Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Despre Biserica Ortodoxa in general (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=506)
-   -   Raspunsuri duhovnicesti + (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=5078)

cristiboss56 15.08.2012 20:27:32

Adormirea Maicii Domnului – intrarea în iubirea cea infinită

Un cuvant de folos al Parintelui Valentin Istrati:

În viața Născătoarei de Dumnezeu se vede puterea covârșitoare a duioșiei de mamă care naște pe Hristos, forța fragilității iubitoare, profunzimea de taină a fidelității umane, lumina maternității umane, unirea de negrăit dintre smerenie și slavă, dintre pământ și cer, dintre om și Dumnezeu.
“Întru naștere fecioria ai păzit, întru adormire lumea nu o ai părăsit, de Dumnezeu Născătoare. Mutatu-te-ai la viață, ceea ce ești Maica Vieții și cu rugăciunile tale izbăvești din moarte sufletele noastre”.
Troparul Adormirii Maicii Domnului sintetizează teologic toată esența de valori sfinte ale Maicii Domnului. Fecioară fără de prihană și născătoare de Prunc dumnezeiesc, Maria biruiește prin curăție hotarele firii, arătând minunea cea mai mare a istoriei, nașterea lui Dumnezeu ca Om din ea. Această minune a veacurilor nu este însă un accident ontologic, ci rodirea plină de lumină a umanității, care perseverând ân sfințenie, a înaintat pe calea asemănării cu Dumnezeu. Prunca sfântă Maria a cultivat în inima ei atât de mult sfințenia și fecioria dumnezeiască, a ajuns să semene la suflet atât de mult cu Dumnezeu, încât Însuși Hristos a primit să semene cu ea. În viața Născătoarei de Dumnezeu se vede în mod plenar puterea covârșitoare a duioșiei de mamă care naște pe Hristos, forța fragilității iubitoare, profunzimea de taină a fidelității umane, puritatea gândului rugător, lumina maternității umane, unirea de negrăit dintre smerenie și slavă, dintre pământ și cer, dintre om și Dumnezeu.
Adormirea Maicii Domnului este actul teologic de supremă reciprocitate a iubirii, Fiul cel veșnic, fiind purtat în brațele sale de Maica Lui, acum, primind în brațele Lui sufletul feciorelnic al Mariei, sub chipul unui prunc. Răspunsul firesc al lui Dumnezeu, de îmbrățișare a sufletului mamei, vine dintr-o viață de iubire nesfârșită, de suferință tăcută și de smerenie adâncă a Maicii Lui. Adormirea ei înseamnă întoarcere la brațele părintești ale fiului ei, întâlnirea de taină dintre cei ce nu s-au despărțit niciodată, împlinirea vocației de mamă și finalitatea unirii omului cu Dumnezeu.
Maica Domnului L-a hrănit la sânul ei feciorelnic pe Hrănitorul tuturor, L- a spălat pe Cel ce curățește toată făptura, L-a învățat să meargă pe Călăuzitorul galaxiilor, L-a învățat să vorbească pe Logos-ul întregului univers. Acum, primește darul intrării la Tronul slavei, șederea de-a dreapta lui Dumnezeu.
Cuvintele troparului: „întru adormire lumea nu o ai părăsit” arată taina veacului viitor, aceea a simultaneității ontologice în iubire, al comuniunii totale prin rugăciune, al prezenței spirituale în comapsiune și al trăirii în sânul lui Dumnezeu. Deși cu trupul și sufletul la ceruri, Maica Domnului rămâne mai aproape de orice om, mai aproape de mama fiecăruia dintre noi. Nimeni și nimic nu o mai pot împiedica să asculte rugăciunile și lacrimile întregii lumi. Iar dorul ei, suferința ei – de a-și vedea Fiul murind pe Cruce – se transformă acum într-o putere minunată, care ascultă cu luare aminte durerile lumii, le trece prin inima mai largă decât cerurile a Maicii și ajunge la inima Stăpânului. Așa că Maica nici nu are trebuință să Îl mai roage ceva, căci ascultă ca un Dumnezeu toate șoaptele inimii ei, toate suspinele de durere pe care le primește și o iubește atât de mult încât le împlinește, așa cum a făcut în Cana Galileii.

cristiboss56 29.08.2012 22:13:17

Care este semnificatia verighetei ( raspunsuri oferite de Parintele Dan Damashin )

Părinte, care este semnificația verighetei?

