Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Despre Sfanta Scriptura (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5014)
-   -   Versetul de azi (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=2129)

mirelat 13.08.2008 22:04:35

:) nu m-am suparat, dar tot la parerea lui George raman in ceea ce priveste talcuirea celor 2 pesti. el mai e si teolog cu carte, pe deasupra.

Evanghelia zilei: pilda tocmirii lucratorilor la vie

"Căci împărătia cerurilor este asemenea unui om stăpân de casă, care a iesit dis-de-dimineată să tocmească lucrători pentru via sa. Si învoindu-se cu lucrătorii cu un dinar pe zi, i-a trimis în via sa. Si iesind pe la ceasul al treilea, a văzut pe altii stând în piată fără lucru. Si le-a zis acelora: <<Mergeti si voi în vie, si ce va fi cu dreptul, vă voi da>>. Iar ei s-au dus. Iesind iarăsi pe la ceasul al saselea si al nouălea, a făcut tot asa. Iesind pe la ceasul al unsprezecelea, a găsit pe altii, stând fără lucru, si le-a zis: <<De ce ati stat aici toată ziua fără lucru>>? Zis-au lui: <<Fiindcă nimeni nu ne-a tocmit>>. Zis-a lor: <<Duceti-vă si voi în vie si ce va fi cu dreptul veti lua>>.Făcându-se seară, stăpânul viei a zis către îngrijitorul său: <<Cheamă pe lucrători si dă-le plata, începând de cei din urmă până la cei dintâi>>. Venind cei din ceasul al unsprezecelea, au luat câte un dinar. Si venind cei dintâi, au socotit că vor lua mai mult, dar au luat si ei tot câte un dinar. Si după ce au luat, cârteau împotriva stăpânului casei, zicând: <<Acestia de pe urmă au făcut un ceas si i-ai pus deopotrivă cu noi, care am dus greutatea zilei si arsita>>. Iar el, răspunzând, a zis unuia dintre ei: <<Prietene, nu-ti fac nedreptate. Oare nu te-ai învoit cu mine un dinar? Ia ce este al tău si pleacă. Voiesc să dau acestuia de pe urmă ca si tie. Au nu mi se cuvine mie să fac ce voiesc cu ale mele? Sau ochiul tău este rău, pentru că eu sunt bun>>? Astfel vor fi cei de pe urmă întâi si cei dintâi pe urmă, că multi sunt chemati, dar putini alesi." (Matei 20, 1-16)

georgeval 14.08.2008 11:57:14

Din nou Hristos a criticat formalismul faroseilor si carturarilor care nu stiu sa se bucure petru intoarcerea unui pacatos si i dispretuiau pe cei pacatosi.

vsovi 14.08.2008 12:19:26

Citat:

În prealabil postat de mirelat
:) nu m-am suparat, dar tot la parerea lui George raman in ceea ce priveste talcuirea celor 2 pesti. el mai e si teolog cu carte, pe deasupra.

Evanghelia zilei: pilda tocmirii lucratorilor la vie

"Căci împărătia cerurilor este asemenea unui om stăpân de casă, care a iesit dis-de-dimineată să tocmească lucrători pentru via sa. Si învoindu-se cu lucrătorii cu un dinar pe zi, i-a trimis în via sa. Si iesind pe la ceasul al treilea, a văzut pe altii stând în piată fără lucru. Si le-a zis acelora: <<Mergeti si voi în vie, si ce va fi cu dreptul, vă voi da>>. Iar ei s-au dus. Iesind iarăsi pe la ceasul al saselea si al nouălea, a făcut tot asa. Iesind pe la ceasul al unsprezecelea, a găsit pe altii, stând fără lucru, si le-a zis: <<De ce ati stat aici toată ziua fără lucru>>? Zis-au lui: <<Fiindcă nimeni nu ne-a tocmit>>. Zis-a lor: <<Duceti-vă si voi în vie si ce va fi cu dreptul veti lua>>.Făcându-se seară, stăpânul viei a zis către îngrijitorul său: <<Cheamă pe lucrători si dă-le plata, începând de cei din urmă până la cei dintâi>>. Venind cei din ceasul al unsprezecelea, au luat câte un dinar. Si venind cei dintâi, au socotit că vor lua mai mult, dar au luat si ei tot câte un dinar. Si după ce au luat, cârteau împotriva stăpânului casei, zicând: <<Acestia de pe urmă au făcut un ceas si i-ai pus deopotrivă cu noi, care am dus greutatea zilei si arsita>>. Iar el, răspunzând, a zis unuia dintre ei: <<Prietene, nu-ti fac nedreptate. Oare nu te-ai învoit cu mine un dinar? Ia ce este al tău si pleacă. Voiesc să dau acestuia de pe urmă ca si tie. Au nu mi se cuvine mie să fac ce voiesc cu ale mele? Sau ochiul tău este rău, pentru că eu sunt bun>>? Astfel vor fi cei de pe urmă întâi si cei dintâi pe urmă, că multi sunt chemati, dar putini alesi." (Matei 20, 1-16)

