Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Secte si culte (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5031)
-   -   Intrebari pentru adventisti, baptisti si penticostali (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=4754)

tricesimusquintus 17.01.2010 20:14:31

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 201650)
Exprima-te te rog in limba romana.

În ce grai ți-e mai familiară româna?

iust79 17.01.2010 20:26:37

Citat:

În prealabil postat de iustin10 (Post 201560)
Pai daca e un dar,nu prea mai tine de alegerea noastra.Caci alegerea implica pe unii care aleg bine si altii care nu aleg bine,sau nu aleg nimic. Cred ca aici lipseste o veriga.Dupa ce darul a fost facut,el trebuie acceptat,dar cumva tot printr-un dar,adica sa nu tina de puterea noastra de a alege

nu prea am inteles ce vrei sa spui aici. daca esti bun, rogu-te, fii mai explicit.

( cu ce difera alegerea de a primi sau nu Evanghelia si astfel mantuirea, de alegerea de a lua sau nu sfanta impartasanie ? ori te contrazici, ori nu am inteles eu bine ce vrei sa spui...)

iust79 17.01.2010 20:40:06

Citat:

Aici cred eu ca intervine Ortodoxia,si bineinteles si scriptura, cu taina Impartasaniei.Adica darul Domnului,nu se poate capata de cei care nu mananca Trupul Sau,si de cei car nu implinesc aceasta jertfa,si care nu cred in Trupul Sau.

e corect sa inteleg ca ai spus ca darul mantuirii, in ortodoxie, se accepta prin participarea la sfanta impartasanie?

Danut7 17.01.2010 20:42:58

iustin10 si iust79 , care ce confesiuni aveti?

iust79 17.01.2010 20:48:12

Citat:

Pentru ca Trupul Sau ,e jertfa Sa,si harul se ia doar prin jertfa Sa.

aici este un alt lucru care nu il inteleg. a spus cineva candva ceva pe topicul asta dar tot nu m-a lamurit.
stiu ca la catolici se crede ca paine si vinul in momentul rostirii binecuvantarii (acesta este trupul meu) se transforma in trupul si sangele lui Hristos (bineinteles aspectul exterior ramane de paine si vin) si astfel Hristos este rejertfit de fiecare data cand se savarseste stanta impartasanie (cel putin asa am inteles eu ca spune ei).

in ortodoxie vrei sa spui ca omul este pus in partasie cu trupul si sangele lui Hristos care s-a jertfit acum aproape 2000 de ani pt noi si asa primeste harul, sau ca in momentul impartasaniei este pus in partasie cu trupul si sangele lui Hristos care se jertfeste din nou in acel moment?

iust79 17.01.2010 20:49:26

Citat:

În prealabil postat de Danut7 (Post 201681)
iustin10 si iust79 , care ce confesiuni aveti?

am spus cand am postat prima data (cateva pagini mai sus)...

sunt crestin baptist

iust79 17.01.2010 20:55:07

Citat:

În prealabil postat de iust79 (Post 201685)
.....paineA si vinul in momentul..... sFanta impartasanie (cel putin asa am inteles eu ca SPUN ei)....

imi cer scuze, sunt cam obosit si cei mici mi-au cam avariat tastatura

iustin10 17.01.2010 20:56:25

Citat:

În prealabil postat de iust79 (Post 201672)
nu prea am inteles ce vrei sa spui aici. daca esti bun, rogu-te, fii mai explicit.

( cu ce difera alegerea de a primi sau nu Evanghelia si astfel mantuirea, de alegerea de a lua sau nu sfanta impartasanie ? ori te contrazici, ori nu am inteles eu bine ce vrei sa spui...)

:) Pai pt inceput tre sa vedem daca vorbim in aceiasi termeni. Evanghelia o primesc si ortodoxi si restul aproximativ la fel (Aici ia-le ca pe pareri personale nu oficial ortodoxe).Caci am constatat ca toti putem intelege la fel ,aproximativ,citatele din Evanghelie.Aici nu vad nici o contradictie.Totusi,eu nu ma refeream numai la intelegerea Evangheliei.Mantuirea nu se reduce la intelegerea Evangheliei,care ar putea fi si subiectiva . Ea are ca rezultat final despatimirea si facerea faptelor bune ,si revarsarea iubirii in suflet.Ca argument:"Nu cei ce imi zic Doamne Doamne...,ci cei ce fac voia Tatalui Meu"
Ori pentru a realiza aceasta schimbare interioara e nevoie de har.Har care se intoarce apoi,ca un cerc frumos,chiar si asupra intelegerii Evangheliei(Asta ca dovada ca consider foarte importanta Evanghelia si intelegerea ei)
Pentru a dobandi acest har zic eu,nu e suficienta doar citirea Evangheliei,ci e necesar un act 'fizic' oarecum,de maxima importantia,si anume impartasirea cu Trupul Domnului.Este ca o acceptare 'vazuta' a Fiului lui Dumnezeu.
Acest act nu e departat de Evanghelie,se afla in ea,era facut de primii crestini
Prin acest act se lasa in mana lui Dumnezeu,nu numai primirea Evangheliei,dar si metoda prin care sa primim Evanghelia,astfel ca nimic sa nu mai vina de la noi,ci totul sa vina de la El.
De abia de aici incolo,incepe si rolul nostru,conlucrarea cu acest har,sosit oarecum extern in noi.De aici vine apoi si traditia Ortodoxa,cu preotii care doar administreaza acest har,care este de fapt al lui Hristos.
Stiu ca si la adventisti exista impartasirea cu Trupul Domnului.Dar nu stiu daca are acest rol central,de transmitere a harului.

tricesimusquintus 17.01.2010 21:04:04

Citat:

În prealabil postat de iustin10 (Post 201693)
Stiu ca si la adventisti exista impartasirea cu Trupul Domnului.Dar nu stiu daca are acest rol central,de transmitere a harului.

