Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Sunt ateu, intrebati-ma orice! (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=7949)

stereox 16.01.2010 20:29:26

Citat:

În prealabil postat de tigerAvalo9 (Post 201356)
Pun intrebarea asta pentru a treia oara in speranta ca in ultimul ceas mi se va raspunde.

Deci..vin si eu cu niste intrebari...domnilor atei..teoria evolutiei care o sustineti asa mult are 3 mari enigme,probleme etc.Ele sunt asa urmatoarele:
1. modul în care informația codificată în cadrul ADN-ului se dezvoltă apărând forme de viață din ce în ce mai complicate;
2. apariția rapidă a unor schimbări radicale ale caracteristicilor speciilor;
3. cum au apărut primele forme de viață.
De ce credeti orbeste in ea ,daca nici 50% credibilitate nu are?Explicati enigmele daca puteti..desigur nu puteti..

In primul rand trebuie sa stabilim foarte clar un lucru: teoria evolutiei nu este o cauza care genereaza ateism. Evolutia este doar o unealta prin care ateul poate contracara anumite afirmatii irationale ale credinciosilor (ca de exemplu, afirmatia ca Dumnezeu a creeat toate formele de viata).
De asemenea, nu se poate pune semnul egal intre cele doua, ateism nu inseamna evolutionism si nici invers. E foarte posibil sa existe atei care sa nu cunoasca sau sa nu creada ca teoria evolutiei e adevarata.
Mai mult, chiar daca teoria evolutiei va fi dovedita ca falsa in intregime, asta nu constituie un argument pentru existenta lui Dumnezeu.

Nu sunt biolog, iar cunostintele mele legate de evolutie sunt elementare. Cu toate acestea, o sa incerc sa raspund atat de bine pe cat ma pricep.

1. modul în care informația codificată în cadrul ADN-ului se dezvoltă apărând forme de viață din ce în ce mai complicate;

- In procesul copierii ADN-ului pot apare anumite mutatii, cauzate atat de factori nocivi din mediul inconjurator, cat si de erori la copiere. Aceste mutatii pot avea efecte sau nu. Unele efecte se traduc prin usoare modificari ale organismelor, care pot servi la o mai buna adaptare (avantaj pt. organism), deci la perpetuarea mutatiei catre urmasi, sau pot face organismul mai putin rezistent la mediu (dezavantaj), deci scad sansele ca mutatia sa se transfere si catre urmasi.
Viata exista pe pamant de circa 2-3 miliarde de ani. Cred ca o durata de timp masurata in miliarde de ani este suficient de lunga pentru ca mutatii intamplatoare sa produca, sub presiunea selectiei naturale, organisme suficient de "complexe" :)

2. apariția rapidă a unor schimbări radicale ale caracteristicilor speciilor;

Poti sa dai un exemplu? Oricum, mi se pare ca asta ar fi o dovada in favoarea evolutiei.

Nu inteleg motivul pentru care ai pus aceasta intrebare in contextul teoriei evolutiei. Evolutia explica modul in care viata a ajuns sa se exprime in varietatea de moduri in care o cunoastem astazi. Evolutia nu are nimic de spus despre originea vietii.
Aparitia vietii pe pamant este studiata de alte ramuri ale stiintei. La momentul actual, cel mai solid candidat la statul de teorie stiintifica pentru aparitia vietii este abiogeneza.

Citat:

De ce credeti orbeste in ea ,daca nici 50% credibilitate nu are?Explicati enigmele daca puteti..desigur nu puteti..

Nu cred orbeste in nimic. In cel mai bun caz, teoria evolutiei imi este indiferenta. Oricum, enigmele formulate de tine nu prea sunt enigme, iar punctul 3 nici macar nu are legatura cu evolutia.

In plus, nu-mi dau seama de spui ca evolutia nu are nici 50% credibilitate. Dovezile in favoarea teoriei sunt cel putin coplesitoare si cel mai frumos lucru este ca vin din surse diferite :)
Daca te intereseaza cu adevarat subiectul evolutiei, sau macar vrei sa cunosti ceea ce combati (mi s-ar parea logic), exista suficiente resurse la indemana.
Macar doua linkuri:
- wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Evidence_of_evolution
- berkeley: http://evolution.berkeley.edu/evosit...01/index.shtml

stereox 16.01.2010 21:16:01

Citat:

O alta problema:cu ajutorul logicii stim bine ca putem demonstra ca exista un Creator.Trebuie sa existe ceva ce este si a fost mereu,totdeauna ,care sa nu fie creat,trebuie sa existe un Creator,totul este creat si trebuie sa fie creat de ceva care nu a fost creat.Cea mai mica particula,atom,vietate ce vreti voi cum a aparut?Nu se poate ca ceva sa existe dintotdeauna inafara de un Creator,o putere superioara.

As putea fi de acord cu tine daca ai si dovedi ceea ce spui. De preferat cu ajutorul logicii.
Deocamdata ai facut doar o afirmatie si atat.

Citat:

Sunt tot mai multi oameni de stiinta care cred ca exista un Creator.

Nu are nicio relevanta.
Din ce in ce mai multi oameni considera... (cati oameni exact?), se spune ca... (cine spune asta?), este bine stiut ca... (de catre cine exact este bine stiut?), oamenii de stiinta cred ca...(care oameni de stiinta, ce experimente au efectuat, unde au publicat articolele respective?) etc. Toate astea sunt fraze lipsite de continut, nu constituie argumente in favoarea unei idei.

Citat:

Ateii de obicei nu cred in Dumnezeu fiindca le place sa fie independenti,nu suporta sa fie condusi de cineva,sa fie cineva mai presus de ei si de aceea,vedeti ca toti ateii se cred superiori,super inteligenti,sunt egoisti,si cred orbeste in ceva ce nu e dovedit.

Nu ai cum sa stii cum gandeste un ateu, nu exista telepatie. De exemplu, eu nu ma regasesc in descrierea ta.

Citat:

Nu exista DOVEZI ca nu exista Dumnezeu dar exista DOVEZI ca exista Dumnezeu.Ce dovada am sa cred ca nu exista Dumnezeu?O teorie a evolutiei?vai de capul ei care are o gramada de intrebari neelucidate?

Am senzatia ca punem caruta inaintea cailor. Daca eu afirm ca "exista niste pitici in costume galbene care danseaza Macarena pe orbita planetei Saturn", tu o sa-mi spui ca nu crezi asa ceva. La care eu iti dau replica: poti sa-mi dovedesti ca nu-i asa?
Cel care face o afirmatie, trebuie sa aduca dovezi in favoarea ei.

Tu afirmi ca exista "cutare lucru". Eu iti cer dovezi si tu trebuie sa mi le aduci, cam asa merg lucrurile.
Tu procedezi exact invers: afirmi ca exista "cutare lucru", eu spun ca in absenta dovezilor nu te cred, iar replica ta este "poti sa dovedesti ca nu exista?"...

stereox 16.01.2010 21:19:06

Citat:

In plus sunt atatea demonstratii stiintifice care arata existenta unui Creator.

Da-mi un exemplu, unul singur macar.

Citat:

Cum explicati perfectiunea Universului?

Ce anume intelegi prin perfectiune? Nu inteleg...

Citat:

Complexitatea creierului uman ,Terrei si toate celelalte lucruri?

Evolutie, la intrebarea cu complexitatea creierului. Complexitatea terrei banuiesc ca poate fi explicata de geologie.
"Toate celelalte lucruri" e o afirmatie prea vaga pentru a putea da un raspuns.

Citat:

Cum explicati dezvaluirile milioanelor de oameni,spusele milioanelor de oameni despre existenta minunilor,profetiilor,semnelor etc.?

Explicatii ar fi mai multe: iluzii, halucinatii, autoamagiri, basme populare, minciuni.

Citat:

Ce sens are viata?

Viata are sensul pe care-l oferi tu.

Citat:

E o prostie sa zici ca am aparut la intamplare.

Probabil asta e motivul pentru care nimeni nu spune ca a aparut din intamplare :)

AlinB 16.01.2010 21:35:15

Citat:

În prealabil postat de stereox (Post 201414)
In primul rand trebuie sa stabilim foarte clar un lucru: teoria evolutiei nu este o cauza care genereaza ateism. Evolutia este doar o unealta prin care ateul poate contracara anumite afirmatii irationale ale credinciosilor (ca de exemplu, afirmatia ca Dumnezeu a creeat toate formele de viata).
De asemenea, nu se poate pune semnul egal intre cele doua, ateism nu inseamna evolutionism si nici invers. E foarte posibil sa existe atei care sa nu cunoasca sau sa nu creada ca teoria evolutiei e adevarata.
Mai mult, chiar daca teoria evolutiei va fi dovedita ca falsa in intregime, asta nu constituie un argument pentru existenta lui Dumnezeu.