poi mirela draga, ma combatzi degeaba shi de ce sa fie asha cum zice georgeval? doar ca doua erau shi cele doua firi ale Mantuitorului? shi din cifra doi a peshtilor am zice ca la aia se refera, e prea mica apropierea doar cifra, ca din moment ce erau doi peshti, care sunt la fel unul cu celalalt, cum puteau ei reprezenta unul firea Dumnezeiasca shi unul firea Omeneasca a Mantuitorului? mai degraba cinci paini shi doi peshti care formeaza doua categorii, deci tot cifra doi poate fi caracterizata, o categoria firea Dumnezeiasca (cele cinci paini) shi unul firea omeneasca (cei doi peshti) ca asha mai are sens... shi e chiar dupa cum spune Hristos, ca Painea cea Coborata din Cer... El Este... deci mana mancata in pustie era intru Hristos, dar Hristos e mai mult ca mana, ca e painea vietzii, aceea era doar hrana de o zi care capata viermi... dar era buna shi aceea caci era hrana ingereasca, hrana de sus... shi care te ajuta sa te lepezi de gLumea Glumii... dar Hristos vorbeshte de o mana ascunsa... duhovniceasca...

iar in citatul dat se vede o altfel de dreptate fatza de cea cunoscuta de oameni, caci lucratorilor din vie li se plateshte dupa dreptatea binelui, a bunatatzii lui Dumnezeu shi nu dupa dreptatea lacomiei asha cum sunt invatzatzi oamenii sa fie mereu nemultzumitzi... din invidie pentru lacomia dreptatzii lacomiei.:)

mirelat 14.08.2008 20:38:27

:) george, imi place cum ne completam... si imi place si de tine, ovidiu, ca macar te opresti si la acest topic si te ostenesti cu intelegerea evangheliilor si le impartasesti si altora parerile tale. e bine cand evangheliile astea nu se lovesc de noi ca de pereti!

Evanghelia zilei: cererea mamei fiilor lui Zevedeu; cel mai mare sa fie cel mai mic.

"Si suindu-Se la Ierusalim, Iisus a luat de o parte pe cei doisprezece ucenici si le-a spus lor, pe cale: <<Iată ne suim la Ierusalim si Fiul Omului va fi dat pe mâna arhiereilor si a cărturarilor, si-L vor osândi la moarte; Si Îl vor da pe mâna păgânilor, ca să-L batjocorească si să-L răstignească, dar a treia zi va învia>>. Atunci a venit la El mama fiilor lui Zevedeu, împreună cu fiii ei, închinându-se si cerând ceva de la El. Iar El a zis ei: <<Ce voiesti? Ea a zis Lui: Zi ca să sadă acesti doi fii ai mei, unul de-a dreapta si altul de-a stânga Ta, întru împărătia Ta>>. Dar Iisus, răspunzând, a zis: <<Nu stiti ce cereti. Puteti, oare, să beti paharul pe care-l voi bea Eu si cu botezul cu care Eu Mă botez să vă botezati>>? Ei I-au zis: <<Putem>>. Si El a zis lor: <<Paharul Meu veti bea si cu botezul cu care Eu Mă botez vă veti boteza, dar a sedea de-a dreapta si de-a stânga Mea nu este al Meu a da, ci se va da celor pentru care s-a pregătit de către Tatăl Meu>>. Si auzind cei zece s-au mâniat pe cei doi frati. Dar Iisus, chemându-i la Sine, a zis: <<Stiti că ocârmuitorii neamurilor domnesc peste ele si cei mari le stăpânesc. Nu tot asa va fi între voi, ci care între voi va vrea să fie mare să fie slujitorul vostru. Si care între voi va vrea să fie întâiul să vă fie vouă slugă, după cum si Fiul Omului n-a venit să I se slujească, ci ca să slujească El si să-Si dea sufletul răscumpărare pentru multi>>." (Matei 20, 17-28)

