Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Secte si culte (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5031)
-   -   Împotriva EREZIILOR NEO-PROTESTANTE - Cuvântul al II-lea - ICOANELE (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=17729)

Mihnea Dragomir 21.03.2015 09:26:33

Citat:

În prealabil postat de centesimusvicesimusoctavus (Post 585372)
Acum ne putem întoarce la subiectul despre icoane? Mulțumesc.

Sa lasam icoanele. Pe mine, cel mai mult ma distreaza ce spun adventistii despre Papa = Anticrist. Si despre capistea Satanei de la Roma. Si despre felul in care lumea e guvernata de iezuiti, armata neagra a lui Vicarius Filii Satanae.

Hai, Centi, vreau deseara sa ne spuneti ce v-au mai zis astazi la sinagoga despre asta! Nu vreau sa cred ca astazi nu va zice nimic. O sambata in care nu se vorbeste despre cum adventismul salveaza lumea ajunsa in ghearele catolicismului e o sambata pierduta.

centesimusvicesimusoctavus 21.03.2015 15:55:24

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 585575)
Sa lasam icoanele. Pe mine, cel mai mult ma distreaza ce spun adventistii despre Papa = Anticrist. Si despre capistea Satanei de la Roma. Si despre felul in care lumea e guvernata de iezuiti, armata neagra a lui Vicarius Filii Satanae.

Hai, Centi, vreau deseara sa ne spuneti ce v-au mai zis astazi la sinagoga despre asta! Nu vreau sa cred ca astazi nu va zice nimic. O sambata in care nu se vorbeste despre cum adventismul salveaza lumea ajunsa in ghearele catolicismului e o sambata pierduta.

Probabil nu o să mă crezi, dar nici azi, nici săptămâna trecută, de fapt în tot anul acesta, de la amvon nici măcar nu s-a pomenit numele papei, al iezuiților sau masonilor. E drept, sabatul încă nu s-a sfârșit... dacă după amiaza apare vreo noutate, promit să ți-o aduc la cunoștință :5:
Acum, valabil pentru toți frații catolici și ortodocși: vă rog frumos nu mai confundați predicile adventiste cu postările de pe Facebook ori de pe site-urile specializate în bârfe, și scenarii conspiraționiste.

Eu zic totuși că ar fi mai corect să revenim la subiectul despre icoane. Ori despre chipuri cioplite, dacă e mai interesant... ;)

stefan florin 21.03.2015 18:15:42

Citat:

În prealabil postat de preamultadezbinare (Post 585528)
In Vechiul Testament,evreii HABAR N-AVEAU daca mai e ceva dupa moarte si ce mai e.Ceata totala.
Discutia despre icoane ARE legatura cu punctul de vedere ortodox asupra existentei unui suflet constient dupa moarte.Normal ca sfintii din icoane trebuie sa fie "undeva" CONSTIENTI ,pt.ca,altfel la cine te rogi?

asta zici tu amice! Biblia insa te contrazice. Mai citeste!

AlinB 21.03.2015 22:02:44

Citat:

În prealabil postat de centesimusvicesimusoctavus (Post 585600)
Probabil nu o să mă crezi, dar nici azi, nici săptămâna trecută, de fapt în tot anul acesta, de la amvon nici măcar nu s-a pomenit numele papei, al iezuiților sau masonilor. E drept, sabatul încă nu s-a sfârșit... dacă după amiaza apare vreo noutate, promit să ți-o aduc la cunoștință :5:
Acum, valabil pentru toți frații catolici și ortodocși: vă rog frumos nu mai confundați predicile adventiste cu postările de pe Facebook ori de pe site-urile specializate în bârfe, și scenarii conspiraționiste.

Eu zic totuși că ar fi mai corect să revenim la subiectul despre icoane. Ori despre chipuri cioplite, dacă e mai interesant... ;)

Predici poate nu, dar cartile de "informare" sunt pline cu asa ceva.

Daca le citesti, ajungi repede la concluzia ca de fapt insasi bazele teologie adventiste sunt construite pe ideea ca Papa e Antihirstul sau ceva de genul.

Acum, nu-i purtati pica dl. Mihnea, face si el joc de picioare aici, asteptand sa mai pasati o idee de combatut, noua de preferinta daca se poate :)

centesimusvicesimusoctavus 22.03.2015 06:45:11

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 585624)
Acum, nu-i purtati pica dl. Mihnea, face si el joc de picioare aici, asteptand sa mai pasati o idee de combatut, noua de preferinta daca se poate :)

Aa, nu! Nu-i port pică de fel, chiar citesc cu plăcere postările dumnealui, de multe ori fiind mai coerent și logic în argumentație decât majoritatea ortodocșilor de pe aici.
Păi am pasat deja o idee ce se înscrie bine în subiectul topicului: ce părere are/aveți despre chipurile cioplite, ori turnate [în ipsos] din bisericile catolice?

Mihnea Dragomir 22.03.2015 09:58:58

Citat:

În prealabil postat de centesimusvicesimusoctavus (Post 585650)
Păi am pasat deja o idee ce se înscrie bine în subiectul topicului: ce părere are/aveți despre chipurile cioplite, ori turnate [în ipsos] din bisericile catolice?

