![]() |
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
http://www.scripture4all.org/OnlineI...OTpdf/gen2.pdf Aici găseați și cuvântul "ziua a șaptea" care numai Sabat putea fi (acum, după noile reglementări ale calendarului ortodox român, fără niciun dubiu), iar "lucrarea Lui" ce apare de două ori în verset numai lucrarea Creației putea fi, ce altceva? Cu privire la Septuaginta, dumneavoastră chiar nu aveți nicio vină că versiunile samariteană și cea siriacă a LXX au ales calea cea mai ușoară spre a rezolva problema (aparenta dificultate în corelarea versetului 1 cu v. 2), înlocuind cuvântul „a șaptea” din textul ebraic, prin cuvântul „a șasea”. Aș fi curios ce versiune a Septuagintei folosea Domnul Hristos, poate mă ajută cineva în elucidarea acestei probleme.[/quote] Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
|
Citat:
Multumesc anticipat. Har, smerenie si jertfa de sine. |
Citat:
Referitor la saptamana din Israel si cea de la Roma: fiecare popor avea temeiurile lui cronologice. Nu e vorba e un decalaj, ci de sistemul de referinta. Sistemul de referinta roman nu tinea seama de sistemul de referinta israelian, si nici invers. Corelatia dintre cele doua sisteme se face suprapunand o diagrama cronologica peste cealalta si vazand care puncte dintr-una corespund unor puncte din cealalta. La Roma , zilele erau dedicate zeitatilor si purtau numele acestora. In Israel, zilele aveau doar numere. Ziua nr. 7 a evreilor era de odihna = Sabat. Acest verb pana la urma s-a substantivizat si a dat substantivul "sambata", care nu a existat in imperiul roman inainte de crestinarea acestuia, (pe vremea cand imperiul lupta impotriva religiei crestine), ci s-a incetatenit in momentul in care crestinismul a devenit religia imperiului. |
Citat:
|
Citat:
Har, smerenie si jertfa de sine. |
Citat:
Ceea ce mai stiu e ca nu stiu este ca in afara de ortodocsi, toate confesiunile crestine au ceva contra lui Constantin. Cel putin la penticostali am vazut un dispret care friza ura de moarte ! Nu trebuie sa-mi menajati vreo sensibilitate si sa adoptati o atitudine benevolenta fata de acest imparat, fiindca eu nu ma trag din el, ci din Leonidas... Revin : Constantin, in demersul sau pro-crestin, a statutat duminica drept zi de odihna in imperiu, si numai paganii (si evreii, adaug eu, caci cronicarul i-a uitat ) mai lucrau in ziua aceea. Asa e consemnat in cronicile timpului. Pana la aparitia miscarilor de tip iudaizant in crestinism, nu a existat nici o controversa si nici o framantare sabato-duminicala. Acesta e un argument pe care dvs. il veti respinge, fiidca teza sabatista il acuza pe Constantin ca a fortat crestinii sa schimbe ziua lor cu a lui. Insa, repet: de ce nu s-au inregistrat miscari crestine anti-constantin daca a fost asa ?? Tocmai ca istoricii din perioada crestinismului antic il gratuleaza pe Constantin tocmai pentru ca a recunoscut (iar nu a impus !) ziua de odihna a crestinilor ca fiind duminica. |
Citat:
Din cate stiu, romanii in general nu se impotriveau anumitor manifestari cultice ale popoarelor care intrau in componentza imperiului. Nu exista date despre persecutarea iudeilor la Roma pe motiv de sabat. |
Citat:
Har, smerenie si jertfa de sine. |
Citat:
reiau : Geneza 2,2 in ebraica suna asa: " vaikal elohim baiom hashevii melakto asher asah vaishbot baiom hashevii mikol-melakto asher asah". Nu inteleg nimica, dar nu vad cuvantul "sabat", si nici "bara", care inseamna a crea, a face ceva sa existe. Discutia noastra era despre ce a creat Dumnezeu. Or, dvs. mi-ati spus ca gasesc in Geneza 2,2 referire la crearea sabatului !! Eu am scris ce mi-a zis un evreu ca scrie in originalul ebraic, si nu vad nici cuvantul "sabat", nici "bara" = a crea. "iom hashevii' inseamna , literal, " ziua nr. 7". Ea nu poarta inca numele de sabat. Acest cuvant, sabat, apare abia la Moise, in Geneza 20. De ce deviati discutia in alte directii ? Versiunile samariteana si siriaca ale LXX nu sunt LXX ! LXX este traducerea VT in greaca veche Koine, nu in samarineana si nu in siriaca. Oricum, cred ca aceste "versiuni" nu existau , sau daca existau nu aveau relevanta nici pentru evrei, nici pentru Hristos, nici pentru crestini. De acord ? |
Citat:
Dvs. cred ca vreti sa aratati ca iudeii si crestinii au coordonate diferite , ceea ce este corect. Iudeul are zilele lui, crestinul are zilele lui. |
Ora este GMT +3. Ora este acum 13:01:12. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.