.Tim.2:7. Spre aceasta am fost pus propovăduitor și apostol (adevăr grăiesc în Hristos, nu mint) - învățător neamurilor, în credință și adevăr.
I.Tim.2:8. Vreau deci ca bărbații să se roage în tot locul, ridicând mâini sfinte, fără de mânie și fără șovăire.
I.Tim.2:9. Asemenea și femeile, în îmbrăcăminte cuviincioasă, făcându-și lor podoabă din sfială și din cumințenie, nu din păr împletit și din aur, sau din mărgăritare, sau din veșminte de mult preț;
I.Tim.2:10. Ci, din fapte bune, precum se cuvine unor femei temătoare de Dumnezeu.

Vezi că S-a dat Hristos preț de răscumpărare pentru toți, că noi nu putem aduce nimic ca să ne răscumpărăm, noi nu putem decât doar ca să acceptăm (dacă vrem) darul (iar nu să-l merităm, că nimeni nu merită un asemenea dar, noi toți suntem datori să facem ce facem) adică să zicem da prin primirea Credinței și Adevărului (= Ortodoxie) propovăduite de Sfântul Apostol Pavel, fără șovăială, prin rugăciune și fapte bune.

Așadar ca să nu vorbim în deșert, ne spuneți și nouă ce credeți dumneavoastră prin predestinare, să aflăm și noi cum este confesiunea numită scotlandism?

ALEXANDRU ANASTASIU 09.09.2011 04:33:32

o mică explicație despre tonul bătăios al lui Scotland

Dragii mei, ca să înțelegeți de ce folosește Scotland un așa ton, și să vă fie milă, să nu-l judecați, trebuie să vedeți că nu e de la el ci de la duhul calvinismului care vede în dumnezeul lor un răzbunător pentru onoarea sa lezată, un împătimit de mânie și un strivitor sângeros al făpturii sale. Toți oamenii vor să fie asemenea dumnezeului lor deci nu vă mirați de tonul pe care cu greu îl stăpânește scoțianul, fierbe în el. Vă dau acum un text clasic pe la ei și o să vedeți că Scotland este mult înmuiat, mai apropiat de Ortodoxie, prin rugăciunile unora de pe forum și mijlocirile Stăpânei:

Păcătoșii în mâinile unui Dumnezeu mânios

Trăind într-un asemenea veac secularizat și prosper, pentru mine este dificil să înțeleg deplin impactul imens pe care 1-a avut asupra Occidentului modul juridic de a înțelege ispășirea. Concepția despre Dumnezeu ca un Judecător feroce, mânios, răzbunător, care își varsă mânia Sa divină asupra Fiului Său, Iisus, din „iubire" pentru noi, păcătoșii, pare absurdă pentru mulți necreștini. Astfel se explică, în parte, de ce atâtor de mulți oameni le repugnă bisericile instituționale și recunosc că 11 admiră pe Iisus doar la un nivel strict personal și neinstituțional.
Așa cum am mărturisit înainte, de-a lungul anilor, dai" mai ales în tinerețe, am avut mai mulți prieteni creștini calviniști înfocați, iar pe unii dintre ei îi consider ca fiind mult mai spirituali decât mine. Ei au o foarte mare admirație față de conducătorii coloniști americani a ceea ce este numit îndeobște Marea Deșteptare [The Great Awakening], care a avut loc la începutul anilor 1770 și din ale căror rânduri fac parte doi evangheliști proeminenți: Jonathan Edwaids și George Whitefield, amândoi aprigi predicatori și apărători devotați ai moștenirii calviniste și puritane. Aceștia doi au avut un impact imens asupra coloniilor americane din timpul lor.
în cele ce urmează vom reda câteva pasaje din cea mai faimoasă predică a lui Jonathan Edwards, ,Răcătoșii în mâinile unui Dumnezeu mânios" [Sinners in the Hands of an Angry God]. Aceasta este o predică de mare importanță istorică fiindcă este reprezentativă pentru concepția despre Dumnezeu care a dominat creștinismul occidental după Marea Schismă din secolul al Xl-lea dintre Răsăritul Ortodox și Apusul Romano-catolic. A se observa cât de des este folosit cuvântul „mânie".

