Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Biserica Ortodoxa Romana (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=507)
-   -   Despre sinodul cretan ,pareri (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=18762)

sofiaiuga 20.02.2017 12:44:16

Citat:

În prealabil postat de CristianR (Post 644003)
Dragoș, întrebarea mea pentru Cătălin era dacă, dogmatic vorbind, a fost stabiită o erezie a ecumenismului. Ecumenist, pe scurt spus, ar fi cel care consideră că ar putea fi mântuiți și cei de alte confesiuni creștine, dacă nu greșesc.
A spune ''nu știu'' înseamnă a admite posibilitatea asta, după părerea mea.

da SF.IUSTIN POPOVICI O NUMESTE PANEREZIE,DE SF.NICOLAE VELIMIROVICI ,marii nostrii duhovniciincepind cu dumitru staniloaie,GHE.CALCIU,IUSTIN PIRVU,ARSENIE PAPACIOC ARSENIE BOCA S.A.vedeti si videoclipul intitulat duhovnici romani despre ecumenism ,l-am pus pe acest topic mai la inceput.Apoi citit si dialogul unui preot ortodox cu adeptii ecumenismului ca e f.interesant dezbatute pe punce la multe intrebari ridicate de adeptii ecumenismului,merita citit
http://sinodultalharesc.tk/dialogul-...iatului-beius/

GMihai 20.02.2017 12:47:59

Erezie este sa credeti ca sfintii sunt infailibili.

Lancelot 20.02.2017 12:52:27

dumitru staniloaie a fost un om si un preot exceptional, foarte inteligent, l-am vazut de cateva ori la tv si i-am citit si o carte, extraordinar om si foarte inteligent. era genul de om care a spus, fara indoiala, "nu stiu" la ceea ce discutam noi aici.

sa-l pui alaturi de schizofrenicul arsenie boca mi se pare o impietate.

suslik 20.02.2017 12:57:14

Citat:

În prealabil postat de Lancelot (Post 644022)
dumitru staniloaie a fost un om si un preot exceptional, foarte inteligent, l-am vazut de cateva ori la tv si i-am citit si o carte, extraordinar om si foarte inteligent. era genul de om care a spus, fara indoiala, "nu stiu" la ceea ce discutam noi aici.

Asa este. O impietate sectar-schismatica.

sofiaiuga 20.02.2017 12:59:26

Dovada ca ecumenismul este religia antihristului in supermemorandum

INCHEIAT LA STRASBOURG in anul 2014 ne arata a fost proiectat si sinodul cretan ,care trebuia sa aiba loc in Constantinopol ,iar apoi l-au mutat in creta la pag.2 puncul 1b care spune
Întrunirea Marelui Sinod Panortodox, undeva la mijlocul anului 2016, chiar în zi de Cincizecime, la Sfânta Mănăstire „Sfânta Irina“ de la Constantinopol. Hotărârile ce urmează a fi luate la acest sinod au fost deja incluse în SUPER-MEMORANDUMUL al cărui text îl redăm în continuare.
La cap.prevederi referitoare la biserica se specifica la art.14,pct.15a urmatoarele
Acordurile menționate mai sus vor fi validate de un Sinod Ecumenic al Bisericilor Creștin-Ortodoxe, ale cărui lucrări vor avea loc în perioada 19.06.2016 – 09.07.2016.
Noi ce concluzie sa tragem decit ca ierarhii prezenti acolo nu i-aiu slujit lui HRISTOS,cei care au semnat ci acestui supermemorandum facut de masoni cu scopul netezirii drumului pt.imparatia lui antihrist.Atunci cui slujesc ierahii semnatari in Creta,caci prin acest sinod se urmareste distrugerea ortodoxiei prin masonii din bisericile ortodoxe.Oare la noi care sunt aceia/
Vad ca acuzele aduse preotilor care se ingradesc de erezie conform canoanelor le sunt aduse acuze care de fapt nu pot fi catalogate ca acuze si ele sunt usor demontate de pr.Eftimie Mitre.Cititi aicea ca nu e lung.
http://sinodultalharesc.tk/parintele...lui-din-creta/

sofiaiuga 20.02.2017 13:01:58

citit supermemorandumul si daca nici acuma nu ne luminam atunci e vai de noi

http://www.apologeticum.ro/2016/03/s...ada-2016-2020/

GMihai 20.02.2017 13:02:50

Sofiaiuga, te intreb si pe tine - ce vei face si ce vei zice cand Sfanta Lumina va veni, de Paste, la rugaciunea Patriarhului Ierusalimului, ai carui reprezentanti au semnat actele Sinodului si care nu s-a dezis de ele ?

suslik 20.02.2017 13:09:42

Citat:

În prealabil postat de GMihai (Post 644026)
Sofiaiuga, te intreb si pe tine - ce vei face si ce vei zice cand Sfanta Lumina va veni, de Paste, la rugaciunea Patriarhului Ierusalimului, ai carui reprezentanti au semnat actele Sinodului si care nu s-a dezis de ele ?

