Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Biserica Ortodoxa Romana (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=507)
-   -   Cuvant pentru suflet ! (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=16604)

cristiboss56 15.10.2016 22:00:06

"La ce-i folosește omului toată știința lumii dacă nu-i în stare să ierte un singur cuvânt supărător sau o privire care-l rănește? La nimic. La ce bun o sută de sticle de ulei vărsat în candelă dacă niciun strop nu e mărturia iertării unei singure jigniri? La nimic. Totul e în zadar."

Sfântul Nicolae Velimirovici

cristiboss56 16.10.2016 00:29:37

SFINȚII ÎN COMUNIUNE CU NATURA...din sfânta înțelepciune a Sfântului Serafim de Sarov...

1. Bea apă din izvorul de unde beau caii. Calul dintr-o apă rea nu va bea niciodată.
2. Așterne-ți acolo unde iși face culcuș pisica.
3. Mănâncă fructul care a fost atins de un vierme.
4. Culege cu îndrăzneală ciuperca pe care stau gâzele.
5. Sădește pomul acolo unde sapă cârtița.
6. Casa clădește-o pe locul unde se încălzește șarpele.
7. Fântâna sap-o acolo unde se adăpostesc păsările pe arșiță.
8. Culcă-te și trezește-te odată cu păsările – vei culege toate grăunțele de aur ale zilei.
9. Mănâncă mult verde – vei avea picioare puternice și inimă rezistentă, precum viețuitoarele codrului.
10. Înoată des – și te vei simți pe pământ, precum peștele în apă.
11. Privește cât mai des cerul – și vor deveni gândurile tale ușoare și limpezi.
12. Taci mult, vorbește puțin și în sufletul tău va poposi tăcerea, iar duhul îți va fi liniștit și plin de pace.

foto: sursa internet

cristiboss56 18.10.2016 21:58:24

CERUL, PĂMÂNTUL ȘI LUMEA

Într-o zi, un om simplu, cunoscut pentru viața sa curată, a fost întrebat de un vecin:
- Cum faci tu de ești totdeauna atât de mulțumit? Niciodată nu te-am văzut supărat.
- Foarte simplu - a răspuns celălalt.
În fiecare dimineață, când mă trezesc, privesc întâi cerul. Așa mi-aduc aminte de Dumnezeu, de milă și de bunătate.
Apoi privesc pământul. Astfel îmi amintesc de moarte și de Judecata de Apoi.
În cele din urmă, privesc în jurul meu lumea întreagă ce se trezește în fiecare dimineață la viață. Așa mi-aduc aminte de semenii mei, de cei care suferă de boli sau neputințe, de cei ce au o viață mai grea decât a mea și pe care i-aș putea ajuta, în felul acesta mă bucur pentru ceea ce sunt și pentru ceea ce pot face. Bunătatea izvorâtă din dragoste aduce totdeauna liniște și mulțumire, atât în sufletul celui care primește cu recunoștință, cât și în sufletul celui care dăruiește cu drag.
"Cine este bun mai bun să se facă și cine a biruit ispita să se roage pentru cel care e încă în ispite. " ( părintele Paisie Olaru )

cristiboss56 18.10.2016 23:41:01

În afară de timpul când ne rugăm, încercând să-I vorbim lui Dumnezeu, există și momente, când ne vorbește însăși Dumnezeu, atunci când auzim sau citim Cuvântul său viu, adresat tuturor și în același timp, fiecăruia dintre noi în parte. Iar despte faptul că această conversație este cu adevărat misterioasă și personală ne-o poate dovedi și experiența fiecăruia dintre noi – doar Cuvântul lui Dumnezeu ni se descoperă într-un mod cu totul neașteptat, ca și cum l-am citit pentru prima dată.

«Luminătorul trupului este ochiul; de va fi ochiul tău curat, tot trupul tău va fi luminat. Iar de va fi ochiul tău rău, tot trupul tău va fi întunecat. Deci, dacă lumina care e în tine este întuneric, dar întunericul cu cât mai mult! » (Мt. 6, 22-23)

Ce reprezintă omul astăzi și cine este de fapt el?

În fiecare zi trecem unul pe lângă altul, ne grăbim copleșiți de problemele reale și inventate, fiind fericiți vinerea și mai puțin fericiți în dimineața zilei de luni. Lumea din jurul nostru este în cel mai bun caz formată din familie și prieteni și mai puțin din colegi. Fără prea multe detalii și nuanțe, aceasta este viața obișnuită a fiecăruia dintre noi, adesea cuprinsă în orbita propriului „eu”, pentru care după cum știm, există mai mereu în primul rând propria persoană. Dar într-o zi, descoperi că nu te mai miști…nu mergi înainte….Da, faci pași spre serviciu, casă sau poate și spre biserica din preajmă, dar e ceva mecanic și lipsit de suflet.

Lumina, care ar fi trebuit să existe în mine poate de fapt e mai degrabă întuneric? E un adevăr dureros, dar meditând la acel verset – nu am putut sincer să zic că nu e așa. Toate gânduruile, faptele, cuvintele reprezită viața noastră, care este compusă din benzi albe și negre și e bine dacă suntem în stare să conștientizăm că există și cele negre.

Și „de va fi ochiul tău rău”? Dar cum poate fi ochiul meu „curat” dacă voi trece pe lângă bătrânica cu un păhăruț de plastic pentru mărunțiș, care mă petrece cu o privire plină de durere și suferință, dar nu-mi cere nimic sau voi trece indiferent în transportul comun pe lângă tinerii șezând pe scaune și un bătrânel gârbovit în picioare lângă ei. Noi ne grăbim atunci să ne acoperim ochii prin îngândurarea închipuită, dar de fapt prin orbirea gravă și poate și fără de speranță de a fi vindecată?

Intuneric este atunci când în jur nu se vede nimic sau doar tu nu vreai să vezi ? Și atunci care este întunericul din jur, dacă ceea ce-mi părea „lumina din mine” – de fapt e ceva abia deslușit, sau poate nici atât lumină nu mai are…

Și atunci începe căutarea luminii, căci fără ea viața nici nu mai e viață…. Nu este îngrozitor să cazi… este înspăimântător să cedezi și să renunți… și să continui să cazi. Oprește-te…privește…

Mântuitorul din nou este răstignit și umilit pe Golgota pentru tine, prin moartea Sa, El a călcat întunericul din afară, și a ieșit în întâmpinarea ta, astfel încât să poți alege viața și să fii cu El, ca cu ajutorul Lui să încetezi să mai fii orb.

Ce voi alege eu (sau fiecare dintre noi)? Să merg la sărbătoarea din Ierusalim a lui Pilat și Caiafa, sau să fiu asemeni tâlharului și voi conștientiza faptele mele și voi cădea la picioarele lui Hristos îndrăznind să cer – „Pomenește-mă, Doamne…”?

Domnezeu este milostiv și mila lui e „în fața ochilor mei”, este o respirație proaspată de aer, adusă din câteva rânduri din Evanghelie, care au adus la începutul unei noi căi din viața mea: de a depăși „întunericul”, care este în mine și a merge către Lumină.

„Să tindem cu tot sufletul spre lumina lui Hristos, pentru ca să nu ne cuprindă întunericul veșnic!”

Din Natalia Lozan, Pentru dragoste și înțelegere în familie. Editura Ortodoxia, București 2016

cristiboss56 20.10.2016 09:09:53

Simplitatea odihnește
Să dobândești simplitate în relația ta cu ceilalți, ca să nu te zăpăcească gândurile și să te încurci. Când exprimi cu simplitate ceea ce simți, și tu te eliberezi și pe ceilalți îi ajuți.
– Gheronda, cred că simplitatea înseamnă să se poarte cineva așa cum simte lăuntric. Așa este?
– Depinde de locul în care trăiește. Pentru ca omul să se poarte cu simplitate, trebuie să găsească un mediu potrivit. În lume, mai ales în cea de astăzi, trebuie să fii atent cum te porți. Însă într-o mănăstire sau într-o familie nu ai justificare să nu te porți cu simplitate. Este foarte obositor atunci când nu există simplitate și încredere! În acest caz, ca să-i spui o vorbă celuilalt, ai nevoie de prolog, de epilog, de explicații… În felul acesta viața devine o corvoadă, o adevărată mucenicie. Pe când, acolo unde există simplitate, îi spui celuilalt “așează-te acum” și el se așează, “acum nu este nevoie de tine, pleacă!” și pleacă, fără să te temi că te poate răstălmăci. Simplitatea odihnește, în timp ce lipsa simplității obosește.
– Gheronda, ce înseamnă: “Dobândește libertate în petrecerea împreună cu ceilalți, ca să te slobozești de tulburare”?
– Să dobândești simplitate în relația ta cu ceilalți, ca să nu te zăpăcească gândurile și să te încurci. Când exprimi cu simplitate ceea ce simți, și tu te eliberezi și pe ceilalți îi ajuți.
Cuviosul Paisie Aghioritul

ioan67 20.10.2016 12:23:31

Una din piedicile puse simplitatii este frica.
O lume care traieste fara simtamantul minimal al securitatii/ocrotirii/protectiei, nu poate zamisli si intretine simplitatea.
A trai cu/in simplitate e, printre altele, un rod al curajului jertfelnic.
Rod al credintei, al convietuirii curate cu Harul.

cristiboss56 13.11.2016 14:00:34

"Sa ai parte de un drum bun si sa nu obosesti niciodata,sa cauti si sa te rogi. Sa nu respingi nicodata un om pentru greselile lui si nici sa indumnezeiesti pe cineva pentru calitatile lui"
Parintele Paisie Aghioritul

Doamne ajuta!

cristiboss56 13.11.2016 14:16:19

Sa plecăm de la Dumnezeiasca Liturghie, precum leii, care scot flăcări, devenind mai înfricoșători decât diavolul (n.ed. ‒ primind de la Domnul o putere mai mare în lupta cu diavolul). Pentru că Sfântul Trup al Domnului cu care ne-am împărtășit adapă sufletul nostru și-i dă putere mare. Când Îl luăm cu vrednicie, îi alungă departe pe demoni și-i aduce lângă noi pe îngeri și pe Domnul îngerilor. Acest Sfânt Sânge este mântuirea sufletelor noastre, cu Acesta se curăță sufletul, cu El se împodobește. Acest Trup face mintea mai strălucitoare decât focul, arată sufletul mai strălucitor decât aurul.