„Acești oameni merită să fie aruncați în iad. Dreptatea divină niciodată nu se împotrivește, niciodată nu are obiecții de adus atunci când Dumnezeu își folosește puterea ca să nenorocească pe astfel de oameni. Dimpotrivă, dreptatea cere cu glas răsunător o pedeapsă infinită pentru păcatele acestor oameni... Acești oameni sub deja sub o sentință de condamnare la iad... Mânia lui Dumnezeu este aprinsă împotriva lor. Nenorocirea lor nu doarme. Prăpastia este pregătită. Cuptorul este încins, gata să-i primească. Flăcările sunt pregătite și radiază. Strălucitoarea Lui sabie este ascuțită și ținută deasupra păcătoșilor. Prăpastia și-a deschis gura larg sub picioarele lor pentru a-i înghiți...
Dumnezeu nu este obligat și nu s-a legat prin nici o promisiune să țină pe omul firesc departe de flăcările iadului, nici măcar o clipă... Așa se face că oamenii firești sunt ținuți în palma lui Dumnezeu, deasupra prăpăstiei iadului. Ei au meritat această prăpastie de foc și sunt deja condamnați ca să-și petreacă veșnicia acolo. Dumnezeu este teribil de vexat. Mânia Lui e la fel de mare împotriva acestor oameni, precum împotriva celor ce actualmente suferă execuția mâniei Sale în iad. In plus, acești oameni nu au făcut nimic ca să domolească sau să abată mânia lui Dumnezeu de la ei. Dumnezeu nu e legat de vreo promisiune ca să-i țină departe de flăcările iadului. Diavolul îi așteaptă, iadul stă cu gura căscată larg pentru ei, flăcările se adună pentru a-i înghiți. Focul închis in propriile lor inimi îi determină să se lupte pentru a scăpa de acest destin oribil... tot ceea ce-i susține in fiecare moment e doar voia arbitrară si nelegată de nici un legământ a unui Dumnezeu enervat...
Mânia lui Dumnezeu este ca un râu ținut sub control cu ajutorul unui baraj. Apa se face tot mai multă pe zi ce trece, se ridică tot mai sus, pana când un debușeu este fixat. Odată cu trecerea timpului, presiunea se face tot mai mare și apa curge tot mai puternic atunci când este lăsată liberă. Este adevărat că judecata împotriva faptelor tale rele nu a fost executată deocamdată. Inundația răzbunării lui Dumnezeu a fost restrânsă. Dar în același timp, vina îți crește în mod continuu, și tu-ți strângi zilnic o comoară de mânie. Apa se înalță în mod constant și presiunea ei devine din ce în ce mai mare și numai buna plăcere a lui Dumnezeu barează râul acestei mânii care nu vrea să fie oprit și se lovește mereu de dig, încercând să meargă înainte. Dacă Dumnezeu și-ar trage mâna înapoi, digul ar ceda brusc și înfocata inundație a ferocității și mâniei divine s-ar îmbulzi înainte cu o furie de neconceput și ar veni asupra ta cu o putere omnipotentă spre a te distruge...
Așa se face că toți aceia dintre voi care nu a-ți trecut printr-o mare schimbare a inimii prin marea putere a Duhului lui Dumnezeu în sufletele voastre, toți aceia dintre voi care nu a-ți fost născuți din nou, care nu a-ți fost schimbați în ființe noi și înviați din moarte spirituală la o stare în care totul s-a făcut nou, toți aceia care nu a-ți experimentat lumina și viața, sunteți în mâinile unui Dumnezeu mânios...
Dumnezeul care te ține deasupra prăpăstiei iadului după cum cineva ar ține un păianjen sau un fel de insectă dezgustătoare deasupra focului, e scârbit de tine și e îngrozitor de provocat. Mânia lui îndreptată asupra ta arde ca un foc. în ochii Lui, tu ești vrednic numai și numai ca să fii aruncat în foc. El are ochii prea curați ca să poată privi înspre tine. Tu ești de zece mii de ori mai monstruos în ochii lui Dumnezeu decât cel mai veninos șarpe. Tu l-ai ofensat pe Dumnezeu mai mult decât a putut oricare rebel, oricât de încăpățânat ar fi el, să-și ofenseze regele și, totuși, numai mâna Lui te face să nu cazi chiar în clipa aceasta în foc...
Gândește-te la următoarele, tu care ești prezent aici și încă nu ești născut din nou. Gândește-te că Dumnezeu își va executa cu siguranță mânia Sa feroce, ceea ce implică faptul că mânia va fi dată fără milă. Când Dumnezeu va privi inefabila ta situație, când va privi tortura ta și va vedea cât ele disproporționată este în comparație cu puterea ta, când va vedea cum sărmanul tău suflet este strivit, cum cade într-o umbră nesfârșită, El nu va avea nici un pic de milă pentru tine, El nu va mai amâna execuția mâniei Sale și nici nu-și va ușura mâna apăsătoare. Atunci nu va fi nici o moderație sau milă. Dumnezeu nu-și va opri furtuna, nu va avea nici un pic de interes pentru binele tău, nu se va îngrijora de faptul că s-ar putea să suferi prea mult. El se va asigura numai ca toată suferința ta să fie potrivită cu cererile dreptății... Dumnezeu nu va avea nici un folos pentru tine decât să te arunce în suferință și vei continua să folosești stăpânului ca un vas al mâniei pentru totdeauna. Un vas ca tine nu va fi bun de altceva decât de a fi umplut cu mânie.
Când marele și mâniosul Dumnezeu se va ridica și își va execut! groaznica răzbunare împotriva sărmanului păcătos, și când nenorocitul va suferi din plin infinita greutate și putere a indignării Lui, Dumnezeu va chei iu tot universul să privească teribila maiestate și puternica putere care se vede- în suferința acestui păcătos... Avem de a face cu o mânie veșnică... «ciu. cunoaște puterea mâniei lui Dumnezeu?»... Așadar, toți cei ce sunt fiu Hristos să se trezească acum și să fugă de mânia viitoare. Mânia Atotputernicului Dumnezeu planează fără îndoială asupra unei mari părți a acestei congregații. Fugiți afară din Sodoma: «Grăbiți-vă și scăpați-vă viețile, nu priviți înapoia voastră, scăpați la munți căci altfel veți fi consumați de focul sfintei mânii»"28.

