![]() |
Citat:
PS:De-a lungul timpului am avut prilejul sa aud argumentele invocate de diferiti credinciosi,din diferite credinte,nu neaparat crestini.M-am tot gandit daca cumva este cazul sa procedez precum intr-un banc vechi, sa aleg in fiecare an cate o credinta si la final sa-i spun lui Dumnezeu: ,,Doamne eu le-am ales pe toate ca nu cumva sa gresesc,Tu spune-mi acum care era cea corecta":) Banuiesc ca la acesta explicatie a mea Sfantul Petru m-ar bate cu cheile de la Rai in cap pana la loc comada :) |
Citat:
|
Citat:
Citat:
|
Citat:
Cauta altceva cu care sa argumentezi teoria nemuririi mortului. Ca intre prieteni, iti dau o sugestie: nu cauta in Sfanta Scriptura ca nu ai sa gasesti. Cuvantul lui Dumnezeu ne invata, in mod repetat (chiar obsesiv), despre invierea mortilor, nu despre nemurirea mortilor. |
Citat:
Citat:
|
Citat:
"Afirmația lui Tațian că "sufletul nu este nemuritor prin el însuși, ci muritor"* se baza pe ipotezele lui privind relația dintre timp și veșnicie și dintre trup, suflet și spirit, susținând cu insistență doctrina învierii în opoziție cu nemurirea naturală. Această insistență se întemeia pe doctrina creștină a creației. Întrucât numai Dumnezeu este fără de început și restul a fost "adus la viață de către Orânduitorul tuturor lucrurilor de sus, de aceea credem că va fi o înviere a trupurilor după săvârșirea tuturor lucrurilor"**" (Jaroslav Pelikan - Tradiția creștină, vol.I, p.73) _________________________________________ * Tațian - Or.13 (TU 4-1:14) ** Tațian - Or. 5-6 (TU 4-1:6) |
Citat:
|
[quote=osutafaraunu;419852]Teologul ortodox Jaroslav Pelikan comentează astfel acest accent (pus pe înviere, iar nu pe "nemurirea sufletului") în teologia creștinismului de început:
"Afirmația lui Tațian că "sufletul nu este nemuritor prin el însuși, ci muritor"* se baza pe ipotezele lui privind relația dintre timp și veșnicie și dintre trup, suflet și spirit, susținând cu insistență doctrina învierii în opoziție cu nemurirea naturală. Această insistență se întemeia pe doctrina creștină a creației. Întrucât numai Dumnezeu este fără de început și restul a fost "adus la viață de către Orânduitorul tuturor lucrurilor de sus, de aceea credem că va fi o înviere a trupurilor după săvârșirea tuturor lucrurilor"**" (Jaroslav Pelikan - Tradiția creștină, vol.I, p.73) The soul is not in itself immortal, O Greeks, but mortal. Yet it is possible for it not to die. If, indeed, it knows not the truth, it dies, and is dissolved with the body, but rises again at last at the end of the world with the body, receiving death by punishment in immortality. But, again, if it acquires the knowledge of God, it dies not, although for a time it be dissolved. In itself it is darkness, and there is nothing luminous in it. And this is the meaning of the saying, "The darkness comprehendeth not the light." For the soul does not preserve the spirit, but is preserved by it, and the light comprehends the darkness. The Logos, in truth, is the light of God, but the ignorant soul is darkness. On this account, if it continues solitary, it tends downward towards matter, and dies with the flesh; but, if it enters into union with the Divine Spirit, http://www.aina.org/books/tatian.htm#c13 E o opinie.Interesanta dar doar o opinie . |
Citat:
Nu fi trist...Poți ușor reechilibra situația... aștept cu interes să-mi aduci și tu două "doar opinii" privitoare la adevărul "nemuririi sufletului" la doi teologi adventiști... Până atunci: :103: |
Citat:
Celalalt spune ca va fi o inviere a trupului .Sant perfect de acord cu asta. Dar nici unul nu vad ca vorbeste despre suflet ca trup + suflare de viata. |
Citat:
|
Citat:
http://www.crestinortodox.ro/forum/s...&postcount=813 Daca veti raspunde, veti avea (in mod indirect) raspuns la intrebarea dvs. (dar, in contextul parabolei - pentru ca asta este). |
Citat:
|
Citat:
Si nu ma scuz ca nu am de ce .Opiniile oamenilor despre Suflet,Rai,Iad ,Dumnezeu sant opiniile oamenilor.Ceea ce afirma cineva nu e lege doar pentru ca e ortodox.Oamenii sant liberi sa filozofeze cum la fel facem si noi dupa priceperea fiecaruia.Cand o invatatura e acceptata si devine dogma atunci e altceva.In rest e liber fiecare sa creada ce vrea. |
Citat:
|
Citat:
Citat:
Starea celor doi este cea de dupa judecata particula si se refera doar la sufletele lor. Totusi fiind o parabola partile trupesti nu trebuie intelese literal: nici mainile, nici limba si nici gura. Iar ca argument poate fi folosit "sanul lui Avraam" care simbolizeaza doar mantuirea celor din neamul recunoscut al lui Avraam. Chinul bogatului si setea are o prezentare plastica pentru a fi accesibila tuturor. Tocmai de aceea se folosea Mantuitorul de pilde ca sa toti sa poata intelege mesajul chiar daca nu erau foarte familiarizati cu forma teologica, elevata a invataturilor legii. |
Citat:
De fapt si voi credeti acelasi lucru dar voi nu va puteti inchipui sufletul traind fara trup,de parca daca dreptii vor trai mia sau miile de ani in cer ei au nevoie de un trup.Pentru noi acel lucru deja se petrece inca de la invierea Mantuitorului. |
Citat:
Aveți și voi o "făgăduință" referitoare la iluzoria nemurire a sufletului căpătată înainte de revenirea Domnului și înainte de învierea morților... Până găsiți textul, rămâne aceeași făgăduință veche, făcută de diavol pentru cei neascultători de Cuvânt: "... Nu, nu veți muri!" (Facerea 3,4) |
Citat:
Sa imi spui in ce fel au murit Adam si Eva in ziua in care au mancat din acel pom? Poate o sa intelegi odata pentru totdeauna despre ce moarte e vorba. |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Asta cu "luatul înaintea celorlalți" la voi se traduce nu cu "de o sută de ori", ci cu miliarde de ori! |
Citat:
Tot cu aceleasi trupuri, se vor cobora pe noul pamant (vezi Apocalipsa 21:1-3). "Va rataciti pentru ca nu cunoasteti Scripturile". |
Citat:
Iar din pomul cunoștinței binelui și răului să nu mănânci, căci, în ziua în care vei mânca din el, vei muri negreșit!- nu scrie :veti deveni muritori si gandeste-te si la : lasa mortii sa-si ingroape mortii lor. p.s. nu te mai face ca nu pricepi. nu iti sade bine. |
Citat:
|
Citat:
Eu nu pun faptul la indoiala ca au murit in ziua aceea. Cu siguranta au murit. Dar eu te intreb din ce punct de vedere? In loc sa faci afirmatii penibile de genul celei de mai sus mai bine te apuci si mai faci ceva exercitii de analiza pe text. Nu de alta dar ai grave probleme la capitolul asta. p.s. nu e frumos sa pui in gura unui om cuvinte pe care nu le-a spus. asta te face mincinos. |
Citat:
Uite aici in Matei 25 : Când va veni Fiul Omului întru slava Sa, și toți sfinții îngeri cu El, atunci va ședea pe tronul slavei Sale. Și se vor aduna înaintea Lui toate neamurile și-i va despărți pe unii de alții, precum desparte păstorul oile de capre. Și va pune oile de-a dreapta Sa, iar caprele de-a stânga. Atunci va zice Împăratul celor de-a dreapta Lui: Veniți, binecuvântații Tatălui Meu, moșteniți împărăția cea pregătită vouă de la întemeierea lumii. Atunci va zice și celor de-a stânga: Duceți-vă de la Mine, blestemaților, în focul cel veșnic, care este gătit diavolului și îngerilor lui. Unde scrie ca vine de mai multe ori ? |
