Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Biserica Ortodoxa Romana (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=507)
-   -   Sinaxa interortodoxa din 4 aprilie (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=18878)

catalin2 05.05.2017 22:18:16

Citat:

În prealabil postat de Lancelot (Post 647992)
si acum chiar am terminat pentru ca nu te vei opri niciodata. uite si linkul asta, desi nu-mi place wiki:
https://en.wikipedia.org/wiki/Saint_Boniface
nicaieri nu ai sa gasesti o localitate din fosta galie, actuala franta si importantul regat franc de la vest de rin, toate, dar absolut toate, sunt localitati din dreapta rinului, asa zisa austrasie, francia de la est de rin. zona locuita in mare parte de saxoni.
e basta.

Acolo e un rezumat al vietii sfantului, nu contine partea cu reformarea Bisericii Franciei, o actiune care a durat doar 2-3 ani, cand au fost cele doua sinoade.

CristianR 05.05.2017 22:25:37

Tocmai, că spunea că unirea nu este posibilă, având în vedere diferențele de doctrină; dar că e posibilă și necesară unitatea.

Chiar mi se pare că are o poziție echilibrată, respingând extremele și de o parte, și de cealaltă. Adică nu e nici pentru mișcarea ecumenică, pe care o critică, nici pentru radicalismul ortodoxist.

Nu știu cât e de legionar, adică nu știu în ce măsură susține ideile celor de atunci, dar are admirații pentru unele personalități care au fost ori au simpatizat cu legionarismul. Și mie îmi place părintele Arsenie Papacioc, dar nu și legionarismul.

În orice caz, Răzvan Codrescu a fost o bună vreme director la editura Anastasia a lui Sorin Dumitrescu, care în anii '90 a publicat mult din teologii școlii de la Saint Serge și ai diasporei ruse în general, și nu cred că asta nu și-a pus amprenta asupra gândirii lui.

catalin2 05.05.2017 22:28:15

Citat:

În prealabil postat de CristianR (Post 648004)
Mă bucur sincer că îl admiri. Însă în citatele pe care le dai - nu puține -, părintele Stăniloae apare destul de rar. Dacă l-ai cita mai mult sunt convins că am ajunge mai ușor la un numitor comun.

Eu dau citate doar cand e nevoie sa argumentez din invatatura de credinta. De aceea, de obicei citez din catehism sau un sfant.

CristianR 05.05.2017 22:34:44

Și apropo de Anastasia, că lucrurile se leagă: Autorii pe care-i publica Sorin Dumitrescu erau dintre cei recomandați de părintele Galeriu și părintele Stăniloae, care făceau referire la Lossky, Berdiaev, Evdokimov, Bulgakov, Schmemann, Uspensky, Florovsky ș.a.
Deci n-ai cum să-l scoți pe părintele Stăniloae din compania în care se simțea bine, a teologilor neopatristici.

iuliu46 05.05.2017 22:35:42

Citat:

În prealabil postat de CristianR (Post 648011)
Și mie îmi place părintele Arsenie Papacioc, dar nu și legionarismul.

De ce, ce ai cu noi? Nu vrei sa traiasca legiunea si capitanul? :2:

Lancelot 05.05.2017 22:44:09

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 648008)
Acolo e un rezumat al vietii sfantului, nu contine partea cu reformarea Bisericii Franciei, o actiune care a durat doar 2-3 ani, cand au fost cele doua sinoade.

esti culmea, practic nu-mi vine sa cred cat esti de incrancenat sa ai dreptate si tu chiar crezi ca ai dreptate! :)

ba scrie exact ca si in celelalt link, dar nu e vorba despre francia de la vest, fosta galie si actuala franta, ci asa cum iti spun de atata vreme, de francia de la est de rin, aia e biserica reformata de sfant, DUPA crestinarile fortate.

