Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Secte si culte (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5031)
-   -   Despre suflet, duh si starea omului in moarte (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=11275)

iuliu46 07.01.2012 09:57:07

Deut. 32:50

Și mori pe munte și te adaugă la poporul tău, cum a murit și Aaron, fratele tău, pe muntele Hor și s-a adăugat la poporul său,

4 Regi 22:19-20 ( 2 Imparati in Cornilescu )
Deoarece s-a muiat inima ta și tu te-ai smerit înaintea Domnului, când ai auzit ce am grăit Eu asupra locului acestuia și asupra locuitorilor lui, că vor fi ținta groazei și a blestemului, și ji-ai rupt veșmintele și ai plâns înaintea Mea, de aceea și Eu te-am auzit, zice Domnul.

De aceea iată te voi adăuga la părinții tăi și vei fi pus în gropnița ta cu pace; și nu vor vedea ochii tăi toate acele nenorociri pe care le voi aduce asupra locului acestuia". Și s-a adus regelui răspunsul acesta.

Este clar ca adaugarea la popor/parinti se refera la ceva mai mult decat la "obstescul sfarsit ".

Profetul de carton 07.01.2012 10:53:42

Citat:

În prealabil postat de grasu77 (Post 420632)

Fapte 20:10 (ultima parte) poate fi tradus si in felul acesta : "caci viata lui este in el". Unele traduceri chiar asa suna.

Tu, ce ai inteles din "sufletul lui este in el"? Ai inteles cumva ca din Eutih inca nu a iesit ceva ce seamana cu o fantoma?

Exact, cum poate fi sufletul in sange? E clar ca se refera la viata, ca principiu.

iuliu46 07.01.2012 11:28:50

Citat:

În prealabil postat de Profetul de carton (Post 420641)
Exact, cum poate fi sufletul in sange? E clar ca se refera la viata, ca principiu.

Dar eu nu am sustinut altceva.Eu stiu ca acelasi cuvant inseamna mai multe lucruri si in opinia mea nu e gresit ca in multe versiuni este tradus viata "caci viata lui este in el ".Dar acelasi lucru se intampla si atunci cand in Biblie acelasi cuvant se refera la toata fiinta.3000 de suflete inseamna 3000 de oameni.Dar sa sustii ca sufletul este Trupul + suflarea de viata cand insusi Hristos face o deosebire clara "Nu va temeti de cei ce ucid trupul dar nu pot ucide sufletul " este gresit.
Este gresit sa aduci argumente cum ca spiritele mortilor supravietuiesc folosindu-te de povestea cu Samuel si Saul dar in acelasi timp este gresit sa spui ca mortii nu stiu nimic folosindu-te de cele spuse in Ecclesiast.Asta inseamna sa citesti cartea cu ...partea dorsala si fara nici un pic de creier. E clar ca in Ecclesiast toata problema este tratata din punctul de vedere al oamenilor si in sensul asta totul este desertaciune si nedreptate.
Dar fiecare din noi stie deja "adevarul " .Cautam in Biblie si in viata dovezi care sa sustina deja adevarul pe care noi il stim.Santem in stare sa rastalmacim orice cum a facut 99 cu chestia aia cu Noe doar ca sa nu existe ceva impotriva a ceea ce noi deja credem.

Profetul de carton 07.01.2012 11:51:21

Citat:

În prealabil postat de iuliu46 (Post 420643)
insusi Hristos face o deosebire clara "Nu va temeti de cei ce ucid trupul dar nu pot ucide sufletul "
.

Aici evident Isus se refera la perspectiva vietii vesnice, pe care i-o da Dumnezeu celui credincios si vrajmasul nu i-o poate lua.
In alta ordine de idei, unde invata Isus ca dupa moarte sufletul se duce in Cer? cand a inviat pe Lazar, de ce nu a spus despre sufletul lui, ca-l cheama din Cer pt a intra in trup? Isus a afirmat ca Lazar doarme. Asta se intampla cu mortul, este inconstient, ca intr-un somn.

iuliu46 07.01.2012 12:38:59

Citat:

În prealabil postat de Profetul de carton (Post 420647)
Aici evident Isus se refera la perspectiva vietii vesnice, pe care i-o da Dumnezeu celui credincios si vrajmasul nu i-o poate lua.
In alta ordine de idei, unde invata Isus ca dupa moarte sufletul se duce in Cer? cand a inviat pe Lazar, de ce nu a spus despre sufletul lui, ca-l cheama din Cer pt a intra in trup? Isus a afirmat ca Lazar doarme. Asta se intampla cu mortul, este inconstient, ca intr-un somn.

