![]() |
Citat:
Multe sunt pe hartie, dar in practica altfel e viata. Citat:
|
La preot - da depinde de episcop intr-adevar si de cine a fost vinovat probabil.
In al doilea caz - de acord cu tine. Fac ei cum cred de cuvinta. Asa ar fi normal. |
Citat:
fiind preot, dumneavostra ar trebui sa stiti acest lucru foarte bine, deoarece s-a petrecut pe la inceputul sec. xviii, cam asa, si probabil ati studiat mai mult ca noi! si sa nu credeti ca o mai deasa impartasire presupune impartasirea alandala, ci tocmai contrariul, cum am spus mai sus. faptul ca alti preoti procedeaza nu intocmai cu invatatura, este problema episcopului, sa indrepte , sau a oricarui credincios, fiindca Biserica este si a mirenilor nu doar a clerului. daca unii aleg sa se impartaseasca mai rar e treaba lor, dar sa nu condamne pe cei care se comunica mai des, ca fiind stricatori de traditie! |
Citat:
|
Citat:
|
@ Ana Maria Manole dar si pentru ceilalti romani ortodocsi din strainatate:
Pe multi dintre dvs. va aud ca mergeti la parohii apartinand altor Biserici Ortodoxe decat cea romana. Chiar asa departe este parohia apartinand de BOR? Aveti in Italia un Ierarh vrednic ( Preasfintitul Siluan ) care este de-al nostru, harnic si ravnitor la munca in ogorul sufletesc al credinciosilor ortodocsi din Italia. Incercati sa frecventati parohiile apartinand Bisericii noastre , ca are cine sa se duca si la greci si la rusi. Sunt curios daca Preasfintitul recomanda sau ingaduie preotilor pe care ii coordoneaza ca sa impartaseasca enoriasii fara spovedanie. |
Citat:
La fel si IPS Iosif din Franta si din Belgia. Dar de ce sa nu mergem la alte biserici ortodoxe surori? Nu suntem toti ortodocsi? |
Citat:
A nu te spovedi in fiecare saptamana nu inseamna neaparat a cere putin de la tine. Creintele si nevointele nu se masoara numai in zile de post si minute petrecute la spovedanie. |
Citat:
Totusi, ocoliti intrebarea: ne-ati acuzat pe noi cei ce ne impartasim fara sopovedanie de incalcarea Traditiei si de laxitate, dar cand va intreb de ce sfintia voastra faceti la fel ziceti ca fiecare are duhovnic si nu trebuie sa dea socoteala altora pentru ce face. Atunci nu ne acuzati nici pe noi, ca nu facem asta fara sfatul si binecuvantarea duhovnicului. |
@GeorgeS -
1. din pacate exista biserici ortodoxe romanesti (si preoti) care nu aparatin de B.O.R. Eu n-am inteles nici acum din ce motiv. La noi de ex. apartin de greci. Avantajele nu le stiu. Dezavantaje: nu suntem ajutati de B.O.R, nu putem avea biserica noastra, etc. 2. In general nu impartaseste parintele fara spovedanie, dar mai sunt exceptii, mai ales la cei care vor sa se impartaseasca des. Si nu stiu, eu am o problema cu spovedania asta.Cat de des? Cat de des si care pacate trebuie sa te tot duci sa le spui. Se mai intampla si in alt mod, tot din lipsa de timp si spatiu in biserica: te mai duci si te spovedesti intr-o zi si te impartasesti apoi la slujba urmatoare, peste cateva zile. Mai trebuie sa te mai spovedesti o data? Eu cred ca nu. In general am impresia ca se cam cade in extrema cu pacatele astea si cu unele activitati bisericesti si nu stiu daca asta inseamna neaparat mai multa credinta. Eu as zice ca se cade in mandrie rau de tot. Si nu e vorba sa-i judecam pe altii ci sa ne lamurim asupra regulei generale. Problema asta cu dezlegarea de la duhovnic mi se pare tare netransparenta si derutanta. - iti da el, pe ce criterii? - te duci tu sa ceri? Iar - in ce conditii? si alte intrebari care mai apar. Referitor la relatii trupesti in zi de sarbatoare, eu am inteles ca nu ai voi sa le ai daca te-ai impartasit. In rest ma alatur lui Fani cu intrebarea. Unii spun ca nu mai acordam respectul cuvenit sarbatorii respective sau lui Dumnezeu. Se poate, inteleg si asta, desi mi se pare exagerat. Repet: ii dai sotului cateva minute, restul sunt tot ale lui Dumnezeu. La fel si cu mancarea de dulce. In fine putem discuta la nesfarsit, ramane tot neclar, atata vreme cat nu exista explicatii nicaieri. Si in toate aceste discutii pentru mine ceva este clar: o frica (adevarata, trupeasca) de Dumnezeu...si de preot adeseori. Ne este frica in orice moment ca vine si ne bate rau, cu batul (Dumnezeu). Asa o fi? Eu il vad bun... |
Ora este GMT +3. Ora este acum 06:05:28. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.