"The support of the Frankish mayors of the palace (maior domos), and later the early Pippinid and Carolingian rulers, was essential for Boniface's work. Boniface had been under the protection of Charles Martel from 723 on. The Christian Frankish leaders desired to defeat their rival power, the non-Christian Saxons, and to incorporate the Saxon lands into their own growing empire. Boniface's campaign of destruction of indigenous Germanic pagan sites may have benefited the Franks in their campaign against the Saxons.

In 732, Boniface traveled again to Rome to report, and Pope Gregory III conferred upon him the pallium as archbishop with jurisdiction over Germany. Boniface again set out for what is now Germany, baptized thousands, and used his authority to resolve the problems of many other Christians who had fallen out of contact with the regular hierarchy of the Roman Catholic Church. During his third visit to Rome in 737–38, he was made papal legate for Germany.

After Boniface's third trip to Rome, Charles Martel erected four dioceses in Bavaria (Salzburg, Regensburg, Freising, and Passau) and gave them to Boniface as archbishop and metropolitan over all Germany east of the Rhine. In 745, he was granted Mainz as metropolitan see. In 742, one of his disciples, Sturm (also known as Sturmi, or Sturmius), founded the abbey of Fulda not far from Boniface's earlier missionary outpost at Fritzlar. Although Sturm was the founding abbot of Fulda, Boniface was very involved in the foundation. The initial grant for the abbey was signed by Carloman, the son of Charles Martel, and a supporter of Boniface's reform efforts in the Frankish church. The saint himself explained to his old friend, Daniel of Winchester, that without the protection of Charles Martel he could "neither administer his church, defend his clergy, nor prevent idolatry."

According to German historian Gunther Wolf, the high point of Boniface's career was the Concilium Germanicum, organized by Carloman in an unknown location in April 743. Although Boniface was not able to safeguard the church from property seizures by the local nobility, he did achieve one goal, the adoption of stricter guidelines for the Frankish clergy,[22] which often hailed directly from the nobility. After Carloman's resignation in 747 he maintained a sometimes turbulent relationship with the king of the Franks, Pepin; the claim that he would have crowned Pepin at Soissons in 751 is now generally discredited.[23]

Boniface balanced this support and attempted to maintain some independence, however, by attaining the support of the papacy and of the Agilolfing rulers of Bavaria. In Frankish, Hessian, and Thuringian territory, he established the dioceses of Würzburg, and Erfurt. By appointing his own followers as bishops, he was able to retain some independence from the Carolingians, who most likely were content to give him leeway as long as Christianity was imposed on the Saxons and other Germanic tribes."

catalin2 05.05.2017 23:06:46

Citat:

În prealabil postat de CristianR (Post 648011)
Tocmai, că spunea că unirea nu este posibilă, având în vedere diferențele de doctrină; dar că e posibilă și necesară unitatea.

Chiar mi se pare că are o poziție echilibrată, respingând extremele și de o parte, și de cealaltă. Adică nu e nici pentru mișcarea ecumenică, pe care o critică, nici pentru radicalismul ortodoxist.

Nu știu cât e de legionar, adică nu știu în ce măsură susține ideile celor de atunci, dar are admirații pentru unele personalități care au fost ori au simpatizat cu legionarismul. Și mie îmi place părintele Arsenie Papacioc, dar nu și legionarismul.

În orice caz, Răzvan Codrescu a fost o bună vreme director la editura Anastasia a lui Sorin Dumitrescu, care în anii '90 a publicat mult din teologii școlii de la Saint Serge și ai diasporei ruse în general, și nu cred că asta nu și-a pus amprenta asupra gândirii lui.

