Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Biserica Romano-Catolica (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5029)
-   -   Imaculata conceptie si Adormirea Maicii Domnului (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=4980)

cezar_ioan 28.04.2013 01:18:32

Pe de altă parte, Decebal aduce cuvintele Părintelui Stăniloae, care sunt demne, desigur, de luat în considerație:

Dar exact în momentul în care se curățea și primea puterea de a naște fără de sămânță se și zămislea Fiul lui Dumnezeu ca om. Când se zămislea Fiul lui Dumnezeu din ea, Duhul lucra asupra ei curățind-o și dându-i putere să-L zămislească. Lucrarea Duhului de curățire a Mariei și zămislirea Fiului lui Dumnezeu în ea nu se pot despărți temporal una de alta. Iată cum înfățișează această simultaneitate, sau mai precis faptul, că Fiul lui Dumnezeu umple pe Maica Sa de plinătatea harului abia din momentul în care umple umanitatea Sa.

Cum înțelegem acum?

Mihnea Dragomir 28.04.2013 01:33:01

Citat:

În prealabil postat de cezar_ioan (Post 516877)
Fiul lui Dumnezeu umple pe Maica Sa de plinătatea harului abia din momentul în care umple umanitatea Sa.[/i]

Cum înțelegem acum?

Cu toata stima pt Staniloae, eu nu pot pune scrierile lui pe aceeasi balanta cu Biblia. Pentru mine, primeaza Biblia. Apoi Sf Traditie, reflectata in scrierile Sfintilor Parinti. Apoi sursele secundare (Magisteriul si Liturgica). Pe urma, revelatiile particulare recunoscute ca minunate de Biserica.
Iar lucrarile teologice, vin la sfarsit, dupa toate acestea.

Deci, intre Biblie, care spune ca Sf Maria era plina de har inainte de Intrupare, si Staniloae, care spune ca ea a primit plinatatea harului abia la momentul Intruparii, alegerea mea nu poate fi decat una singura.

Citat:

Bun. Iar umbrirea Fecioarei de către Duhul Sfânt nu aduce har peste har?
Putem considera așa?
Eu nu am prea clar conceptul acesta, de "har peste har". Nici nu inteleg cum poate primi "har peste har" cineva care este deja "plin de har".
Intr-o anumia masura, intuiesc ce vrei sa spui. De exemplu, eu, daca ma spovedesc cu spovada buna, intru in stare de har. Pe urma, daca ma si impartasesc, se poate spune ca primesc "har peste har". Dar eu nu sunt Fecioara Maria, aici e singura diferenta. Pe mine nu m-a salutat Ingerul Domnului cu "Bucura-te, Mihnea, cel plin de har !"

Decebal 28.04.2013 08:05:27

Citat:

În prealabil postat de cezar_ioan (Post 516859)
Am scris că "deja, înainte de Concepție (prin acest cuvânt mă refer la Întruparea Domnului, de la Duhul Sfânt și din Fecioara Maria, iar nu la conceperea Fecioarei Maria din părinții Săi cei sfinți), Fecioara este plină de har."

În acest caz, da, retrag termenul folosit neglijent/neatent și menționez că sensul e cel scris mai sus în paranteză: Întruparea Domnului, la aceasta mă refeream, evident... Sper că acum e limpede și că termenul folosit neatent nu distruge tot sensul afirmației.

În concluzie, eu afirm că Fecioara e plină de har încă din momentul acceptării Ei de a fi Maica lui Hristos, Dumnezeu-Omul. Și cred că această plinătate e dată tocmai în vederea purtării Fiului lui Dumnezeu.

Observ în continuare că aveți o rigiditate inexplicabilă atunci când vine vorba despre cuvântul har, folosit în Biblie. Dacă dumneavoastră, ca și alții, considerați că termenul har are un singur înțeles, atunci nu puteți să explicați care este înțelesul cuvântului har folosit în aceeași pericopă când îngerul îi spune: "ai aflat har". Acesta este numai unul dintre fragmentele din care reiese polisemia acestui cuvânt. Mai sunt multe altele. Rigiditatea cu care pedalați pe un singur înțeles, care este nepotrivit contextului biblic respectiv, mie mi se pare inexplicabilă, mai ales în contextul în care am atras repetat atenția că în teologia biblică neo-testamentară cuvântul har nu are o singură semnificație. Dacă mergeți ca și Mihnea D. pe aceeași linie, atunci întru adevăr când vine vorba de textul cu două versete mai jos chiar ajungeți, împreună cu dânsul, să vă ștergeți la spate cu Sfintele Scripturi.