Deci pana la urma ateii incearca sa contreze un crez cu un alt crez?

Atunci unde mai e rationalitatea, argumentul stiintific..etc?

Nu sunt biolog, iar cunostintele mele legate de evolutie sunt elementare. Cu toate acestea, o sa incerc sa raspund atat de bine pe cat ma pricep.

- In procesul copierii ADN-ului pot apare anumite mutatii, cauzate atat de factori nocivi din mediul inconjurator, cat si de erori la copiere. Aceste mutatii pot avea efecte sau nu. Unele efecte se traduc prin usoare modificari ale organismelor, care pot servi la o mai buna adaptare (avantaj pt. organism), deci la perpetuarea mutatiei catre urmasi, sau pot face organismul mai putin rezistent la mediu (dezavantaj), deci scad sansele ca mutatia sa se transfere si catre urmasi.

Citat:

Viata exista pe pamant de circa 2-3 miliarde de ani. Cred ca o durata de timp masurata in miliarde de ani este suficient de lunga pentru ca mutatii intamplatoare sa produca, sub presiunea selectiei naturale, organisme suficient de "complexe" :)
Exista dovezi clare in acest sens sau cifra este scoas din burta pentru a satisfacere necesatatile teoriei evolutioniste?

Suficient de lunga pentru ca intamplarea sa transforma o bucata de piatra intr-o fiinta ganditoare?
Eu zic sa te mai gandesti.

Citat:

Nu inteleg motivul pentru care ai pus aceasta intrebare in contextul teoriei evolutiei. Evolutia explica modul in care viata a ajuns sa se exprime in varietatea de moduri in care o cunoastem astazi. Evolutia nu are nimic de spus despre originea vietii.
Aparitia vietii pe pamant este studiata de alte ramuri ale stiintei. La momentul actual, cel mai solid candidat la statul de teorie stiintifica pentru aparitia vietii este abiogeneza.
..care este tot in stadiul de ipoteza.
Deci un credincios are un crez si o certitudine (viata a fost creata de Dumnezeu) iar un ateu are un crez si o teorie (abiogeneza).

Mie credinciosul mi se pare mai "bazat", tu ce zici?

Citat:

Nu cred orbeste in nimic. In cel mai bun caz, teoria evolutiei imi este indiferenta. Oricum, enigmele formulate de tine nu prea sunt enigme, iar punctul 3 nici macar nu are legatura cu evolutia.
"nu prea"? Adica inseamna ca o ipoteza poate fi destul de satisfacatoare pentru tine? Ai putea fi un credincios bun, sa stii :)

Si avand in vedere ca pentru stiinta in care esti dispus sa crezi cat de cat totul este in faza de ipoteza (si ar putea sa fie la fel secole de acum incolo) preferi sa nu cauti nici un raspuns la o intrebare existential destul de importanta, asteptand ca ipoteza sa se transforme in teorie demonstrabila (daca ai noroc) sau sa traieste in intuneric pana la moarte..

Citat:

In plus, nu-mi dau seama de spui ca evolutia nu are nici 50% credibilitate. Dovezile in favoarea teoriei sunt cel putin coplesitoare si cel mai frumos lucru este ca vin din surse diferite :)
Daca te intereseaza cu adevarat subiectul evolutiei, sau macar vrei sa cunosti ceea ce combati (mi s-ar parea logic), exista suficiente resurse la indemana.
Macar doua linkuri:
- wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Evidence_of_evolution
- berkeley: http://evolution.berkeley.edu/evosit...01/index.shtml
"copleistoare" ce inseamna?
Ca alcatuiesc o teorie coerenta si mai ales completa (fara goluri, afirmatii nedemonstrabile, etc.)?
Sau ca pur si simplu te multumesti cu ceea ce este asa rudimentar, contestat?

(toate asa zisele argumente au si contestari si contra-argumente din partea evolutionistilor).

AlinB 16.01.2010 21:40:42

Citat:

În prealabil postat de AteulCelRau (Post 201193)
Draguta analogie problema e urmatoarea, ce va face sa credeti ca voi aveti drepturi exclusive la viata de dupa moarte? Eu unul cred in suflet si viata dupa moarte, dar Dzeu, Biblia si orice religii mi se par niste aberatii. Problema nu e ca exista sau nu viata dupa moarte, problema e ca voi va declarati cunoscatorii acestui fenomen cand defapt sunteti la fel de mult in intuneric ca orice alta religie sau ca si ateii. Faza e ca ateii pur si simplu zic ori ca nu stiu ori ca nu exista si nu impun nimica prin cunostinta asta. Voi imediat impuneti un still de viata si gandeire ce face viata miserabila pentru multi oameni iar scuza voastra e ca o sa fie mai bine dupa maorte, vedeti asta ca motivul principal pentru o viata umpluta de chin fara rost.

Poate aveai pozitia asta mai de mult dar n-ai declarat-o (sau n-am observat-o) in orice caz o consider un pas inainte.

Sa crezi in viata de dupa moarte fara nici o dovada substantiala in acest sens mi se pare un apreciabil act de credinta.

Ca ai alte pareri despre crestinism bazate pe alte credinte din pacate nu la fel de inspirate este poate ceva care (sa speram) se va corecta in timp.

In rest, chestia cu "chinul fara rost" nu o inteleg, probabil daca ii spui unui om sa renunte la patima lui, asta tie ti se pare un "chin fara rost"..sau?

Citat:

Deci mai buna analogie ar fi daca embrionul credincios sar chinui in toate existenta sa, si si-ar impune limite absurde, cand embrionul necredincious oricum nu crede si nui pasa, deci isi traieste liber existenta, si cand are loc nasterea, oricum sunt amandoi egali si na-re nici unul avantaj asupra celuilalt. Problema e ca cel credincios a venit pe lume acrit, chinuit si-si da seama ca sia petrecut toata existenta de dinainte pierzandusi timpul cu cele mai absurde lucruri.
Analogia are limitele ei si se refera strict la crez deci tu care crezi ca exista viata dupa nastere :) nu te priveste.

Citat:

Iar restul problemelor tipice, se aplica oricarei religii si descrierea lui Dzeu na-re nimic deaface cu tiranul din biblie ci e pur si simplu o personificare a tot cei bine in mintea credinciosului.
Pai tocmai, oamenii care si-au creat propriul zeu/dumnezeu nu prea au probleme cu ea pentru ca e creata dupa nevoile lor, conflictul apare cand cei ca tine intalnesc pe adevaratul Dumnezeu, care nu se potriveste cu logica si socotelile lor marunte.

AlinB 16.01.2010 22:02:14

Citat:

În prealabil postat de AteulCelRau (Post 201209)
Hai sa va dau raspunsurile la chestionar.

1. Scopul acestei intrebari era sa vada daca aveti cunostinte despre istorie si mai important istorie factuala, nu propagandistica. Stalin era mult mai rau ca hitler, dar propaganda mondiala l-a arata intotdeauna pe Hitler ca fiind mai rau. Si daca sunteti capabili sa recunoasteti adevaraul rau in lume si nu unl perceput prin ochii unui crestin (unde mastrubarea e pacat). De asta raspunrui gen "PACATUL!!" sau "Mussolini" denota ca nimeni de aici nu stie istorie si deci e de asteptat sa nu stie istoria proprei religii si ce a facut dealungul veacurilor.

Din cate retin, cam toti au spus ca sunt la de rai pe baza unor principii morale pe care ambii le-au incalcat.

Deci daca raspunsul nu se potriveste cu cei care au facut calcule arbitrare cam cati a omorat unul si altul si ala care o iesit cu mai putin e mai bun iar de aici tu tragi concluzia ca nu stiu crestinii istorie, ce sa mai zic, halal gandire.

Putem sa credem deja ca ateismul nu mai e o problema rationala ci una de sanatate mentala.