Verighetele sunt inelele binecuvântate prin atingerea de Sfânta Evanghelie, în semnul Sfintei Cruci, în timpul Logodnei, slujbă încorporată în ritualul cununiei religioase, premergătoare Tainei Cununiei. Ele reprezintă semnul văzut al legământului sfânt încheiat în prezența harică a Domnului Iisus Hristos, având la bază dragostea, credința, înțelegerea și respectul logodnicilor, legământ ce-i arvunește pe viitorii miri pentru împărăția lui Dumnezeu, pentru viața veșnică.

Ce ne puteți spune despre noile modele, cât mai împodobite, mai inscripționate...? Se poate ca prin aceste alegeri să se piardă din adevăratul sens al acestui inel binecuvântat?

Pentru că verigheta sau inelul de logodnă devine și semnul distinctiv al persoanelor căsătorite pentru tot restul vieții, se cuvine ca să fie alcătuită dintr-un metal inoxidabil (poate fi și un metal prețios). Forma specifică este cea circulară, la fel ca și iubirea celor doi, neîntreruptă, nesfârșită.

Deoarece un creștin nu se evidențiază cu podoabe exterioare, ci doar cu faptele sufletești, se recomandă ca dimensiunile și greutatea verighetei să fie alese în duhul smereniei, fără a atrage atenția, invidia sau chiar admirația celor din jur.

Întrebat de o creștină ce părere am despre darul oferit de viitorul soț (de o valoare impresionantă), i-am răspuns că unii oameni, atunci când nu mai au foarte multe de oferit, se mulțumesc doar cu darurile. Din păcate…

Goana după verighete unicat, spre admirația cunoscuților, etalarea în cadrul ceremoniilor cât mai fastuoase, de cele mai multe ori - și o spun cu tristețe - după ani mulți de concubinaj, schimbă mult semnificația adevărată a acestui inel.

Cum sfătuiți pe cineva care vă cere părerea despre cum să-și "făurească" verigheta?

Atunci când am fost întrebat despre calitățile și importanța verighetei le-am vorbit celor interesați despre frumusețea și curăția bunicilor noștri, care se mulțumeau cu un inel caracterizat de simplitate, din argint, în cel mai fericit caz, căruia îi simțeau binecuvântarea tot restul vieții.

Vă exprimați mai sus în legătură cu verigheta în termen de "inel de logodnă"; nu sunt două inele, cum vedem că poartă tinerele din zilele noastre?

Pentru tinerii creștini, inelul de logodnă trebuie să fie verigheta, așezată pe deget de preot și naș, în fața lui Hristos, în biserică, în duh de rugăciune.

(Răspunsuri oferite de părintele Dan Damaschin, preot misionar la Spitalul Clinic Obstetrică-Ginecologie "Cuza-Vodă", Iași)