O sa sefaca ca ploua, dind-o la intors. Tipic pentru sectarismul pseudo-ortodox.
Ortodocsi sint cei care care poartea dialog cu voi, fratii nostri de dincolo de Tibru, side, pilda, au dat, in dialog onest si fara caraieli isterice si blesteme de cocalar, marturia buna a credintei noastre la Chieti, anul trecut.
Atunci, dialogul privind primatul scaunului Episcopului Romei a produs o concluzie care exprima poztia noastra. Fara isterii, incitari si valuri de dispret.
Deci, se poate. Dar probabil d-na Iuga si toti zelotistii, mai mult sau mai putin agramati, dar toti nepomenitori, nu stiu asta.
Sau nu vor sa stie.

iuliu46 20.02.2017 13:10:34

E scris in supermemorandum ca nu o sa vina lumina dar o sa faca ei un truc acolo ca-s ecumenisti. :)

DragosP 20.02.2017 13:15:18

Citat:

În prealabil postat de iuliu46 (Post 644016)
Trebuie sa intelegem ca indiferent de ce se va intampla cu oamenii din afara noi vom da socoteala pentru faptul ca nu am facut tot ce depindea de noi ca fiecare din oamenii aia sa-L cunoasca pe Hristos.

Ei, nu'ș dacă-i chiar așa. Mai frică ar trebui să le fie de chestia asta episcopilor și pochilor, decât mie. Eu o să dau socoteală ÎN PRIMUL RÂND pentru copiii, părinții și prietenii mei. Se aude, stelaru-le? :4:

sofiaiuga 20.02.2017 13:19:52

Citat:

În prealabil postat de Lancelot (Post 644022)

o parere total nefondata,te contrazic o multime de oameni care l-au cunoscut direct si au fost ajutati ,si vindecati de inclusiv cancer in timpum vietii .Va recomand sa mai citit si cartile care apar ale marturiilor ,inclusiv cartea Parintele Arsenie Boca -o viatza inchinata schimbarii vietii noastreEl a colaborat cu par.D.Staniloaie la traducerea filocaliei in limba romana ,parintele fiind cel care a adus din Grecia exemplarele.

iuliu46 20.02.2017 13:21:57

Citat:

În prealabil postat de DragosP (Post 644030)
Ei, nu'ș dacă-i chiar așa. Mai frică ar trebui să le fie de chestia asta episcopilor și pochilor, decât mie. Eu o să dau socoteală ÎN PRIMUL RÂND pentru copiii, părinții și prietenii mei. Se aude, stelaru-le? :4:

De ce ? Crezi ca o sa ai circumstante atenuante pentru ca nu ai fost calificat ? Te-a oprit cineva sa te califici daca ai inteles ca una din indatoririle fiecarui crestin ar fi si sa duca "Vestea buna" celor care nu au auzit de ea ?

DragosP 20.02.2017 13:25:20

Păi o duc frate, o duc. Atât cât pot însă, cât îmi permit celelalte obligații pe care le am: familie, copii etc.

Sunt 100% de acord că tre' să propovăduim și noi, măcar prin fapte dacă nu prin vorbe.

sofiaiuga 20.02.2017 13:25:46

parintele arsenie boca despre ecumenism

“[b]ecumenismul este erezia tuturor ereziilor ,caderea bisericii prin slujitorii ei ,cozile de topor ale apusului ;numai putregaiul cade din biserica fie ei arhierei ,preoti de mir ,calugari sau mireni.Inapoi la sfinta Traditie ,la dogmele si canoanele sfintilor parinti a celor sapte soboare ecumenice,altfel la iad,cu arhierei cu tot!FEREASCA DUMNEZEU!”[/Btot parintele a prezis si prigoana din biserica de acuma,de dupa sinodul cretan.Si a zis ca daca vor fi multi marturisitori Romania va renaste incit va iumi lumea.Pesrsonal pina acuma nu vad sa fie prea multi ,crestiniii suntem calduti asa ca Domnul o sa ne verse din gura lui ,asa cum ne spune in apocalipsa.

suslik 20.02.2017 13:26:13

Dragos, stai sa deschid holocomm-ul. Mno, vazui, dar nu cumva orice crestin e dator sa Il marturiseasca pe Dumnezeu? Adica, sa presupunem ca naufragiezi pe o insula cu animisti. Si te intreaba aia prin semne sau o engleza limnicola: "in ce Zeu crezi tu?". Normal ca le vei propovadui, nu? Doar nu o sa le spui: "Nu am vreun preot al nostru pe aici, deci nu pot face misiune". Catehizat esti, deci...
Ca poate vine un alt naufragiu pe insula intre timp, si te trezesti ca preotul naufragiat este...Hamsterul Agitator din Pireu, care le explica animistilor, ca de fapt preotul e delegatul poporului, nu al episcopului, si ca antimisul nu e mare lucru, de le cad alora virfurile de silex din lanci pe jos, de uimire. "Pai noi ne ascultam samanii cu sfintenie, chiar si sefii razboinici nu ies din cuvintul lor. Ce preot crestin e asta, Dragos?".

