Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Miscarea Legionara (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=14694)

bogdan81 17.03.2013 23:20:45

Trebuie spus si ca istoria e inselatoare. Si in mod evident e subiectiva.
Ai impresia ca un lucru s-a petrecut intr-un anumit fel, ca a avut o anume motivatie in spate, cand de fapt poate fi cu totul altceva.
Nu exista o istorie obiectiva, nu suta la suta cel putin.
Istoria nu poate avea pretentia obiectivitatii absolute, dar o poate avea pe cea a sinceritatii. Conditia esentiala e sa fii sincer.

Miha-anca 17.03.2013 23:30:33

Citat:

În prealabil postat de bogdan81 (Post 510701)
Trebuie spus si ca istoria e inselatoare. Si in mod evident e subiectiva.
Ai impresia ca un lucru s-a petrecut intr-un anumit fel, ca a avut o anume motivatie in spate, cand de fapt poate fi cu totul altceva.
Nu exista o istorie obiectiva, nu suta la suta cel putin.
Istoria nu poate avea pretentia obiectivitatii absolute, dar o poate avea pe cea a sinceritatii. Conditia esentiala e sa fii sincer.

Stim bine ca istoria a fost masluita de comunisti. Tocmai de aceea trebuie sa mergem la izvoare credibile.

FlaviusM 18.03.2013 00:04:32

Citat:

În prealabil postat de Miha-anca (Post 510707)
Stim bine ca istoria a fost masluita de comunisti. Tocmai de aceea trebuie sa mergem la izvoare credibile.

Si care sunt aceste "izvoare credibile" la care trebuie sa apelam?

bogdan81 18.03.2013 00:33:12

Pai comunistii clar au incercat sa rescrie istoria. Pacatul lor insa nu a fost lipsa de obiectivitate, care, dupa cum am afirmat, nu exista la modul absolut in istorie.
Pacatul comunistilor cu istoria a fost lipsa de onestitate, de sinceritate.
Ei au exagerat pacatele si greselile legionarilor.
Totusi, a afirma ca miscarea legionara a fost lipsita de greseli si de pacate este o exagerare.
Eu de exemplu, nu am de unde sa stiu ce anume as fi fost sau as fi facut eu daca traiam in acele vremuri. De aici si prudenta mea relativa la acest subiect.
Tot ce pot spune este ca legionarii par a fi avut intr-adevar, o nuanta de zilotism.
Mie personal imi displace zilotismul, fanatismul.
Ei nu intelegeau ca politica e arta compromisului. Aici ii dau dreptate domnului Dragomir.
Ei credeau ca viata e croita dupa un calapod si ca se supune regulilor lor.
Ei au confundat ideologia legionara cu viata reala. Erau niste visatori intr-un fel.
Dar acest tip de "visare" poate deveni periculos fiindca el se asociaza cu fanatismul.
Mi-e teama de omul unei singure carti. Nu mai stiu cine a spus asta, dar e adevarat.
Daca nu mai poti discerne intre propriile tale fantasme si realitate ( a se vedea fraza " sa facem o tara ca soarele sfant de pe cer "), risti sa cazi in fanatism si zilotism.
Asta au facut legionarii dupa parerea mea.

Miha-anca 18.03.2013 00:59:49

Citat:

În prealabil postat de FlaviusM (Post 510736)
Si care sunt aceste "izvoare credibile" la care trebuie sa apelam?

Daca te indoiesti de alte surse, pot sa-ti spun ca mai sunt istorici pe lumea asta. Gaseste-ti tu sursele credibile tie de inspiratie.

Miha-anca 18.03.2013 01:14:56

Citat:

În prealabil postat de bogdan81 (Post 510758)
Totusi, a afirma ca miscarea legionara a fost lipsita de greseli si de pacate este o exagerare.

Nu cred ca vei gasi pe cineva, care sa afirme ca ML a fost fara greseala. Au facut greseli, dar sa nu le atribuim alte greseli decat cele pe care le-au facut.
Pentru greseli au platit scump in inchisori.
Eu nu le tin partea; dar nici nu vreau sa le trantesc usa in nas, tocmai pentru ca au fost pedepsiti crunt atat de Antonescu , cat si de comunisti. M-am intrebat ce i-a unit pe acestia impotriva ML. Asta vreau sa aflu.

Vreau sa descopar adevarul din tot ce s-a scris. Atatia ani de suferinta nu pot fi fara noima, si nici nu sunt, de vreme ce din ei s-au nascut sfinti. Aceasta putere de rezistenta le-a dat-o credinta in Dumnezeu, Care i-a si salvat si i-a mantuit.

Au mai fost si altii in inchisori si au suferit, dar fara sa dea nastere nici macar unui sfant. Aceasta e enigma pe care doresc sa o descopar in adevarul despre ei: de ce unii au ajuns sfinti, iar altii nu.
Materiale exista destule; am postat si eu ce am gasit mai nou. Acolo se gaseste adevarul despre epoca, conditii sociale, etc. Sa nu le trecem cu vederea. Nu am timp sa citesc, cate materiale am gasit, scrise de istorici si gazetari vremii si cei actuali. La ce bun sa ne hranim cu minciuni? Oare nu am avut destul parte de minciuni ?

Mihnea Dragomir 18.03.2013 01:49:35

Citat:

În prealabil postat de Miha-anca (Post 510777)
Vreau sa descopar adevarul din tot ce s-a scris. Atatia ani de suferinta nu pot fi fara noima, si nici nu sunt, de vreme ce din ei s-au nascut sfinti. (...)
Au mai fost si altii in inchisori si au suferit, dar fara sa dea nastere nici macar unui sfant.

Exista vreun legionar ridicat de BOR la cinstea altarelor ?

Miha-anca 18.03.2013 02:41:40

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 510786)
Exista vreun legionar ridicat de BOR la cinstea altarelor ?

Dar de ce intrebati, domnule Dragomir?

DragosP 18.03.2013 06:53:10

Citat:

În prealabil postat de Miha-anca (Post 510647)
Nu ma intereseaza raspunsurile pe calapod comunist.

Auci. Pe mneatale nu te interesează nimic din ce ți se pare că te-ar ataca.

bogdan81 18.03.2013 07:38:37

Doamna Miha-Anca, cred ca gresiti.
Spuneti ca au fost si altii care au suferit in inchisori dar nu au ajuns sfinti.
Intrebarea atunci vine firesc: de unde stiti cine a ajuns sfant si cine nu?
Daca va referiti la moastele de la Aiud, de unde stiti ca apartin unor legionari?
Va atrag atentia ca la Aiud au murit si Sandu Tudor, monahul de la Rugul Aprins care era anti-legionar, si Mircea Vulcanescu, care nu a fost legionar si atatia altii care au trait si au murit ca niste sfinti, fara sa fi fost legionari.
De asemenea, poetul Vasile Voiculescu, un martir al temnitelor si un sfant autentic prin viata si moarte, nu a fost legionar.
De unde scoateti asta ca numai legionarii au dat sfinti?

Ora este GMT +3. Ora este acum 18:40:13.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.