Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5028)
-   -   Biserica Ortodoxa de Rasarit(Stil Vechi) (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=938)

emanuel2007 20.05.2008 11:05:25

pai sa stii ca nu asta a spus par rafail si par sofronie ... ca daca ai fi ascultat serile filocalice ai fi vazut care era intelesul a ceea ce a zis el ... hai sati spun eu care a fost discutia si sa vezi tu insuti care era sensul cuvintelor lui ( lor ) ...
cativa credinciosi lau intrebat pe par rafail daca de acuma inainte mai este posibila pustnicia , intrebare la care el a raspuns : nu mai este poasibila pustnicia deoarece sau inmultit asa de mult pacatele incat nu mai suporta lumea asceza ... apoi a mai spus ca par sofronie spunea inca de pe vremea lui , ca , daca va mai veni si al treilea razboi mondial nu va mai fi posibila nu numai pustnicia ci chiar si canoanele si dogmele ... ori din aceste cuvinte se vede clar ca in BOR nu mai este posibila pustnicia dupa invatatura par sofronie si a lui rafail ... deci dupa al treilea raz mondial , daca ar fi sa ne luam dupa par sofronie , nar trebui sa mai fie dogme perfect ortodoxe nicaieri pe pamant ... EXACT ACESETA SUNT SI CUVINTELE PAR RAFAIL CITANDUL PE PAR SOFRONIE : NICAIERI PE PAMANT NU VOR MAI PUTEA FI DOGME ORTODOXE ... deci iata ce dovada clara despre erezia bor ... ascultati in serile filocalice si veti vedea ca nammintit cu absolut nimic :; exact asa se exprima : nicaieri pe pamant ... iar intrebarea era daca mai este posibila pustnicia oriunde pe pamant in bor , deci si raspunsul se referea tot la conceptia ereetica cum ca DE ACUMA NU MAI ESTE POSIBILA PUSTNICIA BA CHIAR ACUSA NU VOR MAI FI POSIBILE NICI DOGMELE ORIUNDE PE PAMANT ...
ori asta esteerezie clara ...
de aceea eu nam facut nici un rau ca am parasit o manastire eretica unde canoanele , Dumnezeu mie martor , nu mai insemnau nimic ...
si de ce atunci par rafael a tras in final concluzia , citez : daca pana acuma mantuirea a fost posibila in ortodoxie pe calea canoanelor si a traditiei , de acuma inainte ea va fi paradoxala , adica se va face in mod paradoxal , fara sa mai respecti nimic ... ca dupa al treilea raz mondial nu va mai fi posibila mantuirea asa cum au invatato sfontii parinti de pana la noi , de acuma se va face in mod paradoxal ...

emanuel2007 20.05.2008 11:58:03

uite una dintre documentele care arata ca biserica finlandei , in comun acord cu patriarhia ecumenica de la constantinopol , sarbatoreste pastele pe cal gregorian , inca din 1923 ; se gaseste la adresa

http://www.itrc-buc.ro/Data%20Pastelui.htm

cauta la capitolul 6 unde vei gasi urmatoarele :

" 6. Importante impulsuri la reforma la sfîrsitul secolului XIX

1897
Memoriu al unor cercuri astronomice catre papa, pentru a schimba metoda de calcul a Pastelui.

1902
Patriarhul Ecumenic Ioachim al III-lea al Constantinopolului abordeaza oficial problema unitatii datei Pastelui în toate Bisericile crestine si cere studii si luari de pozitie. Ecoul este slab.

1917/1918
Pe întreg teritoriul Uniunii Sovietice este introdus calendarul gregorian drept calendar civil, lucru care provoaca opozitia puternica a Bisericii Ortodoxe. Ramînerea Bisericii la calendarul iulian poate fi înteleasa ca protest împotriva bolsevicilor; aceasta are consecinte pîna azi!

1920
Enciclica a Patriarhiei Ecumenice din Constantinopol catre toti crestinii lumii, care cheama la actiuni comune în multe domenii, printre care si cautarea unei date comune pentru sarbatoarea Pastelui.

1923
În luna mai are loc o prima revizuire comuna a calendarului bisericesc într-o conferinta panortodoxa (de ex. o îmbunatatire a calendarului iulian prin mici corecturi la regulile pentru stabilirea datei Pastelui si introducerea calendarului gregorian pentru sarbatorile sfintilor). Aceste schimbari, împotriva carora ridica obiectii multe manastiri si pustnici (mai ale pe sf. Munte Athos!) precum si cercuri conservatoare, dau nastere unei Biserici schismatice (asa numitii „crestini de stil vechi”).

În Grecia, guvernul introduce calendarul gregorian drept calendar civil si declanseaza astfel un conflict puternic între Biserica si stat.

Mica Biserica Ortodoxa a Finlandei hotareste, în consens cu Patriarhia Ecumenica, sa sarbatoreasca Pastele conform calendarului gregorian, pentru a putea celebra sarbatoarea împreuna cu Biserica Evanghelica a Finlandei (în Finlanda sunt ambele Biserici, oficial, Biserici nationale). Mitropolitul Ambrosius de Oulu declara în 1997, în Alep: „Experienta noastra în Finlanda ne face sa recunoastem darul calendarului comun ca vital pentru misiunea si marturia noastra într-o lume seculara. [...] Calendarul finlandez comun pentru toti crestinii este vital pentru viata cotidiana în anul bisericesc. [...] Valoarea sa deosebita se observa în special în în viata de familie, muti ortodocsi traind aici în casnicii mixte confesional.

deci iata ca biserica ortodoxa a finlandei serbeaza necanonic pastele pe cal gregorian , dupa care pastele a cazut de mai multe ori odata cu cu cel evreiesc in secolul trecut , si asta in acord comun cu patriarhia ecumenica ...
si asta , dupa cum a afirmat si mitropolitul ambrosius din finlanda , pe motiv ca pastele sa fie comenorat impreuna cu biserica evanghelica din finlanda ( secta !!!!!! ); ba mai mult , mai si recunoaste acel nefericit de mitropolit , ca in biserica lui exista fara nici o problema casatorii mixte intre ortodoxi si evanghelici ( vreau sa zic ca asta este o alta incalcare a canoanelor , caci aceste casatorii sunt absolut necanonice ) , pe care el nu numai ca lea dezlegat !!!!! , ba mai mult , pentru a le ajuta !!!! , a schimbat si data pastelui de pe cal iulian , cand se serbeaza de toata ortodoxia , pe cal gregorian , dupa care , cum am mai spus , pastele a cazut de mai multe ori in secolultreciut odata cu cel iudaic ( necanonic !!! ) ...
iata dovezi ....

citeste mai jos in acelasi studiu , si vei vedea la

Tabelul 2

Trecerea în revista a „Pastilor paradoxale” între 1900 si 2000

Se vorbeste despre Paste „paradoxale” atunci cînd data anuntata ciclic respectiv tabelar conform computus paschalis difera de cea care corespunde regulilor conciliului de la Niceea aplicate exact astronomic.

1900
15 aprilie (A)
22 aprilie (B)

1954
18 aprilie (A)
25 aprilie (B)

1903
12 aprilie (A)
19 aprilie (B)

1962
22 aprilie (A)
25 martie (B)

1923
1 aprilie (A)
8 aprilie (B)

1967
26 aprilie (A)
2 aprilie (B)

1924
20 aprilie (A)
23 martie (B)

1974
14 aprilie (A)
7 aprilie (B)

1927
17 aprilie (A)
24 aprilie (B)

2000
23 aprilie (A)
26 martie (B)

1943
25 aprilie (A)
28 martie (B)

A – Data Pastelui conform calculului gregorian.