glykys 30.08.2012 00:44:47

Nevoința duhovnicească – Cuviosul Părinte Paisie Aghioritul
Cel care are gânduri bune pe toate le vede bune
Mi-au spus unii că se smintesc pentru că văd multe lucruri strâmbe în Biserică. Iar eu le-am spus: “Dacă vei întreba o muscă: «Sunt flori în locul acesta? », ea îți va spune: «Nu știu. Ci știu numai că acolo jos, în groapă, sunt cutii de conserve, gunoaie, necurății», și îți va înșira toate murdăriile pe care a stat. Dar dacă vei întreba o albină: «Ai văzut vreo necurăție în locul aces*ta?», ea îți va spune: «necurăție? nu, nu am văzut nicăieri. Aici locul este plin de flori bine mirositoare», și îți va enumera o grămadă de flori de grădină și sălbatice. Vezi, musca știe numai unde există gunoaie, în timp ce albina știe că acolo este un crin, mai departe o zambilă…”.
După cum mi-am dat seama, unii oameni seamănă cu albina, iar alții cu musca. Cei care seamănă cu musca în orice situație caută să afle ce rău există și se preocupă de el; nu văd nicăieri nici un bine. Cei care seamănă cu albina află peste tot orice bine există. Omul stricat, stricat gândește, pe toate le interpretează de-a stânga și le vede anapoda. In timp ce acela care are gânduri bune, orice ar vedea, orice îi vei spune, își va pune în minte gândul cel bun.
Odată un copil de clasa a șasea a venit la Colibă și a bătut cu ciocănelul în poartă. Aveam de citit un sac de scrisori, dar mi-am spus să ies să văd ce vrea. “Ce este, voinice?”, îl întreb. “Aceasta este Coliba Părintelui Paisie? mă întreabă. Vreau să-l văd pe Părintele Paisie’. “Aceasta este, dar el nu este aici; s-a dus să cumpere țigări”, îi spun. “Se vede că s-a dus ca să cumpere pen*tru cineva”, îmi spune el cu gând bun. Nu, ci pentru el s-a dus să cumpere, îi spun. I s-au terminat și făcea ca un nebun. Pe mine m-a lăsat aici singur și nici măcar nu știu când se va întoarce. Dacă văd că întârzie, o să plec de aici”. Atunci băiatului i s-au umplut ochii de lacrimi și iarăși a spus cu gând bun: “îl obosim pe Părintele”. “Dar ce vrei cu el?”, l-am întrebat din nou. “Vreau să iau numai binecuvântarea lui”, mi-a răspuns. “Ce binecuvântare să iei, copile! Acesta este un înșelat. Nu-i bun de nimic. Eu îl știu bine. Nu aștepta degeaba, pentru că atunci când se va întoarce va fi nervos, poate chiar și beat, căci mai și bea”. Dar acel copil punea mereu gândul cel bun. “în sfârșit, îi spun, eu voi mai aștepta puțin, ce vrei să-i spun?”. “Am să-i dau o scrisoare, îmi spune, dar voi aștepta să iau și binecu*vântarea lui”. Ați văzut? Orice îi spuneam, el o primea cu gândul cel bun. I-am spus: “Făcea ca un nebun pentru că nu avea țigări”, iar sărmanul a suspinat și a lă*crimat. “Cine știe, poate s-a dus să cumpere pentru cineva”. Alții citesc atâtea, iar acela, un copilaș de clasa a șasea, să aibă gânduri atât de bune! Să-i strici gândul și el să și-l facă și mai bun și să tragă o con*cluzie mai bună. M-am minunat de aceasta! Pentru prima dată am văzut un astfel de lucru!

Fani71 30.08.2012 01:11:10

Citat:

În prealabil postat de glykys (Post 467623)
Nevoința duhovnicească – Cuviosul Părinte Paisie Aghioritul
Cel care are gânduri bune pe toate le vede bune
Mi-au spus unii că se smintesc pentru că văd multe lucruri strâmbe în Biserică. Iar eu le-am spus: “Dacă vei întreba o muscă: «Sunt flori în locul acesta? », ea îți va spune: «Nu știu. Ci știu numai că acolo jos, în groapă, sunt cutii de conserve, gunoaie, necurății», și îți va înșira toate murdăriile pe care a stat. Dar dacă vei întreba o albină: «Ai văzut vreo necurăție în locul aces*ta?», ea îți va spune: «necurăție? nu, nu am văzut nicăieri. Aici locul este plin de flori bine mirositoare», și îți va enumera o grămadă de flori de grădină și sălbatice. Vezi, musca știe numai unde există gunoaie, în timp ce albina știe că acolo este un crin, mai departe o zambilă…”.
După cum mi-am dat seama, unii oameni seamănă cu albina, iar alții cu musca. Cei care seamănă cu musca în orice situație caută să afle ce rău există și se preocupă de el; nu văd nicăieri nici un bine. Cei care seamănă cu albina află peste tot orice bine există. Omul stricat, stricat gândește, pe toate le interpretează de-a stânga și le vede anapoda. In timp ce acela care are gânduri bune, orice ar vedea, orice îi vei spune, își va pune în minte gândul cel bun.
Odată un copil de clasa a șasea a venit la Colibă și a bătut cu ciocănelul în poartă. Aveam de citit un sac de scrisori, dar mi-am spus să ies să văd ce vrea. “Ce este, voinice?”, îl întreb. “Aceasta este Coliba Părintelui Paisie? mă întreabă. Vreau să-l văd pe Părintele Paisie’. “Aceasta este, dar el nu este aici; s-a dus să cumpere țigări”, îi spun. “Se vede că s-a dus ca să cumpere pen*tru cineva”, îmi spune el cu gând bun. Nu, ci pentru el s-a dus să cumpere, îi spun. I s-au terminat și făcea ca un nebun. Pe mine m-a lăsat aici singur și nici măcar nu știu când se va întoarce. Dacă văd că întârzie, o să plec de aici”. Atunci băiatului i s-au umplut ochii de lacrimi și iarăși a spus cu gând bun: “îl obosim pe Părintele”. “Dar ce vrei cu el?”, l-am întrebat din nou. “Vreau să iau numai binecuvântarea lui”, mi-a răspuns. “Ce binecuvântare să iei, copile! Acesta este un înșelat. Nu-i bun de nimic. Eu îl știu bine. Nu aștepta degeaba, pentru că atunci când se va întoarce va fi nervos, poate chiar și beat, căci mai și bea”. Dar acel copil punea mereu gândul cel bun. “în sfârșit, îi spun, eu voi mai aștepta puțin, ce vrei să-i spun?”. “Am să-i dau o scrisoare, îmi spune, dar voi aștepta să iau și binecu*vântarea lui”. Ați văzut? Orice îi spuneam, el o primea cu gândul cel bun. I-am spus: “Făcea ca un nebun pentru că nu avea țigări”, iar sărmanul a suspinat și a lă*crimat. “Cine știe, poate s-a dus să cumpere pentru cineva”. Alții citesc atâtea, iar acela, un copilaș de clasa a șasea, să aibă gânduri atât de bune! Să-i strici gândul și el să și-l facă și mai bun și să tragă o con*cluzie mai bună. M-am minunat de aceasta! Pentru prima dată am văzut un astfel de lucru!

Mi-a placut mult imaginea cu albina si musca! O sa o tin minte.

cristiboss56 31.08.2012 09:13:07

„Frica de Dumnezeu îți dă putere să n-ai frică”

„Cel plin de frica lui Dumnezeu e plin de puterea Lui.”

„Frica de Dumnezeu dă putere. Ea nu slăbănogește. Cu cât e mai mare frica de Dumnezeu în cineva, cu atât e mai prezent El în acela cu puterea Lui, care se răspândește din El. De aceea, cel plin de frica lui Dumnezeu e plin de puterea Lui. Căci în frica aceasta este trăirea prezenței covârșitoare a lui Dumnezeu. Frica de Dumnezeu îți dă putere să n-ai frică de altceva. Te ajută împotriva patimilor, îți mobilizează și întărește toate resursele de luptă. În frică, Dumnezeu e trăit ca cel ce nu poate fi definit: mysterium tremendum. Existențial și apofatic e o frică ce-ți deschide orizontul de dincolo de lume, care în același timp te atrage, care te face să te pocăiești de păcate și să urmărești binele, simțindu-L pe Dumnezeu ca susținătorul binelui.”

(Părintele Dumitru Stăniloae, nota 514 la Varsanufie și Ioan, Scrisori duhovnicești, în Filocalia XI, Editura Humanitas, București, 2009, p. 293)