Asa cum am citit, Razvan Codrescu respinge doar contopirea cultelor intr-o dogma comuna, care modifica si dogma ortodoxa. In schimb sustine unirea (cel putin cu catolicii) in diversitate, adica fieacre sa-si pastreze dogma, dar sa nu o schimbe nici pe a celuilalt. Adica sa ne unim cu catolicii, noi cu dogma noastra si ei raman cu dogma lor, inclusiv ereziile. Ceea ce e complet gresit, niciun preot sau ierarh ortodox nu sustine asa ceva. Din cauza aceasta era criticat de unele site-uri si a scris acel articol din primul link.

simpllu 05.05.2017 23:17:00

Citat:

În prealabil postat de suslik (Post 647994)
Eu spun sa mai asteptam. Si, intre timp, mai intrebam, mai speram si ne rugam. :)

Ultima variantă este cea mai potrivită. :)

simpllu 05.05.2017 23:21:28

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 648007)
Am citit si eu ieri acel link, conceptii tipic ecumeniste, de genul unitate in diversitate, unirea netinand cont de erezii.

Care link, acesta?: http://www.cuvantul-ortodox.ro/parin...singur-cuvant/

CristianR 05.05.2017 23:24:17

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 648017)
Adica sa ne unim cu catolicii, noi cu dogma noastra si ei raman cu dogma lor, inclusiv ereziile.

Asta nu e posibil, pentru că dacă nu mărturisești același Crez nu poți avea unitate de credință. Iese o babilonie. Dar nu cred că susține asta.

CristianR 05.05.2017 23:26:36

Citat:

În prealabil postat de simpllu (Post 648019)

La ăsta se referea:
http://www.crestinortodox.ro/forum/s...6&postcount=54

catalin2 05.05.2017 23:27:05

Citat:

În prealabil postat de Lancelot (Post 648016)
esti culmea, practic nu-mi vine sa cred cat esti de incrancenat sa ai dreptate si tu chiar crezi ca ai dreptate! :)

ba scrie exact ca si in celelalt link, dar nu e vorba despre francia de la vest, fosta galie si actuala franta, ci asa cum iti spun de atata vreme, de francia de la est de rin, aia e biserica reformata de sfant, DUPA crestinarile fortate.

Ce le mai amesteci, nici tu nu mai stii ce vrei sa sustii. Crestinarile fortate au fost facute dupa multi ani de la trecerea la Domnul a sfantului, in timpul lui Carol cel Mare. Chiar si in acest link scrie ce scrie peste tot, e vorba de sinodul din 743, considerat " the high point of Boniface's career". "According to German historian Gunther Wolf, the high point of Boniface's career was the Concilium Germanicum, organized by Carloman in an unknown location in April 743."
Gasesti explicatii mai ample in ambele articole in romana. In articolul din ziarul Lumina "Se părea că Bonifatie își împlinise activitatea sa misionară când a fost rugat să se ocupe de Biserica francilor, aflată într-o stare de decădere, după cum am amintit mai sus. Moartea regelui Carol Martel în anul 741, an în care a murit și papa Grigorie al III-lea, i-a oferit și cadrul politic necesar pentru a reforma Biserica francilor. Susținut de noul papă, Zaharia (741-752), dar mai ales de către regele Carloman, a reușit să convoace un sinod al întregii Biserici france, după o pauză de mai bine de 80 de ani."

simpllu 05.05.2017 23:28:38

Citat:

În prealabil postat de iana (Post 647962)
(oricum m-a ajutat biserica sau mai bine spus slujitorii ei, am coborat din carti in realitatea inconjuratoare)

Slavă Domnului! Realitatea nu prea bate cu teoria acumulată? :)

simpllu 05.05.2017 23:31:38

Citat:

În prealabil postat de CristianR (Post 648021)

Aha, mulțumesc, înțelesesem altceva. :)

catalin2 05.05.2017 23:33:22

Citat:

În prealabil postat de simpllu (Post 648023)
Slavă Domnului! Realitatea nu prea bate cu teoria acumulată? :)

Nu ai inteles, era ironica, spune ca asa a ajuns sa nu mai creada in ortodoxie.

