![]() |
Citat:
|
Citat:
" Crestinatatea din aceasta regiune decazuse mult: clerul ce ocupa pozitii joase era ignorant si imoral, iar cel de la conducere era mândru si materialist, uitând de comuniunea pe care trebuia sa o aiba cu Roma. Lucrarea aceasta parea a fi extrem de dificila dovada fiind faptul ca de multi ani nu se mai tinuse nici un conciliu, „episcopiile erau adesea vacante, vândute sau acordate unor mireni necorespunzatori, fara pregatire ori vocatie” . Scrisorile sfântului ne aduc la cunostinta starea deplorabila a acestei Biserici în perioada de sfârsit a dinastiei merovingiene si începutul celei carolingiene." |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Asta era doar un mic amanunt, stiam si eu si se stie ca francii au inceput raspandirea invataturii Filioque, din cauza careia a aparut schisma (alaturi de primatul papal). Probabil tu nu stii ca Papa Leon III a afisat crezul, in urma sinoadelor france de acceptare a invataturii. La Sinodul din 879 Papa Nicolae ii invinua pe franci pentru raspandirea Filioque si disensiunile dintre apus si rasarit din acel timp. |
Citat:
In rest preoti au har indiferent de pacate, pentru ca altfel am gandi in termeni donatisti. Doar in cazul ereziei se pierde harul, de aceea Biserica nu se poate uni cu catolicii, daca acestia nu renunta la toate invataturile gresite. Biserica este o institutie divino-umana, care nu e afectata de pacatele oamenilor (afara de erezie). |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
" Documentar Sfântul Bonifatie, apostolul germanilor Sfântul Bonifatie, apostolul germanilor Drd. Alexandru Nan, 03 Iunie 2011 În fiecare an la data de 5 iunie se face în bisericile Ortodoxă, Catolică, Luterană și Anglicană pomenirea Sfântului Bonifatie, considerat pe bună dreptate apostolul germanilor. După căderea Imperiului Roman de Apus (476), prin măsurile luate de către papa Grigorie cel Mare (â*604) vor fi încreștinați englezii, care la rândul lor, în secolele al VII-lea și al VIII-lea, vor încreștina aproape toate triburile germanice. Un rol foarte important în această misiune l-a avut Sfântul Bonifatie, considerat "cel mai mare sfânt de neam englez, care a trăit vreodată". (Vlad Benea, "Viețile sfinților ortodocși din Apus. Sfinții insulelor britanice", Cluj-Napoca 2006, p. 266). Născut în satul Crescent din ținutul Devon, în sud-vestul Angliei, în anul 672 (după unii 673 sau chiar 675, conform art. Bonifatius, publicat pe http://www.heiligenlexikon.de, pagină accesată la data de 17 mai 2011 și Benea, "Viețile sfinților ortodocși"), Sf. Bonifatie a primit la botez numele de Winfrith sau Wynfreth, care se traduce cu "prieten al păcii". Având de mic copil înclinație spre viața religioasă, a intrat de la o vârstă fragedă în mănăstire, după ce a reușit să-și convingă tatăl să nu se opună acestei decizii, numai din dorința de a-l lăsa singurul moștenitor al averii. Astfel, a intrat în Mănăstirea Exeter (Examchester). Biograful său, Willibald, scria: "Era înzestrat cu o scânteie de dar dumnezeiesc, pe care cu atâta stăruință a îngrijit-o prin învățătură, încât fiecare ceas și fiecare clipă a lungii și neobositei sale vieți a slujit doar pentru a înmulți darurile dumnezeiești, care fuseseră revărsate asupra sa" (Willibald, "The Life of St. Boniface", în C.H. Talbot, The Anglo-Saxon Missionaries în Germany, London-New York 1954, p. 29, citat după Benea, "Viețile sfinților ortodocși", p. 267). După câțiva ani petrecuți aici, a plecat la Mănăstirea benedictină Nursling (Nhutscelle), unde a depus voturile monahale. La vârsta canonică de 30 de ani a primit și taina preoției. A propovăduit în Olanda și Germania Pe când se părea că va face o carieră intelectuală și scolastică strălucită, s-a aprins în el dorul de a-L mărturisi pe Hristos în fața celor care