Deci, atrăgeți-i pe frații noștri la Biserică, povățuiți-i nu numai prin cuvinte, ci și prin fapte. Și chiar dacă nu le vei spune nimic, dar ieși de la sfânta slujbă – și prin înfățișare, și prin privire, și prin glas, și prin mers, și prin toată cuviința ta – arătându-le celor absenți câștigul pe care l-ai primit prin Biserică, aceasta este de ajuns, ca îndemn și sfat. Pentru că așa trebuie să ieșim din Biserică, ca din Sfânta Sfintelor, ca și cum ne-am pogorî din Ceruri. Învață-i pe cei care nu merg la Biserică faptul că ai cântat împreună cu serafimii, că aparții vieții cerești, că te-ai întâlnit cu Hristos și ai vorbit împreună cu El. Dacă trăim astfel Sfânta Liturghie, nu va mai trebui să le spunem nimic celor care n-au fost. Și aceia, văzând folosul nostru, vor simți paguba lor și vor alerga degrabă la Biserică, ca să se desfete de aceleași bunuri, cu Harul și cu iubirea de oameni a Domnului nostru Iisus Hristos, Căruia Se cuvine slavă, împreună cu Cel fără de început al Său Părinte, cu Preasfântul și Bunul și de viață Făcătorul Său Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin. (Sfântul Ioan Gură de Aur)

cristiboss56 13.11.2016 15:11:31

Sa vă împodobiți cu iubire. Iată temelia tu*turor virtuților. Când există iubire, nu există mânie, nici furie, nici strigăt de disperare, nici hulă, ci toate au dispărut (din „Omilia a XVII-a la Epistola către Efeseni”).

Nu există, într-adevăr nu există nici un păcat care să nu fie distrus de puterea iubirii! Fiindcă mult mai ușor îi este lemnului să se opună focului, decât firii păcatului să se opună puterii iubirii (din „Omilia a IV-a la Epistola I către Tesaloniceni”).

Iubirea îi face buni pe oameni, și cu adevă*rat îi face buni. Ce este, deci, desfrânarea? Nu este cu putință ca cineva să iubească și în același timp să și desfrâneze! Fiindcă, bineînțeles, din lipsa de iubire se întâmplă acest lucru. Iubirea și pe aceasta poate să o înfrâneze. Pentru că dacă cineva iubește pe desfrânată, va încerca și pe aceasta să o îndepă*rteze de ceilalți bărbați, pentru ca aceasta să nu cadă în păcat. Așadar, ca cineva să desfrâneze cu desfrânata este însușirea celui care o urăște peste măsură pe aceasta, dar ca să o îndepărteze pe aceasta de la fapta cea dezgustătoare este însușire a celui care cu adevărat iubește (din „Omilia a IV-a la Epis*tola I către Tesaloniceni”).

(Sfântul Ioan Gură de Aur)

cristiboss56 13.11.2016 19:39:05

Post binecuvântat!

Postul placut Lui Dumnezeu prin gura Sfantului prooroc Isaia!

Pentru ce să postim, dacă Tu nu vezi? La ce să ne smerim sufletul nostru, dacă Tu nu iei aminte?

Da, în zi de post, voi vă vedeți de treburile voastre și asupriți pe toți lucrătorii voștri.
Voi postiți ca să vă certați și să vă sfădiți și să bateți furioși cu pumnul; nu postiți cum se cuvine zilei aceleia, ca glasul vostru să se audă sus.
Este oare acesta un post care Îmi place, o zi în care omul își smerește sufletul său? Să-și plece capul ca o trestie, să se culce pe sac și în cenușă, oare acesta se cheamă post, zi plăcută Domnului?
Nu știți voi postul care Îmi place? - zice Domnul. Rupeți lanțurile nedreptății, dezlegați legăturile jugului, dați drumul celor asupriți și sfărâmați jugul lor.
Împarte pâinea ta cu cel flămând, adăpostește în casă pe cel sărman, pe cel gol îmbracă-l și nu te ascunde de cel de un neam cu tine.
Atunci lumina ta va răsări ca zorile și tămăduirea ta se va grăbi. Dreptatea ta va merge înaintea ta, iar în urma ta slava lui Dumnezeu.
Atunci vei striga și Domnul te va auzi; la strigătul tău El va zice: Iată-mă! Dacă tu îndepărtezi din mijlocul tău asuprirea, amenințarea cu mâna și cuvântul de cârtire,
Dacă dai pâinea ta celui flămând și tu saturi sufletul amărât, lumina ta va răsări în întuneric și bezna ta va fi ca miezul zilei.
Domnul te va călăuzi necontenit și în pustiu va sătura sufletul tău. El va da tărie oaselor tale și vei fi ca o grădină adăpată, ca un izvor de apă vie, care nu seacă niciodată.
Pe vechile tale ruine se vor înălța clădiri noi, vei ridica din nou temeliile străbune și vei fi numit dregător de spărturi și înnoitor de drumuri, ca țara să poată fi locuită.
Dacă îți vei opri piciorul tău în ziua de odihnă și nu-ți vei mai vedea de treburile tale în ziua Mea cea sfântă, ci vei socoti ziua de odihnă ca desfătare și vrednică de cinste, ca sfințită de Domnul, și vei cinsti-o, fără să mai umbli, fără să te mai îndeletnicești cu treburile tale și fără să mai vorbești deșertăciuni,
Atunci vei afla desfătarea ta în Domnul. Eu te voi purta în car de biruință pe culmile cele mai înalte ale țării și te voi bucura de moștenirea tatălui tău Iacov, căci gura Domnului a grăit acestea.
(Isaia 58, 3-14)

Va doresc post binecuvantat si cu folos!
Doamne ajuta!

cristiboss56 14.11.2016 07:58:06

''Tot binele si frumosul se reuseste si se savarseste prin postire''[Sf.Grigorie Palama]
''Postirea intareste rugaciunea,se face aripa in mersul ei catre cer,este mama sanatatii,pedagogul tineretii,podoaba batranetilor.''[Sf.Vasile Cel Mare]
Fie ca Bunul Dumnezeu sa daruiasca inimii fiecaruia dintre noi toate darurile ceresti,toate virtutile evanghelice; credinta,dragoste,rugaciune,rabdare,blandete,smere nie pentru ca sa putem tine piept in aceasta lume pamanteasca si sa pastram chipul lui Dumnezeu in sufletele noastre!
POST CU FOLOS DUHOVNICESC!

cristiboss56 27.11.2016 23:58:39

"Nu căuta la frumusețea chipului, ci la aceea a sufletului omului; nu lua în seamă haina , ci vezi ce anume îmbracă ea; nu te lăsa sedus de o casă arătoasă, ci află mai întâi cine stă în ea și ce fel de om, este..."

Sf.Ioan de Kronstad

Yasmina 28.11.2016 00:31:34

Cuvantul Parintelui Arsenie Papacioc rostit la Praznicul Adormirii Maicii Domnului di

Iubitii nostri frati crestini,
Cu toate cerurile, cu toată creația lui Dumnezeu, dacă n-ar fi Maica Domnului, n-ar fi atât de foarte frumos și împlinită. Este stăpâna cerului și a pământului! E ușor să spui lucrul acesta, dar când spui și a cuvântului… Este atâta loc în împărăția lui Dumnezeu, să stea ca o împărăteasă, dar îi convine mai mult să stea la căpătâiul nostru!

Și să știți că oricare ar fi motivul întristărilor și al supărărilor, sunt numai de la draci! Cum e posibil să deznădăjduim când avem un frate atât de grozav și de puternic, care este Hristos, și o mamă atât de cuprinzătoare, peste tot, care e Maica Domnului! Dumnezeu ne-a făcut dintr-o mare iubire, dar numai pentru El, nu ne-a făcut și pentru altceva, ca să fim în Împărăție împreună în marea bucurie și veselie alături de El! Dar pentru lucrul acesta trebuie să jertfim.

A căzut Adam, Dumnezeu ne-a creat perfecți, ne-a creat cu mari posibilități pentru că umanitatea este superioară angelității îngerilor! Domnul Iisus Hristos ne-a adus mai mult decât ne-a pierdut Adam, ne-a adus putința de a ne îndumnezei după har.

În Evanghelia de aseară Maica Domnului spunea la Sfânta Elisabeta că mare dar mi-a dat, de acum mă vor bucura toate neamurile pământului, a căutat spre smerenia roabei Sale! Ce-o să zică dușmanii Maicii Domnului, care zic că-i o simplă femeie, măcar că și chiar femeia simplă înseamnă viață, înseamnă nădejde! Dar cum să vorbești așa de Maica Domnului? E îngrozitor de vinovat! Și totuși acestor oameni la judecata cea din urmă, Maica Domnului le va arăta această nebănuită pedeapsă: „Vă iert, dar, frați creștini! Domnul Dumnezeu poate să facă orice dar un lucru nu poate, să-și calce cuvântul!” Și dacă este vorba așa și nu se va pocăi, în focul iadului zice că o să se ducă! Ne așteaptă clipă de clipă, veacuri întregi, ne așteaptă să ne îndreptăm inima către El, pentru că o simplă suspinare e o rugăciune mare!
Nu vă descurajați! Am spus că e nevoie de cruce, de jertfă, pentru că trebuie să dărâmăm în noi tot ce a creat păcatul și tot cu darul lui Dumnezeu vom face și această nebunie. Pentru că nu este rușine să mori strivit de dureri! E rușine să mori istovit de plăceri!

Ne-a creat cu atâta putere, cu atâta dragoste dar ne-a făcut liberi ca să avem, zice-se, și noi meritul că suntem în Împărăția Cerului. Dar și aici ne ajută pas cu pas, ne spune Mântuitorul: „Nu se mișcă fir de păr fără voia mea!“. Dacă nu se mișcă fir de păr, nu se mișcă nici fir de iarbă, nici o frunză nu se mișcă fără voia lui Dumnezeu.

Am primit un bilețel într-o împrejurare, unde vorbeam, îmi spune unul că „eu am făcut un păcat mic“. Fraților, nu este lucrul mic în viață răul cel mai mic! E foarte mare păcatul! Și atunci eu, era lume mai multă decât aici: „Domnule dragă, eu știu pe cineva care avea un păcat și mai mic decât al matale! Adam n-a făcut decât că a mușcat dintr-un măr dar a răsunat cerul și pământul, pentru că făcuse o neascultare, pentru că se despărțise de Dumnezeul lui!” Pentru lucrul acesta a trebuit, pentru că a fost jignită Sfânta Treime, Dumnezeirea, să Se întrupeze Cineva din Sfânta Treime și așa S-a întrupat Mântuitorul, așa cum știți. Dar pentru ca noi să străbatem, deși suntem guvernați de El, cu multe ajutoare, avem înger păzitor, pe care l-ați cam uitat! Și spune așa într-un loc: „E cu neputință să nu mori dacă l-ai vedea in adevărata lui lumină!“. Îngerul păzitor nu e singur, are alte miliarde de îngeri care sunt o mare unitate. Sunt extrem de puternici pentru că sunt extrem de curați!

Avem pe Maica Domnului, dacă este atât e destul! Maica Domnului este o nouă lume, Maicii Domnului îi place să stea la căpătâiul dureroșilor, la capătâiul suferinzilor, deși stăpânește întreg cerul și pământul. Este o enorm de mare greșeală așa cum spuneam, să nu-i ceri nimic! E foarte supărată pe acei care nu-i cer nimic. Ne rugăm încontinuu să mai trăim, dar cu o condiție, să purtăm crucea. A trebuit să vină Mântuitorul ca să ne salveze în urma unei căderi care a făcut-o Adam, v-am spus, a mușcat dintr-un măr.
Toate minunile pe care le-a făcut Mântuitorul, pe care le știți, ne stă mintea în loc! Învia morții ca și cum era treaz. Dar n-a văzut lumea minunile pe care le-a făcut, numai atunci când a fost pe cruce, pentru că necesita această suferință cu orice chip. Când Mântuitorul era pe cruce, acum se văita Satana, a fost răpus! Nu putea în iubirea Dumnezeiască care stăpânește totul. Tot, frații mei! Nu există gând și mișcare de păr să nu știe! Dracul, dragii mei, e un tolerat, n-are nici o putere! „Îndrăzniți“, a spus Mântuitorul, „Eu am biruit lumea!” și ce alta doresc decât să aprindeți focul pe care Eu l-am aprins.