B – Data Pastelui conform calculului astronomic (cu luarea în considerare a OEC).

Aceste date sunt de gasit la O. WHIMMER – H. MELZER, Lexikon der Namen der Heiligen , vol. 6, Innsbruck, 1988, 42.

si daca o sa mai cautati studii de astea cu privire la data pastelui veti mai gasi si altele care sa arate ca bis finlandei , in acord cu patr ecumenica , serbeaza pastele dupa cal gregorian , precum si faptul ca dupa acest cal pastele cade de multe ori odata cu cel iudaic ...

emanuel2007 20.05.2008 12:23:38

daca vreti o sa mai dau si alte dovezi despre bis finlandei s icare sa arate ca cal gregorian face pastele odata cu evreii de mai multe ori intro suta de ani ...
dar acuma nam timp ca maine am examen si tre sa invat ...
una mai spun , ca sunteti foarte naiv ,din punctul meu de vedere ( iertatima ) , daca va inchipuiti ca veti fi luat in vreun fel in seama de sinodul bor sau borusa sau de patr ecumenica ... ei stiu ce se petrece de multe zeci de ani , si sau impacat cu ideea ... dupa cum se vede ca asa propovaduiesc chiar si par cu viata sfanta din bor ( sa ma ierte par rafail , ca il vorbesc de rau ... ca si pe mine tot rafail ma cheama dupa rasoforie ) , deci sa stiti ca acuma politica din bor sa schimbat , nu mai este sfanta traditie ca pana in 1924 , ci acuma este ce vrea muschiul ecumenistilor ( si bineinteles al masonilor ) ...

acuma in bor este salvirea omului contemporan eretic , si nu slavirea lui Dumnezeu ...

sa dau cuvintele exacte ale par rafail sa le judecati si voi , daca naveti interesul sa ascultati serile filocalice :

“ O maica imbunatatita, Sebastiana, pe care Domnul a luat-o acum cativa ani, de prin regiunea Timisoarei, de pe undeva (…) spunea unui parinte pe care il cunosc eu: „Parinte, vremi ca astea n-am apucat. Am cunoscut razboiul, am cunoscut foamete, am cunoscut prigoane, dar vremi ca astea n-am mai vazut. Ieri – zice - mi-au trebuit patru ceasuri ca sa citesc un acatist.” Intelegeti putin de ce vi se duce mintea si nu ramane la rugaciune, in biserica sau in chilie? Da, suntem pacatosi, dar sa stiti ca nu e numai pacatul nostru. Sunt si alte lucruri pe care nu le putem dovedi, dar va spun asta ca marturie a unora mai batrani si care au cunoscut alte lumi. Deja si eu ma vad ca un martor al unei alte lumi pentru cei care astazi au 30 sau 20 de ani si mai putin. Iar parintele nostru ( Sofronie ) a fost si martor al lumii inainte de primul razboi mondial (…) si mi-a spus ca dupa aceea n-a mai fost niciodata acea pace de care isi amintea in tineretile lui, acea asezare a lumii care se simtea. Dupa primul fratricid mondial s-a ridicat harul de pe pamant si n-a mai venit. Dupa al doilea fratricid mondial a fost si mai rau si prin anii ‘70 ne zicea: „Daca va mai veni un razboi mondial credinta pe pamant va deveni cu neputinta“ ; asa cum mai multi au spus si aseara si azi: ispitele sunt mai cumplite azi. Nu numai mai cumplite, ci si mult mai subtiri, mai nebagate in seama. Crezi ca esti un credincios si te trezesti ca reactiile tale sunt reactiile necredinciosului. Credinta ta te falimenteaza, te tradeaza .Cand observam lucrurile astea e cazul sa ne apropiem mai mult de Dumnezeu; dar as zice mai mult: e cazul sa ne bucuram . "

ceea ce am subliniat este erezie ...

si ascultati daca vreti serile filocalice unde par rafail vorbeste despre mantuirea paradoxala , care , dupa invatatura lui , a intrat in vigoare in secolul trecut , dupa cele doua razboaie mondiale ... erezii ... ce sai faci , astai treaba cu veacul nostru ... multi prooroci mincinosi vor aparea si pe multi vor insela ... tot par rafail mai invata ca din secolul trecut , nu mai trebuie ca biserica sa mai biruie lumea dupa exemplul Mantuitorului , caci acuma nu se mai poate ; cica este de ajuns ca a biruito Domnul pe vremea Lui , acuma nu mai este necesar , cica ... haha !!!!

emanuel2007 20.05.2008 12:38:44

dumneavoastra aveti dreptate cand spuneti ca si in secolul nostru si pana la sfarsitul lumii vor mai fi oameni placuti lui Dumnezeu , care sa traiasca canonic si dogmatic ortodox , dar acesti anu vor mai face parte din ceea ce , in mod oficial , se va numi biserica ortodoxa ...

iata si proorocii in sensul acesta :

PROFETIILE SF. AMBROZIE DE LA OPTINA (1821)
" Fiul meu , cunoaste aceasta ca in ultimele zile vremuri grele vor veni ; si asa cum apostolii au zis , datorita slabirii in pietate ( evlavie ) erezii si schisme vor aparea in Biserica ; si asa cum Sf. Parinti au prezis , apoi , pe tronurile ierarhice si in manastiri nu se vor gasi oameni experimentati in viata spirituala motiv pentru care ereziile se vor imprastia peste tot si vor insela pe multi . Dusmanul omului va actiona cu viclenie , si daca va putea va atrage si pe cei alesi la erezie . El nu va incepe prin a contrazice dogmele Sf. Treimi , divinitatea lui Iisus Hristos , ori virtutea Maicii Domnului , dar el va incepe sa distruga invataturile Sf. Parinti , invatand altfel decat Biserica . Viclenia vrajmasului si caile lui vor fi vazute numai de cei mai experimentati in viata spirituala . Ereticii vor lua puterea Bisericii peste tot , si vor alege slujitorii lor , si spiritualitatea va fi neglijata . Dar Domnul nu-si va parasi slujitorii fara protectie . In adevar , sarcina lor reala este de a persecuta pe adevaratii pastori si a insela ; in afara de asta , turma spirituala nu va putea fi capturata de eretici . De aceea , fiul meu , cand vei vedea Biserica batjocorind harul divin al invataturilor Sfintilor Parinti si al ordinii stabilite de Dumnezeu , cunoaste aceasta ca ereticii sunt deja prezenti . Fii deasemenea constient ca pentru un timp , ei poate isi vor ascunde diavolestile lor intentii , sau poate isi vor ascunde lupta impotriva lui Dumnezeu , ca sa poata reusi sa insela si a atrage pe cei neexperimentati . Ei vor persecuta pastorii si slujitorii lui Dumnezeu , pentru ca diavolul care conduce erezia nu poate sta in ordinea divina . Ca lupii imbracati in piele de oaie ei vor putea fi recunoscuti dupa firea lor ingamfata si laudaroasa , iubirea de placeri si de putere . Toti acestia vor fi tradatori , cauzand ura si rautate peste tot , si de aceea Domnul a spus ca pot fi recunoscuti usor dupa faptele lor . Slujitorii lui Dumnezeu sunt iubitori de aproapele , blanzi , smeriti si ascultatori de Biserica , respectand ordinea si traditia ei . In acel timp , calugarii vor indura mari persecutii din partea ereticilor si viata monahala va fi batjocorita . Viata monahala va saraci , numarul calugarilor va scadea . Cei care vor ramane vor indura violenta . Dusmania impotriva vietii monahale care doar va avea aparenta evlaviei , va atrage calugarii de partea lor promitandu-le protectia si bunurile lumesti (confort ) , dar amenintandu-i cu expulzarea ( din Biserica ) pe aceia care nu se vor supune . De la aceste amenintari , slabiciunea inimii va fi foarte chinuitoare . Daca vei trai sa vezi acele timpuri , bucura-te pentru ca atunci luptatorii fara nici o alta virtute vor primi cununi doar pentru ca vor ramane in lupta , conformandu-se cu lumea lui Dumnezeu . “ Oricine va marturisi pentru Mine inaintea oamenilor , Eu voi voi marturisi pentru el inaintea Tatalui Meu ” . Teme-te de Dumnezeu fiul meu , si nu pierde aceste cununi ca sa nu fii aruncat de Hristos in intunericul de dinafara si eterna suferinta . Stai curajos in lupta , si daca este necesar , cu bucurie indura persecutiile si alte necazuri , doar pentru aceea ca Domnul va fi cu tine… si Sfintii Mucenici si toti Sfintii cu bucurie se vor vor uita la lupta ta . Dar , in acele zile , vai de calugarii legati de averi si bogatii si care , de dragul iubirii de confort , vor cadea de acord sa se subjuge ereticilor . Ei isi vor adormi constiinta spunand : ” noi salvam manastirile si Dumnezeu ne va ierta ” . Din nefericire si orbire , ei nu se gandesc deloc ca prin aceste adevarate erezii si eretici diavolul va intra in manastire si nu va mai fi o sfanta manastire ci doar o pereti din care harul se va departa pentru totdeauna . Dar Domnul este mai puternic decat diavolul , si nu-si va abandona slujitorii . Vor fi adevarati crestini pana la sfarsitul lumii , dar ei vor alege locurile singuratice si desertice . Nu te teme de necazuri , dar teme-te de periculoasele erezii , pentru care pleaca harul si ne separa de Hristos , atata timp cat Hristos ne-a poruncit sa consideram pe eretic ca pe un pagan si un vames . Si deci intareste-te pe tine fiul meu in harul lui Iisus Hristos . Cu bucurie grabeste-te sa marturisesti si sa induri suferinta ca un bun soldat al lui Iisus Hristis , caruia i s-a spus : ” Fii luptator pana la moarte si iti voi da cununa vietii ” .

