![]() |
Citat:
Foarte bine explicat, si crestinii ortodocsi adesea se inseala argumentand in stil ori catolic, ori protestant. Totusi, Scriptura are mai multa autoritate decat scrierile sfintilor parinti, din cate stiu eu, deci incarneaza kerigma apostolica mai direct decat ei. Numai ca Scriptura, bineinteles, nu vorbeste prin ea insasi, ci trebuie si interpretata, ceea ce se face in sanul Bisericii. De sfintii parinti si de cei care continua sa vietuiasca in aceeasi Biserica, adica si de noi, astazi, care ramanem in duhul lor. Si mai este un aspect legat de asta indirect, legat de ceea ce s-a discutat mai sus despre caracteristicile trpului inviat (am vrut sa raspund direct la mesajul deliei dar o fac aici). Este adevarat ca majoritatea parintilor au vazut in trupul inviat un fel de trup atat de duhovnicesc incat, desi si ei vorbesc de o continuitate (este acelasi trup), cad in capcane as zice criptoplatonice de genul 'va avea organe sexuale, dar nu va mai fi impreunare; va avea gura dar nu va mai manca etc. Pai sigur ca nu va mai fi aceeasi sexualitate sau unire sau masculinitate sau feminitate, nu va mai fi acelasi fel de a ne hrani, dar nu este logic sa intelegem ca daca trupul va fi transfigurat, transfigurate vor fi si functiile lui? Caci trupul este nu numai anatomie, ci si fiziologie, nu? Sigur ca nu ar fi fost in rai acelais tip de unire, sigur ca trupul omului este ingrosat si ingreunat (astea tot imagini sunt) dupa cadere, a primit 'haine de piele', insa si in rai, si in Imparatie, ar fi existat respectiv va exista probabil un mod de unire intru dragoste, un mod de hranire de tip euharistic cu creatia inviata si ea... si multe alte lucruri care depasesc mintea noastra. Sigur ca nu putem sa ne imaginam asta. Tot asa cum nu putem vedea intr-o lume a bobului de grau care nu cunoaste florile polenul si albinele.. si nici floarea. (De altfel, nu cred ca ne spune chiar atat de multe cate credem descrierea lui Hristos inviat; acolo ni se spune cum l-au perceput apostolii, cat au putut ei sa-L vada, nu cum era El - la fel ca la Schimbarea la fata, l-au vazut 'pe cat li se putea') Nu putem deci imagina nici integele cu adevarat. Insa putem sa ne imaginam, sa 'intelegem' (intellegere) ca va fi o transfigurare deci si o continuitate.. Mie mi se pare ca fiind botezata, traind in sanul Bisericii si cunoscand pana la un punct Sfanta Traditie si in conlucrare cu harul Duhului Sfant, pot incerca sa imi folosesc mintea si inima si sa indraznesc sa afirm si eu, ca un teologumen, acest lucru. Nu zic asta ca sa polemizez, ci ca sa innaintez o idee care ma perocupa de mult si pe care am de gand sa o studiez mai indeaproape. NB Speculatiile Parintilor despre starea omului inviat tot teologumene sunt.. Nu fac parte din dogmele celor 7 sinoade, daca nu ma insel. Iar parintii au avut si influente platonice. Nu sunt eu prima care sa o afirm. |
Citat:
|
Citat:
,,Mulți chemați, puțini aleși”. Chemați sunt toți creștinii, iar aleși, aceia dintre creștini care au atât credință, cât și viață creștinească. În primele timpuri ale creștinismului, la credință oamenii erau chemați prin propovăduire; noi suntem chemați prin însăși nașterea noastră și prin creșterea primită între creștini. Și slavă lui Dumnezeu! O jumătate din drum, adică intrarea în creștinism și înrădăcinarea temeiurilor acestuia în inima noastră, ce are loc încă din copilărie, o străbatem fără osteneală. Credința noastră, ne-am simți îndemnați să credem, ar trebui să fie cu atât mai puternică, iar viața cu atât mai vrednică de chemare. Așa a și fost, însă de câtva timp lucrurile s-au schimbat la noi. În educația școlară sunt îngăduite principii necreștine, care îi strică pe tineri; în societate au pătruns obiceiuri necreștinești, care pervertesc pe aceștia în continuare, după ieșirea din școală, și nu e lucru de mirare dacă aleșii fiind dintotdeauna puțini, după cuvântul lui Dumnezeu, în vremea noastră ei sunt și mai puțini. Acesta este duhul veacului – anticreștinesc! Ce va fi mai departe? Dacă la noi nu se vor schimba mijloacele de educație și obiceiurile societății, adevăratul creștinism va slăbi din ce în ce mai mult, iar în cele din urmă se va stinge de tot; va rămâne doar numele de creștin, însă duh creștinesc nu va mai fi. Duhul lumesc umple toate. Ce este de făcut? Să ne rugăm, să ne rugăm, să ne rugăm, să ne rugăm… Tâlcuiri din Sfânta Scriptură pentru fiecare zi din an – Sf. Teofan Zăvorâtul. (Editura Sophia, Buc. 1999, colecția Părinți Ruși |
Citat:
De exemplu preotul Doru Costache spunea asta (l-ai citat, probabil de acolo ai luat aceasta interpretare), ca sa sustina evolutionismul teist. Pentru ca sfintii spuneau ceva total opus, si noua conceptie nu avea cum sa fie sustinuta. Spune ceva de genul nu-i credeti pe sfinti, sa ma credeti pe mine. |
Citat:
|
? ? ?