iuliu46 05.05.2017 23:34:07

http://razvan-codrescu.blogspot.ro/2...-istoriei.html

"...vom afirma de la bun început că pe plan teologic și filosofic “filioque” va deschide dogmei Sfintei Treimi un curs involutiv de despersonalizare și abstractizare, făcînd treptat din Dumnezeul personal al creștinismului o noțiune filosofică, vagă și derutantă, care în final va sombra chiar în ateism; iar pe plan ecclesiologic-confesional, va figura în filigran, ca un resort secret, pe fundalul tuturor secesiunilor care s-au petrecut în Apus: ruperea din catolicism a protestantismului și, din acesta, a tuturor sectelor (atît de proliferante pînă astăzi)"

CristianR 05.05.2017 23:34:56

@simpllu: Si la inca un articol al lui RC, despre unitate, nu unire.

catalin2 05.05.2017 23:35:06

Citat:

În prealabil postat de CristianR (Post 648021)

De fapt acolo ma refeream la al doilea articol, dat pe acest topic, nu-l mai caut acum.

catalin2 05.05.2017 23:37:10

Citat:

În prealabil postat de iuliu46 (Post 648026)
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/2...-istoriei.html

"...vom afirma de la bun început că pe plan teologic și filosofic “filioque” va deschide dogmei Sfintei Treimi un curs involutiv de despersonalizare și abstractizare, făcînd treptat din Dumnezeul personal al creștinismului o noțiune filosofică, vagă și derutantă, care în final va sombra chiar în ateism; iar pe plan ecclesiologic-confesional, va figura în filigran, ca un resort secret, pe fundalul tuturor secesiunilor care s-au petrecut în Apus: ruperea din catolicism a protestantismului și, din acesta, a tuturor sectelor (atît de proliferante pînă astăzi)"

L-am citit chiar azi si pe acesta.

simpllu 05.05.2017 23:40:25

Citat:

În prealabil postat de CristianR (Post 648020)
Asta nu e posibil, pentru că dacă nu mărturisești același Crez nu poți avea unitate de credință. Iese o babilonie. Dar nu cred că susține asta.

Normal ar fi ca să ne rugăm pentru "unitatea credinței" și nu pentru "unirea credinței", varinata a doua fiind tocmai o idee ecumenistă pe care antiecumeniștii, care în realitate sunt de fapt ecumeniști, o susțin. :)

catalin2 05.05.2017 23:44:03

Citat:

În prealabil postat de suslik (Post 648006)
Lozinci si clisee. Draga colega, in comunism ai fi ajuns in CC. Rapid! Fara ironie: ai un talent in aceasta directie, absolut breathtaking. Esti genul care nu se intreaba vreodata ceva privind propria credinta (atentie, intotdeauna cei ca tine vor avea o credinta-facuta-de-altii, "closed source" cum se zice in IT). In multe momente si situatii, asta este de admirat: posezi o anume disciplina a convingerilor. La mine si la altii, asa ceva este imposibil by default: pachetele software "disciplina confesionala" si "credinta solida" sint si ramin mascate.

Pentru ca ortodocsii au gasit adevarul, nu se mai intreaba care e. Tu esti inca la faza cu intrebatul, sper sa si gasesti raspunsurile.

Patrie si Credinta 05.05.2017 23:52:13

Citat:

În prealabil postat de Lancelot (Post 647963)
am si eu o intrebare. din cate stiu papa a retras excomunicarea, iar patriarhul din istanbul anatema. prin 70...
asta nu inseamna ca, teoretic, schisma nu mai exista?

E complicat.
Tehnic vorbind, dupa logica asta, schisma nu a existat niciodata, caci excomunicarile erau o porceala in mare parte intre Humbert si delegatia.
Bula originala de fapt chiar contine laude pentru bizantini.
"For as far as the columns of the imperial power and its honored and wise citizens go, this city is most Christian and Orthodox."
Si replica patriarhului nici nu il include pe Papa sau pe vestici, doar pe tampitii aia 3.
Excomunicarea originala nici nu era valida oricum, ca Papa murise.
Si si daca era, il privea doar pe patriarhul actual.
Dar lumea crestina era deja intr-un razboi rece Est-Vest de 50 de ani, si toate nebuniile ce s-au intamplat in secolele urmatoare au cristalizat ruperea comuniunii.

simpllu 05.05.2017 23:54:40

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 648025)
Nu ai inteles, era ironica, spune ca asa a ajuns sa nu mai creada in ortodoxie.