Prima data trebuie sa ne lamurim daca sufletul inseamna Trupul + Suflarea de viata.Apoi ne putem lamuri si unde se afla si ce se intampla dupa moartea trupului.Daca Iisus a spus ca trupul poate fi ucis de vrajmas dar sufletul nu atunci inseamna ca sufletul este altceva decat trup + suflare de viata.Daca Pavel spune sa avem grija de trupul nostru,de sufletul nostru si de duhul nostru atunci inseamna ca sufletul iar este ceva diferit.Daca Petru ticluieste Psalmul in felul asta " despre învierea lui Hristos a prorocit și a vorbit el, când a zis că sufletul Lui nu va fi lăsat în Locuința morților și trupul Lui nu va vedea putrezirea. " Fapte 2:31 Cornilescu .Inseamna ca iar Sufletul este ceva diferit de trup + suflarea de viata.Cum poate suflarea de viata sa se duca in Hades ?

osutafaraunu 07.01.2012 14:42:23

:58:
Citat:

În prealabil postat de iuliu46 (Post 420649)
Prima data trebuie sa ne lamurim daca sufletul inseamna Trupul + Suflarea de viata.

Cu asta ne-am lămurit de cum am citit Scriptura. Problema e la tine că tu nu crezi Scriptura, tu-l crezi doar pe Platon. Probabil ai și icoana lui în sufragerie la loc de cinste.
Cât despre mine, eu cred Scriptura:

"Și Domnul Dumnezeu l-a zidit pe om din țărână luată din pământ, și a suflat asupra lui suflare de viață și s'a făcut omul întru suflet viu." (Facerea 2,7 - versiunea Anania)

țărână + suflare de viață = suflet viu

Citat:

Daca Petru ticluieste Psalmul in felul asta

Petru tâlcuiește, Tradiția ticluiește...

Profetul de carton 07.01.2012 14:49:53

Citat:

Cum poate suflarea de viata sa se duca in Hades ?

suflarea de viata este duhul care se intoarce la Domnul, iar Hadesul este Iadul adica mormantul.

florin.oltean75 07.01.2012 15:48:13

Zborul catre Dumnezeu are doua aripi:

una este dragostea de Dumnezeu iar cealalta frica de suferinte fara sfarsit.

Sunt doua aripi puternice care inalta repede sufletul la "vedere."

Copilul alearga spre mama din foc - si din frica de ardere si din iubire pentru cea care i-a dat viata.

Filosofia "sufletului trupesc" submineaza virtutea in doua feluri:

- o lipseste de frica mantuitoare care aspira sa scape de suferinta "intunericului".
Astfel, sufletul pierde mult din agilitate si paza mintii.

- leneveste sufletul si lasa poarta inimii deschisa pacatelor, pentru ca daca doar "inconstienta lina" este plata monstruozitatilor, este o afacere buna pentru cel ce greseste.

De aceea, este o filosofie inferioara care produce slabe rezultate duhovnicesti.

Iar cei ce sunt exersati in paza mintii o considera periculoasa, pentru ca lipseste sufletul de o putere psihologica esentiala.

Cei ce nu cred in iad se amagesc singuri si nu vor fi niciodata exigenti cu pacatele.

De aceea, nici nu experimenteaza curatenia bucuriilor duhovnicesti.

iuliu46 07.01.2012 15:57:48

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 420667)
:58: Cu asta ne-am lămurit de cum am citit Scriptura. Problema e la tine că tu nu crezi Scriptura, tu-l crezi doar pe Platon. Probabil ai și icoana lui în sufragerie la loc de cinste.
Cât despre mine, eu cred Scriptura:

"Și Domnul Dumnezeu l-a zidit pe om din țărână luată din pământ, și a suflat asupra lui suflare de viață și s'a făcut omul întru suflet viu." (Facerea 2,7 - versiunea Anania)

țărână + suflare de viață = suflet viu

Petru tâlcuiește, Tradiția ticluiește...

