![]() |
Amfilohie, Bătrânul din Patmos, zicea despre omul care-L uită pe Hristos din pricina numeroaselor sale ocupații: „Adesea, Hristos vine și bate la poarta ta. Tu-L faci să se așeze în
anticamera sufletului tău și, absorbit de ocupațiile tale, uiți de Dumnezeiescul vizitator. El așteaptă ca tu să trândăvești, așteaptă… și apoi, dacă tu întârzii prea mult, El se ridică și pleacă . Uneori însă, ești atât de ocupat că-I răspunzi de la fereastră: n-ai nici atâta timp încât să-i deschizi ușa!” ( Andrei Andrecuț, Arhiepiscopul Alba Iuliei , Cuvintele Bătrânilor , Editura Reîntregirea, Alba Iulia, 2004, p. 6) |
Omul mare se mișcă mental, egoist, din interes, lumește, în păcat, în răutăți. Când crește și încetează cu desăvârșire să trăiască din inimă, copilărește, atunci „știe pe deplin ce face”, atunci funcționează cerebral, cunoaște deplin și din experiență, precum au cunoscut Adam și Eva, după căderea lor, când au pierdut atârnarea copilărească, inimoasă, de Dumnezeu. Însă Dumnezeu ne vrea copii și de aceea ne spune că, de nu vom deveni copii, nu vom putea intra în Împărăția Cerurilor.
Și ție, copilul meu, inima ta cea copilărească este cea care îți dă învoirea ei către orice chemare a lui Dumnezeu, cum făceau Adam și Eva din inimă înaintea căderii. Inima ta deci să se încreadă în Dumnezeu și ea să răspundă copilărește la chemările voii lui Dumnezeu, nu mintea ta, care acum, după atâția ani de făptuire păcătoasă, îți poate spune, înveninată de către diavol, că primești în mod rău chemarea către voia lui Dumnezeu ca un copil, căci „nu știi ce faci”, deoarece acum ai crescut și trebuie să știi ce faci. Precum să-ți amintești că, atunci când vorbești din inima ta copilărește, atunci ești adevărat. Atunci ești un fiu binecuvântat al Împărăției Cerurilor, și nu când vorbește „cel mare”, care a gustat deplin din fructul păcatului. Să fii așa cum erau Adam și Eva înainte de cădere și cum erau legăturile lumii cu Dumnezeu întru începuturi. (Arhimandrit Spiridonos Logothetis) |
Cel Care S-a întrupat, Dumnezeu-Cuvântul, de vreme ce a asumat în ipostasul Lui dumnezeiesc întreg omul ca trup și suflet, a transmis ambelor elemente proprietățile dumnezeiești, și de aceea în toate cele mai nepătrunse și mai tainice ascunzișuri ale ființei omenești a intrat caracterul theo-nostalgic [θεονοσταλγικὸς] și hristo-nostalgic [χριστονοσταλγικός].
A devenit Dumnezeu-Cuvântul modelul sufletului nostru, rațiunea lui, sensul lui, dorul lui și însuși Raiul lui. Numai prin Hristos sufletul omenesc și-a redobândit sinele, și pe bună dreptate Domnul nostru a mărturisit că „Cel care-și va pierde sufletul lui pentru Mine îl va afla”. Numai când Îl are ca punct de plecare și finalitate pe Dumnezeu-Cuvântul sufletul omului se întregește și își atinge scopul. Orice altă mișcare și activitate a sufletului devine și rămâne irațională și fără sens, dar este în esență în afara lui. Sau, mai degrabă, se află în nebunie, în dobitoceasca pervertire a patimilor și a păcătoșeniei, într-un chin și o groază fără sfârșit. (Gheron Iosif Vatopedinul, De la moarte la viață, traducere Laura Enache, Editura Doxologia, Iași, 2017, pp. 37-38) |
In vremea rugăciunii vin asupra noastră atâta ispite, că ni se pare că avem mai multă pace și liniște când nu ne rugăm! E o veche și bine-știută viclenie a dracului, care ne-aduce gândul că ne merge rău fiindcă ne rugăm, și de nu ne vom mai ruga, ne va fi mult mai bine. Slavă lui Dumnezeu că dracu nu-i prea mintos, și-i sărac în momeli!
