![]() |
Zaharia, ai dreptate probabil cand spui ca parerile mele sunt uneori ondulante, este la urma urmelor uman. Eu nu pretind ca am ajuns la un nivel duhovnicesc foarte inalt, si nici ca parerile mele sunt fixe. Am invatat multe pe acest forum, si parerile (unele dinre ele, sau partial) mi s-au nuantat uneori chiar de cand am inceput sa scriu aici. Sunt in general in cautare si nu am raspunsuri definitive pentru toate, chiar daca uneori prezint ceea ce spun ca o convingere.
Apoi, este vorba de un forum si nu de o carte construita cu grija, ceea ce scriem fiecare trebuie citit si in context, si concentrandu-ne la a raspunde cuiva uitam sa amintim unele aspecte pe care le-am fi abordat in alta parte. In legatura cu duhovnicul, este adevarat ca am scris in alta parte ca nu ar trebui sa se faca din el un fel de papa. La parerea asta raman. Eu nu vroiam sa zic aici ca el ar fi pentru noi o ultima instanta absoluta, de aceea si spuneam mai sus ca un adevarat duhovnic isi educa fiul sau fiica duhovnicesti spre maturitate, pentru a putea sa discearna si singur ceea ce este bine si rau pentru el. De accea si am grija sa spun mereu 'cu sfatul duhovnicului' si nu 'dupa porunca duhovnicului', nu stiu daca ai observat, pentru ca ascultarea de duhovnic nu trebuie vazuta ca o obligatie formala, ci ca o cale liber aleasa si vie. Problema puterii duhovnicului este aceeasi cu a puterii literei legii: legea este buna daca nu este transformata in scop in sine, daca nu se pietrifica, daca nu se opune duhului; un duhovnic este bun daca nu se erijeaza in guru, daca nu ne incorseteaza libertatea, in loc sa o faca sa infloreasca. Sigur, este adevarat si ce zici tu mai sus, sunt de acord, ca el isi alege sfaturile dupa ce ne cunoaste. Evident, ceea ce scriu depinde si de starile psihice, de suparare, enervare, oboseala, exaspecare.. Nu am depasit aceste pacate si influente nefaste. Fii indulgent! ;-) Despre altele, altadata. |
Ah, acum ar trebui sa mai aud ca si dupa nastere trebuie sa posteasca femeia, desi a pierdut sange, desi calciul se duce in laptele pentru copilas, desi e slabita, desi, desi, desi....vai, cate aberatii am citit azi! :(
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
In orice caz, eu va asigur ca nu am nici un sentiment de vinovatie ca mananc carne aproape in fiecare zi acum, pentru ca intr-adevar mi-o cere organismul (nu a fost as ala prima sarcina.. stie natura totusi ce face, imi zic) Nu vinovatie, insa o usoara tristete ca nu pot tine post de atata vreme, pentru ca, asa cum spuneam mai sus, eu nu sunt atat de inaintata duhovniceste ca sa nu-mi lipseasca acest exercitiu ... |
Citat:
Ah, ce bine, m-am linistit. Dar mai stii, poate vine cineva gen Zaharia care spune ca dupa o saptamana-doua de mancare de dulce si odihna, femeia trebuie sa o ia din loc din nou cu postul. Ca doar daca postul e ok in timpul sarcinii, de ce nu ar fi ok si in timpul alaptarii?? |
Ar trebui sa apreciem efortul lui Zaharia de a ne informa corect, atunci cand gresim. Ar trebui sa-i multumim, nu sa-l ironizam.
