Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Secte si culte (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5031)
-   -   Adventistii neaga viata sufletului dupa moarte (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=4290)

tricesimusquintus 24.08.2009 10:24:18

Citat:

În prealabil postat de sherlock_holmes (Post 161777)
Daca Dumnezeu este duh,ingerii sint duhuri...si toate aceste duhuri pe linga faptul ca traiesc,dar mai si gindesc...atunci duhul omului...cum este ?

Asa cum l-a intocmit Dumnezeu. Si acest lucru nu il aflam nici in filosofia greceasca, nici in Legendele Olimpului, ci in Sfanta Scriptura: Facerea 2,7.

P.S. Nu comparati pe oameni cu ingerii. Sunt fiinte cu totul deosebite.

condor 24.08.2009 11:06:47

Citat:

.am vrut sa sugerez ca oamenii oricum vor deveni suflete nemuritoare,chiar si in conceptia voastra

Intr-adevar, conform invataturilor Domnului Iisus Hristos, oamenii (credinciosii) vor deveni suflete nemuritoare, dar dupa inviere nu in timpul mortii.

"Voia Tatalui Meu este ca oricine vede pe Fiul si crede in El, sa aiba viata vesnica; si Eu il voi invia in ziua de apoi."(Ioan 6:40)

Citat:

Daca moartea este procesul invers crearii omului,si trupul se duce in pamint si duhul la Dumnezeu....atunci din ce este format omul ?...( ca sa te ajut: din trup si duh )

Daca Dumnezeu este duh,ingerii sint duhuri...si toate aceste duhuri pe linga faptul ca traiesc,dar mai si gindesc...atunci duhul omului...cum este ?

Mai bine ai renunta la genul acesta de filozofie ieftina. Poti sa ajungi la concluzia ca omul este format din trup si Dumnezeu (daca Dumnezeu este duh iar omul este compus din trup si duh).

Omul este compus din trup (tarana) si duh de viata. Acestea doua formeaza un suflet viu. Daca vrei sa intelegi lucrurile corect, Sfanta Scriptura te va lamuri. Cu conditia sa o tratezi cu seriozitate, nu sa iei 2 versete si sa faci filozofie pe marginea lor.

sherlock_holmes 24.08.2009 11:13:25

Citat:

În prealabil postat de condor (Post 161783)
Intr-adevar, conform invataturilor Domnului Iisus Hristos, oamenii (credinciosii) vor deveni suflete nemuritoare, dar dupa inviere nu in timpul mortii.

"Voia Tatalui Meu este ca oricine vede pe Fiul si crede in El, sa aiba viata vesnica; si Eu il voi invia in ziua de apoi."(Ioan 6:40)

Mai bine ai renunta la genul acesta de filozofie ieftina. Poti sa ajungi la concluzia ca omul este format din trup si Dumnezeu (daca Dumnezeu este duh iar omul este compus din trup si duh).

Omul este compus din trup (tarana) si duh de viata. Acestea doua formeaza un suflet viu. Daca vrei sa intelegi lucrurile corect, Sfanta Scriptura te va lamuri. Cu conditia sa o tratezi cu seriozitate, nu sa iei 2 versete si sa faci filozofie pe marginea lor.

Mergem mai departe...

Deci omul este format din trup si duh de viata ( acesta nu are cum sa moara,caci e duh de viata,nu ?)...atunci unde este in om chipul si asemanarea cu Dumnezeu...in trup sau in duhul de viata ?

tricesimusquintus 24.08.2009 11:17:54

Citat:

În prealabil postat de sherlock_holmes (Post 161785)
Mergem mai departe...

Deci omul este format din trup si duh de viata ( acesta nu are cum sa moara,caci e duh de viata,nu ?)...atunci unde este in om chipul si asemanarea cu Dumnezeu...in trup sau in duhul de viata ?

Observati cum nu va puteti desprinde de aceasta prejudecata intrata atat de adanc in ortodoxie pe filiera filosofiei grecesti? Nici macar duhul (spiritul, suflarea de viata, principiul vietii) nu este o entitate de sine statatoare care sa aiba ratiune proprie, sa traiasca independent undeva, etc. Este pur si simplu scanteia de viata pe care Dumnezeu a dat-o omului

sherlock_holmes 24.08.2009 11:33:25

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 161787)
Observati cum nu va puteti desprinde de aceasta prejudecata intrata atat de adanc in ortodoxie pe filiera filosofiei grecesti? Nici macar duhul (spiritul, suflarea de viata, principiul vietii) nu este o entitate de sine statatoare care sa aiba ratiune proprie, sa traiasca independent undeva, etc. Este pur si simplu scanteia de viata pe care Dumnezeu a dat-o omului

draga trice...us,

Orodoxia este Biserica Dumnezeului cel Viu,stilp si temelie a Adevarului,pe care nici portile iadului nu o pot birui ( ba nici macar ecumenistii ,desi par aproape de izbinda)
Ortodoxia ca si Sfinta Scriptura este Adevar revelat,adica vine direct de la Dumnezeu Duhul Sfint prin Sfintii Sai ( Apostoli sau Sfinti Parinti ),in care traieste.

Oricum,tu incearca sa raspunzi strict la intrebare:

Unde este in om chipul si asemanarea cu Dumnezeu...in trup sau in duhul de viata ?

"Si a zis Dumnezeu:Sa facem om dupa chipul si asemanarea Noastra..." Facerea 1;26

Intrebare: Sinteti de acord ca Dumnezeu Cuvintul ( care este duh ) S-a intrupat si S-a facut Om ?

tricesimusquintus 24.08.2009 11:43:53

Citat:

În prealabil postat de sherlock_holmes (Post 161790)
Oricum,tu incearca sa raspunzi strict la intrebare:

Unde este in om chipul si asemanarea cu Dumnezeu...in trup sau in duhul de viata ?

"Si a zis Dumnezeu:Sa facem om dupa chipul si asemanarea Noastra..." Facerea 1;26

Mai intai de toate, omul viu, sufletul viu este o fiinta holistica, nu poate fi luat pe bucatele. Apoi, trebuie sa tinem cont de faptul ca pacatul a produs modificari esentiale in acest chip si asemanare cu Dumnezeu.

Omul poarta chipul lui Dumnezeu atat în asemanarea exterioara (si nu va ganditi neaparat la fizic in sens material), cat si in caracter. Chipul acesta era cel mai evident in termenii naturii sale spirituale. El a devenit „un suflet viu”, sau mai degraba o fiinta vie, inzestrata cu o vointa libera, o personalitate constienta de sine.

Natura aceasta a reflectat sfintenia divina a Facatorului ei pana cand pacatul a nimicit asemanarea divina. Numai prin Hristos, stralucirea slavei lui Dumnezeu si „intiparirea Fiintei Lui” (Evrei 1,3), natura noastra este transformata din nou dupa chipul lui Dumnezeu (Coloseni 3,10; Efeseni 4,24).

Citat:

În prealabil postat de sherlock_holmes (Post 161790)
Intrebare: Sinteti de acord ca Dumnezeu Cuvintul ( care este duh ) S-a intrupat si S-a facut Om ?

Bineinteles.

sherlock_holmes 24.08.2009 12:10:38

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 161794)
Mai intai de toate, omul viu, sufletul viu este o fiinta holistica, nu poate fi luat pe bucatele. Apoi, trebuie sa tinem cont de faptul ca pacatul a produs modificari esentiale in acest chip si asemanare cu Dumnezeu.

Omul poarta chipul lui Dumnezeu atat în asemanarea exterioara (si nu va ganditi neaparat la fizic in sens material), cat si in caracter. Chipul acesta era cel mai evident in termenii naturii sale spirituale. El a devenit „un suflet viu”, sau mai degraba o fiinta vie, inzestrata cu o vointa libera, o personalitate constienta de sine.

Natura aceasta a reflectat sfintenia divina a Facatorului ei pana cand pacatul a nimicit asemanarea divina. Numai prin Hristos, stralucirea slavei lui Dumnezeu si „intiparirea Fiintei Lui” (Evrei 1,3), natura noastra este transformata din nou dupa chipul lui Dumnezeu (Coloseni 3,10; Efeseni 4,24).

Bineinteles.

Draga tri...,

Lasa caderea,gindeste-te la Adam si Eva in Rai...

sau

"2.Cunosc un om în Hristos, care acum paisprezece ani - fie în trup, nu știu; fie în afară de trup, nu știu, Dumnezeu știe - a fost răpit unul ca acesta până la al treilea cer.

