![]() |
Duminica asta am fost singurul adult care s-a impartasit intr-o biserica arhiplina. Asa ceva nu este acceptabil.
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
"Pentru a clarifica și mai mult lucrurile, dorim să arătăm care sunt aceste păcate de moarte pentru care Sfinții Părinți opresc de la Împărtășanie. Povățuirile de la sfârșitul Liturghierului opresc de la Împărtășanie pentru următoarele păcate: trufia, iu*birea de argint, desfrânarea (sub orice formă: malahie, adul*ter, sodomie, gomorie etc.), mânia și răzbunarea, lăco*mia, za*vistia și lenevirea spre faptele cele bune." (citat preluat din eseul de pe http://www.blog.teologie.net/2010/01...ne-impartasim/ ) |
bag de seama ca apare o nuanta noua, pe care nu am mai intalnit-o pana acum
nicaieri nu am citit ca lipsa "premeditarii" ar fi o circumstanta atenunata - dar e foarte posibil sa nu stiu eu in plus, nu trebuie sa spunem: nu sunt mandru, nu sunt lenes ... gata sunt "in regula" tot din link-ul anterior ... trebuie o analiza mai critica, mai bine ne-o facem noi acum decat sa o primim mai tarziu "Mândria Este izvorul tuturor răutăților sufletești; ea este o lăcomie spirituală pentru care și dracii au căzut din darul lui Dumnezeu. 1. Nu ești mândru, fălos, închipuit? 1. Nu crezi prea mult în frumusețea sau averea ta, nu te-ai mândrit cu ele? 1. Cum te porți cu cei mari? 1. Nu disprețuiești pe nimeni? 1. Stai de vorbă cu oricine? 1. Nu ești fățarnic, ipocrit (una spui, alta faci)? 1. Nu te-ai lăudat prin fapte, vorbe, îmbrăcăminte? 1. Nu ai vorbit ceva spre a fi lăudat? 1. Nu ai clevetit pe aproapele ca să-i înjosești cinstea și vrednicia și spre a te ridica pe tine? 1. Ai răbdat ocara celui ce te-a ocărât? 1. Ai iertat pe cei ce s-au supărat pe tine? 1. Nu te-ai mândrit cu știința, cu cunoștințele tale? Lenea Este lipsa de întrebuințare a puterilor trupești și sufletești pe care Dumnezeu ni le-a dăruit ca să le folosim în viața noastră 1. Nu ești leneș? 1. Nu pierzi timpul fără să lucrezi? 1. Nu te ocupi cu lucruri rele sau deșarte (gătirea trupului etc.)? 1. Rugăciunea o faci regulat? 1. De suflet te îngrijești? 1. Datoria ca funcționar, lucrător, servitor, ți-o faci? 1. Nu obligi pe cei mai mici să facă lucrul tău? 1. Nu ai căutat duhovnic mai iertător? 1. Ți-ai îndeplinit canonul? si asa mai departe cu toate pacatele; daca la sfarsit gasim ca nu avem nimic din acestea ... e bine de noi Citat:
|
Citat:
Fara premeditare = greseala. Zilnim gresim, involuntar. Nu am nici un dubiu. Insa e diferenta enorma in a planifica sa te trufesti, sa desfranezi (de exemplu cu gandul, cu privirea), sa superi pe cineva cu vorba samd si a face lucrurile astea pe neasteptate, neprevazut, involuntar, adica gresind. Trebuie sa ne recunoastem neputintele si inclinatia spre pacat. Da, suntem pacatosi cu totii. Dar exista pacate mai mici si mai mari, vezi ce ne zice Apostolul Ioan. Dar, daca in ultimele sapte zile te-ai tinut curat de pacate de moarte, atunci te apropii de Sfantul Potir. Nu pentru vreo vrednicie, nu pentru premiu sau ca ni se cuvine ceva, ci pentru ajutor in continuare. |
Citat:
D-apoi eu ce as mai avea de spus duhovnicului? Ca nimic din ce sunt NU vreau sa fiu! In fine, cred ca fiecare a spus destul. |
Citat:
|
Citat:
Poti sa te laudi toata ziua sau sa urmaresti sa fii laudat; am vazut oameni trufasi, care-ti sar in cap de la cel mai mic detaliu care ii deranjeaza. Astia o fac cu premeditare, caci sunt impatimiti de orgoliul propriu. Pe de alta parte, in discutiile de zi cu zi, se mai intampla sa-ti scape din viteza cate o vorba care nu trebuia spusa - aici avem greseala mandriei. De preferat este sa tinem aproape de duhovnic, cat putem de des. Dar de multe ori nu putem sa ne spovedim saptamanal, pentru ca poate nu-l gasim sau nu e in localitate sau plecam noi undeva o perioada sau nu are timp sau... Subiectul ramane deschis pentru oricine e interesat de problemele cu adevarat importante care ar trebui sa ne macine. |
Citat:
Ci rugaciune cu mintea imprastiata, etc... adica nu din dragoste fierbinte fata de Dumnezru, ci din datorie. Un crestin adevarat, zic eu, se pune la rugaciune cu mare bucurie, pentru un crestin rugaciunea este ca aerul.. moare fara ea. Ei, mie nu mi se intampla. Dar nu vad unde este premeditarea, poate imi explici. |
Ora este GMT +3. Ora este acum 09:37:25. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.