Fiecare are liberul arbitru si va face in consecinta. Toate sunt permise, dar nu toate sunt bune. Atata doar, ca seriozitatea in postari a lui Zaharia este cam contrastanta cu tonul postarii altora... Cred ca aici ar trebui sa fim mai atenti la noi insine. |
Citat:
Iti raspund insa la subiectele medicale ...pina cind le vei tagadui si pe acestea ! Dar sa nu ma intelegi gresit : ceea ce spun eu sunt pareri personale ...tu fa conform dreptului etern la ...libertate ! Deci, metabolismul calciului este suficient de complicat . Cel mai usor lucru este sa crezi ca daca maninci lapte, brinza si si alte produse derivate iti va fi bine . Nu este deloc asa. Calciul care se gaseste in alimente poate face usor complexe insolubile (care nici nu se absorb in intestin)cu fosfatii si nitratii care se adauga in mod normal la prepararea mezelurilor(in special salam de orice fel, a cirnatilor, lebarului , caltabosului, a tobei, a crenvustilor ,etc). De asemenea, clorul din apa de baut din reteau orasului impiedica absortia Ca.2+, este una din descoperirile din ultimii 15 ani dar care ne s-a dat publica cu mare tarie deoarece duce la agitatia populatiei urbane si mai ales ca metoda de purificare a apei de baut cu ultraviolete nu se poate face la scara urbana . Cafeau si mai ales nesul duce deasemenea la complexe insolubile ale calciului digestiv si deci la spolierea in timp a organismului de calciu printr-un aport scazut . Inafara de tulbularile de aport (prin regim sarac in calciu sau prin consumarea alimentelor care impiedica absortia lui din alimente)la lipsa de calciu din organism poate contribui lipsa relativa (sub valorile normale) ale vitaminei D2 din organism care in pile ,sub actiunea razelor solare (adica plaja)se transforma in vit. D3 care este coenzima de transport sanghin si de depozitare in oase a calciului sanghin. Munca fizica insotita de transpiratii crescute sau incordarea intelectuala sustinuta (ca profesii si nu ca ,,accident"),tulburarile minore sau majore ale mecanismelor de absortie intestinala a calciul;ui in conditii normale,stresul sustinut, alaptatul si nu sarcina neaparat,traumatisme cu fracturi osoase sunt procese mari consumatoare de calciu, adica cu pierdere de calciu . Dar de departe cea mai mare cauza in producerea hipocalcemiilor sau chiar a diselectrolemniilor fosfo-magnezio-calcice nu este neconsumarea alimentelor bogate in calciu ci din contra tulburarile genetice (asa a fost si mama si bunica ,etc) ale mecanismului de absortie intestinala a Ca2+, consumul gresit asociat sau excesiv de mezeluri si carne industrializata, bautul apei potabile din reteau oraselor si lipsa de vit. D2/D3 sunt cauzele reale . In aceste conditii chiar daca maninci brinza si lapte de te fringi tot vei fi o spasmofilica . NU ARE NICI O LEGATURA CU POSTUL DE DRAGUL LUI HRISTOS. Ce stiti voi sunt inexactitati , adica mai pe romaneste : prostii, sustinute de dragostea de sine . Cind femeia este gravida si este hipocalcemica (nu vorbesc de situatia normala pt. ca eu cred ca este clar !) copilul va suferi f. putin sau de loc deoarece D.zeu in aceste conditii scoate calciul pt. fat din oasele mamei ,protejind in felul acesta ,,VIATA'' pe care voi de multe ori o tagaduiti sustinind contraceptia si nu pe mama neglijind pruncul,c um sustineti voi de obicei . Spun si eu acum tot asa cum a spus si actualul mitropolit al Moldovei cind a fost votat in sinod pe acest post : iata inca o data ca D.zeu nu gindeste si nu lucreaza asa cum fac oamenii !!! Sunt medic de medicina familiei si daca nu ai mai auzit nici o data pina acum ei sa auzi acum : da , si gravidele ca si batrinii si si bolnavii au recomandarea de a post . Si popa , cind este vorba de un bolnav sau cvasibolnav sau pseudobolnav , intreaba : dar doctorul ce recomandare a facut ...pt. ca duhovnicii de astazi nu mai sunt ca si Cleopa, Paisie Olaru, Ioanichie Moroi, Vichentie Malau, Irodion, etc. Deci ,deocamdata subiecte medicale mai discutam ...daca nu vorbesc cu peretii , daca nu ...sa fim cu pace si sa auzim de bine ca nu ne suparam . Noi urim pacatele fratilor, si necunostiinta lor invederata si nu pe ei insisi , dar ii evitam pt. a nu cadea in alte pacate ! |
Citat:
(Nu stiu de ce, intotdeauna m-a dezgustat preocuparea excesiva pt mancare: " ce ati gatit pentru masa de Craciun?" Asta este o intrebare care ar aduce valuri de ironie din partea mea. Parca apesi un buton.) Mi se pare un indicator de de-spiritualizare. Cunosc familii a caror existenta se invarte in jurul mancarii si a programelor tv. Am citit Biblia cand eram foarte tanara si multe lucruri neintelese mi-au ramas in minte. Unul dintre ele: hranirea cu mana in desert. Nu-si puteau face provizii "peste iarna". Trebuiau sa aiba incredere ca Dumnezeu le asigura mancarea in fiecare zi. Azi cineva ar intreba de calciul si proteinele din mana cereasca. Este foarte simplu: daca noi credem sa suntem carne si ne tine in viata ceea ce mancam.. sau credem ca suntem mai mult decat carne si ne tine in viata Dumnezeu. Am incredere ca Dumnezeu ma poate tine in viata si daca mananc f putin. (Pentru ca nu sunt doar carne si nu sunt un produs al evolutiei aleatorii a vietii pe pamant.) Bineinteles ca nu-L voi ispiti pe Dumnezeu si nu recomand nimanui sa o faca. Dar trebuie sa avem incredere. Altfel, cum vom trai timpurile care vor veni? |
Citat:
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 13:29:53. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.