![]() |
Fani, te rog sa tii seama de faptul ca nu esti unica persoana, care e plecata din tara si care se simte bine in tara de adoptie, sau care a dat uitarii tara de origine. Nu totul se refera la tine.
Ar fi bine sa discutam la modul general, nu sa judecam despre o persoana, ci despre o situatie, un mod de gandire, ca sa nu lezam pe nimeni. Viata ne-a impins, pe unii la zeci de km de casa, iar pe altii la mii de km de tara. |
Citat:
Eu nu am vrut sa jignesc si sa ranesc pe nimeni. Daca s-a intamplat, imi cer scuze. Fiecare avem viata si istoria noastra, si fiecare traim altfel 'exilul' (daca exil se poate numi). Eu vroiam sa arat prin experienta mea ca se poate sa te simti fericit in tara de adoptie si fara sa iti uiti radacinile. Caci eu nu le-am uitat. Vad in jur multi oameni care sufera si as vrea sa le spun ca se poate si sa nu suferi atata, se poate sa folosesti o situatie grea ca pe un avantaj. |
Citat:
Citat:
Citat:
Nu stiu pe cate cazuri ai analizat asta si cum ai stabilit indubitabil ca asta este legatura cauzala pentru pierderea identitatii ortodoxe dar eu ma indoiesc. Fenomenele de pierdere a identitatii nationale merge de obicei in paralel cu cel al identitatii religioase, ca fenomen al asimilarii intr-o societate multiculturala care marginalizeaza identitatea nationala si este nu de putine ori atee. Citat:
Citat:
Scrisoarea catre Galateni, si acolo nu se trateaza o problema de nationalism ci una de ordin teologic - problema iudaizarii crestinismului de catre crestinii care veneau din iudaism si nu intelegeau inca ca Legea Veche tine de domeniul trecutului, incercand sa impuna traditii iudaice crestinilor ne-iudei. Nu stiu de unde ai ajuns tu la concluzia ca as face nu stiu ce legatura puterncia intre nationalitate si ortodoxie, ce sa mai zic de ideea unui soi de conditionare reciproca cum s-ar intelege din indignarea ta. Identitatea nationala e un bun, asa cum sunt parintii, bunicii, rude, prieteni, etc. Sigur, poti sa supravietuiesti si fara dar totusi e mai bine cu, reprezinta garantul unei legaturi puternice in plan social. Multi romanii chiar in Romania, nu o au, paradoxal. Se descurca de cele mai multe ori totusi, si fara ea, insa ranind pe cei din jur pentru a-si atinge propriile obiective. Sigur, un comportament civilizat poate avea si alte baze, dar personal, cred ca astea sunt cele mai santoase iar restul surogate. Citat:
Citat:
Poate socat, poate surprins, ceva regerete (din cum s-a inteles mesajul la inceput).. insa nu vad de ce dispret. Nu ii dispretuiesc nici pe cei care sunt atat de nationalisti incat ei insusi fiind fugiti din tara, in buna parte pentru bani, ii condamna pe cei de aici, chipurile, pentru "inertia politica" si ca se lasa calariti de politicienii fara scrupule care guverneaza romania de mai bine de 20 ani.. |
Ma bucur, Alin, ca nu dispret este ceea ce simti pentru atitudinea mea. Poate nu iti inteleg eu bine stilul, insa el de multe ori imi da aceasta impresie. Greseala mea, poate.
