Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   "foarte ciudat" (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=9366)

delia31 08.05.2010 15:52:28

Citat:

În prealabil postat de almaris (Post 245005)
Insinuezi cumva ca Adam si Eva au murit nemantuiti? Intruparea Mantuitorului in istoria omenirii poate fi privita in doua sensuri, aceia care au trait pana la intrupare priveau inspre jertfa mantuitoare, ceilalti de dupa se raporteaza invers, semnificatia e aceeasi, harul este acelasi. Semnificatiile intruparii sunt multe, poate incercam sa le gasim si sa le discutam odata.

In ortodoxie nu insinuam nimic, fiecare de capul nostru. Exista studii facute de sfintii parinti si marii teologi, bazate pe revelatia sfintei scripturi si a sfintei traditii.

in ortodoxie, teologia mantuirii are doua aspecte mari si anume
1. mantuirea obiectiva realizata de Hristos la plinirea vremii, o data pentru totdeauna si

2.mantuirea subiectiva, adica insusirea de catre fiecare om in parte a mantuirii obiective

mantuirea subiectiva nu se poate insusi inainte de a se fi realizat mantuirea obiectiva.

Mantuirea obiectiva sau rascumpararea isi are punctul de plecare in doctrina despre pacat si efectele pe care le-a avut pacatul asupra naturii umane.
Teologia ortodoxa considera ca pacatul are ca efect intunecarea chipului lui Dumnezeu din om si moartea - ,„plata pacatului este moartea” .

Iar izbavirea din moarte le-a promis-o Dumnezeu primilor oameni odata cu alungarea din Eden cand i-a zis sarpelui: „Dușmănie voi pune între tine și femeie, între seminția ta și seminția ei; Acela îți va ținti ție capul, iar tu îi vei ținti Lui călcâiul“
Acesta e un text profetic, referitor la cel ce va restaura starea de dinainte de pacat, la Mesia, descendent trupesc al Evei și Fiul Mariei (Eva cea nouă) e prima deschidere a speranței pentru mântuirea celui căzut.

Doctrina Ortodoxa marturiseste ca imediat dupa moartea sa, Hristos, s-a pogorat la iad de unde i-a eliberat pe cei tinuti de moarte din cauza pacatului.
Pogorârea la iad are ca temei scripturistic versetul din Prima epistola a Sf. Petru 1Petru3, 18-20 :
“Că și Hristos o singură dată a suferit moartea pentru păcate, El, Cel drept pentru cei nedrepți, ca să ne aducă pe noi la Dumnezeu, omorât în trup, dar viu făcut în duh, întru care [duh] pogorându-Se, le-a propovăduit și duhurilor ținute-n închisoare, celor ce odinioară fuseseră neascultătoare ”
Aceasta idee a pogorarii la iad pentru a elibera sufletele celor morti pana la EL, face parte integrantă din doctrina ortodoxa asupra învierii, exprimând prima mișcare pe care a făcut-o Domnul îndată după moartea Sa pe cruce.
Textul acesta fundamentează teologia „pogorârii în iad“ a lui Hristos, eveniment cu care, de fapt, „a început învierea“ .
Iconografia ortodoxă a promovat această teologie – în paralel cu imnografia – prin cea mai autentică icoană a Învierii Domnului, aceea care-L înfățișează „sfărâmând porțile iadului“ și „dezlegându-i pe cei legați din veac“.

glykys 08.05.2010 16:07:02

Citat:

În prealabil postat de almaris (Post 245033)
Exemple?!?!

Nu am vorbit cu dumneata! Mi-ai furnizat destule exemple, culminand cu acesta din urma, cum ca Adam si Eva au ajuns dupa moarte in Rai...

gabriela8 08.05.2010 16:12:47

Citat:

În prealabil postat de glykys (Post 245075)
Nu am vorbit cu dumneata! Mi-ai furnizat destule exemple, culminand cu acesta din urma, cum ca Adam si Eva au ajuns dupa moarte in Rai...

:24::21: Hai ca m-ai facut sa rad! Cand am citit postarea mi-am amintit de domnul Goe si...: "ce treaba ai tu uratule?"...
Nu te supara, nu ca ai fi tu Goe, nici pe departe!!!

glykys 08.05.2010 17:33:44

Citat:

În prealabil postat de gabriela8 (Post 245079)
:24::21: Hai ca m-ai facut sa rad! Cand am citit postarea mi-am amintit de domnul Goe si...: "ce treaba ai tu uratule?"...
Nu te supara, nu ca ai fi tu Goe, nici pe departe!!!

:24: M-ai facut si pe mine sa rad. Acum am vazut mesajul, de aceea nu intelegeam ce imi spuneai in privat despre Goe. :35: Ei,dar sa nu se considere cineva jignit in vreun fel vazand atatea emoticoane care cad pe spate de ras, prima replica era, pur si simplu o luare de pozitie.

almaris 08.05.2010 18:35:18

Citat:

În prealabil postat de lacrimi (Post 245058)
Dar de unde stii, ca nu scrie in Biblie....