DragosP 20.02.2017 13:27:37

Mă, eu credeam că vorbim de oameni normali.:5:

CristianR 20.02.2017 13:29:32

De acord cu Dragoș. Am scăpat oarecum de angoasele de genul celor ale lui Iuliu când am înțeles că nu sunt trimis la misiune de mărturisire în sensul în care au fost apostolii, ci la una mai limitată, respectiv către familie, prieteni, vecini, colegi – oameni cu care intru în contact datorită circumstanțelor în care trăiesc.

În plus, celei dintâi i-a luat locul o altă angoasă, aceea că n-aș putea vorbi credibil despre Hristos, că oamenii ar putea identifica în mine un fake, și atunci aș face rău în loc de bine, întărindu-le necredința în locul credinței.

Așa am înțeles că mai am mult de lucru la luminarea mea înainte de a dori să-i luminez pe alții. Iar după aceea, mărturisirea s-ar petrece aproape de la sine.

sofiaiuga 20.02.2017 13:32:37

Citat:

În prealabil postat de suslik (Post 644028)
O sa sefaca ca ploua, dind-o la intors. Tipic pentru sectarismul pseudo-ortodox.
Ortodocsi sint cei care care poartea dialog cu voi, fratii nostri de dincolo de Tibru, side, pilda, au dat, in dialog onest si fara caraieli isterice si blesteme de cocalar, marturia buna a credintei noastre la Chieti, anul trecut.
Atunci, dialogul privind primatul scaunului Episcopului Romei a produs o concluzie care exprima poztia noastra. Fara isterii, incitari si valuri de dispret.
Deci, se poate. Dar probabil d-na Iuga si toti zelotistii, mai mult sau mai putin agramati, dar toti nepomenitori, nu stiu asta.
Sau nu vor sa stie.

SF.IUSTIN POPOVICI AZIS;in istoria biserici au fost 3 caderi a lui ADAM ,a lui IUDA si a papeiÇU ASTIA VREI UNIRE???SUNT ERETICI AU SPUS-O SI MARII NOSTRII DUHOVNICI,mai ales Arsenie papacioc ,daca nici in ei nu credem si in ceea ce spun apostolii si sfintii ca v-am pus aice numai sa citit atunci in cine sa credem ,in antihrist?

Răzvrătiții ortodocși

de Dinu Râmniceanu

Aproape Ierarhii toți
De Hristos zic ca-i „zelot”
Și de toți Sfinții Părinți
C-au fost niște „răzvrătiți”.

Ne consideră „zeloți”,
Pe cei ce cu acrivie
Stăm tari în Ortodoxie.

Cei de azi ecumeniști
Ne spun că suntem „stiliști”,
Că nu ne supunem lor.
Tâlhărescului Sobor.

Ierarhii cei „azimiți”
Ne-acuză de „răzvrătiți”,
Că nu facem „ascultare”
De un așa „Sinod Mare”.

Dar aceștia fac complot,
De Hristos zic ca-i „zelot”
Și de toți Sfinții Părinți
C-au fost niște „răzvrătiți”.

Spun că Sfinții au greșit,
Căci eretici n-au iubit.
Dar prin al lor iubirism
Au căzut în sincretism.

Dar îl va ierta Hristos
Pe tot omul păcătos,
Iar pe toți ce-L vor huli
Sigur îi va pedepsi.

suslik 20.02.2017 13:33:28

Pai si la animisti sau atei trebuie sa le dai marturia cea buna. Cea buna, deci sa el arati (practic mai mult ca esti mirean si nu dogmatisesti ca un episcop) adevarul. Vorbind serios, gindeste-te citi falsi ortodocsi exista: de la Hamsterul vulcan-noroios si profu' Zisis, pina la ceaallta extrema, Zizioulas, care face curte sincretismului in cartile sale.
De asta i-am mentionat pe astia, pentru lupta dintre mesajul corect si cele impure este acesrba. Iar mirenii nu sint deloc exceptati de la munca de propovaduire. Noi, mirenii, sintem in prima linie. De asta am dat exemplul cu aparitia maestrului nepomenitor, care poate disemina aiurelile lui pe post de ortodoxie. De aia mentionai hamsterul caraitor al lui Serafim de Pireu.

suslik 20.02.2017 13:35:35

Ce poezie simpatica, d-na Iuga!
Ati luat cumva premiul la grupa mica cu ea, sau de ce o evocati aicea?

iuliu46 20.02.2017 13:38:24

Citat:

În prealabil postat de CristianR (Post 644037)
De acord cu Dragoș. Am scăpat oarecum de angoasele de genul celor ale lui Iuliu când am înțeles că nu sunt trimis la misiune de mărturisire în sensul în care au fost apostolii, ci la una mai limitată, respectiv către familie, prieteni, vecini, colegi – oameni cu care intru în contact datorită circumstanțelor în care trăiesc.