antiecumenism 31.08.2012 17:10:58

Sfantul Macarie Egipteanul din Omiliile duhovnicesti

"
Dumnezeu asteapta cu rabdare convertirea si pocainta tuturor. El este gata sa ne ridice, sa ne sprijine, sa inflacareze avantul nostru, sa intareasca vointa noastra cea slaba, El singur lucreaza desavarsirea noastra numai si numai daca noi o dorim si o cautam. Sa nu mai amanam deci nici o zi pocainta noastra, fiindca orice amanare atrage dupa sine o ispasire in plus, o suferinta in plus. Nu stim ceasul cand ne va suna despartirea de trup si prezentarea in fata Judecatorului. Orice clipa poate sa ne fie ultima; de ce sa mai amanam atunci?! Sa ne predam deci Domnului, sa taiem voile si placerile noastre trupesti, sa renuntam pentru Hristos si Evanghelia Lui la toate bucuriile atat de trecatoare ale acestei lumi. Pe El si numai pe El sa-L iubim, sa-L dorim, sa-L cautam. Nimic altceva nu merita osteneala! Sa nu fie deci prea tarziu atunci cand ne vom da seama de acest mare adevar. Și cata mila a avut si are inca Dumnezeu de noi! Cate indemnuri, cate apeluri nesfarsite nu ne-a adresat El in decursul veacurilor! Profetii, parintii, proorocii si chiar El Insusi au venit sa ne cheme, sa ne scape din condamnarea cea vesnica pe care am mostenit-o de la Adam. Iar noi, ca niste nesimtitori, ramanem mereu indiferenti la toate chemarile dumnezeiesti. Dumnezeu pandeste fiecare miscare a inimilor noastre impietrite. Ne-a lasat libertatea, nu vrea sa ne constranga la pocainta. De ce nesocotim indelunga Lui rabdare si bunatate?!"

Ekaterina 02.09.2012 18:22:30

Cand nu-l "inghiti" pe aproapele tau tu esti problema.

Cand stomacul nu mai poate sa "digere" mancarurile pe care le inghiti, inseamna ca ai o problema, esti un om care sufera. Si, daca iti doresti sanatatea, va trebui sa te ingrijesti sa afli modul potrivit prin care sa-ti vindeci stomacul.

Acelasi lucru este valabil si cu "stomacul" care se numeste suflet. Cand nu-l "inghiti" pe aproapele tau, cand, asa cum se spune, nu-l ai la inima, tu esti problema, nu aproapele tau! Deci esti in postura celui care sufera! Si daca iti doresti sanatatea, tu va trebui sa te indrepti, nu aproapele tau. Arhimandrit Vasilios Bacoianis

cristiboss56 02.09.2012 22:23:22

Neputința de a-L iubi pe Dumnezeu

„Osândirea unora la chinuri nu e un act al lipsei de iubire a lui Dumnezeu.”

„Chinul iadului, constând în despărțirea de Dumnezeu cel iubitor și iubit, nu poate consta și într-o ură a Lui. Dar cei din iad nu trăiesc în simțirea iubirii lui Dumnezeu, ci mai degrabă într-o recunoaștere teoretică a faptului că El e iubitor și merită să fie iubit, dar nu-L poți iubi. Neputința de a-L iubi în mod real și recunoașterea că El ar merita să fie iubit și că El e iubitor se unesc în mod paradoxal.
Neputința de a-L iubi pe Dumnezeu e cu atât mai chinuitoare cu cât e recunoscut mai demn de iubire. Iar osândirea unora la chinuri nu e un act al lipsei de iubire a lui Dumnezeu, ci constă tocmai în neputința lor de a simți iubirea Lui, neputință pe care și-au pricinuit-o prin lipsa de efort a voii lor de a răspunde cu fapta iubirii Lui. în judecata finală a lui Dumnezeu asupra oamenilor se arată totuși respectul lui Dumnezeu pentru libertatea omului, a cărui iubire a așteptat-o. Nu Dumnezeu pedepsește pe oameni pentru că L-au jignit, ci se pedepsesc ei înșiși, făcându-se neputincioși de a-L iubi.
Dar se pune întrebarea: cum Se împacă atunci Dumnezeu cu suferința lor? Dumnezeu acceptă această stare a lor, pentru că respectă libertatea lor. Avem aci marea taină a libertății omului unită la unii de la o vreme cu neputința lor. Omul adevărat se revelează prin tărie și Dumnezeu îl vrea tare.”