Nu este timp de șagă, am fost în viața mea la multe căpătâi de morți: plânset, vaiet, răcnet, muget, mii de glasuri fremătătoare. Vedeau păcatele pe care le-au făcut! Nu se puteau repara altfel decât înapoi, [dar] inapoi nu mai putea, că venise moartea. Moartea e o realitate, iadul e o realitate, raiul e o realitate – mereu auzim lucrurile acestea, mereu fiecare dintre noi spune ceva, bate un clopot în inima noastră: „Trezește-te!“.

Sigur că de asta am spus că e nevoie de jertfă! Oriunde ai fi, chiar în iubire, în familie, peste tot e nevoie de armonie. Ca să faci armonia e nevoie să știi să jertfești! Ce ți se cere? De ce vă speriați? De ce se zice: „Drace, drace!“. El zice: „Doamne, Doamne!“. Dumnezeu e bucuros de numai atât! Nu trebuie o mare meșteșugire, și în sfârșit, tehnică neapărat a rugăciunii! Pune-ți inima în mișcare! I-am spus lui Dumnezeu, și cu cât i-am spus mai mult cu cât ne-a pierdut Adam. Ne-a adus putința de a fi dumnezei, ne-a dat putința să iubim dușmanii! Suntem mereu și-n situația să repetăm că putem orice, dar părinte, să iubim vrăjmașii nu putem. Bine dragii mei, care ziceți că nu puteți, dar ce vi se pare așa de mare povară? Să zici: „Doamne, Doamne!“.
Iadul e o realitate care nu poate fi dezmințită, o confirmă: „mergeți în focul cel de veci“. Focul veșnic e fără lumină! E de mii de ori mai tare în calorii decât asta de aici! Cât stai acolo? “O mie de ani“. Nu! O veșnicie! Pentru că nu i-ai spus ăluia: „Iartă-l Doamne!“. M-a înjurat, m-a lovit, m-a furat… Ce puțin! Eu m-am convins la căpătâiul atâtor morți că toți se căiau grozav, voiau să mai trăiască o zi! Ca să-și pună lucrarea în regulă, care era foarte greu, nu s-a mai putut, decât atât. Astăzi este ziua aia! Dacă nu murim ne împodobim cu daruri deosebite, să putem sufla și răsufla. Frați creștini, suflarea și răsuflarea e un dar de la Dumnezeu, nici asta nu este a noastră! Totul – suntem guvernați, stăpâniți de marea Lui iubire.

Vă dați seama dumneavoastră ce se poate întâmpla dacă Mântuitorul Dumnezeu refuză să ne mai iubească?! Pentru că suntem cu gânduri frumoase, nu vă descurajați niciodată, este omenește să greșești, îngerește să te ridici și drăcește să rămâi în groapă!

Acesta-i timpul, nu amânați cu nici un chip pe mâine! Nu vreau să fac istorie în tot ce vreau să vă spun, dar vreau să vă spun că este cel mai prețios timp acum, dovada este că stăm în picioare și că am venit cu râvnă să împodobim aici cu prezența noastră acest grozav de mare praznic!

Ne spune Mântuitorul că atunci vei trece de la moarte la viață… Moartea-i o realitate, iadul de asemenea, v-am spus, Dumnezeu nu poate să facă un lucru, să-și calce cuvântul. A spus așa, așa va judeca! A apărut iadul care este cea mai mare durere a lui Dumnezeu. Vă amintesc, să nu vă îngrijorați nici să vă înspăimântați. Sunt foarte convins că veți vedea la răscrucea cea din urmă ce important a fost momentul acesta, prezența dumneavoastră aici.
Noi batem clopotele, ne luptăm să fim prezenți, și nu vi se cere nimic decât atât, să fii prezent și să spui: „Maica Domnului nu mă lăsa!“. Credeți că e puțin? Nu e puțin unde e dragoste desăvârșită. Acolo unde e dragoste desăvârșită totul este posibil. Încercați să vă iubiți!

Vă spun dragii mei, iubirea este criteriul judecății de apoi. Nu faceți pofta acestui drac, că iar spun: e cu neputință să nu mori dacă dai în adevărata lui răutate, urâciune. O fetiță mai mărișoară a văzut un drac, nu în adevărata lui urâciune, și a preferat să meargă toată viața cu picioarele goale pe jar decât să mai vadă un drac! E o realitate, atât de mult l-a sluțit păcatul, lepădarea, urâciunea, și tot ceea ce a făcut și face. Dar nu vă speriați! Dumnezeu ne-a ascultat, ne-a dat înger păzitor, ne-a dat pe Maica Domnului, avem toate cetele de îngeri. Un părinte, îi citea ucenicul rugăciunea, părintele a făcut așa și a zis fratele: „Ce e părinte?“, „Ai greșit că am văzut îngerul dând din aripi!” Orice gând îl ia și-l duce la Dumnezeu că-i înger păzitor, nu doarme în post!

Aveți îndrăzneală, e tot ce vă putem spune, pentru că avem multe de spus, pentru că în inimile noastre foarte pretențioase, aici nu mai e nevoie de multe, e nevoie de mult! E nevoie de adâncime, de a trăi acolo unde suntem!
E o mare bucurie pentru noi mânăstirea de-aci, că sunteți prezenți aici, și cu alte cuvinte suntem una!

Nu vă temeți de judecată dacă aveți pe Dumnezeu și pe Maica Domnului! În noi stă toată fericirea veșnică. Luați lucrurile așa cum sunt și încercați, fraților încercați să vă iubiți! Dacă nu se poate, cel puțin să nu vă omorâți, să nu vă dușmăniți!

N-am alt termen, decât ăsta: „Moarte sau viață!” Și m-au întrebat mulți ce e viața și am răspuns: „Viața e moarte continuă!“, pentru că e mereu jertfă. Nu contează celelalte, ce spune lumea și ce latră dracul! Contează ce spune Dumnezeu despre mișcarea inimii noastre.
Vă prețuim sincer, noi ne rugăm aici, chiar dacă nu vă interesează dar barem să știți, ne rugăm pentru toată lumea și sigur, pentru dumneavoastră acesta-i semnul material că sunteți cu inima prezentă. N-ați venit la praznicul din Techirghiol, ați venit la un praznic ceresc sub oblăduirea, mângâierea, bucuria, nespus de marea veșnicie fericită a Maicii Domnului!

cristiboss56 28.11.2016 06:58:01

Din spovedaniile unui pelerin rus către duhovnicul său: Pentru mântuirea sufletului e necesară, mai întâi, adevărata credință. Sfânta Scriptură spune: „Fără credință nu e cu putință să fim plăcuți lui Dumnezeu” (Evrei 11, 6); „Cel ce nu va crede se va osândi” (Marcu 16, 16). Credința nu vine de la noi, ci e un dar de la Dumnezeu. Și credința, ca un dar duhovnicesc, se dă de către Duhul Sfânt: „Credeți și vi se va da” (Marcu 11, 24). Apostolii nu au fost în stare să trezească în ei înșiși, cu propria lor putere, o credință desăvârșită, dar L-au rugat pe Iisus Hristos: „Doamne, mărește-ne credința” (Luca 17, 5).

Sfântul Ioan Carpatiul spune că atunci când noi chemăm numele lui Iisus în rugăciune și zicem: „Doamne, Iisuse Hristoase, miluiește-mă pe mine, păcătosul”, răspunde la fiecare cerere glasul tainic al lui Dumnezeu: „Fiule, ți se iartă păcatele”. Și tot el spune că la orice ceas rostim noi rugăciunile, nu ne deosebim întru nimic de sfinți, de cuvioși și de mucenici, căci - după cum spune Sfântul Ioan Gură de Aur - rugăciunea, chiar când e rostită de noi, care suntem plini de păcate, ne curățim numaidecât. Așa spun Sfinții Părinți: nici o rugăciune - ori este rea, ori este bună - nu este pierdută înaintea lui Dumnezeu.

Ușurința, căldura și dulceața ne arată că Dumnezeu ne răsplătește și ne mângâie pentru această nevoință.

Iar greutatea, întunecimea, uscăciunea, dovedesc că Dumnezeu ne curăță și ne întărește sufletul.

Iar prin această folositoare răbdare, Dumnezeu îl mântuiește pe om, pregătindu-l, cu toată smerenia, să guste viitoarea dulceață harică.

(Părintele Arsenie Boca, Lupta duhovniceasca cu lumea, trupul și diavolul, ediție revizuită, Editura Agaton, Făgăraș, 2009, pp. 79-80)

cristiboss56 02.12.2016 02:25:07

Ca o lumânare

Am întâlnit oameni care stăteau mai drepți decât mulți alții. Erau cei care învățaseră să aibă sufletul mereu îngenuncheat în fața lui Dumnezeu.

Am întâlnit oameni care aveau zugrăvită pe chip o bucurie cum n-o aveau mulți alții. Erau cei din a căror inimă izvorau neîncetat, nevăzut, nebănuit, lacrimi de pocăință.
Am întâlnit oameni care m-au certat mai mult decât alții. Erau cei care aveau ascunse în inima lor toate zâmbetele mele, pe care le știau pe de rost.

Am întâlnit oameni care au fugit când mă iubeau mai mult, au tăcut când își doreau mai mult să îmi vorbească, m-au gonit când se bucurau cel mai mult că am venit și m-au lovit atunci când își doreau cel mai mult să mă mângâie. Am privit în inima lor și am văzut că bătea, arzând, mai mult parcă pentru mine decât chiar inima mea. Bătea în ritmul respirației mele.

Am privit lumânări care ardeau și le-am văzut doar flacăra. Am privit lumânări care ardeau și am văzut doar lacrimile de ceară și fitilul negru îngenuncheat de suferință. Am privit lumânări drepte, frumoase, care nu plângeau... dar nici nu ardeau ...și am încercat să îmi imaginez flacăra ce ar putea fi.

De atunci încerc să privesc și flacăra ‒ aprinsa, mocnindă sau nenăscută încă ‒ din oameni și jertfa din spatele ei. Și cum poți vedea și una, și alta fără lumina izvorâtă din flacăra ta? Din lacrima ta? Din îngenuncherea ta?

De atunci nu-mi doresc decât să ard, așa cum arde o lumânare, luminând plecări și întoarceri, cuvinte și tăceri, mustrări și mângâieri, bucurii și dureri, cu binecuvântarea acelei multiubitoare flăcări care iartă totul, crede totul, speră totul, suferă orișice....

De atunci nu-mi mai doresc nici să ating soarele, nici să fiu o stea, nici să trăiesc numai în focuri de artificii... nu-mi mai doresc decât să învăț să ard, mocnit, constant, pâlpâind iubire, căldură și lumină, cu sufletul îngenuncheat și cu trupul drept... ca o lumânare.