3.Și-l știu pe un astfel de om - fie în trup, fie în afară de trup, nu știu, Dumnezeu știe

4. Că a fost răpit în rai și a auzit cuvinte de nespus, pe care nu se cuvine omului să le grăiască. Corinteni 2...12:2

Daca apostolul Pavel a fost rapit in afara de trup in al treilea cer,cu ce a auzit cuvinte de nespus ?

tricesimusquintus 24.08.2009 12:46:04

Citat:

În prealabil postat de sherlock_holmes (Post 161801)
Daca apostolul Pavel a fost rapit in afara de trup in al treilea cer,cu ce a auzit cuvinte de nespus ?

1. Nici macar apostolul Pavel nu stie cum a fost, cu atat mai putin noi avem caderea sa facem speculatii pe tema asta.
2. Apostolul Pavel se poate referi la faptul ca a fost "rapit" intr-o viziune ori ca a fost teleportat (sau ce metoda a folosit Dumnezeu pentru a-l faca sa vada la fata locului acel Cer) si nu ca ar fi avut parte de cine stie ce experiente extracorporale.

veveritza 24.08.2009 13:04:15

[quote=sherlock_holmes;161777]multumesc Ovidiu,

Domnul sa te rasplateasca!

Ii mai scriu un mesaj,maxim 2-3 ...El Condorului,dupa care ma duc la doctor Watson sa imi imprumute o cutie de alice si sa-i aranjez putin penele din spate...cu triceratopsul ma mai gindesc.

Cind te-am intrebat, daca dupa inviere oamenii mai traiesc cam 70 de ani aprox,iar tu ai zic ca nu ai zis asa ceva ( sint de acord cu tine aici )...am vrut sa sugerez ca oamenii oricum vor deveni suflete nemuritoare,chiar si in conceptia voastra,asa ca nu mai pune in ghilimele aceasta expresie.

Daca moartea este procesul invers crearii omului,si trupul se duce in pamint si duhul la Dumnezeu....atunci din ce este format omul ?...( ca sa te ajut: din trup si duh )

PS.condorule,cred ca tu sari prin copaci si veverita zboara![/quote
]

Da, dar n-ai venit cu texte biblice:40:
Nu stiu ce ai vrut sa spui in P.S dar m-ai amuzat; crezi oare ca veverita zboara de frica zgomotului facut de condor atunci cand sare prin copaci?:21:

Florin-Ionut 24.08.2009 13:38:17

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 161671)
"O dai cotita" - vorba lui mihai07. Intrebarea mea viza strict prezenta lui Dumnezeu in parabola, pentru ca Avraam pare ca face oficiile de primire in Rai, el distribuie si conduce activitatile din Iad, etc., e un fel de "sf. Petru" din bancurile cu Poarta Raiului. Domnul Hristos Se foloseste de conceptia populara a vremii ca sa le transmita prin absurdul situatiei create de invatatura lor concluzia finala de care amintea condor.

De altfel, la fel de bine "Dumnezeu ar putea fi prezent" in dreptul bogatului, deoarece conceptia vremii aceasta era: bogatia unui om este dovada prezentei si binecuvantarii lui Dumnezeu.

Intrebarea mea ramane...in aceasta alegorie, in aceasta reprezentare fantastica fara legatura cu realitatea, Dumnezeu este inlocuit de Avraam- cel care hotareste totul cu privire la Cer si Iad. Este corect sa folosesti ca dovada a "nemuririi sufletului" o asemenea parabola?

Sanul lui Avraam este un loc sau o stare care nu cred ca apartine raiului, dar nici loc al muncii nu este (era) pentru ca apare in antiteza cu iadul osanditilor, in care dreptii din VT asteptau venirea Mantuitorului. Avraam este reprezentantul dreptilor, proorocilor si apropiatilor Lui Dumnezeu. Dumnezeu inlocuit de Sfintii Sai?!... Inteleg ca dumneata persiflezi acest eveniment povestit in Evanghelii cum nu ma asteptam. Voi tot subliniati concluzia finala si sariti peste o pagina intreaga - pai sa stii bine ca nici un verset al Scripturilor nu este de prisos. Citeste comentariile Sfanului Maxim Marturisitorul din Filocalie la niste pasaje dificile din VT mai ales pe care nici urmasii urmasilor infiintatorilor confesiunii adventiste n-or sa le poata interpreta in adevar. Iti spun sincer ca ma asteptam la o teologie mai solida adventista, dar se vede cu ochiul liber ca ati luat-o pe aratura urat de tot. Zicea bine cineva mai sus ca nu mai are rost aceasta polemica fara sfarsit, caci voi o tineti pe-a voastra acuzand constant ortodocsii ca nu inteleg Scripturile. Vom vedea la sfarsit cine a stat in Adevar si cine a avut numai impresia. Voi rugati-va pentru noi si noi pentru voi ca toti sa urmam calea cea dreapta - care nu poate fi decat una singura, amin.

veveritza 24.08.2009 13:43:04

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 161775)
Bun. Si in afara de etichetari, judecati si epitete, mai aveti ceva de adaugat? Ma asteptam la ceva texte biblice in sprijinul teoriiilor dvs. Inteleg ca nu le aveti.

Si eu ma asteptam la ceva raspunsuri la o intrebare pe care am pus-o de mai multe ori: voi ce aveti in cultul vostru in afara de vorbe ?
Credeti in Invierea Domnului? cum aratati aceasta? Va bucurati de Lumina Invierii pe care noi o primim in fiecare an?
Enumera cativa din martirii, sfintii , mucenicii vostri
Care sunt prietenii lui Dumnezeu de-a lungul veacurilor, pana in ziua de astazi?in cultul dvs. bineinteles
Fapte, exemple, intamplari ....ceva care sa ateste ca ceea ce sustineti e adevarat, se poate?
Din vremea Apostolilor si pana in zilele noastre,cu ce v-ati intarit in credinta, care au fost oamenii (la noi sfinti) care au dus mai departe, din generatie in generatie, aceasta flacara a iubirii de Dumnezeu, a trairii in Hristos? ceva exemple cu vieti de sfinti adventisti?
Iar judecatile,etichetarile si epitetele le folositi si dvs. ba direct, ba printre randuri, asa ca...daca stau bine sa ma gandesc tot noi, ortodocsii suntem in pierdere pentru ca atacati in cel mai josnic mod tot ceea ce noi avem mai sfant; iar avand in vedere asta...inca suntem prea ingaduitori cu domniile voastre
texte biblice in sprijinul teoriilor am, ca doar nu le inventez eu acum si nici nu vorbesc de la mine, (nu m-a inzestrat Domnul cu atatia talanti) dar ce rost are sa le mai scriu, atata timp cat dvs le aveti modificate sau chiar nu le aveti deloc?
Si mai am o ultima intrebare la care as dori un raspuns sincer din partea dvs: mosii si stramosii dvs au facut parte din acelasi cult? adica vreau sa spun, v-ati nascut in acest cult?

tricesimusquintus 24.08.2009 16:34:36

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 161817)
Sanul lui Avraam este un loc sau o stare care nu cred ca apartine raiului, dar nici loc al muncii nu este (era)

Daca este (era) o stare intermediara intre rai si iad, cu ce e mai buna aceasta invatatura decat cea a Purgatoriului catolic?

Citat:

Dumnezeu inlocuit de Sfintii Sai?!... Inteleg ca dumneata persiflezi acest eveniment povestit in Evanghelii cum nu ma asteptam.

Sa fim bine intelesi: nu eu o persiflez, ci Insusi Domnul Hristos, scoate in evidenta absurditatea acestei credinte populare evreiesti ce nu are nici o legatura cu invatatura primita prin Moise de la Dumnezeu. Cum altfel ati interpreta cuvintele puse in gura lui Avraam:

"26. Și peste toate acestea, între noi și voi s-a întărit prăpastie mare, ca cei care voiesc să treacă de aici la voi să nu poată, nici cei de acolo să treacă la noi." (Luca 16)

decat ca o fina ironie. Cine ar fi atat de nemintos sa doreasca sa treaca din rai in iad?

Citat:

Vom vedea la sfarsit cine a stat in Adevar si cine a avut numai impresia.

Aveti dreptate. Dar ce e mai trist, ca cei care s-au inselat nu vor mai putea face nimic. Acum este momentul adevarului, acum e momentul cand sa-I cerem Domnului sa ne lumineze si in aceasta privinta, nu sa ne trezim in adevaratul loc de chin (dupa inviere), chiar daca am crezut sincer in aceasta minciuna.

Citat:

Voi rugati-va pentru noi si noi pentru voi ca toti sa urmam calea cea dreapta - care nu poate fi decat una singura, amin.

