![]() |
Citat:
- inteleptii invata din experienta altora; - oamenii obisnuiti din propria lor experienta; - iar prostii nu invata niciodata. Iar in ceea ce priveste mersul la biserica din obligatie, nu este niciodata inutil. Nu se stie cand, in ce moment al vietii, omul isi va aminti de acest mers la biserica. Gandeste-te ca omul se si roaga cateodata, fiind cu gandul aiurea. Totusi Dumnezeu il vede si pe acesta. La fel, cred eu, il vede si pe cel, care merge la biserica din motive independente de vointa lui: acest lucru se numeste ascultare. |
Citat:
Ei bine, bunicul meu patern a fost ateu, ca și tine. Așa am înțeles eu din propriile lui mărturisiri. Când eram copil, foarte șturlubatic fiind, uneori cu mult peste măsura cuviinței, tataia îmi spunea: ai 5 ani, de-acum ești băiat mare, trebuie să te pedepsesc pentru ce ai făcut, îmi pare rău! Și mă pedepsea, trăgîndu-mi o mamă de bătaie, astfel: cu un deget, pe spinare, cum i se părea bunicului meu că e potrivit pentru vârsta mea... La 6-7 ani mi-a comunicat că e silit să înăsprească pedeapsa: mă articula, după mari boroboațe (mi-e jenă să spun...), de data asta cu ... 2 degete. Că eram băiat și mai mare, de-acum... În fine, ultima bătaie zdravănă, am primit-o de la bunicul când aveam vreo 10 ani... I-am dat cu un cartof în cap, de nervi.... A căzut moșul, amețit de lovitură și surprins foarte, apoi m-a anunțat că e groasă rău. Și mi-a tras o lovitură zdravănă, de-o țin minte și azi. O mângâiere, se înțelege, cu 3 degete, pe spinare... Acuma să nu credeți că tataia era Morihei Ueshiba, care ucidea un taur cu un deget! Tataia, care făcuse războiul și niscaiva pușcărie comunistă (scurtă, 3 ani, ca orice român decent) a fost în mare încurcătură când am împlinit vreo 12 ani și am făcut o boacănă și mai mare (am furat o mulțime de bani, ca să îmi împlinesc o dorință împreună cu alți copii din gașcă...). Ar fi trebuit să mă troznească, de data asta, cu ...4 degete. Îmi aduc aminte cât era de încurcat... Se oprise, stuporat... habar nu avea ce să facă... Nu i se mai întâmplase, bag seama... Bunicule, bunicule!... Te-ai oprit stânjenit, ai lăcrimat, ai pus capul între umeri ca un câine jigărit și ai plecat umil în fundul curții să spargi lemne... Și nu te-ai mai întors până la miezul nopții... Îți era atât de greu să rezolvi problema, încât ai plecat rușinat și umilit... Ai spart o groază de bușteni în noaptea aia, cât să ne-ajungă pentru două ierni grele!... Rușinea și umilința ta, bunicule, mă onorează că ți-am fost nepot. Dumnezeu să te ierte, să te pomenească bunicule, și să știi că am înțeles de la tine o parte din ce înseamnă dragostea, cumpătarea, iertarea. Omenia, în fond. Bunicul ar fi trebuit să fie o brută, după anii de război și după temnița comunistă. Era doar foarte delicat, muncitor, supus, cam închis în sine și foarte serios. Și era ateu, Dumitrule, Dumnezeu să-l ierte! |
Citat:
Pedeapsa potrivită e o artă! |
Citat:
sunt împotriva bătăii. consider că bătaia pe care parintele o da copilului, ar trebui să o primească el. vrem să avem copii perfecți, dar ca părinți nu suntem nici măcar mediocri. asta este realitatea. |
Citat:
observ că sunt mulți batausi pe forum și am dat un exemplu maxim de "bataie". dacă pomeneam de mangaieri îmi sareau în cap. |
Eu nu l-am privit niciodata pe Dumitru ca pe un ateu.
Spre deosebire de alti atei de pe forum, am remarcat la el ceva deosebit. Eu l-am perceput ca pe o persoana care cauta. Desi nu-l cunosc personal, nu-l percep ca pe un ateu, chiar daca el uneori se declara astfel. Dumitre, iarta-ma ca nu ma adresez direct tie. Ce am scris acum e reactia mea la ce a scris Cezar. |
Citat:
nu m-a deranjat comentariu lui Cezar. |
intrebare !
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 01:01:23. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.