Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Teologie si Stiinta (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5039)
-   -   Exista atomi, celule, microbi? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=2885)

Traditie 31.05.2008 07:12:48

Citat:

În prealabil postat de pacifistul
sunt curios ce ai citit de ai ajuns la acesta conceptie. mi-aduc aminte ca am citit si eu o carte care sustinea asta, dar nu mai stiu de cine era scrisa. era o filozofie, dar nu mai stiu cum se numea...:dozingoff:

Nu am citit ceva despre asta, este doar ceva ce mi se pare mai acceptabil decât teoria ca lumea materiala are o existenta de sine statatoare.

Singurul lucru oarecum asemanator este un cuvânt al parintelui Sofronie Saharov: "numai persoana viaza în mod real", se refera la lucrurile vii dar prin extensie as zice ca numai ce e viu exista în mod real.

veilur 31.05.2008 15:54:47

Citat:

În prealabil postat de Traditie
se refera la lucrurile vii dar prin extensie as zice ca numai ce e viu exista în mod real.

Andrei, dar padurile nu sunt vii? Flora si fauna nu sunt vii? Negi toata creatia lui Dumnezeu, frate imi este teama ca tu cazi in erezie :(

veilur 31.05.2008 16:09:19

Nu m-am putut abtine sa nu mai postez inca odata, pe mine ma intristeaza conceptia gresita a lui Andrei si eu nu pot sa accept "noua" lui credinta :(. Din cat am citit eu pana acum, nu am vazut ca nici un sfant sa nege existenta materiei, ci doar sa o dispretuiasca, iar daca sfintii dispretuiau materia, o dispretuiau pe cea prelucrata de om in industrie, dar nu si natura-mediul inconjurator. Este diferenta in a nega si a dispretui. Ei nu desconsiderau natura ca existenta sub pretextul credintei, ci chiar o indrageau, ca doar se nevoiau in padurile muntilor ori in pustie, unde tot pamant si buruieni create de Dumnezeu erau, dar pe care noi le poluam iar altii le neaga existenta :(

Traditie 31.05.2008 18:50:46

Citat:

tu afirmi aici ca exista trup si suflet, numai ca ambele isi au existenta in suflet. unde mai e logica in acest moment? oare tu nu sustii ca totul exista doar in suflet?

Asta afirma si stiinta, ca perceptiile noastre despre trup sunt exclusiv în creier.
Noi avem o imagine în mintea noastra despre trupul nostru si de fapt chiar daca ar exista trupul, tot perceptia mintala ar fi cea care conteaza.

Nu afirm raspicat ca nu exista trup dar afirm ca lumea nu are structura atomica afirmata de stiinta fiindca nu exista nici o referire despre structura microscopica a lumii în Scriptura sau Parinti.

Andrei, dar padurile nu sunt vii? Flora si fauna nu sunt vii? Negi toata creatia lui Dumnezeu, frate imi este teama ca tu cazi in erezie

Evident ca nu sunt vii, daca ar fi vii ar fi o crima sacrificarea lor, pe care si Mântuitorul a facut-o (a mâncat pesti).

Nu neg creatia lui Dumnezeu ci conceptia stiintifica despre lumea materiala.

Din cat am citit eu pana acum, nu am vazut ca nici un sfant sa nege existenta materiei, ci doar sa o dispretuiasca, iar daca sfintii dispretuiau materia, o dispretuiau pe cea prelucrata de om in industrie, dar nu si natura-mediul inconjurator. Este diferenta in a nega si a dispretui. Ei nu desconsiderau natura ca existenta sub pretextul credintei, ci chiar o indrageau, ca doar se nevoiau in padurile muntilor ori in pustie, unde tot pamant si buruieni create de Dumnezeu erau, dar pe care noi le poluam iar altii le neaga existenta

Nu neg existenta lumii ci faptul ca ea ar avea aceasta existenta ca natura intrinseca.