Adventiștii de Ziua a Șaptea cred că pâinea și vinul sunt semnele exterioare și vizibile ale harului interior și invizibil. Harul divin nu subzistă în elementele materiale ale sacramentului, ci în făgăduința care este legată de act și care devine activă prin primirea mijlocită de credința celui ce participă la comuniune.

iustin10 17.01.2010 21:54:55

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 201695)
Adventiștii de Ziua a Șaptea cred că pâinea și vinul sunt semnele exterioare și vizibile ale harului interior și invizibil. Harul divin nu subzistă în elementele materiale ale sacramentului, ci în făgăduința care este legată de act și care devine activă prin primirea mijlocită de credința celui ce participă la comuniune.

Ei ,noi ortodoxi credem ca acea paine si vin sunt chiar Trupul si Sangele lui Hristos.Credem ca Biserica la care mergem e chiar Trupul lui Hristos.
Credem ca harul pe care il primim e chiar lucrarea directa a Lui in noi,odata ce noi il mancam direct pe EL.
Mai departe ne asemanam,caci normal ca trebuie sa si crezi in acest har "prin primirea mijlocită de credința " .Dar lipseste aceasta veriga la voi,legatura directa cu Hristos prin trup.Legatura se face doar inchipuindu-va acel har,deducand ca exista din citirea Evangheliei.
Ori noi credem ca,dupa ce a fost rastignit,Iisus a ramas printre crestini in mod direct,prin aceasta taina,careia Apostolii chiar ii acordau atata importanta.Si tot aceasta taina,este si poarta de intrare a Duhului ,a Mangaietorului fagaduit.

tricesimusquintus 17.01.2010 22:25:47

Citat:

În prealabil postat de iustin10 (Post 201711)
Ei ,noi ortodoxi credem ca acea paine si vin sunt chiar Trupul si Sangele lui Hristos.Credem ca Biserica la care mergem e chiar Trupul lui Hristos.

Acea pâine este Trupul lui Hristos în același fel în care Biserica e Trupul lui Hristos, adică simbolic, nu materialicește. Chestiunile spirituale se judecă spiritual (1 Cor. 2,14)

Citat:

Credem ca harul pe care il primim e chiar lucrarea directa a Lui in noi,odata ce noi il mancam direct pe EL

.

Sună destul de urât asta. Creștinismul nu este o religie barbară în care să se săvârșească un cult antropofag.

Citat:

Mai departe ne asemanam,caci normal ca trebuie sa si crezi in acest har "prin primirea mijlocită de credința " .Dar lipseste aceasta veriga la voi,legatura directa cu Hristos prin trup.Legatura se face doar inchipuindu-va acel har,deducand ca exista din citirea Evangheliei.

Harul nu se transmite nici prin "închipuire", nici prin citirea Evangheliei.

Citat:

Ori noi credem ca,dupa ce a fost rastignit,Iisus a ramas printre crestini in mod direct,prin aceasta taina,careia Apostolii chiar ii acordau atata importanta.Si tot aceasta taina,este si poarta de intrare a Duhului ,a Mangaietorului fagaduit.

Eu n-am găsit în Scriptură că împărtășirea ar fi o taină. "Poarta de intrare" este credința în jertfa ispășitoare a Domnului Hristos (adevăratul și realul Trup și Sânge al Lui). Fără această credință actul împărtășirii este o simplă formă fără consistență.

iustin10 17.01.2010 22:57:11

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 201733)

Eu n-am găsit în Scriptură că împărtășirea ar fi o taină. "Poarta de intrare" este credința în jertfa ispășitoare a Domnului Hristos (adevăratul și realul Trup și Sânge al Lui). Fără această credință actul împărtășirii este o simplă formă fără consistență.

Poarta de intrare in Evanghelie este credinta .Corect.Poarta de intrare in credinta este harul.Poarta de intrare in har este jertfa Domnului.Si in fine ,jertfa Domnului,se face continuu prin jertfirea Sa sub forma vazuta a painii.Apoi invers:painea,cre acum e Trup jertfit,intra in om si il umple de har.Harul naste credinta.Care in final duce la roade ,precum intelegerea Evangheliei.
Toate se unesc minunat:Trupul lui Hristos,omul,Cuvantul lui Hristos,si Duhul Sau.
Scriptura (sf ap Pavel) poate fi cu usurinta explicata in acest sens.
Credinta voastra e adevarata,dar e cumva la nivelul 1.Orotodoxia e un nivel mai avansat,care dateaza inca de la primii apostolli,cand Duhul Sfant a transmis toate acestea,si ,ale carei urme se pot vedea chiar in Evanghelie.

tricesimusquintus 17.01.2010 23:40:32

Citat:

În prealabil postat de iustin10 (Post 201749)
Si in fine ,jertfa Domnului,se face continuu prin jertfirea Sa sub forma vazuta a painii.