Un sfat crestinesc si de bun simt la care subscriu zicand: Amin! Doamne ajuta!

tricesimusquintus 24.08.2009 17:07:04

Citat:

În prealabil postat de veveritza (Post 161818)
Si eu ma asteptam la ceva raspunsuri la o intrebare pe care am pus-o de mai multe ori: voi ce aveti in cultul vostru in afara de vorbe ?

Mie personal mi se pare nepotrivita si ipocrita o lauda a faptelor personale si denominationale. Prefer sa ma laud doar cu doctrina curata si nealterata de imixtiunile filosofiei si practicii pagane, si asta nu pentru ca e adventista ci pentru ca e doctrina biblica promovata de Iisus si apostoli.

Citat:

Credeti in Invierea Domnului? cum aratati aceasta? Va bucurati de Lumina Invierii pe care noi o primim in fiecare an?

Bineinteles credem in Invierea Lui si ne bucuram de ea nu doar o data pe an, ci zilnic si aceasta nu doar teoretic, ci prin experimentarea bucuriei mantuirii oferite de El.

Citat:

Enumera cativa din martirii, sfintii , mucenicii vostri
Care sunt prietenii lui Dumnezeu de-a lungul veacurilor, pana in ziua de astazi?in cultul dvs. bineinteles

Nu stiu de ce vorbiti asa, pentru ca avem o istorie comuna: apostolii si primii crestini cu nenumaratele exemple de vieti de martiri... Exista desigur si martiri moderni, nu neaparat contemporani pentru ca din fericire (in tara noastra) e democratie, atata cata este. Si nu cred ca ar fi benefic sa mentionez cine i-a martirizat pe unii din pionierii adventismului in Romania, asa ca prefer sa trec sub tacere acest lucru.

Citat:

Fapte, exemple, intamplari ....ceva care sa ateste ca ceea ce sustineti e adevarat, se poate?

Se poate, iar acestea nu sunt desprinse din mucede file de foste vieti de sfinti, ci din ceea ce vedem in jurul nostru zilnic in biserica si poate chiar in nevrednicele noastre vieti - Domnul sa fie marit!

Citat:

Din vremea Apostolilor si pana in zilele noastre,cu ce v-ati intarit in credinta, care au fost oamenii (la noi sfinti) care au dus mai departe, din generatie in generatie, aceasta flacara a iubirii de Dumnezeu, a trairii in Hristos? ceva exemple cu vieti de sfinti adventisti?

O sa vi se para poate o incumetare ca va spun acuma, insa in aceeasi masura (daca nu mai mare) ni-i putem revendica pe toti apostolii Domnului. Acestia au fost adventisti (pentru ca erau ferventi asteptatori ai celei de-a doua veniri a lui Hristos, pana la moarte) de ziua a saptea (pentru ca au pastrat ca zi de odihna, si de cult sambata-ziua a saptea).

Citat:

texte biblice in sprijinul teoriilor am, ca doar nu le inventez eu acum si nici nu vorbesc de la mine, (nu m-a inzestrat Domnul cu atatia talanti)

Atunci folositi-le fara retinere, v-ar intari credinta si a dvs. si ne-ar lumina si pe noi astia ratacitii si ereticii sectanti.

Citat:

dar ce rost are sa le mai scriu, atata timp cat dvs le aveti modificate sau chiar nu le aveti deloc?

Prejudecata asta cu "Biblia modificata" a fost inventata de persoane interesate si a functionat pe vremuri, astazi insa oricine poate verifica, ba mai mult o poate confrunta cu originalul ebraic sau grec. Cred insa ca ar putea fi defavorabila aceasta cercetare, din aceasta cauza actioneaza in continuare prejudecata...

Citat:

Si mai am o ultima intrebare la care as dori un raspuns sincer din partea dvs: mosii si stramosii dvs au facut parte din acelasi cult? adica vreau sa spun, v-ati nascut in acest cult?

Pana unde imi cunosc radacinile, toti au fost ortodocsi, eu insumi am fost botezat ortodox, pana sa devin adventist prin proprie convingere.

Iustin32 24.08.2009 23:53:08

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 161891)

Se poate, iar acestea nu sunt desprinse din mucede file de foste vieti de sfinti, ci din ceea ce vedem in jurul nostru zilnic in biserica si poate chiar in nevrednicele noastre vieti - Domnul sa fie marit!

Pana unde imi cunosc radacinile, toti au fost ortodocsi, eu insumi am fost botezat ortodox, pana sa devin adventist prin proprie convingere.

Muceda si plina de minciuna e viata si ,,opera,, ,,profetesei,, voastre care prin viziunile ei mincinoase i-a pacalit pe primii adventisti iar minciuna s-a perpetuat pana acum, nu Vietile Sfintilor nostri! Cate vieti de Sfinti ai citit ca sa poti face o comparatie intre viata plina de asceza, post, rugaciune neincetata, ascultare, renuntari, privatiuni, prigoane, schingiuiri sau moarte in chinuri a unui Sfant Ortodox si viata indestulata si lipsita griji a ,,profetesei,, voastre? E clar ca nici una. Si voi aveti tupeul sa o comparati cu Profetii si Apostolii?! Cati din ei au dus viata indestulata si lipsita de griji si prigoane? Nici unul.

Daca te-ai fi nascut adventist, pacatul tau ar fi fost mult mai mic, dar asa pacatul lepadarii de credinta parintilor si stramosilor tai e foarte mare. Nu esti decat un tradator de credinta si de neam in care nu se mai poate avea incredere. Dumnezeu sa te lumineze si sa te intelepteasca cu judecatile Lui!!!

tricesimusquintus 25.08.2009 10:16:15

Citat:

În prealabil postat de Iustin32 (Post 161949)
Nu esti decat un tradator de credinta si de neam in care nu se mai poate avea incredere.

Ce legatura are neamul cu credinta? Mai lasati sloganul acesta ca prea miroase a politica legionara.

Cat priveste tradarea "credintei date sfintilor odata pentru totdeauna", in locul dvs. as fi putin mai retinut...

veveritza 25.08.2009 10:57:06

[quote=tricesimusquintus;161891]Mie personal mi se pare nepotrivita si ipocrita o lauda a faptelor personale si denominationale. Prefer sa ma laud doar cu doctrina curata si nealterata de imixtiunile filosofiei si practicii pagane, si asta nu pentru ca e adventista ci pentru ca e doctrina biblica promovata de Iisus si apostoli.

Bineinteles credem in Invierea Lui si ne bucuram de ea nu doar o data pe an, ci zilnic si aceasta nu doar teoretic, ci prin experimentarea bucuriei mantuirii oferite de El.

Nu stiu de ce vorbiti asa, pentru ca avem o istorie comuna: apostolii si primii crestini cu nenumaratele exemple de vieti de martiri... Exista desigur si martiri moderni, nu neaparat contemporani pentru ca din fericire (in tara noastra) e democratie, atata cata este. Si nu cred ca ar fi benefic sa mentionez cine i-a martirizat pe unii din pionierii adventismului in Romania, asa ca prefer sa trec sub tacere acest lucru.

O sa vi se para poate o incumetare ca va spun acuma, insa in aceeasi masura (daca nu mai mare) ni-i putem revendica pe toti apostolii Domnului. Acestia au fost adventisti (pentru ca erau ferventi asteptatori ai celei de-a doua veniri a lui Hristos, pana la moarte) de ziua a saptea (pentru ca au pastrat ca zi de odihna, si de cult sambata-ziua a saptea).

Prejudecata asta cu "Biblia modificata" a fost inventata de persoane interesate si a functionat pe vremuri, astazi insa oricine poate verifica, ba mai mult o poate confrunta cu originalul ebraic sau grec. Cred insa ca ar putea fi defavorabila aceasta cercetare, din aceasta cauza actioneaza in continuare prejudecata...

