![]() |
Luare aminte - Sfantul Nicolae Velimirovici
Sa luam aminte la Preasfanta Fecioara Maria:
1. Cum a slujit lui Dumnezeu in Templu vreme de unsprezece ani intru smerenie, ascultare si evlavie; 2. Cum a slujit lui Dumnezeu in camara ei din Nazaret, intru smerenie, ascultare si evlavie; 3. Cum si Buna-Vestire cea dumnezeiasca a Arhanghelului Gavriil a primit-o cu smerenie, ascultare si evlavie. |
"Cautati sa faceti cat mai mult bine in jurul vostru, rugati-va cat mai mult cu Rugaciunea lui Iisus, nu vorbiti de rau pe nimeni si astfel veti avea pacea inimii. Bunul Dumnezeu si Maica Domnului sa va ajute neincetat, in orice loc va veti afla!" (Parintele Sofian Boghiu)
|
Cel subtiat prin post poate mai usor sa treaca prin usa cea stramta
"Lucreaza acum ogorul sufletului tau, smulge spinii si palamida, seamana in locul lor cuvantul lui Dumnezeu, pune si sadeste plantele cele frumoase ale intelepciunii, si atunci tu vei fi un duhovnicesc lucrator de pamant. Secera duhului tau, care se tocise prin necumpatare, prin post iarasi se va ascuti.
Pregateste-te de calatorie la cer, paseste pe calea cea aspra si ingusta, caci cel subtiat prin post poate mai usor sa treaca prin usa cea stramta." (Sfantul Ioan Gura de Aur) |
Credinta sta intr-aceea ca sa petreci in smerenie si sa faci milostenie
"Daca vrei sa fii un fiu credincios si ravnitor al Bisericii Ortodoxe, atinge-ti telul prin implinirea poruncilor evanghelice legate de aproapele. Nu indrazni sa-l lauzi ! Nu indrazni sa-l inveti ! Nu indrazni sa-l lovesti si sa-l mustri ! Acestea nu sunt fapte ale credintei, ci ale ravnei lipsite de judecata, ale parerii de sine, ale trufiei. L-au intrebat pe Pimen cel Mare: ce este credinta ? Cel Mare a raspuns: "Credinta sta intr-aceea ca sa petreci in smerenie si sa faci milostenie" (Pateric), adica a te smeri inaintea aproapelui si a-i ierta toate supararile si jignirile, toate greselile lui." (Sfantul Ignatie Briancianinov)
|
Frumos spus! Asa este! Lauda-L pe Dumnezeu care i-a pus gandul bun in sufletul aproapelui tau (atunci cand simti nevoia sa iti lauzi aproapele) si/sau roaga-te Lui Dumnezeu sa ii lumineze El cu dragostea Sa sufletul aproapelui tau, ca sa inteleaga prin lumina Lui Dumnezeu (atunci cand te simti ranit de aproapele), iar tu iarta-ti aproapele ispitit, gandindu-te ca ai fi putut foarte usor sa fi tu in locul lui...
|
"Gandirea se vindeca de micime, de superficialitate, de moarte prin ce anume? Prin Dumnezeu, prin nemarginirea Sa, prin profunzimea Sa, prin nemurirea Sa. In intimitatea cu El, gandirea devine infinita, ajunge abisala, se invesniceste. Si atunci pentru ea nu exista moarte in nici una din lumile cunoscute. Se face cu totul nemuritoare, cu totul necuprinsa, cu totul vesnica. Nu o mai ingrozesc tainele lumilor. Dimpotriva, ele devin pentru ea un izvor inepuizabil de bucurii neincetate si de emotii rapitoare." (Sfantul Iustin Popovici)
|
Sa ne bucuram de razele soarelui
"Datu-ne-a Domnul din bunatatea Sa, desi nu ne-am aratat vrednici de ea, sa vedem soarele, sa ne bucuram de razele lui. Lumina soarelui sa-ti fie chezasie, dar mai cu seama lumina lina a Sfintei slave a Tatalui ceresc, a Fiului Sau, Unul-Nascut, cea care ne-a fost data noua, si Duhul dragostei dat inimilor noastre." (Sfantul Ioan de Kronstadt)
|
Un fragment din conferința „Copiii, dar al lui Dumnezeu” suținută de părintele prof. Vasile Mihoc.