Finis coronat opus. Jertfa lui Hristos a avut loc o singură dată, nu continuu:

25.Iar nu ca să Se aducă pe Sine însuși jertfă de mai multe ori - ca arhiereul care intră în Sfânta Sfintelor cu sânge străin, în fiecare an. 26.Altfel, ar fi trebuit să pătimească de mai multe ori, de la întemeierea lumii; ci acum, la sfârșitul veacurilor, S-a arătat o dată, spre ștergerea păcatului, prin jertfa Sa. 27.Și precum este rânduit oamenilor o dată să moară, iar după aceea să fie judecata, 28.Tot așa și Hristos, după ce a fost adus o dată jertfă, ca să ridice păcatele multora, a doua oară fără de păcat Se va arăta celor ce cu stăruință Îl așteaptă spre mântuire.
(Evrei 9)

Ioana-Andreea 18.01.2010 00:05:25

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 201767)

25.Iar nu ca să Se aducă pe Sine însuși jertfă de mai multe ori - ca arhiereul care intră în Sfânta Sfintelor cu sânge străin, în fiecare an. 26.Altfel, ar fi trebuit să pătimească de mai multe ori, de la întemeierea lumii; ci acum, la sfârșitul veacurilor, S-a arătat o dată, spre ștergerea păcatului, prin jertfa Sa. 27.Și precum este rânduit oamenilor o dată să moară, iar după aceea să fie judecata, 28.Tot așa și Hristos, după ce a fost adus o dată jertfă, ca să ridice păcatele multora, a doua oară fără de păcat Se va arăta celor ce cu stăruință Îl așteaptă spre mântuire.
(Evrei 9)

o data,adica in mod vizibil.

Ioana-Andreea 18.01.2010 00:07:17

dc nu recunoasteti ca in Biblia voastra,ati tradus gresit intentionat exact in legatura cu Sfintii,cu Fecioara Maria,Sfanta Traditie,etc?

"slujiti sfintilor"(Evrei 6,9)
la voi-"ajutorati pe sfinti"(ca si cum un pacatos poate ajuta un sfant).

Laudati-L intru sfintii Lui!
voi ati pus "in locasul Lui"

De ce nu iti dai seama?

iustin10 18.01.2010 00:13:15

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 201767)

(Evrei 9)

Hristos s-a adus pe sine jertfa o singura dataaa !El pe Sine!
Noi,nu El, suntem cei care aducem jertfa repetata lui Dumnezeu.Si anume aducem painea,care se taie,si care se preface,prin harul Sau, in Trup si Sange real al Domnului.
Nu a fost nevoie de mai multe jertfe a lui Hristos,ci de una singura,care pentru noi este un izvor permanent,din care ne adapam mereu .E doar continuarea ,spre hrana sufletului,a acelei unice jertfe

Ioana-Andreea 18.01.2010 00:15:47

1.Cand dam argumentul cu heruvimii sculptati,voi spuneti ca oamenii nu li se inchinau lor.Dar de ce uitati porunca???Nu spune sa nu li se inchine,ci SA NU-I FACI,mai intai de toate.Si Moise i-a facut.Nu puteti nega.
Deci,asta ar fi o insinuare ca Dumnezeu s-ar contrazice,ceea ce e o blasfemie foarte grava!!!Voi credeti ca Dumnezeu i-a zis lui Moise sa nu faca idoli,dupa aceea Moise i-a facut(credeti voi) si cand a vrut si Solomon sa-i faca(nici Solomon nu s-a inchinat idolilor,ci I-A FACUT si A FOST PEDEPSIT),a fost pedepsit.Pai insinuati o nedreptate.Adica Solomon a fost pedepsit si Moise nu?
De ce Solomon nu a argumentat spunand ca si Moise ar fi facut idoli?
Prin conceptia voastra,de fapt insinuati,fara sa va dati seama,ca Adevarul s-ar amesteca cu minciuna.Dumnezeu nu se contrazice si trebuie sa scapati de contradictia aceea,corect?Si SINGURA CALE logica pri care puteti,e sa admiteti ca heruvimii sculptati nu erau idoli.Si unuui ateu daca ii arati versetele si il intrebi ce rezulta,iti spune asta.
2.Iisus S-a rugat in Templu.Apostolii ne spun cum a rasturnat mesele vanzatorilor.In mod sigur,daca Iisus ar fi vazut un idol acolo,l-ar fi sfaramat si apostolii ar fi consemnat asta.Dar ia citeste tot in VT.Ce avea Templul?
HERUVIMI CUSUTI!!!Intr-o multime de locuri!!!Iisus S-a rugat intr-un loc plin de icoane si nu le-a rupt,spart,dat afara,etc..Si il credeti pe Luther?
Ganditi-va!

Locurile unde se aflau:
Pe chivot - Ex. 25:18
Pe perdelele din Cort - Ex. 26:1
Pe perdeaua din Sfânta Sfintelor - Ex. 26:31
Doi heruvimi în Locul Sfânt - 1 Împărați 6:23
Pe pereți - 1 Împărați 6:29
Pe uși - 1 Împărați 6:32
Pe alte lucrături din Templu - 1 Împărați 7:29,36

iust79 18.01.2010 10:13:11

Citat:

În prealabil postat de Ioana-Andreea (Post 201790)
1.Cand dam argumentul cu heruvimii sculptati,voi spuneti ca oamenii nu li se inchinau lor.Dar de ce uitati porunca???Nu spune sa nu li se inchine,ci SA NU-I FACI,mai intai de toate.Si Moise i-a facut.Nu puteti nega.
2.Iisus S-a rugat in Templu.Apostolii ne spun cum a rasturnat mesele vanzatorilor.In mod sigur,daca Iisus ar fi vazut un idol acolo,l-ar fi sfaramat si apostolii ar fi consemnat asta.Dar ia citeste tot in VT.Ce avea Templul?
HERUVIMI CUSUTI!!!Intr-o multime de locuri!!!Iisus S-a rugat intr-un loc plin de icoane si nu le-a rupt,spart,dat afara,etc..Si il credeti pe Luther?
Ganditi-va!

