![]() |
Citat:
|
Citat:
|
Nu reusesc sa dau de aceasta omilie si pace; desi este mentionata in unele locuri...
|
Citat:
http://ro.orthodoxwiki.org/Ioan_Hrisostom Exilarea sa în mai multe rânduri arată că puterea seculară avea o puternică influență în Biserica răsăriteană din această perioadă istorică. Aceasta revelă totodată rivalitatea dintre Constantinopol și Alexandria, fiecare dorind să aibă întâieteatea în Biserică. Această ostilitate reciprocă a adus, în cele din urmă, multe suferințe atât Bisericii cât și Imperiului Roman de Răsărit. Între timp, în Vest, primatul Bisericii Romei rămăsese necontestat începând cu secolul al IV-lea. Este interesant de menționat, în perspectiva evoluției ulterioare a autorității Papei, faptul că protestele Papei Inocențiu al II-lea în acel moment (fata de exilul sfantului Ioan) nu au avut nici un efect, ceea ce arată lipsa de influență a episcopilor Romei asupra Răsăritului chiar din acea perioadă. OMILIA 88 „Deci după ce au prînzit, a zis Iisus lui Simon-Petru: Simone, fiul, lui Ioan, Mă iubești tu mai mult decît aceștia? El I-a zis: Da, Doamne, Tu știi că te iubesc. Zis-a lui: Paște mielușeii mei” (Cap.21, Vers. 15- Vers.25- Fin.) In omilia sa, Sfantul Ioan Hrisostom, se refera la faptul ca Sfantul Petru este reprimit in randul Sfintilor Apostoli cu drepturi egale ca si acestia, deoarece Sfantul Petru se lepadase de 3 ori de Hristos. De aceea Sfantul Petru este repus in randul Sfintilor Apostoli (avand drepturi egale cu acestia), printr-o intreinta marturisire a dragostei credintei. Hristos ii spune Sfantului Petru "sa pastoreasca mieluseii Sai" adica turma Bisericii, asemenea celorlati Sfinti Apostoli. Hristos i-a cerut Sfantului Petru sa intareasca pe fratii sai nu sa ii conduca absolutist ca un lider autoritar. Hristos insusi ii numeste pe Sfintii Apostoli prieteni, iar pe credinciosi ii numeste "frati si mama". "Cine este mama Mea cinse sunt fratii MEI? Sunt cei ce asculta cuvantul Meu si il implinesc." Profetiile psalmice spun: "Marturist-am numele Tau in mijlocul fratilor Mei". Asadar, interpretarea romano-catolica este rupta din context si tendetioasa. In postarile anterioare am aratat in detaliu ca Biserica Romano-catolica nu poate monopoliza episcopatul Sfantului Petru. Nu exista justificare teologica pentru "primatul papal" si nici pentru "infailibilitatea papala". Biserica este UNA si este a lui Hristos. Este ridicol argumentul pseudo-teologilor romano-catolici care sustin ca epscopiile infiintate de Sfantul Apostol petru ar avea intaietate sau ar fi mai "valoroase" decat cele intemeiate de Sfantul Apostol Pavel sau oricare din ceilati Sfinti Apostoli. |
Citat:
Noua, ortodocsilor, ni se pare f firesc sa intelegem aceasta pericopa (Ioan 21, 15-17) in felul descris de tine mai sus, avand in vedere ca o legam de lepadarea lui Petru, despre care citim cu trei capitole mai in urma. Cum de "scapa" acest lucru altora?!? |
Citat:
Citat:
Din nefericire si multe alte lucrurile "scapa" "altora" :( |
Citat:
Nu ni se spune ca Sf. Petru ar fi fost surd, ca sa trebuiasca sa-I repete Iisus de trei ori o propozitie simpla. |
Citat:
P.S. Am gasit acum pe newadvent: http://www.newadvent.org/fathers/210103.htm "But observe how Peter does everything with the common consent; nothing imperiously. And he does not speak thus without a meaning. " Nu stiu la perfectie engleza, asa ca trebuie cateodata sa completez si cu dictionarul. |
Citat:
1. Bisericile din rasarit inca din vremea aceea erau atit de nesupuse, incit nu ascultau de nimeni. Nici de episcopul Romei nici de altcineva. Aveau doar un scop: sa se lupte intre ele. 2. Nicaieri nu scrie ca sfintul Ioan Gura de Aur s-a opus primatului papal, din link-ul si datele date de dumneavoastra 3. Dumneavoastra, ortodocsii, intelegeti simplu ca acel fragment din Sfinta Evanghelie, in care Domnul nostru Isus Cristos ii spune lui Petru, de trei ori, "Paste mieluseii mei", "Paste oile mele", insemna de fapt: "te iert pentru ca m-ai tradat de trei ori, dar raspindeste Cuvintul meu" 4. Noi, catolicii, intelegem ca daca Domnul nostru Isus Cristos i s-a adresat NUMAI lui Petru, de trei ori, sa pasca mieluseii dar nu a facut acest lucru cu ceilalti apostoli, inseamna ca lui Petru i-a acordat o autoritate mai mare. |
