![]() |
Scrie undeva in Scriptura ca ziua aia a saptea din Geneza este sâmbăta?
|
Citat:
Astea sunt aberații de-ale voastre. Cuvântul preot provine de la cuvântul prezbiter. Cuvântul "hiereus" se referea la preoția de până la Hristos, la preoția vechilor evrei. |
Citat:
|
Citat:
Ovidiule, aveti tendinta sa transformati Sfanta Scriptura intr-o adevarata varza. Nu am mai gasit nici o traducere (in afara de a ta) in care cuvantul grecesc "presbuteros" sa fie tradus ca insemnand "preot". Iti dau cateva repere, unde apare "presbuteros" (batran):Fapte 11:30, Fapte 14:23, Fapte 15:2, Fapte 15:4, 1 Timotei 4:14, 1 Timotei 5:19, Tit 1:5, 1 Petru 5:1. Spuneai, intr-o postare anterioara, ca in alte limbi, acest cuvant (presbuteros) este tradus ca insemnand preot. Da-mi si mie cateva exmple, in acest sens. Ca eu am cautat si am vazut ca "presbuteros" inseamna "ancients"(la francezi) sau "elder" (la englezi), etc. "Iereus", inseamna preot. Iti dau si un exemplu unde gasesti acest cuvant: Fapte 6:7 kai o logos tou theou êuxanen kai eplêthuneto o arithmos tôn mathêtôn en ierousalêm sphodra polus te ochlos tôn iereôn upêkouon tê pistei (greaca) Fapte 6:7 La parole de Dieu se répandait de plus en plus, le nombre des disciples augmentait beaucoup à Jérusalem, et une grande foule de sacrificateurs obéissaient à la foi. Fapte 6:7 And the word of God increased; and the number of the disciples multiplied in Jerusalem greatly; and a great company of the priests were obedient to the faith (engleza) Fapte 6:7 Cuvantul lui Dumnezeu se raspandea tot mai mult, numarul ucenicilor se inmultea mult in Ierusalim, si o mare multime de preoti veneau la credinta. (romana) Ce va mana sa faceti ghiveciul asta? Sunteti singurii care reusiti sa traduceti doua expresii grecesti diferite ("presbuteros" si "iereus") ca insemnand acelasi lucru. Sa nu vii sa spui ca "iereus" semnifica preotia iudaica iar "presbuteros" inseamna preotia crestina (am mai auzit ineptia asta). In dreptul preotiei Domnului Iisus Hristos este folosit "iereus". Si nu poti sa ma contrazici cand spun ca Domnul Iisus Hristos este Adevaratul Preot al crestinilor (care slujeste in Locasul Ceresc - vezi Evrei cap.7-9). Sper ca am incheiat acest subiect si putem reveni la tema topicului. |
Citat:
Ce fel de preot este Domnul Iisus Hristos? In dreptul preotiei Lui se foloseste expresia "iereus" sau "arhiereus" (Mare Preot)? Dupa explicatia ta, se pare ca Mantuitorul este trecut pe line moarta (face parte din "preotia vechilor evrei"). |
Citat:
Dupa tine, care este ziua a saptea din Geneza? |
Citat:
|
Citat:
Iti dau si link-ul (pentru studiu): http://www.scripture4all.org/OnlineI...OTpdf/gen2.pdf |
Citat:
Scrie undeva negru pe alb ca ziua a saptea din Geneza e sambata, da sau nu,hai sa nu o mai lungim?Alba sau neagra. |
Citat:
Restricti de altfel greu de cuantificat in ziua de azi la adventisti, parerile sunt impartite intre ce s-ar cuveni sa faci si ce nu in "ziua de odihna". De exemplu, se sustine sa faci fapte bune, dar daca asta implica sa ajuti un vecin cu o treaba, fapta buna se exclude. Poti sa iei autobuzul, dar sa nu platesti biletul, si alte hilaritati. Ca sa nu mai vorbim de patroni adventisti care nu dau la servici sambata dar n-au nimic impotriva ca angajatii lor (ne-adventisti) sa faca bani pentru ei. Citat:
Pasajul nu este din "Facerea" ci din "Iesirea" Citat:
La fel, poruncile si invataturile la care se refera Domnul sunt ceva mai sus (sa nu adune mana mai mult decat consuma, sa adune in ziua a 6-a de doua ori mai multa). Deci pana la urma cine sunt cei confuzi? Va bateti cu Biblia in piept si un capitol intreg nu sunteti in stare a citi si pune cap la cap. |
Citat:
"14. Căci, când păgânii care nu au lege, din fire fac ale legii, aceștia, neavând lege, își sunt loruși lege, 15. Ceea ce arată fapta legii scrisă în inimile lor, prin mărturia conștiinței lor și prin judecățile lor, care îi învinovățesc sau îi și apără, " Romani, cap. 2 |
