Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Nunta (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5022)
-   -   Este permis intr-o casatorie? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=10989)

anna21 26.10.2010 20:36:55

Citat:

În prealabil postat de AndruscaCIM (Post 300705)
Eu cred ca fiecare dintre noi vorbeste din perspectiva etapei din viata in care se afla...si imi aduc aminte ca eu de exemplu nu simteam anumite aspecte ale vietii acum 10 ani...ca in prezent.

Poate ca cei care au trecut prin anumite etape, privesc altfel acum in urma..iar cei care nu le-au parcurs, nu isi pot imagina ce vor simti peste ani si ani....

De acord.

Dar cand sari in alta etapa realizezi ca multe greseli puteau fi evitate.. si de aici insistenta noastra cu sfaturile.
Inteleg ca sexualitatea este un domeniu atractiv.
Dar totusi este o activitate limitata - sa zic asa.. oricum o iei, in timp te cam plictisesti si ai urmatoarele variante: variezi (picanterii sexuale, perversiuni etc), schimbi partenerul, schimbi contextul (un fel de re-investire in partea romantica).. Omul are nevoie de noutate.
Sau (o solutie optima, zic eu) pur si simplu realizezi ca sexualitatea este supra-evaluata in societatea de azi si poti linistit sa ignori/limitezi acest aspect al vietii si sa te concentrezi spre lucruri mai satisfacatoare. Si aceasta nu insemna suferinte sau frustrare sexuala sau alte aberatii ce am citit.

Ma gandesc ca mai ales in situatia in care nu ai copii (sau ai unul-doi facuti cu spaima din presiune sociala- ca asa trebuie si nu mai vrei altii).. in timp sexualitatea nu poate umple golul creat de lipsa copiilor (pt ca aceasta este finalitatea iubirii trupesti: copiii). Si iaca asa ti se pare ca nu faci cat trebuie, sau nu faci ce trebuie.. compari trairea voluptoasa cu un ideal fantezist despre care ai aflat in media sau in carti etc.. Daca omul ar intelege ca nu conteaza, dar chiar nu conteaza.. ar fi mai liber in gandire, cred eu.

coralina 26.10.2010 20:39:19

Citat:

În prealabil postat de AndruscaCIM (Post 300705)
Eu cred ca fiecare dintre noi vorbeste din perspectiva etapei din viata in care se afla...si imi aduc aminte ca eu de exemplu nu simteam anumite aspecte ale vietii acum 10 ani...ca in prezent.

Poate ca cei care au trecut prin anumite etape, privesc altfel acum in urma..iar cei care nu le-au parcurs, nu isi pot imagina ce vor simti peste ani si ani....

Asa este Andrusca, insa problema este ca cei care au trecut de "valtoarea" tineretii nu concep alt regim decat cel de manastire pentru toata lumea.

Doriana 26.10.2010 20:42:08

Citat:

În prealabil postat de anna21 (Post 300723)
Dar totusi este o activitate limitata - sa zic asa.. oricum o iei, in timp te cam plictisesti si ai urmatoarele variante: variezi (picanterii sexuale, perversiuni etc), schimbi partenerul, schimbi contextul (un fel de re-investire in partea romantica).. Omul are nevoie de noutate..

...asta pana cand inima devine rece si insensibila, caci si-a tocit sentimentele cautand satisfactia in lucruri efemere. Si, pentru ca nu a gasit-o, a ramas gol si singur. E un moment in care omul are doua variante: se trezeste si intelege ca are nevoie de mai mult decat satisfacerea simturilor sau se face din ce in ce mai rau si se razbuna pe cei care inca mai gusta viata.

coralina 26.10.2010 20:43:16

Citat:

În prealabil postat de Miha-anca (Post 300718)
Am gasit si in biblie exprimata aceasta ideee, si anume, ca Dumnezeu are intelegere pentru anii tineretii noastre, si as adauga pentru imaturitatea noastra, dar pana la un moment dat. Mai scria acolo, ca vom plati "libertatile" acestea ale tineretii. Dumnezeu are rabdare cu noi si nu se maniaza la fiecare greseala a noastra.

Nu vi se pare flagranta contradictia dintre cele 2 enunturi ingrosate?
Dumnezeu are intelegere fata de "scaparile" tineretii insa totodata pedepseste aceste greseli....?!

coralina 26.10.2010 20:50:52

Citat:

În prealabil postat de anna21 (Post 300723)
De acord.