PS : cititi si pe pag anterioara unde am dat dovezile care leati cerut

emanuel2007 20.05.2008 12:46:55

persecutia asta este deja in BOR instalata ... si ereticii sunt deja la puterea bis ortodoxe din toata lumea ... putini mai sunt aceia care isi mai dau seama de aceasta ...
oricum se observa o diferenta intre ceea ce spus par rafail si ceea ce a spus sfantul ambrozie ... pentru par rafail nu mai este posibila ortodoxia canonica si dogmatica nicaieri pe pamant , dar pentru sfantul ambrozie ea va ramane pe pamant pana la sfarsitul lumii , insa nu in cadrul bisericii oficiale ... ba chiar , spre sfarsit , ortodoxia nu va mai putea sa fie posibila decat in locuri izolate de civilizatia antihristica , caci va fi prigoana lui antihrist asupra crestinilor ...
pa pa ???

emanuel2007 20.05.2008 13:26:57

si plecarea mea din manastire na fost deloc un pacat , pentru ca am plecat de fapt dintro bis schismatica , si asta invata si sfintii parinti ... in plus a fost si cu binecuvantarea staretului , care chiar daca facea chestiile necanonice pe care le facea ( fara sai para catusi de putin rau , ceea ce este pacat impotriva Duhului Sfant ) , totusi era un sinpatizant al BOSV , si le dadea dreptate in chestia ecumenismului si calendarului ... bineinteles , asta vorbeam numai intre noi , ca in mod oficial adopta si el politica oficiala ... deci cand iam spus de ce vreau sa plec , chiar daca avea absoluta nevoie de mine acolo ( caci cu mine sia ridicat si biserica si arhondaricul , si eu fiind singurul vietuitor din schitul acela inafara de el , mai avea nevoie in continuare ca samai faca niste constructii ) , totusi mia dat binecavantarea pentru ca stia ca am dreptate ... chiar asa a si spus : este de la Dumnezeu ce vrei sa faci si sati ajute Dumnezeu sa duci la bun sfarsit ceea ce tiai propus sa realizezi ... eu vreau sa imi fac o chilie pe undeva pe un munte si sa stau acolo ca si calugar , asta miam propus sa fac ... si am si binecavantarea , chiar si de la altii ( de exemplu de la parintele Proclu am mai luat binecuvantarea ca sa stau la liniste ) ...
si asta sa mai stii , ca daca un rasofor iese din manastire nu este pacat , ba chiar si daca se casatoreste nu este pacat , ci se considera ca a doua casatorie , si este perfect canonica ... dar bineinteles ca nu este cazul meu ... pe mine mau inteles si parinitii si colegii de la scoala ca nu vreau sa ma casatoresc si nu este nici o problema pentru asta ... si am sa realizez ceea ce miam propus sa fac cu ajutorul lui Dumnezeu ...

razvan_m 20.05.2008 21:09:57

Te rog, explica-te, Emanuel, cum putea fi un schit cu doi vietuitori schismatic? Nu prea inteleg. ti-a spus staretul ceva ce te-a facut sa deduci ca nu se afla in ascultare fata de Sfintele Canoane?

dorstor 20.05.2008 22:09:05

d-le emanuel2007,deocamdata eu vad ca d-ta arunci acuze dar nu aduci probe.ori iin ortodoxie nu este piermis a acuzi pe cineva fara probe.
Potrivit can 19 Ancira si 18 Sf Vasile,daca un rasofor(un rasofor este stadiul 3 de ispitire inainte de depunerea voturilor pt monahism)paraseste manastirea si se casatoreste se face slujba ca si cum s-a cununa a doua oara,iar un rasofor iesit din manastire nu mai poate fi hirotonit ca preot!
D-le Emanuel2007,daca vrei sa vezi cum arat,cauta la adresa de mai jos,si vei vedea ca am postat un avatar acolo.Am incercat si aici dar nu am reusit pt ca habar nu am ce inseamna acele URL-uri.Va fac aceasta trimitere pt a vedea ca nu ma ascund dupa pseudonime.http://agora-crestina.myforum.ro/prezentare-vt11.html
ca fost rasofor ar fi trebuit sa stiti ca este necesar a proba ceea ce acuzati altfel sunteti vinovat ca acel acuzat si primiti aceasi pedepsa.(Canonic)

konstantinos 20.05.2008 22:43:11

Citat:

În prealabil postat de dorstor
Data serbari Pastelui se stabileste astfel:in prima duminica dupa prima luna plina dupa ischimerie(AU LUNA PLINA LA ISCHIMERIE),iar daca atunci cade si Pesah al iudeilor se amana pt duminica imediat urmatoare.
dupa cum stim la Niceea a fixat definitiv ischimeria pe 21martie.Stilistii insa au ischimeria pe 8 martie dar in calcule folosesc eronat tot 21 martie dar dupa calendarul lor ca data a ischimeriei.La stilisti cand soarele este la ischimeria de primavara este data de 8 martie
Anul acesta am avut ischimeria pe 21martie(8martiesv) luna plina in noaptea de21 spre 22 martie(8 spre 9 martiesv) iar pe 23martie(10martie sv)zi de duminica.Daca am fi respectat hotararile de la Niceea trebuia ca in aceasta duminica sa serbam Pastele.
Noi insa am serbat Pastele pe 27 aprilie adica dupa adoua luna plina de dupa ischimerie.A DOUA LUNA PLINA dupa ischimerie a fost in noaptea de 19spre20 aprilie(12spre13aprilie sv).

