![]() |
Si scurt pe doi. :)
|
Citat:
|
Citat:
Citat:
indemnul la cruciada nu a fost pentru omorarea musulmanilor ci pentru eliberarea tarii sfinte. a inceput cu repetatele cereri de ajutor din partea imparatului grec din constantinopole. cand auzi de cruciada ar trebui sa te pleci, sa te rogi pentru cei de atunci si pentru binele facut crestinismului in general si ortodoxiei in particular. evident ca stiu despre ce vorbesti acolo, exista scrierile fiicei imparatului din bizant, care se minuna de combativitatea clerului catolic. pai aia n-ar fi rezistat fara sa fie asa, in vest starea de razboi era endemica. (las ca e bine cum e clerul ortodox, plecat oricui a stapanit, asa ne-au invatat si pe noi, aaaam stat ca niste slugi ordinare sa faca toti in spinarea noastra) Citat:
|
Citat:
Atata contrazicere pentru un lucru care nu avea oricum importanta. Ideea era alta, in mesajul meu catre altcineva, ca francii au ajuns sa controleze intreaga Biserica Apuseana si sa isi impuna conceptiile, straine de crestinismul care fusese pana atunci. Deci Biserica din Roma nu mai exista fusese acaparata de franci inainte de Schisma, acestia distrugand ortodoxia Bisericii din Apus. Francii, un popor germanic, au folosit crestinismul mai mult ca sa isi impuna dominatia si sa cucereasca noi teritorii, asa cum scrie chiar in link-urile cu viata Sfantului Bonifaciu (un sfant care e si in ortodoxie). Mai important decat ceea ce semnala sfantul este cum a procedat Carol cel Mare in campania contra saxonilor, obligandu-i sa se converteasca, altfel fiind omorati. Nu exista o astfel de practica in crestinism, vedem chiar cum a procedat Sfantul Bonifaciu. Asadar, aceasta au fost cauzele Schismei, ii spusesem Ianei. Citat:
Legat de cruciade, idealizezi fara sa cunosti tot adevarul. La cruciada a patra cruciatii au cucerit Constantinopolul, i-au macelarit pe cei de acolo, au jefuit orasul si s-au instalat stapanitori ai imperiului cateva zeci de ani, pana l-au recucerit bizantinii exilati in alta regiune. Bineinteles ca imperiul a fost slabit si lasat fara resurse, deci ce ajutor a fost? Doar prima cruciada a fost un succes temporar, imparatul bizantin ceruse ajutorul, cum spui. Citat:
|
Citat:
Citat:
|
Citat:
Dar am citit mesajele tale pe forum din urma cu nu mult timp. Scriai de catolici ca sunt eretici, de uniatie si modul cum s-a facut, etc. Cum ai ajuns sa ai conceptii diametral opuse in asa de scurt timp? |
Citat:
Citat:
Citat:
(legat de povestire sa stii ca pot sa "scot" mai multe, unele chiar contemporane cu noi, de exemplu ceaiul contra moroilor) Citat:
"succes temporar"? sigur, cam 350 de ani, pana la mahomed II :) timp in care ortodoxismul a supravietuit si s-a intarit enorm, in sensul ca atunci s-a nascut dusmania asta anticatolica al carei urmas esti si tu. urmare a acestei dusmanii este si parte din dogmatica si dialectica ortodoxa de astazi. Citat:
rezum, prima cruciada elibereaza tara sfanta, salveaza bizantul, turcii selgiucizi dispar practic, ortodoxismul este salvat. cruciada a 3-a, daca nu ma insel, cea condusa de regii angliei si frantei, cand barbarossa moare inecat, demonstreaza avansul incredibil capatat de occident in doar 100 de ani, capabil sa trimita o armata uriasa peste mare, cu aproape un mileniu inainte de normandia 1944. saladin a fost fortat de richard al angliei la o pace avantajoasa pentru crestini. gata, incerc sa ma opresc aici. dupa ce aprofundez ceea ce citesc acum o sa te "atac" pe o tema dura, ce tine de dogma, problema e ca, asa cum mi-ai scris intr-un mesaj, deocamdata nu-s pregatit. :) atac, o metafora/gluma, evident, vreau sa-mi edific niste pareri. |
Citat:
Am spus de la inceput ca nu voi insira aici toate deraierile. Daca s-ar face caterisiri si nu s-ar inchide ochii, ar ramane, poate, un sfert si nici studentii nu s-ar mai inghesui la un "serviciu bun". Consider ca cea mai mare erezie este cea pietisto-idolatra mult mai grava ca cea ecumenista. Tu incerci sa ma convingi ca in Biserica Apuseana nu mai este har deloc si ca la noi toti au har. Daca nu s-au rupt la modul oficial sunt in regula. Abaterile le consideri doar pacate personale si atunci evident, nu le comentam. In schimb este in regula sa atacam ierarhii si sa contestam sinodul. |
Citat:
|
Citat:
asta nu inseamna ca, teoretic, schisma nu mai exista? |
Citat:
Parintele Staniloae s-a raportat intotdeauna la invatatura Bisericii si a Sfintilor Parinti, ceea ce a scris din punct de vedere personal nu era legat de invatatura, dogma. Spre deosebire de unii teologi ai timpului, la Parintele Staniloae nu prea gasim greseli sau diferente fata de invatatura Bisericii. Asta e si diferenta intre un traitor si un teolog mirean care scrie fara sa aiba si o traire superioara. Citat:
Asa cum am mai spus, reperul este invatatrua Bisericii, invatatura revelata, care este si infailibila, pentru ca e revelata chiar de Domnul. Aceasta invatatura demult a fost explicata si clarificata, in toate timpurile si in toate colturile grlobului a fost aceeasi invatatura pastarata azi de Biserica. O regasim azi in catehism, sintetizata. Chiar si Sinoadele se raporteaza la aceasta invatatura, sunt considerate adevarate daca au respectat intocmai invatatura revelata. Ortodoxia chiar asta inseamna, dreapta credinta, dreapta invatatura. |
Citat:
|
Citat:
Iar aceste interpretări le făcea unul care trecuse bine prin filosofia, cultura și știința occidentale, formându-și o viziune cuprinzătoare asupra lumii și vieții timpului său, înrădăcinată, bineînțeles, în Evanghelie și în Biserică. Ceea ce consideri tu greșeli, fie și minore, la Părintele Stăniloae, îi caracterizează, de fapt, opera de o viață, respectiv acea acceptare relativă a celor de alte confesiuni. Iar asta îi venea din deschiderea și dialogul pe care îl purta permanent cu ei, nelimitându-se la o privire dintr-o perspectivă unidirecțională a teologiei. Folosul pe care îl aduce Bisericii este imens, cu condiția să nu fie prea mulți cei care sunt deranjați de îndrăzneala pe care a avut-o, și anume aceea de a nu-i idolatriza pe Sfinții Părinți, ci de a căuta să-i înțeleagă cât mai bine. Diferențele ecumenism-antiecumenism care macină acum Biserica sunt o moștenire a teologilor pe care am ales să îi citim și să le acordăm încredere. Părintele Cleopa - și călugării în general - citise mult din Sfinții Părinți, și cuvioșia sa. Și era foarte preocupat de canoane, respectiv de raportarea riguroasă la învățăturile vechi. Din perspectiva adepților lui, teologii actuali nu doar că au muncit degeaba toată viața, contribuția proprie fiind nu doar inutilă, ci chiar dăunătoare. Acești adepți consideră că a fi ortodox înseamnă să te raportezi la Sf. Vasile cel Mare așa cum o făceau cei din vremea sa, pentru că o înaintare în înțelegere nu este posibilă. Părerea mea este că asta înseamnă a-i idolatriza pe sfinți, nu a-i cinsti. Consider că pentru timpurile noastre sunt mai potriviți sfinții actuali, care sunt cam disprețuiți sau care deranjează, așa cum au făcut, de altfel, și înaintașii lor, la vremea la care au trăit. Mă bucur că Patriarhul nostru ține ca, dacă se poate, toți călugării să studieze teologia, în care, din fericire, peste părintele Stăniloae nu se poate deocamdată trece. Cu cât mai mulți, cu atât mai bine. Asta ar putea aduce mai multă înțelegere și unitate în sânul Bisericii. Chiar și între mine și tine, dacă ai accepta să te raportezi într-o măsură mai mare la acest mare Părinte decât la cei din vechime sau de pe alte meleaguri, nefiltrați. |
Citat:
|
Cred că am citit de el Rugăciunea lui Iisus.