Dragostea fata de plante si animale e o forma de mândrie, ti se pare ca esti bun fiindca esti ecologist sau iubitor de animale. Exista o forma de a-L cinsti pe Dumnezeu cinstind creatia, dar ea Îl pune pe Dumnezeu în prim-plan, ca Fiinta concreta, vie si constienta. La ecologisti ma tem ca domina altceva.

Traditie 01.06.2008 07:58:48

Despre animale eu cunosc doar cuvântul Sf. Siluan care spune ca ele sunt pamânt si afectiunea pentru ele e o cadere de la iubirea aproapelui.

Animalele nu sunt vii fiindca nu au ratiune. Despre Mântuitorul spune evanghelia ca avea viata întru El si viata era lumina oamenilor sau El spune "Eu sunt Viata". Deci animalele nu au viata, sunt simple obiecte miscate de Dumnezeu.

Cu credinta rupta de biserica si de Ortodoxie trebuie sa precizezi ce spune Biserica, altfel sunt vorbe în vânt.

pauldani 01.06.2008 09:25:56

Ma tem ca si afirmatiile tale sunt vorbe in vant Traditie..Te crezi cumva in Matrix probabil...
Afirmatiile tale sunt lipsite de fond. Te bazezi pe faptul ca nu e scris in Biblie. Multe lucruri nu sunt scrise in Biblie si asta nu insemna ca ele nu sunt. Poate ca lumea nu are o existenta bazata pe atomi asa cum stiinta a putut sa explice cate ceva, sau macar a incercat..poate ca lumea e bazata pe stringuri in teoria stringurilor inceput de Einstein..poate ca pur si simplu unele lucruri sunt doar taina iar "a incerca sa depasim taina e prostie". Din cate stiu eu lumea a fost creata pentru om, ca mijloc al drumului nostru spre Dumnezeu..hai sa nu o dam in matrici, eu credeam ca aici o sa gasesc oameni care cunosc Adevarul....
Spui ca animalele nu au viata. Atunci ce intelegem prin viata? Spune ce viata nu au, pentru ca eu am vazut si musculitze mai pline de viata decat noi. Revelatia naturala e una din caile prin care-L putem cunoaste pe Dumnezeu. Si aceasta revelatie naturala in mare parte se foloseste de lume, asta materiala in care traim. Exista atatea animale inteligente..daca vorbim de ratiune. am o "relatie" foarte buna cu cainele meu tocmai pentru ca e foarte inteligent si intelege. Si chiar o sensibilitate putem observa la atatea si atatea animale, chiar si plante. Ceea ce ne deosebeste este ca nu au constiinta de sine. Acel ceva care ne face sa spunem "eu sunt..", acel ceva care se intreaba mereu si mereu "de ce?", acel ceva care ne indeamna pe toti spre infinit si ne face sa nu ne multumim cu marginitul....
Daca tot o sa continui aceste afirmatii, adu-mi, te rog, argumente, adu-mi referinte, nu doar simple speculatii bazate pe mici citate folosite in scopul dorit si alte cateva descoperiri ale stiintei legate de creierul nostru.
Avem o inima, un centru duhovnicesc, asta trebuie sa curatam, spre Dumnezeu ne e drumul si lumea(pamantul/universul) e locul in care isi pot manifesta comuniunea persoanele intre si cu Persoanele..

Traditie 01.06.2008 17:30:01

Paul, îmi ceri sa aduc argumente în sprijinul teoriei mele pentru ca si eu am cerut precizari unde încalc învatatura Bisericii.

Teoria mea însa se bazeaza pe o logica simpla si sanatoasa: Fiinta, totalitatea existentei este Dumnezeu, El este adevarata realitate. Noi avem existenta ca dar, creata si neautonoma (asta nu neaga realitatea liberului arbitru al omului). Ca ar exista sau nu lumea materiala e deja o preocupare lumeasca deoarece poruncile divine (hristice) ne îndeamna la lepadarea de lume. Iar adoptarea credintei în teoriile stiintifice despre lume are efectul opacizarii sufletului celui ce o face fata de lucrarile Duhului Sfânt, fiindca introduce un principiu care adoptat ca punct de credinta schimba natura credintei simple în învatatura Bisericii sau a lui Hristos.