”…Datoria mamei e să se împărtășească împreună cu copilul! Eu sunt contrariat când vin la împărtășit mamele cu copii în brațe și împărtășesc doar copiii, când are mai multă nevoie de Împărtășanie mama decât copilul! Dar mamei îi e frică să se apropie… Deci să se împărtășească împreună și atunci poate să se împărtășească cât de mult, de câte ori are nevoie. Noi la fiecare Sfântă Liturghie suntem chemați să ne împărtășim. Sf. Vasile cel Mare răspunde într-o scrisoare la întrebarea cât de des sau cât de rar să se împărtășească creștinul: „Noi ne împărtășim de patru ori pe săptămână: miercurea, vinerea, sâmbăta și duminica.” Adică de câte ori se făcea Sf. Liturghie, și spune: „iar când sunt sărbători și mai des.” Aceasta este rânduiala Sfintei Împărtășanii, pe care oamenii de azi au pierdut-o. Și au pierdut-o pentru că nu mai sunt curați, să se poată împărtăși. Deci fii curat, pune capăt necurăției; vrei să mergi cu ea până la moarte și să mori tot necurat? Pune capăt necurăției, fii curat și împărtășește-te! Sigur că nu te împărtășești cu vrednicie, nu poți spune că meriți Sfânta Împărtășanie. Împărtășania este un dar, pentru noi, cei păcătoși. Dar cât ne stă în putere să ne curățim viața, simțirile și fiind „ca pruncii”, cum ne vrea Mântuitorul, ne vom putea împărtăși împreună cu pruncii. Ce folos că împărtășești copilul până la 7 ani și după aceea o ia copilul razna, înjură Sfintele Taine și înjură Biserica, de exemplu? E bine că mamele și tații duc copiii la împărtășit, dar mi se pare că cei care ei înșiși nu se împărtășesc iau asta ca pe ceva magic. Să îi dea copilului ceva așa, care lucrează magic în viața lui. Și asta este foarte greșit! Noi împărtășindu-ne nu facem o practică magică, ci îl primim pe Hristos în viața noastră și e Hristos cu crucea Lui! Ne hrănim cu darul Crucii și al Învierii Lui și ne facem noi înșine purtători de cruce. Așa trebuie să vină mama cu copilul la împărtășit, și atunci sigur că este minunat că vin mama și tata și copilul și copiii, toți împreună, și se împărtășesc! |
|
Puterea unui bărbat. . .
Puterea unui bărbat nu stă în umerii săi largi, ci în lungimea brațelor cu care te îmbrățișează.
Puterea unui bărbat nu stă în puterea vocii sale, ci în cuvintele blânde pe care știe să le șoptească. Puterea unui bărbat nu stă în mulțimea prietenilor, ci în cât de prieten știe să fie cu copiii lui. Puterea unui bărbat nu stă în cât de mult este respectat la serviciu, ci în cât este de respectat acasă. Puterea unui bărbat nu stă în cât de puternic lovește, ci în cât de blând știe să atingă. Puterea unui bărbat nu stă în părul de pe piept, ci în inima… din pieptul sau. Puterea unui bărbat nu stă în numărul de femei care îl iubesc, ci în capacitatea de a fi loial unei singure femei. Puterea unui bărbat nu stă în greutățile pe care le poate ridica, ci în poverile pe care le poate duce! |
Un altfel de post
Renunta la a-i mai judeca pe altii: - descopera-l pe Hristos care traieste in ei ! Renunta la a mai spune cuvinte care ranesc: - umple-te de cuvinte care vindeca ! Renunta la a mai fi nemultumit: - umple-te de recunostinta ! Tine post de nervi: - umple-te cu rabdare ! Tine post de pesimism: - umple-te cu speranta ! Tine post de preocupari inutile: - umple-te de incredere in Domnul ! Renunta la a te mai plange: - umple-te de respect pentru acea minune care este viata ! Renunta la a-i mai stresa pe altii: - umple-te de o rugaciune neincetata ! Renunta la a mai fi acru: - umple-te de bunatate ! Renunta la a-ti da importanta: - umple-te de compasiune pentru ceilalti ! Renunta la teama pentru lucrurile tale: - umple-i pe ceilalti de darul tau ! Renunta la a mai fi descurajat: - umple-te de entuziasmul credintei ! Tine post de tot ceea ce te separa de Iisus: - umple-te de tot ce te apropie de El !"Numai cu inima poti vedea, esentialul este invizibil pentru ochi.” Antoine de Saint-Exupery |