Sus

Ce vreti sa spuneti prin asta?
Ca a gresit BOR cu calcularea datei Pastelui!?

dorstor 20.05.2008 23:03:50

Vreau sa spun ca s-a schimbat de toata ortodoxia,fata de cele hotarate la Niceea,modul de a calcula data Pastelui.Si daca nu ma credeti mergeti la un observator astronomic si vedeti ca am dreptate.Si mai era o regula ca Alexandria sa arate data Pastelui.Si aceasta s-a schimbat.acum o arata Ierusalimul.vreau sa spun ca nimeni nu se sinchiseste de aceasta schimbare ci sta in ascultare de Bo autocefale,dar de aducerea ischimeriei acolo unde au pus-o Sf Parinti,se face confuzie (intentionata sau din nestiinta)de dogma si unii ies din ascultarea canonica,adica au doua unitati de masura!Pt ca data pastelui anul acesta nu s-a mai calculat (SI de nou si de vechi)dupa toate regulile niceene!Iar asta nu este considerata abatere de la dogma.vreau sa mai spun ca sunt atatia denaturatori de canoane incat bietul crestin este tahuit de atata minciuna.Si vreau sa mai spun ca aici nu se prea urmareste de unii adevarul ci prozelitismul chiar impotriva evidentei canonice.Si mai vreau sa spun ce am mai spus daca ne credem crestin sa aducem probe canonice nu barfa ca precupetele.si mai vreau sa spun ca eu consider un forum un spatiu unde fiecare putem afla cate ceva interesant daca chiar dorim sa ne cunoastem real!Data pastelui nu este gresita in raport cu modificare regulei pascale,dar in raport cu regulile niceene au gresit toate Bo,inclusivBOSV.

dorstor 20.05.2008 23:09:54

Cine poate posta o pascalie a BOfinlandeze?sa vad si eu despre ce este vorba!

konstantinos 20.05.2008 23:16:36

eu inteleg ca sunt 2 calendare in BOR(2 in 1). Cel Gregorian dupa care se tin sarbatorile cu data fixa si cel Iulian dupa care se calculeaza data Pastelui. Doar BO a Finlandei stiu ca foloseste numai calendarul Gregorian.(dupa cum au spus si altii mai sus)
1.Nu inteleg de ce ati calculat data Pastelui folosind calendarul Gregorian
2.Nu stiu daca ati tinut cont de Pastele evreilor (nu stiu pe cat a picat)
Nu prea am inteles cum ati calculat dar eu cred ca Ortodoxia nu a calculat gresit data Pastelui anul acesta. Poate v-a scapat ceva.

dorstor 20.05.2008 23:39:42

Data Pesah a fost cu cateva zile inainte de 21 martiesn(8martiesv).Modificarea s-a operat la Moscova in 1948.Regula cu Antiohia s-a schimbat atunci si au acceptat-o toti(inclusiv bosv)deci nu se fac pascalii in mod canonic ci o patriarhie calculeaza data Pastelui si o arata tuturor!Asa spun canoanele,dar acum ori stil vechi ori stil nou fac altfel.De aceea este necesar un sinod ecumenic,sau cel putin panortodox.Data Pastelui se poate verifica si de catre oameni simpli folosind rabojul si mana Sf Damaschin.Si aceasta metoda poprie ortodoxiei da tot cum am aratat eu,ca nu s-a respecta regulile pascale niceniene!

dorstor 20.05.2008 23:46:34

Eu am calculat data pastelui folosind ambele calendare si tot rau a iesit anul acesta.Trebuie sa plec de la ischimeria reala,indiferent de ce data este si sa caut prima luna plina.Caci Dumnezeu tine cont de ce vrea nu de cevreau eu!

emanuel2007 21.05.2008 12:30:53

eu nam spus ca numai schitul acela unde am fost eu a fost schismatic , ci ca toata bor este schismatica ...
deci daca este adevrata schisma bor datorita ecumenismului si caendarului , atunci eu nam facut nici o greseala ca am plecat din schitul ascela si din bor
iar daca nu este adevarat , atunci am gresit ca am plecat numai din bor , caci din schit nam gresit oricum ca am plecat , deoarece eu dinainte de a intra in acel schit , iam spus staretului ca eu nu voi sta acolo decat atatat timp cat va fi liniste acolo , si el a fost de acord cu aceasta ; deci de la inceput am avut o intelegere cu el in sensul acesta ; si de aceea cand am plecat iam spus de ce plec , in primul rand pentru ca bor greseste cu ecumenismul , si in al doilea rand pentru ca al acel schit nu mai era liniste de doi ani , si nici nu mai putea sa fie ; lucru care si staretul la recunoscut ... de aceea mia dat binecuvantare cand ma plecat , si mia spus ca eu tot pe calea linistii si necasatoriei trebui e sa merg ... atata ... deci nam gresit cu nimica ... si asa este , daca gresesc prin aceea ca cred ca bor este schismatica atunci , voi plati pentru aceasta , dar pentru faptul ca am plecat din manastire , odata ce acolo nu mai era liniste , nu este nici o greseala , deoarece asa mam inteles de la bun inceput ... si am binecuvantare de la multi ca eu sa caut mereu linistea siu nu sa stau neaparat in manastire ...
cam astai ...

ory 21.05.2008 13:00:24

Emanuel,fac o simpla paranteza;ai auzit de cratima?

mihailt 21.05.2008 13:54:29

Da cu Parintele Rafail Noica ce avetzi?
Dvs nu stitzi ca Parintele Sofronie Saharov s-a rugat pentru umanitate in timpul celui de-al doilea razboi mondial?
Pai ce lui Dumnezeu ii place sa fie razboaie?
Sau doreste Dansul sa se faca vrun razboi?
Si cine stie cine s-o mai fi rugat de nu am avut parte de razboi atomic...

Pai ce Maica Domnului nu s-o fi rugand si dansa pentru toata umanitatea?
Si Domnul si Dumnezeul nostru Iisus Hristos pe vremea sa a vindecat pe totzi care l-au rugat chiar daca unii erau inchinatori la idoli...ce s-o fi schimbat dansul de atunci pana acum?

Apropo de erezie - eretic poate sa fie cineva declarat numai de un sinod ecumenic - panortodox in ziua de azi.

Iar Parintele Rafail Noica la ora actuala este cel mai mare duhovnic roman.

razvan_m 21.05.2008 14:40:01

emanuel2007 a spus:
Citat:

Rafail Noica spunea ca a invatat de la par . Sofronie ca dupa al treilea razboi mondial nu va mai fi posibila pe pamant nicaieri nici macar dogma ortodoxa , nu numai canoanele ... deci ce sa mai zici de asemenea invatatura halal ortodoxi ... ei se cred ortodoxi fara sa respecte canoanbele , ba chiar pretind ca pot ramane ortodoxi chiar si fara dogemele ortodoxe ... ce mai erezie ?!!!!!1
si cine a spus asta !!!!! par . rafail noica si par. sofronie ... mai da ce ortodoxie in BOR .... faraq dogme ... daca nu credeti ceea ce am spus eu , intrati pe siteul crestinortodox pe serile filocalice ale par. rafail noica si ascultati convrbirile de acolo si va veti convinge ca par sofronie a zis cai gata acusa cu dogmele ortodoxe ... va inchipuiti ... ortodoxie fara dogme.
Pai asta nu-i barfa depre parintele Rafail Noica?
Emanuel, ai trait tu cosmarul unui razboi ca sa-ti dai cu parerea despre ce si cum este cu lumea pe timp de razboi; poate e adevarat ca majoritatea lumii cade din credinta in vreme de razboi din cauza deznadejdii ce o apasa. Pai unde sa mai tii canoanele si dogmele daca in fiecare minut esti amenintat de bombardamentele aviatiei inamicului? Eventual,poti sa repeti in minte Rugaciunea Domnului Iisus Hristos: "Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-mape mine pacatosul!"
Apoi hulesti toata BOR facand-o schismatica numai pentru politica ei ecumenista (si pe mine ma ingrijoreaza, dar atata vreme cat nu se tin Liturghii comune cu preotii catolici si nici nu s-a pus problema efectiva a unirii totul e OK. Pe ce altceva in afara faptului ca BOR a adoptat calendarul nou numai pentru calcularea datei sarbatorilor cu data fixa. Da exemple concrete si nu vorbi numai generalitati, caci asa hulesti Sfanta Biserica, iar hulitorii stii unde ajung dupa moartea lor fizica...
Vino cu exemple concrete, nu cu vorbe goale in ce priveste asa-zisa schisma a BOR.
Iar daca vrei sa-mi dau cu parerea despre Pr. Rafail Noica (dar mai bine nu mi-as da-o caci sunt cu adevarat pacatos si nu stiu decat sa vorbesc de rau pe toti), da-mi link-ul catre zisa-conferinta in cadrul Serilor Filocalice, sa aud in intregime cuvantul Pr. Rafail Noica nu numai fragmentul pus de tine la dispozitie, aici pe forum...

