Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Sa invatam sa ne corectam... (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=7283)

cristiboss56 27.02.2011 23:53:10

Citat:

În prealabil postat de LapetiteMoc (Post 342762)
Se intitula simplu "Limba romana". A disparut fara urma.

Nu acuzam pe nimeni.

Am înțeles ! .

Miha-anca 28.02.2011 00:00:55

Citat:

În prealabil postat de cristiboss56 (Post 342754)
Acest thread nu a dispărut, precum a-ți afirmat pe alt thread , acuzând administrația de acest lucru .

Aprop! S-a scris pe acel topic de nenumarate ori ca "ati" si "a-ti" nu inseamna acelasi lucru, dar se confunda...
Deci: ati acuzat; pentru a-ti spune tie. (tie, iti, -ti)

Iarta-ma, Cristian, dar prea des se repeta...

cristiboss56 28.02.2011 00:04:39

Da, se confirmă !

Citat:

În prealabil postat de LapetiteMoc (Post 342762)
Se intitula simplu "Limba romana". A disparut fara urma.

Nu acuzam pe nimeni.

Threadul la care ați făcut referire, a fost șters din baza de date !

Raoul 28.02.2011 01:02:46

Daca ar fi sa postez aici... ar trebui sa o fac non-stop la cate greseli gramaticale am vazut pe forum (multe din ele grave)! Chiar nimanui nu i se mai pare "interesant" sa stie limba romana? E chiar un lucru atat de putin placut sa stii sa scrii corect propria-ti limba?? Mai dureros e ca majoritatea de pe aici au terminat o scoala (liceu),ba chiar o facultate! Luati fratilor cartea de gramatica in brate ca nu e grea! Eu unul am oroare la stilul unora de a poci limba romana!

LapetiteMoc 28.02.2011 01:36:35

@Raoul

Pentru multi romani limba romana este o limba straina. Fiecare scrie si vorbeste o limba proprie, din pacate. Starea natiunii se poate vedea mai ales in mass media - este de-a rasu-plansu sa citesti (asculti) media romaneasca!

Raoul 28.02.2011 02:33:19

Citat:

În prealabil postat de LapetiteMoc (Post 342780)
Fiecare scrie si vorbeste o limba proprie, din pacate.

Tristul adevar!

Florin-Ionut 28.02.2011 11:33:42

Citat:

În prealabil postat de cristiboss56 (Post 342767)
Threadul la care ați făcut referire, a fost șters din baza de date !

Salut Cristi,

Daca tot suntem la subiectul asta si daca iti place sa scrii asa de mult pe forum, te rog frumos sa nu mai pui niciodata o singura virgula intre subiect si predicat.

xanixade 28.02.2011 11:41:48

Citat:

În prealabil postat de AndruscaCIM (Post 171194)
Sper sa nu se supere nimeni pe mine si chiar dimpotriva, sa fie de folos acest thread. Am observat cateva greseli care ma fac sa clipesc des. Peste tot pe net intalnesc "iiii" pusi aiurea...

Am intalnit greseli de genul acestora " Sa fi tu porumbel ", " Daca as fii varza", " A fii vesel inseamna a fii bine dispus", " Exista cartii la supermarket?" care corect ar trebui scrise asa : Sa fii, Daca as fi, A fi, Exista carti ( substantiv)

Un mic rezumat care ar putea fi de folos:

Infinitivul - un singur i: a FI.

Viitorul: cu un singur i. Voi/vei/va/veți/vor FI.

Condiționalul prezent: un singur i. Aș/ai/ar/ați/ar FI.

Condiționalul perfect: un singur i. Aș/ai/ar/ați/ar FI fost.

Conjunctivul prezent: la persoana a II-a devine să FII, cu doi i :

eu să FIU

tu să FII

el/ea să FIE

noi să FIM

voi să FIȚI

ei/ele să FIE

Conjunctivul perfect :un singur i. Eu/tu/el/ea/noi/voi/ei/ele să FI fost.

Imperativul afirmativ: FII ! Cu doi i.

Imperativul negativ: Nu FI ! Cu un singur i.

Numai cateva substantive se scriu cu doi de " i" si anume : fii, copii ( atunci cand facem referire la fiinte, pentru ca daca ne referim la copiile xerox, ele nu mai primesc nici un i), vii... care atunci cand sunt articulate mai primesc un i, ex : "Fiii lui Ionescu sunt foarte obraznici." , "Copiii meu sunt foarte bine educati.", " Viii cu viii, mortii cu mortii."

Doamne ajuta si mult succes!

P.S. Sper sa nu se supere nimeni pe mine...dar mi se intampla sa citesc unele propozitii si sa nu inteleg ideea din cauza exprimarii deficitare.

Si eu de exemplu citesc reply-uri, mesaje cu greseli de ortografie, dar nu ma deranjeaza...
Cum scrie cineva, e treaba lui, conteaza mai mult mesajul sau. Daca poti sa-l intelegi, bine, daca nu, iarasi bine...

calator prin ploaie 28.02.2011 12:09:30

CONTEAZA cum scriem...E respectul fata de noi insine , fata de ceilalti si in primul rand fata de limba romaneasca cum scria cineva mai la inceput! Daca nu e lumea atenta, exista riscul unui colaps gramatical...De fapt restantierii la gramatica mai au restante si prin alte parti , legate de ea....Pro limba romana!

xanixade 28.02.2011 19:57:57

Din câte știam eu, contează mai degrabă mesajul decat exprimarea gramaticală corectă... Poate nu toți am avut o pregătire academică sau chiar liceală în ceea ce privește gramatica română... sau poate chiar dacă am avut-o, am uitat-o de-a lungul timpului sau poate că nu suntem toți jurnaliști, sau profesori de română....
Dar hei, dacă voi așa spuneți.... voi sigur trebuie să aveți dreptate...

Ora este GMT +3. Ora este acum 05:53:35.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.