Mai omule de aia iti zic ca citesti Biblia cu partea dorsala .S-a facut omul nu sufletul.Acum daca tu-mi zici ca Anania credea ca omul este pamant si suflare de viata e altceva.Daca tu intelegi ca Omul = Sufletul asta e problema ta.. Dar poti aplica aceeasi judecata peste tot ? De ce imi zici mie ca sufletul din citatul meu din Fapte inseamna viata ? Nu mai inseamna omul ? Eu inteleg ca asa s-a facut omul viu iar sufletul pastreaza viata din ce a scris Anania.
Dar in citatul cu "Nu va temeti de cei ce ucid trupul dar nu pot ucide sufletul ... " ce inseamna ? Poate insemna viata ? Poate .Poate insemna trup + suflare de viata ? NICIODATA.
Dar cand Pavel spune sa ne pastram curate trupurile si sufletele si duhurile poate insemna sufletul - trup + suflare de viata ? NICIODATA.
Deci tu spui ca sufletul este numai o notiune care descrie fiinta intreaga dar poti aplica asta peste tot in biblie ? Si daca nu poti atunci de ce insisti ca sufletul este trupul + suflarea de viata ? Trupul + suflarea de viata este omul viu nu sufletul.

iuliu46 07.01.2012 16:03:13

Citat:

În prealabil postat de Profetul de carton (Post 420669)
suflarea de viata este duhul care se intoarce la Domnul, iar Hadesul este Iadul adica mormantul.

Profetule nu intelegi ? Explica citatul din Fapte in mod logic.Adica inlocuieste sufletul cu trup + suflare de viata.

"Mai înainte văzând, a vorbit despre învierea lui Hristos: că n-a fost lăsat în iad trupul si suflarea Lui de viata și nici trupul Lui n-a văzut putreziciunea. "
Deci este sufletul cu totul altceva in citatul asta sau se potriveste daca inlocuim ?

stefan florin 07.01.2012 16:11:46

Citat:

În prealabil postat de Profetul de carton (Post 420669)

prietene, care este originea cuvantului Hades si ce insemna el? De unde l-au preluat evanghelistii? Doamne ajuta!

osutafaraunu 07.01.2012 17:10:52

Citat:

În prealabil postat de iuliu46 (Post 420679)
Mai omule de aia iti zic ca citesti Biblia cu partea dorsala .S-a facut omul nu sufletul.Acum daca tu-mi zici ca Anania credea ca omul este pamant si suflare de viata e altceva.

Nu este altceva! Este exact ceea ce spune Moise, ce au tradus în limba greacă cei 70 de înțelepți și ce a tradus în română I.P.S. Bartolomeu Anania:

Acum dacă tu te socotești mai înțelept decât toți acești 72 la un loc, atunci chiar că este "altceva" - las la latitudinea onor forumiștilor să aprecieze...:4:

Citat:

În prealabil postat de iuliu46 (Post 420679)
Daca tu intelegi ca Omul = Sufletul asta e problema ta.. Dar poti aplica aceeasi judecata peste tot ?

Desigur că nu. Termenul [ψυχή] "suflet" are mai multe sensuri, la fel ca și în limba română. Exemplu:

"Mă doare sufletul că ai o înțelegere atât de îngustă în cele spirituale."

Cred că este evident sensul termenului în propoziția de mai sus.:30:

osutafaraunu 07.01.2012 17:13:17

Citat:

În prealabil postat de stefan florin (Post 420682)
prietene, care este originea cuvantului Hades si ce insemna el? De unde l-au preluat evanghelistii?

Evangheliștii scriindu-și opera în limba greacă, au preluat termenul [άδης] din cultura greacă ca un corespondent al termenului ebraic Sheol- locuința morților, mormântul. Din nefericire, unii creștini își imaginează că pot lua acest termen cultural împreună cu tot bagajul lui mitologic: un Infern în care ard veșnic sufletele morților. http://yoursmiles.org/tsmile/demon/t1467.gif

Profetul de carton 07.01.2012 17:44:55

Citat:

În prealabil postat de stefan florin (Post 420682)
prietene, care este originea cuvantului Hades si ce insemna el? De unde l-au preluat evanghelistii? Doamne ajuta!

Evreii numeau Sheol si nu intelegeau un loc de chinuri.

Oricum, Biblia arata ce este Hadesul.

iuliu46 07.01.2012 20:22:58

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 420690)
Nu este altceva! Este exact ceea ce spune Moise, ce au tradus în limba greacă cei 70 de înțelepți și ce a tradus în română I.P.S. Bartolomeu Anania:

Acum dacă tu te socotești mai înțelept decât toți acești 72 la un loc, atunci chiar că este "altceva" - las la latitudinea onor forumiștilor să aprecieze...:4:

Desigur că nu. Termenul [ψυχή] "suflet" are mai multe sensuri, la fel ca și în limba română. Exemplu:

"Mă doare sufletul că ai o înțelegere atât de îngustă în cele spirituale."