Citat:

2. Asta era on intrebare al carui raspusn reflecata capacitatea de gandire logica, "circ si paine" are in general o conotatie negativa, denota o sociatea materialsita si nespirituala etc. PRoblema e ca alternativa la "circ si paine" e "opresiune si teroare", n-au existat alte metode in istorie desi fiacare a avut diferite nuante. Deci cei care critica circ si paine au tendinta sa preia tot felul de filozofii si stiluri de viata mai aspre doar pentru ca in cultura naostra au o conotatie pozitive irationala. In alte cuvinte noi traim acum cu circ si paine si traim foarte bine, cei ce o critica nush dau seama ca alternativa e mult mai rea si de asta se opun unei vietii de fericire si satsifactii doar pentru ca a fi fericit si satisfacut are cumva conotatii negative din cauza religiei lor.
Una este ceea ce reflecta notiunea de "paine si circ" si altele sunt lucrurile de care vorbesti tu, alternative politice, etc. desi si in privinta asta "nuantele" pot face diferenta.

Conotatia negativa este evidenta si in orice caz simplista pentru ca nevoile individului nu se reduc la astea doua.

Citat:

4. Aici e mai complicat, aceste icoane tamaduitatoare avea un anumit sens demult cand medicina era primitiva si nu existeau mutle leacuri. Dar acum cand poti sa primesti tratament pentru mai orice, adevaratul miracol e tehnologia, deasmean sunt rauri si termale si mutle alte locuri in lume cu puteri tamaduitaoare care nu au nici o conotatie religiaosa de nici un fel. In alte cuvinte cine se vede aceste icoane ca nsite miracole sunt cam miopi, adevaratele miracole sutn complet nereligioase, si fata de icoane fac ceva rel nu doar efectul placebo. In alte cuvinte poti sa te rogi zile intregi in fata unei icoane faimoase ca piciorul rupt nu o sa se vindece, sau poti sa te duci la spital si te rezolva cu un gips in cateva minute, si nu trebuie sa urmezi legile unei carti din epoca bronzului sau sa te temi ca te duci in iad daca faci sex inainte de casatorie.
Pai tocmai, icoanele fac minuni acolo unde medicina este neputinciosa (si nu de putine ori) eu cred ca asta adevaratul miracol.

Tu apelezi la o logica care nu are de a face cu realitatile credintei, ca sa nu mai vorbim de comentarii pe langa subiect care indica spre un individ plin de frustrari.

Citat:

Deasemnea mai este faptul ca o icoana care plange este vazuta ca un miracol, o religie cu un Dzeu atotputernic, atot cunoscator, si unde toti credinciosi sunt compelt siguri si aroganti, dar iata cand apare o icoana ce plange(ceva greu de explicat) toti sar ca e super miracol, Asta nu demonstreaza decat ca nimeni dfapt nu e convins si ca defapt se agata de cea mai mcia dovada, oricat de insignifianta si absurda, mai ales venind de la un zeu care cica paote face orice. Cine nu vedea absurditatea na-re minte.
n-are mintea ta, ca sa fim mai corecti, ceea ce la o adica nu e chiar o nefericire ba chiar dimpotriva.

Citat:

Apropo comunitatea atee de pe reddit a donat zeci de mii de dolari pentru cei din Haiti, nam gasit nimica pe net cum ca BOR cu miliardele care le are ar fi facut ceva.
http://www.reddit.com/r/pics/comment...id_today_nice/
Poate pentru ca au alta perspectiva asupra milosteniei? (Mt. 6:3).

Nu zic ca asa o fi dar e o explicatie altenativa la cele pe care ti le doresti tu.

AlinB 16.01.2010 22:17:32

Citat:

În prealabil postat de stereox (Post 200522)
Nu vorbesc despre Dumnezeu asa. Am vorbit despre conceptul de Dumnezeu, ca fiinta ce inseamna doar iubire. Mie mi se pare ca un astfel de Dumnezeu, care ne iubeste infinit dar ne condamna la iad pentru eternitate daca gresim, nu poate exista. Cele doua lucruri se exclud reciproc.

Asta daca de asemeni crezi ca iubirea exclude dreptul de a alege.

Fiecare din noi avem dreptul de a alege inca din aceasta viata cum ne vom petrece eternitatea.

Dumnezeu incurajeaza alegerile bune insa nu-i poate opri cu forta pe cei care in loc de asta isi cauta propriul Iad.

stereox 16.01.2010 22:25:01

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 201458)
Deci pana la urma ateii incearca sa contreze un crez cu un alt crez?

Atunci unde mai e rationalitatea, argumentul stiintific..etc?

Cred ca am fost suficient de clar. Nu inteleg ce anume nu intelegi.
Citat:

Exista dovezi clare in acest sens sau cifra este scoas din burta pentru a satisfacere necesatatile teoriei evolutioniste?

Exact, cifra-i scoasa din burta. Te-ai prins.

"Cyanobacteria, also known as blue-green algae, blue-green bacteria or Cyanophyta, is a phylum of bacteria that obtain their energy through photosynthesis. Stromatolites of fossilized oxygen-producing cyanobacteria have been found from 2.8 billion years ago, possibly as old as 3.5 billion years ago."

A durat fix 30 de secunde sa dau o cautare pe google: http://en.wikipedia.org/wiki/Cyanobacteria
Citat:

Suficient de lunga pentru ca intamplarea sa transforma o bucata de piatra intr-o fiinta ganditoare?
Eu zic sa te mai gandesti.

Cum adica o piatra sa se transforme din intamplare intr-o fiinta? Nu pricep unde bati...
Citat:

Deci un credincios are un crez si o certitudine (viata a fost creata de Dumnezeu) iar un ateu are un crez si o teorie (abiogeneza).

Hm? Folosesti cuvantul "deci" la inceputul frazei, ceea ce ar insemna ca ai tras o concluzie. Nu-mi dau seama de unde...
Citat:

Mie credinciosul mi se pare mai "bazat", tu ce zici?
"nu prea"? Adica inseamna ca o ipoteza poate fi destul de satisfacatoare pentru tine? Ai putea fi un credincios bun, sa stii :)

Bruzli e cel mai bazat. Daca tii neaparat sa facem "misto".
Citat:

Si avand in vedere ca pentru stiinta in care esti dispus sa crezi cat de cat totul este in faza de ipoteza (si ar putea sa fie la fel secole de acum incolo) preferi sa nu cauti nici un raspuns la o intrebare existential destul de importanta, asteptand ca ipoteza sa se transforme in teorie demonstrabila (daca ai noroc) sau sa traieste in intuneric pana la moarte..

Toata stiinta este in faza de ipoteza?

Ce-mi place mie este ca oamenii astia care minimizeaza rolul stiintei, o fac pe internet, scriind la un calculator care consuma curent electric. Si cand vor sa discute cu un prieten folosesc telefonul mobil si nu porumbeii calatori. Iar cand au o problema medicala, discuta cu un doctor, nu cu o baba care sa te deoache. Si cand se plictisesc, deschid televizorul sau radioul. Eventual se suie in masina si merg la o piesa de teatru sau un concert. Ca sa nu mai vorbim de plecatul in vacanta prin alte tari cu avionul, ca doar nu mergi cu caruta pana la New York.

Stiinta asta... numai ipoteze neverificate si ne mai tine si in intuneric toata viata.
Citat:

Ca alcatuiesc o teorie coerenta si mai ales completa (fara goluri, afirmatii nedemonstrabile, etc.)?
Sau ca pur si simplu te multumesti cu ceea ce este asa rudimentar, contestat?
(toate asa zisele argumente au si contestari si contra-argumente din partea evolutionistilor).

Da. Pe ce planeta?

C0rneliu 16.01.2010 22:44:01

Si iata cum s-a ajuns la sute de postari fara nici un rezultat. Ce poti sa faci unor oameni care au sufletul invartosat? Ar putea spune ca in schimb au mintea deschisa, insa acesta nu e un argument solid tinand cont de faptul ca o multime de sfinti au fost niste eruditi ai vremurilor lor.
Un singur exemplu imi vine momentan in minte: Sfantul Nicolae Velimirovici, sfant sarb care a trait la inceputul secolului 20, asta ca sa dau un exemplu contemporan.
Dragi mei, discutiile astea nu duc absolut nicaieri. Se stie foarte bine ca diavolul ca sa ne indeparteze de la lucrarea cea buna incearca sa ne distraga atentia cu tot felul de lucruri. Si discutiile acestea lumesti absolut sterile, sunt unele dintre ele.

maria-luisa 17.01.2010 00:13:16

stereox, tu in ce crezi?

stereox 17.01.2010 00:20:17

Citat:

În prealabil postat de maria-luisa (Post 201504)
stereox, tu in ce crezi?