Locurile unde se aflau:
Pe chivot - Ex. 25:18
Pe perdelele din Cort - Ex. 26:1
Pe perdeaua din Sfânta Sfintelor - Ex. 26:31
Doi heruvimi în Locul Sfânt - 1 Împărați 6:23
Pe pereți - 1 Împărați 6:29
Pe uși - 1 Împărați 6:32
Pe alte lucrături din Templu - 1 Împărați 7:29,36

Legat de 1:

" 4. Să nu-ți faci chip cioplit și nici un fel de asemănare a nici unui lucru din câte sunt în cer, sus, și din câte sunt pe pământ, jos, și din câte sunt în apele de sub pământ!
5. Să nu te închini lor, nici să le slujești, că Eu, Domnul Dumnezeul tău, sunt un Dumnezeu zelos, care pedepsesc pe copii pentru vina părinților ce Mă urăsc pe Mine, până la al treilea și al patrulea neam, "

Scriptura explica chiar un verset mai jos acea porunca....

Legat de 2:
DEX , ÍDOL, idoli, s.m. Divinitate păgână; (concr.) chip, figură, statuie reprezentând o asemenea divinitate și constituind, în religiile politeiste, obiecte de cult religios.
deci idolul era un obiect la care oamenii se rugau, Iisus nu a spart sau rupt nimic pentru ca evreii nu se rugau la heruvimii cusuti, sculptati ...
Intradevar, s'a rugat intr-un loc cu "icoane", dar nu lor ci lui Dumnezeu...

PAREREA MEA

iust79 18.01.2010 10:23:22

Citat:

În prealabil postat de Ioana-Andreea (Post 201783)

Ma poti lamuri, daca vrei, cu doua lucruri:
1. ce intelegi prin "a sluji"?
2. cine erau acei sfinti despre care apostolul Pavel scria?

(PS. e vorba de Evrei 6, 10)

iust79 18.01.2010 10:34:32

Citat:

dc nu recunoasteti ca in Biblia voastra,ati tradus gresit intentionat exact in legatura cu Sfintii,cu Fecioara Maria,Sfanta Traditie,etc?

inca ceva,
ai cumva idee care este cuvantul grecesc tradus prin "a sluji"/"a ajuta" și care este semnificatia lui (dintr-un dictionar, lexicon...)?

a da si sa nu uit, apropo de "intentionat",
ai cumva idee ce religie avea cel care a tradus Biblia (in momentul in care lucra la acea traducere) pe care majoritatea celor care nu sunt ortodocsi sau catolici o folosesc in Romania?

Danut7 18.01.2010 11:30:46

Citat:

În prealabil postat de iust79 (Post 201839)
Legat de 1:

" 4. Să nu-ți faci chip cioplit și nici un fel de asemănare a nici unui lucru din câte sunt în cer, sus, și din câte sunt pe pământ, jos, și din câte sunt în apele de sub pământ!
5. Să nu te închini lor, nici să le slujești, că Eu, Domnul Dumnezeul tău, sunt un Dumnezeu zelos, care pedepsesc pe copii pentru vina părinților ce Mă urăsc pe Mine, până la al treilea și al patrulea neam, "

Scriptura explica chiar un verset mai jos acea porunca....

Legat de 2:
DEX , ÍDOL, idoli, s.m. Divinitate păgână; (concr.) chip, figură, statuie reprezentând o asemenea divinitate și constituind, în religiile politeiste, obiecte de cult religios.
deci idolul era un obiect la care oamenii se rugau, Iisus nu a spart sau rupt nimic pentru ca evreii nu se rugau la heruvimii cusuti, sculptati ...

PAREREA MEA

5. Țineți dar bine minte că în ziua aceea, când Domnul v-a grăit din mijlocul focului, de pe muntele Horeb, n-ați văzut nici un chip.
16. Să nu greșiți dar și să nu vă faceți chipuri cioplite, sau închipuiri ale vreunui idol, care să înfățișeze bărbat sau femeie,
17. Sau închipuirea vreunui dobitoc de pe pământ, sau închipuirea vreunei păsări ce zboară sub cer,
18. Sau închipuirea vreunei jivine, ce se târăște pe pământ, sau închipuirea vreunui pește din apă, de sub pământ;
19. Sau, privind la cer și văzând soarele, luna, stelele și toată oștirea cerului, să nu te lași amăgit ca să te închini lor, nici să le slujești, pentru că Domnul Dumnezeul tău le-a lăsat pentru toate popoarele de sub cer. Deuteronom 4