Doamne ajuta.
.................................................. .................................................. ........
Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ma pe mine, pacatosul!

razvan_m 21.05.2008 15:25:15

Hmmm, Emanuel, o iei pe o cale ce duce cam spre IAD, afirmand ca atat Pr. Rafail [Noica], cat si Pr. Sofronie Saharov, ucenicul Sfantului Siluan Athonitul sunt ambii schismatici. Prin extenso, prin intermediul acuzarii Pr. Sofronie ca fiind schismatic, il acuzi si pe Sfantul Siluan ca este schismatic si ca atare nu este sfant, iar Biserica Ortodoxa Rusa s-a inselat cand l-a canonizat. Deh, pareri eretice... Sper ca bunul Parinte Proclu sa nu plece dintre noi si, in preajma Craciunului, atunci cand il voi mai vizita pe sfintia sa, sa ma poata lamuri care este adevarata Biserica Ortodoxa din Romania (BOR sau BOSVR) si care este cea schismatica.

Doamne ajuta.
.................................................. .............................................. ............

dorstor 21.05.2008 21:49:28

Cinevaposteaza aici o MINCIUNA despre Biserica Ortodoxa Finlandeza.Constat iar ca unii din BOSV ridica minciuna la rang de proprietate .BOFinlandeza serbeaza pastele odata cu toate Bisericile ortodoxe autocefale.Sa le fie rusine celor ce mint!

razvan_m 21.05.2008 22:16:59

Hristos A Inviat, frate Dorstor!

Daca de cumva ai obtinut o pascalie a Bisericii Ortodoxe Finlandeze, te rog din inima sa o postezi aici pe forum, ca sa-i convingi si pe cei care vorbesc acum sa zic din nestiinta.
Si daca se dovedeste ca respectivii nu au postat minciuna lor legata de Biserica Ortodoxa Finlandeza din nestiinta, atunci se dovedeste foarte clar ca membrii uneia dintre bisericile care nu se afla in comuniune cu BOR mint. Atunci ce incredere se mai poate avea intr-o astfel de biserica?

Doamne, apara-ne pe noi, credinciosii ortodocsi de erezii!
.................................................. .................................................. .................
Doamne, iisuse Hristoase

razvan_m 21.05.2008 22:17:45

dorstor 21.05.2008 22:31:58

Am vorbit la telefon cu un cunoscut din Finlanda.Biserica Ortodoxa Finlandeza are ca membri si multi romani.Mi s-a explicat clar:BOF face parte din Patriarhia Ecumenica si foloseste aceesi pascalie ca Patriarhia Ecumenica,ca BORusa,ca BOR,ca Ierusalimul etec.

razvan_m 21.05.2008 23:23:08

Atunci sa raspunda fratele Emanuel de unde detinea informatia mincinoasa despre Biserica Ortodoxa a Finlandei.
Dar chiar daca isi va recunoaste greseala, nu stiu ce sa zic:poate va asemana BOF cu BOR si cu toate celelate BO autocefale care tin de Patriarhia de la Constantinopol, pe care el le considera schismatice pentru ca tin calendarul gregorian si pentru ca sunt angajate in dialogul ecumenic cu Biserica Catolica. Cata vreme, BOR nu slujeste impreuna cu clerul catolic si nici nu si-a exprimat fatis optiunea pro-unire cu Biserica Catolica, nu am de ce sa imi fac griji si nici sa consider ca este schismatica. Totusi,ii dau dreptate intr-un punct: cum pana la 1924 a putut fi tinut calendarul iulian si s-au intamplat la Locurile Sfinte minunea pogorarii flacarii necreate din cer in ajunul Pastelui Ortodox si minunea intoarcerii Iordanului la Botezul Domnului, am fi putut merge cu el in continuare. Ce mai insemna o intarziere in plus fata de calendaul solar cu circa 7-8 ore din 1924 pana acum? Practic, o nimica toata. Daca noi zicem ca tinem oficial calendarul gregorian, insa il folosim si pe cel iulian la stabilirea sarbatorilor cu date variabile, atunci chiar ca este ceva in neregula cu adoptarea de la 1 octombrie 1924 a calendarului gregorian. Zic si eu, ca pacatosul: o data ce l-am adoptat de ce nu stabilim Pascalia dupa acesta, ci o stabilim tot dupa vechiul calendar?

Doamne, apara-ne pe noi pacatoisii de caderea in erezii.
.................................................. .................................................. .........

dorstor 21.05.2008 23:30:05

Pt ca este un canon care spune ca pastele sa fie sarbatorit de toti crestinii odata si la Moscova in i948 s-a decis sa existe aceasta situatie provizorie pana la intrunire unui nou sunod panortodox.

emanuel2007 22.05.2008 00:39:51

numai minciuni ati zis ... stati sa va raspund punct cu punct ...

konstantinos 22.05.2008 01:05:22

parca ne-am nascut ieri.
1.Cautati pe google cum serbeaza pastele Finlanda
2.In privinta ecumenismului intrebati-l pe PadreCodry daca s-a slujit impreuna cu catolicii(din cate am inteles eu e ca s-au facut slujbe comune chiar cu PF. Daniel)
3.Incepeti sa intelegeti de ce nu e bun calendarul Gregorian? pentru ca adoptarea lui in totalite ar face serbarea Pastelui de 2 ori in zile diferite => schisma, dar pt a nu fi o schisma f. evidenta s-a adoptat partial calendarul Gregorian pana se dau toti ortodocsii pe acest calendar ca apoi usurel si dintrun foc sa se schimbe si pascalia la toata ortodoxia (oficiala binenteles).
In sfarsit m-am prins si eu de ce zic cei de pe nou ca si celelalte Biserici vor schimba calendarul dar ca acum nu e momentul.

emanuel2007 22.05.2008 06:44:56

iata citat dintrun ziar unde se arata ca teoctist a slujit cu catolicii missa romana :

" Slujba religioasa funerara se va desfasura vineri, la orele 10, in Piata San Pietro, si va fi prezidata de cardinalul Joseph Ratzinger, prefectul Congregatiei pentru Doctrina Credintei. La ceremonia liturgica vor participa si numerosi patriarhi si episcopi ai Bisericilor Ortodoxe, ca semn al dragostei fratesti si al apropierii de ideea reunificarii crestine dorite atat de mult de Sfantul Parinte.
O liturghie comuna catolica-ortodoxa s-a oficiat si la vizita Patriarhului Teoctist la Vatican, din 2002, atunci cand prima parte a slujbei, Liturghia Cuvantului - si inclusiv "Crezul" -, s-a oficiat conform ritului ortodox, iar cea de-a doua parte a liturghiei s-a oficiat dupa ritul catolic[/color][/b]

Conform surselor noastre de la Vatican, este foarte posibil ca patriarhii ortodocsi care se vor deplasa la Roma vor participa direct la slujba de inmormantare a Papei. Cerand unirea intre catolici si ortodocsi, Papa Ioan Paul al II-lea a relansat la Bucuresti, in 1999, speranta reunificarii crestinismului.