În plus, celei dintâi i-a luat locul o altă angoasă, aceea că n-aș putea vorbi credibil despre Hristos, că oamenii ar putea identifica în mine un fake, și atunci aș face rău în loc de bine, întărindu-le necredința în locul credinței.

Așa am înțeles că mai am mult de lucru la luminarea mea înainte de a dori să-i luminez pe alții. Iar după aceea, mărturisirea s-ar petrece aproape de la sine.

Putem sa ne amagim singuri cat vrem, problema e ca acolo vom fi goi. Si judecata va avea loc si in vazul tuturor. Aia e problema. Iadul deja pare floare la ureche, sa ne gandim cat ne straduim aici sa parem in ochii celorlalti si chiar ai nostri ceea ce nu suntem si dintr-o data o sa vada toata lumea si o sa vedem si noi cat de gaunosi suntem.

antoniap 20.02.2017 13:41:16

Citat:

În prealabil postat de suslik (Post 644010)
Iuliu, pozitia "elitist-narcisita" e desfiintata tocmai pentru ca toate credintele si cultele, cu mici exceptii, zic asa. E un impuls tipic uman, fireste scuzabil si universal, dar in nici un caz divin inspirat. E varianta religioasa de "luati numai d ela noi, concurenta va vinde fake-uri!". E onest acest impuls doar daca ramine de unde a si izvorit, adica in plan negustoresc. In plan spiritual, e meschin, banal si si duce la fanatism.
Asa un "nu stiu, poate" e de la Dumnezeu cu adevarat, un "nu!" e politic, e un meschin negot spiritual cu tendinta omului de a fi acceptat in grupul celor corecti, salvati.
Asa ca, de data asta, Cristian are dreptate. :-P
Cred ca tipului din Pireu i-ar placea cum combati. :-P

Sati putin! De ce ,,pozitia "elitist-narcisita" e desfiintata tocmai pentru ca toate credintele si cultele, cu mici exceptii, zic asa."? Nu cumva si-a bagat necuratul codita? Ai simtit vreodata caldura Duhului Sfant? Daca ai fi simtit-o, n-ai vorbi asa! In mod normal, politicul ar trebui sa fie subordonat religiei, nu invers! Oamenii se amagesc cautand secte si religii permisive vrand sa-L insele si pe Dumnezeu.

Citeste cum a aparul religia islamica. Mahomed si-a creat o religie care sa-i permita sa aiba mai multe neveste. Cum poti pune crestinismul pe picior de egalitate cu o asemenea credinta?

Catolicii au dorit putere lumeasca si faima. Cum sa spui despre un om ca este infalibil cat timp traieste in trup? Si cum sa pui ortodoxia pe picior de egalitate cu o astfel de erezie? Despre secte, nici nu mai vorbesc. Acestea au deraiat mai mult decat catolicismul, din care se trag. Una e sa-ti sustii o pozitie din dorinta de ase mantui cat mai multi in jurul tau si alta e sa faci prozelitism din motive comerciale.

Lancelot 20.02.2017 13:42:41

Citat:

În prealabil postat de sofiaiuga (Post 644034)
“[b]ecumenismul este erezia tuturor ereziilor ,caderea bisericii prin slujitorii ei ,cozile de topor ale apusului ;numai putregaiul cade din biserica fie ei arhierei ,preoti de mir ,calugari sau mireni.Inapoi la sfinta Traditie ,la dogmele si canoanele sfintilor parinti a celor sapte soboare ecumenice,altfel la iad,cu arhierei cu tot!FEREASCA DUMNEZEU!”[/Btot parintele a prezis si prigoana din biserica de acuma,de dupa sinodul cretan.Si a zis ca daca vor fi multi marturisitori Romania va renaste incit va iumi lumea.Pesrsonal pina acuma nu vad sa fie prea multi ,crestiniii suntem calduti asa ca Domnul o sa ne verse din gura lui ,asa cum ne spune in apocalipsa.

delir!

acu, el e nevinovat, ca era bolnav, dar voi? la smoala, teica!

DragosP 20.02.2017 13:45:31

Citat:

În prealabil postat de iuliu46 (Post 644041)
Putem sa ne amagim singuri cat vrem, problema e ca acolo vom fi goi. Si judecata va avea loc si in vazul tuturor. Aia e problema. Iadul deja pare floare la ureche, sa ne gandim cat ne straduim aici sa parem in ochii celorlalti si chiar ai nostri ceea ce nu suntem si dintr-o data o sa vada toata lumea si o sa vedem si noi cat de gaunosi suntem.