Sf.Grigorie Dialogul, Papa Romei: Scrisoare despre supremația episcopală
http://paterika.wordpress.com/2011/0...ia-episcopala/ |
Citat:
" Acum opt ani, când încã trãia Pelaghie, predecesorul nostru de sfântã pomenire, confratele nostru, coepiscopul Ioan, profitând de ocazia ivirii unei alte probleme, a întrunit un sinod în orașul Constantinopol și s-a strãduit sã ia titlul de “universal”. De îndatã ce predecesorul meu a luat cunoștințã de aceasta, el a trimis scrisori prin care, în virtutea autoritãții sfântului apostol Petru, a anulat actele acelui sinod." Iata ce spune sfintul Grigorie, papa al Romei: "in virtutea autoritatii sfintului apostol Petru, a anulat actele acelui sinod". Multumesc ca-mi intariti credinta: ultimul cuvint in materie de credinta il are episcopul Romei, "in virtutea autoritatii sfintului apostol Petru". |
Citat:
Citiți mesajul întregii scrisori, care vorbește clar despre faptul că toți episcopii Bisericii sînt egali și nu poate exista unul care să fie mai presus decît ceilalți. |
Citat:
Referitor la egalitatea episcopilor Bisericii, ei sint si acum egali. Insa, iata, apar probleme,iar rezolvarea lor nu poate fi facuta prin adunarea tuturor episcopilor si despicarea firului in 4. Cineva trebuie sa ia o decizie, uneori rapid, exact cum s-a intimplat in scrisoarea la care faceti referire. Problema a fost rezolavata DE UN SINGUR EPISCOP, care, adevarat, nu vroia sa-si spuna "universal", insa avea o autoritate mai mare, data de succesiunea la scaunul sfintului Petru, lucru recunoscut si de el. |
Citat:
Dar, mă tem că ei nu mai cred nici măcar că ceilalți episcopi au autoritate apostolică. Ei nu cred în episcopii lor, nu în episcopii noștri. Unii, îi socotesc "ecumeniști", dacă nu cumva "anticriști". Alții, îi socotesc "fundamentaliști". Ideea că sunt urmașii apostolilor, că lor le-a spus Isus "Mergând, învățați neamurile !" le scapă. Uneori, mă gândesc că dacă ar veni însuși Sf Ap Andrei și ar fi iarăși pus pe cruce de păgânii zilelor noastre, alegând din nou crucea în "X" așa cum a făcut, ei ar spune: "ia uite, a venit să smintească lumea ! Uite ce simbol își trage ! Dar capul nostru nu e Andrei, capul nostru este Isus ! Huo, Andrei, anticristule!" Un val de contestare a propriei autorități își face de cap în Biserica Ortodoxă. Un val de cea mai rea inspirație protestantă. Numai că, în timp ce la protestanți punctul de sprijin vizibil este, totuși, Biblia, vedem că la mulți ortodocși punctul de sprijin vizibil este câte un călugăr cu nume ciudat, ori un cod de canoane de la 1200 din cine știe ce parte a Răsăritului. Veniți, fraților, la credința Bisericii celei Una, la credința Bisericii Vii ! Petru are un urmaș ! Și Andrei are un urmaș. Și Toma, și Filip ! Nu v-ați săturat de certurile nesfârșite dintre voi, nu v-ați săturat ca Biserica Ierusalimului să dea de pământ cu Biserica Bucureștiului, iar Moscova să nu încapă de Constantinopol, în vreme ce Biserica Bulgariei se sfădește cu...Biserica Bulgariei, spre deruta credincioșilor ? Dar arhiereii voștri par a se fi săturat, acum strigă după unitate ! Nu auziți cum Supremul Păstor își cheamă oile într-un singur staul ? Dacă nu putem să ne rugăm ori să lucrăm pentru unitatea Bisericii, măcar să nu zădărâm noi aici, jos, punțile pe care arhiereii noștri se străduiesc să le întindă sus ! Să nu repetăm experiențe triste, cum au mai fost în secole trecute, în care arhiereii au ajuns cu trudă la consens, dar de unire s-a ales praful prin lucrarea Dezbinătorului ! |
Citat:
|
Cîtă credulitate. Noi trebuie să fim credincioși, nu creduli.