Citat:
1. Fac. 12:1 2. Fac. 17:10 3. Fac. 21:12 4. Fac. 22:2 Ceea ce nu este mentionat, nu se umple cu imaginatie adventista! |
Citat:
Cain a cunoscut legea lui Dumnezeu (astfel nu ar fi fost pedepsit). De ignoranta dau dovada cei care cred ca-si pot fi singuri lege, fara sa caute si asculte de ceea ce spune Dumnezeu. Se mint singuri cu ajutorul "constiintei" lor, hranite de cel rau. Cercetati Cuvantul lui Dumnezeu si Legea Sa. Altfel, puteti avea surpriza neplacuta sa fiti judecati pentru ceea ce nu ati vrut sa cunoasteti. Nu mai cautati justificari (unele cu versete din Scriptura) prin care sa aratati inutilitatea cunoasterii si ascultarii de Legile lui Dumnezeu. |
Citat:
Sau, mai bine lasa. Cartea Facerii nu este o carte a poruncilor. Are o alta tema. Iar ingnorantii nu iau in seama acest lucru si cer sa le spuna aceasta carte, ceea ce vor ei. Vor ca poruncile, povetele, indreptarile si Legile lui Dumnezeu sa fie enumerate si explicate in aceasta carte a Bibliei. Dar,despre porunci si legi se vorbeste in cartile urmatoare. |
Citat:
Ca sa fac un rezumat pe scurt, dumnealui sustinea ca Cain nu pute fi pedepsit decat daca cunostea Legea, o alta tentativa adventista de a interpreta Scriptura pentru a valida invatatura nebiblica a EGW cum ca Legea/Sabathul ar fi fost date inainte de iesirea din Egipt. Dumneata ai scris "legea lui Dumnezeu", asta ce mai e, la ce te referi exact? Ei bine, am aratat ca nu e nevoie sa credem in supozitiile respectivei doamne pentru ca Scriptura ne ofera un raspuns mult mai bun si anume constiinta era/este ghidul celor care nu au/aveau Legea. (cu "L" mare). |
Citat:
Te invit sa arati (cu Biblia, desigur) care sunt difererentele intre cele 4. Citat:
Ai si tu Biblia, te invit sa arati exact unde este scris ceva in plus fata de ce am mentionat eu, ceva care sa sprijine presupunerile pe care le fac adventistii in aceasta directie. Citat:
Citat:
Daca respectul pentru Scriptura este "ignoranta", prefer ignoranta (asa cum e definita de tine). Si nu uita ca poruncile care le-a primit Avram sunt tocmai in cartea Facerii. Deci cum nu este o carte a poruncilor? Citat:
Atunci pe ce se cladeste aceasta afirmatie decat pe ignoranta in materie de Scriptura sau poate mai bine zis, fantezia dnei EGW care a tras linile pentru adventisti ce sa vada in Scriptura (chiar daca nu e acolo) si ce sa ignore (chiar daca este scris)? Eu nu pot intelege cum de iei tu in serios o credinta cladita pe o teologie atat de hilara. Probabil ai motive personale pentru a te afla in mijlocul lor, respectul pentru Sf. Scriptura in nici un caz nu este printre ele. |
Citat:
|
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
"Domnul însă a zis către Moise: "Iată Eu le voi ploua pâine din cer. Să iasă dar poporul și să adune în fiecare zi cât trebuie pentru o zi, ca să-l încerc dacă va umbla sau nu după legea Mea." (Ieșirea 16,4) Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
In primul rand, nu te-ai obosit sa urmaresti contextul discutiei, in care citatul respectiv a fost adus intr-o discutie in care era vorba de Cain. In al doilea rand, pasajul in cauza se refera la cei care nu au primit Legea, asta include si pe evrei inainte de a primi Legea, dupa iesirea din Egipt. Citat:
Daca ai sa reusesti pana la urma sa urmaresti discutia, ai sa vezi ca ceea ce am aratat eu exista exclusiv in Sf. Scriptura. Apelul la traditie in acest caz, il fac adventistii, care apeleaza la deloc-sfanta traditie a pretinsei profetese EGW, care pune in Scriptura lucruri care nu exista pentru a iesi pasienta cu Sabatul (cum s-ar mai deosebi altfel adventistii de restul neoprotestantilor?) N-ai decat sa arati cu Scriptura (dar nu cu presupuneri pe marginea ei) ca vreun om ar fi tinut Sabatul inainte de iesirea din Egipt. |
Citat:
Citat:
Că Dumnezeu nu ar fi transmis Legea (voința Sa, principiile Lui morale) până la momentul Sinai, este o prejudecată ortodoxă ce vine în întâmpinarea lepădării poruncii a IV-a din Decalog acesta fiind privită ca "jidovească" și legată exclusiv de Exod. Ciudat cum celelalte 9 (sau mai precis 8) nu se bucură de același "tratament" din partea ortodocșilor. Citat:
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
"Și fumul chinului lor se suie în vecii vecilor. Și nu au odihnă nici ziua nici noaptea cei ce se închină fiarei și chipului ei și oricine primește semnul numelui ei."(Apocalips 14,11) Și iată că sunt munciți deja de pe acuma... |
Eu cred ca sabat inseamna odihna,iar Biserica Ortodoxa a pastrat aceasta zi pentru pomenirea mortilor. Sabatul se respecta in perioada Vechiului Testament. Sigur ca primii crestini provin din randul iudeilor si numerotarea zilelor se facea in functie de sabat. Ex. prima zi dupa sabat , a doua zi dupa sabat etc
Prima zi dupa sabat este prima zi a saptamanii care de fapt este ziua Invierii Mantuitorului, ziua Duminicii! Faptul ca Mantuitorul Iisus Hristos a inviat in aceasta zi , la 8 zile se arata lui Toma in aceeasi zi, Duhul Sfant Se Pogoara peste Sfintii Apostoli in aceeasi zi, primii crestini au inceput sa se intalneasca in aceasta zi iar mai apoi a fost stabilita zi de odihna in vremea imparatului Constantin cel Mare.Imparatul Constantin cel Mare nu a facut decat sa aprobe ceea ce era respectat de crestini nu a inventat duminica zi de odihna. |
Citat:
Citat:
|
Citat:
Toate atestarile biblice , istorice si patristice arata tinerea duminicii inca de la primii crestini.In biblie duminica este mentionata cu numele de mai multe ori.In Fapte ni se spune ca Apostolul frangea painea in ziua de duminica si ca tinea cuvantare.In Apocalipsa , Apostolul Ioan spune ca era in duh in Ziua Domnului.Ziua Domnului este Duminica.De aici si numele de duminica "Dies Domini".La inceput se tineau ambele zile si sambata si duminica , iar tinerea sambetei a venit pe filiera iudaica , la fel ca taierea imprejur. Citat:
Asa ca din toate punctele de vedere, atat biblice cat si istorice gresesti. Cat despre sambata, da sambata a fost ziua de odihna a Vechiului Testament, dar care nu le-a adus odihna deplina dreptilor din VT, ca nu i-a dus in Rai.Odihna lor si odihna veche , reprezenta un loc mai bun in locuinta mortilor, un loc de asteptare,diferit de al celor ce erau pedepsiti acolo.Ca si cei ce au tinut sambata nu au intrat in odihna lui Dumnezeu pana cand nu a venit Hristos sa-i duca acolo, pe ei si pe toti cat au crezut Lui.Caci prin Hristos si numai prin Hristos a venit odihna lui Dumnezeu la noi si odihna desavarsita, prin Invierea Sa din morti.Cei ce au fost in odihna mijlocita de Moise si de Iosua nu au gasit odihna deplina pana cand nu a ajuns la ei ziua lui Hristos, iar Hristos este cel ce ne elibereaza din robia pacatului si de sub stapanirea mortii si a locuintei mortilor.Aceasta este odihna adevarata Raiul lui Dumnezeu si ziua lui Iisus Hristos,iar aceasta zi este mai desavarsita decat prima fiindca si lucrarea ei este mai mare si rasplata ei cea adevarata.Despre asta vorbeste si apostolul Pavel in Evrei 4, ca Dumnezeu hotoraste din nou o zi in care sa intram in odihna Lui , o zi mai buna decat prima , ca de ar fi fost prima desavarsita nu ar mai fi vorbit Dumnezeu apoi de o alta zi. 6.Deci, de vreme ce rămâne ca unii să intre în odihnă, iar aceia cărora mai dinainte li s-a binevestit, pentru nesupunerea lor, n-au intrat, 7.Dumnezeu hotărăște din nou o zi, astăzi rostind prin gura lui David, după atâta vreme, precum s-a zis mai sus: "Dacă veți auzi astăzi glasul Lui, nu învârtoșați inimile voastre". 8.Căci dacă Iosua le-ar fi adus odihnă, Dumnezeu n-ar mai fi vorbit, după acestea, de o altă zi. 9.Asadar, s-a lăsat o sărbătoare a odihnei(Sabatului) poporului lui Dumnezeu. |
Citat:
Dumnezeu S-a odihnit in ziua a saptea (singura zi a saptamanii, binecuvantata si sfintita de Dumnezeu), pentru a ne da si noua un exemplu (la fel cum face un Tata cu copilul sau). In mod asemanator si Domnul Iisus Hristos s-a botezat, desi nu avea nevoie de botez. P.S. Poate ne explici si noua ce inseamna ciudatenia asta: "odihna spirituala a lui Dumnezeu". |