Subiect dezbatut aici: http://www.crestinortodox.ro/forum/s...ead.php?t=7900

Igor_Paslusnik 22.03.2015 17:40:20

Citat:

În prealabil postat de Wryetui (Post 585082)
Crucea catolica se face cu toate cele cinci degete deoarece simbolizeaza cele cinci rani a lui Hristos de pe cruce, si seface de la stanga la dreapta deoarece simbolizeaza faptul ca Hristos a venit pe pamant si apoi s-a suit la dreapta Tatalui. Dar de ce aceasta varianta nu ar fi buna? Si semnificatia ei mi se pare frumoasa...

Unde spune în Biblie, că Hristos a avut 5 răni pe Sfânta Cruce?
Știi câte răni a avut? Sute. Sute de răni. Poate mii.
E o prostie crucea franco-latinilor. Dovedit.
Explic:

Înainte de Marea Schismă, toți creștinii, își făceau semnul Sfintei Cruci, cu degetul mic, degetul inelar și degetul mare unite în josul mâinii, și degetul arătător și degetul mijlociu, ridicate sus.
Adică așa:
https://credintadreaptaortodoxa.file...1-11.jpg?w=300

Felul corect: după Marea Schismă, franco-latinii au luat propriul stil de a face cruce, și de a binecuvânta, și ortodocșii, propriul stil. Dar ortodocșii, s-au păstrat foarte autentic de modul originar, autentic, de a face cruce și de a binecuvânta, anume ridicând în sus, cele 3 degete de jos, pentru că cele 3 degete unite, simbolizează Sfânta Treime. Iar cele două, lăsate jos, inelarul și cel mic, reprezintă pe Adam și Eva sau cele două firi ale lui Hristos, ca persoană omenească și persoană Dumnezeiască.

Deci felul greșit: când nu unești, cele 3 degete, simbolizând, invocând și mărturisind Sfânta Treime, nu este modul creștinesc de a face cruce. Când faci cruce cu toată palma, nu mai e Sfânta Treime, e "Sfânta" Cincime. Și pe bună dreptate, că la ei, la franci, și Maica Domnului poate să mântuiască. Erezia "co-redemptrix", apărută în secolul 20. Cum și mulți ortodocși spun: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, mântuiește-ne pe noi. Greșit. Și probabil și "papa de la Roma" poate să mântuiască, deci se explică Sfânta Cincime. Sau "Sfântul" Infinit? În fine, mă sperie alte gânduri.

Și acum modul greșit : când urci mâna dreaptă prima dată la partea stânga și apoi la partea dreaptă, îi atribui Sfântului Duh Dumnezeu, locul celor de-a stânga. Nu degeaba franco-latinii, nu mai au har și taine și Duh Sfânt și nu degeaba "bisericile" lor sunt goale în Occident. Desființând mărturisirea Sfintei Treimi, prin neunirea celro 3 degete, mai și fac în modul greșit cruce, prima dată punând la stânga pe Sfântul Duh. Când spunem: în numele Tatălui, și al Fiului și al Sfântului Duh, ei pun la stânga, în mod greșit.

Modul corect: degetele arătător, mijlociu și cel mare, unite, ridicate sus, numind Sfânta Treime, și rostind: în numele Tatălui, care e capul, al Fiului, punând cele trei degete, la buric, simbolizând venirea în trup omenesc, a Mântuitorului Hristos, și apoi cele 3 degete se ridică în partea dreaptă, la umăr, cât mai sus, și rostind: și (în numele) Sfântului Duh. Anume Sfântul Duh, este Dreptul, Dumnezeu ca Persoană, Duhul Sfânt, Este Cel ce Este, și este Drept, peste tot pământul. Și apoi de duc cele 3 degete în partea stângă, anume, că noi, oamenii, firea noastră păcătoasă, am îndrăznit să chemăm și să mărturisim, Sfânta Treime, Creatorul Universului, și astfel, spunem amin: așa să fie; din mâinile și gurile și mințile noastre murdare, de aceea se încheie Sfânta Cruce, în partea stânga.

Nici întrun caz "seface de la stanga la dreapta deoarece simbolizeaza faptul ca Hristos a venit pe pamant si apoi s-a suit la dreapta Tatalui", pentru că nu se confundă Hristos cu Duhul Sfânt, căci locul Duhului Sfânt, este sus, la dreapta, și nu are simbolistică Hristos, nimic acolo, ci Duhul Sfânt.

Iar când se dă binecuvântare, în ortodoxie, e diferit, față de cum se face cruce. Respectiv:

http://omolenko.com/images/blagoslovenie.gif

Nicidecum cacealmaua care o fac franco-latinii (autointitulații romano-catolici), cum se binecuvintează, așa se și face cruce, iar mâna dreaptă a Patriarhului eretic de la Roma, e "mâna lui Dumnezeu"... Doamne ferește...

Igor_Paslusnik 22.03.2015 17:46:37

Citat:

În prealabil postat de centesimusvicesimusoctavus (Post 585302)
Putei vă rog frumos să lăsai erezia nemuririi sufletului despre care s-a vorbit destul până să se închidă topicul respectiv i să revenii la erezia închinării la icoane?
Mulumesc.

Am dovedit deja că erezie este să spui că sufletul e muritor. Dogma creștină și a Adevărului, a lui Iisus Hristos, este că sufletul este nemuritor.
"Nemurirea sufletului", nu a fost, nu este și nu va fi niciodată erezie, ci a fost, este și va fi Adevărul. Sufletul este cu adevărat nemurito. Dovedit Biblic, în primul rând. Apoi Sfinții Părinți.