Patriarhii Teoctist, Bartolomeu si Christodulos au confirmat participarea

Romania va fi reprezentata de Prea Fericitul Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, care va fi insotit de IPS Daniel, mitropolitul Moldovei, si de IPS Iosif, arhiepiscopul roman pentru Europa Occidentala si Meridionala. Patriarhia ecumenica a Constantinopolului va fi reprezentata de seful ei, Patriarhul Bartolomeu.

Patriarhia Ortodoxa a Greciei va fi reprezentata, de asemenea, de intai-statatorul acesteia, patriarhul Christodulos.

Pana la aceasta ora nu se cunoaste inca daca Bisericile Ortodoxe din Bulgaria si Serbia vor fi reprezentate de patriarhii acestora, fiind biserici apropiate indeobste de pozitia Moscovei, care a respins cu vehementa apropierea de Biserica Catolica.

A. Isidor

emanuel2007 22.05.2008 06:48:19

asta a fost necanonica si nimeni na spus nimic , dar monahii din sfantul munte au fost ingroziti , ba chiar si unul dintre ucenicii lui Gheron Iosif a venit personal pana la teoctist la bucuresti si ia reprosat aceasta , insa teoctist ia raspuns cum ca cei din sfantul munte nu fac nimic , ci numai biserica romana realizeaza ceva prin faptul ca participa la ecumenism ...
deacuma am sa aduc atatea dovezi ca no sa mai puteti spune nimic , ca vad ca nu credeti ceea ce am spus pana acum ...

razvan_m 22.05.2008 07:54:46

Cata vreme messa ortodoxo-catolica nu a avut loc intr-o biserica/manastire ortodoxa inca este destul de bine. In momentul in care o messa comuna ortodoxo-catolica va avea loc intr-o biserica/manastire ortodoxa din Romania, atunci, cu adevarat, este tragic. Din ceea ce am citit eu, Sfintii Parinti actuali recomanda sa nu se mai participe la slujbe/Sfinte Liturghii savarsite intr-o astfel de biserica/manastire ortodoxa.
Ce canon al Bisericii Primare trateaza un astfel de caz de slujire impreuna cu schismaticii si ce prevede el?

emanuel2007 22.05.2008 10:56:19

ahahaiiii ...
frate razvan , sa stii ca nu conteaza daca messa a fost savarsita intro bis ortodoxa sau intro bis catolica , caci este exact la fel de grav ; si stii de ce ? pentru ca exista canoane care spun ca daca vreun cleric ortodox va intra intro bis eretica si se va ruga impreuna cu ereticii , atunci el trebuie sa fie caterisit ... iar daca nu a fost caterisit aceasta inseamna calcare a canoanelor ... si este incalcare a canoanelor de ctare sfantul sinod al bor ceea ce nu este acelasi lucru daca ar fi calcat canoanele un preot ( caci daca un preot ar calca canoanele fara ca acest lucru sa fie aflat de sinod sau episcop , atunci isi pierde mantuirea numai acel preot , caci ramane numai pacatul lui ; dar daca sinodul a calcat atat de evisent canoanele , atunci sinodul respectiv , impreuna cu toata biserica ce face ascultare de acel sinod a devenit schismatic )
iti dau exemplu de astfel de canoane care interzic slujirea cu ereticii :

Canonul 32 al Sinodului V local de la Laodiceea ~ "Nu se cuvine a primi binecuvîntãrile ereticilor, care sunt mai mult absurditãti decît binecuvîntãri "

Canonul 10 al Sfintilor Apostoli ~ "Dacã cineva s-ar ruga, chiar si în casã cu cel afurisit (scos din comuniune) acela sã se afuriseascã."

din acest canon se vede foarte clar ca chiar si daca teai ruga in casa cu un catolic cazi sub afurisanie ... si cu cat este mai grav sa slujesti messa catolica cu catolicii intro biserica dea lor ???!!!! de stiut ca messaa catolica are mai multe greseli :
- lipsete proscomidia , ceea ce este necanonic ( aceasta greseala na facuto patr. teoctist , deoarece el a slujit prima jumatate de liturghie in forma ortodoxa )
- in loc de crezul ortodox se zice filioqve ( nici asta na facuto )
- lipseste rugaciunea cea mai importanta din sfanta liturghie , fara de care darurile nu se pot sfinti , si anume epicleza ; aceasta greseala a facuto patr. teoctist , deoarece epicleza este in partea a doua a sfintei liturghii ... deci a cazut sub afurisania bisericii ortodoxe ...
- este pomenit papa la liturghie ca fiind episcop valid al crestinilor ; si aceasta greseala a facuto teoctist , stiinduse faptul ca papa este un eretic

acuma trebuie spus , ca chiar si din punctul de vedere al bor , care a ridicat anatemele asupra catolicilor , este gresit sa faca messa romana , caci tot cade sub afurisania canoanelor ; de ce ?
deci in primul rand trebuie sa spun ca ridicarea anatemelor din 1054 sa facut abuziv , necanonic , deoarece catolicii inca nu arata pocainta sincera in relatia cu noi ... in al doilea rand , chiar si daca aceasta ridicare a anatemelor ar fi fost corecta , slujirea messei romane tot necanonica ar ramane ... si asta deoarece contine greseli dogmatice : filioqve , lipsa proscomidiei , lipsa epiclezei ... ei , si , la acea combinare dintre liturghia ortodoxa si messa romana a lipsit epicleza , adica rugaciunea de invocare a Duhului Sfant , fara de care liturghia ramane eretica , si darurile nu se sfintesc ; deci teoctist , trebuia sesizat de aceast agreseala , ceea ce nu sa intamplat ; si daca ar fi fost sesizat de catre sinodul roman , si nu sar fi corectat , trebuia caterisit ; si daca nici asa nu sar fi corectat de erezia lui , atunci trebuia afurisit si anatemizat de tot ... lucruri care nu saui intamplat ...

astai una , dar mai si altele de spus
cu parere de rau , sa stiti , ca sa nu credeti ca eu nu mas fi bicurat sa aveti voi dreptate si sa gresesc eu cand spun ca bor este schismatica si necanonica , impreuna cu toate celelalte bis ortodoxe in comuniune cu ea ... nu , mas fi bucra sa aveti voi dreptate , dar cu dovezile pe care le am , nu cred se poate sa aveti voi dreptate ..
ma rog , om mai discuta , si atunci om vedea cine gresete , nu ?
mai dau niste canoane care spun ca este gresit a aluji cu ereticii :

Canonul 45 al Sfintilor Apostoli ~ "Episcopul, presbiterul sau diaconul, dacã numai s-ar ruga împreunã cu ereticii, sã se afuriseascã, iar dacã le-a permis acestora sã sãvîrseascã ceva ca si clerici (sã sãvîrseascã cele sfinte), sã se cateriseascã."
- Canonul 46 al Sfintilor Apostoli ~ "Episcopul sau presbiterul care primesc botezul sau jertfa ereticilor, poruncim sã se cateriseascã. Cãci ce întelegere poate sã fie între Hristos si Veliar? Sau ce parte are credinciosul cu necredinciosul?"