Atunci cand noi nu facem voia lui Dumnezeu suntem prinsi in cursa diavolului
"Ai vazut ca atunci cand noi nu facem voia lui Dumnezeu suntem prinsi in cursa diavolului? Si nu numai din pricina unei vieti stricate, ci, de multe ori, chiar numai din pricina unui singur defect ne vom duce in gheena, daca nu vom avea cu noi celelalte bunuri care sa contrabalanseze. Fiindca si fecioarele nu au fost vinovatite pentru desfranare sau preadesfranare, sau invidie, sau zavistie, sau betie, sau rea-credinta, ci pentru lipsa untdelemnului, adica pentru ca nu faceau milostenie, caci untdelemnul aceasta reprezinta. Dar si pe cei blestemati, cand zice: Duceti-va de la Mine, blestematilor, in focul cel vesnic (Matei 25, 41), cu nimic iarasi nu-i invinovateste, decat ca n-au hranit pe Hristos." (Sfantul Ioan Gura de Aur)
|
Toata viata crestinului este o lupta cu gandurile
Cand mintea se antreneaza in citirea Sfintei Scripturi si in rugaciune, incepe sa se lumineze. Atunci cand este insa afundata doar in cele pamantesti, ea se ingroasa si nu poate intelege lucrurile duhovnicesti… Trebuie sa te antrenezi in citirea duhovniceasca si sa te straduiesti sa biruiesti patimile. Ele sunt usor de biruit atunci cand se afla doar in ganduri, insa cand trec in cuvinte si lucruri, si se inradacineaza acolo, sunt foarte greu de biruit, aproape cu neputinta… Toata viata crestinului este o lupta cu gandurile. (Staretul Varsanufie de la Optina)
|
|
Cand suntem invitati la masa cuiva, mancam ce ni se pune dinainte, a-i cere gazdei peste sau placinte e nebunie curata. Numai in lume noi cerem mereu de la zei cele ce nu se dau, desi nenumarate sunt cele ce ni s-au dat.
(Epictet, Manualul si fragmente) |
|
Sfantul Apostol si Evanghelist Ioan
Sfantul Ieronim istoriseste ca sfantul Ioan, ajuns la adanci batraneti, la varsta neputintelor, cerea sa fie dus la adunarile crestinilor si, in loc de lungi cuvantari, se multumea sa repete mereu: "Fiilor, iubiti-va unii pe altii". Ascultatorii il intrebau de ce repeta el mereu aceleasi indemnuri. Iar el raspundea, zicand: "Aceasta este porunca Domnului. Impliniti-o si este de-ajuns". Sfantul Ioan a murit in pace, la Efes, in alt treilea an al imparatiei lui Traian (98-117), dupa ce a iesit nevatamat dintr-un cazan cu undelemn in ferbere, la Roma (Tertullian). El este singurul Apostol, care a mers cu Iisus pana la piciorul Crucii, marele martor credincios al Evangheliei a patra si al Apocalipsei.
|
Nu le închide gura celor ce-ți deschid ochii. Și atunci cînd vei sta bine pe picioare, nu-i uita pe cei ce te-au ridicat în brațe.
|
Citat:
|
Holy Fathers
It is not always easy to conquer the spirit of vanity and conceit in oneself. In this, only the great spiritual directors have succeeded, primarily with God's grace, with constant vigilance over their souls and with very delicate spiritual sensitivities and distinctions. At one time, Abba Nisteroes was walking with one of his brethren. Suddenly, they spotted a serpent on the road. The brother quickly moved aside and the great Nisteroes fled after him. "Are you also afraid, father?" the monk asked Nisteroes. The elder replied: "No, my son, I am not afraid but I had to flee otherwise I would not have fled from the spirit of vanity." That is: "Had I remained in place, you would have been amazed at me and I would have become vain from that!"