nu auziseră de El. Astfel, în anul 716 a plecat pentru prima dată în misiune în Frisia, Olanda de astăzi. Bonifatie a plecat alături de trei frați de la Mănăstirea Nursling și, deși erau plini de râvnă în a-L propovădui pe Hristos, această primă misiune va rămâne fără succes. După doi ani petrecuți în mănăstire, având binecuvântarea episcopului său, Daniil de Winchester, Sf. Bonifatie a plecat într-o nouă misiune. Înainte de a pleca însă, a poposit la Roma pentru a se închina la Biserica "Sfântul Petru", unde a rămas mai multe zile, petrecându-le în post și rugăciune. Aici a putut discuta și cu papa Grigorie al II-lea (715-731). A plecat de aici cu mai multe scrisori din partea papei spre Bavaria, apoi spre Thuringia, un ținut situat la răsărit de Rin și la miazănoapte de Dunăre. Papa Grigorie i-a schimbat atunci numele din Winfrith în Bonifatie (făcător de bine), în cinstea Sf. Mucenic Bonifatie din Tarsul Ciliciei. După câteva luni în care s-a străduit să reînsuflețească viața creștinilor din acele ținuturi, a plecat cu Willibrod în Frisia. După o scurtă activitate în acest ținut, se va despărți de Willibrod și va pleca să facă din nou misiune în Hesse și Thuringia. Nu se cunoaște motivul separării de Willibrod. După ce a botezat doi conducători păgâni, a reușit să construiască o mică biserică, intensificând astfel activitatea misionară în acel ținut. Întrucât s-a lovit de multe greutăți, i-a cerut sfatul papei printr-o scrisoare, iar acesta l-a chemat la Roma. În acest al doilea popas la Roma, Bonifatie a fost hirotonit episcop de către papă, chiar în ziua sărbătoririi Sfântul Andrei (30 noiembrie) a anului 722. Teritoriul încredințat misiunii sale era întreaga Germanie aflată la răsărit de Rin." dupa cum vezi nici pomeneala de regatul franc de la vest de rin... |
Citat:
In final, in urma intrebarilor, spune lucruri contradictorii. Spune despre necesitatea marturisirii credintei, dar este impotriva intreruperii pomenirii. Considera ca exista riscul ca atunci cand biserica isi revine din erezie, cei care au intrerupt pomenirea gaseasca alte motive de schisma din cauza patimilor lor. Scurteaza dramatic aceasta discutie. La noi, celor care au intrerupt pomenirea deja le sunt atribuite diferite invective. Nu se recunoaste aceasta forma de lupta impotriva ereziei ecumeniste. Preotii care lupta cu ecumenismul sunt caterisiti, deci un dialog real este suspendat. Biserica oficiala isi pune problema revenirii din erezie? Daca isi va reveni, ii va repune in drepturi pe preotii caterisiti din cauza marturisirii credintei lor? |
Citat:
Citat:
Iar dialogul nu este suspendat. Pentru ca exista dialog cu oameni de tipul mitropolitului Vlachos si altii care desi nu accepta sinodul, sunt in interiorul Bisericii, nu-s "ingraditi" :) Pe de alta parte de ce ti-ai mai dori dialog cu ereticii ? Nu spui tu ca nu ar trebui sa mai avem de-a face cu catolicii si alte culte ? Asa si aici - ce dialog mai vrei ? Ar trebui sa spui ca-s eretici si ca nu discuti cu ei pana nu renunta la Creta. Si sa se boteze din nou daca vor sa faca parte din biserica adevarata. :D |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Două știri grecești, care ne privesc și pe noi
1. Vrăjmașul nu doarme. Pe net se face reclamă unui joc antihristic numit: ”Răstigniți-L pe Iisus voi înșivă” (Crucify Jesus by yourself). Se spune că este ”pentru toate vârstele” și că este livrat în ”cutie de cadouri.” Jocul cuprinde: o cruce, un Iisus pictat, cunună de spini, tăbliță cu inscripția INRI, cuie (piroane), o sticluță cu sânge fals (o substanță roșie), suliță și ciocan. Să ne ferim copiii de așa ceva (nici poza nu o pun). Sursa știrii: https://katanixis.blogspot.ro/2017/0...t_44.html#more 2. Azi, 1 mai 2017, are loc Sinaxă dublă în Sfântul Munte, care va hotărî dacă vor fi