Mă n-auzi, du-te mă d'aci câ-mi strici ziua!

CristianR 20.02.2017 13:50:31

Citat:

În prealabil postat de iuliu46 (Post 644041)

Păi da. Și așa găunoși fiind, dacă ne ducem să propovăduim, nu vom aduce un deserviciu credinței? Mai ales că ceilalți au prostul obicei de a-ți depista găunoșenia înaintea ta.

Atunci ce să facem? Să tăcem? Dar dacă vom fi întrebați de ce n-am vorbit? Poate să vorbim cu măsură (ca unii de pe aici, nu dau nume) și cu conștiința propriei noastre mizerii.

Deși - că tot a fost ieri duminica Înficoșatei Judecăți -, nu zice că de propovăduirea verbală ne va întreba Hristos, ci de cât de buni am fost cu semenii.

antoniap 20.02.2017 13:58:28

Citat:

În prealabil postat de GMihai (Post 644021)
Erezie este sa credeti ca sfintii sunt infailibili.

Duhul Sfant sufla unde voieste, nu unde i se ordona politic. Infailibil este Duhul Sfant care i-a indrumat pe Sfinti. Noi pe Acesta Il cinstim, de fapt. Hula impotriva Duhului Sfant este pedepsita. Tot ce a curatat Dumnezeu este sfant. Sfintii si-au curata sufletul prin pocainta, prin nevointa si prin Tainele Ortodoxe. Si nu s-au declarat sfinti din timpul vietii, ci spuneau despre ei ca sunt pacatosi, din smerenie. Altii le-au apreciat scrierile. Dumnezeu a hotarat momentul in care sa fie declarati sfinti. Nu au fost promovati pe criterii politice! Chiar daca am cinsti pe cineva ca sfant, din nestiinta, la Dumnezeu are locul lui. Si invers.

Nimic necurat nu intra in Impăratia cerurilor. De aceea, nu e bine sa spunem despre cineva care este in viata ca este infailibil, ca este erezie. In privinta sfintilor, este bine sa se pronunte tot un sfant si asa, cu multa rugaciune, sa discearna daca exista ceva care nu este de la Duhul Sfant. Nu asa, ca suntem noi toba de teorie!

Lancelot 20.02.2017 14:13:27

Citat:

În prealabil postat de antoniap (Post 644046)
Si nu s-au declarat sfinti din timpul vietii, ci spuneau despre ei ca sunt pacatosi, din smerenie.

daca ne uitam la mesajele tale din urma gasim o gramada de "sfinti" si de "vieti sfinte", considerate asa numai de voi, schismaticii.

vezi tu, nu ai cum sa ascunzi ceva in fata Lui! intelegi? El stie tot. cum sa crezi ca poti sa-L minti? numai o minte slaba poate crede asa ceva. deci, daca aia spuneau ca sunt pacatosi din smerenie inseamna ca, de fapt, ei nu se considerau pacatosi, deci minteau! daca minteau nu erau sfinti.

edit.acu, eu stiu ca asa interpretezi tu, treaba cu smerenia, dar vezi ca lucrurile sunt simple de tot, esti sincer sau nu.

catalin2 20.02.2017 17:03:31

Citat:

În prealabil postat de CristianR (Post 643976)
Cătălin, mulțumesc pentru osteneală, însă nu mi se pare că ai răspuns la ce am întrebat. Și cred că n-ai făcut-o din pricină că nu ai un răspuns simplu la întrebarea mea; sau pur și simplu nu ai deloc un răspuns.

Eu am întrebat care este abaterea dogmatică, știind că erezie asta înseamnă; nu un curent, nu o tendință, nu abatere canonică.

Tot ceea ce se poate reproșa astăzi celor numiți ecumeniști este faptul că aceștia nu contestă posibilitatea ca harul lui Dumnezeu să se reverse și peste cei de alte confesiuni.