Raspunsuri incoerente, partiale si unele total pe langa intrebari
De Inviere ne bucuram si noi tot zilnic, dar LUMINA SFANTA o primim DOAR noi ortodocsii;un semn clar ca suntem iubiti si ca suntem pe drumul cel bun

Ma asteptam la mai multa maturitate din partea dvs si clar se vede ca dati cu stangu' in dreptu', spuneti "mucede vieti de sfinti" iar aici intra si Sfintii Apostoli, pentru ca apoi sa afirmati
"ni-i putem revendica pe toti apostolii Domnului"
pai cum vine asta, ii revendicati asa mucegaiti cum sunt? ce nevoie mai aveti daca va bazati pe ce vedeti zilnic in biserica si viata domniilor voastre?
E un fel de rasu- plansu in ceea ce ati spus, rasu pentru contradictiile si incercarea de a "fenta" raspunsurile la intrebari iar cel mai grav- plansu, pentru ca v-ati vandut sufletul pentru un blid de linte.
Si aici chiar inchei dialogul cu dvs., discutia "constructiva" pe care ati dorit-o, risca sa se transforme intr-un fel de comedie si nu asta este scopul acestui forum, crestin ortodox de altfel.

tricesimusquintus 25.08.2009 12:12:54

[quote=veveritza;162012][i]
Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 161891)
Ma asteptam la mai multa maturitate din partea dvs si clar se vede ca dati cu stangu' in dreptu', spuneti "mucede vieti de sfinti" iar aici intra si Sfintii Apostoli, pentru ca apoi sa afirmati
[i]"ni-i putem revendica pe toti apostolii Domnului"

Daca ati fi mai calma, ati putea citi corect ce am scris. Nu am scris "mucede vieti de sfinti", ci "mucede file".

veveritza 25.08.2009 14:50:04

[quote=tricesimusquintus;162025]
Citat:

În prealabil postat de veveritza (Post 162012)
[i]

Daca ati fi mai calma, ati putea citi corect ce am scris. Nu am scris "mucede vieti de sfinti", ci "mucede file".

:40::39::76:

Iustin32 25.08.2009 22:36:09

Cate vieti de Sfinti ai citit ca sa poti face o comparatie intre viata plina de asceza, post, rugaciune neincetata, ascultare, renuntari, privatiuni, prigoane, schingiuiri sau moarte in chinuri a unui Sfant Ortodox si viata indestulata si lipsita griji a ,,profetesei,, voastre? E clar ca nici una. Si voi aveti tupeul sa o comparati cu Profetii si Apostolii?! Cati din ei au dus viata indestulata si lipsita de griji si prigoane? Nici unul.

De ce nu raspunzi cinstit la aceasta postare? Nu ai raspuns?

tricesimusquintus 25.08.2009 22:39:31

Citat:

În prealabil postat de Iustin32 (Post 162197)
Cate vieti de Sfinti ai citit ca sa poti face o comparatie intre viata plina de asceza, post, rugaciune neincetata, ascultare, renuntari, privatiuni, prigoane, schingiuiri sau moarte in chinuri a unui Sfant Ortodox si viata indestulata si lipsita griji a ,,profetesei,, voastre? E clar ca nici una. Si voi aveti tupeul sa o comparati cu Profetii si Apostolii?! Cati din ei au dus viata indestulata si lipsita de griji si prigoane? Nici unul.

De ce nu raspunzi cinstit la aceasta postare? Nu ai raspuns?

Prefer sa nu raspund la o asemenea intrebare. E o problema?

Iustin32 26.08.2009 00:42:02

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 162200)
Prefer sa nu raspund la o asemenea intrebare. E o problema?

E o problema caci arata clar ca ceea ce scrie in apararea EG White asemanata cu profetii si Apostolii e fals si aberant, iar tu dovedesti fariseism la fel cu fariseii care nu au vrut sa raspunda dintr-un calcul viclean la intrebarea Mantuitorului privitoare la Ioan Botezatorul daca e de la oameni sau de la Dumnezeu. Asa faci tu acum caci stii ca orice discutie privitoare la pretentia de profetesa a EG White e sortita esecului. Totusi aici se afla cheia scoaterii la lumina a adevarului cu privire intemeierea plina de inselare a sectei din care faci parte, fapt care te nelinisteste caci iti dai seama cat de obscur si plin de minciuni este. Daca ai dori sincer sa afli ADEVARUL DE CREDINTA, si daca te afli sau nu pe calea mantuirii, nu te-ai mai eschiva, ci ai spune cu smerenie: E POSIBIL SA FI GRESIT SI VREAU SA AFLU ADEVARUL PENTRU A MA CORECTA. Prin refuzul de a discuta pe acest subiect ai dovedit, daca mai era nevoie, ca tu nu cauti ADEVARUL, ci doar sa faci prozeliti sau orice altceva.

tricesimusquintus 26.08.2009 09:27:40

Citat:

În prealabil postat de Iustin32 (Post 162250)
E o problema caci arata clar ca ceea ce scrie in apararea EG White asemanata cu profetii si Apostolii e fals si aberant, iar tu dovedesti fariseism la fel cu fariseii care nu au vrut sa raspunda dintr-un calcul viclean la intrebarea Mantuitorului privitoare la Ioan Botezatorul daca e de la oameni sau de la Dumnezeu. Asa faci tu acum caci stii ca orice discutie privitoare la pretentia de profetesa a EG White e sortita esecului. Totusi aici se afla cheia scoaterii la lumina a adevarului cu privire intemeierea plina de inselare a sectei din care faci parte, fapt care te nelinisteste caci iti dai seama cat de obscur si plin de minciuni este. Daca ai dori sincer sa afli ADEVARUL DE CREDINTA, si daca te afli sau nu pe calea mantuirii, nu te-ai mai eschiva, ci ai spune cu smerenie: E POSIBIL SA FI GRESIT SI VREAU SA AFLU ADEVARUL PENTRU A MA CORECTA. Prin refuzul de a discuta pe acest subiect ai dovedit, daca mai era nevoie, ca tu nu cauti ADEVARUL, ci doar sa faci prozeliti sau orice altceva.

Am ales sa nu raspund pentru ca intrebarea era prea tendentioasa, si asa nu are nici o legatura cu topicul curent. E ca si cum te-as intreba ce potlogarii a mai facut arhiepiscopul Tomisului. Nu te intreb, pentru ca nu e treaba mea, e treaba Justitiei.

Iustin32 26.08.2009 22:02:13

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 162281)
Am ales sa nu raspund pentru ca intrebarea era prea tendentioasa, si asa nu are nici o legatura cu topicul curent. E ca si cum te-as intreba ce potlogarii a mai facut arhiepiscopul Tomisului. Nu te intreb, pentru ca nu e treaba mea, e treaba Justitiei.

Iar te fofilezi caci raspunsul tau nu e relevant. Arhiepiscopul Tomisului nu a intemeiat ortodoxia asa cum EG White a intemeiat adventismul. Pacatul lui (daca are) nu ma poate atinge si influienta dar ,,viziunire,, si ,,profetiile,, d-nei White despre care te feresti ca dracu' de tamaie sa discuti, au influientat o multime de oameni, ducandu-i la ratacire. Dar despre asta mai bine sa discutam pe topicul dedicat ei.

condor 01.09.2009 21:57:33

Citat:

În prealabil postat de Iustin32 (Post 162444)
,,viziunire,, si ,,profetiile,, d-nei White despre care te feresti ca dracu' de tamaie sa discuti, au influientat o multime de oameni, ducandu-i la ratacire. Dar despre asta mai bine sa discutam pe topicul dedicat ei.

Si, de ce ar fi obligat cineva sa discute despre Ellene White, chiar daca este adventist? Unii adventistii nu au nici o treaba cu scrierile Ellenei White. Au treaba numai cu Sfanta Scriptura.

De unde stii dumneata ca scrierile Ellenei White duc la ratacire? Cititorii lui E.G W. sunt buni cunoscatori ai Sfintei Scripturi. Iar, dupa spusele Mantuitorului, rataciti sunt cei ce nu cunosc Scripturile (Matei 22:29).

Asa ca, in ratacire duc cei care ii indeparteaza pe oameni de la Sfanta Scriptura, dandu-le invataturi gata mestecate dupa placul lor (al "invatatorilor").