Cred in multe lucruri, la ce anume te referi?

maria-luisa 17.01.2010 00:47:51

Citat:

În prealabil postat de stereox (Post 201506)
Cred in multe lucruri, la ce anume te referi?

asa, in general, care sunt valorile cele mai importante pt tine?

stereox 17.01.2010 01:17:11

Citat:

În prealabil postat de maria-luisa (Post 201512)
asa, in general, care sunt valorile cele mai importante pt tine?

Cred in libertate, in dreptul la opinie si la gandire libera, dreptul de a-ti trai viata asa cum consideri si nu cum cred altii ca ar trebui. Ma regasesc in cam tot ce inseamna valori umaniste.

maria-luisa 17.01.2010 01:21:29

si care crezi ca este libertatea?

stereox 17.01.2010 01:34:49

Citat:

În prealabil postat de maria-luisa (Post 201518)
si care crezi ca este libertatea?

Libertatea este dreptul meu de a avea o opinie, chiar daca este diferita de opinia majoritatii, si de a o exprima in public fara riscul de a fi pedpsit pentru asta. Inseamna sa pot lua decizii pentru mine insumi fara a suporta constrangeri si sa beneficiez de aceleasi oportunitati si sa am aceleasi responsabilitati ca si ceilalti, indiferent de opiniile / credintele / preferintele sau orice alte atitudini si comportamente care ma deosebesc de ceilalti oameni.
Libertate inseamna sa muncesc, iar de roadele muncii mele sa ma bucur doar eu, sau doar cine decid eu.

Dar, foarte important, libertatea mea se manifesta doar atat timp cat nu incalc libertatea altor persoane :)

maria-luisa 17.01.2010 01:42:47

Citat:

În prealabil postat de stereox (Post 201521)
Libertatea este dreptul meu de a avea o opinie, chiar daca este diferita de opinia majoritatii, si de a o exprima in public fara riscul de a fi pedpsit pentru asta. Inseamna sa pot lua decizii pentru mine insumi fara a suporta constrangeri si sa beneficiez de aceleasi oportunitati si sa am aceleasi responsabilitati ca si ceilalti, indiferent de opiniile / credintele / preferintele sau orice alte atitudini si comportamente care ma deosebesc de ceilalti oameni.
Libertate inseamna sa muncesc, iar de roadele muncii mele sa ma bucur doar eu, sau doar cine decid eu.

Dar, foarte important, libertatea mea se manifesta doar atat timp cat nu incalc libertatea altor persoane :)

mai pe scurt, opinia mea este ca libertatea este aceea de a fi tu insuti, si daca am fi cu totii cu adevarat noi insine, nu ar mai fi lupte, ura, judecati, ar fi doar pace si dragoste. Am fi fii ai lui Dumnezeu atunci.

ma duc la culcare. mai vorbim. noapte buna! :)

AteulCelRau 17.01.2010 12:09:51

Niste citate geniale de la niste oameni geniali http://i.imgur.com/mk9bl.jpg

maria-luisa 17.01.2010 12:41:07

Citat:

În prealabil postat de AteulCelRau (Post 201538)

niste citate si mai geniale :

Dumnezeu este iubire.
definiție de Sfântul Ioan Evanghelistul

Dumnezeu este punctul de tangență dintre zero și infinit.
definiție de Alfred Jarry

Dumnezeu este începutul, mijlocul și sfârșitul oricărui bine.
definiție de Sfântul Marcu Ascetul

Dumnezeu este sufletul întregii naturi. El nu este afară, ci înăuntrul ei. Natura este, cu alte cuvinte, însuflețita și divină.
definiție de Fechner

Dumnezeu este Rațiune și pricina întregii mișcări neîncetate și toate rațiunile își au în El stabilitatea neclintită și dinamismul fară de sfârșit.
definiție de Nichita Stithatul

Dumnezeu este Cel care ne atinge sufletul cu urme de lumină, pentru ca inchisoarea dăruită să fie mai puțin lut și mai mult templu, iar viața începe a se respira aproape apneic dar pe dinăuntru.
definiție de Gabrielle Pierre

Dumnezeu este energia pe care tu o numești imaginație. Dumnezeu este creație. Dumnezeu este primul gând. Și Dumnezeu este ultima experiență. Și Dumnezeu este totul între ele.
definiție de Neale Donald Walsch

Dumnezeu este un adevăr universal.
definiție de Albert Einstein

Dumnezeu este autorul sufletului.
definiție de John Locke în Al doilea tratat despre cârmuire

Maica Tereza
Mi se pare fascinant sa vad ce cred altii despre Dumnezeu, despre viata. Din seriile de citate anterioare, se poate vedea ca si un necrestin are niste notiuni crestine despre viata, despre Dumnezeu, despre dragoste. Mie unul, imi este clar ca ca Biblia este adevarata, si chiar in ea ni se spune ca Dumnezeu isi face simtita prezenta in viata oamenilor, se descopera lor prin intermediul creatiei, si nu ai nici o scuza sa nu traiesti in dragoste fata de El si fata de semenii tai, chiar daca nu ai deschis in viata ta Biblia.

Cu cât avem mai puțin, cu atât dăm mai mult. Pare absurd, dar aceasta este logica dragostei.

Nu contează să faci multe lucruri, important este să le faci cu multă dragoste.

Nu putem face lucruri mari, doar lucruri mici cu iubire mare.

Bucuria este rugăciune. Bucuria este tărie. Bucuria este o plasă a dragostei cu care prinzi suflete.

Dacă judeci oamenii, nu vei mai avea timp să îi iubești.

Ziua de ieri a trecut. Ziua de mâine nu a sosit încă. Nu avem la dispoziție decât ziua de azi. Hai să începem.

Iisus vine să ne întâlnească. Să-i ieșim în întampinare, pentru a-i ura bun venit. El vine la noi prin cel flămând, gol, singur, alcoolic, dependent de droguri, printr-o prostituată sau cerșetor. El poate să vină la mine sau la tine sub forma unui tată singur, sub forma fratelui, mamei, surorii. Dacă îl respingem, dacă nu-i ieșim în întâmpinare, îl respingem chiar pe Christos.

Si o poezie superba:

Oamenii sunt adesea neînțelegători, iraționali și egoiști...
Iartă-i, oricum.

Dacă ești bun, oamenii te pot acuza de egoism și intenții ascunse...
Fii bun, oricum.

Dacă ai succes, poți câștiga prieteni falși și dușmani adevărați...
Caută succesul, oricum.

Dacă ești cinstit și sincer, oamenii te pot înșela...
Fii cinstit și sincer, oricum.

Ceea ce construiești în ani, alții pot dărâma intr-o zi...
Construiește, oricum.

Dacă găsești liniștea și fericirea, oamenii pot fi geloși...
Fii fericit, oricum.

Binele pe care îl faci astăzi, oamenii îl vor uita mâine...
Fă bine, oricum.

Dă-i lumii tot ce ai mai bun și poate nu va fi niciodată de-ajuns...
Dă-i lumii tot ce ai mai bun, oricum.

La urma urmei, este între tine și Dumnezeu...
N-a fost niciodata între tine și ei, oricum.

maria-luisa 17.01.2010 13:01:12

Iubirea in Biblie
citate biblice despre iubire

--------------------------------------------------------------------------------

Iubirea nu face rau aproapelui; iubirea este deci implinirea legii. (Romani 13:10)

--------------------------------------------------------------------------------

Dragostea indelung rabda; dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuieste, nu se lauda, nu se trufeste. (Corinteni 13,4)

Fiti dar urmatori ai lui Dumnezeu, ca niste fii iubiti, si umblati intru iubire, precum si Hristos ne-a iubit pe noi si S-a dat pe Sine pentru noi, prinos si jertfa lui Dumnezeu, intru miros cu buna mireasma. (Galateni 5:1-2)

Iar nadejdea nu rusineaza pentru ca iubirea lui Dumnezeu s-a varsat in inimile noastre, prin Duhul Sfant, Cel daruit noua. (Romani 5:5)

Imbracati-va, dar, ca alesi ai lui Dumnezeu, sfinti si prea iubiti, cu milostivirile indurarii, cu bunatate, cu smerenie, cu blandete, cu indelunga-rabdare,
Ingaduindu-va unii pe altii si iertand unii altora, daca are cineva vreo plangere impotriva cuiva; dupa cum si Hristos v-a iertat voua, asa sa iertati si voi.
Iar peste toate acestea, imbracati-va intru dragoste, care este legatura desavarsirii. (Coloseni 3:12-14)