Dar cand sari in alta etapa realizezi ca multe greseli puteau fi evitate.. si de aici insistenta noastra cu sfaturile.
Inteleg ca sexualitatea este un domeniu atractiv.
Dar totusi este o activitate limitata - sa zic asa.. oricum o iei, in timp te cam plictisesti si ai urmatoarele variante: variezi (picanterii sexuale, perversiuni etc), schimbi partenerul, schimbi contextul (un fel de re-investire in partea romantica).. Omul are nevoie de noutate.
Sau (o solutie optima, zic eu) pur si simplu realizezi ca sexualitatea este supra-evaluata in societatea de azi si poti linistit sa ignori/limitezi acest aspect al vietii si sa te concentrezi spre lucruri mai satisfacatoare. Si aceasta nu insemna suferinte sau frustrare sexuala sau alte aberatii ce am citit.

Ma gandesc ca mai ales in situatia in care nu ai copii (sau ai unul-doi facuti cu spaima din presiune sociala- ca asa trebuie si nu mai vrei altii).. in timp sexualitatea nu poate umple golul creat de lipsa copiilor (pt ca aceasta este finalitatea iubirii trupesti: copiii). Si iaca asa ti se pare ca nu faci cat trebuie, sau nu faci ce trebuie.. compari trairea voluptoasa cu un ideal fantezist despre care ai aflat in media sau in carti etc.. Daca omul ar intelege ca nu conteaza, dar chiar nu conteaza.. ar fi mai liber in gandire, cred eu.

Anna, pare-mi-se ca te-am mai intrebat acest lucru insa nu ai raspuns: cum consideri tu ca se pot "regla" relatiile trupesti in cadrul cuplului (conform celor expuse de tine in mesajul citat) atat timp cat conceptiile partenerilor asupra "problemei" difera? Se poate ca sotul sa vada din plin rostul sexualitatii pe cand sotia se situeaza la extrema cealalta.

Miha-anca 26.10.2010 20:58:44

Citat:

În prealabil postat de coralina (Post 300728)
Nu vi se pare flagranta contradictia dintre cele 2 enunturi ingrosate?
Dumnezeu are intelegere fata de "scaparile" tineretii insa totodata pedepseste aceste greseli....?!

"Ne permite, dar nu ni le trece cu vederea". Nu mi se pare ca sunt in contradictie.

anna21 26.10.2010 20:59:15

Citat:

În prealabil postat de coralina (Post 300733)
Anna, pare-mi-se ca te-am mai intrebat acest lucru insa nu ai raspuns: cum consideri tu ca se pot "regla" relatiile trupesti in cadrul cuplului (conform celor expuse de tine in mesajul citat) atat timp cat conceptiile partenerilor asupra "problemei" difera? Se poate ca sotul sa vada din plin rostul sexualitatii pe cand sotia se situeaza la extrema cealalta.

Asta se discuta cu duhonicul pt cel mai bun sfat.
Dar ca parere personala, poate gresita.. cred ca trebuie sa ta adaptezi celui care este mai "slab" duhovniceste, incercand pe cat posibil sa tii randuiala bisericii (posturi, zi de duminca.. etc).

cristiboss56 26.10.2010 21:09:42

25 de pagini !

Mai doamnelor , dar tare arzatoare e problema asta a sexualitatii , de se intinde pe atatea pagini ? :13:Greu cu trupul patimas !:40:

coralina 26.10.2010 21:14:19

Citat:

În prealabil postat de Miha-anca (Post 300737)
"Ne permite, dar nu ni le trece cu vederea". Nu mi se pare ca sunt in contradictie.

Ni le permite in sensul ca amana pedeapsa pt. ele? Ce fel de permisiune este asta?
Ca mama ii dai voie fiului sa manance bomboane inainte de masa si te uiti la el cum le molfaie incantat, stiind in acelasi timp ca-l vei pedepsi dupa ce termina de mancat? :confused:

coralina 26.10.2010 21:18:04

Citat:

În prealabil postat de cristiboss56 (Post 300743)
Mai doamnelor , dar tare arzatoare e problema asta a sexualitatii , de se intinde pe atatea pagini ? :13:Greu cu trupul patimas !:40:

Dar lasa-ne Cristi draga sa ne lamurim! :) :53:

Eu dintotdeauna am avut senzatia (daca nu cumva certitudinea) ca in ortodoxie exista foarte multe lucruri tabu, pe care trebuie sa te sfiesti a le aduce in discutie, desi ele fac parte din viata de zi cu zi a (aproape) fiecaruia dintre credinciosi.

Ora este GMT +3. Ora este acum 15:54:19.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.