Dar de ce sa avem pareri bazate exclusiv pe Biblie? Cine mai gandeste daca luam tot din Biblie? Asa consider. Am mai auzit pe unii rautaciosi, si misogini pe deasupra, ca de fapt numai Adam ar fi avut sanse la mantuire, ca Eva a pacatuit prima, a nenorocit lumea cu pacatul ei. Acesti oameni n-au inteles pe Dumnezeu, nu pricep din ce fundaturi si mai mari poate sa scoata Dumnezeu pe un om.

Oricum nu prea e treaba noastra care e destinul vesnic al primilor nostrii parinti, sigur 100% este ca nu au stat in iad pana la moartea Mantuitorului, dupa care au fost scosi de acolo si dusi unde?

almaris 08.05.2010 18:40:08

Citat:

În prealabil postat de glykys (Post 245075)
Mi-ai furnizat destule exemple, culminand cu acesta din urma, cum ca Adam si Eva au ajuns dupa moarte in Rai...

N-ai inteles, eu consider ca au murit pregatiti pentru Rai, nu ca au ajuns acolo, e o mare diferenta.

lacrimi 08.05.2010 20:37:34

Citat:

În prealabil postat de almaris (Post 245126)
Dar de ce sa avem pareri bazate exclusiv pe Biblie? Cine mai gandeste daca luam tot din Biblie? Asa consider. Am mai auzit pe unii rautaciosi, si misogini pe deasupra, ca de fapt numai Adam ar fi avut sanse la mantuire, ca Eva a pacatuit prima, a nenorocit lumea cu pacatul ei. Acesti oameni n-au inteles pe Dumnezeu, nu pricep din ce fundaturi si mai mari poate sa scoata Dumnezeu pe un om.

Oricum nu prea e treaba noastra care e destinul vesnic al primilor nostrii parinti, sigur 100% este ca nu au stat in iad pana la moartea Mantuitorului, dupa care au fost scosi de acolo si dusi unde?

Pai nu sunt eu cea care spune sa avem pareri exclusiv bazate pe Biblie. Noi, Slava Domnului, ii avem pe Sfintii Parinti, care de la inceput ne-au indrumat si mai presus de orice avem Sfanta Traditie

glykys 08.05.2010 20:44:06

Citat:

În prealabil postat de almaris (Post 245128)
N-ai inteles, eu consider ca au murit pregatiti pentru Rai, nu ca au ajuns acolo, e o mare diferenta.

Mda, tipic! Bajbaiala, interpretari proprii, o fi si asa, si pe dincolo, ce mai, o ceață totala! Asa vreti sa va castigati voi oameni in secta, cand nici nu stiti in ce credeti!
Noi ii avem pe Sfintii Parinti, care sunt invatatorii nostri, dar voi nici nu stiti ce aveti si ce nu! Mi-ai dovedit inca o data ca nu am ce vorbi cu dumneata.

ioan_strainul 08.05.2010 21:18:18

Citat:

În prealabil postat de glykys (Post 245202)
Mda, tipic! Bajbaiala, interpretari proprii, o fi si asa, si pe dincolo, ce mai, o ceață totala! Asa vreti sa va castigati voi oameni in secta, cand nici nu stiti in ce credeti!
Noi ii avem pe Sfintii Parinti, care sunt invatatorii nostri, dar voi nici nu stiti ce aveti si ce nu! Mi-ai dovedit inca o data ca nu am ce vorbi cu dumneata.

Nu cer sa raspunda nimeni si nu vreau polemici dar din cIte am citit si inteles eu din biblie toti cei ce au murit de laADAM si pina la MIntuitorul au fost trimisi la Iad nu spune bine Sf. Biblie ca printo femeie a venit pacatul in lume si tot Printro femeie adica prin SFINTA FECIOARA MAICA DOMNULUI A VENIT MINTUIREA LUMII ADICA PRIN INTRUPAREA DOMNULUI IISUS EL FIIND PUNTEA INTRE RAI SI IAD EL IA SCOS PE SFINTI PARINTI DIN IAD SI IA ASEZAT IN RAI IN IMPARATIA LUI DUMNEZEU SI DELA INVIEREA LUI NOI AVEM FAGADUINTA VIETI VESNICE PRIN FAPTUL CA EL A CALCAT MOARETEA CUMOARTEA SI A DARUIT VIATA LUII SALE OMULUI CEL FACUT DUPA CHIPUL SI ASEMANAREA LUI DUMNEZEU AMIN AMIN AMIN SLAVA INTRU CEI DE SUS LUI DUMNEZEU SI PE PAMINT PACE INTRE OAMENI BINE PLACUTI LUI+++ SLAVA TIE DUMNEZEUL NOSTRU SLAVA TIE

Doriana 08.05.2010 21:49:50

Citat:

În prealabil postat de glykys (Post 245202)

Pana la urma in care din secte va cheama almaris, ca eu tot nu am inteles...

Ora este GMT +3. Ora este acum 13:36:04.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.