Desigur, trebuie să recunoaștem că dacă nu ar fi harul lui Dumnezeu, cu toții ne-am coborî în abisul întristării și chinului veșnic. Axarea pe judecata pe care o merităm poate aduce pe câțiva la pocăință. însă, această prezentare a lui Dumnezeu ca o ființă răzbunătoare, lipsită de compasiune, îmi stârnește repulsie. Nu pot accepta că această mânie exprimă, cumva, o iubire mai profundă. Cu siguranță, această predică nu-L înfățișează pe Dumnezeu ca iubitor de dușmani. Nu este de mirare că atât de mulți, atunci când s-au confruntat cu o astfel de imagine a lui Dumnezeu, au simțit repulsie și au urmat alte religii, sau au devenit atei și anticreștini.

Îl așteptăm așadar pe scoțian să lase mânia, răzbunarea, onoarea, duelurile învățate de la dumnezeul lui și să vină la Dumnezeul Cel adevărat, la Hristos care a murit pentru păcătoși ca să-i mântuiască pe toți, dacă vor, adică să vină la iubire ca să devină român și ortodox.

Cu durere și dragoste, Alexandru

Scotland The Brave 09.09.2011 08:21:10

Din primul posta am inteles intr-un final ca nu ati inteles ce inseamna predestinarea si vreti sa va explic eu.Ati fi putut sa spuneti asta intr-un mod mult mai concis.Mai mult,va mascati incapacitatea sub ironie desi eu v-am spus clar ce v-am cerut:cele cinci(5,V,five,degetele de la o mana)puncte ale calvinismului.Intrucat ati ratat complet comentariul(nici nu exista un comentariu cu privire la ele in cele scrise de dvs)solicitati sa va explic eu.Draguta strategie,apoi poate comentati pe comentariul meu.Nu va suparati pe mine,dar este cel mai slab raspuns critic pe care l-am primit cu privire la tezele calviniste.In ce ati scris ati comentat orice mai putin ce spun ele.Ipocrizia deja atinge cote alarmante.