Eu am raspuns chiar cu lux de amanunte, de aceea am facut acea introducere. Nu am scris de pelagianism? Dar de cate ori nu am discutat noi si ti-am dat citate din catehism si sfinti? Nu e mai mult decat clar ce spune in catehism? Dar in Crez nu spune de o singura Biserica? Si Iisus ce spune de Botez si mantuire? Aceasta invatatura o gasesti in toata Biserica si la toti sfintii, nu o sa gasesti alta invatatura, adica cea protestanta.
Tu nu intelegi pentru ca unele invataturi le intelegi prin prisma invataturii protestante. Tocmai de aceea am scris la inceputul mesajului de invatatura protestanta si diferenta fata de invatatura ortodoxa. De exemplu ce este Botezul, de ce S-a intrupat Iisus, cum beneficiaza credinciosii de lucrarea Mantuitorului. Astfel, in protestantism lucrarea lui Iisus a avut efect asupra fiecarui om, el trebuie doar sa creada in Iisus si lucrarea are efect asupra lui. In ortodoxie lucrarea lui Iisus nu are efect direct asupra oamenilor, are efect doar atunci cand credinciosul se boteaza. La fel, in ortodoxie Iisus a venit sa aduca harul pierdut, fara de care nimeni nu se putea mantui. Iar harul il primeste omul prin Botez, numai prin Botez (dupa acea trebuie sa conclucreze cu el prin fapte si credinta). Daca omul putea primi harul prin faptele sale nu mai era necesara venirea lui Iisus si oamenii se puteau mantui. Daca ai inteles bine ceea ce spui tu ca sustin ecumenistii nu e ceva nou, se numeste pelagianism.
Dupa aceasta introducere, chiar in acel canon scria si despre primirea harului, dar eu am citat doar anumite pasaje. Iar in canonul Sf. Vasile e descris si mai clar. Dar mult mai clar e scris in catehism, am dat de multe ori pasajul din catehism despre har si mantuire.
Il mai dau inca o data, de observat ca acolo scrie doua lucruri importante:
1. Omul nu se poate mantui fara har;
2. Harul nu poate fi primit prin faptele sale, nu poate obtine harul oricate fapte bune ar face. Harul se primeste prin Botez (si Mirungere).
"Nu, omul nu se poate mantui fara de har (Efes. 2, 8; Ioan 15, 5). Harul ii este de trebuinta omului chiar de la inceput (Ioan 3,5). Harul pune inceputul mantuirii in om, si nu omul prin staruintele sale.

Aceasta inseamna ca harul ii vine in dar (Rom. 3, 24), nu pentru oarecare fapte ale sale. Inainte de a veni harul, omul nu poate face fapte prin care sa se mantuiasca, sau macar sa induplece pe Dumnezeu sa-i dea harul prin care sa se mantuiasca. Omul poate face anumite fapte bune, dar nu le face asa de statornic si dintr-un cuget asa de curat, incat sa se sfinteasca prin ele si sa se mantuiasca. Omul are libertatea de a face binele si cata vreme e in robia pacatului stramosesc, dar aceasta e o libertate slabita. Ea e marita tocmai de harul care vine la inceput fara nici un merit al omului."

catalin2 20.02.2017 17:14:11

Episcopia Severinului, cateheza despre Sfanta Biserica: http://www.episcopiaseverinului.ro/s...a-biseric.html
Citez: "- mântuirea are două aspecte esențiale: obiectivă și subiectivă; cea obiectivă se mai numește și răscumpărare, cu trei dimensiuni: de jertfă, recapitulativă și ontologică; cea subiectivă se numește și îndreptare, fiind lucrarea de însușire personală a mântuirii obiective, cu ajutorul harului, prin credință și fapte bune;

- mântuirea subiectivă (sau personală) nu se poate realiza decât în Biserică, pentru că aici se dobândește harul, prin Sfintele Taine, începând cu Botezul ("De nu se va naște cineva din apă și din Duh, nu va putea să intre în împărăția lui Dumnezeu" - Ioan 3, 5), căci în afara Bisericii nu există mântuire ("Extra Ecclesia nulla salus", a spus Sf. Ciprian[1] și tot el a afirmat: "Cine nu are ca mamă Biserica, nu poate avea pe Dumnezeu ca tată"[2]).

" Biserica este darul lui Dumnezeu în care și prin care dobândim mântuirea. Acest adevăr incontestabil a fost exprimat într-un mod deosebit de inspirat de către Fericitul Augustin: "În afara Bisericii poți avea totul în afară de mântuire. Poți avea cinstire, poți deține Evanghelia, poți avea credință și să predici în numele Sfintei Treimi, dar niciodată nu vei putea găsi mântuire decât în Biserică!".

catalin2 20.02.2017 17:27:44

Citat:

În prealabil postat de suslik (Post 644010)
Iuliu, pozitia "elitist-narcisita" e desfiintata tocmai pentru ca toate credintele si cultele, cu mici exceptii, zic asa.

Am vazut ca s-a mai afirmat asta pe acest topic, dar suna mai mult ca o gluma. Tine de adevarul relativ din religiile orientale: fiecare vede adevarul prin prisma lui, nu exista un adevar absolut.
Ca o comparatie, daca cineva spune ca Bucuresti e in Ungaria, altul spune ca e in China, altul ca e in Romania ar rezulta ca Bucurestiul nu exista, pentru ca mai multe persoane zic adevaruri diferite. Nu inseamna ca unul zice adevarul iar ceilalti zic ceva gresit?