Dacă ar fi papa așa cum spuneți dvs., cum ar fi posibil ca papii de la Roma să ajungă a împărtăși atîtea erezii? Știți la care mă refer: filioque, infailibilitatea papală, imaculata concepție, purgatoriu... Ne acuzați că nu credem la fel cum au crezut Sfinții Părinți, dar voi nici măcar nu rostiți Crezul pe care îl rostea Sf.Grigorie Dialogul, și nici botezul nu-l faceți așa cum îl făceau Ei, ca să nu mai zic că nici una dintre cele enumerate mai sus nu era nici în gînd, nici în cuvîntul vreunui Sfînt Părinte. Interesant e că toate pretențiile pe care le enumerați la adresa noastră țin de primatul papal, adică de un lucru administrativ, și nici una de dreapta credință, pe care Ortodoxia o păstrează întocmai. Hristos ne-a lăsat credința în dogmele cele mîntuitoare, nu credința în papa. |
Citat:
|
Citat:
Cît despre unde vă simțiți dvs. mai bine, cred că știți că Sfinții Părinți ne îndeamnă să nu ne încredem în propriile simțiri, fiindcă firea nostră căzută poate fi înșelată cu ușurință de diavol, inclusiv prin simțiri false, iar erezia nu poate aduce roade bogate. Îmi cer iertare dacă am vorbit prea radical. |
Citat:
In timpul predecesorului Pelagius II aparuse o divergenta intre el si Patriarhul Constantinopolului. Acesta din urma convocase un sinod si isi luase titlul de "universal". Papa Pelagius II nu a acceptat aceasta si nu a recunoscut sinodul. La acest episod se refera Sf. Grigorie. Bineinteles ca nu-l bagase patriarhul in seama pe papa Pelagius II si urmatorul patriarh tot universal se numea, asa ca Sf. Grigorie insista. Se stie ca unii papi credeau intrun primat, fara sa-i bage cineva in seama. Sa vedem daca Sf. Grigorie se referea la primat sau la faptul ca Roma era considerata fondata de Sf. Petru. La fel cum alte episcopate devenite patriarhii erau fondate de Apostoli. La aceasta autoritate se referea Sf. Grigorie. Dar vedem in continure ca sf. Grigorie exclude vreun primat, cel putin in sensul dat de BC azi. El se refera in continuare la intaietatea data de sinod Romei. "Cum stiti prea bine Sanctitatea Voastrã, pe care o venerez în mod deosebit, acest titlu de "universal" a fost oferit de Sfântul Sinod de la Calcedon episcopului din scaunul apostolic al cãrui slujitor sunt prin harul lui Dumnezeu. Dar nici unul dintre predecesorii mei n-a vrut sã se serveascã de acest cuvânt profan; pentru cã, de fapt, dacã un patriarh este numit "universal", le rãpeste celorlalti titlul de patriarh. Departe, departe sã fie de tot sufletul crestin dorinta de a uzurpa câtusi de putin sau de a diminua onoarea fratilor sãi! Dacã noi refuzãm o onoare care ne-a fost oferitã, gânditi-vã cât de rusinos este sã fie uzurpatã violent de cãtre un altul. " Vedem ca Sf. Grigorie spune ca niciun papa nu s-a considerat superior celorlalti, adica universal (primatul asta inseamna). Chiar daca la Calcedon Romei i s-a dat un titlu de intaietate, primul intre egali. Iata dovada clara a ceea ce credea Sf. Grigorie. Prima scrisoare e adresata Patrarhilor Alexandriei si Antiohiei (iata ca ii instiinta si pe ei si le cerea sprijiunul, ar fi trebuit sa le spuna in virtutea primatului. Mai sunt alte scrisori adresate Patriarhului Ioan Postitorul si imparatului (imparatul aproba numirea papilor, printre altele). In scrisoarea catre Patriarhul Ioan Postitorul (epistola 