In al doilea post,care este un citat,puneti ghilimele si sursa va rog, ati invocat personalitatea lui Edwards.Si acolo contextul v-a scapat complet.Mai mult,va pot demonstra,daca totusi mai aveti un dram de onoare,ca habar nu aveti ce a inseamnat notiunea de ,,Trezire"si la ce se refera.Restul celor spuse acolo,cu privire la persoana mea nici nu ma obosesc sa le comentez.Cand lasul nu are raspuns direct atunci ataca persoana.O sa explic si despre puritani si Edwards ca sa nu ramineti in ceata totala.

O sa incep sa va pregatesc pe episoade ca sa aveti,de data asta,ce comenta,fie si pentru prima data de cand a inceput acest ,,dialog".Puteti intrerupe daca doriti,nu ati face decat sa-mi confirmati ceea ce cred deja despre dvs.Totusi am un dram de respect pentru ca fie si asa ati incercat,intr-un final,sa raspundeti intr-un anumit fel,cum ati putut dvs.O sa-mi iau la dispozitie exact cat timp v-ati luat dvs de la ultimul raspuns.Eu totusi il voi posta in in timpul zilei,nu cand oamenii dorm si nu pot fi de fata.

UPDATE:Am citit a doua oara postarile dvs,intr-o pauza.Prima data m-au amuzat pentru nu credeam sa ratati complet critica tuturor celor 5 teze.Este cumva vina mea,sunt obisnuit,in acest gen de dialog, cu precizia catolicilor.Apoi am ramas perpelex pt ca am realizat ca rar am vazut ceva mai haotic de atat.Cred ca mi-am pregatit prea multe materiale pentru specificul situatiei.

Prima data porumbelul pacii.Whatever.Dupa aceea afirmati ca nu ati inteles abordarea calvinita.Apoi,surpriza, textul biblic spre analiza desi nu sunteti convins ca stiti pozitia celeilalte partii.Dar sa combatem neicusorule.Citatul:unul singur si acela rupt din context.Nici o grija,ne vom ocupa si de el.Dupa aceea ironia.Aici porumbelul deja are icter.Postul secund debuteaza apoteotic:explicatia dvs,cu privire la credinta mea,asa cum credeti dvs ca este.Nu stiti dar o prezentati.Auditoriul deja se zbate in sughituri de plans si de compatimire.Pentru efect maxim: ,,să vedeți că Scotland este mult înmuiat, mai apropiat de Ortodoxie, prin rugăciunile unora de pe forum și mijlocirile Stăpânei".Nici macar nu vreti sa stiti ce cred despre asta,credeti-ma pe cuvant.As sari orice limita a ironiei.Adica sarmanul ratacit uite ce vede lumina prin rugaciunea noastra si whatever a cui.Sunt impresionat,desi nu am simtit asta.Sfat:nu va amagiti,desi fiecare este liber sa-si aleaga iluzia proprie.

Urmeaza lovitura:Dumnezeul infiorator al lui Edwards.O sa vedem daca nu gasim corespondent la asta prin ortodoxism.Partea aceea de postare,cu tot cu introducerea,nu va apartine.Plagiatul se evita prin citarea sursei.Sa revin:dupa citatul din Edwards urmeaza indemnul sa vina saracul nefericit la natia romana(sa-mi trag una daca am citit de aceasta conditie a mantuirii in Biblie)si ortodoxism.Simpatic,s-a gadilat si patriotismul iar lumea impresionata de lectia de iubire,aplaudat in picioare.Standing ovations.Finalul este efectiv demn de Othello: ,,cu dragoste si durere".Un fel de:Davai zdreanța, Desdemona!