Igor_Paslusnik 22.03.2015 17:52:39

Citat:

În prealabil postat de centesimusvicesimusoctavus (Post 585372)
Domnilor, nu este nici furată, nici schimbată; versetele (19 la număr până la data închiderii topicului) care spun că sufletul moare (deci nu este nemuritor) le găsii pe topicul respectiv i majoritatea sunt luate chiar din Biblia Ortodoxă. Acum ne putem întoarce la subiectul despre icoane? Mulumesc.

Ai avut noroc că n-am participat la acea discuție, Centime.

Dar vine și rândul tău, dacă mă ține Dumnezeu în viață...

Repet, SUFLETUL ESTE NEMURITOR, dovedit BIBLIC ! Amin.

Igor_Paslusnik 22.03.2015 18:06:47

Citat:

În prealabil postat de centesimusvicesimusoctavus (Post 585397)
Recunosc, nu m-am prins. Apocrifele nefiind canonice, nu îneleg de ce ar fi trunchiere a Bibliei. Ele pot sta alături de Biblie, fiind bune de citit [cu valoare documentară i istorică] aa cum spune i Biserica Ortodoxă; dar nu în Biblie.

Cărțile apocrife sunt una, iar deuterocanonice, sunt alta. Apocrifele, în termenul strict la cuvântului, înseamnă cărțile care nu au învățătură creștină, chiar dacă vorbesc despre creștinism, fiind mincinoase. Valabile în vechiul și noul testament.

Deuterocanonice, anume "deutero", care înseamnă al doilea, deci al doilea canon. Deci ele sunt Canon. Trebuie să fie în Biblie. Că sunt al doilea Canon. Au fost timp de 1500 de ani, până la Luther, care le-a scos, și apocalipsa spune că dacă va scoate cineva ceva din Biblie, i se va scoate partea lui din ceruri.

Mai aveți câteva idei, însemnate aici:

http://www.crestinortodox.ro/forum/s...ead.php?t=9089

Biblia trebuie să aibe 80 de cărți, în Canoanele ei, primul canon și al doilea canon. Deci 53 de cărți ale Vechiului și 27 ale Noului.

Igor_Paslusnik 22.03.2015 18:13:55

Citat:

În prealabil postat de preamultadezbinare (Post 585528)
In Vechiul Testament,evreii HABAR N-AVEAU daca mai e ceva dupa moarte si ce mai e.Ceata totala.
Discutia despre icoane ARE legatura cu punctul de vedere ortodox asupra existentei unui suflet constient dupa moarte.Normal ca sfintii din icoane trebuie sa fie "undeva" CONSTIENTI ,pt.ca,altfel la cine te rogi?

Citat:

În prealabil postat de preamultadezbinare (Post 585532)
Adevarul poate fi undeva la mijloc,adica e posibil sa mai fie ceva dupa moarte,ceva care poate fi numit"suflet",insa acel ceva e inconstient,si va deveni constient doar la inviere,cand va fi unit cu trupul,adica i se va da un nou corp fizic,ca pe cel vechi demult l-au mancat viermii.Pana atunci insa,acel "suflet"NU STIE NIMIC!
Ceva cam ca un stick sau DVD,nu functioneaza decat bagat in calculator.

Dezastru mare în căpșorul tău, nu-i așa? E biblic, ce vorbești, nu?

Îți pot dovedi, în cel puțin 30 de versete, că evreii nu doar că știau, dar erau convinși că există suflet viu, după moartea trupului.

oaie_cugetatoare 22.03.2015 18:15:33

Citat:

În prealabil postat de Igor_Paslusnik (Post 585672)
Cum și mulți ortodocși spun: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, mântuiește-ne pe noi. Greșit.

Alo, domnu', time-out putin ca ai luat-o pe aratura.
Tocmai te-ai luat de paraclisul Maicii Domnului.Si sa nu-mi spui ca este prima
oara cand auzi "Preasfântă Născătoare de Dumnezeu miluiește-ne pe noi"Acesta fraza spune ca ne rugam Maicii Domnului ca sa mijloceasca pe
langa Fiul Ei, cererile noastre si starea de pocainta.

Iar chestia asta o practica orice mama care se roaga pt copii ei atunci cand
nu le merge bine.Un fel de a te adresa Maicii Domnului , "ca de la mama la
mama".

Asa ca, fugutza, fie iti iei pastilutza de seara fie mergi la duhovnic si ii spui
ca ai ceva personal cu paraclisul Maicii Domnlui.:65:

GMihai 22.03.2015 18:34:59

Emiliane, ne bucuram sa te vedem.

In Evanghelii scrie ca Isus a avut cinci rani pe Cruce. Unu la mana.

Doi la mana. Modul bizantin de a face cruce nu a fost nici singurul in Biserica Catolica, inainte de schisma, si nici singurul in BO dupa schisma. Mai citeste. Pentru un licentiat cu 10 in teologie, e rusine mare sa nu stii lucrurile astea. Ar fi rusine si daca ai fi licentiat in teologie iehovista, dar ortodoxa ?!!