25, liber 1)Sf. Grigorie scrie: Ce veti spune lui Hristos, Care e capul Bisericii universale, la judecata finalã, dacã prin titlul de universal v-ati supus toti membrii ei? (...) Petru, primul între apostoli, si membru al Bisericii sfinte si universale; Pavel, Andrei, Ioan nu sunt ei capi ai anumitor popoare? - si totusi toti sunt mebrii sub un singur Cap. )...) Nu sunt ei membrii ai Bisericii? Si totusi nici unul dintre ei n-a voit sã fie universal (...). asadar, iata si adevarul, ce credea Sf. Grigorie cel Mare, niciunul din Apostoli nu a fost universal. Capul e Hristos si toti Apostolii egali. |
Iata in alte scrisori ce crede Sf. Grigorie despre cel ce s-ar numi "universal", adica un conducator, cap al Bisericii si al celorlalti episcopi.
In scrisoarea Sfântului Grigorie cãtre împãrat (cartea a V-a, scrisoarea 20, editia benedictinã): ""Dacã cineva uzurpã în Bisericã un titlu care rezumã în el pe toti credinciosii, atunci Biserica universalã - o, ce blasfemie! - va cãdea odatã cu el, pentru cã el este numit universal! Asadar, toti crestinii trebuie sã respingã acest titlu blasfemiatoriu, acest titlu ce surpã onoarea sacerdotalã a tuturor preotilor de cum este, nebuneste, uzurpat de unul singur!" Într-o altã scrisoare cãtre împãrat, Grigorie scria (cartea a VII-a, scrisoarea 33): "Eu spun - fãrã cea mai micã ezitare - cã oricine se numeste episcop universal sau doreste acest titlu este - prin mândria sa - precursorul lui anticrist, cãci prin aceasta pretinde sã se înalte mai presus decât ceilalti. Gresala în care el cade vine dintr-o mândrie egalã cu a antihristului, pentru cã dupã cum acest pervers a vrut sã fie privit ca fiind mai presus decât ceilalti oameni, tot asa si cel ce doreste sã fie singur numit episcop se ridicã pe sine mai presus decât ceilalti". Vedem aici cum Sf. Grigorie ii condamna pe papii ulteriori care au luat acest titlu, de "unversal", primat. Nu e prima data cand un papa antemizeaza pe catolici, Papa Ioan VIII, aproband hotararile Sinodului 879 ii anatemiza pe cei ce sustin Filioque. |
Citat:
|
S-au scris gresit citatele din primul mesaj, le reiau:
"Cum stiti prea bine Sanctitatea Voastra;, pe care o venerez în mod deosebit, acest titlu de "universal" a fost oferit de Sfântul Sinod de la Calcedon episcopului din scaunul apostolic al carui slujitor sunt prin harul lui Dumnezeu. Dar nici unul dintre predecesorii mei n-a vrut sa se serveasca de acest cuvânt profan; pentru ca, de fapt, daca un patriarh este numit "universal", le rapeste celorlalti titlul de patriarh. Departe, departe sa fie de tot sufletul crestin dorinta de a uzurpa câtusi de putin sau de a diminua onoarea fratilor sai! In scrisoarea catre Patriarhul Ioan Postitorul (epistola 25, liber 1)Sf. Grigorie scrie: Ce veti spune lui Hristos, Care e capul Bisericii universale, la judecata finala daca prin titlul de universal v-ati supus toti membrii ei? (...) Petru, primul între apostoli, si membru al Bisericii sfinte si universale; Pavel, Andrei, Ioan nu sunt ei capi ai anumitor popoare? - si totusi toti sunt mebrii sub un singur Cap. )...) Nu sunt ei membrii ai Bisericii? Si totusi nici unul dintre ei n-a voit sa fie universal (...). |
Citat:
|
Citat:
|
Deocamdată, vedem că Sf Grigore cel Mare credea că Scaunul Romei este scaunul lui Petru. Dv credeți asta ?