Citat:
|
Citat:
In ceea ce priveste ortodoxia interpretarea nu se face de noi, ci prin prisma sfintilor parinti si a invataturii Bisericii. Noi oricum avem fixata invatatura ortodoxa de sute de ani, nu avem nevoie, ca protestantii, sa o tot interpretam. La ei fiecare nou cult trebuie sa-si stabileasca doctrina. |
Citat:
Doamne ajuta. |
Citat:
Doamne ajuta. Har si pace sa ne daruiasca Domnul Iisus Hristos. |
Citat:
Cei aflati in viata la Parusie vor sta alaturi de cei ridicati din morti, trupurile lor preschimbandu-se intr-o clipita si ele in trupuri inviate. "Pentru ca de credem ca Iisus a murit si a inviat, tot asa credem ca Dumnezeu pe cei adormiti intru Iisus ii va aduce impreuna cu El. Caci aceasta va spunem, dupa cuvantul Domnului, ca noi cei vii, care vom fi ramas pana la venirea Domnului, nu vom lua-o inainte celor adormiti, pentru ca insusi Domnul, intru porunca, la glasul arhanghelului si la trambita lui Dumnezeu, Se va pogori din cer, si cei morti intru Hristos vor invia intai. Dupa aceea, noi cei vii, care vom fi ramas, vom fi rapiti impreuna cu ei in vazduh, si asa pururea vom fi cu Domnul" (1 Tes. 4, 14-17). Iar in alta parte spune: "Nu toti vom muri, dar toti ne vom schimba" (1 Cor. 15, 51). http://www.crestinortodox.ro/dogmati...ere-69176.html |
Citat:
Cum se face interpretarea Bibliei stim, caci scrie si in Biblie acest lucru. In ceea ce-l priveste pe Sf. Efrem Sirul, daca nu as fi citit ca el lua ad litteram cand citea "Și a fost seară și a fost dimineață: ziua întâi", nu as fi scris. Nu va pot da citatul cu pricina, cartea fiind in Bucuresti. Nu am afirmat insa, ca tot NT trebuie trebuie interpretat ad litteram, de vreme ce noi trebuie sa luam interpretarile sfintilor. |
Citat:
Ei spuneau ca Scriptura are mai multe sensuri, cel istoric-literal fiind numai unul dintre ele. Nu este deci vorba de o disputa. Si in Viata lui Moise, sfantul Grigore spune chiar de cateva ori ca sensuk alegori trebuie sa primeze. Si mai am o intrebare: tu crezi ca Sf Duh nu mai lucreaza in Biserica de cateva sute de ani? Lucrarea Lui s-a oprit atunci? |
Ne-am abatut foarte tare de la topic. Scriem orice, numai ceea ce tine de topic, nu. Oare nu putem sa revenim la topic?