Cred că este evident sensul termenului în propoziția de mai sus.:30:

Ce inteles are in propozitia de mai sus ? Sincer nu inteleg.Ce anume te doare.:24:
Ce sens are in "Mai înainte văzând, a vorbit despre învierea lui Hristos: că n-a fost lăsat în iad sufletul Lui și nici trupul Lui n-a văzut putreziciunea. " Ce anume este sufletul aici ? Este trupul ? Este suflarea de viata ? Ce anume este ?

iuliu46 07.01.2012 21:42:49

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 420690)

Uite si ce inseamna ca s-a facut omul intru suflet viu pentru Anania :

T. M.: „și s'a făcut omul ființă vie“. „S'a făcut“: a devenit; a trecut în alt mod de existență. În LXX: „și s'a făcut omul întru suflet viu“ (eis psyhín zoosãn), care poate fi tradus și: „întru suflet care trăiește“, adică nemuritor. Sufletul omului (altceva decât „viața“) s'a născut din suflarea lui Dumnezeu și l-a învăluit (l-a îmbrăcat) pe om odată cu aceasta, dar și cu tendința de a fi „absorbit“: particula eis înseamnă și „întru“ (înlăuntru) și „spre“ (direcție, scop). În 1 Par 12, 19 se spune că Duhul „l-a îmbrăcat“ pe Amasai, care a rostit o profeție: tot astfel pe Ghedeon (Jd 6, 34). Acest endęo înseamnă „a îmbrăca“, cu sensul de a lua complet în stăpânire; „a se îmbrăca“ = a intra în posesia cuiva sau a ceva. În acest sens duhovnicesc îl va folosi Pavel în Rm 13, 14: „îmbrăcați-vă în Domnul Iisus Hristos“, în Ga 3, 27: „în Hristos v'ați îmbrăcat“ și în Col 3, 12: „îmbrăcați-vă cu simțăminte de'ndurare, de bunătate“. Așadar, omul nu e o simplă „ființă vie“, asemenea tuturor celorlalte, ci trup cu suflet viu, aparținând celor două lumi, materială și spirituală. Având un caracter antinomic (în același timp exterior și interior trupului), el este – ontologic – apt și pentru experiențele mistice (extaz și entaz).

osutafaraunu 07.01.2012 22:55:21

Citat:

În prealabil postat de iuliu46 (Post 420710)
Ce inteles are in propozitia de mai sus ? Sincer nu inteleg.Ce anume te doare.

Așa este expresia, n-ai auzit-o niciodată? Cum să te doară "sufletul", dacă este imaterial? Este un alt sens al termenului decât cel comun.

Citat:

În prealabil postat de iuliu46 (Post 420710)
Ce sens are in "Mai înainte văzând, a vorbit despre învierea lui Hristos: că n-a fost lăsat în iad sufletul Lui și nici trupul Lui n-a văzut putreziciunea. " Ce anume este sufletul aici ? Este trupul ? Este suflarea de viata ? Ce anume este ?

Nu este nimic! Te legi la cap fără să te doară. În original nu există cuvântul "suflet" în Fapte 2,31 (iar ai uitat să specifici!:33:). Ți-am selectat versetul în cele mai vechi manuscrise disponibile: Codex Bezae, Codex Vaticanus și Codex Alexandrinus. Dacă găsești cuvântul "suflet" îl mănânc cu ambalaj cu tot (chiar dacă are ferecături de aur):
http://img707.imageshack.us/img707/5...te231bezae.jpg
http://img692.imageshack.us/img692/9...1vaticanus.jpg
http://img214.imageshack.us/img214/9...exandrinus.jpg

osutafaraunu 07.01.2012 22:58:01

Citat:

În prealabil postat de iuliu46 (Post 420723)
Uite si ce inseamna ca s-a facut omul intru suflet viu pentru Anania :

T. M.: „și s'a făcut omul ființă vie“. „S'a făcut“: a devenit; a trecut în alt mod de existență. În LXX: „și s'a făcut omul întru suflet viu“ (eis psyhín zoosãn), care poate fi tradus și: „întru suflet care trăiește“, adică nemuritor.

Adică tot ce trăiește este nemuritor:50: Hai să fim serioși!

iuliu46 07.01.2012 23:32:42

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 420735)
Așa este expresia, n-ai auzit-o niciodată? Cum să te doară "sufletul", dacă este imaterial? Este un alt sens al termenului decât cel comun.