Când nu te rogi, sufletul se vede limpede ca un lac. Dar un lac plin de mâl, care îndată ce-i răscolit se tulbură. Așa rugăciunea răscolește sufletul și scoate la iveală relele de care-i ispitit. De stăruim într-însa cu răbdare, ispitele se risipesc și încet-încet vom stârpi cugetele rele care răsar în noi. De unde vin aceste ispite? De la draci. Dacă vin de la draci, cum poate rugăciunea să ne curățească, de vreme ce izvorul lor e în afara noastră? Nu vom fi pururi războiți de draci? Cu adevărat, ispitele vor dăinui, dar nu în suflet, ci în afara lui. În sufletul curățit prin rugăciune nu-și mai află hrana răutății lor și surghiunite și vlăguite nu ne mai războiesc ca mai înainte. „Iscodit-au fărădelegi și au pierit când le iscodeau, ca să pătrundă înlăuntrul omului și în adâncimea inimii lui" (Psalmul 63, 6-7). (Jean-Claude Larchet, Ține candela inimii aprinsă. Învățătura părintelui Serghie, Ed. Sophia, București, 2007, p. 121) |
Cine pune preț peste măsură, nepotrivit, pe lucrurile stricăcioase, acela Îl disprețuiește pe Însuși Dumnezeu și disprețuiește sufletul său nemuritor, care a fost zidit pentru Dumnezeu, pentru Cer, pentru nemurire, pentru veșnica vedere duhovnicească a slavei lui Dumnezeu și a fericirii veșnice.
Ce nevrednică de sufletul omenesc, cel zidit după chipul lui Dumnezeu, este orice împătimire pământească, ce-l surpă și îl ferecă de pământ și de stricăciune ca să nu se înalțe la Dumnezeul său, Izvorul Cel dintâi și Viața Veșnică, și îl desparte de Dumnezeu și îl face străin de El! Cât de zavistnic este ochiul omenesc, care dorește să pună stăpânire pe întreaga lume și pizmuiește pe cei ce stăpânesc bunătățile pământești, chiar dacă are și el îndestul din ele! Ce batjocorire a firii sale duhovnicești, ce trebuie să tindă spre bunătățile duhovnicești și veșnice! (Sfântul Ioan de Kronstadt, Despre tulburările lumii de astăzi, Editura Sophia, București, 2011, pp. 80-81) |
Care este semnul că rugăciunea noastră a fost ascultată?
Semnul milostivirii față de noi a Domnului sau a Preacinstitei Sale Maici, după sau în timpul rugăciunii, este pacea din inimă, mai ales după lucrarea vreunei patimi, a cărei însușire este lipsa păcii din suflet. Prin pacea din suflet și printr-o anumită desfătare de sfințenie în suflet, putem afla ușor că rugăciunea noastră a fost ascultată și ne-a fost dat harul cerut. Reușita rugăciunilor se cunoaște și după puterea duhovnicească pe care o primim înlăuntrul nostru spre facerea faptelor spre care suntem chemați și prin lumina care în mod evident vine în suflet. Cel mai mare dar al lui Dumnezeu, în care noi nădăjduim mai mult decât în orice și pe care îl primim de la Dumnezeu, ca urmare a rugăciunilor noastre, este pacea sufletului, după cum spune Mântuitorul: Veniți la Mine, toți cei osteniți și împovărați, și Eu vă voi odihni (Matei 11, 28). (Sfântul Ioan de Kronstadt, Cum ne mântuiește Dumnezeu. Sfaturi de urmat pentru toată vremea, traducere din limba rusă de Corina-Alexandra Toader, Editura Sophia, București, 2012, pp. 196-197) |
Să chibzium timpul! "Răscumpărați vremea, că zilele rele sunt!" Trebuie să avem grijă pentru că vedem ce se petrece în jurul nostru. Să dea Dumnezeu să fie un an liniștit, cu pace, cu bine, cu spor cu roadă, cu ploaie, cu lumina soarelui și nori la bună vreme. Noi avem nevoie de timp și de rugăciune. Să fim mai buni, să fim mai blânzi, mai aleși, mai binecuvântați... să sfințim și noi ceva, pentru că "Omul sfințește locul!". Omului i s-a dat puterea să transforme în Rai, pământul.. și noi îl distrugem. Istoria fără Dumnezeu, este un zgomot surd și gol. Pământul fără oameni este doar o planetă antropologică. De aceea și bietul Darwin, pentru un pârlit de Premiul Nobel, a spus că maimuța s-a bărbierit și a devenit om... și asta după ce s-a speriat de un fulger. Și a înlocuit puterea creaționismului lui Dumnezeu, pentru că toate le-a făcut din Cuvânt, "A poruncit și s-au făcut!" din iubire și din dragoste pentru om! Și a vrut să ne arate nouă, că ne-am coborât din nou, la starea de regn animal - lucru neadevărat! V-ați întrebat vreodată ce ar simți o maimuță să vadă că poate iubi, poate ierta, poate comunica.. că nu mai trebuie să stea prin copaci și să mănânce banane.... sa aibă casă, masă! Dacă noi ne-am întreba lucrul ăsta, nu ne-am mai dori să știm că ne tragem din maimuță! Noi nici nu știm cât de greu trăiește o maimuță.. și cu cât suntem net superiori unei maimuțe! Chiar dacă, uneori, ea este net superioară nouă, prin comportament. Pentru că o maimuță nu avortează, nu înjură, nu ucide, nu violează, nu face acte de terorism. Cred că le-ar fi rușine să se numească "om" dacă ar vedea toate acestea cumulate. Aici este războiul între Darwin, știință, Dumnezeu și om! Pentru că nici omul nu-și dorește stadiul de maimuță, vrea mereu mai bine, mai prosper, mai frumos. Astăzi, nici bine nu a ieșit copilul din mă-sa, și el este cu touch-screen-ul în mână. Nici bine nu ai reușit să-l înveți limba română, ca el cunoaște și manipulează toata tehnica. Ăsta este Darul Înțelepciunii Dumnezeiești! Ai putea tu, un copil din ăsta să-l urci în copac și să-l ții cu banane? Niciodată! Trebuie să avem logică, logica minții, logica divină, dumnezeiască, a științei, a culturii teologice, logica lui Dumnezeu.. să ne găsim sensul creației. Aș face ți o glumă și aș spune așa: Ce prost s-ar simți extratereștrii, să fie vecini cu niște oameni, care din rațiune pură și din cultură înaltă, să-și dorească să fie niște maimuțe evoluate, care odinioară se ascundeau prin scorburi și mâncau rădăcini. Noi mereu căutam să ne întâlnim cu extratereștrii..