Pe de altă parte, este anormal atâta vreme cât vi s-au pus în față variante alternative de explicații (posibile) să vă comportați ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat, ca și cum nimic nu s-ar fi spus, ca și cum nu aveți nici o contra-argumentație de dat, dacă credeți că varianta dumneavoastră sau a altora este cea corectă. Din partea lui Mihnea D. se vede treaba că aplică aceeași "strategie" în care a mai fost surprins și de alții de a o face pe "omu' cu orbul găinilor"; din partea dânsului suntem obișnuiți cu astfel de tratamente pe care nu le calific.

După reacțiile care au apărut chiar am avut tendința să spun ceva insultător, însă mă rezum la a vă spune să puneți mâna pe ceva de citit, eventual pe un dicționar de Noul Testament, acolo unde oameni de meserie în teologie explică cum stă treaba cu termenul har. În dicționarul Pr. Ioan Mircea, singurul ortodox despre care știu să fi fost scris, se vede și acolo aceeași rigiditate cu privire la termenul har (probabil părintele Ioan Mircea nu a avut prea mult timp la dispoziție pentru scrierea acestui dicționar, care dealtfel este destul de bun în general pentru ortodocși și nu numai și mai este și foarte ieftin în comparație cu altele); de aceea recomandarea este să fie eventual unul de sorginte occidentală (sau eventual chiar și pe pagini internet), unde lucrurile sunt analizate mai în detaliu, chiar dacă trebuie să stăm în gardă ortodoxă când le citim.

cezar_ioan 28.04.2013 17:40:02

Citat:

În prealabil postat de Decebal (Post 516882)
Observ în continuare că aveți o rigiditate inexplicabilă atunci când vine vorba despre cuvântul har, folosit în Biblie. Dacă dumneavoastră, ca și alții, considerați că termenul har are un singur înțeles, atunci nu puteți să explicați care este înțelesul cuvântului har folosit în aceeași pericopă când îngerul îi spune: "ai aflat har". Acesta este numai unul dintre fragmentele din care reiese polisemia acestui cuvânt. Mai sunt multe altele. Rigiditatea cu care pedalați pe un singur înțeles, care este nepotrivit contextului biblic respectiv, mie mi se pare inexplicabilă, mai ales în contextul în care am atras repetat atenția că în teologia biblică neo-testamentară cuvântul har nu are o singură semnificație. Dacă mergeți ca și Mihnea D. pe aceeași linie, atunci întru adevăr când vine vorba de textul cu două versete mai jos chiar ajungeți, împreună cu dânsul, să vă ștergeți la spate cu Sfintele Scripturi.

Pe de altă parte, este anormal atâta vreme cât vi s-au pus în față variante alternative de explicații (posibile) să vă comportați ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat, ca și cum nimic nu s-ar fi spus, ca și cum nu aveți nici o contra-argumentație de dat, dacă credeți că varianta dumneavoastră sau a altora este cea corectă. Din partea lui Mihnea D. se vede treaba că aplică aceeași "strategie" în care a mai fost surprins și de alții de a o face pe "omu' cu orbul găinilor"; din partea dânsului suntem obișnuiți cu astfel de tratamente pe care nu le calific.

După reacțiile care au apărut chiar am avut tendința să spun ceva insultător, însă mă rezum la a vă spune să puneți mâna pe ceva de citit, eventual pe un dicționar de Noul Testament, acolo unde oameni de meserie în teologie explică cum stă treaba cu termenul har. În dicționarul Pr. Ioan Mircea, singurul ortodox despre care știu să fi fost scris, se vede și acolo aceeași rigiditate cu privire la termenul har (probabil părintele Ioan Mircea nu a avut prea mult timp la dispoziție pentru scrierea acestui dicționar, care dealtfel este destul de bun în general pentru ortodocși și nu numai și mai este și foarte ieftin în comparație cu altele); de aceea recomandarea este să fie eventual unul de sorginte occidentală (sau eventual chiar și pe pagini internet), unde lucrurile sunt analizate mai în detaliu, chiar dacă trebuie să stăm în gardă ortodoxă când le citim.