Porunca se refera la reprezentari gresite si eronate, la imagini false.Stim ca si Moise a facut primul asezamant, cortul marturiei, la porunca lui Dumnezeu, dupa cele ce le-a vazut in munte.Tot el a facut si chivotul legii si heruvimii ferecati deasupra lui.Astea erau reprezentari adevarate si corecte.Insa vazand cei ce au iesit din Egipt ca Moise intarzie l-au rugat pe Aaron sa le faca un vitel de aur.Au facut vitelul si au zis ca acela il reprezinta pe Dumnezeu.Aceasta a fost o imagine falsa si eronata.Porunca se refera in special la reprezentarile gresite ale lui Dumnezeu, precum erau zeii pagani , minotauri, jumatate sarpe - jumatate om , om cu cap de caine(la egipteni) balauri , fiare , etc.Acestia erau idolii.Insa Dumnezeu ni S-a aratat si descoperit noua prin Iisus Hristos.Asadar acum l-am vazut pe Dumnezeu, si orice reprezentare a lui Hristos ca om , este corecta.La fel si reprezentarile sfintilor si ale Fecioarei.Poti sa te uiti la icoanele sfintilor mai contemporani si ai sa vezi ca sunt ca niste fotografii, portrete ale lor identice.Noi prin icoane cinstim pe cei care sunt redati in icoane, si prin ei pe Dumnezeu.Recunoastem meritele lor si harul lui Dumnezeu care este in ei.Icoanele sunt ferestre ale Imparatiei Cerurilor.Sf Traditie ne spune ca atunci cand Hristos isi ducea crucea o femeie pe numele Veronica a mers sa-i stearga chipul Mantuitorului care era plin de sange si chipul Sau s-a imprimit pe stergarul femeii.Giulgiul in care a fost infasurat Iisus exista si astazi , si ai sa-l gasesti sub numele de "Giulgiul din Torino".Tot din Traditie prima icoana a fost chipul Domnului Iisus imprimat pe un stergar si dat lui Anania pentru regele Apgar ,bolnav de lepra in cetatea Edesa.Apoi mai este o icoana a Maicii Domnului care s-a pictat singura pe o biserica din Asia Mica ,chiar in vremea cand Maica Domnului traia.Si la Sfantul Munte Athos avem o icoana a Maicii Domnului la care pictorul nu reusea sa picteze fetele Maicii si a pruncului si acestea s-au pictat singure.Nu asta e idolatrie.Ci idolatria este orice inchinare falsa si reprezentare gresita a lui Dumnezeu si a lucrurilor sfinte.

dani2004 18.01.2010 12:54:10

Citat:

În prealabil postat de copacel (Post 201041)
" Dumnezeu a binecuvantat ziua a saptea si a sfintit-o, pentru ca in ziua aceasta S-a odihnit de toata lucrarea Lui, pe care o zidise si o facuse."(Facerea 2:3)

Faptul ca Dumnezeu a tinut primul sabat, are vreo importanta pentru tine? Sau, Dumnezeu e cu treaba Lui, noi suntem cu treaba noastra (mai exact, cu ziua aleasa de noi).

Pai evident ca sunteti cu ziua aleasa de voi. Sau sunteti si voi niste dumnezei mai mici sa va odihniti in ziua a saptea?

dani2004 18.01.2010 13:05:54

Citat:

În prealabil postat de copacel (Post 201053)
Punandu-le alaturi de versete ca cele de mai jos. Trebuie sa mergem pe ideea ca versetele din Biblie se completeaza si se explica unele pe altele.

Poti sa pui alaturi toate versetele si nu este cum vreti voi. Si vrei sa stii de ce?
Asta este o idee protestanta. Ca Scriptura este suficienta prin ea insasi.

Voi intai inventati ceva, gen ziua a saptea, sanctuar, mancatul de graunte, etc si apoi cautati versete in Scriptura si daca nu le gasiti le aranjati un pic. Ati sters Traditia, Apostolii ce nu va convenit, folositi VT al evreilor, si a-ti ajuns la Facere. Si dupa cum v-am sfatuit, mai aveti 48 de capitole numai in Facere, din care puteti aduce argumente si sa le folositi la batut campii.

Celalalt adventist nu a zis da la intrebarea daca el respecta ziua a saptea deoarece este scris in Facerea 2, 3.
Tu de ce o respecti?

Voi faceti cu schimbul, sau va schimbati numai numele?

dani2004 18.01.2010 13:09:20

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 201080)
Ce sens ar fi avut un asemenea verset pentru poporul ce păzea cu strictețe sabatul? Scriind Geneza, Moise nu a intenționat să descrie amănunțit tot ce făceau și credeau strămoșii, ci doar experiența lor cu Dumnezeu în momentele cheie ale vieții. În rest, nici nu ni se spune că patriarhii ar fi mâncat caș. Dar devreme ce erau păstori, avem tot dreptul să gândim că mâncau caș. Dacă ni se spune în Geneza 2 că Dumnezeu, după ce a creat familia, a sfințit ziua a șaptea a săptămânii, apoi ciclul săptămânal este amintit în repetate rânduri în cartea Genezei, fie sub forma repetată de „7 zile” (în narațiunea Potopului, cap. 7-8), fie sub numele de săptămână (în discuția dintre Iacob și Laban), înseamnă că era cunoscut și sabatul. Altminteri, ce sens poate avea săptămâna, fără o zi deosebită care să delimiteze ciclul? De la Moise până pe vremea lui Elisei, deasemenea nu mai este amintit sabatul, cu excepția cărții Psalmilor. Dar nimeni nu se îndoiește că exista. Jubileul este poruncit în Legea lui Moise, dar nu mai este atestat mai târziu. Înseamnă că nu s-a ținut deloc? Argumentele pe care le ceri erau fără sens pentru evrei, ei nu păzeau duminica. Maica Domnului ar fi fost scandalizată la ideea necurată de a păzi prima zi a săptămânii în locul sabatului!