Aș face bine să mai caut și altele. Am o părere foarte bună de teologii de la Saint Serge. Kalistos Ware este, iar, un teolog criticat de unii, care mie îmi place foarte mult. |
Dogmatica părintelui Stăniloae, spre exemplu, de aia e așa de mare, pentru că nu e o reiterare a Dogmaticii Sf. Ioan Damaschin, să zicem. În ea găsești și Platon, și Dostoievski, și Kant, și Hegel, și Sartre, și Heidegger - și mulți alții care făceau parte din vasta sa cultură - în sensul că exprimă chestiunile dogmatice în termenii scriitorilor pe care-i asimilase și care fac parte spiritualitatea modernă. Și pentru că a găsit ceva valoros în gândirea tuturor acestora, neconsiderând că trebuie trecut cu tăvălugul peste ea, ci că poate fi valorificată și mai mult.
De fapt, cred că teologia și cultura se potențează reciproc, fiecare sporind valoarea celeilalte. Prin cultură teologia are șansa de a-i cuprinde pe cât mai mulți în sânul Bisericii, și cred că asta ține de ceea ce se numește universalitatea sau catolicitatea ei. Pe când, prin refuzul culturii, se enclavizează și intră în conflict cu toată lumea; cu cât acrivia ei va fi mai mare, cu atât și conflictul. |
Citat:
Al doilea link spune exact acelasi lucru, primul link este, probabil, viata sfantului din sursa catolica (pentru ca la ortodocsi nu e o poveste atat de detaliata), iar scrisoarea este tot din sursa catolica, un teolog catolic o mentioneaza. Am spus toate astea dar nu pentru tine, tu poti sa te contrazici in continuare, nu-mi mai pierd timpul. Citat:
Citat:
Citat:
|
Citat:
|
Adrian, după cum vezi, minunea nu s-a întâmplat. Aș fi pariat pentru rezultat, dar am zis hai să aștept. :)
|
Citat:
1. Nu pot sa cred ca ai spus ca ortodocsii, cei ce sunt impotriva dogmei ecumeniste (adica si eu) dispretuiesc sfintii actuali si ii desconsidera. De cate ori nu am citat din sfintii din zilele noastre. E exact invers, acesti sfinti deranjeaza chiar pe cei ce au conceptii ecumensite, pentru ca majoritatea au scris impotriva ecumenismului. Cum sa il aprecieze pe Sfantul Iustin Popovici, care a scris o carte impotriva ecumensimului, sau Sfantul Ignatie Briancianinov, care a lasat o cunoscuta lucrare despre mantuirea in afara ortodoxiei? Ar fi ca si cum am spune ca ortodocsii care nu sunt de acord cu dogma ecumensita ar respinge catehismul, iar cei ce au cocneptii moderniste l-ar urma intocmai. 2. Ceea ce a spus Sfantul Vasile cel Mare nu are nicio legatura cu idolatrizarea. E trecut la canoane, deci e in mod oficial parte din invatatura Bisericii (pentru ca nu e doar un canon administrativ). Dar ce spune Sfantul Vasile cel Mare spune si Sinodul Cartagina, intarit de sinoadele ecumenice, canoanele apostolice, toti sfintii. Plus ceea ce scrie si in catehism. 3. Cei ce au capatat conceptii moderniste au si resentimente fara de calugari, pentru ca acestia, in marea majoritate sunt impotriva dogmei ecumensite. Astfel, ii discrediteaza, considera ca sunt fara carte, fara intelegere, etc. 4. Ceva scris din nestiinta nu inseamna ca a fost scris deliberat gresit. De aceea, un duhovnic care a spus ca ne putem impartasi la catolici, pentru ca facut-o din nestiinta, nu e mai putin valoros. 5. Vad ca spui de Parintele Staniloae. Inseamna ca apreciezi ceea ce a spus la apusul vietii, ca o concluzie la ceea ce a inteles: "Eu nu prea sunt pentru ecumenism! A avut dreptate un sarb, Iustin Popovici, care l-a numit panerezia timpului nostru! Eu il socotesc produsul masoneriei. Iara relativizeaza adevarul, credinta adevarata." Si eu sunt de acord, inseamna ca avem ceva in comun, e un prim pas. |
Citat:
|
Din nefericire, cam singurul lucru pe care îl apreciază antiecumeniștii la Părintele Stăniloae este acest scurt citat (care prin acel nu prea se încadrează și el în moderația care l-a caracterizat în toată opera), ignorând, din păcate, tot ce a scris o viață.