Porunca noua dau voua: Sa va iubiti unul pe altul. Precum Eu v-am iubit pe voi, asa si voi sa va iubiti unul pe altul.
Intru aceasta vor cunoaste toti ca sunteti ucenicii Mei, daca veti avea dragoste unii fata de altii. (Ioan 13:34-35)

Aceasta este porunca Mea: sa va iubiti unul pe altul, precum v-am iubit Eu.
Mai mare dragoste decat aceasta nimeni nu are, ca sufletul lui sa si-l puna pentru prietenii sai. (Ioan 15:12-13)

Dragostea sa fie nefatarnica. Urati raul, alipiti-va de bine.
In iubire frateasca, unii pe altii iubiti-va; in cinste, unii altora dati-va intaietate. (Romani 12:9-10)

Nimanui cu nimic nu fiti datori, decat cu iubirea unuia fata de altul; ca cel care iubeste pe aproapele a implinit legea. (Romani 13:8)

Domnul sa va inmulteasca si sa prisositi in dragoste unul catre altul si catre toti. (1 Tesaloniceni 3:12)

Curatindu-va sufletele prin ascultarea de adevar, spre nefatarnica iubire de frati, iubiti-va unul pe altul, din toata inima, cu toata staruinta. (1 Petru 1:22)

Si aceasta este porunca Lui, ca sa credem intru numele lui Iisus Hristos, Fiul Sau, si sa ne iubim unul pe altul, precum ne-a dat porunca. (1 Ioan 3:23)

Iubitilor, sa ne iubim unul pe altul, pentru ca dragostea este de la Dumnezeu si oricine iubeste este nascut din Dumnezeu si cunoaste pe Dumnezeu.
Cel ce nu iubeste n-a cunoscut pe Dumnezeu, pentru ca Dumnezeu este iubire.
Intru aceasta s-a aratat dragostea lui Dumnezeu catre noi, ca pe Fiul Sau cel Unul Nascut L-a trimis Dumnezeu in lume, ca prin El viata sa avem.
In aceasta este dragostea, nu fiindca noi am iubit pe Dumnezeu, ci fiindca El ne-a iubit pe noi si a trimis pe Fiul Sau jertfa de ispasire pentru pacatele noastre.
Iubitilor, daca Dumnezeu astfel ne-a iubit pe noi, si noi datori suntem sa ne iubim unul pe altul.
Pe Dumnezeu nimeni nu L-a vazut vreodata, dar de ne iubim unul pe altul, Dumnezeu ramane intru noi si dragostea Lui in noi este desavarsita.
Din aceasta cunoastem ca ramanem in El si El intru noi, fiindca ne-a dat din Duhul Sau.
Si noi am vazut si marturisim ca Tatal a trimis pe Fiul, Mantuitor al lumii.
Cine marturiseste ca Iisus este fiul lui Dumnezeu, Dumnezeu ramane intru el si el in Dumnezeu.
Si noi am cunoscut si am crezut iubirea, pe care Dumnezeu o are catre noi. Dumnezeu este iubire si cel ce ramane in iubire ramane in Dumnezeu si Dumnezeu ramane intru el.
Intru aceasta a fost desavarsita iubirea Lui fata de noi, ca sa avem indraznire in ziua judecatii, fiindca precum este Acela, asa suntem si noi, in lumea aceasta.
In iubire nu este frica, ci iubirea desavarsita alunga frica, pentru ca frica are cu sine pedeapsa, iar cel ce se teme nu este desavarsit in iubire.
Noi iubim pe Dumnezeu, fiindca El ne-a iubit cel dintai.
Daca zice cineva: iubesc pe Dumnezeu, iar pe fratele sau il uraste, mincinos este! Pentru ca cel ce nu iubeste pe fratele sau, pe care l-a vazut, pe Dumnezeu, pe Care nu L-a vazut, nu poate sa-L iubeasca.
Si aceasta porunca avem de la El: cine iubeste pe Dumnezeu sa iubeasca si pe fratele sau. (1 Ioan 4:7-21)

cora43 17.01.2010 13:24:38

Citat:

În prealabil postat de C0rneliu (Post 201490)
Si iata cum s-a ajuns la sute de postari fara nici un rezultat. Ce poti sa faci unor oameni care au sufletul invartosat? Ar putea spune ca in schimb au mintea deschisa, insa acesta nu e un argument solid tinand cont de faptul ca o multime de sfinti au fost niste eruditi ai vremurilor lor.
Un singur exemplu imi vine momentan in minte: Sfantul Nicolae Velimirovici, sfant sarb care a trait la inceputul secolului 20, asta ca sa dau un exemplu contemporan.
Dragi mei, discutiile astea nu duc absolut nicaieri. Se stie foarte bine ca diavolul ca sa ne indeparteze de la lucrarea cea buna incearca sa ne distraga atentia cu tot felul de lucruri. Si discutiile acestea lumesti absolut sterile, sunt unele dintre ele.

Cei care-L cauta pe Dumnezeu cu mintea, nu-L vor gasi... iscoditorii sunt necredinciosi si mandri. Cum crezi ca-L poti cuprinde cu mintea ta ingusta, omule, pe Cel De Necuprins??!!
Crede si nu cerceta!... Credinta vine din suflet, iar cel ce Il cauta pe Dumnezeu cu sufletul, acela Il va descoperi.
Abia cand incetezi a-ti mai pune intrebari, abia atunci vei primi toate raspunsurile, pentru ca vei avea mai mult timp pentru rugaciune... si ceea ce este minunat, este ca vei primi fiecare raspuns atunci cand ai nevoie sa stii, sa vezi, sa auzi, ca sa te luminezi, sa te intaresti, sa te inalti!
Draga Corneliu,
Vreau sa stii ca sunt de acord intru totul cu felul in care vezi lucrurile... Bunul Dumnezeu sa-ti dea sanatate, pace si lumina!
Pentru noi toti, mila sa aiba Bunul Dumnezeu!
Doamne, ajuta!

C0rneliu 17.01.2010 17:10:41

Multumesc frumos pentru urari, Cora! Cele mai frumoase ganduri din partea mea pentru tine si fie ca Dumnezeu sa vegheze asupra noastra, a tuturor!

Am observat in cateva topicuri de mai sus grave lacune in cunoasterea lui Dumnezeu. Ateii, au aceasta opinie ca Dumnezeu ne ingradeste libertatea, dar este total fals! El doar ne spune ce sa facem ca sa ajungem sa fim fiii Lui, si atat. Este alegerea noastra daca alegem asta sau nu. Cred ca de fapt problema lor este aceea ca El, ne stabileste ce este rau si ce este bine, ei preferand sa-si traiasca viata asa cum vor ei, adica sa fie liberi sa-si formeze propriile referinte. Ei bine, asta sa le spuna comunistilor, atei declarati, sa le spuna celor din UE, care ne impun norme moderne de scoatere a crucifixelor din scoli, de interzicerea bocitului mortilor, de interzicerea comercializarii de produse daca nu respecta anumite dimensiuni si forme si altele si altele. Where is the freedom here?
In fine, vorba multa saracia omului. Oricum n-or sa vada!

AlinB 17.01.2010 17:20:14

Citat:

În prealabil postat de stereox (Post 201486)
Cred ca am fost suficient de clar. Nu inteleg ce anume nu intelegi.

Tocmai, am inteles perfect, era mai mult o constatare decat o mirare.
Sa-i zicem intrebari retorice.

Incercam sa subliniez naivitatea ateismului "stiintific", cu nimic mai prejos decat naivitatea credintei din perspectiva unui ateu.

Citat:

Exact, cifra-i scoasa din burta. Te-ai prins.

"Cyanobacteria, also known as blue-green algae, blue-green bacteria or Cyanophyta, is a phylum of bacteria that obtain their energy through photosynthesis. Stromatolites of fossilized oxygen-producing cyanobacteria have been found from 2.8 billion years ago, possibly as old as 3.5 billion years ago."

A durat fix 30 de secunde sa dau o cautare pe google: http://en.wikipedia.org/wiki/Cyanobacteria
Serios? Cu alte cuvinte daca in schema evolutionista un organism este datat ca avand o vechime de 3miliarde de ani, inseamna ca musai asa este.

Esti cam naiv pentru cineva care sustine triumful ratiunii si al logicii asupra credintei oarbe..
Mie mi se pare ca lucrurile stau taman invers in ceea ce te priveste.