"Floarea din asfalt" - Alexandra Svet

cristiboss56 06.12.2016 23:30:03

Imbogățește-te nu numai cu avere, ci și cu evlavie, nu doar cu aur, ci și cu virtute, sau mai bine doar cu virtute. Fă-te mai cinstitor față de aproapele, arătând mai multă bunătate. Fă-te „dumnezeu” pentru cel aflat în strâmtorare, urmând milostivirii lui Dumnezeu. Dă-i ceva, cât de puțin, celui care are nevoie.

Pentru că și cel mai mic lucru nu este neînsemnat pentru omul lipsit de toate, dar nici pentru Dumnezeu, pentru că știe că este după puterile tale. În loc de ofrandă mare, dăruiește-i râvna ta, și dacă nu ai nimic, lăcrimează pentru el. Compătimirea din tot sufletul este cel mai bun medicament pentru cel care este la necaz. Adevărata afecțiune ușurează mult suferința.

Frate, nu are prețuire mai mică omul decât animalul, care dacă se pierde sau cade în groapă, legea îți poruncește să-l scoți și să-l îngrijești (Deuteronom 22, 1-4). Prin urmare, câtă milostivire trebuie să arătăm semenilor noștri, când chiar și față de animale avem datoria să fim grijulii? „Cel care apasă pe cel sărman defăimează pe Ziditorul lui, dar cel ce are milă de sărac Îl cinstește”, ne spune Sfânta Scriptură (Pilde 14, 31). Cine nu primește un asemenea Datornic, care în afară de datorie, când va veni timpul, ne va da și dobândă? Și în alt loc spune din nou: „Prin milostenie și prin cinste sunt curățite păcatele”. Deci, să ne curățim prin milostenie, să ne spălăm cu ierburi tămăduitoare murdăriile și petele noastre, să devenim albi, unii ca lâna și alții ca zăpada, după milostivirea fiecăruia. (Sfântul Grigorie Teologul)

cristiboss56 09.12.2016 21:48:28

" Scriptură spune: „Femeile înțelepte zidesc casa, iar cele nebune o dărâmă ca mâna lor” (Pilde 14, 1), iar poporul nostru spune din experiență: „Femeia ține casa”. De ce? Ce are special femeia, și bărbatul nu? Dumnezeu a dăruit-o cu astfel de „arme” (iubire și gingășie), pe care, atunci când le folosește, îl robește, îl înmoaie pe bărbatul ei, oricât de barbar ar fi.

Un psiholog spune că mișcările femeii, modul de a vorbi, comportamentul, iubirea, dragostea, gingășia ei ‒ toate au o subțirime, ceva distinctiv care îl răpune pe bărbat. Aceste însușiri îl fac pe bărbat să nu se dezlipească de lângă soția lui. Și deja casa este zidită pe o temelie adâncă și nezdruncinată."

(Arhimandrit Vasilios Bacoianis )

cristiboss56 11.12.2016 00:06:00

Să nu ne primejduim sufletul!

Să stăm bine, să luăm aminte, să judecăm cu multă chibzuință. Pentru nimic în lume să nu primejduim avutul cel mai de preț – sufletul, oferind Domnului jalnicul, iritantul, netrebnicul spectacol al unor ființe refugiate în prostia rea, fudulă, stupidă a legalismului contabilicesc. Contabilitatea, celălalt nume al demonismului, arma preferată și statornica metodă de lucru a vrăjmașului! Să nu plece Hristos de la noi înfometat, înșelat, cu inima deșartă și sufletul mâhnit. Tânărul bogat se îndepărtează trist, dar înțelept este a presupune că, văzându-l cum pleacă, Domnul se va fi îndurerat de El.

img_0829Dacă Hristos ne face neasemuita cinste de a ni se adresa, răspunsul nostru fulgerător – neoprindu-se la nimic altceva: real, cuminte, sigur – să fie numai: „Iată-mă, Doamne”. Răspuns neexaltat, neexagerat, străin de orice imprudență și delir, răspuns calm și sagace, pentru că știe că realitatea cea mai reală se numește Hristos. Hristos acum și de-a pururi. Hristos „cu timp și tară timp”. Hristos, deținătorul cheilor vieții, Domn al sâmbetei și al timpului.

(Nicolae Steinhardt, Dăruind vei dobândi, Cuvinte de credință, Editura Mănăstirii Rohia )

cristiboss56 11.12.2016 00:10:49

Ca sa ramânem ucenicii Mântuitorului, credincioșii Cuvântului Său, ca să cunoaștem adevărul, ca să devenim liberi și să scăpăm pentru totdeauna din robia păcatului, e neapărată nevoie de conlucrarea noastră. Mântuitorul face apel la libertatea noastră, pe care nu ne-o poate răpi nici o putere din lume și de care nu se atinge nici Dumnezeu. „De vrei să intri în viață, păzește poruncile”. „De voiești să fii desăvârșit, du-te, vinde averile”. „Ierusalime! Ierusalime! De câte ori am vrut să adun pe fiii tăi... dar voi n-ați vrut!”

Dumnezeu nu vrea să ne aducă cu sila în Rai. Căci dacă noi am intra acolo cu răutatea în suflet, am pleca din nou ca Adam, deși acesta nu era rău ca noi. Ba chiar de-am intra, nu în sânul lui Avraam, ci în însuși sânul lui Iisus, L-am vinde ca și Iuda, dacă nu ne curățim inima de vicleșug. Dar - lucru de la sine înțeles - deplina noastră libertate atrage după sine și deplina noastră responsabilitate.

(Arhimandrit Paulin Lecca, Adevăr și Pace, Tratat teologic, Editura Bizantină )

cristiboss56 11.12.2016 00:17:18

Domnul ne învață din împărăția cerurilor. Noi însă nu-L credem - nu credem că nu e voie să fii mojic, și suntem mojici; nu credem că nu e voie să te enervezi, și ne enervăm; nu credem că nu e voie să invidiezi, și invidiem bunăstarea altora. Iar unii îndrăznesc să invidieze si harismele duhovnicești de la Dumnezeu — acesta este, îndeobște, un păcat înfricoșător, pentru că fiecare primește de la Dumnezeu ceea ce poate el să poarte.

Între oameni este foarte răspândită această boală a invidiei: ea fierbe în toți. Ne invidiem unii pe alții. Tot timpul ni se pare una sau alta, toți ne dorim ceva mai grozav, mai bun, tot căutăm ceva pentru noi înșine. De această apucătură trebuie să scăpăm, pentru că dragostea tocmai că nu caută ale sale, ci caută folosul celuilalt. Iată înțelegerea pe care ar trebui să ne-o însușim. (Protoiereu Dimitrie Smirnov)

cristiboss56 12.12.2016 23:06:35

Sa te străduiești cu orice chip să păstrezi pacea sufletească și să nu te tulburi de insultele celorlalți. Vei reuși asta dacă te înfrânezi prin orice mijloc de la mânie și-ți păzești mintea și inima cu trezvie de zvâcnirile necuviincioase.

Să primim insultele celorlalți fară să ne tulburăm, ca și când nu ne-ar fi adresate nopuă. O astfel de purtare ne poate aduce în suflet pacea și-l poate face pe acesta sălaș al lui Dumnezeu.

Dacă nu ne este cu putință să rămânem netulburați, trebuie cel puțin să ne înfrânăm limba, după cum spune Psalmistul: „Tulburatu-m-am și n-am grăit” (Psalmi 76, 4).

Pilde de lipsă a mâniei întâlnim în viața Sfântului Spiridon al Trimitundei și la Sfântul Efrem Sirul. Primul a răbdat o înjosire astfel: a mers odată la palat ca să-l întâlnească pe împărat, care-l invitase. Însă o slugă l-a luat drept cerșetor, nu i-a permis să intre, l-a batjocorit și l-a pălmuit. Atunci Sfântul, lipsit de răutate cum era, și-a întors după porunca Domnului și celălalt obraz.

Odată, pe când Sfântul Efrem postea în pustie, s-a întâmplat următorul fapt: un ucenic îi aducea mâncarea, însă pe drum vasul i-a scăpat din mâini și s-a spart.

„Nu te întrista frate, i-a zis sfântul ucenicului, văzându-l supărat. Dacă mâncarea nu vrea să vină la noi, vom merge noi la ea.”

S-a dus deci, s-a așezat lângă vasul spart, a adunat mâncarea de jos și a mâncat-o. Așa de departe era de patima mâniei.

(Un serafim printre oameni – Sfântul Serafim de Sarov, traducere de Cristian Spătărelu, Editura Egumenița, pp. 326-327)

cristiboss56 13.12.2016 07:43:24

Am învățat că un prieten este comoara cea mai frumoasă de pe pământ. / Am învățat că prietenia este o floare care poate fi udată și de la distanță. / Am învățat că nu este nevoie să schimbi oamenii, ci să te schimbi pe tine. / Am învățat să privesc spre trecut cu înțelegere, spre prezent cu bucurie și spre viitor cu nădejde. /Am învățat că sunt lucruri care nu înseamnă nimic oricât de mult ar vrea mintea să însemne ceva. / Am învățat că fiecare om are o cameră în căsuța inimii sale unde nu dorește să intre decât foarte rar și eu trebuie să accept asta. / Am învățat că pacea și iubirea sunt mai presus decât dreptatea și frica./ Am învățat să privesc lucrurile și oamenii prin logica lui Hristos. / Am învățat să intru și să ies din noaptea neagră a sufletului.

Am învățat că nu am învățat nimic…

Parintele Hrisostom Filipescu

cristiboss56 13.12.2016 20:30:28

RABDAREA ESTE HARISMA LUI DUMNEZEU - Atunci cand rabdarea va creste in sufletele noastre ,este semn ca am primit in chip tainic harul mangaierii. Puterea rabdarii este mai mare decat simtirea bucuriei in inima noastra .Ca sa traim in Dumnezeu ,trebuie sa smerim simturile noastre .Atunci cand traieste inima ,simturile se smeresc ,iar cand acestea se razvratesc .inima moare pentru Dumnezeu . ( Sfantul Isaac Sirul ).

cristiboss56 14.12.2016 06:54:22

" Iubiți frați și surori, viața noastră pământească este plină de necazuri și dureri. Nu în zadar este numită, atât de des, „valea plângerii și a tânguirii”. Plângând se naște omul și în lumea cealaltă pleacă cu multe suspine și chinuri. Astfel că nimeni nu poate scăpa în viața aceasta de lacrimi și necazuri; omul are parte aici de mai multe necazuri și nenorociri, decât de bucurii. Sfânta Biserică a lui Hristos cunoaște o mulțime de cazuri, în care Preabinecuvântata Maică a lui Dumnezeu i-a izbăvit pe oameni din toate greutățile.

Să ne rugăm, așadar, ca ea să ne audă pe toți și în ceasul acesta, și să ne izbăvească de tot necazul și nenorocirea, să ne curățească de tot păcatul și patima, și să ne învrednicească de bucurie în veșnica Împărăție a Fiului ei, ca totdeauna cu dragoste să-i strigăm: Bucură-te, atotbună, grabnică ascultătoare, Ceea ce toate cererile noastre bine le împlinești! Amin. "

(Arhimandrit Chiril Pavlov )

cristiboss56 15.12.2016 07:34:03

Rugăciunea curățește sufletul și păzește mintea. Lucrarea cea mai desăvârșită se face în adâncurile sufletului omului, care sunt închise pe de-a-ntregul, cunoscute numai lui Dumnezeu. Astfel vedem ceva mișcător: oameni care se preschimbă în copii ai lui Dumnezeu, deși ajunseseră în adâncurile pierzării de sine.