Prologue from Ochrid https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.n...19557081_n.jpg |
Parintele Cleopa :
https://lh6.googleusercontent.com/-3...938_crezul.jpg
Astazi este Duminica Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic, care au aparat dreapta credinta, au dat anatema pe eretici si au formulat Crezul ortodox. Sa ramanem credinciosi Evangheliei lui Hristos si Bisericii Ortodoxe, ai carei fii suntem. Ea ne-a nascut prin baia Botezului, ea ne-a crescut si invatat calea mantuirii. Sa cinstim Biserica Ortodoxa care ne-a nascut. Sa cinstim pe toti sfintii si icoanele lor ca cei ce sunt "prietenii Domnului" si se roaga pentru noi la cer. Sa traim in dragoste unii cu altii, singura cale care mai poate salva lumea de la pierzare. Sa crestem copiii in iubire de Dumnezeu, ca de ei depinde cel mai mult mantuirea noastra si sa pastram cu sfintenie dreapta credinta ortodoxa, fara de care nu ne putem mantui oricite fapte bune am avea. Inchei cu o scurta istorioara. Un parinte cu viata sfanta a intrat noaptea sa se roage in biserica si prin minune dumnezeiasca a vazut altarul deschis, iar langa sfinta masa sedea un prunc luminat cu camasa rupta. Si l-a intrebat cuviosul: "Copile, cine esti tu?" Iar el a raspuns: "Eu sunt Hristos, Mantuitorul lumii!" "Dar cine ti-a rupt camasa?" intreaba sihastrul. Iar Domnul i-a raspuns: "Mi-a rupt-o Arie, ereticul!" si S-a facut nevazut. Oricine propovaduieste alta Evanghelie decat cea vestita de Hristos, de Apostoli si de Biserica, sfasie camasa Domnului si-si agoniseste osanda vesnica, fara iertare. Sa cadem deci in genunchi si sa slavim cu evlavie si dreapta credinta pe Tatal, pe Fiul si pe Sfantul Duh, Treimea cea de o fiinta si nedespartita. Amin. |
|
Citat:
Bucurii! |
"Iubește-i pe toți
Ai încredere în câțiva Nu face rău la nimeni" W. Shakespeare |
'If a man reads this or any other work not to gain spiritual benefit but to track down matter with which to abuse the author, so that in his conceit he can show himself to be the more learned, nothing profitable will ever be revealed to him in anything.'
St. Maximos the Confessor |
https://lh6.googleusercontent.com/-s...1LacrimaMD.JPG
Lacrima Măicuții Sfinte, floarea care ne uimește Cu parfumul ei de ceară, lăcrimând ușor grăiește: Sunt o floare minunată ce pe oameni îi vestesc Că Măicuța plânge-ntruna pentru neamul omenesc ! |
|
Un batran intelept avea patru discipoli si s-a gandit, intr-o buna zi, ca ar trebui sa-si aleaga pe unul care sa continue calea sa. Ii cheama la el si-i intreaba pe fiecare: spuneti-mi voi ce e viata asta? S-au gandit ucenicii ce s-au gandit si primul care raspunse, zise: - pai eu am ajuns la concluzia ca viata asta e numai provocare si noi trebuie sa luptam sa facem fata tuturor provocarilor. Mda, nu-i rau, zise batranul. Al doilea raspunse ca si el a ajuns la o concluzie, dar diferita de cea dinainte, si anume ca viata e suferinta si ca doar mila mai poate face ceva. Mda, e adevarat ce spui si tu, zise batranul. Cel de-al treilea zise ca viata inseamna ordine si libertate, iar ratiunea e cea care poate sa o cunoasca. Da, si tu spui adevarul, zise batranul intelept. Ia sa vedem ce zice si ultimul dintre voi. Ultimul discipol raspunse cu sfiala: poate spun o prostie, dar mie mi se pare ca viata e .. minune .. si nu ma pot opri sa nu ma bucur!