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
"Omnes judices urbanaeque plebes, et cuctarum artium officia venerabili die solis quiescan" (Corpus Juris Civilis, Justiniani Institutiones, opera et cura, C. M. Galisset, Lutetiae Parisiorum, Nona Editio, Codicis Lib. III, Tit. XII, De Feriis, p. 171) Citat:
|
Citat:
Citat:
Arhiereul Calist Botosaneanul, episcop de Arges, in "Istoria bisericeasca" din 1902, pg. 55, declara: "Ziua in care crestinii savarseau cultul lor religios la inceput a fost sambata, mai tarziu duminica, zi de inchinare si bucurie, dupa cum zice si sfantul Atanasie al nostru: Sambata noi ne adunam laolalta nu ca sa iudaizam... ci ca sa ne inchinam lui Isus, Domnul Sabatului." Citat:
Citat:
Dumnezeul nostru numeste sambata (ziua a saptea) ca fiind "ziua de odihna inchina Domnului" (vezi Porunca a 4-a Dumnezeiasca). Iar Domnul Iisus Hristos se intituleaza "Domn al sambetei" (Marcu 2:28) Citat:
Vezi pe ce "filiera" s-a facut inlocuirea zilei de odihna poruncita de Dumnezeu. Citat:
Citat:
|
Citat:
Citat:
Citat:
Fapte 20:7 În ziua întâi a săptămânii (Duminică) adunându-ne noi să frângem pâinea, Pavel, care avea de gând să plece a doua zi, a început să le vorbească și a prelungit cuvântul lui până la miezul nopții. Nu doar atat dar in Fapte 15 intre primele hotariri ale Apostolilor acestia decid , ca sa elibereze pe neamuri de jertfe , sugrumare de animale , taierea imprejur si de sambete.Acolo zice : Fapte 15:21Căci Moise are din timpuri vechi prin toate cetățile propovăduitorii săi, fiind citit în sinagogi în fiecare sâmbătă. Citat:
Citat:
Citat:
|
Citat:
De aceia Sfantul Apostol Pavel zice ca Dumnezeu a hotarit o noua zi si o alta zi de odihna. Citat:
Mama!Acum m-ai dat pe spate , un espiscop ortodox in scrierile lui istorice a scris Isus, cu un singur i , in loc de Iisus , sigur asta el a scris-o.Si chiar daca a scris-o asta nu dovedeste nimic, desi ma indoiesc.Totusi ma vad nevoit sa-ti cer contextul mai amplu si mai ales sursa.Nu stiu de ce am o presimtire ca nu le voi vedea. Citat:
Citat:
Adica saracul Dumnezeu s-a odihnit sambata atunci la Geneza?Vezi ca-ti dai cu firma in cap.Si cuvantul care se traduce ca Sabat din Geneza doi este "a incetat Dumnezeu" sau "a terminat" , si se refera la terminarea creatiei.Nu cumva vrei sa zici ca Dumnezeu se mai si odihneste periodic si saptamanal in fiecare sambata , si ca la inceput a fost sabatul, timpul , saptamanile si zilele si Dumnezeu a fost subminat de sambata? Citat:
Citat:
Nu are importanta cum se numea ziua in unele locuri.Desigur ca se numea ziua soarelui , pentru ca , cu numele asta era cunoscuta in popor si era un nume popular.Insa nu in toate referintele parintilor anteniceeni este numita cu acest nume, ci in alte este numita mai concret Ziua Domnului. Citat:
Evrei 11 39.Și toți aceștia, mărturisiți fiind prin credință, n-au primit făgăduința, 40.Pentru că Dumnezeu rânduise pentru noi ceva mai bun, ca ei să nu ia fără noi desăvârșirea. Tot Pavel spune ca Dumnezeu hotaraste din nou o zi, o noua si o alta zi de odihna.Aceasta zi, e ziua lui Iisus Hristos, ziua Invierii. |
Citat:
Pe seara asta ai scos doua perle marete: "odihna spirituala a lui Dumnezeu", si "ziua intaia intre Sabate, adica cel mai mare Sabat". Incearca sa-ti imaginezi ca postarile tale sunt citite de oameni inteligenti, care analizeaza. Sau, crezi ca numai tu esti destept iar restul trebuie sa te creada? Citat:
Citat:
"Cand au iesit afara, Neamurile i-au rugat sa le vorbeasca si in sabatul viitor, despre aceleasi lucruri..... In sabatul viitor, aproape toata cetatea s-a adunat ca sa auda Cuvantul lui Dumnezeu."(Fapte 13:42,44) Citat:
Citat:
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 09:23:08. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.