Voi raspunde doar partial. 1) Problema cu accentuarea legaturii ortodoxiei cu nationalitatea. Experienta mea de care intrebi: Stau in occident de 23 de ani, am fost in tot acest timp la biserica (inainte de a avea copii, de cateva ori pe satpamana chiar), am fost activa in miscari ortodoxe de tineret (unde am intalnit tineri din multe tari si chiar continente), acum sunt profesoara de religie si vad zilnic mai multi adolescenti emigranti sau nascuti aici din parinti emigranti. Am vorbit cu multi despre acest subiect care ma intereseaza si chiar ma pasioneaza inca inainte de a avea si eu copii (am propus si un proiect de cercetare legat de asta la un moment dat, cu subiect lingvistic, dar nu a fost acceptat din pacate). Am citit statistici si articole despre acest subiect. Am putut compara parohii de tip uninational, care nu fac nici un efort de a introduce si limba locala, cu parohii ori multinationale care folosesc limba locala, ori parohii mai degraba mononationale dar care sunt deschise catre limba locala (fac slujba partial in franceza/germana/engleza etc) Am prieteni din cam a treia sau a 4a generatie de rusi, care au facut parte din acest ultim gen de parohii, si care nu mai vorbesc in general rusa (sau poate cateva farame), sunt francezi dpdv cultural, dar sunt ortodocsi practicanti si foarte bine catehizati. Pe de alta parte, observ ca tinerii crescuti in parohii de primul tip habar nu au de nimic, nici de Evanghelie, si de multe rori cum ajung la adolescenta nu se mai duc la biserica. In mod ciudat, credinta ortodoxa se pierde in astfel de cazuri chiar inaintea identitatii nationale, pe care e o mai pastreaza la modul nostalgic si destabilizant. Daca ai stii cate exemple cunosc! Deci vezi, nu vorbesc in gol. Este meseria mea sa stiu asta, intr-un fel. Si sigur, mai este si influenta societatii actuale, care disipeaza mintea si te indeamna la superficialitate. Asta actioneaza la ambele categorii, insa din observatiile mele, cei crescuti in duhul ortodoxiei locale (deci nu legate strans de una din natii) sunt mai imuni la asta decat ceilalti. Pentru ei, credinta si Hristos sunt miza, nu 'credinta SI natia'. Legatura credintei cu natia, desi voua din Romania poate sa vi se para stabilizatoare si un fel de liant, in practica mai degraba complica lucrurile si duce la pierderea credintei. Cum ai putea 'accentua legatura' dintre ele? Pai, pur si simplu spunandu-le copiilor 'esti ortodox pentru ca esti roman'; sau chiar numai 'est roman si ortodox'; sau ducandu-i numai la o biserica unde totul este pe romaneste, cand ei la scoala vorbesc franceza. Sigur ca vor lega credinta de limba romana, si le va fi greu sa faca legatura intre ea si viata lor in societate. Sigur, ai mei au si acasa rugaciuni ortodoxe in franceza, de la tatal lor. Si sigur, ii invat si rugaciuni pe romaneste. Dar nu accentuez legatura intre cultura romana si credinta. Acum, sigur ca exista si contraexemple. Mare este Dumnezeu. Dar in orice caz, mai este si problema limbii. Oricat de bine te-ai stradui sa-i inveti limba, daca nu au ei un talent si un interes deosebit, nu vor intelege bine limba bisericeasca. Chiar si cea romaneasca este mai arhaica, mai literara. Iar la rusi si la greci, este pur si simplu alta limba. 2) Problema identitatii nationale: faptul ca a aparut in sensul cunoscut de noi astazi abia dupa revolutia franceza, este un fapt istoric, pe care il poti verifica in carti. Noi am invatat sub Ceusescu alte chestii, pentru ca el vroia sa recupereze ideea de sentiment national inca de la Decebal. Dar el nu exista in acelasi sens ca pentru noi. La fel, se vorbea de lupta de clasa ca ferment.. O constructie ideologica. 3) Va mai urma, poate, cand o sa am timp, despre 'in Hristos nu este nici grec, nici iudeu'.. |
@Fani si altii
Problema asta cu identitatile nu este asa simpla. Sa nu uitam ca de la unica Biserica pe care a facut-o Iisus (si la care cred ca se refera citatul vostru) si pana la multimea de biserici crestine din ziua de azi, este o diferenta mare. Si fiecare tara si-a definit cumva o credinta majoritara. Nu poti sa spui numai ortodox, ci trebuie sa spui si ce fel de ortodox, pentru ca cel rus nu-i la fel cu cel grec, sau copt, sau eritreean. Exista diferente. Cum a facut Sf. Siluan in Athos nu stiu si ma intreb. El fiind rus mai intai ca are alte date ale sarbatorilor. Sau poate la monahi nu sunt diferente nici la sarbatori si nici la celebrarea slujbelor. Nu stiu. Mie daca cineva imi spune de ortodoxie, intreb automat la care se face referire si vorbesc numai despre ceea ce am invatat