Treziți-vă fraților că suntem facuți de Dumnezeu, frați cu Hristos! Suntem făcuți să folosim timpul la maxim și nu numai casa să ne-o sfințim, trebuie să sfințim tot în jurul nostru. Pe unde trece omul, să cânte îngerii, nu să domine moartea durerea, praful de pușcă și răutatea! Predica integrală: - https://www.youtube.com/watch?v=N20Q22p9fLI |
Se intâlnesc diferite ispite. Vă voi da un exemplu: O creștină, o doamnă foarte temperamentală, evreică, s-a întors la credință, a venit la biserică mulți ani; în decursul acestor ani, a încercat să o întoarcă la credință și pe sora sa. Numai că sora nici în ruptul capului nu dorea să se boteze. Și cu toate că ea atâția ani a încercat să o convingă, să o înduplece, să îi explice, să îi dea cărți, sora mereu se împotrivea cu mânie la toate aceste propuneri, nedorind să se creștineze. Și iată că aceasta din urmă s-a îmbolnăvit grav, iar sora creștină a venit la spital să o cerceteze. Acolo a sfătuit-o: „Vezi în ce stare te afli? Poate că vei muri curând, botează-te!”. Fără nici un rezultat, însă. În cele din urmă, sora bolnavă și-a pierdut cunoștința.
Sora creștină a hotărât că acum nu o mai poate împiedica nimic ca să o creștineze. Și a început să sune, să întrebe diverși duhovnici și chiar episcopi cum ar trebui să procedeze (căci ea avea relații foarte mari). Unii spuneau: „Nu, nu se poate, cum să o creștinezi dacă nu vrea?”. Alții erau de altă părere însă: „Încearcă!”. Și, neauzind ceva care să o convingă, îndrăzneața creștină a reușit să o boteze pe sora ei aflată pe patul de moarte. Aceasta nu și-a mai revenit însă în simțire mai înainte de moarte. A murit, prin urmare, „creștină” și putea fi prohodită. Oare cel mai important lucru pentru noi este ca omul „să fie prohodit”? Cu toată stima mea către creștina despre care am povestit, eu i-am spus că un astfel de mod de a acționa este absolut nepermis. O asemenea silire a conștiinței omului peste voia lui noi nu putem să o săvârșim. Toate cazurile asemănătoare sunt, bineînțeles, nevalide, iar eu nu m-am lăsat convins să recunosc un astfel de om ca fiind creștin. Dacă îl recunoaștem ca fiind creștin, înseamnă că noi credem într-un fel de magie ortodoxă. Înseamnă că nu înțelegem ce este Taina Ortodoxă. Este adevărat, acțiunea sa a fost dictată de dragoste; ea se îndreptățea că sora ei necredincioasă a fost botezată cu credința și dragostea ei, a celei care a crezut. Însă în acest caz, o astfel de „înlocuire” este cu neputință. Dacă cea aflată pe patul de moarte ar fi încuviințat câtuși de puțin, dacă ar fi spus doar: „Da, cred, botezați-mă!” înainte de a-și pierde cunoștința, atunci s-ar fi putut face una ca aceasta, însă ea nici măcar o dată nu a răspuns cu „Da!” la mulțimea rugăminților surorii sale creștine. Tot astfel nu putem să împărtășim nici pe omul care nu și-a mărturisit credința. (Protoiereu Vladimir Vorobiev, Duhovnicul și ucenicul, Editura Sophia, București, 2009, pp. 108-109) |
Cele mai mari trei lucruri din viață
Mi-ați pus trei întrebări, și anume: Care este cel mai mare gând vrednic de om? Care este cea mai mare grijă vrednică de om? Și care este cea mai mare așteptare vrednică de om? A se gândi la purtarea de grijă a lui Dumnezeu în viața omenească e cel mai mare gând vrednic de om. A se îngriji de mântuirea sufletului e cea mai mare grijă vrednică de om. A aștepta moartea e cea mai mare așteptare vrednică de om. Cum trebuie să vă gândiți la purtarea de grijă a lui Dumnezeu în viața omenească? Trebuie să luați ca măsură legea morală a lui Dumnezeu. Urmând acestei măsuri, să priviți