Daca ai fi fost cu 5 minute mai istet sareai direct la chestiunea

http://en.wikipedia.org/wiki/Age_of_the_Earth
si de aici la
http://en.wikipedia.org/wiki/Radiometric_dating

si ajungeam iarasi la credinta pentru ca domeniul datarii radiometrice este plin de argumente pro si contra si sunt destul de sigur ca nu le cunosti la momentul asta, ce sa mai zic de specializarea de care ai nevoie ca sa-ti dai seama ce argumente sunt cu adevarat valide si care nu.

Asadar si pana la urma, este evolutionismul o credinta (religie) sau nu, pentru ateii care o invoca in sprijinul inertiei lor spirituale?

Citat:

Cum adica o piatra sa se transforme din intamplare intr-o fiinta? Nu pricep unde bati...
Ufff..tare greu.
Pai nu e asta teoria evolutionista? Materia anorganica supusa unor transformari intamplatoare ajunge in cateva miliarde de ani sa gandeasca, rationeze, reproduca, etc.

Citat:

Hm? Folosesti cuvantul "deci" la inceputul frazei, ceea ce ar insemna ca ai tras o concluzie. Nu-mi dau seama de unde...
Pai din afirmatiile tale referitoare la faptul ca ai sti cum a aparut omul.
Nu sunt cu nimic mai prejos decat cele ale unui credincios care pretinde ca stie voia lui Dumnezeu.

Citat:

Toata stiinta este in faza de ipoteza?
Ma refeream la evolutionism in principal, dar in buna masura se refea si la cosmogeneza.

Citat:

Ce-mi place mie este ca oamenii astia care minimizeaza rolul stiintei, o fac pe internet, scriind la un calculator care consuma curent electric. Si cand vor sa discute cu un prieten folosesc telefonul mobil si nu porumbeii calatori. Iar cand au o problema medicala, discuta cu un doctor, nu cu o baba care sa te deoache. Si cand se plictisesc, deschid televizorul sau radioul. Eventual se suie in masina si merg la o piesa de teatru sau un concert. Ca sa nu mai vorbim de plecatul in vacanta prin alte tari cu avionul, ca doar nu mergi cu caruta pana la New York.

Stiinta asta... numai ipoteze neverificate si ne mai tine si in intuneric toata viata.
Hoho..stai catinel taticule, ai sarit cam repede de la o neintelegere la concluzii.
Vezi mai sus la ce m-am referit.

Citat:

Da. Pe ce planeta?
Priveste sub picioarele tale.. :)

AlinB 17.01.2010 17:28:02

Citat:

În prealabil postat de AteulCelRau (Post 201538)

Un alt citat si mai genial:
"Chiorul e rege in tara orbilor."

stereox 17.01.2010 18:12:30

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 201581)
Incercam sa subliniez naivitatea ateismului "stiintific", cu nimic mai prejos decat naivitatea credintei din perspectiva unui ateu.

Ti-am mai spus, nu confunda imaginatia ta cu realitatea.

Citat:

Serios? Cu alte cuvinte daca in schema evolutionista un organism este datat ca avand o vechime de 3miliarde de ani, inseamna ca musai asa este.
Esti cam naiv pentru cineva care sustine triumful ratiunii si al logicii asupra credintei oarbe..
Mie mi se pare ca lucrurile stau taman invers in ceea ce te priveste.

Ai dreptate. Toti oamenii educati in stiinta au conspirat in ultima suta de ani ca sa te minta pe tine. Nimic nu-ti scapa, trebuia sa te faci detectiv.

Citat:

si ajungeam iarasi la credinta pentru ca domeniul datarii radiometrice este plin de argumente pro si contra si sunt destul de sigur ca nu le cunosti la momentul asta, ce sa mai zic de specializarea de care ai nevoie ca sa-ti dai seama ce argumente sunt cu adevarat valide si care nu.

O poza face cat o mie de cuvinte: http://media.photobucket.com/image/i...conspiracy.jpg

Citat:

Asadar si pana la urma, este evolutionismul o credinta (religie) sau nu, pentru ateii care o invoca in sprijinul inertiei lor spirituale?

Cred ca singurul raspuns pe masura intrebarii este: trei virgula paishpe.

Citat:

Ufff..tare greu.
Pai nu e asta teoria evolutionista? Materia anorganica supusa unor transformari intamplatoare ajunge in cateva miliarde de ani sa gandeasca, rationeze, reproduca, etc.

mmm... nu.
Nu stiu in ce film ai vazut tu chestia asta.

Citat:

Ma refeream la evolutionism in principal, dar in buna masura se refea si la cosmogeneza.

Ti-am zis, aia cu evolutia care-i doar o ipoteza e numai in imaginatia ta.
La capitolul cosmologie mai e de lucrat intr-adevar. Dar se lucreaza la asta, e mai bine decat sa inventezi explicatii supranaturale.

Citat:

Priveste sub picioarele tale.. :)

Pai tocmai, ca ma uit si vad planeta Pamant. Eu pe tine te intrebam.

P.S.: Promit ca e ultimul raspuns pe care ti-l dau in conditiile astea. Pune-te la punct cu subiectele de discutie si apoi continuam daca doresti.

AlinB 17.01.2010 19:22:20

Citat:

În prealabil postat de stereox (Post 201607)
Ti-am mai spus, nu confunda imaginatia ta cu realitatea.

Pai acelasi lucru ti-as spune si tie, tu care esti atat de convins de "certitudinile" care ti le ofera in plan spiritual niste ipoteze in plan material.

Citat:

Ai dreptate. Toti oamenii educati in stiinta au conspirat in ultima suta de ani ca sa te minta pe tine. Nimic nu-ti scapa, trebuia sa te faci detectiv.

O poza face cat o mie de cuvinte: http://media.photobucket.com/image/i...conspiracy.jpg
Gandesti in tiparele educatiei ateisto-materialist-"stiintifice".

Nu e vorba de nici o conspiratie, ideea este alta, ca ceea ce pentru tine este certitudine cunosti doar la un nivel superficial, restul este umplut cu credinta oarba.

Dar desigur, nu poti asimila ideea si preferi sa-i deturnezi sensul acolo unde ai pregatita "apararea".

Citat:

Cred ca singurul raspuns pe masura intrebarii este: trei virgula paishpe.
Ceea ce, zic eu, arata ca Dumnezeu exista :)
Imi place cand cadem de acord.

Citat:

mmm... nu.
Nu stiu in ce film ai vazut tu chestia asta.
Se cheama "Evolutionism".
Intamplarea produce inteligenta. Asta da religie.

Citat:

Ti-am zis, aia cu evolutia care-i doar o ipoteza e numai in imaginatia ta.
Este o ipoteza si inca una controversata.
Daca n-ar fi, creationismul n-ar exista.
Dar binenteles, tu preferi sa vezi doar partea care te satisface pe tine.

Citat:

La capitolul cosmologie mai e de lucrat intr-adevar. Dar se lucreaza la asta, e mai bine decat sa inventezi explicatii supranaturale.
Teoriile de care vorbim ajung inevitabil toate la cauze supranaturale.
In momentul in care se incearca sa se ajunga la originile Universului si se atinge varsta 10-43 (limita Planck), cunoasterea "naturala" se opreste, pentru ca si legile fizicii nu mai sunt cele cunoscute si e imposibil de patruns "dincolo" cu ceea ce stim din lumea "naturala".

Ce este dincolo?

Fiecare alege sa creada ori:
1. intr-un Creator cu inteligenta (Einstein era undeva pe aici)

2. in Materie, cu o existenta vesnica si de sine statatoare, fara inteligenta dar capabila prin jocul intamplarii sa produca inteligenta.

Daca e sa judecam drept, care din crezuri e mai naive, ateismul nu are castig de cauza.

Citat:

P.S.: Promit ca e ultimul raspuns pe care ti-l dau in conditiile astea. Pune-te la punct cu subiectele de discutie si apoi continuam daca doresti.
Asta numesti tu raspuns?

Mie mi se pare mai degraba o reactie de frustrare la faptul ca nu poti raspunde in mod competent si obiectiv la probleme ridicate nici macar de pe terenul unde pretinzi ca stai bine infipt cu ambele picioare.

Si sa-mi spui mie sa ma pun la punct, tocmai cand iti atrag atentia ca vorbesti despre lucruri care le cunosti intr-un mod extrem de superficial mi se pare culmea ipocriziei.

In orice caz, nu esti primul ateu pe aici care are reactia asta cand e luat la bani marunti si asa cum am mai spus, chiar daca tu nu ai sa raspunzi, eu am sa continui sa scriu ce am de obiectat la ceea ce afirmi.