alungați sau nu din Grădina Maicii Domnului monahii care nu îl pomenesc pe ereziarhul Bartolomeu. ”Pregătirile” s-au făcut: starețul Efrem de la Vatopedi se pare că este la conducerea mișcării de expulzare, iar starețul de la Simonos Petras a fost ieri la ”big brother” de Constantinopol (am citat din articol), probabil pentru ultimele directive. Autorul articolului arată cât de prigoniți sunt preoții și călugării în România și cu toate acestea luptă cu curaj împotriva panereziei ecumeniste și arată că poate alungarea din Athos a călugărilor mărturisitori va ajuta la catehizarea de către aceștia a poporului și la lansarea cu putere a luptei antiecumeniste la un mai mare nivel. Semnează: monahul Iliarion Aghioritul http://prieteniisfantuluiefrem.ro/20...esc-si-pe-noi/ |
Bai voi nu intelegeti ca e normal sa-i dea afara pe aia care se "ingradesc". Altfel ar sta toti ingraditi ca sa nu cumva sa pomeneasca pe careva si sa accepte vreo erezie. :)
Aia nu-i prigoana decat numai in capetele cele mai infierbantate. Prigoana era daca ii spunea Mitropolitului asta care a fost la noi sau unui preot oarecare ca ori accepta sinodul, ori e caterisit. Dar cand te desparti tu singur de ierarh, e normal sa fii caterisit. Afara numai de situatia in care un sinod iti da dreptate. |
Citat:
|
Pentru ca in alte tari este debandada. De asta profita nepomenitorii aia, profita ca foarte mult timp si-au facut de cap fara ca nimeni sa le faca nimic. In plus e vorba si de iconomie de la caz la caz - poate un preot sau calugar important se inseala in legatura cu un ierarh dar caterisirea lui ar insemna o pierdere mai mare decat daca il lasa sa-si revina. Dar acum vorbim despre o situatie in care sunt acuzati toti.
Ce sa se discute ? De ce nu au vrut discutii aia inainte sa se "ingradeasca" ? E ca si cum eu te impusc dar nu te omor si tu scoti pistolul si deschizi focul asupra mea si eu zic ca ar trebui sa stam la discutii. Pai nu puteam cere sa discut inainte sa trag ? :) |
Citat:
Atunci despre ce fel de lupta si mărturisire vorbeste I P S Vlachos? Cum sa lupti cu un sinod care se aliază cu politicul împotriva crestinilor? Sau problema cu lupta era doar o vrajeala! În schimb, întreruperea pomenirii e un ,,gest pripit" care impune sanctiuni drastice? Cine si pentru ce are voie sa lupte? S-ar întelege ca doar sistemul are voie sa lupte pentru impunerea ecumenismului... |
1 Mai Muncitoresc - Mapa Speciala - OMUL SI TIMPUL https://www.youtube.com/watch?v=9Q44Qy3qk9I Ce sarbatorim la 1 mai? Pentru cine are importanta aceasta sarbatoare? Lupta indarjita impotriva lui Dumnezeu este continuata prin ecumenism, prin distrugerea cu viclenie a Bisericii din interior, prin satanizarea lumii. Doamne, Iisuse Hristoase, ai mila de noi! Ajuta-ne sa avem cat mai multi povatuitori spre mantuire! |
ma gandesc de cateva zile daca sa pun niste intrebari sau nu, pentru ca nu vreau sa supar cativa colegi pentru care am toata consideratia, dar o s-o fac, eu cred ca aceste lucruri "firesti" din bisericile noastre nu sunt crestinesti. m-a hotarat eretica noastra cea de toate zilele, tot repetand, obsesiv, sfintii in sus si sfintii in jos... deci:
sunt aceste lucruri crestinesti? -inchinarea la icoane si la sfinti. -sarutarea icoanelor si a moastelor. -rugaciunile pentru morti. si eu le-am facut, pe toate. |
Citat:
Cum indraznesti sa pui o astfel de intrebare, sfantule? Ai auzit de Duh Sfant? Aceluia se inchina crestinii prin gesturile de evlavie fata de icoane si sfinte moaste. Duhului Sfant Care salasluieste in acele sfinte moaste. Ai sa vezi tu cat sunt de importante rugaciunile pentru morti cand vei trece dincolo! De ce te lauzi? Nu era normal sa le faci? |
@Lancelot: Întâi de toate, nu văd de ce s-ar supăra cineva că întrebi. Cred că până la sfârșitul vieții trebuie să întrebăm.