...:)) Poate ne lămurește chiar persoana în cauză.

simpllu 05.05.2017 23:56:22

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 648031)
Pentru ca ortodocsii au gasit adevarul, nu se mai intreaba care e. Tu esti inca la faza cu intrebatul, sper sa si gasesti raspunsurile.

Aha, tu, ortodoxule, nu mai ai întrebări?

iuliu46 06.05.2017 00:03:33

Ortodocsii adevarati au doar intrebari retorice. :p

catalin2 06.05.2017 00:16:33

Citat:

În prealabil postat de CristianR (Post 647993)
Și eu. Dacă subscrie și Cătălin... În esență asta este:

''Știm, dacă avem credința în Biserică și în Sfinții Părinți – Biserica cea Una, Sfântă, Sobornicească și Apostolească, și în Sfinții Părinți ai ei, și Sinoade – că în afara Bisericii nu sunt Taine, dar asta nu înseamnă că știu că nimeni din afară nu se poate mântui, fiindcă eu nu știu ce poate și ce nu poate Dumnezeu în afara Bisericii. ''(Rafail Noica)

Am mai scris despre acest pasaj pe forum. In primul rand, stim de doi pagani care au fost trecuti din Iad in Rai, cu rugaciunile a doi sfinti (sfanta Tecla si Sfantul Grigorie). Poate mai sunt si alte cazuri.
In al doilea rand, Parintele Rafail reia spusele IPS Ware, episcop al Patriarhiei Ecumenice in Anglia. Acesta citeaza un scriitor mirean rus din secolul XIX, care sustinea ideea de genul Bisericii invizibile, ca nu stim care sunt granitele Bisericii si cine face parte din ea. O conceptie gresita, care nu a fost reluata de un alt teolog ortodox. Tocmai de aceea am deschis atunci un topic despre granitele Bisericii: http://www.crestinortodox.ro/forum/s...ad.php?t=16208
P.S. Acum am citit acolo ca acel citat din IPS Ware a fost dat chiar de tine. Deci aceleasi discutii, care se repeta la infinit.

simpllu 06.05.2017 00:31:31

Să înțeleg că și Părintele Rafail Noica are idei ecumeniste? Încă unul a stuf?

iana 06.05.2017 00:38:56

Citat:

În prealabil postat de simpllu (Post 648033)
...:)) Poate ne lămurește chiar persoana în cauză.

Catalin nu vede cata diversitate e intre granitele ortodoxiei.

suslik 06.05.2017 01:46:47

Two great nightmares of mine: Lana Beniko sa fie stabilita de catre echipa Bioware Austin ca fiind betrayer in SWTOR 5.3, si, in viata/lumea reala, Catalin sa ajunga Patriarh BOR, cu Iuliu ca vicar, si Antonia ca arhidiaconita. :))))

Daca stau sa ma gindesc, pe forumul asta cei mai multi din noi, pusi ca personaje intr-un joc gen Mass Effect sau SWTOR, am fi niste cozonaci, nu doar piini, buni de mincat pentru dezvoltatori.

Yeah. Cea mai buna cale de a iesi BOR din CMB este sa il trimitem acolo pe Catalin sa tina un speech. Dupa ce vor ajunge aia sa auda voci in capete, de la atita "ecumenismul vostru este clar de origine protestanta", ne vor ruga in genunchi sa iesim din cemebeu. "Bine, puteti iesi din organizatie. Nu, nu platiti nimic. Numai luati-l pe brasovean de aici, va rugam frumos!".

Patrie si Credinta 06.05.2017 02:24:42

Citat:

În prealabil postat de suslik (Post 648039)
Daca stau sa ma gindesc, pe forumul asta cei mai multi din noi, pusi ca personaje intr-un joc gen Mass Effect sau SWTOR, am fi niste cozonaci, nu doar piini, buni de mincat pentru dezvoltatori.