Iustin32 02.09.2009 01:00:58

Da, preotii nostri (eu nu sunt preot) ne indeamna sa citim Sfanta Scriptura, iar unde nu intelegem, sa-i intrebam. Numai Biserica-Stalpul si temelia adevarului(I Tim. 3,15) e infailibila. Talcuirea Bibliei si stabilirea invataturilor de credinta s-a facut in Sinoade de catre Sfintii parinti, dupa modelul Aposolilor (Fap. Ap. cap. 15), nu in ,,vedeniile,, vreunui inselat (de divol) din pricina propriei mandrii si pareri de sine cum arata clar viata lui Ellen White .
In practica, este Biblia suficienta pentru protestanti?
Protestantii afirma adesea ca ei ,,cred doar in Biblie,, dar anumite intrebari apar in legatura cu felul lor de a folosi Biblia. De exemplu, de ce scriu protestantii atat de multe carti despre doctrina si viata crestina, daca Biblia este singura carte necesara? Daca Biblia ar fi fost cu totul suficienta pentru propria ei intelegere, de ce nu se marginesc protestantii la a inmana Biblii la oameni? Daca este ,,cu totul suficienta,,, de ce nu produce aceleasi concluzii si invataturi in diferitele grupuri de protestanti? De ce se mai publica comentarii biblice, daca oamenii nu au nevoie de altceva decat de Biblie? De ce se mai da invatatura sau se mai predica, in loc de a se citi doar Biblia la oameni? Raspunsul, pe care protestantii nu il admit, este ca ei inteleg instinctiv ca Biblia nu poate fi inteleasa in izolare. De fapt, fiecare grup protestant are propria lui traditie, cu toate ca in general faptul acesta nu este recunoscut. Nu este un accident ca toti adventistii au aceeasi credinta,si ca toti penticostalii au aceeasi credinta, care este diferita de cea a adventistilor. Adventistii sau penticostalii nu dobandesc fiecare in mod individual aceeasi credinta, ci fiecare este invatat sa creada in acelasi fel, in conformitate cu o anumita traditie. Intrebarea este deci nu daca ne bizuim pe Biblie sau pe traditie, ci care este traditia pe care o folosim pentru a interpreta Biblia. Care traditie prezinta mai mare credibilitate, Traditia Apostolica a Bisericii Ortodoxe, ori miile de traditii moderne protestante care nu au radacini dincolo de Reforma protestanta????!

Daca te-ar interesa Adevarul ai citi nu numai cartile pe jumatate plagiate ale dnei White, ci si cartile celor care au criticat-o si ai vedea ca toata invatatura voastra se bazeaza pe modul unic de talcuire a Bibliei al Dnei White care a fost o femeie pacatoasa ca oricare alta, fara nici un dar deosebit decat ca a avut sansa ca ,,viziunile'' ei isterice si fanatice sa fie incurajate de propriul sot, spre deosebire de alte femei adventiste care avand acelasi tip de ,,viziuni'', n-au fost incurajate. Deci intreaga voastra invatatura se bazeaza doar pe ,,profetesa''voastra, pe cand invatatura Bisericii Ortodoxe se bazeaza pe invatatura si scrierile si talcuirea Bibliei facute de ucenici directi ai Apostolilor si urmasi ai lor care L-au urmat aproape intru totul pe Hristos si invatatura Lui pana in zilele noastre:
-s-au curatit de propriile patimi prin asceza, post, rugaciune neincetata,lepadarea de avere, de lume si de sine si taierea voii in ascultarea de un parinte incercat, castigand in acest fel smerita cugetare si ajungand la desavarsire.
-trimisi de Insusi Hristos sa invete lumea, ei s-au socotit nevrednici de o sarcina asa de inalta (vezi vietile Sfintilor Ioan Gura de Aur, Vasile cel Mare, Grigorie Teologul, Paisie cel Mare si multi altii) si nu s-au grabit decat atunci cand au fost siliti de conducatorii Bisericii. Iar invatatura lor a tinut seama de dreptarul formulat de Sf Vicentiu de Lerin;,,Ceea ce s-a crezut intodeauna, pretutindeni si de catre toti Parintii Bisericii de la Apostoli pana in zilele noastre'' Ori, la Ellen White nu vedem nimic din toate acestea, ba mai mult e plina de patimi omenesti mai ales de mandrie si manie,a castigat o multime de bani prin tiparirea si vanzarea ,,viziunilor,, ei mincinoase cu care a trait in belsug.

tricesimusquintus 02.09.2009 09:57:17

Citat:

În prealabil postat de Iustin32 (Post 163574)
Numai Biserica-Stalpul si temelia adevarului(I Tim. 3,15) e infailibila.

Infailibil e doar Dumnezeu, nu Biserica sau papa sau mai stiu eu cine.

Citat:

Daca Biblia ar fi fost cu totul suficienta pentru propria ei intelegere, de ce nu se marginesc protestantii la a inmana Biblii la oameni?

Societatile biblice protestante si neoprotestante au raspandit in lume mai multe biblii decat toti catolicii si ortodocsii la un loc, in ciuda raportului numeric inferior.

Citat:

Daca este ,,cu totul suficienta,,, de ce nu produce aceleasi concluzii si invataturi in diferitele grupuri de protestanti?

Exact din aceeasi cauza: pentru ca nu este luata Biblia ca singura norma de conducere in cele spirituale. O dovada in plus ca neglijarea invataturilor Scripturii, duce la tot soiul de rataciri, erezii si apostazii.

Citat:

De ce se mai da invatatura sau se mai predica, in loc de a se citi doar Biblia la oameni?

Citirea sau psalmodierea mecanica a Bibliei nu are valoare. Scripturile nu au putere magica prin simpla lor prezenta fizica, cum se mai crede superstitios pe ici pe colo (stim noi unde). Domnul Hristos nu ne povatuieste doar sa le citim, ci sa le studiem:

39. "Cercetați Scripturile, că socotiți că în ele aveți viață veșnică. Și acelea sunt care mărturisesc despre Mine." (Ioan 5)

Citat:

Intrebarea este deci nu daca ne bizuim pe Biblie sau pe traditie, ci care este traditia pe care o folosim pentru a interpreta Biblia. Care traditie prezinta mai mare credibilitate, Traditia Apostolica a Bisericii Ortodoxe, ori miile de traditii moderne protestante care nu au radacini dincolo de Reforma protestanta????!

Cea mai mare credibilitate o prezinta "traditia", cutuma, obiceiul, practica Domnului Hristos in privinta citirii si interpretarii Scripturii:

16 Și a venit în Nazaret, unde fusese crescut, și, după obiceiul Său, a intrat în ziua sâmbetei în sinagogă și S-a sculat să citească.
17 Și I s-a dat cartea proorocului Isaia. Și, deschizând El cartea, a găsit locul unde era scris:
18 "Duhul Domnului este peste Mine, pentru care M-a uns să binevestesc săracilor; M-a trimis să vindec pe cei zdrobiți cu inima; să propovăduiesc robilor dezrobirea și celor orbi vederea; să slobozesc pe cei apăsați,
19 Și să vestesc anul plăcut Domnului".@
20 Și închizând cartea și dând-o slujitorului, a șezut, iar ochii tuturor erau ațintiți asupra Lui.
21 Și El a început a zice către ei: Astăzi s-a împlinit Scriptura aceasta în urechile voastre. (Luca 4)

Citat:

Daca te-ar interesa Adevarul ai citi nu numai cartile pe jumatate plagiate ale dnei White, ci si cartile celor care au criticat-o

Acest lucru l-am facut deja.

Citat:

Deci intreaga voastra invatatura se bazeaza doar pe ,,profetesa''voastra, pe cand invatatura Bisericii Ortodoxe se bazeaza pe invatatura si scrierile si talcuirea Bibliei facute de ucenici directi ai Apostolilor si urmasi ai lor care L-au urmat aproape intru totul pe Hristos si invatatura Lui pana in zilele noastre

Sunt aici doua mari neadevaruri, ma limitez sa va arat doar primul:
Intreaga noastra invatatura se bazeaza doar pe Scriptura. Si ca dovada, si adventistii care nu citesc si nu o apreciaza pe Ellen White, au acelasi crez.

condor 02.09.2009 10:15:26

Citat:

Da, preotii nostri (eu nu sunt preot) ne indeamna sa citim Sfanta Scriptura, iar unde nu intelegem, sa-i intrebam.

Daca va spun ca am avut discutii cu preoti care nu cunosteau Sfanta Scriptura, ma credeti? Ce raspunsuri pot primi credinciosii, de la cei care nu cunosc invataturile Mantuitorului si ale Sfintilor Sai Apostoli (invataturi ce se gasesc numai in Sfanta Scriptura)?

Citat:

Numai Biserica-Stalpul si temelia adevarului(I Tim. 3,15) e infailibila.

Eu stiam ca numai Dumnezeu este infailibil. A spune despre ceva sau cineva ca este infailibil, este ca si cum l-ai pune in locul lui Dumnezeu. Mare pacat.

In plus,nu cred ca este cazul sa specificati o biserica anume ca fiind "stalpul si temelia adevarului". Pot veni cu exemple de minciuni "oficiale" ale acelei biserici.

Citat:

Talcuirea Bibliei si stabilirea invataturilor de credinta s-a facut in Sinoade de catre Sfintii parinti, dupa modelul Aposolilor (Fap. Ap. cap. 15),

Stabilirea invataturilor de credinta, despre care vorbiti, nu are nimic solid la baza. Totul este relativ. Daca va referiti la respectarea invataturilor Sfintilor Parinti, se stie ca s-a facut o selectie a acestor invataturi (nu toate invataturile Sfintilor Parinti sunt considerate bune de catre biserica). Daca va referiti la sinoade, se stie ca si aici s-a facut o selectie (unele sinoade au fost catalogate ca fiind eretice).