Asta ati vrea voi sa fie si ati zis ca este asa.
Daca ati fi consecventi cu propriul principiu, ati tacea. Sau ati zice "nu este scris".

dani2004 18.01.2010 13:15:51

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 201074)
"De aceea le vorbesc în pilde, că, văzând, nu văd și, auzind, nu aud, nici nu înțeleg." (Mat.13,13)

Fariseii au inventat aceste "basme evreești"- cum le numește apostolul Pavel- ce se încadrează perfect în teoria nemuririi sufletului, teorie străină de toată literatura biblică. Mântuitorul a spus pilda folosind elemente ale acestei povești din "Sfânta Tradiție" evreiască. Păi unde întâlnești în alt loc din Scriptură "sânul lui Avraam"? Ar trebui să apară măcar într-unul din sutele de trimiteri ale VT cu privire la Rai.

Bravo tie adventistule. Ti sa urcat la cap si ai inceput sa pricepi pildele. Si le mai si explici.

Adica Iisus nu stia despre ce vorbeste?

Avea dreptate Danut. ERETICULE si SADUCHEULE

Danut7 18.01.2010 13:17:51

Sambata adventista este o odihna inventata de voi ;

Nicaieri nu spune ca Dumnezeu s-a odihnit sambata, iar cei ai VT au tinut sambata din pricina dezrobirii din Egipt.Evreii se odihnesc sambata in amintirea dezrobirii din Egipt si in amintirea odihnei lui Dumnezeu.Aceasta este si cauza si inceputul tinerii sambetei, eliberarea din robia egipteana motivul pentru care au primit porunca de comemorare a unei zile de odihna.Evreii in fiecare sambata comemoreaza acest Testament pe care Dumnezeu l-a facut cu ei cand i-a scos din Egipt.Acesta este memorialul sambetei ca zi de odihna,sarbatorirea lui Dumnezeu prin dezrobirea din pamantul Egiptului,adica comuniunea intre Dumnezeu si Israel care s-a realizat printr-un legamant si Testament "in ziua eliberarii din Egipt" si suplinirea necesitatii de odihna.Dupa cum zice "Testamentul pe care l-am facut cu ei, in ziua cand i-am scos din Egipt".Ce a facut Dumnezeu pentru voi, adventistii sambata?Sambata voastra este o odihna inventata si procurata de voi.

dani2004 18.01.2010 13:21:16

Citat:

În prealabil postat de iustin10 (Post 201210)
Nu stiu exact,pentru ca nu cunosc adventismul decat din postarile de pe aici.Dar de multe ori unii frati ortodoxi te acuzau ca adventistii au pareri mult mai radicale si mai diferite de ortodoxie,iar tu vorbeai aproape ca un ortodox.De ex Crezul, ati reusit sa ajungeti pe la punctu 3 sau 4 ,fara sa gasiti vreo deosebire. Simpatizezi in mod sppecial Ortodoxia ? Gasesti ca are anumite valori?

Astia se fac "prieteni" cu oricine ii baga in seama.
Au adoptat Sfanta Treime de nevoie, pentru ca initial o respinsesera. Dar nu ai sa gasesti Sfanta Treime, ci alte denumiri.

Si ghici de unde au tras concluzia ca Dumnezeu este treimic.
Evident din Facerea cap1, 2.

Sfantul Duh sustin ca este "loctiitorul" lui Iisus pe pamant. Adica ii tine locul. Cum, nu stiu. In timp ce Iisus sta intr-un adventist sanctuar in ceruri si judeca, pentru ca la ei judecata a inceput la 1844. Acum nu prea au idee cam cat va dura aceasta judecata, si pana atunci ei au mare grija cu sambata, cu grauntele, cu alcoolul si asa vor fi pecetluiti. Au interpretat semnul lui Dumnezeu din Apocalipsa ca fiind semnul sabatului, si numai ei care il tin se vor mantui.
Intreaba despre cei care nu tin sambata ce se va intampla cu ei. Sa vezi aberatii.

mihai07 18.01.2010 13:36:00

Citat:

În prealabil postat de iust79 (Post 201846)
inca ceva,
ai cumva idee care este cuvantul grecesc tradus prin "a sluji"/"a ajuta" și care este semnificatia lui (dintr-un dictionar, lexicon...)?

ai cumva idee ce religie avea cel care a tradus Biblia (in momentul in care lucra la acea traducere) pe care majoritatea celor care nu sunt ortodocsi sau catolici o folosesc in Romania?

dar tu ai idee daca cel care a tradus Biblia folosita de protestanti in Romania, avea binecuvantare sa faca acest lucru. Sau ai idee daca a fost acceptata traducerea de Sfantul Sinod?
Sau iti place sa vorbesti in necunostinta de cauza?

Ioana-Andreea 18.01.2010 14:00:29

Citat:

Legat de 1:

Solomon i-a FACUT,fara sa se inchine lor si a fost pedepsit.De ce scoateti prima parte a poruncii???Eliminati ce nu va convine.Daca iti faci o statuie a lui buda dar nu te inchini lui,nu e tot pacat?Ba este.Ca Dumnezeu spune ca nici sa le rostim numele nu avem voie.

Citat:

Atunci,dc nu va rugati si voi intr-un loc cu icoane?Iisus normal ca nu s-a rugat la icoane,pt ca El e mai presus de ingeri.Ingerii se roaga Lui.
Nici noi nu ne rugam la icoane.
Dar evreii aduceau jertfe in fata icoanelor si le tamaiau.