Canonul 64 al Sfintilor Apostoli ~ "Dacã vreun cleric sau laic intrã în sinagoga iudeilor sau a ereticilor ca sã se roage, sã se cateriseascã si sã se afuriseascã."
- Canonul 6 al Sinodului V local de la Laodiceea (343) ~ "Nu este îngãduit ereticilor a intra în casa lui Dumnezeu dacã stãruie în eres."
- Canonul 15 al Sinodului al Nouãlea din Constantinopol (861)
"Cei ce propovãduiesc public eresul sau îl învatã în Biserici, sã fie îndepãrtati de comuniunea cu credinciosii si afurisiti, ca unii ce fac schismã si sfãrîmã unitatea Bisericii."

cam atat ... cred ca este de ajuns ...

emanuel2007 22.05.2008 11:08:28

citez un alt text pe care lati scris dumneavoastra domnule dorstor pe un alt site , si care mi sa parut interesant :
" Data serbari Pastelui se stabileste astfel:in prima duminica dupa prima luna plina dupa ischimerie(AU LUNA PLINA LA ISCHIMERIE),iar daca atunci cade si Pesah al iudeilor se amana pt duminica imediat urmatoare.
dupa cum stim la Niceea a fixat definitiv ischimeria pe 21martie.Stilistii insa au ischimeria pe 8 martie dar in calcule folosesc eronat tot 21 martie dar dupa calendarul lor ca data a ischimeriei.La stilisti cand soarele este la ischimeria de primavara este data de 8 martie
Anul acesta am avut ischimeria pe 21martie(8martiesv) luna plina in noaptea de21 spre 22 martie(8 spre 9 martiesv) iar pe 23martie(10martie sv)zi de duminica.Daca am fi respectat hotararile de la Niceea trebuia ca in aceasta duminica sa serbam Pastele.
Noi insa am serbat Pastele pe 27 aprilie adica dupa adoua luna plina de dupa ischimerie.A DOUA LUNA PLINA dupa ischimerie a fost in noaptea de 19spre20 aprilie(12spre13aprilie sv). "

deci dupa cum ati spus inseamna clar ca bor nu mai respecta hotararile de la niceea ...
???

emanuel2007 22.05.2008 11:13:37

domnule dorstor , tot nu vam aflat numele dumneavoastra real nici de pe acel site ...
......
nu sunt un fost rasofor , ca eu nu ma dezis de juramantul pe care lam facut in fata lui Dumnezeu ... nu ma casatoresc si nici nu vreau sa ajung preot ...

emanuel2007 22.05.2008 11:34:11

eu recunosc si bor ca avand harul Duhului sfant , cum am mai zis , si pe sfantul siluan ca sfant , si pe par sofronie si pa par rafael ca parinti cu viata sfanta , doar ca eu cred ca ei au facut o greseala in privinta ecumenismului si a calendarului ... de exemplu a fost odata un sfant ortodox care credea ca este bine sa mananci inainte de impartasanie , ca sa duca in stomac impartasania deasupra mancarii ... si el asa proceda , ca era preot si manca inainte de liturghie ,dar aceasta chestie a ajuns la urechile episcopului , care la chemat la el cu gand sa il certe aspru ... cand a ajuns acel sfant la episcop , a trebuit mai intai sa stea un timp in sala de asteptare ... stand pe acolo , a vrut sa isi agate haina pe ceva , si vazand ceea ce lui i sa parut a fi o sfoara , a intinso pe acea sfoara ... chestia este ca acea sfoara nu era ceea ce a crezut el , ci era o raza de soare care patrundea printro gaura in incapere ... aceasta minune a fost aflata si de episcop , intre timp , si eiscopul sa incredintat astfel de sfintenia acelui preot ... de aceea cand la chemat inauntru , nu la mai certat cu asprime , dar ia spus ca ceea ce face el este gresit , ca nui corect sa mananci inainte de impartasanie , si ia cerut sa se corecteze , lucru pe care acel preot la si facut ...

deci si sfintii pot sa greseasca , asa si cu par sofronie , rafael , ilie cleopa si ceilalti ...

emanuel2007 22.05.2008 11:44:17

dumneavoasra ati mai spus aceasta :
" Vreau sa spun ca s-a schimbat de toata ortodoxia,fata de cele hotarate la Niceea,modul de a calcula data Pastelui.Si daca nu ma credeti mergeti la un observator astronomic si vedeti ca am dreptate.Si mai era o regula ca Alexandria sa arate data Pastelui.Si aceasta s-a schimbat.acum o arata Ierusalimul.vreau sa spun ca nimeni nu se sinchiseste de aceasta schimbare ci sta in ascultare de Bo autocefale,dar de aducerea ischimeriei acolo unde au pus-o Sf Parinti,se face confuzie (intentionata sau din nestiinta)de dogma si unii ies din ascultarea canonica,adica au doua unitati de masura!Pt ca data pastelui anul acesta nu s-a mai calculat (SI de nou si de vechi)dupa toate regulile niceene!Iar asta nu este considerata abatere de la dogma.vreau sa mai spun ca sunt atatia denaturatori de canoane incat bietul crestin este tahuit de atata minciuna.Si vreau sa mai spun ca aici nu se prea urmareste de unii adevarul ci prozelitismul chiar impotriva evidentei canonice.Si mai vreau sa spun ce am mai spus daca ne credem crestin sa aducem probe canonice nu barfa ca precupetele.si mai vreau sa spun ca eu consider un forum un spatiu unde fiecare putem afla cate ceva interesant daca chiar dorim sa ne cunoastem real!Data pastelui nu este gresita in raport cu modificare regulei pascale,dar in raport cu regulile niceene au gresit toate Bo,inclusivBOSV "

nustiu deocamdata ce sa raspund la aceasta problema , dar dupa cum sar aparea , toate bisericile au gresit de data aceasta in calcularea datei pastelui ...ceea mie imi pare ca este necanonic !!!!!!
intrebare : oare sa mai intamplat aceasta greseala si in anii trecuti sau numai anul acesta ?
eu nas crede ca ceea ce a fost fixat la sinodul de la niceea poate fi schimbat ... adica sa se fixeze pastele in functie de alta data decat aceea de 21 martie , data isimeriei de primavara ...
caci sfintii parinti , au spus ca aceasta regula nu poate fi schimbata , nu ???

emanuel2007 22.05.2008 12:17:43

eihai , mai fratilor , iata cum se rezolva aceasta " problema " ...
pai mai fratilor , hai de exemplu sa luam cazul cal iulian , sa vedem daca in mod real sa gresit anul acesta in cal datei pastelui :
dupa cal iulian neindreptat , tinut de bosv , pastele a cazut anul acesta pe 14 aprilie ( 27 aprilie dupa cal gregorian tinut de bor ) ; ceea ce inseamn ca luna plina a fost undeva in saptamana anterioara acestei date de 14 aprilie , nu ? sa luam cele doua cazuri extreme ca sa vedem daca sa gresit cu ceva ...
1 daca ar fi fost luna plina pe 7 aprilie sv ( 20 aprilie sn ) , atunci , luna plina anterioara ( luna plina apare odata la 29 de zile ) a fost pe data de 9 martie sv ( 22 martie sn ) deci inainte de isimeria de 21 martie sv ( dupa isimeria de 21 martie sn ) ; de unde se vede ca bosv na schimbat cu nimic regulile stabilite la niceea : pastele sa fie dupa prima luna plina de dupa isimeria de 21 martie , pe cand bor a schimbat chiar si metoda de calcul stabilita la niceea , caci dupa aceasta regula bor trebuia sa sarbatoreasca pastele in duminica de 23 martie sn ... fraglant delict , imi pare rau ...
apoi sa luam si cazul de la extrema opusa : luna plina a aparut pe data de 13 aprilie sv ( 26 aprilie sn ) deci luna plina anterioara a mai fost la data de 15 martie sv ( 28 martie sn ), tot inainte de isimeria de 21 martie sv ( si tot dupa isimeria de 21 martie sn ) ; deci nici in acest caz bosv na cazut sub osanda sinodului de la niceea , pe cand bor si in acest caz a cazut sub aceasta osanda ...