Citat:
Citat:
Citat:
|
Citat:
Dupa aceasta ilustra explicatie imi cereti ca eu sa raspund "fara analogii sau alte prostii", ba mai mult, sa uit ca este vorba de o parabola. |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
tot aia e |
Citat:
|
Citat:
"Daca intalnesti persoane care isi zic crestini, dar care neaga invierea mortilor si sustin, dimpotriva, ca sufletele lor vor fi luate la cer de indata ce mor, pe acestia sa nu-i socotesti crestini".(Sfantul Iustin Martirul, in lucrarea "Dialog cu iudeul Tryphon", cap. 80.) |
Citat:
Ati adaugat la biblie o gramada de tampenii doar ca sa va iasa voua socoteala .Pai daca Pavel scrie ca Hristos ii va aduce cu el pe cei morti intru Hristos "Pentru că de credem că Iisus a murit și a înviat, tot așa (credem) că Dumnezeu, pe cei adormiți întru Iisus, îi va aduce împreună cu El." si cei vii vor fi rapiti ca sa intampine pe Domnul in vazduh tu intelegi ca atunci se vor duce ei in rai ? Atunci va veni Hristos sa judece lumea si s-a terminat joaca.Atunci oamenii vor invia in trup si toti dreptii vor trai pe pamant iar restul ...nu vor mai trai deloc. |
Citat:
acelasi sfat pentru tine ca si pentru 99. mai multe exercitii de analiza pe text si de exegeza. Pana atunci nu mai posta chestii de genul asta ca te faci de ras. p.s. ti-am mai explicat o data pasajul. dar nu ti-a convenit si ai ignorat. inca ceva...daca ai fi cinstit (dar nu esti )postezi si pasajul in care Sfantul Iustin vorbeste despre ce se intampla cu sufletele bune si cele pacatoase dupa moartea trupeasca pana la Judecata de obste Ia fii tu macar o data cinstit si posteaza acel pasaj - ca altfel nu demonstrezi decat ca esti un mare mincinos si nu faci altceva decat sa rupi din context. |
Citat:
Cat despre nelegiutii care au murit in pacatele lor , Scriptura ne spune ca "ceilalti morti nu au inviat pana nu s-au sfarsit cei o mie de ani (sau miile de ani)" (Apocalipsa 20:5) P.S. Noi aveam o problema restanta, nelamurita. Cand a venit Mantuitorul sa-l ia cu El pe Sfantul Petru, asa cum i-a promis (Ioan 14:3)? Ca, ziceai ca Petru este cu Domnul. Se pare ca la tine, Mantuitorul trebuie sa faca naveta, sa ia pe cate unul (in ordinea inmormantarii). |
Citat:
|
Citat:
Citat:
Citat:
"Asadar sufletul se impartaseste de viata, de vreme ce Dumnezeu vrea ca el sa traiasca, Apoi cand Dumnezeu nu vrea ca el sa mai traiasca, el nu se va mai impartasi de ea. Fiindca a trai nu este o insusire a lui asa cum este insusirea lui Dumnezeu; ci dupa cum un om nu traieste totdeauna si sufletul lui nu este pentru totdeauna asociat cu trupul, intrucat oridecateori aceasta armonie trebuie intrerupta, sufletul paraseste trupul si omul nu mai exista; da, oridecate ori sufletul trebuie sa-si inceteze existenta, spiritul de viata ii este luat si nu mai exista sufletul, ci merge inapoila locul de unde a fost luat." (Dialog cu iudeul Tryphon, cap. 6). |
Citat:
citeste pag 97 din PSB vol 2. si daca ai curaj posteaza textul aici. p.s. mi-ai demonstrat cat de mincinos si rauvoitor esti. nu mai posta la adresa mea daca ai buna vointa postezi textul de la pagina 97 din PSB vol 2 - Apologeti de limba greaca si iti ceri scuze pentru faptul ca ai incercat sa te folosesti de Sfantul Iustin in demersul tau murdar. |
Ora este GMT +3. Ora este acum 18:09:31. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.