Iata de ce nu vad de ce as argumenta teoria mea, dar o s-o fac totusi raspunzând mai jos.

Pacifiste, nu cred ca exista numai perceptia noastra, exista si ceilalti oameni, poate nu toti, poate ca asa cum spunea Sf. Pavel unii din ei sunt îngeri, buni si rai sau unii poate sunt simple imagini, nu ipostasuri, constiinte reale.

Lumea exista prin aceea ca e conceputa de Dumnezeu si interactionam cu ea, ca ea sa existe ca entitate autonoma trebuie descris modul existentei ei. Modul existentei omului îl putem descrie, e vorba de o constiinta în care se reflecta lucrurile cu care intra în contact. Dar existenta lumii ce natura are?

pacifistul 01.06.2008 20:57:37

eu mai sus am spus ca lumea in sine, lumea exterioara are existenta pt ca este inteligibila. noi avem darul de a putea intelege modul de functionare al lumii in care traim. bineinteles, aceasta capacitate o avem pana la o anumita limita. o limita de care nu vom putea trece oricat de mult am incerca, deoarece ar insemna sa fim pe acelasi plan cu Creatorul ceea ce e imposibil si nu numai atat. de fapt, noi nu vom putea intelege niciodata cum am fost creati, sau de ce am fost creati. si de fapt nu trebuie sa ne intereseze acest lucru. noi trebuie sa ne bucuram de faptul ca existam. lumea din jur are o existenta autonoma in sensul ca functioneaza dupa propriile legi. omul nu le poate schimba. aceste legi au fost initiate de Dumnezeu tocmai in acest scop. asadar exteriorul, lucrurile ce nu apartin de noi isi au propria existenta prin insasi faptul ca au capacitate de functionare autonoma, fiind independente de noi. natura lumii nu o cunoastem, asa cum nici natura noastra nu o cunoastem, tocmai din cauza faptului ca noi facem parte din ea si ea face parte din noi(desi in acelasi timp suntem independenti de lumea exterioara.acestea sun paradoxurile existentei, ale creatiei, si de aceea crestinismul este calea cea dreapta, pt ca in esenta crestinismul este un paradox. se poate spune intr-o concluzie crestinismul este religia care a inteles cel mai bine ce reprezinta credinta in Dumnezeu). omul a inventat stiinta pt a putea intelege intr-o oarecare masura cum functioneaza el si lumea in care traieste. matematica, fizica si toate celelalte stiinte de fapt au fost inventate de catre om, prin referire la cateva conventii pe care omul le-a facut. asadar intrebarea pe care o pui tu: existenta lumii ce natura are? are un raspuns simplu: aceeasi natura pe care o are si omul.

cozia 02.06.2008 22:43:53

Daca credeti ca teoria atomica si finalitatea existentei celulare este UNICA REALITATE inseamna ca nu credeti in minunile savirsite de Sfinti si de Mintuitor, si mai ales in Invierea Sa, ceea ce inseamna ca va luptati cu Dumnezeu.

veilur 03.06.2008 00:08:44

Citat:

omul a inventat stiinta pt a putea intelege intr-o oarecare masura cum functioneaza el si lumea in care traieste. matematica, fizica si toate celelalte stiinte de fapt au fost inventate de catre om, prin referire la cateva conventii pe care omul le-a facut. asadar intrebarea pe care o pui tu: existenta lumii ce natura are? are un raspuns simplu: aceeasi natura pe care o are si omul.

pacifistule, omul nu a inventat nimic, ci doar a descoperit legile rationale si fizice create de Dumnezeu pentru om! :)
Matematica, fizica si chimia au fost de la inceput toate, doar Dumenzeu fiind desavarsitul arhitect al Pamantului si al intregului Univers, Cel care a creat totul cu insusiri perfecte si absolute!

Ora este GMT +3. Ora este acum 12:39:34.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.