Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Biserica Romano-Catolica (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5029)
-   -   Credința catolică nu îngăduie mirenilor să citească Biblia și Evanghelia (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=17051)

Fani71 27.01.2014 20:39:51

Citat:

În prealabil postat de Lucian008 (Post 549240)
Nu te supara, dar inainte sa te iei dupa Nicolae Steinhardt, dupa X, Y, sau Z, nu mai bine te iei dupa ce invata Biserica si Sfintii Parinti? Mie asa mi se pare corect. Oamenii pot gresi, Biserica nu.

Ce inseamna Biserica, in acest caz? Biserica este trupul lui Hristos din care fac si eu parte, din care face parte si Steinhardt, si p. Staniloae, si preotii pe care ii cunosc personal aici.
Ultima data cand m-am uitat, nu avem un papa care sa 'reprezinte' Biserica, deci in Biserica exista pareri diferite. :7:
In cazul cand nu este vorba de o dogma de la un sinod, si nu exista consens intre parintii care se pot pronunta (care sa fie din secolul XX-XXI, ca de asta vorbim acum, nu de ereziile proaspete din primele secole), gasesc ca putem alege dupa cine sa ne luam.

Fani71 27.01.2014 20:42:57

Citat:

În prealabil postat de ovidiu b. (Post 549244)
Bun, cu păritele Arsenie nu ești de acord.
Te invit să deschidem Pidalionul. Canonul 33 de la Laodiceea spune așa: "Nu se îngăduie a te ruga cu ereticii și cu schismaticii", cu alte cuvinte cu cei care s-au despărțit de Biserica Ortodoxă.
Lucian te-a întrebat deja, ceea ce te-aș fi întrebat și eu.

Adevărul e unul singur, restul e rătăcire și minciună.
Eu merg pe mâna pr Arsenie, Singur Ortodoxia: http://www.sfaturiortodoxe.ro/singur-ortodoxia/

Pai i-am raspuns lui Lucian: nu se poate aplica orbeste in sec. 20 un canon scris cu peste o mie de ani in urma.
Canoanele nu se aplica asa.
Vorbeai chiar tu de iconomie. Prin iconomie, canonul asta nu este aplicabil in cazul catolicilor si protestantilor, care nu sunt 'proaspeti'. Acest canon a fost facut pentru situatia istorica a aparitiei unei noi erezii, ca sa nu fie aceasta incurajata.

Adevarul este unul singur: Hristos.

Fani71 27.01.2014 20:46:49

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 549209)
Bun, deci cam atat cu stiutul despre plecatul "cu ghiotura de la ortodoxie".
Bine ca am lamurit-o si pe asta.
Daca ar merge toate asa usor.. :)

Am zis ca nu stiu de ce au trecut fiecare in parte.
Stiu, in sensul ca corespund observatiilor facute de familia mea, nu ca sa fi studiat cine stie ce statistci.
Si pentru ca vad cata suparare exista impotriva lor si cata cerneala curge. Nu ar fi asa daca nu ar fi relativ multe treceri la neoprotestanti.
Chiar stireana scria mai sus ca sunt sate intregi care trec la ei.

Lucian008 27.01.2014 20:51:42

Citat:

În prealabil postat de Fani71 (Post 549246)
Ce inseamna Biserica, in acest caz? Biserica este trupul lui Hristos din care fac si eu parte, din care face parte si Steinhardt, si p. Staniloae, si preotii pe care ii cunosc personal aici.

Eu vorbeam de invatatura Bisericii, nu de ce reprezinta si cine face parte din Biserica.

Citat:

Ultima data cand m-am uitat, nu avem un papa care sa 'reprezinte' Biserica, deci in Biserica exista pareri diferite. :7:

Ba absolut deloc. La catolici papa este infailibil. La noi Biserica este infailibila. Nu exista pareri in materie de invatatura. Exista o singura invatatura a Bisericii.

Citat:

In cazul cand nu este vorba de o dogma de la un sinod, si nu exista consens intre parintii care se pot pronunta (care sa fie din secolul XX-XXI, ca de asta vorbim acum, nu de ereziile proaspete din primele secole), gasesc ca putem alege dupa cine sa ne luam.

Exista canoanele Bisericii care interzic rugaciunea impreuna cu ereticii.

ovidiu b. 27.01.2014 20:58:49

Citat:

În prealabil postat de Fani71 (Post 549249)
Pai i-am raspuns lui Lucian: nu se poate aplica orbeste in sec. 20 un canon scris cu peste o mie de ani in urma.

Canoanele nu sunt învechite. Biserica este veșnică și biruitoare prin capul ei care este Hristos. Și ieri și azi și-n veci, Hristos, același este.

Citat:

Prin iconomie, canonul asta nu este aplicabil in cazul catolicilor si protestantilor, care nu sunt 'proaspeti'. Acest canon a fost facut pentru situatia istorica a aparitiei unei noi erezii, ca sa nu fie aceasta incurajata.

Și catolicii, protestanții nu sunt eretici? De ce nu se aplică canonul în acest caz?

Citat:

Unde-L găsim pe Hristos? În mai multe biserici (confesiuni)?

Dalian 27.01.2014 21:06:02

Citat:

În prealabil postat de ovidiu b. (Post 549254)
Și protestanții nu sunt eretici? De ce nu se aplică canonul în acest caz?

Nu cumva crezi despre catolici că ei nu-s eretici?

ovidiu b. 27.01.2014 21:09:57

Citat:

În prealabil postat de Dalian (Post 549255)
Nu cumva crezi despre catolici că ei nu-s eretici?

Sunt, am zis că nu sunt? Am editat să nu mai las loc de interpretări. Ești la vânătoare?

Dalian 27.01.2014 21:15:22

Am crezut că ești și tu printre ecumeniști, iartă-mă.

Fani71 27.01.2014 21:34:11

P. Staniloae si ecumenismul

Repet ce postasem acum cativa ani fe firul deschis de mine 'Argumente pentru dialogul ecumenic':

"Pentru toti cei care sun ca era antiecumenist citit in cartea 'Ne vorbeste parintele Staniloae la p. 144-145 (ale cartii, nu ale documentului, sunt scanate evident doua pagini deodata, treci dati download) ce bine vorbeste despre miscarea ecumenica si cum spera 'apropierea dintre Biserici'.

http://www.scribd.com/doc/2160089/Ne...tru-Staniloae-

El zice acolo ca aceasta apropiere o sa se faca mai intai cu catolicii de care nu suntem despratiti prin deosebiri atat de mari."

Lucian008 27.01.2014 21:44:06

Citat:

Canoanele nu se aplica asa.
Vorbeai chiar tu de iconomie. Prin iconomie, canonul asta nu este aplicabil in cazul catolicilor si protestantilor, care nu sunt 'proaspeti'. Acest canon a fost facut pentru situatia istorica a aparitiei unei noi erezii, ca sa nu fie aceasta incurajata.

Dar acum daca nu s-ar aplica acest canon nu s-ar incuraja ereziile celorlalti? Nu s-ar da impresia ca ereziile lor nu sunt grave?

Ora este GMT +3. Ora este acum 17:18:21.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.