in concluzie , orinde ar fi cazut luna plina in saptamana dinainte de 14 aprilie sv cand a fost pastele ( 27 aprilie sn ) bosv a sarbatorit pastele tot dupa regula de la niceea : in prima duminica de dupa prima luna plina de dupa 21 martie cal iulian ... pe cand bor este clar ca a incalcat aceasta regula a sinodului de la niceea , caci oricum ai luao , bor a sarbatorit pastele dupa a doua luna plina de dupa 21 martie fixat de bor ( adica de cal gregorian ) ... caci este si logic ca in intervalul de 21 martie - 14 aprilie , care are numai 25 de zile , nu putea sa cada de doua ori luna plina , caci luna plina cade odata la 29 de zile ; in cel mai rau caz , daca luna plina ar fi fost pe 21 martie sv , atunci ea a mai cazut tocmai pe 18 aprilie , adica dupa 14 aprilie , data la care bosv a serabat pastele ; deci bosv na gresit cu nimica nici in aceasta problema ...
deci ati cam gresit la calcule domnule dorstor ...

si desigur ca asta nu este SINGURA calcare a canoanelor de catre bor , caci nici cal gregorian nu este canonic , asa cum am mai aratat ... asa ca ...
Doamne ajuta si numai bine la toata lumea ...

emanuel2007 22.05.2008 12:26:48

deci raspunde fratele emanuel , adica eu , ca bosv nu incalca la ora actuala nici o indatorire canonica ...
si mai cred ca acel cunoscut deal dumneavoastra , domnule dorstor , a spus numai ca finlanda serbeaza pastele dupa aceeasi pascalie ca si restul bo in comuniune cu ea , in sensul ca si ea face aceeasi greseala de a sarbatori pastele dupa a doua luna plina de dupa isimeria de primavara , asa cum a facuto si bor anul acesta ... dar este PLIN internetul cu informatii despre data la care sarbatoreste finlanda pastele , adica ca sarbatoreste pastele dupa cal gregorian , si nu dupa cel iulian ... am sa dau cateva dovezi ...
deci aceasta este a treia greseala a bis finlandei , in legatura cu problema cal ; prima este ca a schimbat cal iulian in privinta sarbatorilor fixe , ca si celalte bis ortodoxe , a doua este ca face pastele dupa a doua luna plina de dupa 21 martie , si a treia este ca face pastele dupa cal gregorian ; iar a patra este ca nu face pastele la aceeasi data cu ceilalti crestini , caci exista canoane care spun clar ca crestinii sunt obligati sa tina toti pastele la aceeasi data , si nu la date diferite .........

razvan_m 22.05.2008 12:35:13

Rafael a spus:

Citat:

de exemplu a fost odata un sfant ortodox care credea ca este bine sa mananci inainte de impartasanie , ca sa duca in stomac impartasania deasupra mancarii ... si el asa proceda , ca era preot si manca inainte de liturghie ,dar aceasta chestie a ajuns la urechile episcopului , care la chemat la el cu gand sa il certe aspru ... cand a ajuns acel sfant la episcop , a trebuit mai intai sa stea un timp in sala de asteptare ... stand pe acolo , a vrut sa isi agate haina pe ceva , si vazand ceea ce lui i sa parut a fi o sfoara , a intinso pe acea sfoara ... chestia este ca acea sfoara nu era ceea ce a crezut el , ci era o raza de soare care patrundea printro gaura in incapere ... aceasta minune a fost aflata si de episcop , intre timp , si eiscopul sa incredintat astfel de sfintenia acelui preot ... de aceea cand la chemat inauntru , nu la mai certat cu asprime , dar ia spus ca ceea ce face el este gresit , ca nui corect sa mananci inainte de impartasanie , si ia cerut sa se corecteze , lucru pe care acel preot la si facut ...

deci si sfintii pot sa greseasca , asa si cu par sofronie , rafael , ilie cleopa si ceilalti ...
Citatul cu preotul care manca inainte de Sfanta Impartasanie a fost preluat probabil dupa Cuviosul Paisie [Aghioritul] "Nevointa Duhovniceasca".

Cum se impaca ceea ce spui tu despre BOR, care schismatica fiind, inca mai are Harul Duhului Sfant pogorat asupra ei? Stiam ca schismaticii au pierdut o data cu schisma si Harul Duhului Sfant?
Afirmatia ta despre BOR ca fiind schismatica si totusi avand Harul, desi eu n-o vad schismatica, ci sunt doar greseli ale conducatorilor ei, poate fi generalizata pana la extrem si asupra BRC (Biserica Romano-Catolica), care desi schismatica (iar afurisania asupra ei facuta de Patriarhul de la Constantinopol Mihail Cerularie la 1054, a fost ridicata de Patriarhul Ecumenic de trista amintire Anastagoras la 1965), ar putea inca avea Harul Duhului Sfant pogorat asupra ei, cu toate greselile ei dogmatice (adica invataturi gresite, nu erezii, ale unei Biserici schismatice). Asa ca afirmatia aceasta a ta ma duce si pe mine cu gandul meu pacatos la concluzia ca si tu ai putea fi un schismatic, frate Rafael (afirmand despre schismatici ca au inca Harul Duhului Sfant pogorat asupra lor). ATENTIE, schismaticii nu pot avea Har! Insa unele greseli ale conducerii BOR nu pot atrage dupa ele calificativul de "schismatica" pentru BOR.

razvan_m 22.05.2008 12:39:20

Caci erezie inseamna sa nu ai toate cele 7 Sfinte Taine, sa nu recunosti natura divino-umana a lui Hristos, sa nu recunosti Trinitatea lui Dumnezeu (TREI PERSOANE in UNA SINGURA), sa nu-ti faci semnul Sfintei Cruci, sa nu hulesti pe Maica Domnului cum ca n-ar fi o sfanta si Fecioara, sa nu hulesti sfintii bineplacuti ai lui Dumnezeu, dupa cum procedeaza protestantii si neo-protestantii de astazi si din vechime.

emanuel2007 22.05.2008 12:39:34

deci ceea ce sa hatarat la moscova a fost valabil numai pentru bo aflate in comuniune cu bor , nu si de bosv ... atunci cum sar mai putea lauda ea ( bosv ) cu perfecta ei canonicitate , daca ar fi schimbat metoda de calcul a pascaliei
sa va spun acest lucru , care nar trebui sa fie noutate pentru nimeni, dar din pacate vad ca este : pascalia niceeana este vesnica , asa a fost ea numita de sfintii parinti , si am sa duc acus si citatul cu pricina ; ceea ce inseamna ca metoda de calcul a datei pastelui nu se poate schimba niciodata : prima duminica de dupa prima luna plina de dupa isimeria de 21 martie luata dupa cal iulian ...
deci daca obiceiul este ca , calculul isimeriei de 21 martie , luata dupa cal iulian , sa se face de catre o anumita patriarhie ( alexandria ) si ea anunta toate celelalte biserici , totusi metoda de calcul a pascaliei , pe care am enuntato mai sus , nu se schimba si nu se poate schimba de nici un sinod ecumenic panortodox ...

Ora este GMT +3. Ora este acum 21:22:30.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.