Nu este nimic! Te legi la cap fără să te doară. În original nu există cuvântul "suflet" în Fapte 2,31 (iar ai uitat să specifici!:33:). Ți-am selectat versetul în cele mai vechi manuscrise disponibile: Codex Bezae, Codex Vaticanus și Codex Alexandrinus. Dacă găsești cuvântul "suflet" îl mănânc cu ambalaj cu tot (chiar dacă are ferecături de aur):
http://img707.imageshack.us/img707/5...te231bezae.jpg
http://img692.imageshack.us/img692/9...1vaticanus.jpg
http://img214.imageshack.us/img214/9...exandrinus.jpg

Exista cuvantul in primul citat in Fapte 2:27 .Asta e iar rea credinta.Intr-adevar in 2:31 nu exista dar se intelege ce este "cel sfânt al Tău " din primul citat caci Petru se refera la trup si ce anume era in Hades.Acolo Petru spune clar ca sufletul era cel care merge in Hades la fel cum scrie in Psalm.

iuliu46 07.01.2012 23:39:46

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 420736)
Adică tot ce trăiește este nemuritor:50: Hai să fim serioși!

Eu ti-am dat ceea ce a inteles Anania .Poti cauta biblia online daca nu o ai si o sa vezi ca are deslusiri pentru multe versete.Sufletul este nemuritor in sensul ca este nascut din Suflarea Domnului pe cand trupul este din pamant.Pentru mine are sens,adica oricum era normal ca Anania sa aibe o astfel de explicatie.
Problema e ca degeaba ne certam noi,fiecare ramane cu adevarul lui si lumea oricum nu intelege nimic.Acum inteleg si eu ce inseamna "invartosarea inimii ".
Hai sa incheiem totusi si sa ne vedem de alte lucruri.

Uite am incercat sa aduc textul cat mai aproape de original utilizand Cornilescu si stergand expresia "sufletul Lui " din 2:31

căci nu-mi vei lăsa sufletul în Locuința morților și nu vei îngădui ca sfântul Tău să vadă putrezirea.
Mi-ai făcut cunoscut căile vieții și Mă vei umple de bucurie cu starea Ta de față.”
Cât despre patriarhul David, să-mi fie îngăduit, fraților, să vă spun fără sfială că a murit și a fost îngropat; și mormântul lui este în mijlocul nostru până în ziua de azi.

Fiindcă David era proroc și știa că Dumnezeu îi făgăduise cu jurământ că va ridica pe unul din urmașii săi pe scaunul lui de domnie,
despre învierea lui Hristos a prorocit și a vorbit el, când a zis că nu va fi lăsat în Locuința morților și trupul Lui nu va vedea putrezirea.

osutafaraunu 07.01.2012 23:54:08

Citat:

În prealabil postat de iuliu46 (Post 420744)
Exista cuvantul in primul citat in Fapte 2:27 .Asta e iar rea credinta.

Adică îmi citezi versetul 31 fără a-i da referința, iar acum mă trimiți la versetul 27 și zici de mine că-s de rea credință... Mulțumesc!

osutafaraunu 07.01.2012 23:55:05

Citat:

În prealabil postat de iuliu46 (Post 420746)
Eu ti-am dat ceea ce a inteles Anania .

Adică ce a înțeles părintele Usca că ar fi înțeles Anania... Nu e același lucru... Și chiar dacă ar fi... important e ce a scris Moise și ce au tradus cei 70 de înțelepți căci au fost inspirați de Duhul lui Dumnezeu. Spune că nu-i așa...

Citat:

Hai sa incheiem totusi si sa ne vedem de alte lucruri.

De acord.

Citat:

Uite am incercat

Parcă ziceai că încheiem...

stefan florin 08.01.2012 11:00:12

Citat:

În prealabil postat de Profetul de carton (Post 420692)
Evreii numeau Sheol si nu intelegeau un loc de chinuri.

Oricum, Biblia arata ce este Hadesul.

exact. Luca 16 si Apocalipsa. Doamne ajuta!

Profetul de carton 08.01.2012 11:40:13

Citat:

În prealabil postat de stefan florin (Post 420779)
exact. Luca 16 si Apocalipsa. Doamne ajuta!

Din Iad vor fi scosi mortii ca sa fie judecati.
Apoi vor fi aruncati pacatosii in Iazul de foc. Si Iadul va fi aruncat tot in Iazul de foc ca si Moartea. Prin urmare Iadul este mormantul, care dispare in moartea a 2-a ca si prima moarte. Adica nu va mai muri nimeni. Asta e intelesul.

stefan florin 08.01.2012 12:36:09

Citat:

În prealabil postat de Profetul de carton (Post 420786)
Din Iad vor fi scosi mortii ca sa fie judecati.
Apoi vor fi aruncati pacatosii in Iazul de foc. Si Iadul va fi aruncat tot in Iazul de foc ca si Moartea. Prin urmare Iadul este mormantul, care dispare in moartea a 2-a ca si prima moarte. Adica nu va mai muri nimeni. Asta e intelesul.

pai daca moartea v-a fi aruncata in Iazul de foc, ce rost mai are sa fie aruncat si Iadul (mormantul) acolo? Fara moarte, Iadul (mormantul) NU ar exista. Una (Moartea) o genereaza pe cealalta (Iadul). Nu-i asa? Doamne ajuta!

osutafaraunu 09.01.2012 11:45:06

Citat:

În prealabil postat de stefan florin (Post 420792)
pai daca moartea v-a fi aruncata in Iazul de foc, ce rost mai are sa fie aruncat si Iadul (mormantul) acolo? Fara moarte, Iadul (mormantul) NU ar exista. Una (Moartea) o genereaza pe cealalta (Iadul). Nu-i asa?