Decebal, sunt silit să vă dau același răspuns ca lui Alin pe un alt topic: nu mă mai îndemnați la dicționare, că nu am, de peste 30 ani. Foarte rar folosesc un dex de pe net, dar asta pentru a arăta cuiva vreun cuvânt de dex, iar nu pentru mine.
Regret dar nu pot purta discuții în baza textelor din dicționare. Pur și simplu sunt incapabil.

florin.oltean75 28.04.2013 18:28:32

Citat:

În prealabil postat de stefan florin (Post 516829)
nu amice.Dumnezeu CHIAR s-a nascut FIZIC din fecioara Maria in acesta lume, nu doar in lotusul inimii asa cum crezi tu. Partial ai dreptate...DOAR partial

Dumnezeu s-a nascut fizic din Fecioara Maria,
pentru a arata ca El se naste, fizic, doar in suflete feciorelnice.

Aceasta este invatatura.

Imaculata conceptie este radacina adanca a credintei.
Este nedemonstrabila.

De ce se dezbate cu argumente pro/contra cand invatatura este clara?

catalin2 28.04.2013 20:06:21

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 516671)
Neindoit sau indoit in cantitate, nu citim ca Ilie sau Elisei, ori vreun alt personaj oricat de drept din Vechiul Testament sa fi fost, precum sf Fecioara "plin de har".

Citind intregul context al Cartii Esterei (nu e greu, e una din "cartile epopeice" ale VT) vedem ca e vorba de o regie aici... Nici istoria pe care am invatat-o la scoala, nici Biblia nu ne indreptateste sa credem ca acest conducator al Babilonului ar fi fost vreun inger sau ar fi debordat de har.

Noi vorbim de harul interior, nu are rost sa ne contrazicem pe cuvantul exact, care e acelasi lucru. Prin "plina de har" dvs. spuneti ca e vorba de harul interior, iar eu de harul exterior, despre asta discutam.
Eu nu contrazic pasajul din Sfanta Scriptura, Sfanta Fecioara era plina de har. La fel era si Sfantul Ilie si Sfantul Elisei, toti proorocii si sfintii Vechiului Testament. Dar nu era vorba de harul interior, trimis de Mantuitor abia la Cincizecime, ci de cel exterior. In pasajul cu Sfantul Ilie se spune de harul care este in el, s-ar intelege ca e vorba de harul interior, dar e tot harul exterior.
In pasajul al doilea vedem un alt inteles al cuvantului har, care poate insemna si "binecuvantare" sau o stare de spirit speciala.
Asadar, "plina de har" nu e neaparat sa insemne harul interior, si in cazul harului exterior se poate folosi aceasta sintagma.
In mesajul urmator voi scrie despre deosebirile dintre invatatura ortodoxa si cea catolica in privinta pacatului adamic, firea cazuta, etc.

