Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Sfaturi practice pentru casa si gradina de la tara (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=15839)

AlinB 09.06.2013 00:43:44

Trebe sa bei destula cafea ca sa scapi de melci :)
Sau poate doar e un an prost la melci?

AlinB 09.06.2013 00:59:34

Citat:

În prealabil postat de carmina (Post 521144)
Rosiile le poti usca fie la soare, fie direct in cuptor. Personal, am incercat vara trecuta sa usuc rosii la soare, dar n-am prea reusit pt. ca se adunau tot soiul de musculite si pana la urma am renuntat. La cuptor insa se fac mult mai repede.

La soare nu se usuca oricum (in aer liber) se fac un fel de uscatoare solare (se gasesc pe Internet exemple destule).

La cuptor - le-ai terminat ca si valoare nutritiva.

La soare se usuca la o temperatura de 40-50 grade (depinde cum construiesti uscatorul si de expunere) la cuptor sunt 150-250grade (cu usa inchisa) - depinde si de cuptor.
Cu usa intredeschisa putin, tot sunt peste 100 grade.

AlinB 09.06.2013 01:04:16

Citat:

În prealabil postat de Miha-anca (Post 520840)
Fructele se pot usca, sau se pot face gem dupa metoda Topoloveni, adica, fructele se expun caldurii in cuptor 10-12 ore, fara zahar. Ceea ce iese e cel mai sanatos magiun.
Am incercat cu niste prune f coapte, asta e conditia, si a iesit un magiun putin acrisor, dar bun. Nu degeaba magiunul de Topoloveni a luat medalii internationale: numai romanilor le-a trecut prin cap sa faca gem fara zahar. Bravo lor!
Dulceata are neaparat un sirop de zahar.

Dupa 10-12 ore de cuptor (150-250grade C) putin probabil sa difere dpdv nutritiv ca cele facut cu zahar industrial.

Ba astea (care totusi se fierb ~100grade C si nu atat de mult) s-ar putea sa fie mai bune dpdv nutritiv(exceptand zaharul in exces).

Dulceturi mai naturale (fara zahar) se pot face fierband fructele in suc de mere, pana la consistenta dorita.

Yasmina 09.06.2013 01:27:14

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 521833)
Trebe sa bei destula cafea ca sa scapi de melci :)
Sau poate doar e un an prost la melci?

Da,am o inima buna dar circulatie cam proasta,de acea excesul pe care il fac cu consumul de cafea nu ma afecteaza ,intr-o saptamana strang destul zat pt gradina :)

Miha-anca 09.06.2013 02:11:49

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 521836)
Dupa 10-12 ore de cuptor (150-250grade C) putin probabil sa difere dpdv nutritiv ca cele facut cu zahar industrial.

Ba astea (care totusi se fierb ~100grade C si nu atat de mult) s-ar putea sa fie mai bune dpdv nutritiv(exceptand zaharul in exces).

Dulceturi mai naturale (fara zahar) se pot face fierband fructele in suc de mere, pana la consistenta dorita.

Chiar daca fructele stau in cuptor atatea ore, pentru a se deshidrata practic, expunerea la caldura e facuta cu intermitente, oprindu-se focul din cand in cand. Nu a spus nimeni ca trebuie sa stea la 150-250 gradeC.

Demetrius 09.06.2013 03:35:04

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 521827)
Documenteaza-te inainte sa vorbesti.

M-am documentat exact de pe lincul pe care le-ai postat chiar tu(fără să-l citești, desigur).

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 521827)
Ce crezi tu (sau nu) este irelevant...
...
Oricum, dpdv practic nu are nici o relevanta...

Oare ce-o fi relevant? Ce scrii tu?
Poate pentru tine; de-abia acum m-am convins.

AlinB 09.06.2013 23:47:47

Citat:

În prealabil postat de Miha-anca (Post 521841)
Chiar daca fructele stau in cuptor atatea ore, pentru a se deshidrata practic, expunerea la caldura e facuta cu intermitente, oprindu-se focul din cand in cand. Nu a spus nimeni ca trebuie sa stea la 150-250 gradeC.

Ce inseamna "din cand in cand"?
Nu e musai sa stai ore in sir la 250 grade, pentru unele substante nutritive, vitamine termosensibile cum e vitamina C, probabil cateva minute sunt suficiente.

Miha-anca 10.06.2013 00:18:16

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 521911)
Ce inseamna "din cand in cand"?
Nu e musai sa stai ore in sir la 250 grade, pentru unele substante nutritive, vitamine termosensibile cum e vitamina C, probabil cateva minute sunt suficiente.

Avem acum cuptoare moderne, care au buton pentru stabilirea temperaturii. Daca apa fierbe la 100 gradeC, atunci 100 grade sunt destule pentru a aduce la fierbere gemul.

AlinB 10.06.2013 02:15:25

Citat:

În prealabil postat de Miha-anca (Post 521916)
Avem acum cuptoare moderne, care au buton pentru stabilirea temperaturii. Daca apa fierbe la 100 gradeC, atunci 100 grade sunt destule pentru a aduce la fierbere gemul.

Doar cele electrice au optiunea asta.
Si 10-12 ore? Doar pentru consistenta?
Cam asa se intampla cand capriciile culinare au castig de cauza in fatza alimentatiei sanatoase.

Miha-anca 10.06.2013 02:48:41

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 521939)
Doar cele electrice au optiunea asta.
Si 10-12 ore? Doar pentru consistenta?
Cam asa se intampla cand capriciile culinare au castig de cauza in fatza alimentatiei sanatoase.

Da, ai dreptate. Presupun ca tu manaci prune proaspete in miez de iarna, si nu te atingi de magiun de prune, ca unii si altii.
Stii, exista si o consolare: cei, care se hranesc cum trebuie, vor muri mult mai sanatosi decat ceilalti, care isi gasesc placerea in magiunuri si altele asemanatoare...

Ora este GMT +3. Ora este acum 19:20:31.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.