Și eu, sărmanul, sunt un hârb, dar fac această strădanie. Nu mă las dus de rugăciune așa, vădit, ci mă rog în taină. Ați înțeles? Vine harul lui Dumnezeu și vă adumbrește și pe voi. Vă dă o răcorire, un har și vouă, cu care locuim împreună, mâncăm împreună, vorbim, ne rugăm, ne purtăm simplu. Ați înțeles? Numai un nechibzuit, un „grosolan”, pe care rugăciunea nu l-a mișcat, rămâne străin de har. Să vă rugați să vă descopere Dumnezeu toate cele nevăzute. Sunt multe și nu le știm. Să spuneți lui Hristos: „Ce voiești Tu, ce vrea iubirea Ta, Doamne.” El vă va călăuzi. Spre El să priviți.

Părintele Porfirie

cristiboss56 17.12.2016 10:31:00

Nimic n-avem mai scump pe lumea asta ca ochii și lumina soarelui. Le amintesc pe amândouă, pentru că una fără alta nu prețuiește nimic. Fără lumina soarelui, ochii noștri n-ar prețui nimic; n-am avea ce face cu ei. Dar, nici cu soare fără ochi n-avem ce face. Un orb n-are niciun folos de darul soarelui și al luminii.

Așa e și în lumea cea sufletească. Cel mai scump dar pentru viața noastră cea sufletească este lumina lui Hristos, lumina vieții. Dar, pentru acest dar ne trebuie ochi sufletești. Fără să avem ochi sufletești și vedere sufletească, lumina lui Hristos n-are niciun preț pentru noi.

(Preot Iosif Trifa)

cristiboss56 18.12.2016 20:25:28

N-am adus în mănăstire decât păcatele mele și nu știu de ce Domnul mi-a dăruit, pe când eram încă tânăr înce*pător, atât de mult har al Sfântului Duh, că sufletul și tru*pul meu erau pline de har, și harul era ca la mucenici, și trupul meu dorea să sufere pentru Hristos. Nu cerusem de la Domnul pe Duhul Sfânt: nici nu ști*am că este Duh Sfânt, cum vine și ce lucrează El în suflet, dar acum scriu cu bucurie despre aceasta. O, Duhule Sfinte, drag ești Tu sufletului! Nu e cu putință să Te descriu, dar sufletul cunoaște venirea Ta și Tu dai pace minții și dulceață inimii.

Domnul spune: „Învățați de la Mine că sunt blând și smerit cu inima și veți afla odihnă sufletelor voastre” (Matei 11, 29). Aceasta o spune Domnul despre Duhul Sfânt: căci numai în Duhul Sfânt își găsește sufletul odihna desă*vârșită. Fericiți suntem noi, creștinii ortodocși, pentru că mult ne iubește Domnul și ne dă harul Duhului Sfânt și în Du*hul Sfânt ne dă să vedem slava Lui. Dar ca să păstrăm ha*rul, trebuie să iubim pe vrăjmași și să mulțumim lui Dum*nezeu pentru toate întristările.

(Cuviosul Siluan Athonitul)

cristiboss56 18.12.2016 20:38:13

Taina iubirii

Parintele Arsenie Papacioc
Taina iubirii
Lumea aceasta nu e vinovată, suntem vinovati noi că nu stim să iubim si nu stim s-o apreciem! Ce-am făcut noi pentru lumea asta, dacă este vorba să intrăm în amănuntele drumului mântuitor? Ce-am făcut noi pentru lumea aceasta - asta ni se cere!
0 institutie, ca si un neam, trăiesc prin cei care tâsnesc, care stau pe cruce fără să cedeze. 0 iubire mare pentru Dumnezeu cere o permanentă jertfire. Niciodată nu vom trăi fără probleme si fără săbii îndreptate împotriva noastră! Nu vedeti învătătura crestină? "N-am venit să aduc pace pe pământ, ci sabie... Dusmanii omului sunt casnicii lui." Dar toate acestea nu trebuie să descurajeze pe nimeni cu nimic. Chiar dacă omul este afectat de aceste nenorociri, asta nu înseamnă să renunte. Nu! Dumnezeu stie de necazul tău, iar aceste suferinte te încearcă pentru a te putea defini, pentru a merita să fii încununat de Dumnezeu, căci El asta doreste.
Nu ne putem închipui un om mântuit fără merite. De unde vin aceste merite? Din lupta cu suferintele, iar luptă fără jertfă nu se poate! Crucea a mântuit neamul omenesc! Nu dreptatea lui Dumne- zeu, nici minunile Sale, ci Crucea! Atunci când lisus S-a răstignit, atunci a fost biruit satana. Mântuitorul triumfa pe Cruce, iar satana era învins. Deci, nici un crestin nu este scutit, sub nici un chip, de crucea sa, pentru că e dar de la Dumnezeu suferinta, dragii mei! Nu este numaidecât o pedeapsă. Dar, chiar pe- deapsă în sine, canonul înseamnă putinta revenirii, a întoarcerii la bine.
Se constată că nu vine lumea la biserică. Dar nu trebuie să fie o preocupare în sine, să se facă atâta caz. Pentru că aceste lucruri slăbesc forta per- sonală a fiecăruia, semănând confuzii. Din cauza greselilor multimii, fiecare om ajunge să se scuze în sinea lui: "Ce, numai eu fac? Văd că toti fac!" Deci, cel mai bine este ca noi să ne rugăm pentru rezol- varea acestor lucruri pentru oamenii acestia. Si chiar vă rog, să fie o mai mare dorintă de iubire adevă- rată! Nu o iubire înregistrată si difuzată ca atare de oameni: "Auzi, domnule, că trebuie să iubim!" Nu! Trebuie să simti nevoia să iubesti.
Nu este niciodată nimeni degeaba lângă tine. El este cu stiinta lui Dumnezeu, ca tu să-l ajuti sau să te folosesti. Te folosesti, că poate are o putere de duh mai mare. Sau îl ajuti tu, în sensul de-al suporta. Este o mare greseală atunci când certăm pe unul sau pe altul! Il rabdă Dumnezeu si pe acela, si de aceea l-a pus în calea ta, ca să-l rabzi si tu si să te încununezi!
Dacă se întâmplă să facem fapte bune, nu este bine să le facem numai din obligatie, pentru că de- venim cazoni. Să le facem dintr-o dragoste cu orice chip, si atâta cât putem. Pentru că Dumnezeu nu ne tine că suntem noi foarte vrednici. Ne tine că este foarte milostiv El, si de aici vine si toată mila noastră.
Bunăoară, dacă se găseste cineva în situatia să dusmănească pe cineva, se găseste în situatia să-l judece, pentru că este într-adevăr incorect si nu se asează deloc. Deci, îti este incomod si tie si celorlalti. Dar dacă ar zice omul asa, ar sta de vorbă cu Dumnezeu: "Măi dragă, Eu îl iubesc si pe acela asa cum e. Dă-te de partea Mea, ca să-l iubesti si tu. Eu îl iubesc asa cum este. Căci de aceea îl tin în viată. Dă-te de partea Mea si lasă, nu-l mai dusmăni; Eu sunt Dumnezeu si tot Eu te tin si pe tine. Tu câte greseli faci si ti le trec cu vederea?" Acest dialog intim, cu smerenie să se facă, si tu esti asigurat. Si răsare cu orice chip iubirea, fără de care nu se poate face nimic, chiar dacă ai da muntii la o parte; chiar dacă ti-ai sfâsia trupul să ardă pentru Hristos. Milostenia nu este numai să dai din traistă. Milostenie este că accepti pe un om să stea lângă tine, fără să îl alungi în gând. Ai un coleg care are un necaz, trebuie să stii să-i faci o mângâiere, să-i descretesti fruntea. La săraci poti să faci o rugăciune scurtă: "Doamne, miluieste-l!", dacă nu poti să-i dai, că esti în tramvai si el este pe trotuar. Intrebarea se pune, cum ne este inima noastră în legătură cu su- ferinta din jur? Cel mai mare lucru de care vom fi întrebati la Judecata de apoi este: "De ce nu am dat mai multă atentie semenilor nostri?"
Există poruncă în învătătura crestină: să se respecte toată făptura, cu atât mai mult fiinta o- menească, care are "chip" si "asemănare". Si firea pervertită, bineînteles, te îndeamnă să tii cont numai de al tău, si foarte greu te rupi si pentru celălalt. Si tocmai asta e porunca: să te rupi. Eu v-am spus uneori; dacă nu, spun acum: Era într-o situatie, parcă era vis, dar tare a fost parcă real, asa... Murisem, si mă uitam, cum se spune, la moartea mea, căci sufletul nu moare. Mă uitam la mine în cosciug si când a ajuns cosciugul să intre în groapă am zis: "Ce bine este dacă lasi ceva din tine afară! Aceea te va ajuta si pe tine să trăiesti mereu". Milostenia este ceva din tine. Si Alexandru Vlahută zice: "Mila e toată Scriptura!"
A milostivi pe unul, pe altul, aici se arată că tu esti Hristos. Apoi, nici nu stii că acela pe care îl ajuti poate să fie Hristos. El nu întinde mâna să-i dai. El întinde mâna să-ti dea împărătia cerului si tu nu observi. Si, de regulă, oamenii caută bănutul cel mai mic.
Fratii mei, tineti minte: cersetorii sunt personaje biblice! Ai trecut pe lângă mântuirea ta asa de usor! Si mai grozav, l-ai dispretuit pe cersetor! Cersetorii nu pier niciodată. Fac sobor la margine de drum si împart ce s-a căpătat, si zic: "Asta-i de la cutare. Pomeneste-l, Doamne, întru împărătia Ta!" Si are valoare. Mântuitorul, ca să ne încurajeze, a spus: însutit veti primi! Vrei să te îmbogătesti? Dă tot ce ai! Primesti însutit! Lucrul acesta nu-l vorbesc de la mine. Dacă ati cunoaste viata Sfântului Ioan cel Milostiv, v-ati înspăimânta! Sfântul Ioan, când s-a dus în respectiva arhiepiscopie, a întrebat: "Cât aur are arhiepis- copia?" Si i s-a răspuns: "Atâtea litre de aur!" "Dati-i la săraci!" Când au auzit, economii ăia au zis că îi sărăceste. Si a venit înapoi însutit fată de cât a dat. Iar dădea, iar venea însutit. Economii cârteau mereu! Vezi, nu observă omul când primeste, dar observă când dă. Dar venea însutit cu precizie! Este cuvânt din Scriptură. Eu nu am dreptul să-l contrazic pe acest cuvânt. Si obisnuiti-vă cu autoritatea cuvintelor din Sfânta Scriptură. Tainele Bisericii s-au făcut pe temeiul cuvintelor din Scriptură. "Ce dezlegati voi, dezleg si Eu". Asa a luat nastere Taina Pocăintei.
A venit o doamnă la arhiepiscopie să dea o donatie. Si a întrebat-o Sfântul Ioan: "Cât doriti să dati, doamnă?" "Atât!" Sfântul Ioan se astepta să primească însutit, iar cât dădea doamna asta nu era însutit. Si a întrebat-o: "Atât ai vrut cu adevărat să dai?" "Nu! Am vrut să dau atâta, dar când am scris suma, o mână nevăzută a sters si a scris cât dau eu acum".
Ce se întâmplase? Economii nu au dat la săraci cât a zis Sfântul Ioan. Au dat mai putin. Si corespundea cu cât a adus femeia asta însutit. Sfântul Ioan i-a mustrat: "Uite cine sărăceste arhiepiscopia!" Si s-a ajuns să dea câte o corabie cu aur, si veneau o sută înapoi; si s-a umplut Marea Mediterană cu corăbii pline cu aur mergând la Sfântul Ioan. Si s-a auzit glas din cer: "Să vedem, Ioane, cine este mai milostiv: tu sau Eu?" S-a verificat cu ape, cu corăbii si cu aur cuvântul Scripturii. Deci, obisnuiti-vă să nu trăiti numai voi, ci să trăiti în toti care sunt cu voi.
Există poruncă mare repetată de Iisus Hristos, încât insistă: "Să vă iubiti unul pe altul." Vedeti, cu orice chip trebuie să fim controlati, dacă avem acest sentiment de iubire pentru toti. Practic e greu. Nu poti chiar să iubesti pe toti. Bine, asta se întelege. Dar, cu nici un chip să nu urâti! Dacă nu urăsti, nu mai esti în apă, esti pe scară, pe prima treaptă. Dar esti pe uscat! Si sigur că treptele merg până la treapta dragostei de sus. Esti liber si ai posibilitatea de a urca, dacă nu urăsti. Deci este un început doar. Ce se numeste scară: "Două lemne hodo-lemne si un brat de ălea măruntele!" Adică, dacă esti pe prima treaptă esti salvat. Dar ceva sfânt din noi, creân- du-ne Dumnezeu singur numai pentru Dumnezeu si poruncindu-ne să iubim, ne-a dat si putinta să iubim. Si atunci ceva sfânt din noi ne spune: "De ce să stau chiar asa pe ultima treaptă? Ia să păsesc mai sus!" Se întâmplă de capeti o bucurie pe care nu o cunosteai, dar care te odihneste si te sileste la a treia treaptă. Si tot asa, si tot asa, până când ajungem la dragoste, care este legătura desăvârsirii.
Mântuitorul nu spune că sunt treizeci de trepte, cum arată Sfântul Ioan Scărarul. Spune: "Să vă iubiti" - vorbeste la superlativ si termină. Dar acum, noi, care ne întâlnim cu neputintele noastre si cu frecusul, lipsa de educatie la un adversar, dintre două rele, alegem răul cel mai mic. Decât să-l urăsc, mai bine mă asez pe prima treaptă si nu-l urăsc. Si mă tin cu mâinile de treapta de sus. Dacă te tii cu mâinile de treapta de sus, înseamnă că e posibil să ajungi la ea, că e deja în mâna ta. Este poruncâ. Nu mai avem voie să comentăm, decât, cu orice chip, să stabilim re- latii măcar la "Bună ziua", sau să nu urăsti pe nimeni. Degeaba ne zbatem, degeaba împlinim alte po- runci crestine, dacă n-avem relatie cu cineva. Frătiile voastre trebuie să stiti că inima noastră trebuie să fie mereu liberă pentru Hristos. Că un dusmănel, care stă cocotat pe acolo pe undeva în zona asta grozavă a inimii, îl îndepărtează pe Hristos din inima ta. Adică nu vrea Hristos să stea cu dusmănelul ăla. Că nu există relatie între rău si bine. Mântuitorul zice: "Să-mi dai toată viata, toată fiinta ta!" Dracul zice: "Mie să-mi dai numai un deget!" Că prin asta el te stăpâneste cu totul. Deja e lângă tine. Nu mai este Hristos lângă tine, dacă tu i-ai dat o unghie de la un deget. Nu trebuie recunoscut.