catalin2 28.04.2013 21:01:57

Dogma Imaculatei conceptii a aparut pe fondul unor alte multe invataturi gresite catolice, unele din ele erau mentionate in articolul dat de mine.
Invatatura catolica nu are doar cateva invataturi gresite (cele cunoscute), ci este diferita de cea ortodoxa in cea mai mare parte.
1. Pacatul adamic. In invatatura catolica acesta este o pedeapsa data de Domnul pentru neascultarea lui Adam si este mostenit de toti oamenii.
In invatatura ortodoxa pacatul stramosesc este al lui Adam si al Eva, noi mostenim urmarile pacatului acestora. Adica pierderea harului din cauza firii degradate. Asadar in ortodoxie pacatul stramosesc mostenit este pierderea harului (interior). De aceea scrie si in catehism ca nimeni nu poate capata harul prin fapte, nici macar Maica Domnului, desi nu avea pacate pana la Intruparea Mantuitorului. Erezia pelagianista despre asta vorbea, despre faptul ca nu harul pune inceput mantuirii.
2. Firea cazuta. In invatatura catolica firea a ramas aceeasi dupa caderea lui Adam, caderea a fost o pedeapsa a lui Dumnezeu. In invatatura ortodoxa nu este vorba de pedeapsa, ci de autopedeapsa. Prin neascultare Adam si urmasii sai s-au indepartat de la Dumnezeu, facand pacate si pierzand astfel harul dat la creare. Firea omului s-a degradat din aceasta cauza, astfel ca Mantuitorul a venit si sa restaureze firea omului cazuta, din cauza careia nu mai putea primi harul oricate fapte bune ar fi facut.
3. Intruparea Mantuitorului. In invatatura catolica a avut ca scop o reparatie juridica, iertarea pacatului facut de Adam din cauza caruia a fost pedepsit si a pacatelor oamenilor. In invatatura ortodoxa intruparea a avut ca scop restaurarea firii umane cazute, cu ajutorul harului.
Dogma Imaculatei Conceptii ar avea ca si consecinta faptul ca Mantuitorul nu ar mai fi putut sa ia firea cazuta de dupa Adam, ci firea fara urmarile pacatului stramosesc, pe care o avea Fecioara Maria. De asemenea, ar fi insemnat ca oameni se puateau mantui asa, nu ar mai fi avut nevoie de intrupare si venirea Mantuitorului. Observam si germenii predestinarii sau a apocatastazei, Domnul ori ar fi ales pe unii oameni sa ii mantuiasca inca de la nastere, ori ar fi puttu sa ii mantuiasca pe toti in acest fel.

Decebal 29.04.2013 07:33:39

Citat:

În prealabil postat de cezar_ioan (Post 516923)
Decebal, sunt silit să vă dau același răspuns ca lui Alin pe un alt topic: nu mă mai îndemnați la dicționare, că nu am, de peste 30 ani. Foarte rar folosesc un dex de pe net, dar asta pentru a arăta cuiva vreun cuvânt de dex, iar nu pentru mine.
Regret dar nu pot purta discuții în baza textelor din dicționare. Pur și simplu sunt incapabil.

Eu doar doream să vă ajut, domnule Cezar. Și nu era vorba doar despre dicționare, era o trimitere în general la a studia puțin problema înainte de a vă da cu părerea. Dar uite că vă fac eu un cadou prin două linkuri în limba engleză din care fiecare doritor poate citi cât dorește pentru a avea lucrurile puțin mai lămurite.

Grace - Baker's Evangelical Dictionary of Biblical Theology
http://www.biblestudytools.com/dicti...ary/grace.html

The meaning of "Grace" (χαρις) in the Bible
http://www.bible-researcher.com/grace.html

Decebal 29.04.2013 10:21:36

Inovația dogmatică a zămislirii fără de păcat a Mariei este erezie d.p.d.v. catolic

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 516937)
Noi vorbim de harul interior, nu are rost sa ne contrazicem pe cuvantul exact, care e acelasi lucru. Prin "plina de har" dvs. spuneti ca e vorba de harul interior, iar eu de harul exterior, despre asta discutam.

E părerea dumitale că nu are rost să ne contrazicem; ba are și ne vom contrazice până când va ieși la iveală adevărul. Chiar și tu spui mai jos că de fapt har poate însemna și altceva decât "har interior" și "har exterior".

Apropo, poți să ne spui și nouă care este definiția celor două, a "harului interior" și a "harului exterior", și care este diferența între ele? Sper să nu mă înțelegi greșit; nu e vorba de a te "scoate la tablă" să dai vreun răspuns, ci o încercare de a te ajuta.

Citat:

Eu nu contrazic pasajul din Sfanta Scriptura, Sfanta Fecioara era plina de har. La fel era si Sfantul Ilie si Sfantul Elisei, toti proorocii si sfintii Vechiului Testament. Dar nu era vorba de harul interior, trimis de Mantuitor abia la Cincizecime, ci de cel exterior. In pasajul cu Sfantul Ilie se spune de harul care este in el, s-ar intelege ca e vorba de harul interior, dar e tot harul exterior.

În primul rând că în Evanghelia după Luca nu vorbește nimeni de vreun har exterior sau interior. Mai mult îngerul afirmă foarte clar că Maria aflase har la Dumnezeu (Luca 1, 30), iar mai apoi explică și care este harul pe care îl aflase: să Îl primească în pântece și să Îl nască pe Iisus, Fiul lui Dumnezeu. Har înseamnă aici un dar de la Dumnezeu, un dar gratuit, o favoare specială pe care numai Maria a avut-o. Am mai scos și cu altă ocazie în evidență faptul că harul are o multitudine de sensuri, și astfel că nu reduce la schema reducătoare și simplistă a "căii cu cele două ramuri": harul interior și cel exterior.