La cum face Bioware chestiile de ceva timp, probabil ma trezesc intr-o relatie homosexuala cu un krogan, sau ceva.

CristianR 06.05.2017 09:15:51

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 648031)

Eu cred că aflarea adevărului nu se încheie niciodată. În Ortodoxie, într-adevăr, l-ai găsit. Dar asta înseamnă doar că ai intrat pe Cale, pe care trebuie să înaintezi la nesfârșit.

CristianR 06.05.2017 09:31:03

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 648028)
De fapt acolo ma refeream la al doilea articol, dat pe acest topic, nu-l mai caut acum.

Adică la acesta: Sensul unității creștine.
Care nu e deloc ecumenist.

''Extrapolare ideologic-umanitaristă a dezideratului ecumenic, „dialogul interreligios” are un caracter generos, dar utopic, pentru că, în esența lor dogmatică, liturgică și morală, marile sisteme religioase – oricît s-ar specula despre „unitatea lor transcendentă” (Frithjof Schuon)** – sînt totuși ireductibile. Din punctul de vedere al oricărei tradiții religioase autentice, sincretismul este o formă de sinucidere spirituală, oricît de „nobile” ar fi scopurile urmărite. ''

''Bisericile tradiționale, după atîtea veacuri de dezvoltare divergentă, nu mai pot fi unificate instituțional; este la fel de sterilă atît afirmarea orgolioasă și exclusivistă a propriilor identități, cît și logoreea convențională în jurul unui utopic ideal unionist.''

Poate acest citat să te fi dus la părerea că e pentru unirea cu catolicii:

''Deși diversificată confesional, „Biserica luptătoare” trebuie să anticipeze „în veac” unitatea supraconfesională a „Bisericii triumfătoare”, valorificîndu-și formele istorice fără a trăda fondul comun. Acesta ni se pare adevăratul sens al unității creștine, al acelui integrism ecumenic nereducționist față de care toate diferențele rămîn secundare.''?

Nici vorbă. De unitate e vorba, nu de unire.

suslik 06.05.2017 20:02:57

Revenind la subiectul original: trebuie terminat cu nepomenitorii astia.

suslik 06.05.2017 20:03:46

Simplu și legal: caterisiri, afurisiri, excluderi din monahism, toate legale.

Lancelot 07.05.2017 13:55:34

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 648022)
Ce le mai amesteci, nici tu nu mai stii ce vrei sa sustii. Crestinarile fortate au fost facute dupa multi ani de la trecerea la Domnul a sfantului, in timpul lui Carol cel Mare. Chiar si in acest link scrie ce scrie peste tot, e vorba de sinodul din 743, considerat " the high point of Boniface's career". "According to German historian Gunther Wolf, the high point of Boniface's career was the Concilium Germanicum, organized by Carloman in an unknown location in April 743."
Gasesti explicatii mai ample in ambele articole in romana. In articolul din ziarul Lumina "Se părea că Bonifatie își împlinise activitatea sa misionară când a fost rugat să se ocupe de Biserica francilor, aflată într-o stare de decădere, după cum am amintit mai sus. Moartea regelui Carol Martel în anul 741, an în care a murit și papa Grigorie al III-lea, i-a oferit și cadrul politic necesar pentru a reforma Biserica francilor. Susținut de noul papă, Zaharia (741-752), dar mai ales de către regele Carloman, a reușit să convoace un sinod al întregii Biserici france, după o pauză de mai bine de 80 de ani."