Inteleg ca abstinenta sexuala nu este cel mai pasionant lucru, dar este totusi titlul firului de fata. |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Unele pasaje din Sfanta Scriptura sunt interpretate ad litteram, altele alegoric, sfintii ne dau si talcuirea. |
Citat:
Cum m-as putea gandi sa nu mai lucreze Sfantul Duh in Biserica? Ar insemna ca nu mai avem Sfinte Taine, ca nu mai suntem botezati, etc. In cazul invataturii aceasta contine adevarul revelat, care nu se mai poate schimba. In cazul altor culte asa este, si-au pierdut harul sau nu l-au avut. |
Citat:
|
Citat:
Desi invatatura de baza a Bisericii e fixata, interpretarea ei si aplicarea ei la viata noastra concreta nu are cum sa fie. As mai adauga ca invatatura nu este fixata, pentru ca Dumnezeu depaseste tot ce am putea spune noi despre El, iar cuvintele noastre nu il pot 'epuiza'; nu pot spune niciodata totul despre El. Deci, ramane loc pentru a spune mai mult.. Daca circumstantele o cer. Asa cum pana in sec. al 4.lea nu a fost necesar sa se spuna mai mult despre relatiile dintre Ipostazele Sfintei Treii, iar aparitia arianismului a facut necesare formulari mai precise. Daca apar erezii noi, sunt necesare formulari noi. Procesul nu s-a oprit. Iar exegeza nu s-a fosilizat odata cu interpretarile patristice, ci ar trebui sa fie un proces viu. Hranit de seva traditiei, bineinteles. Apar intrebari noi, puncte noi de vedere care cer macar formulari noi. Dar uneori cer si raspunsuri noi. In Biserica, parintii scriau intotdeauna ca raspuns concret la intrebari si la ereziile din timpul lor. Daca sf. Vasile ar fi spus ca tine, ar fi considerat ca totul a fost deja spus de catre parintii dinainte si nu ar mai fi folosit concepte din filozofia greaca pentru a formula credinta. |
Citat:
a) literal b) alegoric c) duhovnicesc Doamne ajuta. |
Citat:
Doamne ajuta. |
Citat:
|
Citat:
Se mai vorbeste si de sensul tipologic care nu este exact acelasi lucru cu sensul alegoric. Sensul tipologic este cel care se refera in mod special la 'tipurile' lui Hristos si ale lucrarii Lui, in VT. |
Citat:
Doamne ajuta. |
Citat:
|
Citat:
Doamne ajuta. |
Citat:
a) sunt din aceasi materie insa pnevmatizata. b) au toate organele insa, intrucat putem vorbi de o "conservare a energiei" in sens de indumnezeire prin har, ca stare superioara lui Adam si Eva in Eden (caci nici Adam si nici Eva nu mancau inaite de cadere hrana materiala, caci asa cum spune Sfantul Ioan Damaschin, harul lui Dumnezeu ii si nutrea, nu in sesul ca harul lui Dumnezeu se consuma nutritional transformandu-se in materie specifica trupului ci in sensul ca avea loc o conservare a energiei atat duhovnicesti cat si materiale), putem vorbi de o induhovnicire, prevmatizare psiho-somatica, in care anumite functii specifice ale organelor nu vor mai fi (spre exemplu functia nutritionala, functia reproducatoare... ) adica orice ar implica fie un adaos fie o eliminare a materiei-energiei specifice trupului uman. Evident ca atat functia nutritionala cat si cea reproducatoare specifica trupului firesc (pe care il avem noi acum, dupa caderea lui Adam, caci avem firea cea cazuta) nu vor mai fi in trupurile inviate pnevmatizate nu in sensul organele specifice isi pierd aceste functii, ci pentru ca nu aceste functii nu vor mai fi folosite intrucat devin inutile... Hristos Iisus a mancat dupa inviere in chip real peste si miere, si nu in sens simbolic (prefacut), ceea ce arata ca functioa nutritionala "putea fi activata volitiv" desi nu mai era necesara ontologic... Doamne ajuta. |
Citat:
Nu este neaparat gresit sa spunem ca sunt 7, dar este o reducere de tip rationalist. Inainte nu se vorbea neaparat de 7. Au fost mai multe cifre date de-a ungul timpului, iar la inceput nu se vorbea de Taine in cifre. 7 am putea spune ca sunt cele mai importante. Dar tot ceea ce face Biserica este sacramental. Este felul ei de a actiona, fiind un trup divino-uman. |
Hai să nu interpretăm noi mai bine decât o face Biserica, da? Ce sunt Sfintele Taine se poate afla și citi în catehism. Simplu, clar, pe înțelesul tuturor celor care vor a înțelege.