Așa o fi... dar aceste două "personaje" trebuie aruncate în foc împreună pentru a fi nimicite. Moartea va fi ultimul vrăjmaș nimicit:

"Și va șterge orice lacrimă din ochii lor și moarte nu va mai fi; nici plângere, nici strigăt, nici durere nu vor mai fi, căci cele dintâi au trecut." (Apoc.21,4 - versiunea Sinodală)

Dacă "moarte nu va mai fi", pe cale logică nici Iad nu va mai fi. După consumarea în foc a acestor personificări, nu va mai fi nici moarte, nici Iad. Va rămâne doar viața eternă pentru cei mântuiți.

Profetul de carton 10.01.2012 11:39:06

Citat:

În prealabil postat de stefan florin (Post 420792)
pai daca moartea v-a fi aruncata in Iazul de foc, ce rost mai are sa fie aruncat si Iadul (mormantul) acolo? Fara moarte, Iadul (mormantul) NU ar exista. Una (Moartea) o genereaza pe cealalta (Iadul). Nu-i asa? Doamne ajuta!

daca:
- Iadul este loc de chin ;
- Iazul este loc de chin ;
- Iadul este aruncat in Iaz
-----------------------------
ce rost are sa arunci un loc de chin in alt loc de chin, dupa ce in prealabil ai scos mortii din primul loc de chin?

osutafaraunu 10.01.2012 14:58:12

Sufletul moare

"Spune, rogu-te, că ești sora mea, ca să-mi meargă bine din pricina ta, și sufletul meu să trăiască datorită ție." (Geneza 12,13 - versiunea Cornilescu).

În originalul ebraic, termenul este [נֶפֶשׁ] nefesh, adică suflet.
În traducerea Septuaginta, termenul este [ψυχή] psiche, adică suflet.

Deci sufletul poate să moară, nu este "nemuritor".

Erethorn 10.01.2012 15:08:58

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 421213)
Deci sufletul poate să moară, nu este "nemuritor".

Poate să moară în sensul de a fi despărțit de Dumnezeu (adică sensul în care au murit sufletele lui Adam și Eva în ziua în care au păcătuit), nu în sensul de își înceta existența.

osutafaraunu 10.01.2012 15:17:08

Citat:

În prealabil postat de Erethorn (Post 421216)
Poate să moară în sensul de a fi despărțit de Dumnezeu (adică sensul în care au murit sufletele lui Adam și Eva în ziua în care au păcătuit), nu în sensul de își înceta existența.

Contextul din Geneza 12,13 nu îndreptățește deloc acest sens.

Erethorn 10.01.2012 15:19:58

Am mai pus această întrebare și niciun adventist nu mi-a răspuns.

Dumnezeu a spus, clar și neechivoc: "În ziua în care veți mânca din el veți muri"

Atenție, nu a spus: veți deveni muritori, vă veți pierde nemurirea etc.

A spus: Veți muri. În acea zi, veți muri.

Deci, a mințit Dumnezeu ?

osutafaraunu 10.01.2012 15:25:05

Citat:

În prealabil postat de Erethorn (Post 421219)
Am mai pus această întrebare și niciun adventist nu mi-a răspuns.

Dumnezeu a spus, clar și neechivoc: "În ziua în care veți mânca din el veți muri"

Atenție, nu a spus: veți deveni muritori, vă veți pierde nemurirea etc.

A spus: Veți muri. În acea zi, veți muri.

Deci, a mințit Dumnezeu ?

La această întrebare eu am răspuns și nu o dată... Dumnezeu n-a mințit, căci în acea zi chiar au început să moară. Și nu doar din punct de vedere spiritual, ci și fizic. Procesul de degradare fizică a ființei umane a început în acel moment cu moartea primelor celule, finalizându-se câteva sute de ani mai târziu cu "moartea sufletului"- ca să zic așa. Adică țărâna a intrat în țărână, suflarea de viață a mers la Dumnezeu, iar sufletul (ființa umană vie) a... murit.