|
Citat:
Toate acestea insemana roade (nu mai continui sa vorbesc despre roadele Bisericii Catolice). Si cum erezia nu aduce roade, iar eu am vazut si vad multe roade, e clar ca Biserica Catolica nu are treaba cu erezia. |
Citat:
Sfantul Pavel spune clar ca Toti Apostolii pastoresc Biserica lui Hristos cu aceeasi autoritatea duhovniceasca. (nu o sa reiau citatele). Papa este si conducator de stat, "incurcandu-se cu treburile lumesti". Episcopii trebuie sa pastoreasca Biserica lui Hristos! Oare nu spune asta clar atat Hristos Iisus cat si Sfantul Pavel? Sfantul Petru a pasatorit Biserica lui Hristos, daca tot ziceti voi romano-catolicii ca episcopul Romeni este exclusiv urmasul Sfantului Petru de ce Papa nu urmeaza intocmai exemplul Sfantului Petru (sa pastoreasca exclusiv Biserica lui Hristos)? Cum puteti voi (romano-catolicii) afirma ca ceilati episcopi nu ar fi urmasi ai Sfantului Petru cand Sfanta Scriptura este clara? "mi-a venit știre că la voi sunt certuri; 12. Și spun aceasta, că fiecare dintre voi zice: Eu sunt al lui Pavel, iar eu sunt al lui Apollo, iar eu sunt al lui Chefa, iar eu sunt al lui Hristos! 13. Oare s-a împărțit Hristos? Nu cumva s-a răstignit Pavel pentru voi? Sau fost-ați botezați în numele lui Pavel? I Corninteni cap 1 3. Fiindcă sunteți tot trupești. Câtă vreme este între voi pizmă și ceartă și dezbinări, nu sunteți, oare, trupești și nu după firea omenească umblați? 4. Căci, când zice unul: Eu sunt al lui Pavel, iar altul: Eu sunt al lui Apollo, au nu sunteți oameni trupești? 5. Dar ce este Apollo? Și ce este Pavel? Slujitori prin care ați crezut voi și după cum i-a dat Domnul fiecăruia. 6. Eu am sădit, Apollo a udat, dar Dumnezeu a făcut să crească. 7. Astfel nici cel ce sădește nu e ceva, nici cel ce udă, ci numai Dumnezeu care face să crească. 8. Cel care sădește și cel care udă sunt una și fiecare își va lua plata după osteneala sa. 9. Căci noi împreună-lucrători cu Dumnezeu suntem; voi sunteți ogorul lui Dumnezeu, zidirea lui Dumnezeu. 10. După harul lui Dumnezeu, cel dat mie, eu, ca un înțelept meșter, am pus temelia; iar altul zidește. Dar fiecare să ia seama cum zidește; 11. Căci nimeni nu poate pune altă temelie, decât cea pusă, care este Iisus Hristos. I Corinteni cap 3" Asadar sa luam aminte. Doamne ajuta. |
Citat:
|
Citat:
"4. Nici un ostaș nu se încurcă cu treburile vieții, ca să fie pe plac celui care strânge oaste. " II timotei 2,4 Evident ca est vorba de viata lumeasca in acest verset. Hristos nu a intemeiat nici un stat lumesc. Hristos este capul Sfintei Sale Biserici. Sfintii Apostoli si Episcopii trebuie sa pastoreasca doar Biserica, nu sa fie conducatori de state lumesti! |
Citat:
|
Citat:
Arie ereticul era descris ca un mare rugator si postitor. Iata si o povestire din Limonariu, din primul mileniu: POVESTIREA LUI AVVA TEODOR DESPRE MONAHUL SIRIAN SEVERIAN Aici este o casa de oaspeti intre biserica Sfanta Sofia si biserica Sfantul Faust. Hangiul acestei case m-a rugat intr-o zi sa ma duc la casa de oaspeti si sa-l inlocuiesc cateva zile. M-am dus si am gasit gazduit un monah sirian, care nu avea alceva decat un stihar de par, o manta si cateva paini. Statea necontenit intr-un colt, spunea ziua si noaptea stihuri din Scriptura si nu vorbea cu nimeni. Cand a venit