eu nu amestec nimic, tu ai impresia ca s-au facut crestinari printre saxoni fara sabie si ca sf bonifaciu n-a avut niciun amestec. toata ditiramba asta a pornit de la intentia ta de a arunca vini acolo unde nu e cazul, fara sa-ti dai seama ca daca ai avea dreptate ai sustine o ineptie, pentru ca ai acuza francii de lucruri facute taman pentru ca biserica "lor" fusese reformata de sfantul bonifaciu. ineptie prin prisma faptului ca scrii frumos si elogios despre sfantul bonifaciu, spui ca a reformat biserica franca si dupa aia acuzi aceeasi biserica ca a facut tot felul de chestii eretice... :)

de fapt in afara erorilor de judecata tu contesti insasi organizarea catolica de astazi, pentru ca din randul benedictinilor au venit ideile importante, celibatul, spiritualul deasupra temporalului si in problemele lumesti, etc. asta e problema ta, un atac cinic, urat, impotriva catolicismului. te crezi vreun cruciat ortodox modern, presupun, dar fara sa ai habar de istoria acelor vremuri, cand oamenii mureau pentru crestinism.

antoniap 07.05.2017 17:49:29

Citat:

În prealabil postat de suslik (Post 648045)
Revenind la subiectul original: trebuie terminat cu nepomenitorii astia.

Bun! Și după ce-i termini, ce faci?
Îl iei pe aghiuta și îl faci inspector de religie! Ce mai viata! Un chiuit permanent, nu muzica bizantină! Ce hora mare se va face din unitate în diversitate! Se pupa lupul cu mielul și șoarecele cu pisica! Importanta e hora! Sa tot joci sarba!

Dar ce faceți în timp ce va contemplați opera? Dacă nu va ajuta Dumnezeu, va ajuta aghiuta sa va pierdeți și ultima licărire ortodoxa care v-ar putea arunca dincolo de ușă Raiului! Nu va mai jucați ,,De-a Dumnezeu"! Nu oricui îi sta bine.

antoniap 07.05.2017 17:56:54

Citat:

În prealabil postat de suslik (Post 648046)
Simplu și legal: caterisiri, afurisiri, excluderi din monahism, toate legale.

Pai abia acum încep sa fiu îndrăgostită de ortodoxia pura de la mama ei! Nu aia serghianista în care episcopii supraveghează scoaterea maicilor din manastiri! Nu. O ortodoxie în care episcopul este ajuns la treapta desăvârșirii duhovnicești și este condus de Duhul Sfânt, nu de masonerie! Cu toate voturile monahale respectate ca la carte!

CristianR 07.05.2017 18:51:07

În timp ce unii văd chipul lui Dumnezeu în orice om de pe pământ, altii aleg (pentru că este, totusi, alegere) să vadă draci în toti.

Iar dialogul între acestia si cei dintâi nu este posibil. De ce? Pentru că nu se stă de vorbă cu dracul.

Dar atunci când tot ce e în jurul tău sunt draci, nu-ti pui întrebarea unde te afli, de fapt?

suslik 07.05.2017 18:55:11

Citat:

În prealabil postat de CristianR (Post 648059)
În timp ce unii văd chipul lui Dumnezeu în orice om de pe pământ, altii aleg (pentru că este, totusi, alegere) să vadă draci în toti.

Iar dialogul între acestia si cei dintâi nu este posibil. De ce? Pentru că nu se stă de vorbă cu dracul.

Dar atunci când tot ce e în jurul tău sunt draci, nu-ti pui întrebarea unde te afli, de fapt?

Splendid!
Imi permit sa dau un raspuns retoric: in Iad. Bolgia cu schismatici/nepomenitori. Q. E. D.

suslik 07.05.2017 18:56:49

Antonia, te razgindisi? Misiunea e importanta, eh?

Citat:

În prealabil postat de antoniap (Post 648058)
Pai abia acum încep sa fiu îndrăgostită de ortodoxia pura de la mama ei! Nu aia serghianista în care episcopii supraveghează scoaterea maicilor din manastiri! Nu. O ortodoxie în care episcopul este ajuns la treapta desăvârșirii duhovnicești și este condus de Duhul Sfânt, nu de masonerie! Cu toate voturile monahale respectate ca la carte!

Paranoia traditionalist-schismatica obisnuita. In Apus ai fi fost o sedevacantista de succes.

Ora este GMT +3. Ora este acum 02:27:01.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.