Dumnezeu a spus "clar și neechivoc" (în originalul ebraic): "în ziua în care veți mânca din el, veți muri murind".

grasu77 10.01.2012 18:44:11

Citat:

În prealabil postat de Erethorn (Post 421216)

Cred ca trebuie sa ne dati unele lamuriri, la urmatoarele probleme, generate de afirmatia dvs.:
- Adam si Eva, desi mai aveau viata in ei, aveau suflete moarte;
- mortii din zilele noastre, desi sunt morti, au "suflete" (in intelesul dvs.) vii.

Incercati, va rog, sa lamuriti acest paradox. Unde isi continua fantomele ("sufletele") de morti existenta?

P.S. Cred ca cel mai bine ar trebui sa incepeti prin a cerceta ce inseamna "suflet", in acceptiunea biblica. Ideea ca "sufletul" este ceva precum o fantoma a mortului, va baga in multe incalceli si fundaturi.

Erethorn 10.01.2012 18:58:59

Citat:

În prealabil postat de grasu77 (Post 421253)

P.S. Cred ca cel mai bine ar trebui sa incepeti prin a cerceta ce inseamna "suflet", in acceptiunea biblica. Ideea ca "sufletul" este ceva precum o fantoma a mortului, va baga in multe incalceli si fundaturi.

Dimpotrivă, ideea dumneavoastră că sufletul ar fi "ceva precum o fantomă a mortului", vă bagă în diverse aiureli.

Ortodoxia nu învață că sufletul este "ceva precum o fantomă a mortului", iar dumneavoastră, cel puțin din respect pentru ortodocșii și catolicii care cred în nemurirea sufletului, ați face foarte frumos dacă ați înceta să utilizați asemenea expresii caraghioase și insultătoare.

Citat:

În prealabil postat de grasu77 (Post 421253)
Cred ca trebuie sa ne dati unele lamuriri, la urmatoarele probleme, generate de afirmatia dvs.:
- Adam si Eva, desi mai aveau viata in ei, aveau suflete moarte;
- mortii din zilele noastre, desi sunt morti, au "suflete" (in intelesul dvs.) vii.

Sensul la care mă refer eu este la fel de valabil în cazul protopărinților și în cazul contemporanilor noștri.

Sufletul, deși a fost zidit de către Dumnezeu să nu dispară, ci să existe veșnic, poate fi rupt din starea de grație sfințitoare care îl îndreptățește să se afle alături de Dumnezeu.

Această rupere o numesc "moarte a sufletului", ea se întâmplă cu voia noastră, prin păcat, și poate fi remediată, tot cu voia noastră, dar și cu, mai ales, pocăința noastră, de către Dumnezeu, prin harul lui Isus Cristos.

Morți sufletește și separați de Dunezeu au fost Adam și Eva când au ales să-L creadă drept mincinos și să Îi încalce porunca; morți sufletește suntem și noi atunci când păcătuim.

Nu-l putem face mincinos pe Dumnezeu (sau, mă rog, putem, cu consecințele de rigoare): Adam și Eva au murit în ziua în care au mâncat din fructul oprit, și întreaga spiță umană împreună cu ei.

Nu au "început să moară", cum susține domnul Trice, ci "au murit", cum a spus Dumnezeu.

grasu77 10.01.2012 19:15:51

Citat:

În prealabil postat de Erethorn (Post 421257)
Dimpotrivă, ideea dumneavoastră că sufletul ar fi "ceva precum o fantomă a mortului", vă bagă în diverse aiureli.

Spuneti-mi dvs. ce termen sa folosesc pentru a desemna acea entitate, care paraseste trupul mortului si traieste, in continuare, independent, constient si activ. Eu ii zic fantoma. Oferiti-mi dvs. un alt termen (exclus "suflet nemuritor", pentru ca as contrazice Biblia).

Citat:

Sufletul, deși a fost zidit de către Dumnezeu să nu dispară, ci să existe veșnic, poate fi rupt din starea de grație sfințitoare care îl îndreptățește să se afle alături de Dumnezeu.

Această rupere o numesc "moarte a sufletului", ea se întâmplă cu voia noastră, prin păcat,

Conform teoriei dvs., eu (pacatosul) sunt in starea de"moarte a sufletului". Paradoxal, dar daca voi muri (deadevaratelea - cu ingropaciune), sufletul meu va fi viu (se va plimba prin purgatoriu, va fi intins de diavoli, etc).

Este ca in poezia lui Eminescu ("La steaua"). Azi traiesc dar sufletul este mort. Maine sunt mort dar sufletul va fi viu.