duminica, m-am dus la el si i-am spus: - Hai frate, la biserica Sfanta Sofia ca sa te impartasesti cu Sfintele si Cinstitele Taine. - Nu merg, mi-a raspuns el. - Si de ce? - Sunt severian si nu ma impartasesc la biserica voastra. Auzind pe de o parte ca nu se impartaseste la sfanta si apostolica Biserica, iar pe alta parte vazand ca are un trai atat de imbunatatit si o viata atat de virtuoasa, am plecat plangand in chilia mea. Am inchis usa, m-am aruncat cu fata la pamant inaintea lui Dumnezeu si timp de trei zile m-am rugat cu multe lacrimi, zicand: - Stapane Hristoase, Dumnezeul nostru, care pentru nespusa si nemasurata ta iubire de oameni ai inclinat cerurile si Te-ai pogorat pentru mantuirea noastra, Cel care Te-ai intrupat din Stapana Sfanta Nascatoare de Dumnezeu si pururea Fecioara Maria, descopera-mi cine crede bine si drept, noi cei ai Bisericii sau severienii. In a treia zi am auzit o voce nevazuta care mi-a spus: - Du-te Teodule si vezi credinta lui. A doua zi m-am dus, m-am asezat in fata lui, am asteptat sa vad ce are sa se intample potrivit celor spuse mie de glasul nevazut. Am stat asa cam un ceas uitandu-ma la el: statea si sirianul spunand versete din Scriptura. Si am vazut fiilor, ma jur pe Domnul, deasupra capului lui asezata o porumbita plina de funingine, ca si cum ar fi iesit din cuptor, jumulita si urat mirositoare. Atunci am cunoscut ca porumbita inegrita si rau mirositoare, care mi s-a aratat, infatisa credinta lui. Fericitul lui suflet ne povestea acestea cu juramant, cu multe lacrimi si suspine. |
Citat:
Nici episcopii ortodocsi nu se casatoresc. In Biserica Ortodoxa preotii de manastiri nu se casatoresc. Preotii care doresc sa triasca in lume au posibilitatea de a alege celibatul. Citat:
Doamne ajuta. |
Citat:
Binteinteles, au si preotii casatoriti ispitele si pacatele lor. |
Citat:
La fel cum Roma a fost intemeiata de Sf. Petru si Pavel, si in alte cetati au fost intemeiate biserici de catre Apostoli, in Ierusalim si Antiohia chiar de Sf Petru. Putem spune chiar ca Biserica Tomisului a fost intemeiata de Sf. Apostol Andrei, deci episcopul Tomisului e urmasul sau. Despre scrisoare in cazua, Sf. Grigorie a spus ca la Calcedon Romei i se daduse titlul de "universal", dar de fapt intaietate capatase si Constantinopolul, aceeasi egalitate cu Roma: canonul 28: "... Caci Parintii, dupa dreptate i-au conferit privilegii scaunului Vechii Rome, pentru ca era cetatea împarateasca. Si cei 150 de episcopi prea iubitori de Dumnezeu îndemnati de aceleasi motive au daruit privilegii egale (isa presbeia) prea sfântului scaun al Noii Rome, socotind cu dreptate ca cetatea care s-a cinstit cu împaratia si cu senatul, si care a dobândit privilegii deopotriva cu ale Vechii Rome împaratesti, întocmai ca si aceea sa se mareasca si sa; fie a doua dupa aceea; ... " |
Citat:
|
Citat:
Cat despre bani si interese financiare, chiar ai uitat de modul cum au umplut visteria Bisericii Romano-Catolice "induglentele papale" in mod oficial, bine legiferat (incurajat) de catre Papa?! Naivitatea din postarile tale este autentica sau doar simulata? (Intrebarea este retorica). :) |
Citat:
2. Acelasi lucru il faceti si dumneavoastra atunci cind dati bani calugarilor sau preotilor sa se roage in locul dumneavostra. Daca blamati ceea ce face Biserica Catolica, blamati si cind biserica ortodoxa face acelasi lucru 3. Daca e retorica inseamna ca stiti raspunsul si nu ar fi rau sa mi-l impartasiti (probabil nu vreti sa mi-l dati pentru ca multi asociaza naivitatea cu prostia; chiar nu-mi pasa). Pe de alta parte, daca va intereseaza ,nu e nici o naivitate (sau poate? ce bine ar fi, caci se stie, copiii sint naivi, iar cei asemenea lor vor ajunge in Imparatia Cerurilor). Toate istoria Bisericii Catolice imi demonstreaza ca in ciuda greselilor pe care slujitorii bisericii le-au facut, Biserica Catolica a avut grija de oitele ei, si a avut grija si mai multa si mai bine decit alte biserici. Si nu e vorba numai de istorie, e vorba de lucrurile palpabile, pe care le vedem zi de zi: roadele. |
Citat:
:) P.S. Tin sa va reamintesc ca urmarim discutii obiective si nu subiective. Concret, nu analizam oameni ci fapte. Ne preocupa invatatura Bisericii si nu modul in care este ea inteleasa si aplicata de anumite persoane. Afirm ca Biserica Ortodoxa detine tot adevarul de invatatura (dogmatica), insa aceasta nu implica ca toti credinciosii ortodocsi (mireni, preoti, diaconi, episcopi) traiesc in Adevar, ci doar ca toti credinciosii ortodocsi au posibilitatea de a trai deplin intru Adevar. Intelegeti ce vreau sa spun. Nu sunt interesat sa intru in polemici inutile, si nici sa port discutii subiective sau sterile. |
Citat:
PS Faptele sint facute de oameni. Iar aici s-a discutat despre faptele papilor mai mult decit despre ideea de primat papal. Va doresc ca credinta dumneavoastra sa va duca la deplina comuniune cu Domnul dumneavoastra Isus Cristos. Acelasi lucru il doresc si pentru mine si pentru toti crestinii catolici si ortodocsi. |
Pentru domnul Catalin, in legatura cu Sf. Grigorie cel Mare si primatul papal:
http://credo.stormloader.com/Ecumenic/gregory.htm Sfantul Grigorie a sustinut primatul papal. Celebrele scrisori in care il ataca pe Patriarhul Constantinopolului se explica foarte simplu, cu conditia sa nu cadem in greseala de a nu interpreta corect termenii folositi si insemnatatea lor eclesiologica: Ceea ce a contestat Sf. Grigorie era asumarea de catre un episcop a titulaturii de "universal" (de fapt, este vorba de traducerea in latina a termenului grecesc "ecumenic") Care este problema pe care, corect, o identifica Sf. Grigorie? Ca, daca un episcop se intituleaza "universal", decurge logic ca el este episcop peste toata Biserica, ceea ce anuleaza automat demnitatea episcopala a tuturor celorlalti episcopi. Practic, in momentul in care avem un "episcop universal", ceilalti episcopi inceteaza sa mai existe. Va rog sa observati ca Papa nu este si nu a fost niciodata intitulat "episcop universal". El este episcopul Romei, si in conducerea episcopala a unei alte dieceze nu are autoritate episcopala. "Who does not know that the holy Church is founded on the solidity of the Chief Apostle, whose name expressed his firmness, being called Peter from Petra (Rock)?...Though there were many Apostles, only the See of the Prince of the Apostles...received supreme authority in virtue of its very principate." (Letter to the Patriarch Eulogius of Alexandria, Ep. 7) |
Ora este GMT +3. Ora este acum 02:52:29. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.