Igor_Paslusnik 22.03.2015 22:26:56

Oiță, fi mai atentă cu Domnul, la ce citești și la ce răspunzi, bine? Una zic eu, și alta zici tu. Fi mai atentă, cu Domnul. Că de la atâtea jocuri, devine periculoasă percepția asupra realității. No offense, nu?
Nu iau pastiluțe, dar mulțumesc că ești atât de vizibil îngrijorată ;)

Iar ție, Mihai, (prefer Igor, nu Emilian, mulțumesc pentru bunul simț exagerat) arată-mi și mie versetele alea care spune că Iisus (nu Isus) a avut 5 răni, verset, ceva concret.

Iar înainte de Marea Schismă, nu exista Biserica "catolică", era Biserica. Și-atât. Biserica Creștină. Numită eventual, alternativ: romioi-katolikoi.
Și nu e modul bizantin de a face cruce, e modul CORECT de a face cruce, și e modul CORECT de a binecuvânta, având scris cu degetele: Hristos.

centesimusvicesimusoctavus 23.03.2015 05:13:15

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 585654)

Mulțumesc pentru link. Am citit conținutul topicului și în esență, cu excepția a două sau trei postări, subiectul s-a învârtit iarăși în jurul mesajului artistic ori emoțional pe care-l transmite icoana/statuia. Vreau să menționez încă o dată că nu văd nimic rău în reprezentările 2D, ori 3D ca artă. Greșeala constă în folosirea lor în serviciul cultic, în închinarea/adorarea/sărutarea/plecăciunea și în slujbele speciale dedicate lor. Adică, ceea ce interzice de fapt porunca a II-a din Decalog.

AlinB 23.03.2015 12:05:15

Iarasi aceleasi lozinci goale..

Igor_Paslusnik 23.03.2015 14:15:40

Citat:

În prealabil postat de centesimusvicesimusoctavus (Post 585797)
Mulumesc pentru link. Am citit coninutul topicului i în esenă, cu excepia a două sau trei postări, subiectul s-a învârtit iarăi în jurul mesajului artistic ori emoional pe care-l transmite icoana/statuia. Vreau să menionez încă o dată că nu văd nimic rău în reprezentările 2D, ori 3D ca artă. Greeala constă în folosirea lor în serviciul cultic, în închinarea/adorarea/sărutarea/plecăciunea i în slujbele speciale dedicate lor. Adică, ceea ce interzice de fapt porunca a II-a din Decalog.

Greșeala este a acelora care NU folosesc Sfintele Icoane ca obiect de cult.

Nu numai că este erezie, să nu te închini lui Dumnezeu, și prin Sfintele Icoane, și nu numai că este erezie, să nu folosești obiecte de cult, precum veșmintele preoțești, dar este utopic, este o minciună, este ilogic, absurd, aberant, să te abați, de la ceea ce este scris în Biblie și să ai totuși pretenția să te numești creștin...
Cum fac, toți protestanții și neo-protestanții.
Porunca a doua din decalog, NU se referă la Sfintele Icoane, la obiectele de cult, și la felul adorării lor. Repet, amintesc și susțin.
Orice poruncă din Biblie, trebuie tâlcuită, ținând cont și de toate celelalte. Dacă nu se poate da o astfel, de tâlcuire, ghinion, înseamnă că nu ai Duhul Sfânt, și nu ai dreptul și nu ai voie să tâlcuiești.
Dacă faci tâlcuiri, de capul tău, îți joci mântuirea în acele tâlcuiri. Și te duci în iad, neîntârziat, după moarte. Dovedit. Biblic, desigur. Cu durere totuși,. scriind cuvintele.
Adevărul este tocmai, folosorea Sfintelor Icoane, în închinarea/adorarea/sărutarea/plecăciunea în slujbele speciale dedicate lor, conform Bibliei, că nu vorbim de pe pereți, desigur.
Oh, vai de ereziile lor, și de sufletul lor, vai, dacă îi prinde moartea și plecarea din această lume, în erezii...

Barsaumas 24.03.2015 12:13:00

Oarecum off-topic:

https://www.youtube.com/watch?v=rtfTONbSZkk

Asa se face misionarism interconfesional. Nu latrand si aruncand anateme, si vorbind de rau oameni morti in pacea lui Dumnezeu.

Igor_Paslusnik 01.06.2015 16:47:55

Pentru "cultele" sau sectele de neo-protestanți, dacă mai aveți nelămuriri, cu privire la Sfintele Icoane, vă rugăm să reparcurgeți acest topic și să postați noile nelămuriri, vă stau la dispoziție.

Reamintesc, acest topic vorbește despre Icoane, strict numai din Biblie. Ca să dovedim că Ortodoxia este singura Biserică a lui Hristos, iar neo-protestanții se închină hristoșilor-demoni, la satana, respingând Icoanele și multe alte făptuiri creștine, ei fiind eretici și anti-biblie.

Acest topic este practicat cu scopul declarat de a ajuta, de a păzi și de a înțelepți, turma lui Hristos cea mică, ortodocșii, de slujitorii demonilor din ereziile neo-protestante și de tot soiul și felul de alte erezii, și de a ajuta pe eretici să evadeze din închisoarea iadului, în care îi ține erezia, departe de mântuire.

Vă mulțumim. Doamne-ajută.

Later edit (editare mai târziu):

PASTORI sau CREDINCIOȘI PENTICOSTALI; BAPTIȘTI; ADVENTIȘTI; IEHOVIȘTI; NAZARINENI; MORMONI; oricine și oriunde sunteți, veniți aici să vorbim.