Daca nu tu, macar poate altii au sa aiba de invatat ceva despre adevarata fata a ateismului - o colectie de crezuri aparent rationale, superficiale in profunzime, unele frizand absurdul.

iustin10 17.01.2010 19:29:31

O intrebare catre atei:
De unde credeti ca provin scrierile Bibliei,in special Noului Testament?
Cum vi se pare continutul si stilul?
Un citat la intamplare din Noul Testament:
" Iarasi asemenea este imparatia cerurilor cu un negutator care cauta margaritare bune.
Si afland un margaritar de mult pret, s-a dus, a vandut toate cate avea si l-a cumparat.
" Matei,13
Cine a 'compus' aceste lucruri?

stereox 17.01.2010 19:54:22

Citat:

În prealabil postat de iustin10 (Post 201642)
O intrebare catre atei:
De unde credeti ca provin scrierile Bibliei,in special Noului Testament?
Cum vi se pare continutul si stilul?
Un citat la intamplare din Noul Testament:
" Iarasi asemenea este imparatia cerurilor cu un negutator care cauta margaritare bune.
Si afland un margaritar de mult pret, s-a dus, a vandut toate cate avea si l-a cumparat.
" Matei,13
Cine a 'compus' aceste lucruri?

Salut iustin!

Nu stiu cine a scris Noul Testament, nimeni nu poate sti. Au fost prea multe interventii pe texte si prea multe erori de traducere de-a lungul timpului.
Este frumos citatul pe care l-ai dat, dar frumusetea nu implica si adevarul. Texte la fel de frumoase poti gasi in toate Cartile Sfinte scrise de toate religiile. Si nu pot fi toate adevarate in acelasi timp, nu?

iustin10 17.01.2010 20:14:02

Citat:

În prealabil postat de stereox (Post 201647)
Salut iustin!

Nu stiu cine a scris Noul Testament, nimeni nu poate sti. Au fost prea multe interventii pe texte si prea multe erori de traducere de-a lungul timpului.
Este frumos citatul pe care l-ai dat, dar frumusetea nu implica si adevarul. Texte la fel de frumoase poti gasi in toate Cartile Sfinte scrise de toate religiile. Si nu pot fi toate adevarate in acelasi timp, nu?

Dar crezi ca a fost compus de un om sau grup de oameni ?Sau vine de altundeva?

Iti mai dau un citat ,la intamplare:
"
Nu va temeti de cei ce ucid trupul, iar sufletul nu pot sa-l ucida; temeti-va mai curand de acela care poate si sufletul si trupul sa le piarda in gheena.
Au nu se vand doua vrabii pe un ban? Si nici una din ele nu va cadea pe pamant fara stirea Tatalui vostru.
La voi insa si perii capului, toti sunt numarati.
Asadar nu va temeti; voi sunteti cu mult mai de pret decat pasarile."

stereox 17.01.2010 20:36:26

Citat:

În prealabil postat de iustin10 (Post 201660)
Dar crezi ca a fost compus de un om sau grup de oameni ?Sau vine de altundeva?

A fost compus de oameni.

Citat:

În prealabil postat de iustin10 (Post 201660)

Iti mai dau un citat, la intamplare:
"
Nu va temeti de cei ce ucid trupul, iar sufletul nu pot sa-l ucida; temeti-va mai curand de acela care poate si sufletul si trupul sa le piarda in gheena.
Au nu se vand doua vrabii pe un ban? Si nici una din ele nu va cadea pe pamant fara stirea Tatalui vostru.
La voi insa si perii capului, toti sunt numarati.
Asadar nu va temeti; voi sunteti cu mult mai de pret decat pasarile."

Mi-a placut mai mult celalalt citat.

antoniap 17.01.2010 20:37:47

Invataturi si pilde din viata Sf. Antonie cel Mare: “TOTDEAUNA SA AI INAINTEA OCHILOR FRICA LUI DUMNEZEU”

tigerAvalo9 17.01.2010 20:41:14

E foarte grav daca nu gasesti sensul vietii...e foarte grav sa spui ca ai aparut la intamplare...e foarte grav sa spui ca scopul vietii e mentinerea ei..Care este sensul vietii dupa tine stereox?Cum iti explici ca viata nu are niciun sens?

stereox 17.01.2010 20:58:50

Citat:

În prealabil postat de tigerAvalo9 (Post 201680)
E foarte grav daca nu gasesti sensul vietii...e foarte grav sa spui ca ai aparut la intamplare...e foarte grav sa spui ca scopul vietii e mentinerea ei..Care este sensul vietii dupa tine stereox?Cum iti explici ca viata nu are niciun sens?

Nu inteleg ce vrei sa spui. Tocmai, ca viata are un sens. E acel sens pe care il oferi tu!

De ce repeta toata lumea ca "viata a aparut la intamplare"? De ce esti atat de convins ca eu (sau orice alt om cu mintea intreaga) sustin asa ceva?

tigerAvalo9 17.01.2010 21:16:13

Citat:

În prealabil postat de stereox (Post 201694)
Nu inteleg ce vrei sa spui. Tocmai, ca viata are un sens. E acel sens pe care il oferi tu!

De ce repeta toata lumea ca "viata a aparut la intamplare"? De ce esti atat de convins ca eu (sau orice alt om cu mintea intreaga) sustin asa ceva?

Pai daca viata nu a aparut la intamplare inseamna ca cineva a ingaduit ,ne-a bagat intr-un joc,a ingaduit sa ne creeze ,suntem creatia cuiva.Deci ori am aparut la intamplare prin accidente nucleare ,chimice(cum sustin cei cu BIG BANG,materia neagra samd) ori suntem creatia unui Creator.Sunt singurele variante existente.La intamplare inseamna fara logica,fara sens,degeaba etc. iar daca nu-i la intamplare e gandit,organizat,cu un rol,sens,scop.Gandeste-te bine la asta.

iustin10 17.01.2010 21:34:19

Citat:

În prealabil postat de stereox (Post 201675)
A fost compus de oameni.

Pai daca Noul Testament a fost compus de oameni,deci inventat de ei,atunci cel ce isi zicea Fiu al lui Dumnezeu,era o minciuna ,pentru ca nu era Dumnezeu,ci un om care mintea,sau o inventie a unui om sau grup de oamnei care minteau.Logic pina aici?
Ce argumente sa iti dau apoi ca nu este asa?Faptele?Oricand te poti indoi ca au fost vindecati 7 leprosi,2 orbi,2 indraciti,cativa ologi,ca au fost inviati 2 morti .Deci si de aceste fapte te poti indoi.Ce anume il impiedica pe un oarecare scriitor din secolu n,sa mai adauge 3 leprosi,in Evanghelie?Faptele nu pot fi verificate .
Un singur argument este hotarator dupa mine ,si nu poate fi explicat logic.Acest argument m-a facut pe mine sa las necredinta atee deoparte.
Caci daca nu poate fi explicat logic,dar totusi el exista ,inseamna ca premisele mele au fost false.
Acest argument e stilul,e insusi continutul Cuvantului.Nu faptul ca a fost vindecat instantaneu un olog,nu faptul in sine,ci cuvintele ce s-au rostit atunci.Faptele puteau fi inventate,dar cuvintele,detaliile,intelepciunea adanca si simpla, ce minti stralucite ar fi putut-o inventa?

Iata de exemplu un citat simplu
"2. Si iata, I-au adus un slabanog zacand pe pat. Si Iisus, vazand credinta lor, a zis slabanogului: Indrazneste, fiule! Iertate sunt pacatele tale!
3. Dar unii dintre carturari ziceau in sine: Acesta huleste.
4. Si Iisus, stiind gandurile lor, le-a zis: Pentru ce cugetati rele in inimile voastre?
5. Caci ce este mai lesne a zice: Iertate sunt pacatele tale, sau a zice: Scoala-te si umbla?
6. Dar ca sa stiti ca putere are Fiul Omului pe pamant a ierta pacatele, a zis slabanogului: Scoala-te, ia-ti patul si mergi la casa ta.
7. Si, sculandu-se, s-a dus la casa sa."