În al doilea rând mai apare o problemă, pe care o intuisem și eu, dar pe care nu am ținut să o scot neapărat în evidență. Dacă așa cum spui tu "harul interior" e dat de Mântuitorul la Cincizecime, atunci se poate spune că de fapt nici Maica Domnului, Fecioara Maria, nu a primit "harul interior" decât după Cincizecime și nu atunci când Iisus a fost zămislit de la Duhul Sfânt în pântecul Mariei. În această situație, practic nu mai putem vorbi despre ștergerea păcatului strămoșesc pe care ortodocșii, sau măcar unii dintre ei, deși nu știu dacă e stabilit dogmatic, susțin că l-ar fi moștenit, odată cu umbrirea Fecioare de către Duhul și zămislirea lui Iisus de la Duhul Sfânt. Aici poate că este și un punct posibil vulnerabil în discursul lui Stăniloae, dacă ceea ce susții tu este adevărat. Și chiar și dacă ar fi valabilă ștergerea păcatului strămoșesc, este îndoielnică foarte starea de plenitudine de har mântuitor, că doar harul interior vine doar după Cincizecime, nu-i așa, Cătălin?

Și ca să revin la intuiția de care vorbeam, este extrem de discutabil că Maica Domnului ar fi putut avea plenitudine de har, de data asta chiar mântuitor, înainte de întruparea, jertfa, moartea, învierea Domnului Hristos și înălțarea la cer, la dreapta Tatălui, și trimiterea Duhului Sfânt. Cred că în această problemă Sfintele Scripturi și Sfânta Tradiție afirmă că Maica Domnului nu putea avea plenitudine de har mântuitor înainte de lucrarea de mântuire a Fiului lui Dumnezeu. Și aceasta, pe urmele tale, Cătălin, cred că poate fi considerat încă un argument împotriva acelei interpretări nefundamentate, nejustificate, abuzive dată de vaticani la kecharitomene (tradus în unele variante cu "plină de har").

Dacă lucrurile stau așa cum spui tu, Cătălin, și nu neg că poți avea partea ta de adevăr (deși nu știu cât înțelegi tu din acest adevăr), adică dacă "harul interior", care este propriu-zis harul mântuirii, nu poate fi comunicat înainte de jertfa și de învierea Mântuitorului (pentru că poate ar trebui să ținem cont și de comunicarea de Duh Sfânt de care ne vorbește Evanghelia după Ioan la cap. 20, după învierea Mântuitorului), atunci această linie de gândire ar duce la concluzia că nici Maica Domnului nu putea să aibă plenitudine de har mântuitor nici la zămislirea ei (considerată fără de păcat originar de către papistași), și nici măcar la zămislirea lui Iisus de la Duhul Sfânt în ea la Buna-vestire. Și după cum am mai spus, este posibil ca aceasta să fie de fapt poziția Sfintelor Scripturi și a Sfintei Tradiții.

Într-un astfel de context, practic și discursul lui Stăniloae nu mai este atât de departe de cel al papistașilor; unirea cu Hristos de care vorbește Stăniloae și lucrarea Duhului Sfânt la zămislirea lui Iisus în Maria sunt înainte de jertfă, înviere și pogorârea Duhului, iar după varianta ta, Cătălin, sunt înainte deci de dăruirea harului interior.