Cred că ceea ce te preocupă este pericolul idolatriei, care trebuie să recunoaștem că există, și care ar însemna, în esență, să pui creatura în locul Creatorului. După cum este o dreaptă credință, există și o dreaptă închinare, respectiv aceea în care sfântul pe care îl cinstești și la ajutorul căruia apelezi nu-ți obturează calea către Hristos, ci, din contră, ți-o deschide, ca unul ce L-a cunoscut mult mai bine, ca unul care I-a închinat întreaga lui viață și s-a lăsat pătruns de Duhul Sfânt într-o măsură atât de mare, încât uneori trupul său chiar după moarte manifestă această prezență harică. Deci dacă te rogi sfinților, cinstești icoanele și sfintele moaște ca pe niște medii ale harului, care ți-L aduc mai aproape pe Dumnezeu, fie aducând mulțumire, fie cerând ajutor, îți este de folos. Dar omul poate ușor să alunece către o credință magică, superstițioasă și idolatră, uneori considerând sfinții ca fiind infailibili, ori alergând după noroc sau împlinirea unor dorințe personale, fără să cunoască sau să-l intereseze ceea ce înseamnă viața nouă în Hristos. Rugăciunile pentru cei adormiți sunt bune, și ele, ca semne ale iubirii noastre încă vii pentru ei, de care Dumnezeu va ține cont la Judecată. |
Citat:
:24: |
Citat:
Daca tot am inceput, mai este si chestiunea sfinteniei, de unde pana unde puterea asta de a declara pe cineva sfant? |
Citat:
|
Citat:
|
A declara sfânt pe cineva e o confirmare a Bisericii în legătură cu cei care au avut o viață dedicată lui Dumnezeu și în care oamenii au simțit lucrarea harului. Biserica constată, pur și simplu, că viața aceluia a fost sfântă.
Am avut binecuvântarea de a cunoaște în viață unul sau doi astfel de oameni, pe care harul îi făcea să strălucească într-un fel anume, nu doar prin înfățișare, ci și prin cuvânt, prin atitudine, prin atingere. Ieșeau în evidență prin asta, iar oamenii bineînțeles că se strângeau ciopor în jurul lor. Evlavia populară e un element care se ia în considerare atunci când cineva urmează a fi introdus în cultul Bisericii. Mai sunt și altele, pe care comisia de canonizare le cercetează, cum ar fi învățăturile pe care le-a transmis, eventual minuni ș.a. Hotărârea cu privire la canonizare o ia, apoi, sinodul, și prin aceasta se consideră că sfântul a intrat în Biserica biruitoare și nu mai este pomenit din acel moment la rugăciunile pentru mântuirea celor adormiți. |
Citat:
Imi spui ca eu m-as folosi de falsuri, dar tu tai fraza exact cand scrie ce am spus eu. Ultima ta propozitie citata a fost: "Teritoriul încredințat misiunii sale era întreaga Germanie aflată la răsărit de Rin". Fraza intreaga din articol este urmatoarea: "Teritoriul încredințat misiunii sale era întreaga Germanie aflată la răsărit de Rin, nefiind obligat să se supună episcopilor franci, care, cu puține excepții, se aflau într-o acută stare de decădere din punct de vedere moral." In continuarea articolului spune si ce am scris eu, doar ca acest lucru s-a intamplat mai tarziu, dupa aproape 20 de ani de la anul la care te-ai oprit tu. Citez: "Se părea că Bonifatie își împlinise activitatea sa misionară când a fost rugat să se ocupe de Biserica francilor, aflată într-o stare de decădere, după cum am amintit mai sus. Moartea regelui Carol Martel în anul 741, an în care a murit și papa Grigorie al III-lea, i-a oferit și cadrul politic necesar pentru a reforma Biserica francilor. Susținut de noul papă, Zaharia (741-752), dar mai ales de către regele Carloman, a reușit să convoace un sinod al întregii Biserici france, după o pauză de mai bine de 80 de ani." |
Citat:
https://sourcebooks.fordham.edu/basi...cus-images.asp Zice si de sfinti |