Inaintea icoanelor din Vechiul Testament se aduceau jertfe (III Regi 3, 15).
Inaintea acestor icoane ale heruvimilor se cantau lui Dumnezeu cantari de lauda si de preamarire (Ps. 137, 1).
Atat Mantuitorul cat si Sfintii Apostoli au cinstit si s-au inchinat in templu inaintea acestor chipuri facute de maini omenesti (Marcu 11,7; Fapte 24, 11 s.a.).

Ioana-Andreea 18.01.2010 14:04:16

Citat:

Ma poti lamuri, daca vrei, cu doua lucruri:
1. ce intelegi prin "a sluji"?
2. cine erau acei sfinti despre care apostolul Pavel scria?
cand e vb de sfinti,inseamna "a venera".Cand e vorba de oameni,inseamna a servi(cum ar fi servitorii).
presupun ca se refera la Moise si cei din VT,considerati sfinti de catre evrei.

Citat:

inca ceva,
nu m-am uitat in manuscrise,dar sunt persoane care s-au uitat.Biblia cea mai veche,descoperita recent,are traducerea exact la fel cu cea Ortodoxa.Deci e absurd sa insinuati ca noi am fi modificat-o.
Nu conteaza ce era traducatorul.O fi fost ortodox,dar doar cu numele,din moment ce a falsificat-o.Daca era ortodox,copia traducerea de la noi,nu asa era normal?Traducea doar cartile pe care voi le-ati introdus si pe care noi nu le aveam.Pe restul,putea sa le copieze de la noi.

tricesimusquintus 18.01.2010 14:17:57

Citat:

În prealabil postat de Ioana-Andreea (Post 201779)
o data,adica in mod vizibil.

Apostolul Pavel nu spune că vizibil sau invizibil spune (și repetă de trei ori) ”o singură dată”. Punct.

tricesimusquintus 18.01.2010 14:20:42

Citat:

De ce spui Biblia ”voastră”? Biblia aceasta a ”noastră” e tradusă de un preot ortodox, nu de un pastor adventist. Nu e cam mare coincidența că tocmai în aceste puncte dogmatice (închinarea la sfinți, la maica Domnului și întâietatea acordată Tradiției), Biserica Ortodoxă a părăsit învățătura apostolilor?

Citat:

Ce greșeală mare este aceasta? Versetul (e versetul 10, nu 9) se referă la slujire în sens de ajutor, nu de închinare, deorece vorbește de lucru, osteneală, și nu de slujbă religioasă. Verbul în original este diaconeo, de unde provine și termenul [diaconos] diacon. Diaconiislujesc, ajută, nu oficiază ceva în acul de închinare.

Citat:

Laudati-L intru sfintii Lui!
voi ati pus "in locasul Lui"

De ce nu iti dai seama?

Unde se găsește?

tricesimusquintus 18.01.2010 14:24:08

Citat:

În prealabil postat de iustin10 (Post 201787)
Noi,nu El, suntem cei care aducem jertfa repetata lui Dumnezeu.Si anume aducem painea,care se taie,si care se preface,prin harul Sau, in Trup si Sange real al Domnului.

Asta ar fi destul de grav, e ceva în genul:

6."Cu neputință este pentru ei, dacă au căzut, să se înnoiască iarăși spre pocăință, fiindcă ei răstignesc loruși, a doua oară, pe Fiul lui Dumnezeu și-L fac de batjocură." (Evrei 6)

tricesimusquintus 18.01.2010 14:44:54

Citat:

Deci,asta ar fi o insinuare ca Dumnezeu s-ar contrazice,ceea ce e o blasfemie foarte grava!!!Voi credeti ca Dumnezeu i-a zis lui Moise sa nu faca idoli,dupa aceea Moise i-a facut(credeti voi) si cand a vrut si Solomon sa-i faca(nici Solomon nu s-a inchinat idolilor,ci I-A FACUT si A FOST PEDEPSIT),a fost pedepsit.Pai insinuati o nedreptate.Adica Solomon a fost pedepsit si Moise nu?
De ce Solomon nu a argumentat spunand ca si Moise ar fi facut idoli?
Prin conceptia voastra,de fapt insinuati,fara sa va dati seama,ca Adevarul s-ar amesteca cu minciuna.Dumnezeu nu se contrazice si trebuie sa scapati de contradictia aceea,corect?Si SINGURA CALE logica pri care puteti,e sa admiteti ca heruvimii sculptati nu erau idoli.Si unuui ateu daca ii arati versetele si il intrebi ce rezulta,iti spune asta.

Porunca a II-a din Decalog este o poruncă clară și nu poate fi ruptă în două. Ea interzice confecționarea imaginilor (icoane în sens ortodox) sau chipurilor cioplite (statui în sens catolic) în scop de închinare. Evreii, atât în sanctuarul din pustie, cât și mai târziu în templul din Ierusalim nu au confecționat acele reprezentări pentru a se închina lor, sau înaintea lor cum spune porunca. Nu poți nega că ortodocșii pictează icoane pentru a le folosi în serviciul de cult închinându-se înaintea lor. Se pleacă înaintea lor, își fac cruce și le pupă, gesturi care sunt evident nelegitime (călcări de Lege) și pot fi încadrate de "ateul" pe care-l invoci la capitolul idolatrie.