Iar varianta "catolicilor" este cu atât mai puțin de luat în calcul, dacă ținem seama că acolo nici măcar nu mai este vorba despre unirea cu Hristos, ci despre "un avans" de har, bazat pe meritele mântuitoare ulterioare ale lui Hristos, înainte adică nu numai de lucrarea de mântuire a Fiului dar și chiar de Întruparea dumnezeiască, Fecioara Maria primind mântuirea printr-un artificiu tehnic în contabilitatea lui Dumnezeu. Critica ortodoxă pe care o face Părintele Stăniloae cred că este foarte întemeiată, având în vedere că în teologia ortodoxă mântuirea ține de ontologie, nu de contabilitate, mântuirea comportând o transformare ontologică a omului, nu o mânărie fabulatorie de sume, merite, cantități, măsuri, manevrate de o mână invizibilă, în contabilitatea fictivă pe care "catolicii" o țin lui Dumnezeu. Mântuirea are deci loc în cazul Mariei, după "catolici", înainte ca în general să aibă loc vreo mântuire, pe baza unor transferuri de merite înainte ca meritele să existe, înainte de transformarea ontologică pe care firea umană a primit-o prin toată lucrarea de mântuire a Fiului lui Dumnezeu. Mântuirea are deci loc înainte propriu-zis de a exista mântuire; cum ar spune un coleg de forum: "Nimic mai simptomatic". În această situație David Copperfield și alții ca el sunt "copii mici" în materie de iluzionism în comparație ca romano-catolicii, cu dogma și cu contabilitatea lor. Nu mă îndoiesc că catolicii vor veni să spună că la Dumnezeu toate sunt cu putință, inclusiv să manevreze o mântuire, sau chiar și numai merite, deși mântuirea nu se referă doar la merite, înainte ca acea mântuire să dobândească realitate ontologică, adică să nu mai fie doar la nivel de plan al lui Dumnezeu, și că vor aduce marele lor "argument": "Roma locuta, causa finita".

Iar dacă mai ținem cont și de o dogmă de la Sinodul unionist florentin, la care papa spunea ex-cathedranimeni, conceput din bărbat și femeie, nicodată nu a fost liberat de sub stăpânirea diavolului decât prin credința în Iisus Hristos, Mijlocitorul între Dumnezeu și oameni
Citat:

It firmly believes, professes and preaches that never was anyone, conceived by a man and a woman, liberated from the devil's dominion except by faith in our lord Jesus Christ, the mediator between God and humanity, who was conceived without sin, was born and died. He alone by his death overthrew the enemy of the human race, cancelling our sins, and unlocked the entrance to the heavenly kingdom, which the first man by his sin had locked against himself and all his posterity.

sursa: Sinodul de la Florența, sesiunea a XI-a, bula papei Eugeniu IV de unire cu copții (1442)
vedem acum că absurditatea așa ziselor dogme ale "catolicilor" este cu mult mai mare. Conform acestei dogme, pronunțată ex-cathedra de papa Eugeniu IV la Sinodul de la Florența, este evident că Fecioara Maria nu putea să dobândească vreun har mântuitor la zămislirea ei și că inovația dogmatică a neprihănitei zămisliri definită în secolul al XIX-lea de papa Pius IX este o erezie din punctul de vedere al dogmelor romano-catolice, nemailuând în seamă și alte critici fundamentate teologic.

Și cu această ocazie este spulberat încă o dată mitul infailibilității papale.

Citat:

In pasajul al doilea vedem un alt inteles al cuvantului har, care poate insemna si "binecuvantare" sau o stare de spirit speciala. Asadar, "plina de har" nu e neaparat sa insemne harul interior, si in cazul harului exterior se poate folosi aceasta sintagma.

Până acum ne vorbeai despre două sensuri ale harului; acum vedem că apare și al treilea. Oare câte or mai fi, Cătălin, la număr, și oare de câte tu, eu sau alții nu ținem cont?

Nastya 29.04.2013 10:55:38

Monahul de la Rohia despre Maica Domnului, pentru noi, cei pacatosi

<<DOUĂ EVLAVII CE NU SE CUVINE
A FI PĂRĂSITE: CINSTIREA CRUCII SI A MAICII DOMNULUI

Cât despre Maica Domnului, a o da la o parte este curată aberație și ciudățenie cum mai greu de priceput nu poate fi!

Pe intercesoarea noastră, pe blândețea însăși, pe aceea pe care cu bună, modestă și moderată dreptate catolicii o clasifică: o clemens, o pia dulcis virgo Maria!

Care cu puterea nevinovăției, supușeniei, curajului și blândeții ei înfruntă legile cauzalității și simpla dreptate absolută și mecanică a universului acestuia împlătoșat în stricta-i dreptate!
Pe ea, care-i poate tot una cu afirmația – dorință a lui Dostoievski: ca doi plus doi să facă uneori și cinci. Pe femeia cu broboada din piesa lui Diego Fabri (Procesul lui Iisus) care nu șovăie să acopere cu mahrama ei de femeie simplă până și capul ticălosului care nesilit și netorturat – și-a vândut prietenii și camarazii de luptă.