Lancelot 20.02.2017 17:38:40

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 644049)
Astfel, in protestantism lucrarea lui Iisus a avut efect asupra fiecarui om, el trebuie doar sa creada in Iisus si lucrarea are efect asupra lui. In ortodoxie lucrarea lui Iisus nu are efect direct asupra oamenilor, are efect doar atunci cand credinciosul se boteaza. La fel, in ortodoxie Iisus a venit sa aduca harul pierdut, fara de care nimeni nu se putea mantui. Iar harul il primeste omul prin Botez, numai prin Botez (dupa acea trebuie sa conclucreze cu el prin fapte si credinta).

stai putin ca nu inteleg asta. unde conditioneaza Iisus primirea jertfei Lui prin Botez? de unde se trage concluzia asta? eu credeam ca este un dar pentru omenire.

daca e asa cum zici tu protestantii au dreptate.

catalin2 20.02.2017 17:49:45

Citat:

În prealabil postat de Lancelot (Post 644051)
stai putin ca nu inteleg asta. unde conditioneaza Iisus primirea jertfei Lui prin Botez? de unde se trage concluzia asta? eu credeam ca este un dar pentru omenire.
daca e asa cum zici tu protestantii au dreptate.

Era explicatia in al doilea mesaj, cu mantuirea obiectiva (lucrarea Mantuitorului) si mantuirea subiectiva (inceputa prin Botez).
Evident ca este un dar pentru toti oamenii. Dar cum beneficiaza oamenii de acest dar? Are vreun efect acest dar asupra unui hindus? Nu, doar daca se boteaza.

Lancelot 20.02.2017 17:57:32

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 644053)
Era explicatia in al doilea mesaj, cu mantuirea obiectiva (lucrarea Mantuitorului) si mantuirea subiectiva (inceputa prin Botez).
Evident ca este un dar pentru toti oamenii. Dar cum beneficiaza oamenii de acest dar? Are vreun efect acest dar asupra unui hindus? Nu, doar daca se boteaza.

dar cum sa explici printr-un punct de vedere contemporan ceva ce a fost acum 2000 de ani? cred ca numai Biblia poate explica. mi se pare o fortare, vezi tu, e ca si cum Iisus iti da un dar si vine cineva la tine si ti-l ia, spunandu-ti: daca-l vrei vino in biserica sa te botezi, e ca si cum l-ai santaja pe om. alta trebuie sa fie explicatia, daca exista una.

catalin2 20.02.2017 18:17:10

Citat:

În prealabil postat de Lancelot (Post 644054)
dar cum sa explici printr-un punct de vedere contemporan ceva ce a fost acum 2000 de ani? cred ca numai Biblia poate explica. mi se pare o fortare, vezi tu, e ca si cum Iisus iti da un dar si vine cineva la tine si ti-l ia, spunandu-ti: daca-l vrei vino in biserica sa te botezi, e ca si cum l-ai santaja pe om. alta trebuie sa fie explicatia, daca exista una.

Eu cred ca nu ai inteles exact ce se intelege prin "dar". Si protestantii spun de dar, insa in alt inteles decat cel din ortodoxie. E un "dar', adica e ceva oferit gratis, dar trebuie sa faca si acela ceva sa il primeasca. Adica sa se duca sa-l ia. Asta spuneam, ca invatatura protestanta spune ca jertfa Mantuitorului are efect asupra fiecarui om, e un dar in acest sens. In ortodoxie jertfa nu l-a schimbat pe om, oamenii se nasc la fel ca inainte. Prin Botez si Mirungere primesc harul, beneficiind de lucrarea Mantuitorului.

DragosP 20.02.2017 18:21:40

Explicația a dat-o însuși Mântuitorul, când a zis că doar cine se va naște din apă și foc se va mântui.

Lancelot 20.02.2017 18:33:40

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 644055)
Eu cred ca nu ai inteles exact ce se intelege prin "dar". Si protestantii spun de dar, insa in alt inteles decat cel din ortodoxie. E un "dar', adica e ceva oferit gratis, dar trebuie sa faca si acela ceva sa il primeasca. Adica sa se duca sa-l ia. Asta spuneam, ca invatatura protestanta spune ca jertfa Mantuitorului are efect asupra fiecarui om, e un dar in acest sens. In ortodoxie jertfa nu l-a schimbat pe om, oamenii se nasc la fel ca inainte. Prin Botez si Mirungere primesc harul, beneficiind de lucrarea Mantuitorului.

dar=cadou

IIsus ne-a dat un cadou, tu spui ca oamenii bisericii ni-l iau pentru a ni-l inapoia dupa Botez daca vrem sa beneficiem de el. Iisus s-a botezat pentru pacatele noastre, nu? e posibil ca ceea ce zici tu sa faca parte dintr-o veche politica a bisericii crestine, chestie de ev mediu, sa santajeze si totodata sa atraga credinciosi.

antoniap 20.02.2017 18:43:32

Citat:

În prealabil postat de Lancelot (Post 644047)
daca ne uitam la mesajele tale din urma gasim o gramada de "sfinti" si de "vieti sfinte", considerate asa numai de voi, schismaticii.

vezi tu, nu ai cum sa ascunzi ceva in fata Lui! intelegi? El stie tot. cum sa crezi ca poti sa-L minti? numai o minte slaba poate crede asa ceva. deci, daca aia spuneau ca sunt pacatosi din smerenie inseamna ca, de fapt, ei nu se considerau pacatosi, deci minteau! daca minteau nu erau sfinti.

edit.acu, eu stiu ca asa interpretezi tu, treaba cu smerenia, dar vezi ca lucrurile sunt simple de tot, esti sincer sau nu.