Citat:

Ai făcut o greșeală folosind acest argument, se întoarce acum împotriva ta. Ia citește tot în VT (IV Regi 18,4) cum un împărat reformator a sfărâmat "icoana lui Hristos" (e termenul cel mai potrivit pentru acea reprezentare a lui Hristos), deoarece evreii au început să se închine înaintea ei și să ardă tămâie. Atenție mare deci cu icoanele!

tricesimusquintus 18.01.2010 14:53:48

Citat:

În prealabil postat de dani2004 (Post 201909)
Asta ati vrea voi sa fie si ati zis ca este asa.
Daca ati fi consecventi cu propriul principiu, ati tacea. Sau ati zice "nu este scris".

Consecvența noastră nu este legată de dogma ortodoxă, ci de Sfânta Scriptură. Dacă aici se găsește Porunca Dumnezeiască privitoare la păzirea sâmbetei, noi o respectăm (indiferent că "stă scris" sau nu exact în locul indicat de tine). Cu păzirea duminicii lucrurile stau radical altfel: ea nu e poruncită nicăieri în Scriptură.

tricesimusquintus 18.01.2010 14:58:38

Citat:

În prealabil postat de dani2004 (Post 201912)
Bravo tie adventistule. Ti sa urcat la cap si ai inceput sa pricepi pildele. Si le mai si explici.

Adica Iisus nu stia despre ce vorbeste?

Avea dreptate Danut. ERETICULE si SADUCHEULE

Sănătate și Doamne ajută!

tricesimusquintus 18.01.2010 15:01:49

Citat:

În prealabil postat de Danut7 (Post 201913)
Sambata adventista este o odihna inventata de voi ;

Nicaieri nu spune ca Dumnezeu s-a odihnit sambata, iar cei ai VT au tinut sambata din pricina dezrobirii din Egipt.Evreii se odihnesc sambata in amintirea dezrobirii din Egipt si in amintirea odihnei lui Dumnezeu.Aceasta este si cauza si inceputul tinerii sambetei, eliberarea din robia egipteana motivul pentru care au primit porunca de comemorare a unei zile de odihna.Evreii in fiecare sambata comemoreaza acest Testament pe care Dumnezeu l-a facut cu ei cand i-a scos din Egipt.Acesta este memorialul sambetei ca zi de odihna,sarbatorirea lui Dumnezeu prin dezrobirea din pamantul Egiptului,adica comuniunea intre Dumnezeu si Israel care s-a realizat printr-un legamant si Testament "in ziua eliberarii din Egipt" si suplinirea necesitatii de odihna.Dupa cum zice "Testamentul pe care l-am facut cu ei, in ziua cand i-am scos din Egipt".Ce a facut Dumnezeu pentru voi, adventistii sambata?Sambata voastra este o odihna inventata si procurata de voi.

Chiar dacă repeți de trei ori în postare acest argument circular, el tot nu capătă valoare. Ți-am înțeles argumentul [greșit] nu e nevoie să-l mai repeți. În rest, poți continua pe topicul despre Sabat. Doamne ajută!

tricesimusquintus 18.01.2010 15:09:30

Citat:

În prealabil postat de dani2004 (Post 201915)
Astia se fac "prieteni" cu oricine ii baga in seama.
Au adoptat Sfanta Treime de nevoie, pentru ca initial o respinsesera. Dar nu ai sa gasesti Sfanta Treime, ci alte denumiri.

Si ghici de unde au tras concluzia ca Dumnezeu este treimic.
Evident din Facerea cap1, 2.

Sfantul Duh sustin ca este "loctiitorul" lui Iisus pe pamant. Adica ii tine locul. Cum, nu stiu. In timp ce Iisus sta intr-un adventist sanctuar in ceruri si judeca, pentru ca la ei judecata a inceput la 1844. Acum nu prea au idee cam cat va dura aceasta judecata, si pana atunci ei au mare grija cu sambata, cu grauntele, cu alcoolul si asa vor fi pecetluiti. Au interpretat semnul lui Dumnezeu din Apocalipsa ca fiind semnul sabatului, si numai ei care il tin se vor mantui.
Intreaba despre cei care nu tin sambata ce se va intampla cu ei. Sa vezi aberatii.

Cunoașterea fragmenară și pe alocurea eronată a învățăturii adventiste nu te avantajează deloc în rolul de critic al adventismului ce ți l-ai asumat. Ai o misiune dificilă, va trebui să critici rând pe rând o sumedenii de adevăruri biblice... ingrată misiune!

tricesimusquintus 18.01.2010 15:17:42

Citat:

În prealabil postat de Ioana-Andreea (Post 201936)
Daca era ortodox,copia traducerea de la noi,nu asa era normal?

Hai că asta e prea de tot! De când B.O.R. este depozitara tuturor adevărurilor din Univers și are patentul dreptei credințe în rândul pământenilor?

Citat:

În prealabil postat de Ioana-Andreea (Post 201936)
Traducea doar cartile pe care voi le-ati introdus si pe care noi nu le aveam.Pe restul,putea sa le copieze de la noi.

Care cărți au fost introduse în canonul biblic? Cred că ne confunzi, și încă rău de tot!

dani2004 18.01.2010 16:29:02

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 201957)
Cunoașterea fragmenară și pe alocurea eronată a învățăturii adventiste nu te avantajează deloc în rolul de critic al adventismului ce ți l-ai asumat. Ai o misiune dificilă, va trebui să critici rând pe rând o sumedenii de adevăruri biblice... ingrată misiune!

Nu critic adventismul. Observ aberatiile lui.
Cu sambata m-am lamurit.
Cu crezul la fel.
Pecetluirea asisderea.
Plimbarile prin coceni, idem.

Ora este GMT +3. Ora este acum 01:13:07.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.