(Părintele Dumitru Stăniloae, nota 39 la Sfântul Maxim Mărturisitorul, Scrieri, partea a doua, Editura Institutului Biblic și de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române, București, 1990, p. 25)

cristiboss56 04.09.2012 21:22:54

Parintele Arsenie Boca

Într-o clipă pe pământ și-n cer!
De la marginile lumii și din adâncuri se reîntorc și ne spune-n șoapta lor tot ce avem de îndeplinit - bine sau rău, dar tu, omule alege! Gândurile rele… puzderile! Ele tăbărăsc de obicei în mintea omului, concentrat la rugăciune sau hotărât a săvârși binele!
Musafirii nedoriți, dacă încolțesc ca și buruienile prin straturi smulgele mai înainte de a crește în propria ta minte.
Ce strat minunat ! un pământ atât de roditor… . Dacă nu vei plivi buruienile, din vreme, te vei pomeni în toamna vieții tale cu o șerpărie întreagă.
Dorești să fii de folos pentru tine, pentru viață, pentru omenire : Smulge paiul străin pe care-l ai, buruiana gândului stricat și nu privi gândurile rele ca într-o oglindă și nici le răsuci pentru a le vedea pe toate fețele. Căci de aici începe păcatul, îndulcindu-te sub amăgirea lor.
Cu hoții nu se face târg ci se alungă !
Păsări zburătoare de vrei le poți socoti, dar nu-ți deschide fereastra inimii ca să le arunci grăunțe. Lasă-le să treacă în zbor peste ograda sufletului tău, fără să le dai hrană.
Te vei uita, vor zbura mai departe și păcatul se va risipi ca un fum mai înainte de a face jeratic pe vatra sufletului tău.

O voi gândurilor, abia născute, de ce vă lăsați turburate?
De ce fugiți ca o turmă de oi când dau peste pășune străină?…
Vedeți cum se risipesc de sub ochii păstorului? Ori le sfâșie sălbatica fiară, ori le otrăvește o iarbă rea. Vraja ispitelor de a scăpa de sub supraveghere, multă pagubă aduce.
Omule! Pune mâna pe toiagul rugăciunii și ocoleștele în staulul minții ca să stea acasă sub mila Domnului care le hrănește, primește rugăciunile noastre, sufletele le sfințește, trupurile le curățește, cugetele le îndreptează, gândurile le curățește și așa ne izbăvește cu această învățătură.

Exemplu: Sfinții nu putrezesc, ajung izvoare de mir, nu de putoare.
Firea lor pământească a fost înghițită de viața Sfântului Duh, ei au devenit temple al Duhului Sfânt și fii ai lui Dumnezeu, iar alții au fost răpiți într-un alt mod de existență și mormintele lor au rămas goale.
Legea ispășirii - se plătește fapta cu care ai asuprit pe altul.
- Dumnezeu vede faptele omului și caută să le îndrepte.
- Moartea năpraznică poate fi și ispășire (în război). Omul se încarcă cu păcate până când Dumnezeu pune capăt.
- Oamenii stau pe faptele lor și se vor duce la locurile lor.

De ce uităm?
Pentru că Duhul Sfânt ne vorbește, iar noi dacă nu-l avem, pielea să țină minte? Trebuie să-L cerem.

Nu-i destul să te duci în mănăstire pentru că nu vrei să te măriți.
Călugăria nu e numai un cuier de haine negre.
Dacă vrei să mergi pe calea aceasta, trebuie să te (duci) silești, să ai o înflăcărare către Dumnezeu, căci dacă nu, scazi și ajungi în încurcături.
Ca să te îmbunătățești, îți trebuie silință, lepădare de sine: ascultare, primirea prilejurilor și trebuie să te bucuri când vin prilejurile, pentru că acestea te cioplesc.
Nu să te întristezi, căci numai atunci te lepezi de omul cel vechi-vechitura asta.

La început era Cuvântul…
Înainte de creația lumii e Dumnezeu, care nu e supus timpului, spațiului, fiindcă eternitatea e mai presus de timp, spațiu și e veșnic.