Pe aceea care neîncetat se roagă pentru dreptate (cum crede Sfântul Isaac Sirul), pe apărătoarea cazurilor disperate, pe neîncetata rugătoare pentru toți păcătoșii, vinovații, greșiții, marginalii!

Pentru desconsiderați, ocărâți, pentru cei de tot singuri, pentru cei care nu au cine să-i iubească, să-i miluiască, să le surâdă (oricât de fugar), să se roage pentru ei!

Cum de-am alunga de la noi (sau am trata-o cu politicoasă indiferență) pe aceea care mereu se află în preajma oropsiților, ca în cântecul lui Georges Brassens; lângă femeia nevinovată, crunt bătută de un soț bețiv, lângă copilul alungat din casa părinților, lângă schilodul lovit și ocărât pe stradă de o ceată de derbedei, lângă infirmul nevindecabil pe care nu are cine-l îngriji, lângă torturatul care tocmai nu mai rabdă și e gata să cedeze…

Nu subtilitățile teologice interesează și frământă pe oamenii de rând care cred în Maica Domnului și nădăjduiesc în ajutorul ei suprafiresc. Nu dacă a fost imaculată din clipa zămislirii ei (dogma imaculatei concepțiuni sau neprihănitei zămisliri, 1854) ori numai din clipa când a răspuns îngerului vestitor “Fie!” și S-a sălășluit într-însa Necuprinsul. Nu dacă s-a înălțat cu trupul la cer prin propria ei putere (dogma Ascensio corporae Beatae Virginis Mariae ad caelum, 1950) ori a fost înălțată prin puterea Fiului ei. Aceste subtilități teologice trebuie lăsate în grija cărturarilor competenți.

Pentru marea masă a oamenilor Maica Domnului e maica mereu gata să ierte, să se roage, să îndrăznească a cuprinde pe Domnul cu temeritatea ei de mamă și să-L roage pentru sărmanii muritori.
Căci – zice textul – mult poate rugăciunea mamei pentru îmblânzirea Stăpânului.
Maica Domnului e izvorul lacrimilor, e neobosita apărătoare (avocată), nerușinata (fără de rușine, de sfială) și stăruitoarea noastră solitoare împotriva dreptății stricte.

Reprezintă în cer dulceața feminină și nemărginita dragoste maternă.

Păcat de cei care o nesocotesc. Li se aplică vorba răposatului cardinal Ottaviani despre atei: ateii nu sunt păcătoși, sunt nenorociți.

Nu-mi este rușine să mi-o închipui pe Maica Domnului zbătându-se, cerând, implorând, intervenind, stăruind; după cum nu-mi este rușine a mi-o închipui copilărește – dar nu eretic – alergând la poarta raiului cu o chisea de argint în mână și cu mahrama pe braț ca să întâmpine pe mucenicii Fiului ei, să le ureze bun venit, să-i îmbie cu neînchipuit de bună dulceață și să le șteargă sudoarea frunții și sângele cu mahrama ei cea sfântă.

Tare trebuie să se simtă siguri de fariseica lor virtute-dreptate și tare trebuie să-și facă râs de milă și de îndurare, să se prezinte cu fruntea semeață la porțile raiului cei care din Maica Domnului fac o „simplă femeie credincioasă”. Bravo lor.

Noi cei de jos, păcătoșii, noi nesigurii de soarta ce ne așteaptă, noi temătorii de Judecata de Apoi (și de ispitele și primejdiile ce ne înconjoară, pe acest pământ bogat în capcane), cum de nu ne-am simți fericiți peste măsură că ne putem număra printre cei care cred în milostivirea pururea Fecioarei Maria bucuria tuturor celor necăjiți?

De aceea bună socotim rugăciunea creștinească dinainte de culcare, cea care unește cele două evlavii: „O, preacinstită și de viată făcătoare crucea Domnului! Ajută-mi cu Sfânta Doamnă Fecioară Născătoare de Dumnezeu și cu toți sfinții în veci, Amin”.>>

http://nicolaesteinhardt.wordpress.c...goste-materna/

Ora este GMT +3. Ora este acum 01:55:56.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.