ce se întâmplă în viața oamenilor pe care îi cunoașteți, și cu care sunteți în legătură. Acesta nu este totdeauna lucru ușor, fiindcă pricinile sunt uneori îndepărtate și ascunse în trecutul îndepărtat al unui om, iar alteori se pot afla numai în viața părinților lui. Mărturisirea creștină se întemeiază pe descoperirea acestor pricini. Psalmistul grăiește către Dumnezeu: „La poruncile Tale voi cugeta, si voi cunoaște căile Tale... Cât am iubit legea Ta, Doamne! Pururea cugetarea mea este”. Fiindcă poruncile Domnului sunt la temelia a tot ce se întâmplă fiilor lui Adam. Și legea Domnului este lumină ce luminează ceea ce se întâmplă cuiva. Cum trebuie să vă îngrijiți de mântuirea sufletului? Ca să nu vă mai înșir, citiți Evanghelia și întrebați Biserica. Omul n-are mai mare bun decât sufletul, pe această lume. Și tocmai acest cel mai mare bun este singurul pe care îl poate scăpa de pieire și moarte. Tot restul, ce nu e om, ci al omului, dintre cele pe care le prețuiește și le păstrează omul, fără putință de scăpare piere și moare. Sufletul omului este în ochii lui Dumnezeu un lucru mai de preț decât întreaga lume materială, după cuvântul lui Hristos: „Ce-i va folosi omului dacă va dobândi întreaga lume, iar sufletul său și-l va pierde?” Așadar, nu poate fi mai mare grijă vrednică de om ca grija mântuirii sufletului său. Cum trebuie așteptată moartea? Ca ostașul în război. Sau ca elevul care se pregătește cu grijă, așteptând în orice clipă ca profesorul să îl cheme la ascultat. De neîncetata pomenire a clipei morții ne-a amintit și Mântuitorul, în pilda despre bogatul ușuratic care făcea hambare noi și se pregătea s-o ducă bine multă vreme pe Pământ, dar i s-a zis pe neașteptate: „Nebunule, în această noapte vor smulge de la tine sufletul tău, iar cele ce le-ai pregătit ale cui vor fi?” De ce e gândul la purtarea de grijă a lui Dumnezeu în viața oamenilor cel mai mare gând vrednic de om? Fiindcă el aduce omului înțelepciunea și fericirea. De ce e grija pentru mântuirea sufletului cea mai mare grijă vrednică de om? Fiindcă sufletul e cel mai mare bun de pe pământ, și e firesc ca celui mai mare bun să-i trebuiască închinată cea mai mare grijă. De ce e așteptarea morții cea mai mare așteptare vrednică de om? Fiindcă așteptarea morții curăță conștiința și îi dă omului imbold la toată fapta bună. Când un oarecare om vrednic și bun a fost întrebat ce l-a împins mai mult în viață la osteneală și bună rânduială, a răspuns: „Moartea”. Aceste trei lucruri nu se pot băga de seamă la animale. Ele sunt proprii numai omului, și încă celui mai înalt tip de om. Tot restul e comun omului și dobitocului. De la Dumnezeu, pace și binecuvântare! Episcop Nicolae Velimirovici, Răspunsuri la întrebări ale lumii de astăzi |
Zămislirea de prunci este un dar, nu e o pacoste, nu-i un blestem, nu-i prilej de ceartă, nu-i prilej de omor, nu-i prilej de divorț, nu-i prilej de crimă. Irod umblă să caute pruncii să-i omoare. Și Irozii de astăzi ignoră cuvântul familiei și al Scripturii și vin și explică faptul că "Nu toți pruncii trebuie născuți!" și foarte fericit.. nu știu cine a afirmat o dată: "Nu trebuie nimeni să te învețe câți prunci trebuie să naști!" Nu trebuie să te învețe nimeni dar nu cred că îți trebuie mare teologie să știi că nu trebuie să faci crimă. Cred că e mai simplu! Nu cred că scrie undeva "Ucide!", ci scrie taman invers "Nu ucide!". Și e suficient!
https://www.youtube.com/watch?v=ECr7...79HjuAaJtE2r-6 |
Ora este GMT +3. Ora este acum 21:15:54. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.