O relatare din ziar,omeneasca ar fi sunat asa:
Au adus la IIsus un slabanog si El l-a sculat pe loc din pat.In plus i-a iertat si pacatele,ceea ce a scandalizat niste carturari.
Oare ar putea scoate din mintea lor niste oamnei mai mult de atat?
Priveste insa cum se compune textul ce il ai in fata:
Cand vineslabanogul la El,Elnici macar nu zice nimic despre vindecarea bolnavului,ci ii zice doar de iertarea pacatelor ,desi bolnavul ala poate astepta vindecarea fizica
Apoi carturari, gandesc ca e o hula pt ca nimeni nu poate ierta pacate,decat Dumnezeu(Deci iata cum apare si logica:) ,caci pozitia lor era foarte corecta )
Trecem peste amanuntul ca Iisus le citeste gandurile,si nu e nevoie ca ei sa o spuna.
Si le pune o intrebare :Ce e mai usor:sa ierti pe cineva sau sa faci instantaneu dintr-un om terminat unul sanatos? Pai aceasta simpla intrebare,fara sa mai vorbim de indeplinirea ei,si nu poate fi inventata de un om.E prea geniala! Normal ca e mai usor sa zici <<esti iertat>>,pentru ca nu te doare gura,dar daca ai zice "esti vindecat,scoala-te' ,aceasta trebuie sa o si dovedesti imediat,adica trebuie sa se intample ce ai zis.
Si de abia acum vine si vindecarea propriuzisa(nu ca in relatarea jurnalistica),cand chiar e ceva de dovedit. Acum Iisus spune :"Scoala-te ia-ti patul,si umbla" (ca sa te vada toata lumea cu patul in spinare si sa creada)
Si astfel se impusca 2 iepuri:Se raspunde genial si carcotelii carturarilor,care nu credeau intr-un lucru mai usor,iertarea,dar li se arata un lucru si mai greu,minunea ,si se face si o minune cu acel om
Spune-mi si mie care minte luminata ,umana,putea concepe aceasta scurta istorioara.Nu e nici abstracta,nici cu cine stie ce teorii,scena se intampla in viata (si nevoile)noastre reale,si totusi ascunde atata intelepciune,cat nu e cu putinta oamneilor sa transmita
Deci daca nu oamenii au compus Evanghelia,pentru ca le depaseste capacitataea de creatie,atunci cine? Si aceste texte exista cu sutele...

stereox 17.01.2010 21:57:09

Citat:

În prealabil postat de tigerAvalo9 (Post 201699)
Pai daca viata nu a aparut la intamplare inseamna ca cineva a ingaduit ,ne-a bagat intr-un joc,a ingaduit sa ne creeze ,suntem creatia cuiva. Deci ori am aparut la intamplare prin accidente nucleare ,chimice(cum sustin cei cu BIG BANG,materia neagra samd) ori suntem creatia unui Creator.Sunt singurele variante existente.

Nu, nu sunt singurele variante existente, concluzia ta (suntem creatia cuiva) nu rezulta din premisa (nu am aparut la intamplare). Exista evenimente naturale care nu se produc la intamplare si nici nu sunt create de cineva. Asta e problema de fapt, ca tu presupui ca exista doar doua raspunsuri a) la intamplare, si b) creat de cineva.
Dar mai exista si varianta c) fenomen natural.

Omul nu e un fenomen intamplator. E produsul selectiei naturale de-a lungul a milioane de ani de evolutie. Selectia naturala este o lege a naturii, iar legile naturii nu sunt intamplatoare.

Citat:

În prealabil postat de tigerAvalo9 (Post 201699)
La intamplare inseamna fara logica,fara sens,degeaba etc. iar daca nu-i la intamplare e gandit,organizat,cu un rol,sens,scop.Gandeste-te bine la asta.

Nu, la intamplare inseamna la intamplare si atat. Iar ceva poate sa fie neintamplator si fara sa fie gandit sau cu sens si scop. Gravitatia nu este intamplatoare, e cat se poate de predictibila. Dar nu este gandita si nici nu are vreun scop.

stereox 17.01.2010 22:05:03

Citat:

În prealabil postat de iustin10 (Post 201701)
Acest argument e stilul,e insusi continutul Cuvantului.Nu faptul ca a fost vindecat instantaneu un olog,nu faptul in sine,ci cuvintele ce s-au rostit atunci.Faptele puteau fi inventate,dar cuvintele,detaliile,intelepciunea adanca si simpla, ce minti stralucite ar fi putut-o inventa?

:)
Ei hai acum... spune ca pur si simplu crezi. Nu este nevoie sa ai motive pentru asta, de-aia se cheama credinta si nu altfel.

iustin10 17.01.2010 22:31:40

Citat:

În prealabil postat de stereox (Post 201720)
Ei hai acum... spune ca pur si simplu crezi. Nu este nevoie sa ai motive pentru asta, de-aia se cheama credinta si nu altfel.

Pai cred tocmai pentru ca nu pot sa explic rational,logic,de unde vin scrierile Noului Testament
Rational ar fi sa zic ca vin de la oameni,asa cum zici tu.Dar nu imi explic perfectiunea lor,e supra-umana.

maria-luisa 17.01.2010 22:41:20

Citat:

În prealabil postat de stereox (Post 201720)

Buna! :)

despre Legile Universului ce stii?

Fockewulf 18.01.2010 03:09:32

Va salut, sunt nou pe aici asa ca vreau doar sa imi expun parerile fara sa intru in polemici. Din ce am vazut pe alte forumuri, dezbaterile pe teme religioase nu duc nicaieri.
Cred in Dumnezeu pentru simplul fapt ca sunt aici. Voi aduce cateva argumente bazate mai ales pe probabilitati. Care ar fi sansele ca universul sa se fi format de la sine. Bun a fost Big Bangul, dar si acea explozie a trebuit sa fie declansata de ceva. S-a demonstrat stiintific ca materia este energie foarte concentrata. Ce altceva decat o putere inimaginabila, inteligenta, putea concentra, o cantitate infinita de energie intr-un spatiu cat o gamalie de ac. Adica la inceput toti atomii din care este alcatuit universul au incaput int-o gamalie de ac. Densitatea era imensa, inimaginabila. Apoi problema existentei vietii, care ar fi aparut ca urmare a unui accidental amestec de diferite substante. Sansele ca lantul ADN sa apara accidental sunt ca si cum eu as castiga la 6/49 marele premiu in fiecare zi vreo 10 ani. Iar in final asa zisa evolutie de la substante inerte la om. NU EXISTA NICI O VERIGA LIPSA. Darwin insusi a spus ca expune doar o teorie, nesustenabila fara dovezi concrete. Nu ai cum sa ai o vaca, iar cu timpul sa ajunga pe malul marii si sa "creada" cumva ca, poate e mai multa mancare in apa, hai viitoarelor generatii sa le creasca treptat inotatoare, si sa ajunga balene. Se vede clar in zilele noastre ca mutatiile genetice duc doar la crearea de monstrii, fara putinta de adaptare si astfel de supravietuire. E imposibila ca o vaca sa nasca un delfin, iar ca transformarea sa apara treptat ca urmare a nu stiu ce mutatii genetice e ilogica, orice progenitura care ar devia putin de la natura sa de vaca, prin sa zicem niste inotatoare incipiente in loc de picioare ar muri imediat din motive evidente. Sau poate ca mai intai i-au crescut inotatoare concomitent cu picioarele, picioare care odata creatura ajunsa in apa au disparut treptat. :))) Unii ar putea replica: bun, o Fiinta suprema a creat totul, dar cum de exista acea fiinta in primul rand? Aici n-am cum sa raspund pentru ca ma depaseste total, noi gandind spatio - temporal, pe cand Dumnezeu este in afara spatiului si timpului.
Gata am aberat destul, sper ca m-am facut cat de cat inteles, mai ales ca e si 3 dimineata si abia mai vad monitorul. Pace si sanatate tuturor!

dani2004 18.01.2010 12:09:44

Citat:

În prealabil postat de stereox (Post 201712)
Omul nu e un fenomen intamplator. E produsul selectiei naturale de-a lungul a milioane de ani de evolutie. Selectia naturala este o lege a naturii, iar legile naturii nu sunt intamplatoare.

Cum demonstrezi ca "legile naturii", legi postulate de mintea omeneasca, pe baze empirice, "nu sunt intamplatoare"?

Ce te face sa crezi, in "legile naturii neintamplatoare"?
Cum definesti natura? Cum o masori? Esti observator extern sau intern? Experimentezi sau observi? Ce este o lege naturala? Si daca mai vrei intrebari, mai am.

Daca un fenomen natural s-a intamplat de n ori, care este probabilitatea "naturala" sa se intample a "n+1" oara?

Ora este GMT +3. Ora este acum 17:49:24.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.