Iată vă chem la dialog ! La războiul în cuvânt ! De unde nici un trup nu suferă. Vă invit să vorbim. Aveți de câștigat folos spre mântuire.
Să vorbim despre Sfintele Icoane și despre orice subiect teologic vreți voi.

Vă stau la dispoziție și vă slujesc !

Iar ortodocșii, da-ți acest link, trimiterea către acest topic din forum, către prieteni neo-protestanți, dacă aveți și vreți, trimiteți-i aici, să se lămurească asupra Bisericii lui Hristos și să se dumirească de întunericul în care ei sunt.

Vă rog veniți !

Vă rog veniți să vorbim !
Faceți-vă conturi pe forum și veniți să vorbim, în duhul blândeții, respectându-ne reciproc și ascultându-ne reciproc.

Vă aștept cu drag !

Pacea Domnului !

Igor_Paslusnik 29.07.2015 19:07:08

Sunt întristat... :(

Nu mai vor să vină protestanții și neo-protestanții să mai vorbim despre Sfintele Icoane, sau despre Sfântul Botez dăruit copiilor.

Mi-aș dori să vină... :( și să se lămurească unde și care e Adevărul și să devină creștini, să iasă din înșelare și să se mântuiască...

Oare unde-au dispărut cu toții ?
Nu mai vor să vină la dialog ?

Poate-au devenit creștini, ce mult m-aș bucura. Să fi ieșit din minciunelile lor... Că acum li s-a explicat, pot să nu mai protesteze.

Doamne, ai milă de ei...

Corinusha 30.07.2015 10:31:20

Pai daca zici ca totul e ata e dovedit biblic, da-mi si mie niste versete din biblie unde se vorbeste de icoane si straie preotesti si unde ni se spune ca trebuie sa ne inchinam la acele infatisari ale sfintilor, Maicii Domnului si Iisus.

Iar legat de botez, acelasi lucru; eu inca nu am gasit in biblie verset care sa aminteasca macar de botezul bebelusilor (pentru care de fapt, se leapada nasii de satana si tot ei vorbesc in nuele copilului - ceea ce e cel putin absurd, deoarece copilul ala habar nu are ce se intampla).

Daca tot esti trist ca nu vin oamenii sa te mai intrebe de icoane si botez, m-am oferit eu sa iti dau de lucru :)

DragosP 30.07.2015 10:36:51

Moamă ce întrebări de ortodoxă sadea pui, soro!
Bravos, l-ai încuiat!

AlinB 30.07.2015 10:42:04

Pai daca s-a plans ca nu are de lucru..

Igor_Paslusnik 30.07.2015 11:08:28

Citat:

În prealabil postat de Corinusha (Post 596644)
Pai daca zici ca totul e ata e dovedit biblic, da-mi si mie niste versete din biblie unde se vorbeste de icoane si straie preotesti si unde ni se spune ca trebuie sa ne inchinam la acele infatisari ale sfintilor, Maicii Domnului si Iisus.

Soro, să știi că eu te iau în serios...

Citește, sau dacă ai citit, recitește acest topic, prima dată, și vino cu nelămuriri, la ce nu ai înțeles, dar după ce l-ai citit tot, până aici.
Sau cel puțin, toate postările mele, ale lui Ioan Cezar, ale lui Ștefan Florin sau cătălin2.
Toate versetele sunt aici în topic.

Citat:

Iar legat de botez, acelasi lucru; eu inca nu am gasit in biblie verset care sa aminteasca macar de botezul bebelusilor (pentru care de fapt, se leapada nasii de satana si tot ei vorbesc in nuele copilului - ceea ce e cel putin absurd, deoarece copilul ala habar nu are ce se intampla).

Din nou, e un topic special pe tema asta, cu versete, strict despre Sfântul Botez:
http://www.crestinortodox.ro/forum/s...ad.php?t=17076

Ai citit aici? Vezi? :) Dăi bătăiță și citește că altfel, vi să dai de lucru, dar n-ai fost foarte studioasă înainte, "mami".

Citat:

Daca tot esti trist ca nu vin oamenii sa te mai intrebe de icoane si botez, m-am oferit eu sa iti dau de lucru :)

Da, mulțumesc, mulțumesc, ești amabilă, mă refeream la protestanți și neo-protestanți, că noi, creștinii, plec de la premisa că știm deja că suntem în Adevăr, știm deja ce și cine este Adevărul și facem parte din Biserica Lui și mlădițele Bisericii cele Vii, Sfânta Ortodoxie, care nu suntem rupți și aruncați în foc, ca și alții ce s-au rupt de Biserică.

Deci "să stăm bine, să luăm aminte, Sfintele Sfinților".

Igor_Paslusnik 06.09.2015 00:21:15

Alte două ARGUMENTE BIBLICE în APĂRAREA Sfintelor Icoane, în care se odihnește Duhul Sfânt.

Primul argument:

"Înălțați pe Domnul Dumnezeul nostru și vă închinați așternutului picioarelor Lui, că sfânt este!" - Psalmul 98, 5.

