Citat:
În prealabil postat de ovidiu b.
(Post 536205)
Eu doar am încercat să-ți pun în față adevărata problemă care nu e rezolvată: canonizarea...restul sunt doar șiretlicuri de a ne mai atrage atenția de la adevărata problemă.
Explică-mi care e folosul? Spune-mi câți mărturisitori au fost canonizați?
Pe mine nu mă încălzește cu nimic urmărirea penală a torționarilor. O fi asta și dorința mărturisitorilor? Sau ei s-au rugat și se roagă pentru iertarea celor care i-au prigonit?
|
Nu stiu ce intelegi prin "doar siretlicuri". Eu stiu ca tot ce e ascuns trebuie adus la lumina, dezvaluit. Asta se face acum cu tortionarii, care duc o viata linistita, automultumiti de faptele lor si de conceptia lor despre lume. Intamplator il cunosc pe unul dintre ei si acesta traieste inca prin optica anilor '50, desi au trecut aproape 70 ani de atunci. Nimic nu s-a schimbat in conceptia acestuia: nu are respect fata de oameni; doar parerea lui conteaza; nu recunoaste proprietatea privata, si considera ca statul este singurul care trebuie sa mentina ordinea.
Asa unui om, aflat la o varsta inaintata, nu i se mai poate face nimic, dar poate ajunge sa realizeze ca ceea ce a facut nu a fost in ordine. Si daca realizeaza acest lucru, tot e ceva.
Jung spunea, referindu-se la diferenta dintre a constientiza o vina si a nu fi constient de ea, ca este egala cu distanta dintre carul din curte si Carul Mare de pe cer.
Cu alte cuvinte, cel care isi constientizeaza greseala, are sanse de vindecare, in vreme ce acela care nu e constient de propria lui greseala, e bolnav incurabil. Jung a dat multe cazuri de acest gen: oameni, care s-au insanatosit mintal, de indata ce au inteles ce greseala au comis.
Ori noi practic asta vrem, ca omul sa-si vada faptele si sa inteleaga raul comis. Regretul este cel mai bun semn de insanatosire.
Dupa mine, "siretlicul" consta tocmai in faptul ca tortionarii nu sunt dispusi sa-si recunoasca faptele, aruncand cu pietre tot in cei care au suferit. Optica aceasta din pacate este inca f raspandita, chiar printre membrii acestui forum, care inca isi mai spune "crestin-ortodox", ceea ce implica unele obligatii si indatoriri.