cristiboss56 18.12.2016 20:41:32

Taina iubirii ( 2 )

De aceea, nici nu se stă de vorbă cu dracul. E o greseală mare când mai spun unii: "L-am certat pe dracul!" Lui îi convine foarte mult dialogul cu omul. Să te rogi! El fuge de rugăciunea pe care o faci tu. Dacă îl simti că într-un fel te munceste fizic, sau te deranjează te miri cum, roagă-te la Hristos: "Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-mă pe mine, păcătosul!" Că vă este la îndemână o rugă- ciune ca asta. Dar nu cu agitatie, ci cu calm si cu stăpânire de sine. Pentru că, vă repet acum, sunt sigur că v-am mai spus, oricare ar fi motivul unei întristări, sau al unei mâhniri, este numai si numai de la draci. Harul lui Dumnezeu nu vine unde-i o mâhnire, unde-i o întristare, deoarece cu astfel de bogătie nu stii ce să faci si o risipesti. Si, din pru- dentă, nici nu te stăpâneste acest har, dar vine unde-i linistire sufletească, unde fiinta noastră transformă ca un mare aparat de reactie acest har al lui Dumnezeu cu hotărârile tale de a misca, de a te împlini, si uite asa ajungi la măsura omului desăvârsit, ca să nu vorbesc chiar să fii un dumnezeu după har, bine- înteles. Dar pe fondul unei stări de veselie, viata duhovnicească nu se vede, dar se simte. Simti că ai mândrie. Insă smerenia nu se prea simte! Niciodată un om nu spune: "Eu sunt smerit!" Dar se simte totusi o bucurie sufletească pentru că ai un fior de relatie caldă cu lumea.
Dacă rationalizezi relatia ta cu lumea pe motiv că sunt liber să nu primesc vizita fratelui - e un câstig. Dar e un câstig minor, fără rezultate mai avansate. Trebuie să-l iubesti cu adevărat cu inima. Strategic vă dau un sfat: nu poti să-l iubesti pe vrăjmas de prima oară, dar asează-te pe pozitia să nu-l urăsti. Si dacă te găseste moartea pe pozitia de a nu-l dusmăni, tu mori ca un iubitor de vrăjmas, cu harul lui Dumnezeu.
Să stiti că e foarte drăcească lucrare, ura asta a aproapelui. Prima dată asta vine: "Ah, ce i-as face!" Dragă, cele zece porunci nu trebuie învătate ca la scoală: "Dacii si romanii", si începi să spui istoria dacilor si a romanilor ca pe apă. Nu! Trebuie cu orice chip să împlinim aceste porunci. Poti să te prezinti la duhovnic că n-ai împlinit o poruncă, că o împrejurare, sau o stare de lucruri te-a oprit. Se a- nalizează de ce nu ai putut, capeti circumstante atenuante, dar cu nici un chip să nu crezi că esti scutit total, că o împrejurare s-a creat si tu nu ai împlinit porunca.
Ai lucrat Duminica. Porunca Bisericii este să nu se lucreze. Dar o împrejurare oarecare te-a silit să lucrezi. Nu-i nici o mustrare, poate e nevoie să te spovedesti că ai muncit, fără canonisire. Nu s-a gătit mâncare pentru Duminică. Si există o altă poruncă care spune: "Cine posteste sâmbăta sau Duminica este certat de Biserică". Si atunci ce faci ca să nu postesti Duminica? N-am mâncare făcută - fac mân- care. Deci am muncit Duminica. Dar, dintre două rele, alegi răul cel mai mic. Dar am salvat porunca care spunea să nu postesti Duminica.
Doi insi sau hotărât să se ducâ la Ierusalim. Se mergea pe jos în conditii grele, nu erau mijloace de transport. Mergând ei spre Ierusalim au intrat să găzduiască la o casă, unde i-au găsit pe toti bolnavi. Au sărit amândoi, i-au ajutat cât au putut. Dar unul dintre ei a zis: "Eu nu mai merg la Ierusalim căci nu pot să părăsesc pe cei bolnavi" "Cum, dragă, că noi ne-am hotărât. Unde-i hotărârea noastră?" Si a plecat celălalt singur si a ajuns la Ierusalim. Acolo era o mare aglomeratie, că era vorba de Inviere.
Pelerinul, ajuns la biserică, a pătruns cu mare greutate prin prima usă de la biserică, si-l vedea pe cel care rămăsese la bolnavi chiar la Altar. Dintre două fapte bune alege fapta cea mai mare. Cel care a îngrijit de bolnavi s-a asezat pe pozitia de vârf a Scripturii: iubirea. Si atunci ce cauti la Ierusalim? Te duci din traditie? Te duci că ai posibilităti? Te duci că ai timp, sau că ai avut bani? Dacă tu ai lăsat vreo dusmănie în urma ta? Porunca iubirii e o poruncă mare, de aceea insistâ Mântuitorul. Deci e o între- bare justificată; să ne-o punem toti: "Iubesc sau nu iubesc?", că e poruncă, dragă! Să nu credeti că Mântuitorul a vorbit numai pentru veacul respectiv, pentru Apostoli. Nu. A vorbit pentru toate timpurile. Si noi avem bogătia că suntem crestini. Si atunci sigur nu o să urmăm pe cutare Tutankamon, sau pe Buda. Noi urmăm pe Hristos. Băgati de seamă, iubirea e criteriu de judecată! Evanghelia care se citeste la Duminica Judecătii de apoi este aceasta: "Am fost bolnav, si nu m-ati în- grijit. Am fost însetat, si nu mi-ati dat să beau. Am fost flămând, si nu m-ati săturat". Nu vorbeste nici de alte artaguri si nu stiu ce. Vorbeste numai de iubire. De ce ai urât? Dovadă că tu nu ai iubit, nici măcar nu l-ai respectat, că-i fiintă omenească. L-ai urât. Că nu-l mai recunosti ca fiintă omenească, din mo- mentul din care îl urăsti. Si atunci ne osândim cu asta. Vorbesti de rău cu atâta usurintâ si cu atâta motivare intimă. Si chiar dacă esti întrebat, răspunzi:
"Dar ce, numai eu vorbesc!? La urma urmei merită". Ei bine, vă spun, e un păcat foarte mare. Nu numai că nu-l iubesti, dar îl dusmănesti, îl urăsti. Atunci tu ai făcut crimă, nu dragoste.
Dacă pomenim pe cineva, este poate departe de tine, nu are cum să stie că tu îl pomenesti. Tu esti în comuniune cu cel pe care l-ai pomenit. Dumnezeu, pentru rugăciunea ta, îl ajută pe el, si tu, constient, vrei să fii împlinitor al poruncilor date de Dum- nezeu: te numesti un mântuitor cândva si undeva.
Tu pomenindu-l pe el, îl ajută Dumnezeu. Dumnezeu ti-a auzit rugăciunea.
Chiar Traian, care a fost un păgân, a avut o fiică, Drosida, care a ajuns Sfânta Mucenită Drosida. S-a botezat singură, drăgălasa. Impăratului Traian i se dusese vestea, si a rămas vorba: "Bun ca Traian".
Era un suflet bun, drept, nu i se cerea mai mult decât să fie drept.
Sfântul Grigorie Dialogul, văzând atâtea lucruri făcute de Traian si că a avut un nume asa de consacrat, s-a rugat lui Dumnezeu pentru el ca să-l ierte. Sfântul Grigorie a trăit în anul 500, de când avem Sfânta Liturghie a Sfântului Grigorie Dialogul. Si s-a rugat lui Dumnezeu să-l ierte pe Traian. Deci, a intrat într-un dialog cu Cerul si a auzit un glas:
"Dumnezeu ti-a auzit rugăciunea, dar mai mult să nu te rogi pentru păgâni". Sfântul Grigorie Dialogul a intrat într-un dialog cu Cel ce mântuieste si i-a dat putinta lui Traian să fie si el în împărătia mântuitilor.