Citat:

nu in ,,vedeniile,, vreunui inselat (de divol) din pricina propriei mandrii si pareri de sine cum arata clar viata lui Ellen White .

Decat sa va lansati in afirmatii patimase si pline de ura (care intuneca mintea), nu ar fi mai bine sa combateti aceste "vedenii ale unui inselat de diavol", cu Sfanta Scriptura? Ati face multa lumina.

Citat:

Daca te-ar interesa Adevarul ai citi nu numai cartile pe jumatate plagiate ale dnei White, ci si cartile celor care au criticat-o si ai vedea ca toata invatatura voastra se bazeaza pe modul unic de talcuire a Bibliei al Dnei White

D-le Iustin, noi suntem cunostinte mai vechi, de aceea tin sa va marturisesc ceva. Stiti ca mai pe la inceput (cand ma numeam "mariann"), evitam discutiile despre Ellene White, pentru ca nu cunosteam scrierile ei (desi eram adventist) si nici nu aveam de gand sa le iau in seama. Dar, dvs. m-ati facut sa cercetez despre Ellen White (care-mi era indiferenta). Puteam sa ajung la orice concluzie. Nu avea importanta pentru mine. Doctrina adventista este bine ancorata in Sfanta Scriptura. Ramaneam adventist cu sau fara E.G.W.

Rezultatul cercetarilor (stimulate de postarile dvs.) a fost faptul ca am inceput sa indragesc scrierile Ellenei White (in special cele care se refera la viata practica a crestinului). Asa ca, pot sa va multumesc. Aceste scrieri (conforme cu Sfanta Scriptura) mi-au devenit un sprijin in viata de familie, in formarea caracterului, in mentinerea sanatatii mele mentale si fizice, etc.

Poate mai sunt si altii care o sa va multumeasca pentru "curiozitatea" pe care o treziti. Stie Dumnezeu sa schimbe in bine, intentiile rautacioase ale unora. Circula o vorba care spune ca "diavolul este maimuta lui Dumnezeu". Rautatea dvs., prin mila lui Dumnezeu, poate fi transformata intr-o binefacere.

georgeval 02.09.2009 10:32:33

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 163594)
Infailibil e doar Dumnezeu, nu Biserica sau papa sau mai stiu eu cine.

"Acolo unde sunt doi sau trei, adunati in numele Meu, acolo voi fi si Eu". Aceasta este Biserica sub aspect de comunitate- extinderea lui Hristos in umanitate. Acolo unde este prezent Hristos- Calea, Adevarul si Viata, cu siguranta comunitatea respectiva se hraneste din Adevar si marturiseste Adevarul. Dumnezeu nu se izoleaza de lume, se prelungeste in lume. Trebuie sa depasesc acest dualism- Dumnezeu in cer si noi singuri pe pamnat. Eu nu am viata vesnica prin mine ci o dobandesc prin participare. Biserica nu are infailibilitatea prin sine, ci prin relatia nedespartita cu Hristos - Capul.

tricesimusquintus 02.09.2009 10:49:18

Citat:

În prealabil postat de georgeval (Post 163601)
"Acolo unde sunt doi sau trei, adunati in numele Meu, acolo voi fi si Eu". Aceasta este Biserica sub aspect de comunitate- extinderea lui Hristos in umanitate. Acolo unde este prezent Hristos- Calea, Adevarul si Viata, cu siguranta comunitatea respectiva se hraneste din Adevar si marturiseste Adevarul. Dumnezeu nu se izoleaza de lume, se prelungeste in lume. Trebuie sa depasesc acest dualism- Dumnezeu in cer si noi singuri pe pamnat. Eu nu am viata vesnica prin mine ci o dobandesc prin participare. Biserica nu are infailibilitatea prin sine, ci prin relatia nedespartita cu Hristos - Capul.

Tocmai aici este "buba". Relatia aceasta cu Hristos daca a fost intrerupta prin imixtiuni umane si pagane, s-a terminat si cu stalpul si temelia adevarului si cu continuitatea apostolica si cu Biserica Apostoleasca... nu a ramas decat o forma de evlavie, sau cum spune [mai bine] traducerea ortodoxa:

5. Având înfățișarea adevăratei credințe, dar tăgăduind puterea ei...(2 Timotei 3))

georgeval 02.09.2009 11:08:21

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 163605)
Tocmai aici este "buba". Relatia aceasta cu Hristos daca a fost intrerupta prin imixtiuni umane si pagane, s-a terminat si cu stalpul si temelia adevarului si cu continuitatea apostolica si cu Biserica Apostoleasca... nu a ramas decat o forma de evlavie, sau cum spune [mai bine] traducerea ortodoxa:

5. Având înfățișarea adevăratei credințe, dar tăgăduind puterea ei...(2 Timotei 3))

Imi pare rau nu pot sa fiu atat de pesimist. Hristos a dat o putere Bisericii- pe care nici portile iadului nu o vor birui. Ce sa inteleg ca aceasta putere a fost retrasa de catre Hristos. Atentie, tocmai aici este capcana, subiectivismul, ma rup de comunitate ma rup de Adevar. Adevarul este rodul comuniunii nu al parerilor personale.

Iustin32 02.09.2009 11:11:32

Al treilea articol din crezul publicat de ei spune că ei cred: "Că Sfintele Scripturi ale Vechiului și Noului Testament au fost scrise sub inspirația lui Dumnezeu, conțin o revelație completă a voii Lui pentru om și sunt singurul indreptar infailibil de credință și practică." Și acest lucru sună bine; dar este fals, absolut fals. Adventiștii de ziua a șaptea nu cred că Scripturile Vechiului și Noului Testament conțin revelația completă a voii lui Dumnezeu pentru om și nici nu tratează aceste scripturi ca și cum ar fi "singurul lor indreptar infailibil de credință și practică," deoarece ei cred că scrierile profetului lor, doamna E.G. White, sunt și ele inspirate de Dumnezeu; ei cred că aceste scrieri conțin o revelație mai completă a voii lui Dumnezeu pentru om și că sunt infailibile. Ba mai mult, ei fac din credința in aceste scrieri un test de credință și apartenență al biserica lor. Toate acestea sunt dovezi cat se poate de clare.
Doamna White a pretins neincetat că scrierile ei sunt inspirate de Dumnezeu și le-a pus pe aceeași treaptă cu Biblia. Ea spune:
"Am luat prețioasa Biblie și am inconjurato cu cateva mărturii pentru biserică, pentru poporul lui Dumnezeu. Am spus că astfel sunt implinite nevoile aproape tuturora. "(Mărturii, Vol. 2, p. 605; Vol. 5, p. 664).
Conform cu 2 Tim. 3:16,17, doar Biblia e o călăuză suficientă către rai și-l echipează pe omul lui Dumnezeu cu toate faptele bune. Dar doamna White adaugă Bibliei scrierile ei; de fapt o inconjoară cu ele. Cu amandouă pe aceeași poziție, ea spune "sunt implinite nevoile aproape tuturora."
Pretenția că scrierile doamnei White sunt infailibile a fost făcută in 1911. In acel an au declarat că scrierile ei sunt "singurul interpret infailibil al principiilor BiblieiSemnul fiarei, de G.A. Irwin, p. 1). " (
Prin urmare, ei susțin că Biblia nu e singurul lor crez, nu se explică singură și nici nu reprezintă singurul lor indreptar infailibil de credință și practică. Dimpotrivă, credința in doamna White și scrierile ei e cel mai important lucru, principalul articol de credință, dar care nu e publicat.
Nu e neobișnuit să-i auzi pe membrii mai bătrani spunand "Dacă aș renunța la credința in doamna White, aș renunța la tot." Acest lucru dovedește că totul este bazat pe ea in această biserică. A nu crede in ea reprezintă cea mai mare erezie și atrage asupra cuiva numele de apostat. Inainte de a te alătura bisericii lor auzi foarte puțin sau chiar nimic despre doamna White; dar după ce te-ai alăturat, auzi numele ei in mod repetat, ca autoritate in toate lucrurile - doctrină, dietă, imbrăcăminte și disciplină.
Despre aceia care nu acceptă viziunile ei de prima dată, doamna White spune,
"nu trebuie dați de-o parte, ci trebuie tratați cu indelungă răbdare și dragoste frățească, pană ce iși găsesc locul și se pronunță pro sau contra."
Dar, "dacă luptă impotriva viziunilor" atunci ea spune "biserica să știe că aceștia greșesc" (Mărturii, Vol. I., p. 328).
Aceasta e o dovadă că, in cele din urmă, după cum scrie insăși doamna White, credința in scrierile ei reprezintă un test de credință și de apartenență la această biserică.
Prin urmare, nu numai membrii din biserică, ci biserici intregi au fost scoși din părtășie pentru că n-au crezut in viziunile doamnei White. Pentru a scăpa de membrii care n-au crezut in inspirația ei, biserici intregi au fost divizate și reorganizate de către oficialități bisericești, fără consimțămantul lor, testul pentru a intra in noua organizație fiind reprezentat de credința in doamna White și scrierile ei. In octombrie 1913, biserica lor din St. Louis, Mo., a fost divizată in acest mod. Ultimele trei intrebări puse acelora care doreau să se alăture bisericii reorganizate au ost acestea:
"11. Crezi că biserica rămasă trebuie să aibă duhul profeției?
"12. Crezi in duhul profeției manifestat in doamna E.G. White?
"13. Crezi in reforma sănătății așa cum e prezentată in Biblie și prin duhul profeției?"
Acestea sunt dovezi suficiente pentru a arăta că "Biblia și numai Biblia" nu reprezintă crezul adventiștilor de ziua a șaptea. E vorba de Biblie și de altceva; Biblia și doamna White.