eu (deci ortodoxia greaca). Voi cum faceti totusi diferenta? Pe urma cand spui ortodox te duce gandul la anumite tari: Grecia, Romania, Rusia si unele tari din Africa. N-ai sa auzi vorbindu-se de romani, rusi sau greci catolici, desi or fi existand. La fel cum n-ai sa auzi vorbind de italieni ortodocsi, desi or fi existand. Catolicism inseamna mai intai Italia. Anglicism - UK si alte tari anglosaxone. Pana si denumirea poarta tara in ea. Cand spui Germania spui mai intai Luther si deci evanghelic, desi multi sunt totusi catolici acolo. Iudeu este si poporul, dar si religia lor. Si tot asa. Spui ca ai in oras 7 biserici ortodoxe? Nationale, sau de cel fel? Eu una n-am auzit de biserici multinationale, adica sa tina slujba in mai multe limbi. Nicaieri. Ba da. La greco-catolici - ei tin slujba in greaca si limba tarii in care se afla. Nici nu prea vad posibil, pentru ca ar trebui traduse slujbele, cartile de slujbe, cantarile. Sincera sa fiu, mi-ar place insa sa fie asa. Sa poti sa te duci la oricare biserica ortodoxa din zona. De multe ori m-a tentat sa merg la slujba la greci, dar mai intai ca nu inteleg limba, mai apoi preot al lor nu au decat in anumite perioade ale anului. Exista cateva persoane eritreene care vin la noi la slujbe. Nu stiu ce inteleg din slujba, din predica. Se roaga si urmaresc actiunile. Se impartasesc la noi, dar nu stiu cum fac cu spoveditul. Cred ca nu au preot al lor. Mai era si o tanti in varsta grecoaica. Nu stiu de ce venea la noi si ce pricepea. Si cred ca bisericile mononationale cum le spui tu, sunt un rezultat al problemei cu limba si nu invers. Sunt destui oameni care nu stiu si nu reusesc sa invete limba tarii de adoptie. Si atunci unde sa se duca la slujbe? Si ei raman in comunitate, caci fara limba nici nu pot socializa cu altii. Si vorba unui prieten din tara: pai daca tu (la modul general) pleci din tara si te duci si nu stii limba, si stai tot numai in comunitatea ta, atunci la ce ai mai plecat din tara? Ar trebui sa fie ceva mixt. Nu sa te rupi de tot de tara, sau sa nu calci pe la comunitatea ta, dar nici sa stai numai acolo. Cu copiii nu stiu cum este, dar este greu. Multi ii invata romaneste. Se mai pierde limba la gradinta, scoala, etc. Capata si accentul tipic nemtesc. N-am sa inteleg totusi de ce. Si vin la biserica romaneasca ortodoxa. Nu stiu daca poti sa-i duci si daca s-ar simti bine in alte biserici ortodoxe. Si mai greu este in familii mixte - acolo chiar ca este credinta si tara. Cu mama romaneste si biserica ortodoxa, cu tata nemteste si biserica catolica. Poate ca ar trebui sa fie o limba comuna a ortodoxiei, asa cum exista o limba comuna a catolicismului - latina, indiferent de tara. Problema cu identitatile la sfinti: - au avut mai intai o identitate a sexului (femei, barbati) - au avut o identitate a credintei - au avut identitate nationala, sau macar de traditii (au respectat si traditii ale tarii in care traiau : imbracaminte, hrana, sarbatori, circumcizie la barbati, limba etc. Sa nu uitam si de cate ori s-a referit Iisus la alte popoare pe care le-a intalnit. EL nu s-a numit crestin, a ajutat si oameni din diverse mici popoare din zone, care nu stiu sa fi fost crestini. Nu-mi este clar cum Il defineau ei. Acum nu stiu si v-as ruga sa ma lamuriti: A pomenit vreodata Iisus sau chiar si mama sa, sau apostolii notiunea de crestin sau ortodox? Le-au definit? Se mai vorbeste in vreo biserica ortodoxa limba aramaica, sau iudaica? La un moment dat apostolii trimisi in lume au vorbit in limbi, tocmai ca sa le vorbeasca oamenilor in tara unde au fost trimisi. In incheiere inca ceva: noi de fapt suntem acum europeni, nu (numai) romani. Traim intr-un "stat" care se numeste UE. Chiar asa ma definesc, pentru ca asa ma simt. Nu apartin numai unei tari. Ar trebui sa existe si cetatenia europeana, ca si asa multi au 2-3 cetatenii. |
Sophia: exista parohii multinationale. Insa in general, limba lor e cea locala. In Germania, faceam parte dintr-o astfel de parohie. La fel si aici.
|
-Anglicanism nu anglicism.
-Mama Sa, Preasfânta nu mama sa. -Mântuitorul, cu toate că, Dumnezeu fiind, știa de schismă, n-avea cum să vorbească de ortodoxie. -Te vei fi simțind tu europeană dar mai e mult până departe. |
@Fani: apropos de biserici ortodoxe în Bru.
Joi, pe 25 voi fi pe acolo, îmi poți recomanda o biserică aproape-aproape de Zaventem? Să pot merge cu piciorul pân' la ea? |
Citat:
|
Da, aproape de aeroport. Îți mulțumesc anticipat.
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 00:09:55. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.