cristiboss56 18.12.2016 20:44:54

Taina iubirii ( 3 )

Tu, dacă pomenesti pe cineva, trăiesti cu toată lumea, cu fratii tăi de credintă. Si sunt obligati fată de cel care îi ajută la mântuire într-o formă anonimă, dar stie Dumnezeu.
Mai departe, după rugăciune, tine relatia cu omul. Aruncă-i un zâmbet, ca să vadă că nu îi esti dusman. Nu un rânjet. Aruncă-i un zâmbet, dacă te provoacă.
Dragă, eu am sustinut un adevăr. Frătia ta ai fost în situatia să fii în afară de adevăr. Că te-a lezat punctul meu de vedere, al adevărului, nu-i vina mea. E vina ta care nu esti cu Adevărul. Acesta, să zicem că este un motiv material care a stricat relatia.
Noi nu putem forma legi de iubire de la noi. Porunca: "să iubesti" este si pentru ei. Ce să facem, pentru că răspunsul este ăsta: există si rai si iad. S-a dat putinta fiecăruia să nu se ducă în iad si totusi s-au dus si în iad. Ce să facem? Noi ne facem datoria să iubim, că si pe cei din iad îi iubeste Dumnezeu. Dar iubirea lui Dumnezeu îi biciuieste acum. Dreptatea lui Dumnezeu îi tine acolo. Iadul este marea durere a lui Dumnezeu. Ei îsi dau seama că îi iubeste Dumnezeu, si tocmai aceasta îi chinuie. "Uite, ne iubeste si acum, deci, ce ar fi fost să-L fi urmat pe Hristos?" Ce n-a facut Hristos să-i scape pe oameni de iad?
Uite, dialogam în ce priveste mântuirea. De ce mergi pe o cărăruie oarecare si nu mergi pe soseaua bătută, care duce la Ierusalim? Pe soseaua asta te mai lovesti de pietre, dar nu părăsesti soseaua pentru sângerările rănilor. Te pansezi, dar tine-te de sosea, că harul nu vine decât pe soseaua asta, nu vine pe toate cărările. Insă nu trebuie sâ schimbăm discutia, că avem de-a face cu oameni îndărătnici. Uite, tu te duci la un prieten care are un câine rău. Câinele nu stie că esti prieten cu stăpânul, si latră la tine. Dar tu nu tii cont că latră câinele, tu îl iubesti pe stăpânul lui si te duci la el.
Solutia este să-i zâmbesc, să-l pomenesc si să nu-l urăsc, asa cum este. Eu îmi doresc foarte mult să-mi păstrez această sfântă libertate, această curătire a inimii, că Hristos nu vine în inima ta dacă este un dusman acolo. Nu vă mai preocupati cu: "Uite, eu i-am zâmbit si el mi-a rânjit". Dacă esti pe linia adevărului poti să fii foarte sigur: "Doamne, eu sunt de vină, că e fratele meu!"

cristiboss56 19.12.2016 17:10:01

Vreau să vorbesc cu voi astăzi și pe o altă temă. Nu demult ne-a vizitat un preot rus. Și într-o discuție între patru ochi m-a întrebat:

— Părinte Sofronie, este cu putință în epoca noastră să vezi Lumina cea Nezidită?

— Eu am scris despre aceasta. Ați citit?

— Nu.

— Ei bine, luați de la părinții noștri cărțile unde scriu despre aceasta.

Însuși felul cum mi-a pus întrebarea mi-a dat impresia că înclina să creadă că dedemult, în primele trei veacuri de prigoană, Dumnezeu lucra prin minuni și prin cercetări vădite, iar mai târziu El a încetat a lucra astfel; și acum, deja de veacuri nu mai este așa. Dar acest om aparține unui grup de oameni care în chip logic trag încheierea că în zilele noastre Dumnezeu nu Se arată ca Lumină. Și, prin urmare, dacă cineva vede Lumina, el vede altceva, și nu adevărata Lumină Nezidită, Taborică. Bineînțeles că dacă mă întreabă cineva așa, eu ce pot să spun? Sunt osândit să tac.

Uite că și părintele N., când a fost în Rusia, a întâlnit o femeie care spunea tot așa, că Dumnezeu a încetat să lucreze ca mai înainte, și că acum nu mai sunt stareți, și că aceasta este pretutindenea - „așa lucrează Dumnezeu acum."

Vă vorbesc despre aceasta pentru că a gândi astfel este o cale către cunoaștere. Aceleași cuvinte și același fel de a gândi erau și pe vremea lui Simeon Noul Teolog: „Cei ce zic că în zilele noastre nu este cu putință a primi Duhul Sfânt, și care hulesc lucrarea Duhului Sfânt zicând că astfel de lucrări sunt de la diavol, aceia introduc o nouă erezie în Biserica lui Dumnezeu.” În al 45-lea Imn, Sfântul Simeon vorbește despre cei ce tăgăduiesc Lumina în care se arată Dumnezeu și care este Însuși Dumnezeu - și spune că ei gândesc nedrept, și că în realitate sunt căzuți în erezie. Iar la acel Simeon care a devenit Siluan aflăm scris în capitolul „Despre smerenie": „Unii zic că așa a fost cândva dedemult, dar că acum acestea s-au învechit." Și, cu modestia lui caracteristică, Sfântul spune că o astfel de gândire nu este dreaptă: „Cu Domnul niciodată nimic nu se împuținează, ci numai noi ne schimbăm, ne facem răi, și astfel pierdem harul".

Dacă de la Dumnezeu sau nu de la Dumnezeu mi-a fost acea binecuvântare - mie însumi îmi este greu a spune, ba chiar cu neputință. Dar socotesc că dacă acea Lumină despre care scriu ne duce la simțirea Dumnezeirii dintru început a lui Hristos Însuși, așa cum s-a petrecut cu Apostolul Pavel pe calea către Damasc (Faptele Apostlilor 22, 6), atunci este aceeași Dumnezeiască Lumină care a fost și pe Tabor (Matei 17, 2). Eu sunt prea mic ca să vorbesc mai departe despre aceasta, dar totuși vreau să zic că dacă acea Lumină mărturisește pentru Dumnezeirea Logosului întrupat al Tatălui, cum putem recunoaște ca fiind dreaptă convingerea că astăzi cel ce vede Lumina cade într-o mare eroare - în rătăcire? Încă multe am mai avea de vorbit, și fie ca o mică frântură din ceea ce s-a întâmplat cu mine să intre astăzi în povestirea mea și în spovedania mea înaintea voastră, iubiții mei frați și surori.

Rugați-vă pentru mine, și să vă păzească Domnul.

(Arhimandritul Sofronie)

cristiboss56 20.12.2016 20:16:03

Nu te supăra pe lucrurile neînsuflețite și nu le înjura atunci când nu-s așa cum trebuie și te împiedică la lucru. Dacă te vei obișnui să te înfurii pe lucruri, te vei înfuria și pe oameni, chiar și fără pricină, și vei cădea din dragoste – iar dragostea e miezul întregii Legi a lui Dumnezeu. „Iubește-l pe aproapele ca pe tine însuți” (Marcu 12,33).

(Sfântul Ioan de Kronstadt)

cristiboss56 21.12.2016 11:58:46

Să vă rugați mai mult pentru ceilalți decât pentru voi. O să ziceți „Doamne Iisuse Hristoase, miluiește-mă” și o să-i aveți totdeauna înlăuntrul vostru și pe ceilalți. Toți suntem fiii aceluiași Tată, suntem toți una; pentru aceasta, când ne rugăm pentru ceilalți, putem zice „Doamne Iisuse Hristoase, miluiește-mă”, și nu „miluiește-i”. Astfel, îi facem una cu noi înșine.

Rugăciunea pentru ceilalți, atunci când este făcută lin și cu iubire adâncă, este dezinteresată și aduce un mare folos duhovnicesc. Aduce har și celui ce se roagă, și celui pentru care se roagă.

Părintele Porfirie

cristiboss56 21.12.2016 23:26:15

Frica nu trebuie să intre în inima noastră. Totuși, când Îl iubești pe Dumnezeu, nu mai ai nicio teamă. Pentru că, la urma urmei, de ce te poți teme? Aceasta este întrebarea pe care o pun tuturor celor care vin plini de teamă. Nu-ți fie frică. De ce ți-e frică? De moarte? Spune că ești mort și ai terminat povestea! Adică, atunci când ai depășit frica de moarte ai scăpat...

Sau s-ar putea să te temi că se va întâmpla ceva cu ochii tăi... și, dintr-odată, să simți o durere în ochi! Acest lucru mi s-a întâmplat mie. Am avut probleme cu ochii. Ei, și? Dacă este voia lui Dumnezeu și crezi că îți vei pierde vederea, așa va fi. Așteaptă, totuși. Așteaptă cu credință – numai cu credință și răbdare, nimic altceva. Pentru că, adeseori, durează mult până când Dumnezeu împlinește.

(Maica Gavrilia)

cristiboss56 22.12.2016 01:24:35

Dacă pedeapsa ar ajunge din urmă îndreptarea, lumea s-ar fi pierdut și s-ar fi distrus pe deplin. Dacă Dumnezeu ar fi fost grabnic spre pedepsire, Biserica nu l-ar fi dobândit pe Pavel. Îndelunga răbdare a lui Dumnezeu l-a făcut pe prigonitor apostol și propovăduitor. Bunătatea lui Dumnezeu l-a schimbat pe lup în păstor; îndelunga răbdare a lui Dumnezeu l-a făcut pe vameș evanghelist.

Îndelunga răbdare a lui Dumnezeu ne-a miluit pe toți, ne-a prefăcut pe toți, ne-a schimbat pe toți. Dacă vezi că vreunul, mai înainte hulitor, s-a preschimbat în teolog, dacă-l vezi pe cel ce altădată își întina gura cu cântece deocheate că își curățește acum sufletul cu imne dumnezeiești, minunează-te de îndelunga răbdare a lui Dumnezeu, laudă pocăința și zi: „aceasta este schimbarea dreptei Celui Preaînalt”.

(Arhimandrit Atanasie Anastasiou - Stareț al Sfintei Mănăstiri a Marii Meteora)

cristiboss56 23.12.2016 06:02:20

De-ți vine la vremea rugăciunii silă, lene, vlăguire, cunoaște că-s de la draci, și o veche ispită. Căiește-te și roagă-L pe Domnul să te ierte pentru neputința ta.