cristiboss56 08.09.2012 13:48:23

Maica Domnului este raiul : pr. Ioan Valentin Istrati

Vedem astăzi o pruncă și înțelegem măreția iubirii lui Dumnezeu. Auzim un plânset de copil și învățăm înțelepciunea cea de negrăit a Treimii. Privim la un pui de om, și străvedem printre lacrimi cât de mult se poate omul ridica prin iubire, la tronul de lumină al Vieții.
Sfânta Fecioară, Născătoarea de Dumnezeu, s-a născut astăzi. Răsare din lacrimile rugăciunii, din bătrânețe binecuvântată de bunătate și din curăție sfântă. Strălucește în lume ca rod a minunii lui Dumnezeu, o Pruncă mai mare decât cerurile, care se pregătește să-L nască pe Creatorul tuturor.
Bebelușul mic, care plânge abia auzit astăzi, va deveni Mijlocitoarea neamului omenesc. Prunca ușoară ca un fulg este toată mai desfătată decât cerurile. Copila care stă la sânul bunicii lui Dumnezeu se pregătește să devină Biserică sfințită și rai cuvântător.
Ea e Biserică, pentru că în ea a încăput și s-a odihnit Împăratul cerurilor. Ea e Catedrală a veșniciei pentru că în ea ia ființă de om Însuși Dumnezeu. Creatorul galaxiilor încape întreg din smerenia iubirii în pântecele mic și feciorelnic al mamei Sale. Ea este Altar preacurat al Mielului lui Dumnezeu, pentru că poartă legânându-L pe cel ce odihnește toată făptura. Maica Domnului e Maica Bisericii, pentru că nimeni niciodată nu-L poate moșteni pe Hristos dacă nu-L naște tainic în suflet, așa cum L-a născut cu Trup Fecioara cereștii iubiri. Nimeni nu poate primi pe Izvorul vieții, dacă nu simte dumnezeiește lacrimile înmiresmate de feciorie din ochii celei ce L-a născut. Nimeni nu îl poate iubi pe Iubitorul de oameni, dacă nu devine duhovnicește mamă în suflet, ca să-L nască în taină. Îndumnezeirea firii umane este chipul și extensia Întrupării Domnului din Preacurata. Când Îl leagănă ea pe Dumnezeu, miriadele de îngeri suspină. Când Îl sărută ea pe Fiul ei, universul se umple de iubire dumnezeiască. Când Îl îngână duios pe Pruncul cel veșnic, lumea toată își găsește Logosul ascuns.
Însă mai mult decât Biserică, Maica Domnului este rai cuvântător, paradis mistic, care vorbește despre vocația supremă a omului de iubire veșnică. Fecioara este Rugul cel aprins, în care materia se sfințește și se izbăvește pe vecie de stricăciune, arzând de dorul de Dumnezeu, dar nemistuindu-se de stricăciune. Fecioria ei roditoare arată ființa raiului, în care materia se pătrunde de har și biruiește legile creaței prin legile iubirii. Curăția născătoare de viață este metafora teologică a raiului, chipul ascuns al Împărăției lui Dumnezeu, Calea spre care se îndreaptă universul împovărat de păcate. Orice om moștenitor de rai este de fapt cel ajuns să iubească pe Dumnezeu cu iubire de mamă, să-l privegheze și să-l crească în adâncul inimii, pentru a deveni totul în el.
Fecioara sfântă este izvor de iubire, pentru că plinește în sine toată iubirea plânsă a omului dezbrăcat de har și tot dorul lui Dumnezeu de unirea cu noi. Îndurările ei curg către umanitate fără a aștepta confirmare sau cerere, ci necontenit revărsând dulceața iubirii din inima ei de mamă. Universul întreg, însărcinat cu Dumnezeu, privește cu dor la ceea ce L-a născut și învață să se umple de lumina care izvorăște din Cel veșnic. Umanitatea pătrunde tainele istoriei și învață transformarea euharistică a materiei în energie prin har, ca naștere ce feciorește și moarte ce arvunește viața.
Vedem astăzi o pruncă și înțelegem măreția iubirii lui Dumnezeu. Auzim un plânset de copil și învățăm înțelepciunea cea de negrăit a Treimii. Privim la un pui de om, și străvedem printre lacrimi cât de mult se poate omul ridica prin iubire, la tronul de lumină al Vieții. Sărutăm cu sufletul un bebeșuș, dar ucenicim la Cathedra de teologie a veacurilor. Tăcerea ei e mai de preț decât toate cuvintele acestei lumi. Căci cea mai mare putere a universului este iubirea care dă viață, jertfirea de sine născătoare de prunc. Și cea mai mare lumină din univers este puterea de iubi o veșnicie pe cei care ți-au ucis copilul.

Ora este GMT +3. Ora este acum 19:20:10.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.