georgeval 15.08.2008 00:35:03

Multumesc, Mirela. In legatura cu Evangfhelia postata, Sfantul Ioan Gura de Aur spune ca nu simpla conditie de Apostol, in cazul nostru de crestin, oferea mantuirea, pentru ca in cazul acesta si Iuda prin simpla calitate de Apostol trebuia sa dobandeasca mantuirea. Mantuirea se obtine prin conlucrarea cu harul lui Dumnezeu

georgeval 15.08.2008 19:36:51

Evanghelia zilei: Sfanta Maica a crestinilor

"Si pe cand mergeau ei, Iisus a intrat intr-un sat, iar o femeie, cu numele Marta, L-a primit in casa ei. si ea avea o sora ce se numea Maria, care, asezandu-se la picioarele Domnului, asculta cuvantul Lui. Iar Marta se silea cu multa slujire si, apropiindu-se, a zis: «Doamne, au nu socotesti ca sora mea m-a lasat singura sa slujesc? Spune-i deci sa-mi ajute». si, raspunzand, Domnul i-a zis: «Marto, Marto, te ingrijesti si pentru multe te silesti; dar un lucru trebuie: caci Maria partea buna si-a ales, care nu se va lua de la ea». si cand zicea El acestea, o femeie din multime, ridicand glasul, I-a zis: «Fericit este pantecele care Te-a purtat si fericiti sunt sanii pe care i-ai supt!». Iar El a zis: «Asa este, dar fericiti sunt cei ce asculta cuvantul lui Dumnezeu si-l pazesc»."(Luca 10, 38-42; 11, 27-28)

mirelat 16.08.2008 07:42:38

Marta si Maria, sunt ca trupul si sufletul.

georgeval 16.08.2008 17:08:10

Citat:

Sfantul Maxim Marturisitorul spune ca prin cele doua trebuie sa intelegem: filosofia practica-faptele si filosofia contemplativa- contemplatia. Nu trebuie sa le despartim, ptr ca nu putem ajunge la contemplatie fara un progres in viata duhovniceasca.

georgeval 16.08.2008 21:04:53

Evanghelia zilei: Comuniunea si mijlocirea dreptilor.

Iisus a spus: "Adevarat graiesc voua: «Oricate veti lega pe pamant, vor fi legate si in cer, si oricate veti dezlega pe pamant, vor fi dezlegate si in cer. Iarasi graiesc voua ca, daca doi dintre voi se vor invoi pe pamant in privinta unui lucru pe care il vor cere, se va da lor de catre Tatal Meu, Care este in ceruri. Ca unde sunt doi sau trei, adunati in numele Meu, acolo sunt si Eu in mijlocul lor». Atunci Petru, apropiindu-se de El, I-a zis: «Doamne, de cate ori va gresi fata de mine fratele meu si-i voi ierta lui? Oare pana de sapte ori?». Zis-a lui Iisus: «Nu zic tie pana de sapte ori, ci pana de saptezeci de ori cate sapte». Iar dupa ce Iisus a sfarsit cuvintele acestea, a plecat din Galileea si a venit in hotarele Iudeii, dincolo de Iordan. si au mers dupa El multimi multe si i-a vindecat pe ei acolo. Atunci I s-au adus copii, ca sa-si puna mainile peste ei si sa Se roage; dar ucenicii ii certau. Iar Iisus a zis: «Lasati copiii si nu-i opriti sa vina la Mine, ca a unora ca acestia este imparatia cerurilor». si punandu-si mainile peste ei, S-a dus de acolo." (Matei 18, 18-22; 19, 1-2, 13-15)

mirelat 16.08.2008 22:04:24

Citat:

În prealabil postat de georgeval
Citat:

Sfantul Maxim Marturisitorul spune ca prin cele doua trebuie sa intelegem: filosofia practica-faptele si filosofia contemplativa- contemplatia. Nu trebuie sa le despartim, ptr ca nu putem ajunge la contemplatie fara un progres in viata duhovniceasca.

:) da, si mie imi plac amandoua... chiar daca uneori, din lene si comoditate poate, alunec spre Maria.

Ora este GMT +3. Ora este acum 15:34:06.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.