tricesimusquintus 02.09.2009 11:51:48

Citat:

În prealabil postat de Iustin32 (Post 163611)
ei cred că aceste scrieri conțin o revelație mai completă a voii lui Dumnezeu pentru om și că sunt infailibile............Doamna White a pretins neincetat că scrierile ei sunt inspirate de Dumnezeu și le-a pus pe aceeași treaptă cu Biblia......credința in doamna White și scrierile ei e cel mai important lucru, principalul articol de credință...........nu numai membrii din biserică, ci biserici intregi au fost scoși din părtășie pentru că n-au crezut in viziunile doamnei White.......Acestea sunt dovezi suficiente pentru a arăta că "Biblia și numai Biblia" nu reprezintă crezul adventiștilor de ziua a șaptea. E vorba de Biblie și de altceva; Biblia și doamna White.

Domnule Iustin, toate elucubratiile de mai sus ar putea dovedi ca chiar sunteti angajatul celor de la white exposed, altfel nu mai stiu ce sa cred. Afirmatii absurde ce sunt negate de chiar doctrina Bisericii Adventiste, cu atat mai mult ele nu apartin dnei White. Cred ca nu ar strica putina decenta....

ovidiu-s 02.09.2009 18:24:46

Ce te deranjează în ceea ce scrie Iustin? Poți să combați punctual? :44:

tricesimusquintus 02.09.2009 20:07:48

Citat:

În prealabil postat de ovidiu-s (Post 163722)

Punctual am selectat din postarea dlui Iustin chiar pasajele ce le stiu eu personal in contradictie si cu ce afirma Ellen White in scrierile ei, si cu marturisirea de credinta a adventistilor de ziua a saptea. De aceea mi se par atat de aberante aceste acuze. Ale site-ului respectiv, nu ale dlui Iustin. Dansul doar repeta ce au spus altii deja si n-ar avea nici o vina daca nu ar avea la dispozitie mijloacele de informare in acesta privinta.

Iustin32 02.09.2009 20:39:13

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 163741)
Punctual am selectat din postarea dlui Iustin chiar pasajele ce le stiu eu personal in contradictie si cu ce afirma Ellen White in scrierile ei, si cu marturisirea de credinta a adventistilor de ziua a saptea. De aceea mi se par atat de aberante aceste acuze. Ale site-ului respectiv, nu ale dlui Iustin. Dansul doar repeta ce au spus altii deja si n-ar avea nici o vina daca nu ar avea la dispozitie mijloacele de informare in acesta privinta.

Mestere ,posibil sa existe si exagerari dar daca jumate sau mai putin din aceste lucruri sunt adevarate, atunci cu totii va aflati in inselare mare. Eu nu cred ca ce spune Canright sunt niste inventii, poate e subiectiv, dar asa cum va cunosc cred ca majoritatea faptelor relatate de el sunt reale chiar daca zici tu ca ar fi exagerate. Aceste fapte au fost mai repede ascunse de liderii vostri si scoase din editiile mai noi ale cartilor dnei White fapt care se inscrie logic in profilul vostru, de a nega tot ce va aduce atingere. Inteleptul se razgandeste adeseori, nebunul niciodata.

condor 02.09.2009 21:44:55

Citat:

În prealabil postat de ovidiu-s (Post 163722)

Sfatuiti-l pe domnul Iustin sa posteze "punctual". Cum poti sa combati un articol (sau mai mullte) copiat si plin de minciuni (cam o minciuna la fiecare fraza, in medie)?

condor 02.09.2009 22:01:45

Citat:

În prealabil postat de Iustin32 (Post 163748)
Mestere ,posibil sa existe si exagerari dar daca jumate sau mai putin din aceste lucruri sunt adevarate, atunci cu totii va aflati in inselare mare. Eu nu cred ca ce spune Canright sunt niste inventii, poate e subiectiv,

Sunteti disperat domnule Iustin. Va agatati de scrierile lui DM Canright, in speranta ca macar jumatate din afirmatiile lui ar fi adevarate. Se pare ca ati devenit chiar un discipol al acestui om oscilant, care spunea ceva intr-o zi, in ziua urmatoare spunea contrariu pentru ca apoi sa revina la ce a spus in prima zi si apoi sa se rasgandeasca iarasi... si tot asa. Acest lucru il demonstreaza articolele sale publicate de-a lungul vremii.

In ceea ce priveste subiectivismul lui DM Canright: acesta s-a manifestat in mod pregnant. Ellen White a facut unele greseli. Dar, aceste greseli, plasate in alta perioda de timp sau in alte imprejurari decat cele in care au avut loc, deformeaza total adevarul. Ex: Ellen White a avut unele temeri exagerate, nebiblice, referitoare la iad si chinuri. Dar, acest lucru s-a intamplat in tineretea ei, cand era o credincioasa din biserica metodista. Rauvoitorii speculeaza aceasta temere gresita a tinerei Ellen White.

Idolul dvs. (DM Canright) ar fi un "bun politician" al zilelor noastre. Sper sa va rezumati doar la ai citi articolele si sa nu copiati si din caracterul lui (si sa sfarsiti ca el).

tricesimusquintus 02.09.2009 22:47:11

Citat:

În prealabil postat de Iustin32 (Post 163748)
Mestere ,posibil sa existe si exagerari dar daca jumate sau mai putin din aceste lucruri sunt adevarate, atunci cu totii va aflati in inselare mare. Eu nu cred ca ce spune Canright sunt niste inventii, poate e subiectiv, dar asa cum va cunosc cred ca majoritatea faptelor relatate de el sunt reale chiar daca zici tu ca ar fi exagerate. Aceste fapte au fost mai repede ascunse de liderii vostri si scoase din editiile mai noi ale cartilor dnei White fapt care se inscrie logic in profilul vostru, de a nega tot ce va aduce atingere. Inteleptul se razgandeste adeseori, nebunul niciodata.

Daca ar fi fost doar exagerari, nu m-as fi sesizat (ar fi de inteles pentru o persoana precum Canright), insa toate ideile pe care le-am punctat sunt false.

Cat priveste "lucrurile ascunse" de lideri, reiterez sfatul meu: aveti posibilitatea de a verifica editiile mai vechi ale cartilor, si chiar originalul, apoi puteti emite judecati de valoare.

Sa stiti ca au fost facute analize ale manuscriselor chiar de grafologi. Era imposibil pentru un om de acum un secol jumatate (si cu educatie incompleta) sa detina atatea informatii verificate abia azi in domeniul educatiei, medicinei si nu in ultimul rand al teologiei. S-a suspectat o contrafacere in editiile mai noi le cartilor.

Iustin32 03.09.2009 00:33:14

Citat:

În prealabil postat de condor (Post 163761)
Sunteti disperat domnule Iustin. Va agatati de scrierile lui DM Canright, in speranta ca macar jumatate din afirmatiile lui ar fi adevarate. Se pare ca ati devenit chiar un discipol al acestui om oscilant, care spunea ceva intr-o zi, in ziua urmatoare spunea contrariu pentru ca apoi sa revina la ce a spus in prima zi si apoi sa se rasgandeasca iarasi... si tot asa. Acest lucru il demonstreaza articolele sale publicate de-a lungul vremii.