P.S. Am remarcat un singur adevar din spusele dvs.: sufletul moare (nu este "suflet nemuritor").

grasu77 10.01.2012 19:19:22

Citat:

Sufletul, deși a fost zidit de către Dumnezeu să nu dispară, ci să existe veșnic,

Ce inseamna "suflet" in contextul afirmatiei de mai sus? Se poate intelege ca este vorba de fiinta umana in intregime?

Erethorn 10.01.2012 19:28:49

Citat:

În prealabil postat de grasu77 (Post 421266)
Ce inseamna "suflet" in contextul afirmatiei de mai sus? Se poate intelege ca este vorba de fiinta umana in intregime?

Este vorba despre latura spirituală a ființei umane, acea latură care a fost creată "după chipul și asemănara lui Dumnezeu".

Urmare a unirii cu materia din care este alcătuit corpul uman, avem "ființa umană în întregime", trup și suflet, acea ființă umană a cărei restaurare completă o așteptăm la Judecata de Apoi, urmare a învierii trupurilor.

osutafaraunu 10.01.2012 19:30:56

Citat:

Adam și Eva au murit în ziua în care au mâncat din fructul oprit, și întreaga spiță umană împreună cu ei.

Nu au "început să moară", cum susține domnul Trice, ci "au murit", cum a spus Dumnezeu.

Bineînțeles că au murit și din punct de vedere spiritual, în sensul pe care-l dă Scriptura: "morți în greșeli și păcate". Dar ei au început să moară și la modul cel mai concret, fizic. Așa cum le-a spus Dumnezeu: [מוֺת תָּמוּת] "murind tu vei muri" (Geneza 2,17).

Despre această moarte spunea versetul postat mai devreme de mine:

"Spune, rogu-te, că ești sora mea, ca să-mi meargă bine din pricina ta, și sufletul meu să trăiască datorită ție." (Geneza 12,13 - versiunea Cornilescu).

verset interpretat de dumneavoastră în ciuda evidenței ca fiind moarte spirituală a sufletului. Nu, stimate domn... aici e vorba literalmente de posibilitatea ca sufletului să moară.

Erethorn 10.01.2012 19:34:23

Citat:

În prealabil postat de grasu77 (Post 421263)
Spuneti-mi dvs. ce termen sa folosesc pentru a desemna acea entitate, care paraseste trupul mortului si traieste, in continuare, independent, constient si activ. Eu ii zic fantoma. Oferiti-mi dvs. un alt termen (exclus "suflet nemuritor", pentru ca as contrazice Biblia).

Na, dacă nu puteți să-i spuneți suflet, sau spirit, laolaltă cu restul creștinătății, puteți să-i spuneți și balabulalolubu, din punctul meu de vedere. Eu vorbeam strict despre respect când v-am făcut sugestia. Ați mai putea să-i spuneți "sufletul, în accepțiunea ortodoxă". Încă o dată, este chestiune de respect.

Dumneavoastră ce termen vă place să auziți din gura unui ortodox: "Aberațiile adventiste", sau "învățătura adventistă" ?

Citat:

În prealabil postat de grasu77 (Post 421263)
Conform teoriei dvs., eu (pacatosul) sunt in starea de"moarte a sufletului". Paradoxal, dar daca voi muri (deadevaratelea - cu ingropaciune), sufletul meu va fi viu (se va plimba prin purgatoriu, va fi intins de diavoli, etc).

În primul rând, eu nu mă încumet să judec starea sufletului dumneavoastră. Dar, Biserica ne învață că dacă aveți păcate de moarte, adică dacă ați încălcat în mod liber și conștient o poruncă a Domnului, atunci, după moarte, vă așteaptă o eternitate în separație de Dumnezeu. Deaorece noi considerăm o asemenea stare ca fiind chiar mai rea decât moartea, încercăm, în general, să facem ce putem pentru a ne feri de ea.

osutafaraunu 10.01.2012 19:36:07

Citat:

În prealabil postat de Erethorn (Post 421269)
Urmare a unirii cu materia din care este alcătuit corpul uman, avem "ființa umană în întregime", trup și suflet, acea ființă umană a cărei restaurare completă o așteptăm la Judecata de Apoi, urmare a învierii trupurilor.

Domnule, faceți aceeași nefericită confuzie ca și frații noștri ortodocși... "Ființa umană în întregime" zidită la început de Creator era trup și suflare de viață, nu "trup și suflet". Sufletul viu a rezultat în urma acestei uniri. Căci chiar așa spune Scriptura (Gen 2,7): "suflet viu", asta presupunând că poate exista și un suflet mort.

Ora este GMT +3. Ora este acum 09:37:23.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.