Iarăși, de-ți fuge mintea și nu mai știi ce spui la rugăciune, nu te lăsa de ea. Nu-i fă dracului pe plac. Vezi-ți de rugăciune, că spune în Pateric: „chiar de nu pricepi cuvântul, îl pricepe dracul și se teme”. Fără osteneală nu e rugăciune.

(Jean-Claude Larchet)

cristiboss56 23.12.2016 12:03:48

Bucuria, nimicirea întristării!

https://lh6.googleusercontent.com/-s...os_evlogon.jpg

Totuși omul vrea să se roage, ca să aibă întreaga afecțiune a lui Dumnezeu, toată îmbrățișarea lui Dumnezeu, toată dulceața Lui, toată veselia Duhului lui, tot harul pe Care-L dă Sfântul Duh. Harul Sfântului Duh este o altă vedere cu toate simțurile, pe care o are omul. Însă această vedere în rugăciune o dă bucuria. Când te rogi fără bucurie, atunci nu ajunge la Dumnezeu rugăciunea ta. Melancolia ta, supărarea ta, necazul tău devine o fortăreață întărită, o grădină prin care nu răzbate nici lumina, nici sunetul și nu urcă nimic la Dumnezeu.
Când prin rugăciunea ta, când prin suișurile minții tale vrei să vezi pe Dumnezeul cel viu, vrei să participi cumva la vederile sfinților , la izbânzile îngerilor, când vrei să preguști acelea pe care Dumnezeu le dă tuturor celor ai săi, în special acelora care trăiesc o viață mai duhovnicească. Când vrei să vezi cu ochii sufletului tău pe Dumnezeu, când vrei ca Dumnezeu cel adevărat să devină vederea ta, atunci nu există alt mod decât să te rogi cu bucurie. Astfel dobândești dreptul de a cere vederea lui Dumnezeu. Fără bucurie, orice ceri este egoist. Este o meschinărie care te desparte de Dumnezeu. Și prin urmare, dacă te aude Dumnezeu, atunci vei auzi glasul: „prăpastie mare s-a întărit”[1] între Mine și tine.
Așa cum acel bogat nu putea să se apropie de sânurile lui Avraam, fiindcă „prăpastie mare s-a întărit” între ei tot așa nici Avraam nu putea să-i împlinească cererea lui. Exact așa, oricât de mult s-ar ruga și cel mai bogat, dacă nu are bucurie, nu poate nimic să izbândească. Săracul Lazăr însă plin de mizerie și răni, le are pe toate. Se bucură și cu fărâmiturile pe care reușea să le fure de la câinii stăpânului său[2].
„Vederea în rugăciuni” înseamnă deci: rugăciuni cu bucurie, care dau cele mai înalte trăiri ale inimii. Pentru fiecare dintre ele există o premisă și premisa vederilor este bucuria.
Și continuă: „Și buna dispoziție în trude”. Ar putea spune cineva că osteneala este ceea ce mă lipsește de bună dispoziție. Prin urmare, nu se poate să fii și bucuros și trudit. Când am trudă nu am bucurie. Și totuși zice aici că bucuria este „buna dispoziție în trude”. Ce înseamnă bună dispoziție? Înseamnă bucurie, dulceață, transformare, deplina satisfacție a inimii, euforia în inimă, schimbarea a toate. „Buna dispoziție în trude”. Truda sunt ostenelile și luptele pe care le facem cu inima noastră, sunt ostenelile și luptele pe care ni le dă Dumnezeu. Dar bucuria transformă această stare a ostenelilor într-o bună dispoziție. Și așa îl vezi pe mucenic că trăiește bucuria lui. Îl vânează, îl lovesc, îl biciuiesc este totuși atât de bucuros, fiindcă i s-a dat ceea ce avea deja și i-a prisosit ceea ce căuta[3]. Avea bucurie, și i-a dat Dumnezeu mai mare bucurie și mai mult încă, voioșie, veselie.
Bucuria este încă, zice, „podoaba călugăriei”. Ce înseamnă podoabă? Podoaba este ceva pe care-o pui, pe care o atașezi pe un trup, un altoi, unirea celor doi în una. Ramura pe care o pui într-un copac nu mai poți apoi să o scoți, fiindcă aceasta a devenit una cu copacul, s-a asimilat, odrăslește o mlădiță și dă rod.
Viața duhovnicească este deci congruența a doi factori: al renunțării, adică al predării noastre lui Hristos și al bucuriei, care este consecința încrederii noastre în Dumnezeu, consecința înțelegerii și simțirii că Hristos S-a răstignit pentru mine, că Hristos mi-a pregătit sălașuri veșnice, că Hristos mi-a pregătit frumusețe în cer. Și cum spuneam, bucuria izvorăște din siguranța lui Dumnezeu, adică din trăirea unirii cu Hristos și cu ceilalți oameni.
Omul fără bucurie este despărțit de Hristos.
Orice ai face, ba încă și pocăința ta și dragostea ta nu sunt adevărate dacă nu ești bucuros. Zici că mă iubești și în altă zi în care eu plec, tu te mâhnești și plângi. Dragostea ta este un egoism dezmățat, dragostea ta este o furtună a persoanei tale, dragostea ta este o înălțare a idolului tău, o înșelare.
Nu este cu putință de asemenea să spui că eu postesc, când postul tău nu îți dă bucurie. Nu este cu putință să spui că eu îl iubesc pe sărac și îi dau un obol, în ceasul în care, dându-i obolul, inima ta nu simte întreagă bucuria aceea. Când ai bucurie, atunci orice faptă este adevărat. Și prin urmare relația ta cu Dumnezeu și lepădarea ta de toate depinde de bucurie.
(Arhimandrit Emilianos Simonopetritul, Despre Viață. Cuvânt despre nădejde,Indiktos Atena, 2005)

cristiboss56 23.12.2016 12:08:55

http://www.crestinortodox.ro/comunit...4424/98408.jpg

RUGACIUNEA CU ''DURERE'' ESTE RUGACIUNEA CU ''PUTERE'' De rugat ne rugam cu totii, dar iata ce ne invata parintele Paisie Aghioritul despre cum trebuie sa ne rugam pentru aproapele, daca vrem ca rugaciunea noastra sa fie lucrătoare:

- Cheia reușitei este ca pe cel ce se roagă să-l doară. Dacă nu-l doare, poate sta ore întregi cu metania în mână și rugăciunea lui să nu aducă nici un rezultat. Dacă există durere pentru problema pentru care te rogi, chiar și cu un suspin faci rugăciune din inimă. Mulți, atunci când alții le cer să facă rugăciune pentru ei nu au timp să se roage în momentul acela și de aceea se roagă numai cu un suspin pentru problema acelora. Nu spun ca să nu se facă rugăciune, ci, dacă se întâmplă să nu fie timp, chiar și un suspin pentru durerea celuilalt este o rugăciune din inimă, adică echivalează cu ore întregi de rugăciune. Citești, de pildă, o scrisoare, vezi o problemă, suspini și după aceea te rogi. Acesta este mare lucru! Inainte de a apuca receptorul, înainte de a forma numărul, Dumnezeu te aude! Și să vezi cum se înștiințează și celălalt! Să vedeți cum demonizații înțeleg atunci când fac rugăciune pentru ei și strigă oriunde s-ar afla!
Adevărata rugăciune începe de la durere, nu este plăcere, “nirvana”. Dar ce fel de durere este? Omul se chinuiește în sensul cel bun. Il doare, geme, suferă atunci când face rugăciune pentru orice. Știți ce în seamnă a suferi? Da, suferă, pentru că participă la durerea generală a lumii sau a unui om în particular. Această participare, această durere Dumnezeu o răsplătește cu veselia dumnezeiască. Desigur că nu omul cere veselia dumnezeiască, ci ea vine ca o consecință, deoarece participă la durerea celuilalt.
– Cum să înceapă cineva lucrarea aceasta?
- Află ceva, de pildă, despre un accident. “Ah!”, sus pină el și Dumnezeu îndată îi dă mângâierea dumnezeiască pentru puțin suspin. Vede pe unul îndurerat și iarăși suferă împreună cu el, iar Dumnezeu îl mângâie cu mângâierea dumnezeiască, nu rămâne cu acea amărăciune. Iar celălalt este ajutat prin rugăciunea lui. Sau se gândește: “Dumnezeu ne-a dat atâtea, dar eu ce am făcut pentru El?”. Mi-a făcut mare impresie ceea ce mi-a spus un suflet: “Ingerii își acoperă fețele atunci când se săvârșește Taina Dumnezeieștii Liturghii, iar noi ne împărtășim cu Trupul lui Hristos. Eu ce am făcut pentru Hristos?“. Unul ca acesta suferă în sensul cel bun.
– Cum înțelege cineva că celălalt s-a folosit prin rugăciunea sa?
- Este înștiințat de aceasta prin mângâierea dumnezeiască pe care o simte înlăuntrul său după rugăciunea ce-a făcut-o cu durere de inimă. Dar mai întâi trebuie ca durerea celuilalt să o faci durerea ta și după aceea să faci și rugăciune din inimă. Dragostea este o însușire dumnezeiască și ea îl vestește pe celălalt. Și în spitale, când pe medici și pe surori îi doare pentru bolnavi, acesta este medicamentul cel mai eficace dintre toate medicamentele ce li se dau. Bolnavii simt că se interesează de ei, simt siguranță, mângâiere. Celui care suferă nu trebuie să-i spui multe cuvinte, nici să-l dăscălești. Ințelege că te doare pentru el și astfel se folosește. Durerea este totul. Dacă ne doare pentru ceilalți uităm de noi înșine și de problemele noastre.AMIN

cristiboss56 24.12.2016 15:33:08

SARBATORI BINECUVANTATE ....!!!! Nașterea Ta, Hristoase, Dumnezeul nostru, răsărit-a lumii Lumina cunoștinței; că întru dânsa cei ce slujeau stelelor, de la stea s-au învățat să se închine Ție, Soarelui dreptatii, și să Te cunoască pe Tine, Răsaritul cel de sus, Doamne, slavă Ție.

cristiboss56 25.12.2016 15:20:55

Sarbatoarea NASTERII MANTUITORULUI HRISTOS Sa Va aduca pacea Betleemului si Sa Va daruiasca bucuria vesniciei.Fie ca "vestea minunata"sa ne apropie de IISUS si sa ne indemne sa optam pentru EL.CRACIUN FERICIT!"Slava intru cei de sus LUI DUMNEZEU si pe pamant pace,intre oameni bunavoire!"
Sa ducem bucuria Nasterii Domnului Iisus Hristos si acolo unde nu a putut patrunde, sa o pastram in casele celor saraci, sa o frangem pe masa celor lipsiti, s-o repetam la capataiul celor bolnavi, sa batem la usa celor certati sa le vestim bucuria,sa-i impacam pe cei dezbinati, sa-i mangaiem pe cei tulburati, sa daruim un zambet celor tristi ca sa simta fiecare ca s-a nascut cu adevarat Hristos, Domnul nostru si in pestera inimii lor!
Sarbatori binecuvantate si Craciun fericit !!

Ora este GMT +3. Ora este acum 04:25:47.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.