(pe care l-a ales batranul ca urmas al sau nu mai stiu .. sau poate nici nu are importanta .. sau poate ca doar am uitat ..) Bucurii! |
"Tot ce este durere în viață asta nu este decât o naștere, începând chiar de la primul blestem pe care l-a suferit omul după cădere. Dumnezeu i-a spus Evei că în dureri va naște copii. Și am observat – și acum îmi este din ce în ce mai clar – că nu numai în durere se nasc copiii, dar că fiecare durere este o naștere de copil și acel copil ești tu, care suporți durerea, care treci prin criză. |
Într-un cuvant, primește această scurtă poruncă: iubește și fă ce vrei! Dacă păstrezi tăcerea, să fie din iubire; dacă strigi să fie din iubire; dacă indrepți, îndreaptă din iubire; dacă ierți, iartă din iubire. Rădăcina interioară să fie cea a iubirii, din această radacină nu poate ieși decât bine. (Fericitul Augustin)
Dragostea fara a lua ceva in schimb! Sa nu facem fapte bune ca sa primim binecuvantari. Sa cultivam dragostea cea nobila, cea pretioasa, pe care o are Dumnezeu, iar nu dragostea cea lumeasca si ieftina, cea plina de toata neputinta omeneasca. Parintele Paisie Aghioritul despre Dragostea catre aproapele |
Citat:
Dacă un om citește aceasta sau orice alt lucru nu ca să câștige beneficiu spiritual ci ca să găsească ceva cu care să abuzeze de autor, astfel încât în îngâmfarea lui să se poată arăta el însuși mai învățat, nimic de folos nu i se va descoperi lui vreodată, în nici un caz. Sf. Maxim Mărturisitorul |
Lupta este pe toată viața. . .
Lupta este pe toată viața, dar nimic nu-i mai frumos și mai măreț decât să fii stăpânul propriei tale vieți și să lupți și să biruiești, având alianță deplină cerul întreg.
Ce patimi trebuie să lepede începătorii mai întâi din inima lor ca să poată gusta din bucuria vieții duhovnicești? - Să lepede mai întâi patima care este mai aproape de el - care-l stăpânește cu mai multă tărie. Să știe că va trebui să lupte împotriva tuturor patimilor, dar cu mai multă atenție și întrarmare cu acele patimi care îl înconjoară și anume îl pândesc. În lupta lui să fie convins că nu va fi singur, cerând cu inimă de foc ajutorul lui Dumnezeu, al Maicii Domnului, al îngerului păzitor și al oricărui sfânt spre care are evlavie. Lupta este pe toată viața, dar nimic nu-i mai frumos și mai măreț decât să fii stăpânul propriei tale vieți și să lupți și să biruiești, având alianță deplină cerul întreg. Îndrăzniți, Eu am biruit lumea! - zice Domnul nostru Iisus Hristos și zice pentru fiecare dintre noi, văzându-ne pe toți stăpâni alături de El. (Extras din Ne vorbește părintele Arsenie) |
Femeile sunt ca florile: toate sunt frumoase, dar fiecare în felul ei. Bărbatul trebuie să se plece să o ia - adică să-i arate eleganță, prețuire. Atunci floarea își arată și mirosul, și calitățile ascunse, pentru că tu ai știut să răscolești adâncurile și ai făcut din ea ceea ce nu știa ea că este.
Femeia trebuie prețuită, să știti, pentru că mai întâi ne reprezintă o femeie în Împărăția cerurilor: Maica Domnului. Te cutremuri, ți-e și frică să vorbești comparând-o pe ea cu oamenii. Parintele Arsenie Papacioc |
"Explicarea lui «Doamne, miluiește-mă!"