Ăsta ar fi punctul de plecare al înțelegerii dintre noi: dacă te-ai apuca să-i studiezi opera și să-l iei pe de-a întregul, nu să-l corectezi la tot pasul. Dar nu-mi fac iluzii, pentru că ești, într-adevăr, cum spunea Adrian, un hardliner. N-am resentimente față de călugări, însă în ce-i privește sunt selectiv cam așa cum ești tu cu Părintele Stăniloae și cu ceilalți teologi din serie, care au un orizont cultural mult mai larg. Între călugări părintele Teofil avea această deschidere care, iarăși, tu o taxezi ca ecumenistă. Dar o aură de sfințenie am perceput și la părintele Cleopa când m-am aflat, o clipă, în apropierea lui, și ls pătintele Sofian; nu numai la părintele Galeriu. La părintele Săniloae am perceput-o indirect, pentru că nu m-am aflat niciodată în preajma sfinției sale. Totuși, în pofida acestei prezențe a harului pe care o simți în preajma lor, care arată o înaltă statură duhovnicească, trebuie să alegi între unul și altul; iar eu l-am ales pe cel care vorbea de unitate în diversitate. Referindu-mă la sfinții contemporani nu m-am gândit la cei canonizați, ci la cei pe care i-am perceput ca atare și care sunt recunoscuți ca teologi. |
Citat:
Citat:
|
Uite cu punctul asta de vedere eu sunt de acord...sau punctele. :)
http://www.cuvantul-ortodox.ro/parin...singur-cuvant/ Are dreptate Catalin il criticati ca nu da exemple de sfinti mai recenti dar altii tocmai asta le reproseaza astora care nu-s de acord cu ecumenismul - ca se axeaza prea mult pe ce au spus sfinti si parinti din vremea noastra. Eu am spus deja. Daca se va produce vreo "unitate in diversitate", atunci ma mut la sectiunea secte si culte. Ca e clar ca adventistii sau iehovistii au dreptate. :) |
Citat:
|
Citat:
Unitatea creștinilor ar trebui să se producă, cum zicea Răzvan Codrescu, vizavi de un secularism agresiv cu tot ceea ce intră sub denumirea de creștinism; sau de alte pericole, ca islamismul. |
Revenind la citatul părintelui Stăniloae, cu ''nu prea sunt pentru ecumenism''. Asta eu cred că nu arată o pocăință tardivă, ci că toată opera sa nu o considera tributară ecumenismului. Că deschiderea culturală pe care a avut-o, și pe terenul căreia ar fi putut cuceri lumea ca ortodox, e altceva decât o mișcare artificială, mai mult politică, dorită eventual de masoni.
Iar dacă părintele Stăniloae nu a fost ecumenist, atunci nu mă mai băgați nici pe mine în cazanul cu pricina :) |
Citat:
https://en.wikipedia.org/wiki/Saint_Boniface nicaieri nu ai sa gasesti o localitate din fosta galie, actuala franta si importantul regat franc de la vest de rin, toate, dar absolut toate, sunt localitati din dreapta rinului, asa zisa austrasie, francia de la est de rin. zona locuita in mare parte de saxoni. e basta. |
Citat:
''Știm, dacă avem credința în Biserică și în Sfinții Părinți – Biserica cea Una, Sfântă, Sobornicească și Apostolească, și în Sfinții Părinți ai ei, și Sinoade – că în afara Bisericii nu sunt Taine, dar asta nu înseamnă că știu că nimeni din afară nu se poate mântui, fiindcă eu nu știu ce poate și ce nu poate Dumnezeu în afara Bisericii. ''(Rafail Noica) |
Citat:
|
Citat:
|
Da. Asta-i poziția de bun-simț.
Dar, din nefericire, e suspectă de ecumenism. Este, Cătălin? |
Citat:
|
Centesimus, iti place Path of Exile? Sau e interzis de Lenuta sa joci? Uite ca in vesnicie te vei distra alaturi de Iuliu, care va face pe pastorul anti-ecumenic, intre doua partide de joc.
Necunoscute sint caile determinismului karmic, cum ar zice unii. |
Citat:
Iuliu, vezi ca miine dimineata trebuie sa distribui pliantele alea cu Regatul lui iehova in tot cartierul tau. Scoala-te devreme, trudeste pentru un loc in Regat! |
Citat:
|
Mă bucur sincer că îl admiri. Însă în citatele pe care le dai - nu puține -, părintele Stăniloae apare destul de rar. Dacă l-ai cita mai mult sunt convins că am ajunge mai ușor la un numitor comun.
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 22:50:50. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.