In ceea ce priveste subiectivismul lui DM Canright: acesta s-a manifestat in mod pregnant. Ellen White a facut unele greseli. Dar, aceste greseli, plasate in alta perioda de timp sau in alte imprejurari decat cele in care au avut loc, deformeaza total adevarul. Ex: Ellen White a avut unele temeri exagerate, nebiblice, referitoare la iad si chinuri. Dar, acest lucru s-a intamplat in tineretea ei, cand era o credincioasa din biserica metodista. Rauvoitorii speculeaza aceasta temere gresita a tinerei Ellen White.

Idolul dvs. (DM Canright) ar fi un "bun politician" al zilelor noastre. Sper sa va rezumati doar la ai citi articolele si sa nu copiati si din caracterul lui (si sa sfarsiti ca el).

Oscilanta in credinta a fost si Ellen White, mai ales in tinerete, dupa cu tu recunosti cu acele greseli. Atunci, ce baza se pot pune pe asazisele ei revelatii care picau ,,la fix,, pentru a confirma diferite teorii ale liderilor de moment??! Asa face un profet adevarat? Care profet a trait cum a trait ea, in indestulare? La aceste fapte nu raspundeti decat atacandu-l pe Canright si pe mine. De ce nu raspundeti punctual? Oricum nu a fost numai el. Iata si marturia acestor oameni cu cartile lor despre vedeniile false si plagiatul dnei White:
-Jack W. Provonsha, "Era Ellen White o escroacă?" fotocopiată (Loma Linda University, Departamentul religie, 1980). - [Uriah Smith, ed.], "Plagiatul," Review 24 (6 Septembrie1864): 120.
- [Francis M. Wilcox, ed.], "Sunteți o plagiatoare?" Review 99 (23 Martie 1922): 32.
.-Uniunea pastorilor de la [Healdsburg], "E doamna E. G. W. o plagiatoare? " Healdsburg [California] Enterprise, 20 Martie1889, p. 1. -Robert W. Olson, "Folosirea de către EGW a surselor neinspirate,"

-Donald R. McAdams, "Vederi schimbătoare despre inspirație: Studii despre Ellen G. White in anii 1970," Spectrum 10, nr. 4 (Martie 1980):

Iata ce spune si Walter Reain lucrarea ,,Minciuna Alba,,:
Dar lucrurile se schimbau in anii 1850 și 1860. In ciuda ajutorului pe care-l primea de la cei din jurul ei (și de la ingerii care apăreau și dispăreau tot timpul), a căpătat acum o nouă abilitate care avea să dea tonul pentru restul vieții ei. Cu o educație nu prea impresionantă de numai trei clase, se știa că citește, iar insemnările de mai tarziu arată că citea neincetat. In anii 1970 a ieșit la lumină că fusese instruită in această artă de aproximativ 500 de cărți și articole din biblioteca ei și din acelea la care avea acces. O lumină și mai puternică arată că s-a folosit mai mult material decat se știe chiar de către personalul de la Fundația White și fuseseră invățați să fie la curent cu toate aceste lucruri. Pană la acest moment, invățase un stil de copiat mai liberal, care de atunci pană in ziua de azi e cunoscut sub numele de imprumut.
Indiferent de acest gen de ajutor uman, plus alți asistenți, editori, secretari și alte ajutoare --Ellen White se incăpățana să spună că totul venea de la Dumnezeu. De pe vremea celui de-al doilea volum din Daruri spirituale (1860) spunea:
Atunci cand relatez sau scriu o viziune, sunt la fel de dependentă de Duhul lui Dumnezeu ca și atunci cand am viziunea. Mi-e imposibil să-mi amintesc lucruri care mi-au fost arătate dacă Domnul nu mi le amintește atunci cand El vrea să le relatez sau să le scriu. "

Această afirmație uimitoare depășește cu mult ceea ce au pretins scriitorii Bibliei; și de fapt depășea orice afirmație pe care o făcuse ea insăși pană atunci. Aceste pretenții erau contagioase. Alții au preluat chemarea ei și o tot folosesc de atunci incoace. Faptul că alții au preluat motto-ul pe care profetul l-a stabilit ilustrează că e intotdeauna un avantaj să fi lider. George A. Irwin (președinte al Conferinței generale din 1897-1901) a urmat-o afirmand intr-un tractat intitulat "Semnul fiarei" (1911) că:
Din punctul de vedere a luminii care a venit prin Spiritul profeției [scrierile doamnei White] va fi luată in discuție această intrebare, cu credința că Spiritul Profeției e singurul interpret infailibil al principiilor biblice deoarece prin acest mijloc, Hristos dă adevăratul sens a propriilor Sale cuvinte .

Nimeni nu s-a ridicat atunci impotriva acestei afirmații. Acest lucru arată cat de departe și cat de repede poate ajunge o fată de la țară cu relații adecvate. Așa cum spunea Ellen tuturor legăturile ei mergeau pană in varf.
http://www.ellenwhiteexposed.com/rom/egw17.htm

Iustin32 03.09.2009 00:41:24

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 163770)
Daca ar fi fost doar exagerari, nu m-as fi sesizat (ar fi de inteles pentru o persoana precum Canright), insa toate ideile pe care le-am punctat sunt false.

Cat priveste "lucrurile ascunse" de lideri, reiterez sfatul meu: aveti posibilitatea de a verifica editiile mai vechi ale cartilor, si chiar originalul, apoi puteti emite judecati de valoare.

Sa stiti ca au fost facute analize ale manuscriselor chiar de grafologi. Era imposibil pentru un om de acum un secol jumatate (si cu educatie incompleta) sa detina atatea informatii verificate abia azi in domeniul educatiei, medicinei si nu in ultimul rand al teologiei. S-a suspectat o contrafacere in editiile mai noi le cartilor.

O comparație intre Dorința veacurilor și diferitele vieți ale lui Hristos disponibile in zilele ei arată că s-a inspirat mai mult sau mai puțin [italice adăugate] nu numai din autorii menționați mai sus de W. C. White, ci și din March, Harris și alții. 2

Articolul lui Olson, care poate constitui una din cele mai revelatorii mărturisiri făcute de Fundația White, merită studiat in detaliu. Dacă ar fi fost răspandit, chiar și la scară mică, publicului in general și bisericii la scară largă (ceea ce nu s-a intamplat acum cand scriu aceste randuri), poate că această carte n-ar mai fi fost scrisă. Adesea, numai "cel dinăuntru" care adună așa numitele informații "top secret" știe unde să trimită și ce să trimită dacă ar privilegiul să știe că există astfel de informații.
A scrie sau a spune că "indatorarea lui Ellen White față de alți autori e un fapt recunoscut de mult de adventiștii de ziua a șaptea" e doar o continuare a minciunii albe. Deși tehnic e adevărat că, incă din anii 1880, biserica a inceput o acțiune de corectare referitor la folosirea materialelor altora in numele lui Dumnezeu și a lui Ellen, declarațiile au fost făcute totdeauna intr-un spirit de apărare și justificare rapidă.
Articolul lui William S. Peterson, dintr-un număr al lui Spectrum din 1971, avea să atragă asupra sa o grămadă de acuzații spirituale care, in limbajul șoferului de camion, ți-ar zbarli părul pe tine. Se spunea că nu era adevărat că Ellen imprumutase. De la acel număr din toamnă pană in anii 1980 jurnalul a continuat să aducă acuzații și contraacuzații, negări și dezmințiri care incearcă să respingă orice sugestie că ar fi inclus vocabularul altcuiva sau ar fi fost influențată in scrierile ei.
Pană cand Neal C. Wilson, președinte al Conferinței generale, nu le-a scris celor 18 membri ai comitetului special de la Glendale inființat pentru a revizui cantitatea de descoperiri despre ,,imprumuturile,, lui Ellen, cititorii lui Adventist Review n-au aflat că folosise lucrările altora pentru "informații descriptive, biografice, istorice, spirituale și științifice." După cum i-a arătat unul din membrii comitetului lui Wilson, "Nu mai rămane loc pentru altceva decat pentru revelația directă. Asta trebuie să decidem?" 5 Cu siguranță că personalul de la Fundația White știuse tot timpul că majoritatea bisericii era neinformată despre cantitatea și amploarea ,,imprumuturilor,, ei.

Sunt prea multe persoane care dovedesc cat de mult s-a "imprumutat" Ellen White din alti scriitori. Si ei toti sunt schimbatori precum Canright?

Ora este GMT +3. Ora este acum 08:28:48.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.