Să ne închinăm așternutului picioarelor Lui?
Cum adică?
Cine sau ce este acel așternut al picioarelor Lui, la care trebuie să ne închinăm?
Este Cerul și pământul.
Și zice sfânt este. Cu "s" mic, minuscul. Adică nu se referă la Dumnezeu, că știm deja că Dumnezeu Sfânt este. Ci se referă că sfânt este, cine?
Așternutul picioarelor Lui.
Deci cum vine?
Să ne închinăm cerului și pământului?
Nu. Ci celor ce locuiesc în cer și pe pământ, îngerii și sfinții. Căci în ei se odihnește Dumnezeu, deci este așternut picioarelor Lui.
Să ne închinăm lor?
Numai dacă în ei este Dumnezeu și odihnește în ei.
Altfel nu.
Deci este Dumnezeu în sfinți sau nu este?
"Vulpile au vizuini și păsările cerului cuiburi; Fiul Omului însă nu are unde să-Și plece capul." - Matei 8, 20
Dacă n-are unde să își plece capul, Hristos și-L pleacă înăuntrul Sfinților Lui.
"nu mai trăiesc eu, ci Hristos trăiește în mine." - Galateni 2, 20.

Deci dacă Hristos locuiește în Sfinții Lui, prietenii Lui, este greșit să spunem: "Sfinte Apostole Pavele, roagă-te lui Hristos Dumnezeu pentru noi" ?

Sigur că nu este greșit, că Biblia spune:

"Iar dacă nădăjduim în Hristos numai în viața aceasta, suntem mai de plâns decât toți oamenii." - I Corinteni 15, 19.

Deci a nădăjduit Pavel în Hristos doar în viața aceasta?
Nu.
Este Pavel în Împărăția Cerurilor, viu cu adevărat?
Da.
Se roagă Pavel și toți Apostolii și toți sfinții din fiecare secol, Sfântul Ioan Gură de Aur și toți, se roagă pentru noi?
Da, categoric, da.

Este greșit să nu cerem Sfinților din Ceruri, să se roage pentru noi?
Da.
De ce?
Pentru că atunci nu mai suntem în comuniune cu Împărăția Cerurilor. Ne izolăm pe pământ, nu vrem să avem legătură cu cei din Ceruri, devenim egoiști, superiori, mândri, și ajungem și ne închinăm la hristoși mincinoși, ca și toate adunările de neo-protestanți.

Vai celui ce îl prinde moartea fără să fie în comuniune cu Sfinții din Ceruri. Căci eretic îl va numi Dumnezeu și alături de demoni îl va socoti.

Al doilea argument:

"Rugatu-m-am feței Tale, din toată inima mea, miluiește-mă după cuvântul Tău." - Psalmul 118, 58.

Cum adică, să ne rugăm feței Domnului?
Care-i fața Domnului în secolul XXI?
O Sfântă Icoană.
Dar în secolul XXV sau în secolul XXIX?
Care va fi atunci fața Domnului?
Aceași, ca și în secolul I sau X sau XV: tot o Sfântă Icoană.

Sfânta Icoană este fața Domnului, acolo este Domnul, viu cu adevărat, prin Duhul Sfânt, cum a fost și în heruvimii de pe chivotul legii, în șarpele de aramă, în umbra apostolilor, în prosoapele ce le-a folosit Pavel, și în alte "chipuri cioplite" din Biblie.

Deci Sfintele Icoane, nu sunt chipuri cioplite, că în ele nu sunt viței de aur, ci sunt ce?
Fața Domnului.

Să ne rugăm deci, feței Domnului, adică Sfintelor Icoane, în care este Domnul prin Duhul Sfânt acolo, prezent în Sfintele Icoane.

Rugându-ne "feței Domnului", adică Sfintelor Icoane, unde este pictat Hristos Dumnezeu, acolo ne rugăm Lui, feței Sale, și prin Duhul Sfânt care este băgat băgat, introdus în Sfânta Icoană, prin credință ne vindecăm și ne mântuim.

Acesta este Adevărul !

Nu există creștinism fără adorarea Duhului Sfânt din Sfintele Icoane prin Sfinții Domnului, în care este Dumnezeu în ei, în Sfintele Icoane, ca și în prosoapele ce le-a folosit Pavel și heruvimii de pe chivotul legii, din care vorbea Dumnezeu celui ce venea în Sfânta Sfintelor (azi, Sfântul Altar la noi la creștini, că ereticii: toți neo-protestanții, niciunul nu au Sfânt Altar)

Cine nu are și nu se închină Duhului Sfânt din Sfintelor Icoane, în duh și în adevăr, acela este eretic și moștenirea lui va fi iadul. O spun cu durere, spre trezire.

Hristos a înviat !

centesimusvicesimusoctavus 12.09.2015 07:55:31

Citat:

În prealabil postat de Igor_Paslusnik (Post 599984)
Alte două ARGUMENTE BIBLICE în APĂRAREA Sfintelor Icoane, în care se odihnește Duhul Sfânt.

Primul argument:

"Înălțați pe Domnul Dumnezeul nostru și vă închinați așternutului picioarelor Lui, că sfânt este!" - Psalmul 98, 5.

Să ne închinăm așternutului picioarelor Lui?

Domnule Paslusnik, argumentul dvs. nu stă în picioare, căci se bazează pe o întelegere îngustă a textului biblic. Nu scăunelului (pe care-și sprijineau picioarele regii stând pe tron) trebuie să ne închinăm, ci Domnului Dumnezeului nostru! Studiind versetul în context, așa cum normal se procedează în analiza textului, vedem că structura frumoasă si complexă a Psalmului 98 scoate la iveală două refrene mai mari si trei refrene mai mici (v. 3.5.10) dezvoltate în "Domnul Dumnezeul nostru este sfânt". Conform paralelismului liricii ebraice (reflectat și în versiunea grecească a Septuagintei), putem ușor trage concluzia că psalmistul îndeamnă în versetele 3, 5 și 10 să ne închinăm Domnului, iar nu unui scăunel - chiar aurit de ar fi (asemenea icoanelor).
Închinarea la obiecte este idolatrie, nu mai îndemnați creștinii să facă așa ceva, vă rog eu frumos!