Pai, sa o luam băbește. Poate ca nevoitorul si-a propus sa se roage trei ore. Dar, intr-o noapte, după doua ore, îl ia somnul. În următoarea noapte, se smerește și se autoacuza de lenevie pentru ca astfel sa-și poată menține aceasta nevoință. Nu e vorba de păcate mari, ci de utilizarea lupei și a microscopului pentru a le vedea pe acele păcate pe care omul obișnuit nu e deprins sa le vadă. Întotdeauna avem de ce sa ne smerim. Nu putem sa ne declaram mulțumiți de noi înșine cât suntem în trup. Cădem în mândrie și apoi râd necuratii de noi. Cei care știu ce e sfintenia au grija sa nu o piardă din cauza mândrieI. Dacă nu se întâmplă așa, atunci au parte de căderi.

antoniap 20.02.2017 18:47:59

Citat:

În prealabil postat de DragosP (Post 644056)
Explicația a dat-o însuși Mântuitorul, când a zis că doar cine se va naște din apă și foc se va mântui.

Din apa și din Duh!

Lancelot 20.02.2017 18:54:16

Citat:

În prealabil postat de antoniap (Post 644058)
Pai, sa o luam băbește. Poate ca nevoitorul si-a propus sa se roage trei ore. Dar, intr-o noapte, după doua ore, îl ia somnul. În următoarea noapte, se smerește și se autoacuza de lenevie pentru ca astfel sa-și poată menține aceasta nevoință. Nu e vorba de păcate mari, ci de utilizarea lupei și a microscopului pentru a le vedea pe acele păcate pe care omul obișnuit nu e deprins sa le vadă. Întotdeauna avem de ce sa ne smerim. Nu putem sa ne declaram mulțumiți de noi înșine cât suntem în trup. Cădem în mândrie și apoi râd necuratii de noi. Cei care știu ce e sfintenia au grija sa nu o piardă din cauza mândrieI. Dacă nu se întâmplă așa, atunci au parte de căderi.

scrii ca sa scrii ceva, fara sa spui nimic.
ai zis ca spuneau ca-s pacatosi pentru ca erau smeriti. adica de fapt erau niste mincinosi, pentru ca ei se socoteau fara pacat.

ps.esti incredibila, dupa acel "mai fac un copil", de un cinism inuman ingrozitor, persisti in a folosi cuvantul "sfant" si derivatele lui, de unde poti sti tu ce este sfintenia? de unde poate sti oricare dintre noi ce este sfintenia?

CristianR 20.02.2017 19:03:02

Citat:

În prealabil postat de Lancelot (Post 644057)
dar=cadou

IIsus ne-a dat un cadou, tu spui ca oamenii bisericii ni-l iau pentru a ni-l inapoia dupa Botez daca vrem sa beneficiem de el. Iisus s-a botezat pentru pacatele noastre, nu? e posibil ca ceea ce zici tu sa faca parte dintr-o veche politica a bisericii crestine, chestie de ev mediu, sa santajeze si totodata sa atraga credinciosi.

Dacă-mi permiți, aș încerca și eu o lămurire.
Cum spune și Dragoș, însuși Hristos ne dă răspunsul. Învățătura Lui, însă, nu e filosofică și nici sistematică. Vorbește în parabole, pentru că cele ce transcend viața și lumea asta nu sunt accesibile decât în mică măsură minții noastre. Ne vorbește ca unor copii, spunându-ne ''povești''; pline de tâlc, bineînțeles.

El ne spune că Tatăl ne cheamă pe toți la Cină. Dar, fiind vorba de o casă împărătească, ținuta e obligatorie. Când unul a vrut să intre fără a avea haină de nuntă, a fost aruncat afară.

Cina nu e altceva decât Jertfa Mielului-Hristos iar Împărăția (sau Casa) lui Dumnezeu este Biserica (basilica = împărăție). Haina de nuntă, care putem spune că ni se dă, imaculată, la intrare, e Botezul. Și ne-o dă tot Dumnezeu, că noi n-avem de unde să ne procurăm haină curată, strălucitoare, urzită cu fire împărătești.

Invitația e pentru toată lumea, dar nimeni nu poate intra cu hainele de piață ori murdar pe picioare.

Ora este GMT +3. Ora este acum 23:59:32.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.