În ceea ce privește propoziția "Doamne, miluiește-mă!", există în Filocalie o minunată explicație a acesteia, într-un capitol intitulat "Explicarea lui "Doamne, miluiește-mă!"; (Kyrie Eleison)". Printre alte lucruri, autorul ei spune: "Mila lui Dumnezeu nu este nimic altceva decât harul Atotsfântului Duh, pe care noi, păcătoșii, trebuie să i-L cerem lui Dumnezeu și să strigăm neîncetat: "Doamne, miluiește-mă!" lucru care înseamnă fie-Ți milă de mine, Doamne, păcătosul, în starea în care mă aflu. Adu-mă din nou la harul Tău. Dă-mi duhul puterii, spre a putea fi întărit și să pot înfrunta ispitele diavolului și răul obicei al păcătosului. Dă-mi duhul pocăinței, ca să mă pot schimba, ca să pot ajunge la cunoașterea de sine și să mă pot îndrepta. Dă-mi duhul temerii și al fricii, ca să mă tem de Tine și să păstrez poruncile Tale. Dăruiește-mi duhul dragostei, ca să Te pot iubi și să nu mă mai despart de Tine. Dăruiește-mi duh de pace, ca să-mi păstrez sufletul în pace, să-mi pot aduna gândurile și să fiu calm și liniștit. Dăruiește-mi duh de curăție, ca să mă pot păstra curat de orice pângărire. Dăruiește-mi duh de umilință, spre a-mi putea păstra calmul între frații mei creștini și a mă păzi de mânie. Dăruiește-mi duh de smerenie, ca să nu cad în mândrie"!.
(Cosnstan Cavarnos, Preotul - Părintele duhovnicesc, Editura Doxologia, p. 12-13) Acest cuvant de folos a fost luat de pe site-ul www.doxologia.ro, site pe care vi-l recomand cu toata caldura. Doamne ajuta! |
"Aceasta este rugămintea mea către voi: dați copiilor numele sfinților și ale drepților... de aici, de la nume să începem și noi să modelăm sufletul copilului nostru. Să intre numele sfinților în casa noastră, la botezul copiilor."
Sf. Ioan Gura de Aur |
|
|
https://lh4.googleusercontent.com/-R...a-furtunii.jpg
O, ce valuri m-amenință și ce aspre vânturi bat, Doamne, marea-i furtunoasă, oare cum o s-o străbat? Oare cum să pot prin valuri să răzbat până la Țel, o, cât de departe-i Țărmul și ce valuri, pân’ la el! Cine-o să mă poată, Doamne, întări și ajuta, dacă nu va fi cu mine Mila și Puterea Ta? Vino, Doamne-n ajutoru-mi, fii lumină-n noaptea grea, liniștește-a mării valuri, însoțește-mi luntrea mea. Strigă vântului să tacă, strigă valurilor: Stați! Toți vrăjmașii Tăi să cadă, să se-nchine-ngenuncheați. Doamne, fii-mi ajutorul pân’ la Țărmul Fericit; – dacă Tu vei fi cu mine, eu din toate-s izbăvit. (Traian Dorz, Cântări uitate ) |
Daca ne departam de sfaturile Bisericii, ne-am indepartat de Dumnezeu
"Sa tineti tot ceea ce ne sfatuieste Ortodoxia, fiindca daca ne departam de sfaturile Bisericii, ne-am indepartat de Dumnezeu. Si daca ne-am departat de Dumnezeu, de-acuma trebuie (vei fi constrans) sa asculti de Satana. Ca atata de mester e vrajmasul, cu atata iscusinta te departeaza de harul lui Dumnezeu, si atunci ce-ai facut? Faci ce vrei tu, dar nu-ί dupa cum vrei tu." (Parintele Dionisie de la Colciu)
|
„Fratilor, nu va descurajati cand mintea se imprastie in rugaciune. Nevoiti-va! La inceput este cantitate, si pe masura ravnei, Dumnezeu va va da calitate.” (Parintele Ioanichie Balan)
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 23:58:19. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.