Grand Moff Hadrianus 12.09.2015 13:47:04

Citat:

În prealabil postat de centesimusvicesimusoctavus (Post 600511)
Domnule Paslusnik, argumentul dvs. nu stă în picioare, căci se bazează pe o întelegere îngustă a textului biblic. Nu scăunelului (pe care-și sprijineau picioarele regii stând pe tron) trebuie să ne închinăm, ci Domnului Dumnezeului nostru! Studiind versetul în context, așa cum normal se procedează în analiza textului, vedem că structura frumoasă si complexă a Psalmului 98 scoate la iveală două refrene mai mari si trei refrene mai mici (v. 3.5.10) dezvoltate în "Domnul Dumnezeul nostru este sfânt". Conform paralelismului liricii ebraice (reflectat și în versiunea grecească a Septuagintei), putem ușor trage concluzia că psalmistul îndeamnă în versetele 3, 5 și 10 să ne închinăm Domnului, iar nu unui scăunel - chiar aurit de ar fi (asemenea icoanelor).
Închinarea la obiecte este idolatrie, nu mai îndemnați creștinii să facă așa ceva, vă rog eu frumos!

Eh, va puneti cu patristicu-dupa-ureche?! Daca vreti o discutie apologetica cu un ortodox, va recomand preoti/ieromonahi/teologi seriosi, nu ortodocsi auto-inchipuiti.
Totusi, desi eu nu sunt nici un fanatic"autodidact" (!!!) ca interlocutorul dvs., nici un teolog sau preot, am si eu o intrebare pentru dvs.: Avand in vedere negarea doctrinara in confesiunea AZS a lumii spiritelor post-mortem, care sunt definite ca duhuri/spirite ale decedatilor in toate religiile importante, y compris in bulk-ul crestinismului, cum rezolvati problema ridicata de acel verset "Dumnezeu Duh este"? Multumesc.

centesimusvicesimusoctavus 12.09.2015 13:56:32

Citat:

În prealabil postat de Grand Moff Hadrianus (Post 600518)
Eh, va puneti cu patristicu-dupa-ureche?! Daca vreti o discutie apologetica cu un ortodox, va recomand preoti/ieromonahi/teologi seriosi, nu ortodocsi auto-inchipuiti.
Totusi, desi eu nu sunt nici un fanatic"autodidact" (!!!) ca interlocutorul dvs., nici un teolog sau preot, am si eu o intrebare pentru dvs.: Avand in vedere negarea doctrinara in confesiunea AZS a lumii spiritelor post-mortem, care sunt definite ca duhuri/spirite ale decedatilor in toate religiile importante, y compris in bulk-ul crestinismului, cum rezolvati problema ridicata de acel verset "Dumnezeu Duh este"? Multumesc.

Deși nu are legătură [directă] cu tematica propusă de stimatul fanatic autodidact, vă răspund scurt care e concepția mea, concepție ce nu văd de ce ar veni în conflict cu antropologia biblică. Pentru că atât Dumnezeu, cât și îngerii (respectiv demonii), nu sunt... oameni. Scriptura afirmă și despre Dumnezeu că ”duh este”, dar si despre îngeri că sunt duhuri [slujitoare].Evrei 1,14.

AlinB 12.09.2015 15:52:29

Citat:

În prealabil postat de centesimusvicesimusoctavus (Post 600511)

Din gama: "Cum sa dai o explicatie care se vrea sofisticata fara a spune de fapt, nimic la obiect".

centesimusvicesimusoctavus 12.09.2015 21:13:26

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 600525)
Din gama: "Cum sa dai o explicatie care se vrea sofisticata fara a spune de fapt, nimic la obiect".

E chiar la obiect, frate Aline! Dacă mesajul e prea sofisticat pentru unii, o spun direct: obiectele nu sunt pentru închinare, creștinul se închină doar lui Dumnezeu!

AlinB 13.09.2015 00:50:44

Citat:

În prealabil postat de centesimusvicesimusoctavus (Post 600534)
E chiar la obiect, frate Aline! Dacă mesajul e prea sofisticat pentru unii,

Nu e prea sofisticat, se vrea sofisticat fara sa ofere practic nici o explicatie plauzibila.
Probabil e copy/paste pentru cei deja "prelucrati" care inghit fara sa mestece.

Citat:

o spun direct: obiectele nu sunt pentru închinare, creștinul se închină doar lui Dumnezeu!

Corect, mai bine ramaneai la declaratia asta, era ceva macar inteligibil.
Cu mentiunea ca "obiectele" pot asista procesul de "inchinare doar lui Dumnezeu".

Ioan_Cezar 13.09.2015 02:21:03

Citat:

În prealabil postat de centesimusvicesimusoctavus (Post 600534)
... o spun direct: obiectele nu sunt pentru închinare, creștinul se închină doar lui Dumnezeu!