Efectul postarii dvs cu pivire la calvinismul meu:multumesc,tocmai l-ati intarit cum nici nu va imaginati.Cu privire la altii:nu este treaba mea.Acum sa trecem la ceva metodic.Inteleg ca este preferata o creativitate fie si haotica dar sa vorbim (si)la obiect.Raspunul(dvs sa aveti o Biblie in principal,ma intereseaza mai putin ce versiune) va avea urmatoarea structura:

1.Calvinisti si abordarea lor.Cele 5 teze pe scurt
2.Cele 5 teze pe larg,temei biblic,opinii,comentarii.Subcapitole.
3.Puritanii,Confesiunile de la Westminster si cea Scotiana.Posibil,in limita timpului,si altele.
4.Cuvant de final(save the last dance for me).

O sa aveti tot timpul din lume sa le comentati pana ne vom vedea-n fata Domnului.Acolo vom afla si verdictul final.Asta ca sa inlatur orice dubii,prezente sau viitoare,cu privire la o schimbare a calitatii partilor.Se incadreaza la categoria ,,Things that will NEVER happen".

Ne auzim.

ALEXANDRU ANASTASIU 09.09.2011 14:11:28

Deja miroase a răspuns mânios în cinstea dumnezeului mânios

Sincer nici nu m-am obosit să răspund la cele cinci puncte ale calvinismului căci dumneavoastră aveți o credință aparte pe care eu o numesc scoțianism. Dacă aș fi vorbit cu Jean poate-l dezbăteam. Ce tot încerc să aflu, în afară de patima asta a onoarei de duelare și dorința de bătălie după asemănarea dumnezeului dvs. mânios, este ce înțelegeți dvs. din cele 5 puncte ale scoțianismului ca să vă pot răspunde dvs. Tot acuzați că noi nu înțelegem de fapt ce este calvinismul, că este altceva decât tot combatem și asta din cauză că dvs. nu-l înțelegeți pe calvinism deoarece credeți în scoțianism. Și pe orice calvin cu numele x sau y am întreba el ne-ar explica x-ismul și y-ismul. pentru că specificul protestantismului după cum îi arată numele este protestul, papismul individualist sau Quot capita tot sensus adică tradus din Publius Terentius Afer (195/185–159 îHr.) (Terence) câte capete atâtea păreri. După cum specificul Ortodoxie, după cum îi arată numele este dreapta credință, dreapta slăvire de Dumnezeu. De aceea și tot protestați și criticați, acuzând în loc să vă faceți treaba de a trece la subiect. Se împlinește cu dvs. cuvântul Evangheliei:

Matei 11:16 Dar cu cine voi asemăna neamul acesta? Este asemenea copiilor care șed în piețe și strigă către alții,
Matei 11:17 . Zicând: V-am cântat din fluier și n-ați jucat; v-am cântat de jale și nu v-ați tânguit.
Matei 11:18 Căci a venit Ioan, nici mâncând, nici bând, și spun: Are demon.
Matei 11:19 A venit Fiul Omului, mâncând și bând și spun: Iată om mâncăcios și băutor de vin, prieten al vameșilor și al păcătoșilor. Dar înțelepciunea s-a dovedit dreaptă din faptele ei.

Indiferent ce metodă am aplica cu dvs. nu este bună este rea, suntem noi cei vinovați și dvs. doar vă faceți păreri despre noi, desigur infailibile precum și înțelesul dvs. despre credință, fiind un fel de victimă-erou, în loc să discutăm odată despre adevăr.

Chiar, de ce vă tot complexați și nu veniți odată la subiect? Chiar nu puteți scăpa de robia seculară a papiștilor și protestanților față de fanaticele bătălii pe viață și moarte pentru credință? De ce tot luați ca atac personal tot ce vă spun despre greșita credință care o aveți și care evident că vă dăunează duhovnicește? Chiar nu înțelegeți că dragostea adevărată uneori și strigă când vede pe cel iubit în primejdie de moarte?

Iaca strig și eu: păzea scoțiene, te înghite dumnezeul calvinilor cel mânios! Vino să te scape Hristos!

Ora este GMT +3. Ora este acum 09:12:43.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.