|
Citat:
|
Citat:
Este dificil de acceptat pentru mine ideea ca Adam in rai nu manca si nu ar fi mancat, din moment ce se spune ca putea sa manance din 'toate fructele'. Uite, aici parintii sunt foarte alegoristi si chiar neaga sensul literal. Mi se pare ca o interpretare atat alegorica sau duhovniceasca despre aceste fructe cat si literala (nu in sens prostesc literala, adica nu ne imaginam creatia dinainte de cadere ca fiind cea de acum) este necesara. Omul manca si in sens fizic dupa sensul literal, atata cat era de fizica materia dinainte de cadere. Ideea este totusi ca nu vom mai face aceste lucruri din nevoie (de a ne hrani sau de a ne reproduce, sau pur si simplu din 'pasiune instinctuala'), dar mie mi se pare ca ar fi mai corect a spune ca le vom putea face, ca pe niste acte pe deplin libere, de tip euharistic si de comuniune, acte care sunt diferite de cele actuale dar pastreaza cu ele, cum ziceam, o continuitate. Dar este numai o parere a mea (care poate se va mai modifica). Si repet, nu este vorba de actele trupului actual, ci de actele transfigurate ale trupului transfigurat. |
Citat:
|
Citat:
Invatatura este cea revelata, adica ne-a fost data de Dumnezeu, iar Biserica si sfintii au clarificat-o. Condensata se gaseste in catehism. Noi trebuie sa ne-o insusim si sa credem in ea. Aceasta este ortodoxia (dogma), pe care o impletim cu ortopraxia. Sinoadele au adus doar clarificari, atunci cand cineva contrazicea invatatura revelata. Sfantul Vasile cel Mare cunostea toata invatatura ortodoxa, Sfanta Scriptura si Sfanta Traditie erau date de la inceput, Apostolii au dat tot ce era necesar in sensul asta Bisericii. Cum zici si tu, si azi pot aparea erezii, dar acestea vor ataca tot invatatura de pana acum. |
Citat:
Cred ca Ortodoxia tine de inefabil, si au fost formulate dogme numai atunci cand iesirea din ortodoxie era in pericol. Dar ortodoxia in sine nu este o invatatura cuprinsa numai in cuvinte. De acceea parintii au preferat adesea formulari apofatice si antinomice. Il inconjuram pe Dumnezeu cu cuvinte, nu il fixam cu ele. Invatatura revelata apostolilor tinea nu numai de cuvinte, care erau putine, pana la urma, ci de trairea in Biserica a unirii cu Hristos, prin Duhul. De acolo extrageau parintii sinoadelor formularile cand ele erau necesare.Tot de acolo ar trebui sa le extragem si noi, cand este necesar, tinand seama si de tot ce s-a zis si formulat pana acum. Dar nu trebuie sa luam formularile ca pe niste formule incremenite, ci ca pe niste cuvinte vii, care 'devoaleaza voaland', nu inteapa in intr-un insectar al teologiei adevaruri.. |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Citat:
Citat:
Din punct de vedere al placerii sezoriale aferente activitatii sexuale, caci despre aceasta este vorba... pai si in lumea noastra actuala cand gasim un mod de a ne satisface placerea la un nivel mai mare, renuntam la cele anterioare care devin nesatisfacatoare... cu atat mai mult atunci, cand placerea duhovniceasca ne va covarsi, cand dragostea duhovniceasca ne va covarsi... nu ne vom mai uita la "infimele" placeri senzoriale, in sensul ca nu le va mai dori nimeni. De aceea consider ca nimeni din cei ce vor trai intru Hristos in cerul cel nou si pamantu cel nou nu va mai dori acestea... nu in sensul ca sunt rele in sine (asa cum gresit cugeta unii) ci pentru ca nu mai este nevoie de ele, nu mai sunt folositoare... caci "cand eram copil gandeam ca un copil vorbeam ca un copil doream ca un copil, cam ajuns barbat am lepadat cele ale copilului"... la fel si la batrenete si sunt de parere: cu atat mai mult la inviere cu trup pnevmatizat nu vor mai fi activitati sexuale firesti. De remarcat ca in cazul copilului si al batranului nu exista actitvate sexuala aferenta atat din punct de vedere fiziologic cat si volitiv... Citat:
Doamne ajuta. |
Citat:
In intelegerea ortodoxa e nevoie de imbinarea harului, faptelor si credintei pentru mantuire. Nu e vorba doar de dogme, ci si de fapte si har. Doar dogme inseamna un fel de filozofie. Eu asta incerc sa tot spun, ecumenismul protestant incearca sa reduca sau elimine invatatura, dogma. Fara credinta, doar traire, este ceva gresit, noi suntem credinciosi pentru ca avem credinta in Iisus. Credinta in Sfanta Treime este tot parte din dogma, baza ei. Daca vrei poti citi un articol de pe site despre pietismul protestant, adica trairea fara dogma (scris de Mitropolitul Clujului): http://www.crestinortodox.ro/diverse...oxa-69434.html Iti spun toate astea daca nu le stiai pana acum, fiecare ne invatam unii pe altii. |
Citat:
Imi vine f greu sa cred asa ceva. Mai ales preluarea Sf. Taine din catehismele catolice. Suna f gresit si ma indoiesc ca asa ceva a fost cu putinta. Adica BO nu mai hirotonea? Nu mai facea cununii? Nu mai sfintea Mirul? Imi suna cam ciudat. Si ce au Sfintele Taine cu traditia patristica? Totusi da te rog cateva exemple de Taine, care exista in plus la cele 7 Sfinte Taine. |
Ora este GMT +3. Ora este acum 15:41:03. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.