Citat:
Sfinti sunt, de fapt, toti cei ce au ajuns in Rai, deci sunt mult mai multi. Sunt canonizati cei care au avut mai multe dovezi ale locului unde au ajuns, adica cei imbunatatiti duhovniceste, cei care faceau minuni, martirii morti pentru credinta, marturisitorii, etc. |
Citat:
|
Citat:
paradoxal e altceva, nu intelegi, si nu numai tu, ca fara germanii aia franci de atunci, asa imorali si decazuti cum erau, este foarte posibil ca insusi crestinismul sa fi disparut sau sa fie o erezie, pentru ca puteau castiga foarte usor arienii lupta atunci, a fost pe muchie. ce s-ar fi intamplat fara consolidarea franca? urmau navalirile alea grele, incepand cu vikingii si terminand cu maghiarii. cine i-ar fi oprit? camarila venala greceasca de la constantinopole? haida deh... aia erau sa pice dupa un asediu dat de 1500 de bulgari. |
Citat:
„In ce privește recunoașterea Botezului săvârșit în afara Bisericii, libertatea cu care s-a comportat Biserica față de un astfel de Botez săvârșit prin întreita scufundare sau vărsare, sau stropire cu apă în numele Sfintei Treimi, arată că Biserica îl poate valida, prin iconomie, la primirea în Biserică a celui botezat astfel în afara ei, extinzând peste partea externă săvârșită atmosfera deplină de har a Bisericii, care a existat într-un mod mai mult sau mai puțin accentuat și în unitatea creștină de unde vine cel astfel botezat. Recunoașterea acestui Botez din partea Bisericii e ca un fel de completare tardivă a părții externe a lui cu puterea dumnezeiască primită acum deplin de către cel botezat în afara ei, prin punerea lui în acord deplin cu credința Bisericii. Dar Biserica poate să și boteze pe cei ce vin la ea botezați în afara ei, din pricina nedeplinătății harului sau lucrării lui Hristos în unitatea creștină de unde el vine, prin faptul că în acea unitate nu există nici deplinătatea credinței.” Chiar dacă prefer exprimarea preotului din Măcin, iată că nici părintele Stăniloae nu-mi dă dreptate. Deși, atenție la cuvintele subliniate, care sugerează o completare, o aducere la deplinătate a ceva nedeplin, nu care lipsea cu desăvârșire. Asta și apropo de termenii relativi pe care îți spuneam cândva că părintele Stăniloae îi folosește. De asemenea, în continuare nu-mi place felul în care interpretezi faptul că dacă cineva e botezat înseamnă că are harul și că apoi poate să hirotonească sau poate să aibă și celelalte taine, că îl poate administra cum dorește, de parcă harul ar fi ceva la dispoziția omului. Aici eu văd pericolul căderii într-o credință magică; cam așa ca a lui Simon Magul. |
Citat:
Problema e mai mare decat am crezut, sfantul Bonifaciu a reorganizat si intarit Biserica francilor si a ajutat la colaborarea dintre papalitate si acestia (dinastia carolingiana). Dar acestia au ramas la mentalitatea si obiceiurile lor, au raspandit Filioque si au ajuns sa-si numeasca proprii papi (observam ca au procedat la fel ca in scrisoarea sfantului, care reclama faptul ca au inlocuit toti episcopii romani, gali). Acest fapt a dus la contradictiile cu rasaritenii si la Schisma. Biserica nu avea cum sa cada niciodata, pentru ca nu o poate dobori nimeni, niciodata. |
Citat:
|
Citat:
Nu am spus ca cineva botezat poate sa hirotoneasca. Probabil te referi la canonul Sfantului Vasile, care spune ca, in cazul schismei, a despartirii de Biserica, primii din cei ce s-au despartit, adica preotii hirotoniti in Biserica pastreaza harul, dar apoi nu mai are cine hirotonii preoti si harul se pierde. |
Ora este GMT +3. Ora este acum 04:58:57. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.