Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Moaste (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5038)
-   -   moaste,... adevar sau pura traditie!? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=1528)

Dumitru73 15.01.2013 19:33:27

Citat:

În prealabil postat de iana (Post 496009)
Chiar ma gandeam sa-ti spun sa nu generalizezi, dar, inca o data, nu era cazul...
:6:

ca oricine generalizez fără să îmi dau seama.
dar dacă am un contraexemplu îl dau.
chiar dacă nu concordă poziției mele pe acest forum.

Dumitru73 15.01.2013 19:35:18

Citat:

În prealabil postat de iana (Post 496009)
Chiar ma gandeam sa-ti spun sa nu generalizezi, dar, inca o data, nu era cazul...
:6:

l-am lăudat de multe ori pe forum, deși am fost suparat pe el.

iana 15.01.2013 19:36:11

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 496024)
ca oricine generalizez fără să îmi dau seama.
dar dacă am un contraexemplu îl dau.
chiar dacă nu concordă poziției mele pe acest forum.

Eu, oricum, nu cred ca tu nu mai crezi.

Dumitru73 15.01.2013 19:39:11

Citat:

În prealabil postat de ioanna (Post 496010)
Milosteniile nu le dai ca sa se roage biserica pentru tine, ci le dai ca aceasta sa le administreze in folos comunitar sau/si pentru cheltuielile curente ale parohiei. Valabil si pentru banii pe care unii ii doneaza odata cu pomelnicul. De aceea am spus ca daca ar citi un neoprotestant ce ai scris, ca dai bani sa se roage pentru tine, ar intui o logica a mituirii :)

si cu toate astea asta este practica.
cam la toate mănăstirile la care am dat pomelnice, se facea calculul. atât costă pomenirea viului, atât a mortului. ai x vii și y morți. cât ai dat? îi pomenim atâtea zile.

ioanna 15.01.2013 19:40:17

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 496028)
si cu toate astea asta este practica.
cam la toate mănăstirile la care am dat pomelnice, se facea calculul. atât costă pomenirea viului, atât a mortului. ai x vii și y morți. cât ai dat? îi pomenim atâtea zile.

Comunicarea cu Dumnezeu(rugaciunea) nu e conditionata de bani. Daca se intampla asta, atunci e o cadere mare din har. Unde mai merg eu, nu s-au luat niciodata bani odata cu pomelnicile, cine dorea putea insa lasa o suma in cutia milei la finalul slujbei.

Dumitru73 15.01.2013 19:41:57

Citat:

În prealabil postat de iana (Post 496027)
Eu, oricum, nu cred ca tu nu mai crezi.

iana ... ești mai nouă pe aici.
necredinta mea se întărește pe zi ce trece.
doar că, vezi tu, eu îmi doresc că El să existe, probabil, mai mult decât îți dorești tu.

Dumitru73 15.01.2013 19:43:06

Citat:

În prealabil postat de ioanna (Post 496030)
Comunicarea cu Dumnezeu(rugaciunea) nu e conditionata de bani. Daca se intampla asta, atunci e o cadere mare din har. Unde mai merg eu, nu s-au luat niciodata bani odata cu pomelnicile, cine dorea putea insa lasa o suma in cutia milei la finalul slujbei.

spune-le asta si celor de la pangare.

ioanna 15.01.2013 19:48:40

Citat:

În prealabil postat de centesimus (Post 496033)
Dar la ei, rugăciunea nu e condiționată de zeciuială. Nici cununia, nici botezul, nici înmormântarea, etc.

100-1, welcome back :)

Intrebare pentru ortodocsi: vi s-a intamplat sa vi se pretinda bani pentru pomelnic? Adica daca n-ati platit sa nu fiti pomeniti, pomelnicul sa nu fie primit?

iana 15.01.2013 19:55:04

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 496031)
iana ... ești mai nouă pe aici.
necredinta mea se întărește pe zi ce trece.
doar că, vezi tu, eu îmi doresc că El să existe, probabil, mai mult decât îți dorești tu.

Tu esti suparat pe sistem si pe unii oameni (care ne fac sa generalizam uneori). In rest, ce sa zic, cea mai mare dovada a faptului ca tu chiar crezi este dorinta ta de a crede "cred Doamne ajuta necredintei mele".

iana 15.01.2013 19:58:57

Citat:

În prealabil postat de centesimus (Post 496033)
Dar la ei, rugăciunea nu e condiționată de zeciuială. Nici cununia, nici botezul, nici înmormântarea, etc.

Tocmai, noi Il urmam pe Hristos care a implinit Legea. Noi nu mai dam zeciuiala Vechiului Testament, dam banutul vaduvei.

Ora este GMT +3. Ora este acum 22:54:33.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.