Eu sunt de părere că unele obiectele sunt tocmai pentru închinare. În sensul că ne folosim de ele, ca de un mijloc ajutător, atunci când ne închinăm lui Dumnezeu.
Exemple de asemenea obiecte: biserica (cortul, capela etc.); crucea; lumânarea; candela; cartea (Evanghelia, Ceaslovul, etc.).
Mai sunt și altele, folosite în actele de cult creștin. În primul rând icoanele, desigur.
Dumneavoastră nu folosiți nici unul din aceste obiecte?

centesimusvicesimusoctavus 13.09.2015 08:58:57

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 600549)
Nu e prea sofisticat, se vrea sofisticat fara sa ofere practic nici o explicatie plauzibila.

Dar ce explicatii în plus ai dori pentru a deveni plauzibile? Ai citit măcar Psalmul în întregime să te convingi personal [că psalmistul nu la obiecte ne îndeamnă să ne închinăm, ci la Domnul]?
Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 600549)
"obiectele" pot asista procesul de "inchinare doar lui Dumnezeu".

Dacă dumitale îți convine postura de ”asistat”, să fi sănătos! Eu unul vreau să mă închin Domnului în duh și adevăr, nu în obiecte și minciună.

centesimusvicesimusoctavus 13.09.2015 08:59:35

Citat:

În prealabil postat de Ioan_Cezar (Post 600561)
Eu sunt de părere că unele obiectele sunt tocmai pentru închinare. În sensul că ne folosim de ele, ca de un mijloc ajutător, atunci când ne închinăm lui Dumnezeu.
Exemple de asemenea obiecte: biserica (cortul, capela etc.); crucea; lumânarea; candela; cartea (Evanghelia, Ceaslovul, etc.).
Mai sunt și altele, folosite în actele de cult creștin. În primul rând icoanele, desigur.
Dumneavoastră nu folosiți nici unul din aceste obiecte?

În actul închinării, nu. Niciunul din obiectele enumerate de dvs. (nici măcar Evanghelia)nu îmi pot mijloci actul profund al închinării înaintea Domnului, căci așa cum bine știți, nu există decât un singur Mijlocitor.

AlinB 14.09.2015 11:32:41

Citat:

În prealabil postat de centesimusvicesimusoctavus (Post 600575)
Dar ce explicatii în plus ai dori pentru a deveni plauzibile? Ai citit măcar Psalmul în întregime să te convingi personal [că psalmistul nu la obiecte ne îndeamnă să ne închinăm, ci la Domnul]?

Nu despre mine era vorba ci de explicatiile care incerci sa le dai tu.
Adica deocamdata, nici una.
Ca citate incoerente din manuale de (in)doctrina(re)nu se pot numi "explicatii"

Citat:

Dacă dumitale îți convine postura de ”asistat”, să fi sănătos! Eu unul vreau să mă închin Domnului în duh și adevăr, nu în obiecte și minciună.
Din ce tin minte, ultima data, erati si voi asistati de o gama larga de instrumente muzicale in procesul asta.
Ca sa nu mai vorbim si de Biblie in sine + o gama larga de literatura care se vrea "biblica".

Daca va displace atat de mult "asistarea" de ce nu le scoateti afara?

centesimusvicesimusoctavus 14.09.2015 12:42:00

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 600633)
Din ce tin minte, ultima data, erati si voi asistati de o gama larga de instrumente muzicale in procesul asta.
Ca sa nu mai vorbim si de Biblie in sine + o gama larga de literatura care se vrea "biblica".

Daca va displace atat de mult "asistarea" de ce nu le scoateti afara?

Se numeste acompaniament si nu ”asistare” si nu este acompaniament la rugăciune/închinare, ci la cântare. Si nu are nici pe departe legătură cu icoanele care fac obiectul topicului de fată.http://yoursmiles.org/tsmile/forum/t1233.gif

AlinB 14.09.2015 14:30:10

Ok, am inteles, ii spunem "acompaniament" in loc de "asistare" si iata magia intamplandu-se: ceea ce in mod ordinar condamnam la altii, folosim noi insine.

centesimusvicesimusoctavus 14.09.2015 14:33:56

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 600640)
Ok, am inteles, ii spunem "acompaniament" in loc de "asistare" si iata magia intamplandu-se: ceea ce in mod ordinar condamnam la altii, folosim noi insine.

Am condamnat eu vreodată isonul? Dar nu despre asta era vorba...

AlinB 14.09.2015 14:40:22

Ba despre asta era vorba: folosirea obiectelor in procesul de inchinare.
Ori ca "ison", "acompaniament" sau "asistare", sunt sau ba?

Daca sunt la noi, de ce ne dam puritani in dreptul altora, dl. adventist?

centesimusvicesimusoctavus 14.09.2015 15:00:11

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 600643)
Ba despre asta era vorba: folosirea obiectelor in procesul de inchinare.
Ori ca "ison", "acompaniament" sau "asistare", sunt sau ba?

Daca sunt la noi, de ce ne dam puritani in dreptul altora, dl. adventist?

Hai să explic ca la grădiniță: Topicul este despre icoane (în cadrul temei generale despre erezii), nu neapărat despre obiecte.
Și ca să lămurim și problema acompaniamentului: noi când ne rugăm nu folosim instrumentele muzicale, ele sunt folosite doar pentru muzică. Acum ai înțeles?

Ora este GMT +3. Ora este acum 15:43:09.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.